Premier League v kostce (21. kolo)

17.01.2017, 19:55
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Takové góly v Premier League chceme! Jako by nestačily akrobatické kousky Mchitarjana a Giroudem, oba dva totiž v sobotu minimálně vyrovnal Andy Carroll, a to nůžkami, jaké jsme v Anglii dlouhé roky neviděli. Odborníci dokonce tvrdí, že byly preciznější než ty legendární Rooneyho. West Ham něco takového potřeboval víc než kdy jindy. Payet who?

Sága francouzského kouzelníka a jednoho z nejlepších hráčů posledního roku a půl v Premier League, ba i v celé Evropě, plní řádky všech médií. Následující dva týdny budou především o něm, případně Diegu Costovi, jenž sice prokazatelně marodí se zády, ale jeho touha vzít do zaječích, ať už "domů" do Španělska nebo za čínskými penězi, je taktéž přítomná. I kdyby až v létě, musí se s tím počítat.

Chelsea nicméně na jakékoli diskuze zareagovala totožně jako West Ham a po jasné výhře nad Leicesterem vede tabulku už o sedm bodů. Liverpool totiž "jen" remizoval v severozápadním derby s Manchesterem United. Na druhou příčku se tak zásluhou už šesté výhry v řadě posunul Tottenham, v jehož barvách zazářil novopečený tatínek Harry Kane.

Krystalické štěstí. To je pravý opak atmosféry na dně tabulky, kde se nám tvoří zajímavě semknuté kvarteto. Jediný "nešvar" ve vztahu Crystal Palace, Hullu, Sunderlandu a Swansea je ten, že Black Cats ještě nevyměnili trenéra. Zatím. Po domácí porážce se Stoke je to s Davidem Moyesem pořádně nahnuté. Tím spíš, když si vedení může brát inspiraci z Marca Silvy v Hullu, jenž po svém jmenování vyhrál dvě ze tří soutěžních utkání, včetně sobotního ligového s Bournemouthem.
Zápas 21. kola: Everton - Manchester City

V úvodu článku jsem se nezmínil o další obrovské události uplynulého víkendu. A to proto, že jí věnuji hned následující sekci. Génius v disciplíně držení míče Pep Guardiola dostal další tvrdou anglickou lekci, když ho v Goodison Parku zesměšnil Everton. Výsledek 4:0 je nejen potupný a všeříkající, je to zároveň nejhorší ligová porážka v kariéře veleúspěšného trenéra.

Velkou zásluhu na tom má tristní výkon obrany v čele s gólmanem Claudiem Bravem, který inkasoval ze všech čtyř střel na bránu. Jeho procentuální úspěšnost zákroků v Premier League tak klesla na 57 procent. Postupně ho překonali Lukaku, Mirallas a osmnáctiletý Tom Davies, který poprvé rozzářil svou, doufejme, hvězdu. V nastavení pak korunoval skvělý den pro Everton další teenager, debutant Ademola Lookman



Sestřih z Match of the Day od BBC a mnoho dalšího si můžete prohlédnout zde.
Gól 21. kola: Andy Carroll

Když Olivier Giroud na Nový rok neskutečným škorpionem upravil definici "krásného gólu", zvažovalo se pouze, zda ho v bitvě o branku roku může připravit podobný gól Henricha Mchitarjana. A pak se za dva týdny přižene Andy Carroll s patrně nejúžasnějšími nůžkami v historii Premier League (rád se nechám vyvést z omylu). Na centr Michaila Antonia si naskočil tak perfektně, že jeho následný projektil div neroztrhl síť. Jedním slovem fantasie. Mladík Tom Davies se svým parádním sólem musí přijmout pomyslné stříbro.



Zákrok 21. kola: Tom Heaton

Nejlepší zákrok kola předvedl nejspíš Hugo Lloris, ale protože se Olsson při Rondónově střele nacházel v ofsajdu, nemůže se Francouz o "cenu" ucházet. A tak si ji pro sebe uzurpoval jeden z nejlepších gólmanů uplynulé sezóny Tom Heaton, který dobrým výkonem pomohl k cenném vítězství Burnley nad Southamptonem. A to především výtečným dvojzákrokem na samém sklonku utkání.


Hráč 21. kola: Harry Kane

Tottenham podruhé ve třech utkáních sestřelil soupeře čtyřmi góly a podruhé se na třech brankách podílel Harry Kane. Šťastný táta proti West Bromwichi nasázel hattrick a klidně mohl slavit víckrát - vždyť na branku skvělého (i přes 4 inkasované góly) Bena Fostera vypálil jedenáctkrát a hned sedmkrát zasáhl cíl.


Břídil 21. kola: Paul Pogba

Je s podivem, že poté, co nás zhruba dva měsíce přesvědčoval o svých enormních kvalitách, předvede tak bídný výkon zrovna v utkání proti Liverpoolu. V jednom z nejsledovanějších zápasů na světě a v tak důležitém souboji o Ligu mistrů. Paul Pogba se "blýskl" nejen groteskní zaviněnou penaltou a zápasnickým chvatem, za který klidně mohl vidět červenou kartu, byl totiž přinejlepším průměrný celý zápas. Nezkompletoval ani tři čtvrtiny ze svých přihrávek, ani jednou nevystřelil na bránu a vyšel mu jeden jediný souboj jeden na jednoho.


Hvězdy 21. kola dle WhoScored.com

1. Harry Kane (Tottenham) - 10.00
- 3 góly, 11 střel, z toho 7 na bránu, 2 klíčové přihrávky, 2 úspěšné průniky

1. Peter Crouch (Stoke) - 10.00
- gól, asistence, 4 střely, z toho 2 na bránu, 4 odklizené balony, 19 vyhraných vzdušných soubojů

3. Marco Alonso (Chelsea) - 9.63
- 2 góly, 3 přerušené útoky soupeře, 4 vyhrané vzdušné souboje, 104 doteků s míčem
Ideální sestava 21. kola

obrázek

Autor: Víťa Horák

Na kartě každého hráče je vpravo nahoře umístěn počet nominací v sestavě kola.


Stejně jako u zákroku kola, ani mezi brankáři obecně nikdo nikterak extra nevynikal. Dobré výkony předvedli Mignolet s Heatonem, ještě o fous větší přínos měl gólman Middlesbrough Victor Valdés, který svému týmu proti Watfordu pomohl pěti zákroky, mezi nimiž se vyjímaly i dvě zastavení samostatných úniků Capoueho a Deeneyho.

Naopak krajní obránci udělali o víkendu pořádné terno. Skvěle zahráli oba letci Tottenhamu Walker s Rosem, ale oproti nominovaným hvězdám zaostali v produktivitě. Michail Antonio odehrál na pozici křídelního obránce jeden poločas a posléze rozhodl o výhře West Hamu hned třemi asistencemi. Marcos Alonso pak korunoval svůj nejlepší výkon v dresu Chelsea dvěma góly.

Na stoperskou pozici vynesl výtečný defenzivní výkon obránce Burnley Bena Meeho, blonďatý zadák se navíc o hubené vítězství nad Southamptonem přičinil jedním klíčovým odklizením balónu kousek od brankové čáry. Laurenta Koscielnyho pak do ideální sestavy nepustil Dejan Lovren, jenž mimo jednu nejistou zpětnou přihrávku exceloval a proti Man Utd kraloval hlavně ve vzduchu.

Perfektní představení Evertonu se odráží i v sestavě kola, nejvíc zazářil mladičký Tom Davies, který při svém teprve druhém startu od první minuty vynuloval spolu s Barrym střed zálohy Manchesteru City. Navíc dal úžasný gól a taktéž odhlavičkoval míč z brankové čáry. Doplňuje ho ve skvělé formě hrající Christian Eriksen, klíčový tvůrce Spurs nahrál na jeden gól a hýřil pohybem, jímž rozhodil obranu WBA.

Zástupce mají Toffees i na kraji záložní řady, a to i přesto, že Kevin Mirallas kvůli zranění odehrál jen něco málo přes hodinu. Na každý pád to byl on, kdo udusil naděje Citizens - byl nejaktivnější na hřišti a navíc dal gól a na další nahrál. Parádní výkon předvedl na levé straně Stoke Marko Arnautović, autor dvou gólů v utkání se Sunderlandem.

Asi největší nával byl tradičně v útoku. Jako fénix vstává z popela Peter Crouch, jehož výjimečných statistik si povšimněte výše. Také Andy Carroll kromě geniální branky odehrál výborný zápas a britští novináři jej při volení ideální jedenáctky často upřednostňovali před Abelem Hernándezem. Forvard Hullu každopádně při svém návratu zazářil dvěma gólu a byl naprosto esenciální postavou nesmírně důležité výhry proti Bournemouthu. O hattricku a výkonu Harryho Kanea se pak dočtete v rubrice Hráč kola.
Statistické okénko 21. kola

- rčení o Claudiu Bravovi, že pustí každou střelu na bránu, jsou poslední dobou téměř pravdivé; z posledních 22 pokusů totiž pustil 14 gólů (36% úspěšnost)

- i díky němu je Chelsea o sedm bodů v čele, během 21 zápasů zvládla nasbírat celých 52 bodů; to je o 2 víc než loni za celou sezónu

- Michail Antonio patří k nejlepším hlavičkářům ligy, o víkendu však ukázal, že umí i nahrávat; proti Crystal Palace asistoval u všech tří branek West Hamu, což dokázal jako první Kladivář od dubna 2000 (Paolo Di Canio)

- James Milner je po Vláďovi Šmicerovi druhé štístko, které obléká dres Liverpoolu; když totiž Milner v PL skóroval, nikdy neprohrál - 46 zápasy navíc vyrovnal rekord Dariuse Vassela

- to Rudy Gestede má opačný, chtělo by se říct Rodwellovský, problém, on totiž neumí vyhrávat; svou šňůru zápasů bez vítězství v Premier League natáhl už na 32, což je nový rekord
Nejvtipnější momenty 21. kola

1. Hello darkness, my old friend...



2. Násilí v tunelu

3. Clattenburgův divoký presink
Bonus 21. kola: Procentuální úspěšnost brankářů

Nejlepší brankáři (40 a více střel):

1. Tom Heaton (Burnley) - 76,5% (88 zákroků/115 střel)
2. Hugo Lloris (Tottenham) - 74% (37/50)
3. Ben Foster (West Brom) - 73,3% (77/105)
4. Jordan Pickford (Sunderland) - 73% (73/100)
5. Kasper Schmeichel (Leicester) - 72,3% (47/65)

Nejhorší brankáři (40 a více střel):

1. Fraser Forster (Southampton) - 56,7% (34 zákroků/60 střel)
2. Lukasz Fabianski (Swansea) - 57% (65/114)
3. Claudio Bravo (Man City) - 57,4% (31/54)
4. Steve Mandanda (Crystal Palace) - 58,5% (24/41)
5. Wayne Hennessey (Crystal Palace) - 59,6% (34/57)

Nejlepší a nejhorší brankář (méně než 40 střel):

Brad Guzan (Middlesbrough) - 90,9% (10 zákroků/11 střel)

...

Ron-Robert Zieler (Leicester) - 52,9% (18 zákroků/34 střel)


Data: premierleague.com

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (331)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele