Premier League v kostce (26. kolo)

28.02.2017, 21:53
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Vzpomínáte na úřadující šampiony z Leicesteru? Pondělní utkání s Liverpoolem vám paměť dozajista osvěžilo... Nucený odchod manažera Lišáky nebývale nakopnul, až to nabádá ke konspiračním teoriím. Foxes totiž zase létali po celém hřišti, bojovali a odhodlaně makali jeden za druhého. Energie z nich zkrátka prýštila. Jenže tohle přece jde, i když zrovna nemáte formu, no ne?

Claudio Ranieri musel při pohledu na výkon svých bývalých svěřenců uhryzat kraj stolu, právě tohle odevzdání se ze všech sil totiž týmu v posledních kolech chybělo - a voilà, najednou to jde. Dost ale šátrání ve svědomí hvězd Leicesteru. Úplně stejně by nás měl zajímat podivně labilní tým Liverpoolu, který je schopen jednou smést Tottenham, aby často nedůstojným způsobem následně podlehl tápajícímu obhájci.

Sluší se připomenout i skutečnost, že šestadvacátá kostka je složena pouze z osmi duelů, dva zbylé - včetně manchesterského derby - byly totiž odloženy. Stojí za tím finále ligového poháru, ve kterém Manchesteru United udolal Southampton 3:2. Vedle dvougólových tahounů Zlatana Ibrahimoviće a Manola Gabbiadiniho se pozornost upírá i na čárového sudího, který Soton okradl o jednu regulérní branku a italského šutéra o hattrick.

V ligové tabulce se toho tak nestalo tolik, kolik by mohlo. Chelsea díky pauze Man City navýšila náskok na deset bodů a druhý je nyní Tottenham. Ten smetl Stoke 4:0 díky fenomenálnímu Harrymu Kaneovi. Na dně tabulky je osamocený Sunderland, protože Hull uhrál remízu s Burnley a Crystal Palace dokonce porazil dalšího aktéra sestupových bojů Middlesbrough.
Zápas 26. kola: Leicester - Liverpool

Do sestupového tria se na chvíli vklínil i Leicester, ale jen kvůli pozdějšímu termínu dohrávky s Liverpoolem. Doma na King Power Stadium od první minuty dali Foxes jasně najevo, že se nechtějí pachtit na dně a patří v tabulce výš. V prvním poločase naprosto dominovali a díky dvěma gólům pohodlně vedli. Po změně stran už hráli úsporněji a především na protiútoky. Přínos neúnavného Jamieho Vardyho byl hmatatelný, výborně však zahrál celý tým. Liverpool naopak po všech myslitelných stránkách nestíhal.


Sestřih z Match of the Day od BBC a mnoho dalšího si můžete prohlédnout zde.
Gól 26. kola: Danny Drinkwater

Nechci, aby tenhle článek byl celý o Leicesteru, ale tady se tomu ještě zabránit nedá. Pohledné branky dali Gueye i Costa, ale Danny Drinkwater je svou technicky vysoce náročnou parádou suverénně předčil. Míč k němu doskákal po hlavičce Milnera, opřít se do něj z voleje bylo troufalé, leč nakonec zcela správné. Brilantní trefa.


Zákrok 26. kola: Lee Grant

Ne že by to Stoke k něčemu bylo... Zákrok kola však zpravidla neodráží důležitost onoho aktu, nýbrž dovednostní náročnost a obtížnost. A v těch Lee Grant všechny kolegy předčil. Už za stavu 4:0 pro Tottenham se vypjal ke skoku proti ráně Harryho Kanea a vyrazil ji na roh. Parádní zákrok.


Hráč 26. kola: Harry Kane

Zlí jazykové si musí pomalu zvyknout, že Harry Kane asi nebude tou proklamovanou jednosezónní hvězdičkou. Střelec Tottenhamu potřetí v řadě atakuje hranici dvaceti ligových gólů, proti Stoke se zásluhou hattricku dostal už na číslo 17. Jednu branku dal utajenou střelou z úhlu, druhou parádním volejem z hranice vápna, ke třetí mu pomohly štěstí a teč zdi. Navíc fantasticky nahrál na gól i Dele Allimu. Kane se hráčem kola potřetí z posledních osmi možností.


Břídil 26. kola: Artur Boruc

Artur Boruc je už dobře známá postavička Premier League. Polský brankář umí předvést excelentní výkony a tasit z rukávu jeden lepší zákrok než druhý. Byl taky jednou z opor při postupu Bournemouthu mezi elitu. Jenže stejně dobře umí i minelovat. A proti WBA stála taková hrubka Cherries body...


Hvězdy 26. kola dle WhoScored.com

1. Harry Kane (Tottenham) - 10.00
- 3 góly, 6 střel, z toho 4 na bránu, 2 klíčové přihrávky, 2 úspěšné průniky

2. Jamie Vardy (Leicester) - 9.37
- 2 góly, 3 úspěšné průniky, 2 klíčové přihrávky, 8 vyhraných vzdušných soubojů

3. Cesc Fábregas (Chelsea) - 9.28
- gól, asistence, 5 klíčových přihrávek, 5 střel, z toho 2 na bránu, 125 doteků s míčem
Ideální sestava 26. kola

obrázek

Autor: Víťa Horák

Na kartě každého hráče je vpravo nahoře umístěn počet nominací v sestavě kola.


Poslední zápas uplynulého kola s ideální sestavou pořádně zamával, vždyť z týmu probuzeného Leicesteru sahalo po nominaci hned 7 borců. Jeden z úspěšných je Kasper Schmeichel, který především ve druhém poločase držel Foxes v dominantním postavení. Pochytal šest střel a třeba proti Lallanovi vytáhl výtečný zákrok.

Do obranné čtyřky se nakonec nevešel Robert Huth, protože ho vytlačili dva ještě výraznější stopeři. Gareth McAuley potvrzuje, že věk pro něj není překážka - proti Bournemouthu zase poctivě bránil a dle svého zvyku byl nebezpečný i vepředu. Trefil břevno a pak i skóroval. Naopak Mamadou Sakho se soustředil čistě na defenzivu a při debutu za Crystal Palace měl olbřímí podíl na výhře a čistém kontu proti Middlesbrough.

Jeho kolega Patrick van Aanholt tento duel jedinou brankou rozhodl, ale v sestavě ho předčil létající Rakušan Christian Fuchs. Na něm bylo "odlehčení" po Ranieriho odchodu vidět nejvíc - byl nezastavitelný, jezdil nahoru-dolů, parádním centrem nahrál na gól a k tomu hned desetkrát přerušil akci soupeře (8 tackles, 2 interceptions). Pravou stranu o víkendu ovládl Seamus Coleman, podobně ofenzivně zdatný borec, jenž taktéž stačil jednou asistovat u gólu Evertonu.

Jak je mnohdy obtížné vklínit mezi ofenzivní hvězdy nějakého čistokrevného středopolaře, tohle kolo bylo zcela bezprecedentní výjimkou. O slovo by se jindy úspěšně hlásili i Danny Drinkwater a Jake Livermore, jenže tentokrát jim náleží ze středních záložníků až pátá a šestá pozice. Jedním z těch, kteří je z jedenáctky vyšoupli, není nikdo jiný než symbol odebraného míče N’Golo Kanté. Jeho forma je v posledních týdnech dechberoucí a proti Swansea znovu exceloval.

Takřka "Kantéovský" výkon předvedl i jeho nástupce v Leicesteru, dvacetiletý Wilfred Ndidi. I on byl proti Liverpoolu úplně všude, létal po celém place a 9 odebranými míči šikanoval soupeřův přechod do útoku. No a chybět nemůže ani Idrissa Gueye, třetí do nerozpoznatelné party dynamických středopolařů tmavé pleti. Ten navíc k neúnavnému výkonu uprostřed pole přidal nádherný gól.

Umístění hned čtyř centrálních záložníků vyřadilo ze sestavy ofenzivní univerzály, z nichž byli nejblíže nominaci Pedro, Marc Albrighton, Wilfried Zaha a Christian Eriksen. Místo nich si pozici vysloužil Cesc Fábregas, který se Antoniovi Contemu odvděčil za důvěru gólem, asistencí a rolí přirozeného vůdce prakticky všech akcí Chelsea. Společnost mu pak dělá dvojice útočníků - hráč kola Harry Kane a znovuzrozený ďábel Jamie Vardy, autor dvou gólů a zhruba tisíce sprintů.
Statistické okénko 26. kola

- Cesc Fábregas kromě vstřelené branky proti Swansea i asistoval a posunul se na druhou příčku nahrávačů v historii Premier League; se 102 asistencemi je spolu s Frankem Lampardem hned za Ryanem Giggsem (162)

- Harry Kane nastřílel v dresu Tottenhamu už čtyři ligové hattricky; to je víc než dosavadní lídři Kohoutů Robbie Keane a Jermaine Defoe (3)

- Ryan Fraser z Bournemouthu vybojoval v letošní sezóně už čtyři penalty, což je víc než kdokoli jiný v Premier League; přitom odehrál jen 1000 minut z celkových 2340 možných

- Liverpool prohrál v letošní sezóně pět utkání; čtyři z nich ovšem proti týmům, které v době výkopu sídlily na sestupových příčkách (Burnley, Swansea, Hull, Leicester)

- Jamie Vardy sestřelil Liverpool dvěma góly a ukončil svou střeleckou mizérii; předtím v lize nedokázal skórovat dlouhých 637 minut

A jedna nakonec z ligového poháru...

- José Mourinho se připojil k veleúspěšným Brianu Cloughovi a Siru Alexu Fergusonovi; všichni tři trenéři dokázali vyhrát League Cup hned čtyřikrát
Nejvtipnější moment 26. kola

Nedám ti míč!

obrázek

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (304)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele