Premier League v kostce (28. kolo)

03.03.2016, 19:10
Názory a komentáře
Zkáza favoritů byla dokonale naplněna. Ani jeden z týmů reálně bojujících o titul ve vloženém kole neuspěl - a pouze Leicester dokázal bodovat. Jeho domácí remíza s WBA, původně považována za ztrátu, tak ve finále znamenala další bod náskoku oproti Tottenhamu, Arsenalu i Manchesteru City. O Ligu mistrů se díky jejich zaváhání částečně zapojuje i Manchester United a West Ham.

Těm naopak středeční utkání vyšlo. Kladiváři se stali přílišnou překážkou pro zmíněný Tottenham, zatímco Rudí ďáblové v závěru udolali houževnatý Watford. O pohárovou Evropu se nyní hlásí i Liverpool, který oplatil Manchesteru City pohárové zklamání a smetl jej 3:0. Na šestý West Ham, jež nyní okupuje poslední evropskou pozici, ztrácí pět bodů a má ještě zápas k dobru.

Kartami může velmi zajímavě zamíchat i dvojice Blues. Everton vyhrál pět z posledních šesti soutěžních utkání a je pouze tři body za Liverpoolem. V příštím kole se navíc právě s West Hamem střetne. Chelsea má dokonce o bod víc než Toffees; a těží z parádní formy pod Guusem Hiddinkem. Vyhrála už třikrát v řadě a porážku nepoznala už dvanáct klání.

Karty se míchají i v záchranářských bojích, byť to pro největší outsidery vypadá hůř a hůř. Aston Villa je po další prohře jednou nohou v Championship, zatímco Newcastle i Norwich prohrály. Sunderland získal alespoň bod a vymanil se ze sestupových pozic - poprvé od listopadu. Swansea i Bournemouth naopak zvítězily, a záchranářská vřava se tak týká především výše zmíněných čtyř klubů.
Zápas 28. kola: Leicester vs. West Brom

Zápasy WBA nepatří k těm, které by nezaujatí fanoušci Premier League vyhledávali ve volných chvílích. Už před týdnem však Baggies odehráli s Crystal Palace krásné utkání a gólově bohatý duel byl k vidění i při jejich výletu na půdu Leicesteru. Nutno však podotknout, že tentokrát měli na atraktivitě duelu majoritní podíl svěřenci Claudia Ranieriho, nadále trůnící na čele tabulky.

V prvním poločase Lišáci prokázali tu nezdolnost, jež je jim po celou sezónu tak blízká. Krátce po začátku a brance Rondóna prohrávali 0:1, jenže ještě do přestávky stihli skóre úplně otočit. Drinkwater zásluhou tečujícího Olssona vyrovnal a na samém sklonku prvního poločasu po krásné patičce Mahreze skóroval i King.

Poslední slovo však měli hráči WBA, konkrétně Craig Gardner, jenž dokonalým přímým kopem ustanovil konečné skóre 2:2. Bojovný výkon a obrovský tlak Leicesteru v závěru utkání ve vítězný gól nevyústil.

Záznam utkání v dobré kvalitě si můžete prohlédnout zde.

Gól 28. kola: Craig Gardner

Většina fanoušků, kteří přejí Leicesteru senzační titul, by se raději bez nádherné trefy Craiga Gardnera z přímého kopu obešla. Záložník West Bromwiche Albion však krátce po přestávce vystřihl překrásnou trefu, za kterou by se v letošní sezóně nestyděli ani Willian či Dimitri Payet. Gardnerův projektil měl razanci i dokonalou přesnost, pročež se Kasper Schmeichel po míči letícím do téměř šibenice ani neobtěžoval natahovat.



Parádní branku vstřelil v témže utkání Andy King, jenž těžil z geniální patičky Riyada Mahreze. Dalšími poraženými finalisty v boji o nejlepší branku kola jsou také Fabio Borini a probuzený kanonýr Connor Wickham.

Zákrok 28. kola: Jack Butland

Už je to nějaký ten pátek, co se podzimní brankářský král Jack Butland objevil v naší rubrice; ať už na pozici nejlepšího gólmana nebo autora nejlepšího zákroku. Tentokrát mu nominaci na piedestal zajistil parádní reflexní zákrok jednoruč, jímž anglický gólman zlomil srdce Seydou Doumbiovi. Útočník Newcastlu zakončoval z bezprostřední blízkosti, jenže chapadlo Jacka Butlanda mělo větší sílu.

Jack Butland at his best.Gólman Stoke vytáhl jeden z svých klasických reflexivních zákroků - tentokrát zlomil srdce Seydou Doumbiovi a jeho Newcastlu.

Zveřejnil(a) Premier League v kostce dne 3. březen 2016


Hráč 28. kola: James Milner

Že to bude právě on a Adam Lallana, kdo rozhodne šlágr osmadvacátého kola s Manchesterem City, na to by si asi nevsadili ani fanoušci Liverpoolu. Někdejší křídelník Southamptonu však měl prsty ve všech gólech Reds a James Milner se podílel na dvou. Svého spoluhráče v minisouboji o hráč kola překonal především svou neúnavností, bojovností a vlivem na precizní presink domácího celku.

James Milner má dvoje plíce, to ví už každý znalý divák Premier League. Včera však svůj výkon posunul na vyšší úroveň efektivitou své práce, kterou navíc korunoval gólem a asistencí. Na vítězný gól přihrál Adamu Lallanovi, aby druhý gól vstřelil po agilním průniku do šestnáctky sám. Zazářil také pohotovým zákrokem na vlastní brankové čáře.



Břídil 28. kola: Daley Blind

Zcela výjimečně upouštím od zásady, že břídil kola musí mít negativní vliv na výsledek svého týmu. V první řadě proto, že se žádný extra nekňuba v osmadvacátém kole neobjevil. Nemalý důvod je však i v osobě Daleye Blinda, který proti Watfordu - přestože hrál stopera po boku osmnáctiletého zajíce - působil jako vyjukaný dorostenec. Z jeho minel těžil výhradně Odion Ighalo; poprvé mu Blind šíleně namazal před vápnem, podruhé podivně propadl v souboji, aby napotřetí pouštěl přihrávku Darmiana tak dlouho, až musel Ighalovu stoprocentní gólovku hasit Nizozemcův zachránce David De Gea.



Sestava 28. kola

obrázek

Za výslednou grafickou úpravu sestavy patří velké díky Víťovi Horákovi.
Na kartě každého hráče je vpravo nahoře umístěn počet nominací v sestavě kola.


David De Gea může děkovat svému nezdařenému kolegovi Blindovi, že svými chybami zavinil tolik šancí Watfordu. Španělský brankář musel vytáhnout dva parádní zákroky, aby nedovolil Ighalovi skórovat, a v týdnu byl z gólmanů nejlepší.

Už druhou nominaci v řadě si naopak připsal Steve Cook z Bournemouthu, který na přelomu února a března konečně pochopil smysl obranné hry. Vedle skálopevného defenzivního výkonu navíc porazil Southampton vítězným gólem. Ramiro Funes Mori pak přispěl k vítězství Evertonu dokonce gólem a asistencí.

Kraje obrany tentokrát patří mladíkům. Jindy ofenzivní expres Kenedy z Chelsea naskočil v Norwichi na levém kraji obrany a hned v první minutě skóroval. Směrem dopředu byl velmi aktivní, navíc nezklamal ani defenzivě - zklamalo jej až zranění. Z něj se naopak definitivně vykurýroval Jon Flanagan, který nastoupil v Premier League po 21 měsících! Pauza na něm však nebyla znát, zahrál výborně a pomohl Liverpoolu k čistému kontu proti Man City.

Nejen šťastný gól, ale i devět vitálních přerušení útoku WBA dostalo do sestavy kola Dannyho Drinkwatera, tentokrát jediného zástupce Leicesteru. Hned trojici hráčů však má v sestavě Liverpool, v jehož dresu nejvíc zazářil Hráč 28. kola James Milner. Jeho výkon je podrobněji rozebrán výše. O nic horší nebyl ani Adam Lallana, který hýřil aktivitou, dal vítězný gól a prsty měl i ve dvou zbylých. Většina útoků šla včera přes něj.

Vůbec první nominaci v sezóně si vysloužil loňský král Championship Matt Ritchie. Křídelník Bournemouthu zařídil obě branky Cherries - jeho první střelu dorazil do sítě Cook, ve druhém případě naservíroval míč na hlavu Afobemu. Dvě asistence vynesly účast v sestavě i jezdci Evertonu Kevinu Mirallasovi. Nechybí ani Connor Wickham, nejlepší útočník kola, který dvěma góly zařídil Crystal Palace alespoň bod v Sunderlandu.
Statistické okénko 28. kola

- Brazilec Kenedy z londýnské Chelsea se postaral o nejrychlejší gól letošní sezóny; proti Norwichi se prosadil po pouhých 39 vteřinách

- Manchester City zažívá v Premier League velkou krizi, prohra s Liverpoolem (0:3) byla pro svěřence Manuela Pellegriniho už třetí v řadě; to se Citizens přihodilo naposled v listopadu roku 2008

- nedaří se ale ani Arsenalu, jenž prohrál taktéž třikrát v řadě, avšak ve všech soutěžích dohromady; na podobnou šňůru "čekali" Gunners od dubna 2010

- Romelu Lukaku překonal v utkání s Aston Villou rekord Evertonu, když se v letošní ligové sezóně trefil už posedmnácté; je vůbec prvním hráčem Toffees, který v Premier League překonal šestnáctigólovou hranici

- příchod Guuse Hiddinka Chelsea velmi prospěl, neprohrála už dvanáct utkání v řadě a stoupá tabulkou; její forma je tak stabilní, že v roce 2016 dokonce vládne celé Premier League (9 zápasů, 19 bodů)


To nejlepší ze světa Premier League, včetně odkazů na články, naleznete i na naší Facebookové stránce. Staňte se fanoušky a žádná zajímavost z anglického fotbalu už vám neunikne!

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (334)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele