Premier League v kostce (8. kolo)

06.10.2015, 15:10
Aktuality
Premier League se překlenula do svého třetího měsíce. Osmé kolo nabídlo několik mimořádných událostí, dvě manažerské popravy, a dokonce i jeden rekord. Útočník Manchesteru City Sergio Agüero nastřílel Newcastlu během neuvěřitelných 21 minut hned pět gólů. Zatímco Citizens se vrátili do čela tabulky, Mapgies se propadli na samé dno. Jejich manažer však zatím o práci nepřišel...

Už před Merseyside derby mezi Evertonem a Liverpoolem však bylo rozhodnuto o tom, že Brendan Rodgers povede svůj tým naposledy. Remíza 1:1 v Goodison Parku je derniérou poměrně uctivou. Dělba bodů mezi Sunderlandem a West Hamem zase ukončila angažmá Dicka Advocaata, jenž nicméně svůj post opustil dobrovolně.

Osmé kolo nabídlo řadu překrásných branek. Nadpozemský lob Jeremaina Lense sám hráč znehodnotil pozdějším vyloučením, Willianova trefa z přímého kopu zase neměla pro Chelsea vůbec žádnou cenu. Dokonce dvakrát se potom z mrtvého bodu prosadil Christian Eriksen. Síť rozvlnil i jeho spoluhráč Harry Kane, který minulý týden konečně zapsal do střelecké listiny. Tentokrát však ke smůle Tottenhamu překonal vlastního brankáře.

Spurs tak jen remizovali na hřišti Swansea a nadále se nemohou probojovat na pozice zajišťující účast v pohárové Evropě. Ještě hůře je na tom ale Chelsea, která se po prohře se Southamptonem nachází pouhé dvě příčky od sestupových vod. Druhé místo za Man City získal Arsenal, jenž porazil Manchesteru United 3:0. Red Devils spadli na příčku číslo tři - za nimi jsou seřazeny všechny největší překvapení: Crystal Palace, Leicester a West Ham.

Zápas 8. kola: Manchester City vs. Newcastle

Nelze jinak. Sedm gólů v jednom utkání je příliš lákavé sousto, abych jej mohl v této rubrice opomenout. Utkání navíc nepostrádalo dramatičnost, vždyť Newcastle až do samého závěru prvního dějství držel šokující vedení. Až pár minutek před přestávkou poprvé zaúřadoval Agüero a po změně stran se obrana Magpies rozletěla na peří.

Čtvrt hodiny druhé půle stačilo geniálnímu Argentinci, aby zkompletoval svoji pětidílnou sbírku a zapsal se do historie. Fantastické výkony předvedli i Kevin De Bruyne a David Silva, kteří dirigovali hru Manchesteru City z pozadí. Zápas také v konečném důsledku znamenal posun obou mužstev na samotné póly tabulky. Citizens jsou první a Newcastle úplně poslední.



Gól 8. kola: Jeremain Lens

Jeremain Lens mohl Dicku Advocaatovi přichystat fantastickou rozlučku se Sunderlandem. Nizozemský fotbalista v utkání s West Hamem využil ojedinělé chyby Dimitriho Payeta a po přihrávce kolegy M’Vily vystřihl tento exkluzivní lob, při němž si navíc pomohl o břevno. Krásný gól by však dozajista měl ještě sladší příchuť, kdyby se Lens po změně stran nenechal vyloučit, a výrazně tak nepřispěl k tomu, že Black Cats nakonec dvougólové vedení ztratili.



Zákrok 8. kola: Hugo Lloris

Zápas Tottenhamu na hřišti Swansea byl dalším atraktivním kouskem osmého kola. Oba týmy se nakonec rozešly s bodovým ziskem, přičemž o něco blíže k vítězství byli hostující Spurs. I Kohouti však nakonec brali bod s nadšením, když v úplně poslední minutě utkání zazářil Hugo Lloris. Proti hlavičce Fernándeze předvedl famózní zákrok, jímž posunul jindy jasný gólový zásah na břevno.

Vinou úzkoprsých autorských práv si Llorisův zákrok můžete prohlédnout jen zde formou gifu.

Hráč 8. kola: Sergio Agüero

Jedním slovem dokonalost. Sergio Agüero se v první půli trápil, stejně jako jeho spoluhráči - až těsně před obrátkou vysvobodil Man City v utkání s Newcastlem vyrovnáním. Ve druhém poločase však neuvěřitelným způsobem explodoval, do pěti minut zkompletoval hattrick a do patnácti nasázel gólů pět. Po boku Shearera, Defoa, Berbatova a Andyho Colea se tak zapsal do historie - na pětibrankovou porci však potřeboval suverénně nejméně času (pouhých 21 minut). Je velká škoda, že jej manažer Manuel Pellegrini stáhl z trávníku ještě téměř půl hodiny před koncem. Mohli jsme se dočkat absolutního překonání gólového rekordu.

Agüero má kromě toho po sobotní kanonádě na svém kontě už 84 gólů v Premier League. Hranice osmdesáti branek dosáhl jako třetí nejrychlejší fotbalista v historii soutěže - za 128 klání (Shearer 102, Van Nistelrooy 122). Všech pět branek si můžete prohlédnout v rubrice Zápas kola.

Břídil 8. kola: Artur Boruc

Klíčový zápas, který úplně klidně může mít výrazný vliv na jarní boje o udržení. Bournemouth přivítal Watford v souboji dvou papírových outsiderů Premier League. Cherries se i bez zraněného Wilsona dostali brzy do vedení, které měli v plánu držet až do závěrečného hvizdu. To by ale jejich brankář Artur Boruc nesměl předvést svou klasickou šílenost, jež v konečném důsledku stála absolutního nováčka první ligy dva body...



Sestava 8. kola

obrázek

Za výslednou grafickou úpravu sestavy děkuji Lukáši Recovi.
Na kartě každého hráče je vpravo nahoře umístěn počet nominací v sestavě kola.


Do nejlepší sestavy se konečně dostal Heurelho Gomes, který předvádí od prvního dne skvělé výkony. Tentokrát zachránil Watfordu bod z Bournemouthu, když mimo jiné chytil v závěru zápasu penaltu. Porážce naopak nezabránil ani dalším parádním výkonem Micah Richards, který v Aston Ville na pozici stopera nebývale pookřál. Byl však jako sám voják v poli a Stoke City jeho Villans porazilo 1:0.

Čisté konto a vítězství pomohli Arsenalu, respektive Crystal Palace vybojovat kralující obránci Per Mertesacker a Scott Dann, kteří měli na úspěchu svých týmů lví podíl. Třeba Eagles nicméně za triumfem proti WBA směroval především úžasný Wilfried Zaha - ten se ale přes obrovskou konkurenci v ofenzivě do sestavy kola neprobojoval.

V utkání Arsenalu proti Manchesteru United si celé hřiště podmanila trojice Mesut Özil, Alexis Sánchez a Theo Walcott. První dva jmenovaní si brilantními výkony vybojovali účast i v této nominaci - chilský kanonýr navázal na hattrick z minulého týdne dvěma góly, zatímco Özil vedle jedné své branky také jednu připravil právě pro Alexise. O nic horší však nebyl ani záložník Tottenhamu Christian Eriksen, jenž vybojoval svému celku remízu ze Swansea dvěma parádními přímými kopy.

Kometou sezóny se pomalu ale jistě začíná stávat Sadio Mané, který je v sestavě kola už potřetí. V sobotu to byl právě on, kdo řídil destrukci zoufalé Chelsea - pomohl k ní gólem, asistencí a neúnavným napadáním. Ve všech třech gólech Southampton měl potom prsty Graziano Pellé, jenž se rovněž nachází v úžasné formě.

Do té se konečně dostal i Sergio Agüero, který v týdnu vyhrál Manchesteru City zápas v Mönchengadbachu, aby nyní pěti góly rozmetal Newcastle. O jeho výkonu si můžete přečíst v rubrice Hráč kola. Výsledek 6:1 zařídil Argentinec spolu s Kevinem De Bruynem, jenž přichystal spoluhráči dvě branky a tu zbylou sám překrásně vstřelil.

Statistické okénko 8. kola

- Newcastle inkasoval debakl od Manchesteru City a spadl na poslední místo tabulky; v roce 2015 získal z 25 utkání všehovšudy 16 prvoligových bodů - víc získaly dokonce i Burnley (17) a Hull (19), tedy kluby, které od srpna už v Premier League nepůsobí

- Harry Kane si v utkání Tottenhamu proti Swansea vstřelil vlastní gól - od začátku sezóny 2013/14 už třetí; v témže období dal více "vlastňáků" už jen Martin Škrtel (4)

- José Mourinho prohrál s Chelsea domácí zápas proti Southamptonu 1:3 a celkově už pátý duel z posledních deset ligových utkání; předtím na pět porážek "vypotřeboval" celých 59 zápasů

- není překvapením, že pro Chelsea je vstup do této sezóny jedním z nejhorších v historii klubu; horší start do prvoligového ročníku měla naposledy před 37 lety a na jeho konci sestoupila

- Crystal Palace zažívá skvostný vstup do Premier League, po vítězství nad West Bromwichem Albion má už 15 bodů a je na čtvrté pozici; pro Eagles je to nejlepší začátek prvoligové sezóny za patnáct let (1990/91 - 16 bodů)

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (497)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele