Preview dohrávek Premier League

16.05.2017, 09:54, aktualizováno 18.05.2017, 09:31
Previews
Ve čtvrtek večer se všichni účastníci anglické nejvyšší soutěže srovnají na 37 odehraných zápasech. Na programu je poslední dohrávka, v níž Leicester hostí Tottenham. Domácí mohou poskočit do horní poloviny tabulky, londýnský celek má jisté druhé místo...
Leicester City - Tottenham Hotspur  (čtvrtek 20:45)
Obhájce titulu z Leicesteru se po kontroverzním odvolání Claudia Ranieriho pod novým koučem Craigem Shakespearem zvedl a pohodlně se v lize zachránil. Teď dokonce Lišky sahají po umístění v první polovině ligové tabulky, k čemuž je může posunout výhra v dnešní dohrávce proti Spurs.

Svěřenci Mauricia Pochettina už mají jisté druhé místo a do utkání tedy můžou jít s čistou hlavou. S tou by do zápasu ale určitě nešel Kieran Trippier, který utrpěl otřes mozku a proto střetnutí v Leicesteru vynechá. Kyle Walker, o němž se zase mluví v souvislosti se zájmem Bayernu Mnichov, pak do utkání nenastoupí kvůli problémům s kotníkem.

Pod kudlu musel jiný obránce, tentokrát levý bek Danny Rose, jehož trápí zraněné koleno a výčet absentérů na straně hostí zakončuje Moussa Dembele, který zřejmě dostane od Pochettina volno.

Favoritem zápasu jsou bezpochyby hosté, nejen kvůli jednoznačnému kvalitativnímu rozdílu v kádru obou mužstev, ale také kvůli statistice vzájemných utkání - Liškám se doma proti Tottenhamu naposledy podařilo zvítězit v roce 2002, kdy vyhráli 2:1 a šlo o poslední domácí utkání Leicesteru na starém stadionu ve Filbert Street.

Pochettinovi hoši jsou navíc ve výborné formě, když z posledních jedenácti ligových utkání prohráli jen jedno jediné. Leicester se navíc bude v zápase muset obejít bez dvou svých stoperů, neboť jak Wes Morgan, tak Robert Huth nejsou zdravotně v pořádku. Je ovšem otázkou, zda to vzhledem k neformě obou beků nebude pro Leicester spíše posílení.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.10 - 3.70 - 1.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Southampton FC - Manchester United  (středa 20:45)
Poslední týden Premier League nabízí kromě klasického sobotního závěrečného kola i několik dohrávek, které týmům mohou zajistit důležité body. To se však netýká týmů Southamptonu ani Manchesteru United, které mají o svém umístění v tabulce i před dneškem víceméně jasno.

Soton si ve zbývajících duelech může pouze upevnit současnou osmou příčku, neboť na sedmý Everton ztrácejí svěřenci kouče Puela propastných šestnáct bodů. To United ztrácejí na kýžené čtvrté místo nedosažitelných osm bodů a dvě prohry s oběma rivaly ze severního Londýna je o naději na postup do Ligy mistrů z ligové soutěže definitivně připravily - nejprve Mourinhovi hoši prohráli 0:2 na Emirates, o týden později padli United 1:2 i u souseda z Tottenhamu.

I když se vybojovat umístění v nejlepším kvartetu Manchesteru nepovedlo, stále si účast v dalším ročníku milionářské soutěže může zajistit vítězstvím v Evropské lize, v jejímž finále se příští týden Mourinhův celek utká s mladým výběrem Ajaxu. I přesto však má portugalský kouč ve službách mužstva z Old Trafford o motivaci ve zbývajících ligových duelech postaráno - jen zisk šesti bodů z utkání proti Sotonu a Crystal Palace zajistí, aby ambiciózní trenér neuzavřel svou první sezonu na lavičce United s menším počtem vítězství, než jakého dosáhli v posledních třech sezonách David Moyes a Louis van Gaal.

V tom mu pochopitelně nepomůže dlouhodobě zraněný Zlatan Ibrahimovič, kterému sezona skončila v odvetném utkání proti Anderlechtu. Dalšími absentéry budou Daley Blind, jenž odehrál šest z posledních sedmi zápasů a Mourinho se ho tak rozhodl šetřit a Paul Pogba, jenž má volno kvůli úmrtí svého otce.
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
Forster - Cédric, Yoshida, Stephens, Bertrand - Davis, Romeu - Ward-Prowse, Tadic, Redmond - Gabbiadini
Manchester United - pravděpodobná sestava:
Romero - Tuanzebe, Jones, Smalling, Darmian - Fellaini, Carrick - Mata, Rooney, Lingard - Martial
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.40 - 3.24 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Arsenal FC - Sunderland AFC  (úterý 20:45)
Konec sezony se blíží a poslední týden Premier League divákům kromě standardního kola přináší i řadu dohrávek. Jednou z nich je i souboj v tabulce dosud pátého Arsenalu s beznadějně posledním Sunderlandem, jenž má sbalená fidlátka a míří minimálně na rok objíždět stadiony do Championship. To Gunners i přes nepříliš povedené výkony a stále silněji se ozývající kritiku na adresu trenéra Wengera stále ještě mohou skončit sezonu úspěšně.

Kromě finále FA Cupu ve Wembley, jež Kanonýry čeká příští sobotu proti mistrovské Chelsea, jsou Wengerovi svěřenci stále ve hře o Ligu mistrů - k tomu je třeba bodově se dotáhnout na Manchester City a doufat, že Guardiolovi hoši na hřišti Watfordu či doma proti West Bromwichi ztratí.

I přes jednoznačný rozdíl v kvalitě obou týmů však na páté mužstvo ligy na Emirates nečeká snadná práce. Tím spíše, že se Wenger bude muset obejít bez jedné ze svých největších opor - francouzský stoper Laurent Koscielny, jenž je v letošním ročníku jediným harmonickým prvkem v rozhárané domácí defenzivě, má problém s lýtkovým svalem a fanoušci se tak možná mohou těšit na či děsit z obranné trojičky Montreal, Mustafi, Holding.

Dalším hráčem, jehož start proti Black Cats je ohrožen a na hřišti se s největší pravděpodobností neobjeví, je Alexis Sanchez, jehož stehenní sval o víkendu nežádoucím způsobem zpracovali Hrnčíři ze Stoke. I Hostům ze Sunderlandu pak bude chybět střední obránce, konkrétně jednadvacetiletý Belgičan Jason Denayer, jenž zvládá i post defenzivního záložníka. Druhým absentérem v kádru Davida Moyese je forvard Victor Anichebe.

O favoritovi utkání nemůže být pochyb, což dokazují i předzápasové statistiky. Sunderland nad Arsenalem v Premier League z patnácti pokusů ani jednou nevyhrál a nedá se to očekávat ani dnes, kdy navíc Gunners body v boji o čtvrté místo nutně potřebují. Zda Arsenal překvapení nedopustí, či do Mnichova přiletí krutá zpráva o neúčasti Wengerova celku v příštím ročníku Ligy mistrů, možná ukáže už dnešní večer.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Čech - Holding, Mustafi, Monreal - Bellerín, Xhaka, Ramsey, Gibbs - Özil, Welbeck, Sanchez
Sunderland AFC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Jones, Koné, O' Shea, Manquillo - Denayer - Borini, Larsson, Ndong, Anichebe - Defoe
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.10 - 12.00 - 26.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Manchester City - West Bromwich Albion  (úterý 21:00)
Již jen dvě překážky čekají na Manchester City v honbě za kvalifikací do Champions League. V úterý jej čeká rozlučka s vlastním stadiónem, když na Etihadu přivítá West Bromwich Albione. Tedy tým, který od poloviny března nevyhrál soutěžní zápas.

Sice s problémy, ale přece jen - Citizens o víkendu dokázali přehrát Leicesteru a po výsledku 2:1 se výrazně přiblížili splnění alespoň toho minimálního cíle. Vítězství se každopádně nerodilo lehce - byť byli domácí v první půli jasně lepší a vypracovali si dvoubrankový náskok, nechybělo mnoho, aby o něj nakonec v druhé půli také přišli. Zachránila je kuriózním způsobem pokažená penalta v podání Mahreze, který tak za stavu 2:1 odmítl vyrovnání. Nyní se dá předpokládat, že poslední dva duely s West Bromwichem a Watfordem již svěřenci Pepa Guardioly zvládnou.

West Brom byl v pátek svědkem korunovace nového anglického mistra, když i přes srdnatý výkon v závěru podlehl londýnské Chelsea tím nejtěsnějším bodovým rozdílem. I přes bídnou formu v posledních měsících se Baggies drží na osmé příčce, ačkoliv se na ně již dotáhla dvojice v podobě Bournemouthu a Southamptonu.

Jasným favoritem úterního střetnutí jsou domácí, ti totiž vyhráli v posledních 10 vzájemných zápasech. Celkově je jejich dominance ještě vyšší - z posledních 14 zápasů jich totiž vyhráli hned 13, když jedinou výjimku představovala remíza 0:0 z roku 2011. Celkové skóre je pak 45-8 ve prospěch Citizens.

Manchester City se do sestavy vrací John Stones, který byl mimo od 8. dubna, kdy si poranil stehenní sval. Do hry však určitě nezasáhne Fabian Delph, který se stále dostatečně nevyléčil své zranění nohy. Hosté se budou muset obejít bez obránce Garetha McAuleyho, který si ze zápasu s Chelsea odnesl zraněné stehno. Na lavičku náhradníků by již mohl usednout Hal Robson-Kanu, který v poslední době laboroval s nataženým stehenním svalem. Tentýž problém pak do hry nepustí Matta Phillipse.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.15 - 8.90 - 18.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Chelsea FC - Watford FC  (pondělí 21:00)
Chelsea zvládla venkovní duel s West Bromwichem, z půdy neoblíbeného přivezla vydřené tři body a dvě kola před koncem si zajistila mistrovský titul. Nyní už Blues čekají pouze dva zápasy na Stamford Bridge a to s celky z chvostu tabulky, tudíž přichází takřka ideální čas oslavit titul na hřišti před vlastními fanoušky.

V pondělí do jihozápadního Londýna přicestují hráči z nedalekého Watfordu, kteří se sice již zachránili v nejvyšší soutěži, v závěru sezóny by se nicméně zcela jistě rádi posunuli alespoň do středu tabulky. Ligový finiš jim ale vůbec nevychází, prohráli již čtyřikrát v řadě a to bez vstřeleného gólu. Situaci pak ztěžuje i fakt, že po výletu na Stamford Bridge budou Hornets doma hostit dalšího giganta - Manchester City.

Zdánlivě se tak zítra už prakticky nebude o nic hrát, avšak minimálně novináři vždycky nějaké "motivační statistiky" naleznou. Nejzajímavěji vypadá honba za překonáním vlastního rekordu, Chelsea totiž drží rekord (29) v počtu vyhraných utkání v Premier League v jedné sezóně a nyní má na svém kontě 28 vítězství a dva zápasy k dobru.

"Všichni vědí, že stále musí dobře pracovat na trénincích, abychom se připravili na následující zápasy s Watfordem a Sunderlandem," připomíná kouč Blues Antonio Conte. Italský stratég zároveň upozornil na to, že Chelsea si již sice zajistila titul v lize, 27. května se ovšem ještě utká s Arsenalem o FA Cup a zisk "double" je v tuto chvíli jednoznačným cílem.

V souvislosti s Contem se hovořilo o tom, že po sezóně odejde z Londýna zpět do vlasti, eminentní zájem údajně projevil milánský Inter. Sedmačtyřicetiletý lodivod ale novinářům potvrdil, že na Stamford Bridge zůstane i příští sezónu. "Pracujeme spolu teprve devět měsíců, a pokud v tom budeme s těmito hráči pokračovat, můžeme se hodně zlepšit. Teď už znají mou filozofii a já zase znám je," říká.

Kádru Chelsea se celou sezónu převážně vyhýbala zranění a i v pondělí večer bude trenérovi k dispozici celý kádr prvního mužstva. Fit by měli být i N’Golo Kanté, John Terry a Michy Batshuayi, kteří měli v uplynulých dnech zdravotní potíže. Hostujícímu manažerovi, shodou okolností také Italovi, bude scházet pouze obránce Christian Kabasele.
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Courtois - Azpilicueta, Luiz, Cahill - Moses, Kanté, Fabregas, Alonso - Willian, Costa, Hazard
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Gomes - Eleftheriou, Prodl, Mariappa, Janmaat - Behrami, Doucoure, Capoue, Holebas, Okaka, Deeney
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.27 - 6.00 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Chelsea FC36283576:2987
2.Tottenham Hotspur36248473:2480
3.Liverpool FC372110675:4273
4.Manchester City36219672:3872
5.Arsenal FC36216972:4369
6.Manchester United361714552:2965
7.Everton FC3717101061:4161
8.West Bromwich Albion361291541:4645
9.Southampton FC361291541:4745
10.AFC Bournemouth371291654:6645
11.Leicester City361271746:5643
12.West Ham United371191745:6342
13.Crystal Palace371252050:6141
14.Stoke City3710111640:5641
15.Burnley FC371171938:5340
16.Watford FC361171837:5940
17.Swansea City371152143:6938
18.Hull City37972136:7334
19.Middlesbrough FC375131927:5028
20.Sunderland AFC36662428:6224

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (614)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele