Premier League v kostce (8. kolo)

18.10.2016, 14:06
Názory a komentáře
Zaujalo nás
V Chelsea se to ještě bralo jako taková nepříjemná samozřejmost, ale po včerejším klání na Anfield Road už nelze jinak. José Mourinho je vrah velkých zápasů - alespoň co do atraktivity utkání - nehledě na to, jaký tým má pod taktovkou. Pondělní šlágr Liverpoolu s Manchesterem United tak vyvolal nadšení pouze u Fanklubu defenzivního fotbalu...

Naopak o víkendu se bylo na co koukat. Ať už jde o senzační dvě chycené penalty Maartena Stekelenburga a překvapivou remízu Evertonu na půdě Man City, ať už jde o sedmigólovou show na stadionu Bournemouthu, nebo o utkání dvou posledních šampionů, které skončilo naprosto jasným triumfem Chelsea a dalším z řady úderů do už tak kácejícího se mistra z Leicesteru.

Foxes dokonce za celý zápas nevystřelili na bránu, což se jim stalo naposled téměř rokem a půl, kdy ještě zuby nehty zachraňovali svůj prvoligový status. Thibaut Courtois logicky neměl žádnou práci a podruhé za sebou udržel v Premier League čisté konto. I on tak zažil mimořádný okamžik, jelikož dvě nuly v řadě si připsal posledně až na přelomu ledna a února letošního roku.

Vraťme se ještě slovem k parádnímu počinu Bournemouthu, jenž rozdrtil zoufalý Hull 6:1. Cherries přitom v domácím klání Premier League až do soboty dokázali nastřílet maximálně poloviční porci branek. Naopak Tigers ani pod oficiálně jmenovaným manažerem Mikem Phelanem není schopen zalepit děravou defenzivu - 17 inkasovaných branek v pouhých 4 posledních kláních je šílené číslo.
Zápas 8. kola: Bournemouth vs. Hull

Sedm gólů, to už je pořádná porce. Šest od jednoho týmu tím spíš. Bournemouth překonal svá historická maxima a Hull City porazil tenisovým skóre. Hrdinou zápasu byl Junior Stanislas, který měl prsty v prvních čtyřech gólech Cherries. První dal Charlie Daniels po jeho přímém kopu, další jeho centr pak proměnil Steve Cook, jenž o chvíli předtím zavinil jedinou branku Tigers. Pak už se dvakrát prosadil právě Stanislas, kterého na listině střelců doplnili ještě Callum Wilson a Dan Gosling.



Podrobnější záznam v lepší kvalitě, včetně toho z Match of the Day od BBC, si můžete prohlédnout zde.
Gól 8. kola: Mesut Özil

Nebylo snadné vybrat nejhezčí gól uplynulého kola. Parádní branky totiž dali taky José Holebas a po parádní patičce Chalobaha i Victor Moses. Volba však přece jen padla na Mesuta Özila, jehož zakončení bylo ze všech tří nejobtížnější. Centr Alexise sice neměl chybu, ale německý záložník měl pořád ještě spoustu práce. Do letícího míče se ale opřel přímo famózně a stylově tak oslavil své 28. narozeniny.



Zákrok 8. kola: Tom Heaton

Proti Southamptonu dělal, co mohl. Tom Heaton dlouho držel pro Burnley cenný bezbrankový stav, povolil až po změně stran. Nejparádnější zákrok vytáhl reprezentační gólman Anglie už krátce po startu, kdy fantasticky zlikvidoval hlavičku Charlieho Austina. Reakce Jamese Ward-Prowse je dokonale výmluvná...



Hráč 8. kola: Maarten Stekelenburg

Psala se 43. minuta a Maarten Stekelnburg čelil pokutovému kopu v podání Kevina De Bruyna. Psala se 70. minuta a Maarten Stekelenburg čelil pokutovému kopu v podání Sergia Agüera. Že jsou to velmi podobné situace? Nikoli. Jsou naprosto stejné. Gólman Evertonu dokázal proti Evertonu chytit dvě penalty, obě prakticky totožným zákrokem po své levé straně. Celkem v utkání čelil osmi střelám a za záda pustil jednu jedinou.



Břídil 8. kola: Granit Xhaka

Kdy se zase vrátí do sestavy? Arsenal sice v sobotu porazil Swansea 3:2, ale Granit Xhaka mu to příliš neusnadnil. Za stavu 2:0 vrátil soupeře do zápasu obrovskou chybou před vlastním vápnem, kterou potrestal Sigurdsson. Dvacet minut před koncem se pak nechal vyloučit za nesmyslný zákrok zezadu, kdy neměl naději získat míč. Ano, červená karta byla přísná, jeho zákrok však naprosto zbytečný.



Hvězdy 8. kola dle WhoScored.com

1. Junior Stanislas (Bournemouth) - 9.83
- 2 góly, asistence, 5 střel, z toho 3 na bránu, 3 klíčové přihrávky, 2 přerušené akce soupeře

2. Ander Herrera (Manchester United) - 9,69
- 11 přerušených akcí soupeře, 7 úspěšných soubojů, 4 vyhrané hlavičky, 5 úspěšných průniků

3. Maarten Stekelenburg (Everton) - 9,62
- 2 chycené penalty, celkem 7 zákroků, 14 přesných dlouhých míčů (z 31 pokusů)
Ideální sestava 8. kola

obrázek

Autor: Víťa Horák

Na kartě každého hráče je vpravo nahoře umístěn počet nominací v sestavě kola.


Uplynulé kolo bylo nesmírně nabité gólmanskými výkony. Účast v sestavě kola by si určitě zasloužil Ben Foster i Tom Heaton, jenže když vám Maarten Stekelenburg chytí v zápase dvě penalty, nedá se nic dělat. Gólman Evertonu zařídil remízu 1:1 na hřišti Manchesteru City fantastickým výkonem, kromě pokutových kopů vytáhl ještě další dva excelentní zákroky - taktéž proti Agüerovi a De Bruynemu.

Stekelenburgovi výrazně pomohli oba stopeři - a to není jen ironická poznámka k viníkovi obou penalt Philu Jagielkovi. Ashley Williams byl rovněž klíčovým mužem, který neúnavně čistil vápno Evertonu před nájezdy ofenzivních hvězd Man City. Další parádní zápas má za sebou taky Winston Reid. Hlavní strůjce teprve druhého čistého konta West Hamu v sezóně si na hřišti Crystal Palace připsal hned 15 odklizených balónů.

Na postu pravého křídelního beka se dokonale našel Victor Moses, jenž se konečně probojoval do základní sestavy Chelsea a spolu s Marcosem Alonsem na druhé straně patří ke klíčovým postavám Conteho týmu. Proti Leicesteru hrál znovu skvěle, navíc dal krásný gól. Totéž platí o Josém Holebasovi, jenž kromě čtyř průniků a fantastické vítězné branky taky musel hodně práce odvést směrem dozadu. Hned šestkrát přerušil útok soupeře.

Tyto úkoly jsou v Premier League vlastní taky N’Golo Kantému. Po trošku chudším období před reprezentační pauzou je to zase ten starý dobrý čistič středu pole, jak ho známe z Leicesteru. Proti svému bývalému týmu navíc vedle dokonalé defenzivní práce přidal i nadstavbu v podobě dvou klíčových přihrávek a hned tří průniků. Naopak čistě produktivní práci obstarala hvězda Bournemouthu Junior Stanislas. Hullu dal dva góly, na další skvěle nacentroval a ještě jeden padnul po jeho střele do tyčky.

Spasitelem Stoke City je bezpochyby Joe Allen, autor všech čtyř posledních branek Potters a výhradní strůjce pěti získaných bodů ze tří utkání. Sunderland porazil prakticky sám dvěma góly. Na hřišti však paradoxně nebyl nejlepší, tento post si pro sebe uzurpoval Marko Arnautović, který svůj klub definitivně přerostl. Byl to on, kdo neustálými výpady terorizoval obranu Black Cats a navíc Allenovi fantasticky přihrál na první gól.

Hattrick o víkendu nikdo nedal, nejblíž k němu ale měl Theo Walcott. Swansea pokořil hned dvakrát a stejné číslo svítí i na jeho kontě střel, jež zastavila branková konstrukce. Pouhý jeden zářez od smekání klobouků byl taky Charlie Austin ze Southamptonu, jenž od duelu se Spartou pálí o sto šest. V neděli byl hlavním hrdinou v zápase proti Burnley, kdy nezapomněl ani na své defenzivní povinnosti hlavně při standardních situacích.
Statistické okénko 8. kola

- včera to byl přesně měsíc, kdy Riyad Mahrez naposledy v Premier League přesně přihrál Jamiemu Vardymu (přitom spolu na hřišti od té doby strávili 45 minut proti Man Utd, 66 minut proti Southamptonu a 24 konečně i minut proti Chelsea)

- Manchester United proti Liverpoolu držel míč na kopačkách pouze 35 procent času, což je jeho historické minimum v Premier League od začátku statistického měření (tedy od roku 2003)

- zápasy Tottenhamu a West Bromwiche jsou v posledních měsících velmi jednostranné, bohužel pro Spurs však mají taky jednostranný výsledek; už potřetí v řadě skončil vzájemný zápas 1:1, a to i přes nápor Londýňanů

- Sunderland si může nechat vystavit patent na příšerné starty do sezóny, nedokázal totiž uspět ani v osmém utkání v řadě; tuhle metu přitom nechtěně naplnil potřetí během posledních čtyř sezón!

- jak už víte, Maarten Stekelenburg chytil Manchesteru City dvě penalty; je tak teprve sedmým gólmanem v historii Premier League, kterému se takový počin v jediném utkání podařil
Nejvtipnější momenty 8. kola

1. Nadstandardní podavač

2. David Luiz akrobat

3. Tak proto to včera stálo za prd...


To nejlepší ze světa Premier League, včetně odkazů na články, naleznete i na naší Facebookové stránce. Staňte se fanoušky a žádná zajímavost z anglického fotbalu už vám neunikne!

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (432)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele