Premier League v kostce (22. kolo)

25.01.2017, 12:47
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Rok 2017 není přelomový jen co do počtu exkluzivních gólů (nejen v Premier League). Nezapomene se na něj i proto, že se v něm píše historie. Nejúspěšnější klub Anglie Manchester United má totiž nového nejlepšího střelce a není jím nikdo menší než Wayne Rooney. Stále teprve jednatřicetiletý, přesto už legendární útočník posunul Sira Bobbyho Charltona na druhé místo svou brankou č. 250.

Navíc to nebyl gól jen tak ledajaký, Rooney se trefil překrásně z přímého kopu, a to navíc v nastaveném čase. Mrzet může jen skutečnost, že United i přesto na hřišti Stoke jen remizovali a čelo Premier League jim dál uniká. Avšak pouze úplné čelo, protože kromě Chelsea, která vede ligu už o osm bodů, vyhrál z první šestky pouze Arsenal.

Velký šlágr mezi Manchesterem City a Tottenhamem ovlivnil rozhodčí André Marriner, který odpustil Spurs penaltu za Walkerův faul na Sterlinga, aby o minutu později Spurs vyrovnali na konečných 2:2. O všechny tři body pak senzačně přišel Liverpool, jenž doma nestačil na tehdy poslední Swansea.

Velšané se díky šokujícímu vítězství posunuli ze dna tabulky na sedmnáctou, tedy nesestupovou, příčku a pod Paulem Clementem míří ještě výš. Nemusel by to být takový problém, protože Middlesbrough i Leicester - okupující místa nad Swansea - hrají mizerně a brzy se mohou připojit k záchranářským bojům ke Crystal Palace, Hullu a Sunderlandu.
Zápas 22. kola: Swansea vs. Liverpool

První poločas stál za starou belu, ale v tom druhém se teda děly věci! Fanoušci Liverpoolu, tuhle rubriku přeskočte plynule ke gólu kola, vy ostatní si můžete opět připomenout pohádku o Labutí popelce, která šokujícím způsobem vypálila rybník favoritovi z Anfield Road. Dva góly Llorenteho ještě zvládnul smazat Firmino, ale namísto definitivního obratu Reds se opět ke slovu přihlásili hosté. A kdo jiný než Gylfi Sigurdsson, který v závěru vystřelil nesmírně důležité tři body v boji o záchranu.



Video v lepší kvalitě si můžete prohlédnout zde.
Gól 22. kola: Wayne Rooney

Legendární útočník Manchesteru United by patrně svůj jubilejní 250. gól vyměnil za tři body. Wayne Rooney zachránil z hřiště Stoke City alespoň bod, a to způsobem, na který historie nezapomene. Ano, jeho přímý kop byl nádherný, nechytatelný a hodný zapamatování. Punc velkoleposti mu však dodává především to, že se díky němu stal Wazza nejlepším střelcem Red Devils v celé historii.



Zákrok 22. kola: Wayne Hennessey

K vítězství, ba ani k bodu sice nepomohl, Wayne Hennessey však alespoň ukázal, že kritika na jeho jméno není v letošní sezóně zas až tak oprávněná. Proti Evertonu předvedl dobrý výkon a kapituloval jedinkrát. Proti ráně Funese Moriho navíc vytáhl parádní reflexivní zákrok.


Hráč 22. kola: Kevin De Bruyne

Byl u všeho. Tohle není žádná klišovitá fráze, Kevin De Bruyne byl v zápase s Tottenhamem skutečně u všeho, co ze strany Man City zavánělo nebezpečím. Belgický záložník je v letošní sezóně suverénně nejlepším hráčem Citizens a v sobotu to potvrdil na plné čáře. Dal gól, u druhého asistoval a vrchem k tomu připravil snad každičkou šanci, do níž se jeho kolegové dostali. A pokud ne, pracoval alespoň na přípravě finální přihrávky. Excelentní výkon.


Břídil 22. kola: Hugo Lloris

Jindy patří k oporám, v sobotu ale Tottenham potopil. Nepamatuju si, že by Hugo Lloris v Premier League udělal dvě tak hrozivé minely, napříč celou ligou takhle naposled vyhořel Artur Boruc právě proti Spurs. Francouzský gólman ovšem nepatří ke zmatkařům, o to překvapivější jeho výkon byl. Sanému i De Bruynemu totiž branky doslova daroval. Nejdřív špatným vyběhnutím, pak bídným polapením centru ze strany.


Hvězdy 22. kola dle WhoScored.com

1. Roberto Firmino (Liverpool) - 9.88
- 2 góly, 6 střel, 6 úspěšných průniků, 3 obranné zákroky

2. Harry Maguire (Hull) - 9.64
- 4 střely, z toho 2 na bránu, 5 úspěšných průniků, 9 vyhraných vzdušných soubojů, 8 obranných zákroků, 7 přerušených útoků soupeře, 7 odklizených balonů, 101 doteků s míčem (nejvíc v utkání)

3. Andy Carroll (West Ham) - 8.80
- 2 góly, 6 vyhraných vzdušných soubojů, 5 odklizených balonů
Ideální sestava 22. kola

obrázek

Autor: Víťa Horák

Na kartě každého hráče je vpravo nahoře umístěn počet nominací v sestavě kola.


Letošní Chelsea se trošku podobá té z let 2004 až 2006. Velký náskok na čele totiž živí i díky minimu obdržených branek. Zatímco za Mourinhovy éry se Blues pyšnili v první řadě skálopevnou obranou, Conte musí o něco více spoléhat na brankáře. Thibaut Courtois proti Hullu vytáhl tři velmi důležité zákroky a oproti největšímu konkurentovi Hennesseymu vychytal svému týmu čisté konto.

Jeho spoluhráč Gary Cahill ani Shkodran Mustafi se do ideální jedenáctky nedostali, byť se prosadili gólově a britské portály je oba dva v svých sestavách hojně využívali. Výkon Harryho Maguirea ovšem nešlo přehlédnout, stoper Hullu byl absolutní zvíře, a to směrem dopředu i dozadu. Na jeho adresu padala dokonce smělá označení typu "nejlepší výkon středního obránce v sezóně". Za všechno mluví jeho neuvěřitelné statistiky (viz výše). Doplňuje ho Gareth McAuley, který hraje v dobré formě a vedle defenzivní práce nahrál i na jeden gól WBA.

Jeho výkony korespondují s celkovým umístěním Baggies v tabulce, tentokrát se na výhře proti Sunderlandu výrazně podílel levý bek Chris Brunt, který dokonce skóroval. Totéž se podařilo i Seamusu Colemanovi. Irský křídelní obránce hrál naprosto stěžejní roli při vítězství Evertonu na půdě Crystal Palace, když celý duel piloval pravou lajnu a v závěru vstřelil vítězný gól.

Jakým způsobem se nejlépe zapisuj v novém klubu, ukázala nová akvizice Swansea Tom Carroll. Jeho asistence na Llorenteho branku brala dech, záložník navíc na hřišti Liverpoolu napomohl i k vítěznému gólu. V sestavě kola mu dělá garde další "střízlík" James Ward-Prowse, hvězda Southamptonu v zápase s Leicesterem. Jeho vizitkou je především vítězný gól a parádní centr před další brankou.

Ještě o něco lepší představení divákům nachystal Kevin De Bruyne, nezastavitelný Belgičan si za svůj výkon proti Tottenhamu vysloužil označení Hráč kola a dočtete se o něm výše. S výsledkem však úplně spokojený být nemůže, podobně jako Roberto Firmino, jehož dva góly Liverpoolu nestačily dokonce ani na bod. Brazilec každopádně zahrál skvěle, o čemž hovoří i jeho výtečné statistiky.

V útoku se vedle něj vztyčily dva stožáry. Fernando Llorente dotáhl v zmíněném duelu Swansea k vítězství, taktéž totiž dvakrát skóroval a na listině střelců jej navíc doplnil Sigurdsson. Na vlas stejný zápis pak eviduje i Andy Carroll. Anglický forvard má reprezentační formu, v posledních dvou zápasech skóroval třikrát - na nůžky z minulého týdne asi není třeba ani odkazovat.
Statistické okénko 22. kola

- Leicester prohrál v Southamptonu a po 22 kolech má na kontě 21 bodů; obhájce titulu na tom v této fázi soutěže ještě nikdy v historii anglické nejvyšší soutěže nebyl hůř (Ipswich stejně špatný v sezóně 1962/63)

- Thibaut Courtois zažívá parádní sezónu, v Premier League udržel už 13 čistých kont; to je o tři víc než kdokoli v 5 elitních evropských soutěžích a o pět víc než druhý nejlepší v PL

- naopak Claudio Bravo inkasoval z obou střel Tottenhamu a potvrdil, že nemá dobrou formu; z posledních 24 ran inkasoval astronomických 16 gólů

- Wayne Rooney vstřelil 250. gól v dresu Manchesteru United a stal se historicky nejlepším střelcem klubu; o jednu branku překonal Sira Bobbyho Charltona

- anglický forvard se navíc posunul na čelo historických tabulek v počtu gólů vstřelených na hřištích soupeře; v Premier League už jich nasázel 88 (o jeden víc než Alan Shearer)
Nejvtipnější momenty 22. kola

1. Matt Lowton vs. řidič autobusu


2. Naštvaný Wenger

3. Arsenal neutrácí ani za tašky na dresy

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (1010)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele