Premier League v kostce (21. kolo)

15.01.2016, 21:03
Názory a komentáře
Premier League o víkendu na ostrovech uvolnila program pro FA Cup a na 21. kolo si tak příznivci anglické kopané museli počkat až do úterý, respektive do středy. Čekání se každopádně vyplatilo, k vidění bylo několik skvělých zápasů a spoustu krásných gólů, o nichž se ještě zmíníme později.

V čele soutěže i nadále zůstává Arsenal, o svůj dvoubodový náskok však přišel a druhý Leicester zaostává pouze o skóre. Foxes totiž zvládli velmi těžký duel s Tottenhamem na White Hart Lane, kde zásluhou přesně hlavičky Roberta Hutha ze závěru utkání zvítězili 0:1 a přerušili tak čtyřzápasovou sérii bez výhry. Naopak Arsenal bral pouze bod za remízu 3:3 na Anfield Road a třetí Manchester City nedokázal doma vstřelit branku Evertonu.

Zajímavé věci se odehrály i na opačném konci tabulky. Nahoru se sápe Sunderland, který zvládl důležitý záchranářský souboj se Swansea. Black Cats táhne především ve velké formě hrající Jermain Defoe a zdá se, že právě na jeho gólech bude záviset setrvání klubu ze Stadium of Light v nejvyšší soutěži. Dobrý výsledek si připsal i další celek z hrabství Tyne and Wear - Newcastle. Magpies vyválčily v atraktivním utkání proti Manchesteru United alespoň bod. Po neuvěřitelně dlouhé době zvítězila také stále poslední Aston Villa.

Kdo by si myslel, že se po polovině sezóny začne Premier League pomalu rozuzlovat, musí byt zaskočen - boj o titul i o záchranu se naopak ještě více zamotává.
Zápas 21. kola: Liverpool vs. Arsenal

Očekáváný šlágr kola fanoušky rozhodně nezklamal. Diváky ze sedadel zvedal především úchvatný první poločas, v němž byste marně hledali nějaké hluché místo. Velký zápas prožil Roberto Firmino, který se dvakrát trefil a od hattricku nebyl daleko. Zejména jeho perfektní obstřel za stavu 1:1 snesl opravdu ta nejpřísnější měřítka. Arsenal ale dokázal vždy do pěti minut vyrovnat a po změně stran se dokonce zásluhou dalšího pěkného gólu Girouda, jenž si rovněž připsal dva zásahy, dostal do vedení.

Druhý poločas už sice tolik velkých příležitostí nenabídl, dramatická koncovka to však vynahradila. V 90. minutě zajistil zaslouženou dělbu bodů povedeným volejem střídající Joe Allen a Jürgen Klopp mohl pustit uzdu svým emocím. Svěřenci německého kouče se ovšem v tabulce znovu propadli a jsou až devátí.



Gól 21. kola: Jonathan Howson

Norwich zajížděl na Britannia Stadium v dobré náladě, vyhrál totiž tři z předchozích čtyřech zápasů. Hostům ale po půlhodině překazil plány Gary O'Neil, po jehož tvrdém zákroku šli Canaries do deseti a nakonec podlehli Stoke 3:1. Na vedoucí gól Walterse nicméně ještě dokázal záhy odpovědět Jonathan Howson a podařilo se mu to opravdu parádním způsobem. Sedmadvacetiletý středopolař napálil míč neskutečným halfvolejem přímo do šibenice a Jack Butland vzduchem plachtil marně.



Ve 21. kola opravdu nebylo o nádherné branky především ze střední vzdálenosti nouze a vybrat jednu byl opravdu těžký úkol. Na stejnou úroveň jako Howsonovu trefu bych zařadil i již zmiňovaný gól Firmina či Payeta . Srdce fotbalového fajnšmekra muselo zaplesat i při gólu Wayna Rooneyho a Ennera Valencii

Zákrok 21. kola: Kasper Schmeichel

Leicester proti Tottenhamu velkou část zápasu tahal za kratší konec, Spurs kralovali ve statistice držení míče a připsali si i více než dvojnásobek střel. Navzdory tomu si Kasper Schmeichel připsal čisté konto a podpořil to několika výbornými zákroky. Ten nejlepší předvedl proti Harry Kaneovi, jehož do velké šance vysunul Lamela, jenomže anglickému reprezentantovi překazil radost brankář Foxes - rychle vyběhl a roztáhl své dlouhé ruce tak, že Kane neměl kudy balón propasírovat do sítě.

Kasper Schmeichel zachránil Leicesteru čisté konto a navíc předvedl i nejlepší zákrok 21. kola...

Zveřejnil(a) Premier League v kostce dne 15. leden 2016


Hráč 21. kola: Dimitri Payet

Francouzský špílmachr uchvátil fotbalovou Anglii v úvodu sezóny, kdy patřil k nejlepším hráčům celé ligy. Pak ovšem přišla poměrně dlouhá přestávka a čekalo se, zda se Payet dokáže vrátit do své životní formy. A zdá se, že se vrátil. Poprvé od 7. listopadu nastoupil v základní sestavě a hned si v duelu s Bournemouthem vysloužil ocenění pro hráče zápasu.

Letní posily z Marseille bylo plné hřiště, šla přes něj většina ofenzivních akcí, nebezpečně zahrával standardní situace a svůj vynikající výkon korunoval nádhernou brankou z přímého kopu a asistencí při gólu Valencii, kterému předcházel Payetův individuální průnik přes přesilu bránících hráčů. Také díky jemu West Ham poskočil na páté místo, jen bod od příček zaručující kvalifikaci do Ligy mistrů.



Břídil 21. kola: Wayne Hennessey

Velšský gólman podává v aktuálním ročníku stabilní výkony, Crystal Palace příliš neinkasuje, a proto není divu, že ze sestavy vytlačil Alexe McCarthyho, jenž sezónu začal jako jednička. Na úterní utkání s Aston Villou ale nebude vzpomínat v dobrém. Villans totiž daroval tolik kýžené vítězství obrovskou minelou, když si za svá záda v podstatě sám hodil hlavičku Joleona Lescotta mířící přímo na něj.



Sestava 21. kola

obrázek

Grafická podoba sestavy bohužel není k dispozici.


Everton si přivezl z Etihad Stadium velmi cenný bod za remízu 0:0 a podobný výsledek by zřejmě nešel uhrát bez kvalitního výkonu brankáře. Tim Howard předvedl několik vynikajících zákroků a svůj tým několikrát podržel. Čisté konto z půdy favorita si připsal i Leicester, pilíř zadních řad Robert Huth navíc svůj bezchybný výkon vzadu korunoval vítězným gólem. Neinkasoval ani Southampton, o což se velkou měrou přičinil Virgil van Dijk. Nizozemský stoper perfektně vystupoval na protihráče a neprohrál snad žádný hlavičkový souboj.

Podruhé za sebou se v sestavě kola objevuje Patrick van Aanholt. Pětadvacetiletý levý obránce na konci listopadu oslavil svou premiérovou trefu v Premier League, v současné chvíli už má na svém kontě tři přesně zásahy. Ve 49. minutě pěknou střelou zvýšil na 0:2, v závěru pak připravil hattrick pro Defoa. Asistenci zaznamenal i Branislav Ivanović, který pod Guusem Hiddinkem zažívá vzestup formy.

V letošní sezóně Premier League nastoupil poprvé od začátku talentovaný Muhamed Bešić a svým výkonem si rozhodně řekl o to, aby dostal příště šanci znovu. Nebývá časté, aby se v nejlepší jedenáctce kola objevil hráč, jenž v zápase ani nenastoupil v základní sestavě. Craig Gardner již po sedmi minutách hry nahradil zraněného Morrisona a patřil k nejaktivnějším mužům na hřišti, dokonale přesnou ranou ze střední vzdálenosti navíc výrazně ovlivnil konečný výsledek. Před ním vybíráme Dimitriho Payeta, o jehož vynikajícím výkonu už byla řeč.

Poměrně složité bylo vybrat i nejlepší útočníky. O slovo si říkali Aleksandar Mitrović, Enner Valencia nebo Olivier Giroud, přednost však nakonec dostávají jiní. Wayne Rooney nejprve proměnil penaltu, pak přihrál na gól Lingardovi a nakonec se nádherně prosadil i ze hry. Dvakrát skóroval i Roberto Firmino, který dělal defenzivě Gunners obrovské problémy. Nad všemi ovšem kraluje jednatřicetiletý Jermain Defoe - zkušený forward se rovněž objevuje v sestavě kola podruhé v řadě, po jeho hattricku do sítě Swansea to snad ani nešlo jinak.
Statistické okénko 21. kola

- Aston Villa zvítězila poprvé od 8. srpna 2015. Jejich hrůzostrašná série trvala dvacet utkání, z posledních devatenácti prohrála hned čtrnáctkrát.

- Dimitri Payet je pro West Ham opravdu klíčovým hráčem. S ním na trávníku se pyšní průměrem dvě branky na zápas, bez něj činí průměr pouze 0,7.

- Souboje Liverpoolu s Arsenalem bývají vždy velké drama. V 90. minutě či později padlo v duelech mezi těmito soupeři již šestnáct gólů, což žádné klání v historii Premier League nenabídlo.

- Jamie Vardymu vyschl střelecký prach. Od té doby, co skóroval v jedenácti po sobě jdoucích zápasech, pouze šestkrát vystřelil a vsítil jednu branku.


To nejlepší ze světa Premier League, včetně odkazů na články, naleznete i na naší Facebookové stránce. Staňte se fanoušky a žádná zajímavost z anglického fotbalu už vám neunikne!

Autor: Michal Kovalčík

Komentáře (78)

Přidat komentář
Bennhy

mne sa napr. páčil Ayewov gól, oveľa väčšie umenie predviedol ako niektoré napálené strely z diaľky, ktoré sú iba o náhode... zaujímavé, že tam nie je ani spomenutý

Reagovat
fantomas

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Především nechápu, co je krásnýho na tečovaným přímáku, kterej by jinak do tý brány nezapad.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
vicinda07

tak kedze som videl zapas Spurs, tak myslim ze Lloris mal krajsi zakrok, ale chapem ze tu nemoze byt kadzy tyzden krasnych golov bolo naozaj vela, tu je z coho vyberat, za mna asi Payetov priamák ale aj Howsonov bol krasny

Reagovat
smazaný uživatel

Žádný zázračný ten teď nebyl, Lloris bývá často a navíc podobný zákrok tady ještě nebyl. Adepti ještě byli Rudd a Boruc.

Reagovat
vicinda07

no podla mna mal 2 skvele - pri strele tusim Drinkwatera z voleja...a potom by som tam zaradil aj ako si poradil s Vardym a vypychol mu cisto loptu zatial co v drvivej vacsine pripadov tam brankari protihraca zroluju a je to penalta...ale ok a ano aj Borucov bol skvely

Reagovat
Kopac

Zostava bez Hendersona? Kvalitny matros

Reagovat
fenixLFC

nezacinal McCarthy sezonu ako jednotka pretoze hennesey bol zraneny??

Reagovat
fantomas

No, jako jo, ale Hennessey jako jednička stanovenej dopředu nebyl, pokud vim. McCarthy navíc mám pocit chytal i ve chvíli, kdy byl Hennessey zdravej už, jen to pak posral.

Reagovat
smazaný uživatel

Ivanovič za asistenci v remízovém zápase doma.

Reagovat
smazaný uživatel

Jojo, to protlačování hráčů Chelsea je okaté, ale nedivím se. Usty není profík, a tak prostě bude stranit.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak koho bys tam dal ty místo něj?

Reagovat
smazaný uživatel

V tomto kole žádný RB extra nevynikal, můžeš tedy sestavit hodit se třemi stopery.

Reagovat
smazaný uživatel

Tedy bez van Aanholta ano?

Reagovat
fenixLFC

ten dal gol

Reagovat
fenixLFC

ach, chapem

Reagovat
smazaný uživatel

Proč ne, třeba místo něj Lescott.

Reagovat
smazaný uživatel

Clynea.

Reagovat
Ritchie

Reagovat
Pospovič

Reagovat
bbbauch

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak van Dijk hraje opravdu dobře? Mně vždy přišel jako celkem dřevák (neobratný, takticky mimo), jasně vyniká silou a je gólový, ale ten hype na něj jsem nechápal.

Reagovat
vicinda07

tak v Škotsku bol asi hviezda, v Premier League je podla mna uplne priemerny stoper, ktory sa nevyhne chybam...toto kolo som Soton nevidel takze nenárazam na to ze je v zostave kola ale pisem to ako ho vnimam celkovo

Reagovat
Seydou Doumbia

Virgil už v Celticu ukázovla své kvality. Měl dobrou rozehrávku a nebál se útočit a střílet branky. Myslím si že v Sotonu zatím podává kvalitní výkony a za pár let se může posunout výše.

Reagovat
SunFells

Je v pohodě. Někdy udělá pičovinu, ale ve vzduchu kraluje a mám dojem, že v soupeřích celkem budí respekt Řekl bych, že si tam vede jak Alderweireld, takový ok parťák k elegantnímu Fontemu, ale nedosahuje levelu Lovrena.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nadpriemer, na základ Saints asi stačí no. Ale keď skončí Fonte tak si ho neviem predstaviť ako lídra obrany.

Reagovat
j_mrazik

Norwich dá výjimečně gól a hnedka to musí být gól kola. Viděl jsem jeden sestřih a tam padly hned 2 hezčí góly.

Reagovat
Mastný Chobot

Howard, fúú

Reagovat
smazaný uživatel

Payet......

Reagovat
vladis271

https://www.youtube.com/watch?v=mECNEAoNOzQ

chlapec to má evidentne v hlave upratané, pekne.

Reagovat
Mastný Chobot

fú, toto Welbeck tak rýchlo nezhodí.

Reagovat
smazaný uživatel

tyhle fanouškovský kanály na YT jsou nejhorší, ti lidi nemají soudnost

Reagovat
VasAFC

to by sis měl taky rychle jeden vytvořit

Reagovat
smazaný uživatel

Po prečítaní som si povedal že takto zlý článok od ustyho ešte nebol...potom som zistil pravdu...naozaj hrozné hodnotenie, a tá zostava kola... neverím že autor sledoval objektívne všetky zápasy...

Reagovat
Spasitel

A) Si pozri autora

B) Neviem, ktorý autor má čas sledovať všetky zápasy ak to nemá ako platenú prácu

Reagovat
BrainBlender

Kdyz uz kritizujes, krituzuj konstruktivne prosim. Tenhle vykrik je k nicemu a nikomu nepomuze. (Maximalne ty upustis paru)

Reagovat
smazaný uživatel

Usty se sice snaží a já si to vždycky rád přečtu, protože snaha se cení a je dobré, že takové články vychází.

Ale zkrátka úplně objektivní není, text bývá OK, já bych se třeba zmínil i o jiných věcech, ale fajn. Horší je to s těmi sestavami, ty jsou subjektivní moc, třeba u hráčů Chelsea se vyloženě chytá stébel, aby se tam nějaký dostal.

Reagovat
icemike

Todle Usty nepsal, ten by to navíc dal do správné sekce

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

nesuhlasim, s ustyho zostavami je maximalne problem to ze berie vacsinou najma kanadske body

Reagovat
smazaný uživatel

Ale toto nepísal Usty

Reagovat
papos182

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
Lacko_Boh

neviem, to len ja berem zostavy uz iba ako taku zabavku,nech je to kdekoľvek?

Reagovat
Mada

Reagovat
vitasrp

A jak by asi autor mohl sledovat všechny zápasy, když byly jen dva hrací časy? Občas chcete fakt naprosto nereálný věci.

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

zaznamy byvaju vecer len zo zapasov velkych timov...

Reagovat
smazaný uživatel

Na Digi su skoro vsetky zapasy, teraz bezia Saints a na nete sa daju tiez pozriet (cim ale nechcem naznacit, ze by autor mal pozerat vsetky zapasy)...

Reagovat
smazaný uživatel

Jako nevim, kolik je za to placenej, zkouknout všechny zápasy komplet je asi moc, ale argumentovat hracíma časama? V roce 2016?

Reagovat
smazaný uživatel

srry.. ale uvědom si, že to tu dělají mladí lidi, kteří mají taky právo žít osobní život

já bych tohle nedokázal, byť by mě to osobně dost bavilo, ale některý věci jsou důležitější

Reagovat
fantomas

Reagovat
fantomas

Co přesně rok 2016 přináší oproti roku 1980 v tomhle ohledu? Den nemá 24, ale 30 hodin? Zkouknout highlighty je samozřejmě povinnost pro kohokoliv, kdo kostku dělá, a jsem si jistej, že Michal to udělal taky, ale jak vidno - někomu to prostě nestačí. A zkouknout záznamy? Za to fakt placenej neni. V ESPN mají v podstatě na každej tým jednoho stálýho reportéra, a ti dohromady potom (hádám) sestavujou jejich tým kola. Tady to celý dělá jeden člověk.

Reagovat
Usty

Na ESPN to vždycky rozhodují 3 lidi, ale info jim samozřejmě může podávat víc lidí. Každopádně i v těch třech můžou mapovat celý kolo naprosto naprosto bez problémů s jedním záznamem týdně na hlavu.

Reagovat
smazaný uživatel

Hromadu legálních i nelegálních cest, jak si najít záznam jakéhokoliv zápasu. Televizní služby s možností přetáčet libovolný program hodiny a dny dozadu, případně najít si ten záznam na webu. Takže si můžeš libovolný zápas pustit kdykoliv, nejsi fixovaný na vysílací čas. Což je pointa mého původního příspěvku.

Reagovat
Usty

Pointa, která je v tomhle případě úplně nesmyslná.

Reagovat
smazaný uživatel

vitasrp píše "A jak by asi autor mohl sledovat všechny zápasy, když byly jen dva hrací časy?". Kdyby bylo deset vysílacích časů, sledoval bys všechny zápasy? Ne. Není to závislé jen na vysílacích časech.

Kdyby hrála ve stejný čas Chelsea s kýmkoliv a zároveň United s Arsenalem zápas, který skončil...třeba 8:2, můžeš si jeden dát live a druhý snadno dohledat a pustit. Kdykoliv. To v 1980 nebylo. Kapiš?

A kdybys byl opravdu PL posedlý, máš možnost vidět každý zápas, každou minutu. Nezávisle na vysílacích časech. O to tu jde.

Reagovat
Usty

Ovšem, to chápu. Jenže o to tu nejde. Jde o to, že nikdo nemá čas na to, aby se koukal na 18 hodin fotbalu každý víkend. To prostě není reálný.

Reagovat
fantomas

No, jenže úplně ta nejhlavnější pointa, kolem který se tu všechno točí, je skutečnost, že den má stále 24 hodin a autor má stále vlastní život, přičemž za to nebere prachy jako lidi v ESPN a jinde.

Reagovat
smazaný uživatel

Kurva už, já tu debatu začal, tak snad já vim nejlíp, o co tady jde, ne? Že vy reagujete na něco navíc, to už je tak trochu váš problém. Už v prvním příspěvku stojí "zkouknout všechny zápasy komplet je asi moc".

Reagovat
Usty

Reagovat
cristiano.K.

dát do PL sekce

Reagovat
Swarley

Reagovat
cristiano.K.

zkus to napsat ty, můj názor už tu nic neznamená

Reagovat
Swarley

já už tu jen dohořívám, do velkých akcí se už nepouštím

Reagovat
fantomas

Je to opravený, ale kdybys napsal dole do formuláře, bylo by to během minuty.

Reagovat
smazaný uživatel

Fuj ta grafika sestavy kola kvůli ní jsme ten článek rozkliknul.

Reagovat
Zaschrona

Howard i Besic zaslouzene

Reagovat
smazaný uživatel

Ani nie. Miesto Bešiča tam mohol byť s prehľadom Oriol Romeu

Reagovat
Zaschrona

Nevidel jsem vsechno, ale oba zahrali super...

Reagovat
smazaný uživatel

super góly Payet

pěkná hlava od Leicesteru taky

Reagovat
merlick

firmino, ktoremu za cely zapas vysli iba 2 strely v zostave... giroud taktiez 2 goly, ale neskutocne kvantum prace s loptou, vyhral takmer vsetky suboje, spracovania a hlavicky...

..a to bol v tom zapase najlepsi campbell...

Reagovat
Mariano13

Neviem ci ma zmysel komentovat ale plati tu uz hore riesene treba byt objektivny ... Firmino bol cely utok Liverpoolu nik tam nebol taky nebezpecny Arsenal mal smolu ze oni si rozdelili tie zasluhy od Girouda cez Campbella po Bellerina ...

Reagovat
smazaný uživatel

Víc se mi líbil přímák od Ennera

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele