Preview bundesligové sezóny - 2. část

22.08.2014, 10:00
Názory a komentáře
Již dnes večer zahájí souboj mistrovského Bayernu s ambiciózním Wolfsburgem novou bundesligovou sezónu a před jejím výkopem vám ještě dlužíme předsezónní pohled na zbývajících devět německých celků, které si v uplynulém ročníku vedly lépe než mužstva představená včera...

Fußball-Club Bayern München

Pochopitelně jen ty nejvyšší ambice hlásí z Mnichova, kde musí Bayern obhajovat ligové i pohárové vítězství. Kromě toho by však chtěli svěřenci Pepa Guardioly uspět také v Champions League, kde Mnichované před rokem vypadli v semifinále s Realem Madrid. Dokáže FCB vytyčených cílů dosáhnout?

Velkým problémem bavorského týmu, stejně jako dalších mužstev, která měla na mistrovství světa své zástupce, je absence klíčových hráčů v souvislosti s dovolenou po světovém šampionátu a jejich následné dohánění tréninkového manka. Bayernu se navíc v přípravě vážně zranil Javi Martínez (zpřetrhané kolenní vazy), jehož bude chtít FCB pravděpodobně ještě nahradit...

Do kolonky příchodů tak zřejmě ještě nějaké jméno přibude, hodně se přitom spekuluje o Mehdim Benatiovi z AS Řím, zatím se tam nachází Robert Lewandowski, jenž přišel po konci smlouvy z konkurenčního Dortmundu a měl by být pro Bavory zárukou gólů. Krýt záda Manuelu Neuerovi potom bude ostřílený Pepe Reina (Liverpool), role náhradníka přibude také Juanu Bernatovi (Valencia). Naopak na netradičním postu pravého obránce by se mohl představit Sebastian Rode, jehož přesun do Mnichova byl avizovaný již během minulé sezóny.

Z odchodů bude citelně scházet především Toni Kroos, jenž odešel hledat novou výzvu do Realu Madrid. Pryč je také Mario Mandžukić, ten se pro změnu pokusí nahradit Diega Costu v madridském Atléticu. Contento poté zamířil do Bordeaux a van Buyten definitivně ukončil kariéru.

Na koho se těšit: David Alaba, Mario Götze, Robert Lewandowski

Pravděpodobná sestava: Neuer - Rafinha (Rode), Dante, Boateng, Alaba - Lahm, Schweinsteiger - Robben, Müller (Götze), Ribéry - Lewandowski (Müller)

Prognóza: Bayern pochopitelně může mít jen ty nejvyšší ambice, kterých by mnichovský celek mohl reálně dosáhnout. Samozřejmostí se zdá být touha po obhajobě mistrovského primátu, znovu uspět by pak chtěl Bayern jistě i v DFB-Pokalu. Největší prioritou však bude pro ambiciózní mužstvo Liga mistrů, kde by FCB po roce opět rádo zamířilo co nejvýše.

(jv)

Ballspielverein Borussia 09 Dortmund

Navázat na úspěchy z minulých sezón. To je již obvyklý cíl Borussie Dortmund, která se zařadila mezi pravidelné účastníky Ligy mistrů, a ve stejném trendu by vestfálský celek rád pokračoval. Právě BVB by mělo být tím týmem, který se porve s Bayernem Mnichov o Meisterschale.

Až příliš moc zraněných hráčů. To snad nejvíce ovlivnilo minulou sezónu Dortmundu, který dlouho držel s mnichovským celkem krok, ovšem následně mu právě kvůli četným absencím klíčových hráčů došel dech a FCB tím mělo cestu k obhajobě mistrovského titulu usnadněnou.

Během transferového okna se v Dortmundu opět trochu proměnil kádr. Znovu odešla jedna opora, tentokráte se jedná o Roberta Lewandowskiho, jenž napodobil Maria Götzeho a po skončení smlouvy zamířil do Mnichova. Pryč je také Julian Schieber (Hertha BSC), jenž se nedokázal opakovaně prosadit, nebo Manuel Friedrich, který během minulé sezóny BVB vytrhl trn z paty.

Nahradit polského kanonýra má hlavně Ciro Immobile. Za nejlepšího střelce italské Serie A zaplatil Dortmund takřka 20 milionů eur a právě bývalý hráč Turína má být zárukou branek. Pomoci by mu měl Adrián Ramos z Herthy, jenž má za sebou opravdu skvělou sezónu, případně Dong-Won Ji, kterému se dařilo pro změnu v Augsburgu. Možnosti směrem dozadu má potom rozšířit Matthias Ginter z Freiburgu, ten by však měl zpočátku plnit jen roli náhradníka.

Další posilou by pak měl být návrat zraněných hráčů. Neven Subotić i Jakub Blaszczykowski se po vážných zraněních kolen již vrátili do tréninkového procesu a měli by být nachystáni co nevidět zasáhnout do hry. Ještě nějakou dobu si pak bude muset počkat Ilkay Gündogan, který prakticky celou minulou sezónu vynechal kvůli zranění zad a nechce tak návrat uspěchat.

Na koho se těšit: Mats Hummels, Marco Reus, Henrik Mchitarjan

Pravděpodobná sestava: Weidenfeller - Piszczek, Hummels, Subotić (Sokratis), Schmelzer - Sahin, S. Bender - Aubameyang (Blaszczykowski), Reus, Mchitarjan - Immobile (Ramos)

Prognóza: Borussia Dortmund by se měla po minulé sezóně vrátit do přímého souboje o mistrovství primát s mnichovským Bayernem, kromě toho by ale ráda uspěla také na poli Ligy mistrů, kde loni došla do čtvrtfinále. První vlaštovku už pak BVB dokázalo získat, když bavorský velkoklub porazilo v německém Superpoháru, čímž jen navázalo na výhru z minulé sezóny.

(jv)

Fußball-Club Gelsenkirchen-Schalke 04

Nová sezóna, stejné cíle. Schalke se v posledních sezónách konstantně pohybuje ve stínu Bayernu a Dortmundu, a nic nenasvědčuje tomu, že by mělo z této pozice kterýmkoliv směrem hnout. Znovu tedy bude chtít atakovat příčky zajišťující Ligu mistrů, na které ho má dovést - pro mnohé překvapivě - opět Jens Keller.

Teprve třiačtyřicetiletý, přesto již značně prošedivělý kouč má za sebou po výsledkové stránce úspěšný rok a půl v Gelsenkichenu a je i jeho velkou zásluhou, že si Schalke potřetí v řadě zahraje milionářskou soutěž, což se klubu dosud ještě nepodařilo. Od Kellerova příchodu v prosinci 2012 se ale téměř bez přestání spekuluje o jeho odvolání a tyto nálady opět vyvstaly v reakci na předčasný konec v DFB-Pokalu, kde S04 nestačilo na srdnatě bojující drážďanské Dynamo.

Po nejlepším jaru v klubové historii tak zažívá Schalke další rozpačitý úvod sezóny, který přichází po vydařené letní přestávce. Během ní se znovu spekulovalo o odchodu Juliana Draxlera, mužstvo ale neopustil ani on, ani žádný jiný klíčový hráč. Na hostování do Leverkusenu byl akorát uvolněn stoper Papadopoulos, už po jedné sezóně z klubu odešel útočník Szálai a místo v kádru už nemají ani brankář Hildebrand a Unnerstall.

Co se manažerovi Horstu Heldtovi povedlo, je posílení křídelních prostorů. Za pakatel přišel Sidney Sam a dokonce zadarmo Eric-Maxim Choupo-Moting, který představuje i první náhradu na post hrotového útočníka, pokud by pro zranění měl vypadnout ze hry klíčový kanonýr Huntelaar. Po úspěšném hostování, které ale bylo narušeno vážným zraněním kolena, byl napevno angažován bek Aogo a o krytí zad neohrožené jedničky Fährmanna se budou starat veterán Wetklo a nadějný (leč momentálně zraněný) Giefer.

Na koho se těšit: Ralf Fährmann, Max Meyer, Julian Draxler

Pravděpodobná sestava: Fährmann - Uchida, Höwedes, Matip, Kolašinac (Aogo) - Boateng, Neustädter - Farfán (Sam), Meyer (Choupo-Moting), Draxler - Huntelaar

Prognóza: Při současném rozložení sil na německé klubové špičce momentálně v Schalke snad ani nesní o dlouho postrádaném titulu. Zároveň ale cokoliv jiného, než další umístění na třetím či čtvrtém místě, by v Gelsenkirchenu muselo být bráno za výrazný neúspěch a to navzdory očekávanému tuhému boji s Leverkusenem a Wolfsburgem.

(pv)

Bayer 04 Leverkusen Fußball

Tradičně s velkými ambicemi vstupuje do nového ročníku Bayer Leverkusen, který se kromě bundesligových bojů musí hned na začátku sezóny soustředit i na poháry, bojuje totiž o postup do Ligy mistrů s dánskou Kodaní (venku Bayer triumfoval 3:2). Cíl pro nadcházející sezónu je tím pádem více než zřejmý - Leverkusen by si rád opět zajistil přímou účast v prestižní LM.

Oproti minulým rokům prošli Farmaceutici během letní přestávky řadou změn. Tou nejzásadnější se zdá být příchod nového lodivoda Rogera Schmidta, jenž má za sebou úspěšné angažmá v Salzburgu, ovšem teprve až Werkself a bundesliga opravdu prověří jeho skutečné kvality.

Pokud jde o transfery, počínal si Bayer možná nejlépe ze všech německých týmů. Kýženou posilou a tvůrcem hry se má stát Hakan Çalhanoğlu z Hamburku, za kterého Leverkusen neváhal zaplatit takřka 15 milionů eur. Útočné varianty by měl poté rozšířit také Josip Drmić, jenž doslova zářil v dresu Norimberku. Na druhou stranu hřiště dorazili Brazilec Wendell a hostující Papadopoulos ze Schalke, který má však za sebou dlouhodobé zraněné kolena.

Z úspěšného hostování v Braunschweigu se navíc vrátil Karim Bellarabi, jenž by měl nastupovat v základní sestavě, konečně tak dostane možnost prokázat svůj nemalý potenciál. Sportovní ředitel Rudi Völler pak ještě přivedl celou řadu nadějných mladíků: Tin Jedvaj (AS Řím) a Vladlen Jurčenko (Šachtar Doněck) doplňují snad největší mládežnické německé naděje Juliana Brandta a Levina Öztunaliho. Ani jeden ze zmíněných přitom nemá daleko do základní sestavy!

Trochu překvapivě však již na soupisce Bayeru nenajdeme Emreho Cana, jenž zamířil do Liverpoolu. A pro změnu ke konkurenci odešel Sidney Sam (Schalke). Definitivně pryč pak jsou da Costa (Ingolstadt), Hegeler (Hertha BSC) nebo Fernández (Dinamo Záhřeb).

Na koho se těšit: Ömer Toprak, Lars Bender, Karim Bellarabi

Pravděpodobná sestava: Leno - Donati, Toprak, Spahić (Papadopoulos), Wendell (Boenisch) - L. Bender, Rolfes - Bellarabi (Drmić), Çalhanoğlu, Son - Kießling

Prognóza: Nový trenér s sebou přinesl zcela nový systém hry, logicky tak bude chvíli trvat, než si vše "sedne", poté by však měl Leverkusen kvalitou konkurovat Bayernu Mnichov i Borussii Dortmund, tedy týmům, jež během posledních sezón pravidelně obsazují první dvě příčky. A právě Werkself má největší šanci, aby tuto hegemonii dokázala prolomit.

(jv)

Verein für Leibesübungen Wolfsburg

Atak pohárových příček. Přesně takový je ve zkratce cíl Wolfsburgu před novou sezónou, ve které by koncernový celek konečně po čase opět naplno prodal svůj potenciál. VfL má kde navazovat, když minulý ročník zakončilo na páté příčce. Podaří se Vlkům umístění z minulé sezóny ještě vylepšit?

Pokud jde pouze o kvalitu, tým kouče Dietera Heckinga na to jistojistě má, ovšem záležet bude mimo jiné i na tom, jestli se koncernovému mužstvu podaří zachytit úvod sezóny, kde Wolfsburg tradičně ztrácí. Další možnou "překážkou" je kombinace domácí soutěže s Evropskou ligou.

Také kvůli tomu Vlci přivedli hned několik posil. Výrazným posílením je Sebastian Jung z Frankfurtu, jenž by si měl garantovat pozici na pravé straně defenzivní čtveřice. Do základní sestavy by pak mohli nakouknout rovněž Aaron Hunt (Brémy) nebo Nicklas Bendtner (Arsenal). Více možností ve středu pole přináší Guilavogui z Atlética Madrid a z hostování se vrátil Fágner.

Odchody Wolfsburg takřka nepočítá. Ze známějších jmen z Autostadtu odešli pouze Tolga Cigerci (Hertha BSC) nebo Václav Pilař, který se vrátil hostovat do plzeňské Viktorie.

Na koho se těšit: Ricardo Rodríguez, Robin Knoche, Maximilian Arnold

Pravděpodobná sestava: Benaglio - Jung, Knoche, Naldo, Rodríguez - Luiz Gustavo, Malanda (Guilavogui) - Arnold (Hunt), de Bruyne, Perišić - Olić (Bendtner)

Prognóza: Vhodné posílení, skvělý trenér, špičkové zázemí. Wolfsburg má všechny potřebné ingredience, aby se pokusil rozbít hegemonii na úvodních čtyřech příčkách, které během posledních sezón pravidelně obsazují pořád jedny a ty samé týmy (Bayern, Dortmund, Leverkusen a Schalke). A papírově na to Vlci skutečně mohou pomýšlet, spíše však budou rádi za EL.

(jv)

Borussia Verein für Leibesübungen 1900 Mönchengladbach

Borussia z Porýní se v posledních sezónách zařadila mezi pravidelné uchazeče o evropské poháry, její vedení ovšem před startem nového ročníku mírní očekávání a údajně se spokojí s umístěním do první desítky. Trenér Lucien Favre má přitom k dispozici nejkvalitnější kádr od svého příchodu do Mönchengladbachu.

Jediný post, který v Borussia-Parku nebyl vysloveně posílen, je ten brankářský. Odchovanec Mar-André ter Stegen totiž odešel zkusit štěstí do Barcelony, manažer Eberl za něj nicméně rychle získal náhradu více než důstojnou - novou švýcarskou jedničku Yanna Sommera. Vedle Ter Stegena fanoušky jistě zabolel i odchod oblíbence Aranga, který už ale do Favreho fotbalu pasoval čím dál méně, naopak vůbec postrádáni nebudou De Jong, Rupp, Mlapa či Kachunga.

Pokud Hříbata zvládnou dvojzápas s FK Sarajevo, čekají je stejně jako předloni boje v Evropské lize a tudíž budou potřebovat širší kádr. Proto do porýnského klubu levně zamířili André Hahn, Thorgan Hazard a dokonce zadarmo dvojice Ibrahima Traoré, Fabian Johnson. Všichni čtyři by měli přispět k ještě většímu tempu, který Favre po svých ovečkách bude žádat, a hlavně zastanou vícero pozic. Právě polyvalentnost hráčů je věc, o které švýcarský kouč s oblibou hovoří již dobrých sedm let, které v bundeslize odtrénoval.

Větší odpovědnost by pod jeho vedením měl dostat čerstvý mistr světa Kramer, který navzdory spekulacím zůstal v Gladbachu a odejde až za rok, kdy mu skončí hostování z Leverkusenu. Stejně jako Favre vytáhl tohoto defenzivního záložníka, časem jistě dá šanci i dravému mládí Borussie - v přípravě zaujali a novou smlouvu si vysloužili Mahmoud Dahoud a Marvin Schulz.

Na koho se těšit: Yann Sommer, Fabian Johnson, Christoph Kramer

Pravděpodobná sestava: Sommer - Johnson, Jantschke, Stranzl, Wendt - Kramer, Xhaka (Nordtveit) - Herrmann (Hahn), Traoré (Hazard) - Raffael, Kruse

Prognóza: Na rozdíl od situace z před dvou let má Lucien Favre tentokrát kam sáhnout a jeho tým by zatížení Evropskou ligou měl zvládnout podstatně lépe. I proto se nechá očekávat, že bude znovu okupovat pohárové pozice.

(pv)

1. Fußball- und Sportverein Mainz 05

Prakticky každoročně se musí Mainz 05 vypořádat s odchodem některých svých opor, pro letošek jsou ale změny o to zapeklitější, protože po dlouhých pěti letech tým opustil trenér Thomas Tuchel. A jeho nástupce, soudě podle posledních týdnů, nebude mít snadnou práci.

Mužstvo z Porýní-Falce převzal dánský kouč Kasper Hjulmand, který dříve úspěšně vedl Nordsjaelland, klub z kodaňského předměstí, a dovedl ho i do Ligy mistrů. V Mainzu ale nezačal zrovna šťastně, když jeho tým nejprve skončil ve třetím předkole Evropské ligy na Asterasu Tripolis (tak brzy se z Evropy pakoval německý tým jen jednou - před třemi roky rovněž Mainz) a následně neuspěl ani v domácím poháru po neuvěřitelné bitvě v Chemnitzu. Pod křídly manažera Heidela má sympatický Dán alespoň jistotu, že k rozvinutí své práce bude mít dostatečné množství času.

Hjulmand nicméně nemůže počítat se třemi oporami, z jejichž výkonů jeho předchůdce Tuchel tolik těžil. Po konci smlouvy odešlo levé křídlo Eric-Maxim Choupo-Moting, na druhé straně už bude scházet Nicolai Müller a rozpad famózního pravého kraje dokonal Zdeněk Pospěch, který se jakožto jeden z nejlépe hodnocených krajních beků soutěže rozhodl vrátit do vlasti a hrát pouze druhou českou ligu. Za zmínku stojí ještě prodej mladého útočníka Parkera, který byl považován za velký příslib do budoucnosti.

Místo výše zmíněných bude nyní velká tíha v ofenzivě ležet na srbském mladíkovi Filipu Đuričićovi, kterého do Mainzu zapůjčila Benfica, více odpovědnosti pak připadne korejskému reprezentantovi Koo a slova by se konečně mohl chopit některými odborníky vzývaný bulharský křídelník Nedelev. S cílem nahradit Pospěcha do Coface Arény dorazil Daniel Brosinski a na pravém beku by mohl nastupovat i (jinak stoper) Gonzalo Jara. Nejdražší posilou léta byl však řecký brankář Kapino, jenž bude konkurovat loňské kometě Kariusovi.

Na koho se těšit: Lorik Karius, Stefan Bell, Ja-Cheol Koo

Pravděpodobná sestava: Karius - Brosinski, Bell, Jara (Bungert), Díaz (Park) - Baumgartlinger, Geis - Moritz (Nedelev), Đuričić, Koo - Okazaki

Prognóza: Mainz by se býval zařadil mezi vážné kandidáty na sestup, který FSV i nadále může postihnout, nicméně oba pohárové nezdary by v tomto ohledu měly výrazně pomoct. Proto se Hjulmandova družina akutnímu nebezpečí vyhne, byť po vydařené minulé sezóně tentokrát skončí ve druhé polovině tabulky.

(pv)

Fußball-Club Augsburg 1907

Mezi nejpříjemnější překvapení minulé sezóny patřil rozhodně Augsburg, jenž zakončil sezónu na výborné osmé příčce. Napodobit podobné umístění však nebude pro mužstvo Markuse Weinzierla vůbec snadné, proto se bavorští Švábové po sérii změn soustředí na záchranu.

Klíčovým prvkem úspěchu FCA je právě osoba mladého lodivoda (teprve 39 let), který do skromného celku přišel před dvěma roky z Regensburgu, který dovedl do 2. Bundesligy, načež se během uplynulých dvou sezón zařadil mezi nejperspektivnější kouče v Německu.

Weinzierl sice u komety minulé sezóny zůstal, odchodů se přesto Augsburg nevyvaroval. Tím nejcitelnějším bude asi přestup Andrého Hahna do Mönchengladbachu, hodně však budou chybět také Matthias Ostrzolek (HSV) nebo Kevin Vogt (Köln). Do Borussie Dortmund následně odešel Ji a pryč jsou také Amsif (Union Berlín) nebo Holzhauser s Milikem (konec hostování).

Na opačné straně transferů vyniká jméno Tima Matavže, jenž do Augsburgu přišel za 4 miliony eur z PSV Eindhoven a stal se vůbec historicky nejdražší posilou FCA! Ofenzivě by měli dodat potřebnou sílu také Đurđić (Fürth), Caiuby (FSV Frankfurt) nebo Shawn Parker (Mainz). Nakročeno do základní sestavy má také Baba (Fürth) a potřebné zkušenosti by mohl přinést Feulner (FCN).

Na koho se těšit: Shawn Parker, Abdul Rahman Baba, Dominik Kohr

Pravděpodobná sestava: Hitz - Verhaegh, Callsen-Bracker, Klavan, Baba - Baier - Halil Altintop, Feulner (Kohr), S. Parker (Bobadilla), To. Werner - Matavž (Đurđić)

Prognóza: Na Augsburg nečeká vůbec jednoduchá sezóna. Skromný celek se místo obhajoby pozic z minulého ročníku bude soustředit na náročné boje ve spodní polovině tabulky, nakonec by však neměl mít záchranářské starosti a mohl by skončit uprostřed pelotonu.

(jv)

Turn- und Sportgemeinschaft 1899 Hoffenheim

Výrazně zlepšit děravou defenzivu a udělat další krok kupředu, to jsou hlavní úkoly pro Hoffenheim. Mužstvo s možná nejzábavnějším herním stylem sice žádný tabulkový cíl nedeklarovalo, jeho fanoušci ovšem směle sní o evropských pohárech.

TSG 1899 vstupuje do druhé kompletní sezóny pod Markusem Gisdolem, který úspěšně navazuje na to, s čím vesnický celek vlétl do bundesligy před šesti lety. V uplynulé sezóně průměrně padaly v jeho zápasech více než čtyři branky, lepší ofenzivu než Hoffenheim (72 branek) vykázaly pouze vedoucí duo Bayern, Dortmund. Inkasovaných gólů ale bylo na druhé straně jen nepatrně méně (70), takže bez velkého přemýšlení muselo být jasné, na čem musí Gisdol a manažer Rosen během léta zapracovat.

A pokud vezmeme v potaz činnost druhého jmenovaného, tak ten v přestávce odvedl vynikající práci. V první řadě vyřešil dlouhodobý problém na brankářském postu, kde se neuchytil ani belgický mladík Casteels, takže musel být ze sousedního Freiburgu vykoupen Oliver Baumann. Do defenzivní linie byli levně získáni Bičakčić, který by měl tvořit stoperskou dvojici s benjamínkem Sülem, a Kim. Ten se pokusí zaplnit místo na levém kraji obrany, zatímco kapitán Beck se vrací na pravou stranu, kterou už nebude brousit Fabian Johnson - jeho neodvratný odchod do Mönchengladbachu je jedinou citelnou ztrátou.

Koho se ale Hoffenheimu podařilo udržet, jsou ofenzivní tahouni Kevin Volland a Roberto Firmino. Ti navíc budou obsluhovat top hrotového útočníka Ádama Szálaie přicházejícího ze Schalke, zatímco na levém křídle se bude snažit prosadit Steven Zuber. Poslední zvučnou novou tváří je Pirmin Schwegler, který ještě zvýšil konkurenci ve středu zálohy, kde zatím jen lavička čeká i na takové hráče, jakými jsou Salihović či Polanski.

Na koho se těšit: Kevin Volland, Oliver Baumann, Roberto Firmino

Pravděpodobná sestava: Baumann - Beck, Süle, Bičakčić, Kim - Rudy (Polanski), Schwegler (Salihović) - Volland, Firmino, Elyounoussi (Zuber) - Szálai

Prognóza: V Kraichgau si s formulováním vysokých cílů v minulosti spálili prsty, proto je pochopitelné, že se klubové vedení chce jen dále stabilizovat v nejvyšší soutěži. Při pohledu na vývoj mužstva by ale TSG mělo až do závěrečných kol hrát o Evropskou ligu.

(pv)

Autor: Jiří Vojík, Petr Vaněček

Komentáře (83)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1. Pre BVB pred Bayernom

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
jacobT

Reagovat
bayern987

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
bruchy

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
godwood

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
miky10

Reagovat
Centrofixka

Reagovat
db18

Reagovat
Minister

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Bayern

Reagovat
smazaný uživatel

Leverkusen vyhraje, už mám dost samého Bayernu.

Reagovat
smazaný uživatel

Bayern nebo Bayer, to máš jedno

Reagovat
smazaný uživatel

Líbil se mi jejich fotbal, ale po příchodu Guardioli tomu nemůžu přijít na chuť..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mr.Mike

bude to skvělý boj o pohárové pozice

Reagovat
EAG le grand amour

GO BAYER GO BAYER GO!!

Reagovat
smazaný uživatel

Bayernu moc nevěřim, ale vůbec nevím, kdo jinej by měl vyhrát

Reagovat
smazaný uživatel

Schalke

Reagovat
Bayernista18

To ani náhodou.

Reagovat
frankiefcb

BVB nebo S04, já vím zní to divně, ale ty kluby mají u mne velké sympatie.

Reagovat
smazaný uživatel

Schalke má vždy fajn káder, ale herne to často až tak fajn nie je. Podľa mňa bude tento rok patriť veľkému progresu Wolfsburgu, ten mančaft je parádny, veľká časť bola na MS čo znamená kvalitu, tím sa neoslabil, naopak posilnila sa každá rada okrem brankára, navyše výborný tréner pod ktorým cítia hráči istotu. To isté Leverkusen, prišla najdrahšia posila v histórií klubu Calhanoglu a ďalšie zaujímavé akvízície na rozšírenie konkurencie a kádra. Tieto 2 mančafty budú podľa mňa minimálne tak dobré ako Dortmund. Bayern to zrejme prešpekuluje a skončí niekde medzi BVB, Wolfsburgom a Leverkusenom. A pozor na Gladbach!

Reagovat
Bayernista18

Ta ofenzíva Leverkusenu se mi hrozně líbí, Son, Hakan, Sam, Kiessling.

Reagovat
db18

Sam tam už není (Drmić?)

Reagovat
Bayernista18

Sakra, já zapomněl, že vlastně odešel, koukal jsem se na zápas v Kodani a myslel jsem, že dal ten druhej gól, nejspíš jsem si ho splet s Bellarabim.

Reagovat
smazaný uživatel

Áno druhý gól dal Bellarabi, ale odchod Sama nič nemení na fantastickej ofenzíve Bayeru, ktorá naháňa strach určite každej obrane. Calhanoglu sa hneď chytil 2 asistenciami v Kodani a Son je opäť o rok vyzrelejší v nemeckom futbale

Reagovat
Bayernista18

Son je fakt úžasnej, má skvělej tah na bránu a střelu pravačkou placírkou na vzdálenější tyč, radost se na něj dívat, jinak Kiessling mi přijde jako neuvěřitelný kopyto ve hře nohama, ale zas je to fantastickej hlavičkář, tim to kompenzuje.

Reagovat
db18

Reagovat
bayern987

Reagovat
db18

s tím co chce Pep hrát? Pro zápas s Wolfsburgem je sice ještě možný, že se vrátíme k 4-5-1, ale jinak chce hrát cosi divnýho s WB na DMku

Reagovat
bayern987

Pokud to bude fungovat? Vadit mi to nebude. A pokud ne, a začneme prohrávat doufám že Pep dostane rozum a postaví to normálně. Jinak si myslím že titul dostanem.

Reagovat
db18

Bude záležet na tom, jak rychle Pep rozum dostane - v přípravě mi moc nepřišlo, že by to fungovalo - navíc nevim, jaký smysl má hrát na tři stopery, když máme dva a půl stopera a dalšího prý nepotřebujeme...

Když to bude fungovat, tak ok, ale přijde mi, že je tenhle systém strašně náchylný na útoky z z boků

Reagovat
Bayernista18

A ještě když chce hrát na 3 obránce, pak bude každej zápas proti někomu hodně silnýmu vypadat jako nedávno ten proti BVB.

Reagovat
db18

a to nedejbože, abychom zase v LM narazili na Real

Reagovat
bayern987

Já si to moc přeju - pomstička Ale takovou Barcu bych potkat nechtěl.

Reagovat
db18

to by byla pomstička, když by na tu obranu vlítl Ronaldo, Bale, Kroos a James

Reagovat
Bayernista18

Nesměli bysme je tolik tlačit, to by byl největší průšvih, protože Real má rychlý brejky společně s Dortmundem nejlepší na světě.

Reagovat
bayern987

Bayern!

Reagovat
Rarášek

Wolfsburg

Reagovat
kubys

Tak to je Wolfsburg letos v klidu. Bez ztráty bodu.

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Rarášek

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
smazaný uživatel

BVB!!!!!!!!!!!!!!!!!dáme ty kurvy mnichovský a titul je náš...Ale Ale Ale Ale Ohhh Bvb!Tahle sezoona je naše...nebudeme mít konkurenci...

Reagovat
smazaný uživatel

VfL!!!!!!!!!!!!

Reagovat
db18

1. FC Bayern München

2. Borussia Dortmund

3. Bayer 04 Leverkusen

4. VfL Wolfsburg

5. Borussia Mönchengladbach

6. Schalke 04

7. Hamburger SV

8. TSG 1899 Hoffenheim

9. Hertha BSC

10. FC Augsburg

11. SC Freiburg

12. VfB Stuttgart

13. Eintracht Frankfurt

14. 1. FC Köln

15. Hannover 96

16. Werder Bremen

17. FSV Mainz 05

18. SC Paderborn

Bayernu sice moc nevěřím, ale jinak to dát nejde Na začátku jsem nevěřil Bayeru, že by vůbec byl v LM a měl by potíže s EL, ale po pohárech si spíš myslím, že to "odnese" Schalke...

...Hertha klidný střed, protože bude nějakou dobu trvat, než si to sedne. Werder se podle mně bude muset zachránit až v baráži, i když bych tam dole radši viděl Hannover... Mainzu může pomoct absence v pohárech, ale spíš si myslím, že letos (bez Tuchela) už jim to ujede...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

S jednim nesouhlasim a to je Wolfsburg, podle mě se budou pohybovat kolem 8. místa tak.

Reagovat
bayern987

8 místo je přehnané.

Reagovat
Bayernista18

Neni, je to asi nejvíc vyhypovanej klub, jsou tam lepší týmy jako Leverkusen, Gladbach, Schalke, Bayern, BVB a možná i další.

Reagovat
bayern987

Bude 6 .

Reagovat
smazaný uživatel

osobně bych dal TSG klidně i na to 6. nebo 7. místo a naopak HSV kolem 10. místa. Taky Stuttgart bych dal o něco výš..

Reagovat
db18

Hoffenheim bude mít velké tažení DFB-pokalem, které je oslabí pro ligu

Reagovat
DieFohlenBMG

natěšenost

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Rummenigge: "Der BVB hat in der finanziellen Strategie den FC Bayern kopiert. Das ist das größte Kompliment, was der Verein uns in dieser Hinsicht machen kann",........"Aber es ist wie im richtigen Leben: Jede Kopie ist leider nicht so gut wie das Original."

ten blb toho prostě nenechá..

Reagovat
db18

Mindgames... teď už jenom čeká, až BVB udělá chybu - třeba někomu zase nesmyslně zvednou plat

Reagovat
smazaný uživatel

ale je to docela sranda, že už to přichází i do BL.. Trocha oživení

Reagovat
db18

Bylo to tam i dřív, ale to se o všechno staral Uli

Reagovat
smazaný uživatel

Ulli měl ale problémy skoro s každým.

Tohle mi příjde už jako "šarvátky" jenom mezi FCB a BVB a nikoho jiného už ani neřeší..

Reagovat
Arne

Haha... Co se týče kopírování, tak ať si v Mnichově zametou před svým prahem.

http://www.spiegel.de/sport/fussball/dfb-pokal-klopp-wirft-bayern-vor-abgekupfert-zu-haben-a-886281.html

Reagovat
JozkokozleJ

Presne toto mi napadlo ako prve, ked som cital Rummeniggeho vyjadrenie.

Reagovat
smazaný uživatel

to jsem tady vždycky psal, že Bayern pod Juppem dost kopíroval hru BVB z mistrovských sezon a bylo to hodně očividné! Naštěstí pak přišel Pepek

Reagovat
db18

Jestli to právě taky není ještě reakce na tohle...

Reagovat
Arne

Je to možný, ale spíš ne... Teď jsem to viděl na Sport1, s jakým úšklebkem to utrousil, no ten by zasluhoval pár facek.

Reagovat
smazaný uživatel

Jimmy Briand podepsal s Hannoverem

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
bayern987

OT: Miro Klose by se chtěl po ukončení hráčské kariéry stát trenérem. Miro! To by byla paráda, a já bych nepřišel o jeden z hlavních důvodů proč se na fotbal koukat.

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Je to sice natěsno, ale napadlo mě, že by bylo fajn vytvořit tady z BL sekce na kicktipp.de tipovací soutěž pro letošní sezonu. Už jsem tu ligu vytvořil, a kdo má zájem, tak se může přidat.

Stačí kliknout na odkaz, pak se pomoci emailu zaregistrovat a pak kliknout na "Mitglied werden". Můžete si to ale taky dát do angličtiny (nahoře vpravo).

Pak už si zvolíte přezdívku (nejlépe tu, co máte tady na EF, ale jak chcete)

Tipují se přesné výsledky a bodování je následovné:

za přesný výsledek:: 4 body

za správně tipnutého vítěze nebo remízu: 2 body

a za správné tipnutí výherce + rozdíl vstřelených branek: 3 body (příklad: vy třeba tipnete 3:1, ale domácí vyhrají 2:0, tak dostáváte 3 body, protože jste tipli správně, že vyhrají o 2 goly)

Otázky pište sem....

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
monty25

Sám nevím, co mám čekat od Schalke. Ta pondělní ostuda v Drážďanech mě teda hodně nemile překvapila. Vzadu nestíhali, vepředu bez pohybu... Snad takhle nebudou pokračovat, protože to by potom byla hodně mizerná sezona.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele