Premier League v kostce (29. kolo)

21.03.2017, 16:16
Názory a komentáře
Nabídne mu Arsenal novou smlouvu? A když ano, přijme ji? Na samém čele Premier League je po dvou letech opět "modrá nuda", a tak teď největší pozornost váže situace doyena anglického fotbalu Arséna Wengera. Velmi pravděpodobně nejlepšímu manažerovi historie klubu povážlivě ujíždí vlak moderní kopané a vyvstává otázka. Není čas jít?

Tábor Arsenalu se rozdělil na dvě frakce, což francouzský trenér určitě neměl v úmyslu. (Jak to tak vypadá) Většina fanoušků si přeje jeho odchod, další část si Wengerova odkazu váží více a věří mu, že dokáže červenobílou bárku nasměrovat zpátky do zářivých vod boje o titul. Je to reálné? Dokáže sedmašedesátiletý stratég vymanit Arsenal z otravného stereotypu, zn.: Čtvrté místo a osmifinále LM?

Momentálně to vypadá ještě mnohem hůř. Gunners po prohře na půdě West Bromwiche spadli na šesté místo, a přestože mají oproti čtvrtému Liverpoolu dva zápasy k dobru, optimisticky pohled na tabulku nevypadá. Vždyť Londýňané prohráli čtyři z posledních pěti utkání, což se jim nestalo téměř dvaadvacet let!

Jestli vás zaskočila informace, že šesté místo nepatří Manchesteru United, čtete opravdu správně. Red Devils po dlouhých 184 dnech zakončili kolo uvnitř TOP 5, za což kromě selhání Arsenalu vděčí i vítězství na půdě Middlesbrough. Tomu ani výměna trenérů nepomohla, Boro se teď po boku Sunderlandu řadí mezi největší kandidáty na sestup.

Od Premier League si na pár, přesně na dvanáct, dní odpočneme, na řadu přichází všemi toliko velebená reprezentační přestávka. Během ní překvapivě nebude hrát pro mnohé nejlepší stoper letošní sezóny David Luiz, jenž se znovu nevešel do nominace Brazílie. Albion naopak povolal řadu zajímavých jmen, včetně veterána Jermaina Defoea nebo záložníka WBA Jakea Livermorea.
Zápas 29. kola: Manchester City vs. Liverpool

Když po čtyřiceti minutách svítila na ukazateli střel na bránu jednička, naopak u špatně posouzených penaltových incidentů dvojka, nevypadalo to na kdovíjaký šlágr. Po změně stran se ale zápas Manchesteru City s Liverpoolem zvrtnul ve fantastický fotbal, který mohl skončit klidně 4:4. Šílené přehmaty, obrovské šance, nasazení a absolutní fotbal. Pep Guardiola i přes dělbu bodů nazval onen den jako jeden z nejlepších v kariéře.



Sestřih z Match of the Day od BBC a mnoho dalšího si můžete prohlédnout zde.
Gól 29. kola: Jesse Lingard

Nikde nikdo, půlka hřiště vymetená a soupeř se o vás nestará... Chudák Jesse Lingard musel sám s míčem doběhnout až k vápnu Middlesbrough, aby si ho obránci všímali - ale stále si s ním nikdo nechtěl hrát. Tak se záložník Manchesteru United naštval, práskl do balónu a vymetl šibenici. Tak, to měli za to!

Zapomenout nesmíme ani na parádní přímý kop Manuela Lanziniho a na branku Roberta Hutha. Jeho hlavička by sice sama o sobě neměla nárok umístit se v highlightech kola, jenže asistence Marca Albrightona byla absolutně skvostná.


Zákrok 29. kola: Lukasz Fabianski

Joshua King má parádní střeleckou formu a domácí zápas se Swansea nabádal k využití. Jenže největší příležitost norskému útočníkovi senzačně sebral Lukasz Fabianski, který byl neuvěřitelně rychle na zemi a vyškrábl míč mimo tři tyče. Z řemeslného hlediska ho proto hodnotím výš než parádní "last minute save" Kaspera Schmeichela proti West Hamu.


Hráč 29. kola: Craig Dawson

I obránce může sestřelit jakéhokoli soupeře. Poměrně nedávno se to povedlo Marcosi Alonsovi proti Leicesteru, tentokrát se blýskl Craig Dawson. Zadák West Bromwiche patří k největším hrozbám Baggies při standardních situacích, což proti Arsenalu potvrdil zcela dokonale. Dva rohy, dvě hlavičky, dva góly. Navíc překonal hned dva gólmany soupeře! Ve videu níže jsou podrobně rozebrány i minely bránících hráčů Gunners.


Břídil 29. kola: Alfie Mawson

Zase jednou se v této rubrice trošku odkloním od její pravé podstaty. Alfie Mawson není žádný břídil, ale prvotřídní smolař. Právě jeho výtečné výkony jsou klíčem k potenciální záchraně Swansea, proti Bournemouthu mu ale zápas nevyšel. První gól Benika Afobeho nešťastně tečoval do vlastní sítě, u druhé branky pak nezvládl poziční bránění a místo vykrytí střelecké pozice sebou neobratně praštil o zem.


Hvězdy 29. kola dle WhoScored.com

1. Romelu Lukaku (Everton) - 9.85
- 2 góly, asistence, 6 střel, z toho 4 na bránu, 2 úspěšné průniky

2. Andy Carroll (West Ham) - 9.19
- asistence, 5 střel, z toho 3 na bránu, 4 klíčové přihrávky, 19 vyhraných vzdušných soubojů

3. Joshua King (Bournemouth) - 9.18
- asistence, 3 klíčové přihrávky, 5 úspěšných průniků, 3 obranné zákroky, 2 přerušené akce soupeře
Ideální sestava 29. kola

obrázek

Autor: Víťa Horák

Na kartě každého hráče je vpravo nahoře umístěn počet nominací v sestavě kola.


Dostal sice dva góly, ale koho to zajímá? Kasper Schmeichel předvedl excelentní MOTM výkon, kterým především ve druhém poločase zařídil Leicesteru zisk všech tří bodů. V závěrečné půlhodině se vytasil se čtyřmi zákroky a hlavně druhé dva měly cenu zlata. Andy Carroll bude dlouho zpytovat svědomí, hlavička i rána z bezprostřední blízkosti neskončily v síti jen zázračnou silou nového dánského fotbalisty roku.

Zadní řady ovládli borci z West Bromwiche. Craig Dawson je díky dvěma gólům do sítě Arsenalu dokonce hráčem kola, zatímco levý bek Allan Nyom exceloval především technikou a pohybem. Zkompletoval tři úspěšné průniky (nejvíc ze svého týmu), přesto byl aktivní i v defenzivě, když přerušil hned čtyři akce soupeře (nejvíc ze všech na hřišti) a odklidil šest míčů (taktéž nejvíc ze všech).

Stoperská dvojice začíná mít poslední týdny jednu velmi jistou stálici. Jenže co se dá dělat, když, byť stále trošku neobratný, Mamadou Sakho v srdci obranné čtyřky Crystal Palace tak exceluje. Zase byl neprostupnou skálou, během tří zápasů v sestavě udrželi Eagles víc nul než bez něj za celý zbytek sezóny! Doplňuje ho Bruno Martins Indi, jehož Stoke sice prohrálo s Chelsea, ale pirát v červenobílém dresu celý zápas ofenzivní hvězdy soupeře s nebývalou precizností šikanoval. Hlavně ve druhé půli na něm končila téměř každá útočná snaha lídra tabulky.

Pokud je Sakho hlavním stavebním kamenem defenzivy Palace, v ofenzivě staví Sam Allardyce především na Wilfriedu Zahovi. Agilní a nesmírně rychlý křídelník dělá problémy každému soupeři a nezastavitelný byl i proti Watfordu. Přestože nebyl u žádného gólu, za svůj výkon si nominaci zaslouží. To Jesse Lingard si k dobrému výkonu přidal i nádhernou vítěznou branku do sítě Middlesbrough.

I bez Harryho Kanea to jde. Stačí mít Christiana Eriksena, jenž v prvním dějství proti Southamptonu zářil a vedl téměř vše, co obranu Saints zaměstnalo. Neopomněl se blýsknout i pěkným a hlavně důležitým gólem. Ještě lépe zahrál Manuel Lanzini, pro Kladiváře takový nový Payet. Byl všude, technicky byl o třídu nad zbytkem pole (včetně Mahreze), krásně proměnil přímý kop a navíc poctivě bránil. Na body to ale proti Leicesteru nestačilo.

Nejproduktivnějším mužem kola byl nejlepší střelec Premier League Romelu Lukaku. Ten se díky asistenci a především dvěma gólům posunul do čela tabulky kanonýrů a také pomohl zničit Hull. Dvě branky vsítil i Benik Afobe, hvězda Bournemouthu při veledůležité výhře nad Swansea. K té první mu sice tečí dopomohl Mawson, druhé už ale dosáhl úplně sám.
Statistické okénko 29. kola

- Liverpool už odehrál všech deset utkání s týmy z TOP 6 a získal krásných 20 bodů; v deseti zápasech s týmy z nejhorší šestky však uhrál bodů jen 19!

- Manchester United v Premier League neprohrál už 18 zápasů v řadě; drží tak maximum v neporazitelnosti napříč pěti nejlepšími evropskými soutěžemi

- Arsenal prohrál čtyři z posledních pěti zápasů v Premier League; takhle bídnou formu neměli Kanonýři dobrých 22 let (duben 1995)

- Tottenham i bez Harryho Kane vyhrál další zápas a potvrdil, že doma je spolu s Chelsea nejsilnějším týmem v lize; na White Hart Lane vyhrál už deset utkání v řadě, což je nejdelší série od října 1987 (čtrnáct v řadě)

- když James Milner skóruje, jeho tým neprohraje; tohle by se dalo tesat do kamene, zadák Liverpoolu se totiž takhle vyhnul porážce už 47 zápasů v řadě (37 výher, 10 remíz), čímž vytvořil nový rekord Premier League
Nejvtipnější momenty 29. kola

1. Chris Smalling je chlapec šikovný


2. Ne každý je Barkley, Firminovi předčasná oslava nevyšla

3. Zápasy Sunderlandu nebaví ani jejich majitele...

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (310)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele