Premier League v kostce (35. kolo)

26.04.2016, 09:57
Názory a komentáře
Jediná ztráta Tottenhamu a Leicester je náhle jen krok od splnění toho nejbláznivějšího snu v historii Premier League! Kohouti překvapivě zakopli v domácím utkání s West Bromwichem, remizovali 1:1 a Liškám stačí z posledních tří utkání jen jednou zvítězit. S trochou "štěstí" tak můžeme oslavovat nového mistra už na prvního máje.

Leicester totiž doma nekompromisně smetl Swansea 4:0 a v čele Premier League stojí s luxusním sedmibodovým náskokem. Titul může oslavit příští kolo na Old Trafford. Manchester United však dobrovolně na jásot s pohárem nepřistoupí, stále totiž atakuje třetí a čtvrtou příčku, na které ztrácí pět bodů (s utkáním k dobru).

O víkendu skončila jedna dlouhá éra. Éra Edena Hazarda coby nečekaně neschopného střelce. Nejlepší hráč loňské Premier League ukončil téměř rok trvající sérii stylově - Bournemouthu vstřelil hned dvě branky a spolu s Fábregasem a spol. Chelsea prakticky zajistil umístění v první polovině tabulky.

V sestupových vodách se to začíná čím dál víc mačkat. Norwich o víkendu nehrál, zatímco Sunderland i Newcastle získaly bod s favority (Arsenal a Liverpool). Nesestupovou pozici nyní drží Black Cats, o skóre před Kanárky. O bod zpět jsou svěřenci Rafy Beníteze, kteří navíc odehráli o zápas víc; jejich pozice je tak o poznání horší.
Zápas 35. kola: Leicester vs. Swansea

Byl tohle poslední zápas Leicesteru, na jehož konci neslavil zisk titulu? Foxes můžou být už v neděli novým anglickým mistrem, velký krok k trofeji udělali proti Swansea. Labutě byly důstojným sparing partnerem jen určité pasáže hry, většinu duelu kralovali svěřenci Claudia Ranieriho. Ať už takticky a hrou na dokonalé protiútoky, nebo kombinačně (jako třeba na konci při exhibičním bagu).

Fantastický výkon předvedli Mahrez, Ulloa, Schlupp nebo Kanté a právě tihle borci měli největší zásluhu na konečném výsledku 4:0. První gól vstřelil alžírský génius, o další dva se postaral náhradník za vykartovaného Jamieho Vardyho. Nesmírně silného týmového ducha potvrdil čtvrtý gól, na němž mají stejnou zásluhu Demarai Gray a Marc Albrighton - dva střídající hráči.



Podrobnější záznam v lepší kvalitě si můžete prohlédnout zde.

Gól 35. kola: Adam Lallana

Liverpool po jeho báječné trefě vedl už 2:0, kritický poločasový výsledek se mu však stal osudným. Adam Lallana přesto z výslunní 35. kola nevypadl, jeho branka je totiž tou vůbec nejhezčí z celého víkendu. Morenovu přihrávku si anglický záložník pohotově zpracoval, načež míč parádně poslal pod břevno Darlowovy branky.



Zákrok 35. kola: Boaz Myhill

Tenhle skvostný zásah měl v konečném účtování cenu jednoho bodu pro West Brom a ještě mnohem větší hodnotu pro Leicester. Boaz Myhill nastoupil v základní sestavě poměrně překvapivě, ale důvěru Tonyho Pulise nezklamal. Už v šesté minutě utkání proti Tottenhamu se vytasil s úžasným reflexivním zákrokem, jímž posunul prudký míč z kopačky Harryho Kanea na tyčku.



Hráč 35. kola: Cesc Fábregas

Loni nejlepší nahrávač ligy, letos na podzim se však nad Cescem Fábregasem obloha ošklivě zatemnila. S jarním sluníčkem se však projasnila i forma španělského dirigenta, který režíruje hru Chelsea a zápas od zápasu se zlepšuje. Nejlepší výkon sezóny si schoval na zlaté písky do Bournemouthu.

Nutno podotknout, že Cherries Fábregasovi jeho roli usnadnili, to však jeho představení na lesku příliš neubírá. Střední záložník měl výjimečný den, nahrál na tři branky svého týmu a coby druhý asistent měl prsty i ve čtvrtém gólu Chelsea. Celkem pro svoje spoluhráče přichytal šest klíčových přihrávek, přičemž nasbíral o 22 dotyků s míčem víc než kdokoli na hrací ploše.



Břídil 35. kola: Ashley Williams

Už první vážný dotek s míčem pokazil a nasměroval Lišky k vítězství. Snadnou rozehrávku věnoval Mahrezovi a ten vstřelil první gól. Při druhé brance se nechal robustní Ashley Williams až příliš snadno odstrčit Ulloou. Třetí trefu Leicesteru sice nezavinil, ale prsty v ní měl také, když při skluzu míč neodvrátil do bezpečí - a ten tak zůstal u nohou Schluppa. Čtvrtý gól už prakticky ani neobtěžoval bránit...



Sestava 35. kola

obrázek

Za výslednou grafickou úpravu sestavy patří velké díky Víťovi Horákovi.
Na kartě každého hráče je vpravo nahoře umístěn počet nominací v sestavě kola.


Už v předehrávce 35. kola na hřišti Crystal Palace zachytal výborně Joel Robles. Pochytal hned sedm střel a minimálně tři zákroky byly z kategorie těžších. Čistým kontem pomohl Evertonu k bezgólové remíze. Branka nepadla ani v neděli v Sunderlandu, kde úřadoval Lamine Koné. Patnáct odklizených míčů nebo šest vyhraných vzdušných soubojů, Arsenalu toho zkrátka příliš nedovolil.

Přestože Southampton inkasoval dva góly od Aston Villy, v ideální sestavě je Cédric Soares. Pravý bek Saints zazářil především v závěru zápasu, kdy nejprve nahrál na gól, aby vzápětí odkopl míč z vlastní brankové čáry. Stoperská krize dostala do sestavy Roberta Hutha, jenž sice nezazářil nikterak jasně, ale jeho Leicester udržel čisté konto a německý zadák si udržel vysoký standard z letošní sezóny. Dvě gólové asistence dostaly do nominace Alberta Morena z Liverpoolu.

Obrovská konkurence byla tentokrát v záložní řadě. Do ideální sestavy se neprobojoval výborný N’Golo Kanté, Jeffrey Schlupp ani dvougólový Ashley Westwood. Všechny předčil Cesc Fábregas, o jehož výkonu se dočtete výše. Jen těsně za ním stojí Riyad Mahrez, který je v sestavě kola už podesáté! Čerstvý nejlepší hráč Premier League předvedl jeden z nejlepších výkonů sezóny, dal vítězný gól a s míčem na kopačkách byl po delší době opět nepolapitelný. Jeho dribling je dokonalý.

Záložní trojici doplňuje Dušan Tadić, jenž se proti Aston Ville střelecky velmi činil. Asistence Longa využil ke dvěma gólům, včetně toho vítězného. Totožný zápis vynesl premiérovou nominaci v sestavě kola Edenu Hazardovi. Křídelník Chelsea po zranění pookřál, několikrát při výpadu obešel více než jednoho hráče Bournemouthu a navrch přidal dvě branky.

Překvapil i Kelechi Iheanacho, mladičký útočník Manchesteru City, na nějž se při šílenství okolo Rashforda či Alliho trošku zapomněla. Nigerijský štírek však všem ukázal své kvality proti Stoke, kterému dal dva góly a navíc vybojoval penaltu. Tři góly zařídil taky Shane Long - první branku vstřelil, pak orazítkoval břevno, aby nakonec dva góly naservíroval Tadićovi.
Statistické okénko 35. kola

- Cesc Fábregas je dvorním nahrávačem, Bournemouth dostal góly po třech jeho pasech; hattrick asistencí už španělský kouzelník jednou zaregistroval, v říjnu 2009 nahrál proti Blackburnu dokonce na čtyři góly

- Stoke prohrálo 4:0 s Man City a stalo se teprve třetím týmem v historii Premier League, který dostal čtyři góly ve třech zápasech za sebou; v březnu 2008 to byl West Ham, v srpnu 2010 Wigan

- Craig Dawson vstřelil v utkání WBA na Tottenhamu dva góly, z toho jeden vlastní; v této sezóně se to přitom před ním povedlo už třem hráčům (Deeney, Terry, Giroud)

- Eden Hazard dal Cherries dva góly a ukončil hrůzostrašnou ligovou sérii bez vstřelené branky; ta trvala 356 dní a 29 zápasů

- jeho odkaz naopak zdárně přebírá Olivier Giroud, který proti Sunderlandu vyšel opět gólově naprázdno; celkem už na branku čeká 14 utkání


To nejlepší ze světa Premier League, včetně odkazů na články, naleznete i na naší Facebookové stránce. Staňte se fanoušky a žádná zajímavost z anglického fotbalu už vám neunikne!

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (307)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele