Premier League v kostce (24. kolo)

08.02.2017, 13:37
Názory a komentáře
Není mnoho hráčů, kterým se podařilo dát v jednom utkání Premier League víc než tři branky. Před Romelu Lukakuem jich bylo přesně 24. Belgičan se do této vybrané společnosti zařadil v utkání s Bournemouthem, svým mimořádným čtyřbrankovým výkonem se navíc postaral o sedmý nejgólovější zápas v historii novodobé soutěže.

Soutěže, jejíž aktuální ročník se stává čím dál pohodlnější modrou procházkou pro londýnskou Chelsea. Kritická část jarního programu dopadla pro Conteho svěřence nadmíru dobře, po remíze v Liverpoolu totiž Hazard a spol. porazili Arsenal a podle většiny odborníků už by je o titul připravil jen zázrak nebo fatální selhání.

Nejbližším pronásledovatelem je městský rival Tottenham, který ani mizerná koncovka jeho ofenzivních hvězd nepřipravila o důležité tři body z klání s Middlesbrough. O pouhý bod zpět je náhle Manchester City poháněný doslova boží silou. Teprve devatenáctiletý mladík Gabriel Jesus porazil Swansea dvěma góly a pokračuje ve snovém startu v novém angažmá.

Výtečný debut si i v Hullu užil Andrea Ranocchia, jenž s kolegy porazil Liverpool a udělal výrazný krok k případné záchraně. Dařilo se i Sunderlandu, a to víc než skvěle. Crystal Palace smetl čtyřmi góly v prvním poločase. Do bojů o záchranu se nicméně zapojuje i obhájce titulu Leicester, který v letošním roce ještě nedal ani jeden gól.
Zápas 24. kola: Everton - Bournemouth

Jak jsem avizoval již v úvodu článku, příliš gólovějších zápasů Premier League ve své téměř pětadvacetileté historii nenabídla. Přesně jich bylo šest - a poslední duel s deseti brankami byl zároveň poslední v kariéře Sira Alexe Fergusona (West Brom 5:5 Man Utd, květen 2013). Shodou okolností v něm vstřelil hattrick Romelu Lukaku.

Goodison Park už jednou podobnou kanonádu zažil, tentokrát však fanoušci domácích odcházeli domů šťastní. Namísto nedokonalého kanára od Chelsea (0:5) tentokrát Everton "tenisový set" jaksepatří vyhrál. Bournemouth bránil trapně, branky soupeři nabízel opravdu zdarma, to ovšem nic nemění na tom, že Toffees předvedli výtečný ofenzivní výkon korunovaný střeleckou explozí od Lukakua.


Video si v případě technických potíží můžete prohlédnout i zde.
Gól 24. kola: Eden Hazard

Tři zápasy nevystřelil na branku, pokud se ale šetřil na derby s Arsenalem, stálo to za to. Eden Hazard si krátce po přestávce převzal míč na půlící čáře a jeho sólo zastavila až síť za Petrem Čechem. Coquelin sebou při bránění praštil o zem, Koscielnymu se div nezamotala hlava. Parádní gól každopádně vstřelil i Manolo Gabbiadini debutující v Southamptonu.


Zákrok 24. kola: Tom Heaton

Nejlepší gólman Premier League v letošní sezóně? Možná. Tom Heaton je rozhodně největší oporou Burnley, které se díky němu v náročné nováčkovské sezóně zatím nemusí ohlížet po záchranářské vestě. Proti Watfordu sice Clarets k bodům nepřivedl, ale jeden excelentní reflexivní zákrok si neodpustil. Troy Deeney nechápal, jak jeho střela mohla zůstat před brankovou čarou.


Hráč 24. kola: Romelu Lukaku

Jiná možnost neexistuje. Zbrusu nový nejlepší střelec ligy odehrál proti Bournemouthu úžasný zápas, vždyť i bez čtyř gólů by jeho statistiky byly výtečné. Belgický útočník zvládal tvořit hru, vyhrávat osobní souboje, obranu Cherries zkrátka po celých 90 minut šikanoval. No a pochopitelně, jeho střelecký účet mluví za vše. Před ním se naposled čtyřikrát prosadil Wijnaldum v listopadu 2015 (proti Norwichi).


Břídil 24. kola: Petr Čech

Každý si někdy vybere den blbec. Ale zrovna v ostře sledovaném derby proti týmu, se kterým prožil nejlepší období v jeho historii? Petr Čech se vrátil na Stamford Bridge, kde ho stále uctívají coby nejlepšího gólmana v dějinách klubu. V sobotu ale svou pověst nepotvrdil, už v prvním poločase neudržel slabou Pedrovu střelu a pouze ji vyrazil na roh. V závěru utkání pak vypil pohár hořkosti, když tristní rozehrávkou věnoval míč Fábregasovi, a pak jen sledoval, jak míč padá do odkryté brány.


Hvězdy 24. kola dle WhoScored.com

1. Romelu Lukaku (Everton) - 10.00
- 4 góly, 5 střel, z toho 4 na branku, 5 úspěšných průniků, 2 klíčové přihrávky

2. Ross Barkley (Everton) - 9.86
- gól, asistence, 3 klíčové přihrávky, 3 úspěšné průniky, 5 obranných zákroků

3. Pedro Obiang (West Ham) - 9.31
- gól, asistence, 3 obranné zákroky, 3 přerušené akce soupeře, 3 vyhrané vzdušné souboje

3. Henrik Mchitarjan (Manchester United) - 9.31
- gól, asistence, 4 střely, z toho 2 na bránu, 3 klíčové přihrávky, 2 úspěšné průniky
Ideální sestava 24. kola

obrázek

Autor: Víťa Horák

Na kartě každého hráče je vpravo nahoře umístěn počet nominací v sestavě kola.


Čisté konto, osm zákroků a především heroický výkon v závěru zápasu, to byl Vito Mannone v utkání s Crystal Palace, které Sunderlandu vyšlo naprosto dokonale. V sestavě kola nemůže chybět ani stoper Lamine Koné, autor vítězného gólu a neprostupná skála v defenzivě hostí. Třetím borcem Mackems v ideální jedenáctce je Bryan Oviedo, při svém debutu se zaskvěl úžasnými devíti obrannými zákroky (tackles).

Dokonalý první zápas v novém dresu prožil také Andrea Ranocchia, jenž angažmá v Hullu zahájil senzační výhrou nad Liverpoolem. S kolegou Maguirem nedal Reds pořádně šanci dostat se do zápasu a navíc nahrál na gól Niassemu (!). Na pravé straně obranné řady byl o víkendu nejlepší Antonio Valencia, který vedle vytrvalé podpory útoku taktéž zaznamenal jednu asistenci.

Zatímco v obranné čtyřce nebylo moc o čem přemýšlet, záložní řada už skýtá řadu otazníků. Excelentní výkon nepomohl do sestavy kola Tomovi Cleverleymu z Watfordu, nedostalo se ani na znovu precizního N’Gola Kantého. Místo nich jsou v sestavě dva borci, kteří svůj tým dovedli k vítězství gólem, asistencí a mimořádně bojovným výkonem směrem dozadu. Totiž Ross Barkley a Pedro Obiang.

Křídelní prostory mohly též vypadat o fous jinak, protože další opora Watfordu M’Baye Niang zahrál taktéž skvěle a i on si připsal dva kanadské body. Jenže na parádní výkony hvězdného dua Eden Hazard - Henrik Mchitarjan nestačil. Belgický záložník byl proti Arsenalu nezastavitelný, provedl hned 10 úspěšných průniků a svůj výkon korunoval fantastickým gólem. Jeho arménský kolega rovněž v sestavě nesmí chybět, jelikož vedle gólu a asistence opanoval celé hřiště technickou dokonalostí a bojovností.

Útočné řady jsou ochuzeny o dvougólové forvardy Jermaina Defoa a Joshuu Kinga, kteří by za jiných okolností patrně v sestavě kola byli. To by ale nesměl Romelu Lukaku nastřílet čtyři góly a být dokonce nejlepším hráčem víkendu. Druhou nominaci ze dvou startů pak proměnil Gabriel Jesus, jemuž Manchester City vděčí za úspěch proti Swansea. Dal totiž oba dva góly při výhře 2:1.
Statistické okénko 24. kola

- prokletí je u konce, Jack Rodwell konečně vyhrál; na triumf v základní sestavě čekal dlouhých 39 zápasů!

- Manchester United vyprodukoval během čtyřiadvaceti utkání 146 střel na bránu; to je víc než dokázal za celý minulý ročník (144)

- Sunderland nasázel Crystal Palace všechny čtyři góly už během prvního poločasu; něco takového dokázali Black Cats naposled v prosinci roku 1999 (proti Chelsea)

- Tom Heaton pochytal v letošní sezóně už 103 střel, což je nejvíc ze všech brankářů v top 5 evropských ligách; druhý Guillermo Ochoa má o 15 zákroků méně

- Leicester v úvodních pěti ligových zápasech nedokázal vstřelit jedinou branku; je prvním prvoligovým týmem od Tottenhamu z roku 1986 s tak tristní bilancí
Nejvtipnější momenty 24. kola

1. Barkleyho předčasná oslava


2. Same Old Arsenal by Joe.co.uk

3. Conte hraje spolu s týmem

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (373)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele