Premier League v kostce (26. kolo)

16.02.2016, 16:10
Názory a komentáře
Svátky lásky a fotbalu se střetly v nelítostném souboji. Ať už každý z vás strávil Valentýna jakkoli krásně se svoji lepší polovičkou, ani ten, kdo zůstal o Premier League, nemusel klopit hlavu. Super Sunday splnila očekávání, dvě bitvy o titul doplnilo "vraždění neviňátek" ve Villa Parku. Dobrý fotbal se navíc hrál i v sobotu, gólové hody byly k vidění pro změnu na Stamford Bridge.

Sobotní program uzavřelo utkání na Stamford Bridge a Chelsea proti Newcastlu své ztrápené a částečně i naštvané fanoušky tentokrát nezklamala. Po sedmnácti minutách vedla o tři góly a nakonec vyhrála 5:1. Magpies se tak opět vrátili do sestupových vod, jelikož Norwich uhrál alespoň remízu s West Hamem. Sunderland pak dokonce vyhrál nad Man Utd a boj o záchranu začíná být nesmírně zajímavý.

Pouze Aston Villa z něj tak nějak vypadává, přestože se nachází na posledním místě. Svěřenci Rémiho Gardeho nenavázali na skvělý výkon z minulého týdne a byli v neděli obrovskou ostudou celému fotbalovému světu. Hanebné představení jejich defenzivy nemohlo skončit jinak než výpraskem 0:6 od Liverpoolu.

Velké věci se pak v neděli děly i v bitvě o nejvyšší příčky. Tottenham se dotáhl na pouhé dva body od úplného čela a Kohouti začínají Lišky povážlivě klovat do ocasu. Leicester totiž nezvládl druhý šlágr ve dvou týdnech a podlehl Arsenalu na jeho půdě 1:2. I Kanonýři tak ztrácí na první místo už jen dva body. Naopak Manchester City zůstává po prohře se Spurs čtvrtý s šestibodovou ztrátou.
Zápas 26. kola: Arsenal vs. Leicester

Ne nadarmo se na utkání od jedné hodiny našeho času těšila celá Anglie (a nejen ona). Leicester žije dost možná největší pohádku v historii Premier League, když ještě loni byl na posledním místě, avšak po senzační záchraně pokračuje v úchvatném příběhu i letos. Účast v Lize mistrů už Foxes patrně neunikne, ale titul je stále ve hvězdách. Po prohře s Arsenalem se jim trošku vzdálil.

V prvním poločase to byl starý dobrý Leicester. Poctivý vzadu, disciplinovaný a vedený geniálním režisérem N’Golo Kantém, který vládl středu pole neochvějnou rukou. Z diskutabilní penalty navíc Vardy skóroval a vše šlo podle plánu. Krátce po změně stran se však nechal (opět diskutabilně) vyloučit Danny Simpson a Gunners téměř čtyřicetiminutové přesilovky využili. Vyrovnal střídající Walcott a v páté minutě nastavení rozhodl další žolík Danny Welbeck. Ten si tak návrat po bezmála 10 měsících užil naprosto dokonale.



Podrobnější záznam v lepší kvalitě, včetně toho z Match of the Day od BBC, si můžete prohlédnout zde.

Gól 26. kola: Robbie Brady

Levá záloha nebo levá obrana, Robbiemu Bradymu je to jedno. Pravděpodobně nejlepší hráč Norwiche v letošní sezóně brázdí svoji lajnu, ať je kdekoli a proti West Hamu zahrál parádně. Coby levý bek navíc otevřel skóre, když na chybujícím Antoniovi nejprve míč vybojoval, aby jej obratem poslal do sítě. Slabší pravou nohou navíc nasměroval balón tak nádherně a přesně, že cestou olízl břevno.



Zákrok 26. kola: Kasper Schmeichel

Jeho Leicester sice potřetí v sezóně prohrál, Kasper Schmeichel však v utkání s Arsenalem ukázal, že ani jemu se letošní nárůst formy nevyhnul. V první půli založil perfektním čtením hry protiútok svého týmu, na sklonku utkání pak ještě chvíli udržel naděje oslabených Foxes alespoň na remízu. Po centru Monreala se na nějakých osmi metrech s míčem objevil úplně sám Olivier Giroud, který měl dost času na zpracování i zakončení. Schmeichel však předem věděl, kam jeho rána půjde a fantasticky míč vyrazil.



Hráč 26. kola: Willian

Chelsea v letošní sezóně není žádný válec jako v minulém ročníku. Dlouhá řádka jeho opor se letos nevymanila z krize, další se pak do formy dostávají teprve nyní. Jedinou výjimkou je však Brazilec Willian, který v létě na vavřínech rozhodně neusnul a předvádí nejlepší výkony v kariéře. Jeden z těch vůbec nejparádnějších si schoval na sobotu, kdy měl největší vliv na drtivém vítězství svého týmu v utkání proti Newcastlu.

Hned první gól vytvořil vlastně sám - kousek za půlící čárou se bleskově odpoutal od Tiotého a po krátkém úprku věnoval Diegu Costovi do vápna sladkou asistenci. Při třetí brance si pak s Costou role vyměnili a Willian svůj sprint přes půl hřiště zakončil přesnou střelou. Už tradicí záložníka s charakteristickým afrem je i odmakaný výkon směrem dozadu, kde udělal taktéž spoustu práce.

Excelentní výkon má za sebou záložník Chelsea Willian, který měl velký podíl na vítězství proti Newcastlu. Skóre 5:1 obstaral gólem a asistencí, velkou porci práce však udělal i v defenzivě. Nejlepší hráč 26. kola Premier League.

Zveřejnil(a) Premier League v kostce dne 15. únor 2016


Břídil 26. kola: Rolando Aarons

Utkání Chelsea proti Newcastlu bylo na výborné výkony individualit opravdu bohaté. S tím však souvisí i to, že na opačné straně hřiště to zas tak slavné nebylo. Rolando Aarons si na levé obraně vybral špatný den, prsty měl ve třech gólech a jeden z nich zavinil úplně sám. Na půlící čáře chtěl míč předat kolegovi Janmaatovi, jenže místo toho jej posunul k Pedrovi, který následný samostatný nájezd proměnil v brzké vedení 2:0.



Sestava 26. kola

obrázek

Za výslednou grafickou úpravu sestavy patří velké díky Víťovi Horákovi.
Na kartě každého hráče je vpravo nahoře umístěn počet nominací v sestavě kola.


Mezi brankáři o víkendu příliš konkurence nebyla. Vlastně ani jeden z dvaceti mužů v rukavicích nepředvedl nikterak úžasný výkon; dobře však zachytal Petr Čech, který jedním skvostným zákrokem proti Vardymu a dalším těžkým zásahem vůči střele Kantého pomohl Arsenalu k vítězství. Kapituloval jen jednou - penalty.

V ideální obranné řadě opět nechybí Virgil van Dijk, jenž v posledních týdnech nabral fantastickou formu. Na pravé straně defenzivního tria byl jako magnet, vyhrál nespočet vzdušných soubojů a z nebezpečí odpravil hned 18 míčů. Čisté konto pro svůj tým sice nezachránil Lamine Koné, ale proti Manchesteru United sehrál zcela stěžejní roli. Solidní v obraně, a především vstřelil vítězný gól hlavičkou, k čemuž mu částečně pomohli i zmatení De Gea s Martialem.

Velký vliv na vítězství West Bromwiche proti Evertonu měl stoper Jonas Olsson. Zásluhu na vítězném gólu mu nesebral ani Salomon Rondón, jenž mu branku na brankové čáře ukradl formálně. Obránce však podobně jako Van Dijk odpravil 18 míčů zpravidla z šestnáctky a navíc zblokoval úžasných šest střel. Vynikající představení má za sebou i Robbie Brady, který na levé strany obrany Norwiche dělal, co mohl, aby hasil chyby spoluhráčů. Navíc vstřelil překrásný gól.

Největší přetlak byl ale v záloze, kam by se po sobotě a neděli dalo nominovat klidně osm hráčů. Před Khazrim, Eriksenem, Canem, Payetem nebo dvougólovým Pedrem však dostal přednost i jiný borec z Chelsea Willian, o jehož výkonu se dočtete více v rubrice Hráč kola. Návrat do sestavy pak oslavil Philippe Coutinho, jenž byl nejlepším hráčem Liverpoolu při debaklu 6:0 proti Aston Ville. Sám se během pětašedesáti minut stačil postarat o dvě branky famózními asistencemi.

Své formě z posledních týdnů nezůstal nic dlužen N’Golo Kanté, který měl zase málem lví podíl na vítězství Leicesteru. Arsenal však dlouhou přesilovku využil a senzační "všudybylský" výkon francouzského reprezentanta okořeněný dvanácti získanými míči od soupeře vyšel vniveč. Ne tak představní Giannelliho Imbuly, který ihned po příchodu do Stoke dává vědět, že investovaných 18 milionů nepřijde na zmar. Kromě gólu především prokázal neobyčejný klid na míči, přehled a všestrannost.

Mezi útočníky byli nejlepší dva londýnští střelci. Diego Costa neodehrál ani hodinu, zápas s Newcastlem však spolu s Willianem stihli rozhodnout během sedmnácti minut. Brazilský rodák dal gól a na další přihrál. Hned dvěma góly pak rozhodl malé městské derby Troy Deeney, jehož Watford porazil Crystal Palace 2:1. Kapitán Hornets navíc vybojoval i penaltu, kterou sám proměnil.
Statistické okénko 26. kola

- 9 měsíců a 19 dní, tak dlouho čekal na svůj soutěžní návrat Danny Welbeck; Arsenalu se však za svou trpělivost okamžitě odvděčil, když za pouhých osm minut (plus nastavení) na hřišti vítězným gólem rozhodl šlágr s Leicesterem

- Southamptonšest utkání v řadě nedostal branku, posledně udržel čisté konto na hřišti Swansea; série je umocněna i tím, že všechny nuly udržel Fraser Forster, který ještě v letošní sezóně ani jedinkrát neinkasoval

- Liverpool nemilosrdně rozstřílel Aston Villu na její půdě 6:0 a připravil jí nejhorší domácí porážku v historii Premier League; šest gólů totiž Villans nikdy v novodobé podobě soutěže ve Villa Parku neinkasovali

- Sunderland konečně na domácím hřišti porazil Manchester United, čímž ukončil téměř devatenáctiletou negativní sérii; předchozí domácí vítězství totiž uhráli v březnu roku 1997

- Chelsea se v letošní sezóně Premier League trápí, a to jak v obraně, tak i střelecky; pět gólů v jednom utkání tak dala Newcastlu v současném ročníku vůbec poprvé - na Stamford Bridge pak tento příděl viděli naposled v březnu roku 2014 (6:0, Arsenal)


To nejlepší ze světa Premier League, včetně odkazů na články, naleznete i na naší Facebookové stránce. Staňte se fanoušky a žádná zajímavost z anglického fotbalu už vám neunikne!

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (891)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele