Premier League v kostce (20. kolo)

08.01.2017, 00:35
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Tottenham to dokázal, zdánlivě nezastavitelná Chelsea našla přemožitele. Po třinácti zápasech jí vystavil stopku Dele Alli, který proměnil jediné dvě střely Spurs na branku. Mauricio Pochettino přechytračil Antonia Conteho, jehož systém se třemi obránci poprvé zkolaboval. Zpět ale k Allimu prožívajícímu fenomenální střelecké období.

Mladičký záložník se trefil už ve čtvrtém utkání v řadě. V posledních třech zápasech navíc skóroval dvakrát. Za zmíněné období tedy nastřádal sedm (!) gólů, což je na "neútočníka" naprosto nevídané. Tottenham díky němu docela zdramatizoval boj o čelo tabulky - Chelsea sice vede o pět bodů před Liverpoolem, ale šestý Manchester United je vzdálen "jen" dalších pět.

Série Chelsea sice skončila, ale dvě další pokračují. Tottenham vyhrál popáté v řadě a zmíněný Manchester United dokonce pošesté. Delší šňůru přitom Rudí ďáblové natáhli naposled na začátku roku 2013 ještě pod vedením legendárního Sira Alexe Fergusona. Radost kalí snad jen skutečnost, že k vítězství nad West Hamem výrazně dopomohl chybující tým sudích okolo Mikea Deana.

Úspěšný debut na lavičce Swansea má za sebou Paul Clement, byť se do pomyslného křesla usadil teprve v průběhu zápasu poté, co začal duel na tribuně. Crystal Palace naopak ani napodruhé pod Samem Allardycem neuspěl. Třetím odvolaným manažerem během 12 dnů je dnes už někdejší šéf Hullu Mike Phelan, který nepřežil porážku na hřišti West Bromwiche.

Dvacáté kolo nicméně patřilo především Arsenalu, a to jak z negativního, tak z pozitivního hlediska. Wengerův tým v naší kostce opanoval hned pět rubrik - vedle zápasu kola spolu s Bournemouthem měli Gunners nejlepšího hráče, břídila kola, střelce nejhezčího gólu a největší hvězdu kola dle statistik WhoScored.com.
Zápas 20. kola: Bournemouth vs. Arsenal

Tohle bylo takové déjà vu jiného zápasu Arsenalu na jihu Anglie. Před rokem a pár dny "rupli" Kanonýři na hřišti Southamptonu 4:0 a i v Bournemouthu to po hodině hry vypadalo na podobný debakl. Svěřenci Eddieho Howea hráli jako z partesu a vedli o tři góly. Arsenal se však zmohl na zvrat a pod vedením skvělého Girouda nakonec vyrovnal na konečných 3:3.



Lepší záznam nebo pozápasové rozhovory si můžete prohlédnout zde.
Gól 20. kola: Lucas Pérez

Arsenal má patent na parádní góly. Minulé kolo ozářil Giroud, proti Bournemouthu vstřelil fantastickou branku Lucas Pérez. Francouzský kolega mu obloučkem narýsoval balón do šestnáctky a někdejší střelec La Coruňi se dlouho nerozpakoval. Levačkou napálil míč dokonale k tyči. Nádhera.


Zákrok 20. kola: Darren Randolph

Obrovská porce štěstí, Darren Randolph však prokázal i skvělý reflex. Antonio Valencia uklízel míč do prázdné branky, a byť neuspěl především vinou vlastních neseřízených mířidel, gólman West Hamu přidal do mlýnu svou trošku. Máchl paží přesně tam, kam šel míč a zastavil ho na brankové čáře.


Hráč 20. kola: Olivier Giroud

Alexis na hrotu není pro Arsenal dogma, Olivier Giroud dostal konečně dostatek prostoru, aby se za svěřenou důvěru odvděčil. Po neskutečném škorpióním gólu měl tentokrát prsty ve všech třech brankách Gunners, kteří nicméně přesto uhráli na půdě Bournemouthu jen bod. Francouzský forvard nicméně závěrečnou půlhodinu zářil a po dvou asistencích se v nastaveném čase prosadil i sám.


Břídil 20. kola: Héctor Bellerín

Španělský zadák platí za jednoho z nejlepších pravých obránců Premier League, není-li vůbec nejlepší. Utkání proti Bournemouthu ale Héctoru Bellerínovi vůbec nevyšlo; až se na česky i anglicky mluvicích fórech psalo o jeho opilosti. První gól Cherries umožnil děsivou poziční hrou a následnou hrou 1 na 1 s Danielsem. Pak se nechal odstrčit Fraserem, odlétl jako papírová vlaštovka a padla další branka.


Hvězdy 20. kola dle WhoScored.com

1. Olivier Giroud (Arsenal) - 9.04
- gól, 2 asistence, 4 vyhrané vzdušné souboje, 4 střely, z toho 2 na bránu

2. Vito Mannone (Sunderland) - 8.86
- 13 zákroků, 1 chycený centr

3. Nicolas Otamendi (Man City) - 8.83
- 3 přerušené akce soupeře, 14 odklizených balónů, 13 vyhraných vzdušných soubojů
Ideální sestava 20. kola

obrázek

Autor: Víťa Horák

Na kartě každého hráče je vpravo nahoře umístěn počet nominací v sestavě kola.


Liverpool vypálil na bránu Sunderlandu patnáctkrát, ale stejně dal jen dva góly. Vito Mannone předvedl famózní výkon a zachránil svému týmu alespoň bod. Bod za remízu získal i Leicester na hřišti Middlesbrough, za což vděčí především skálopevnému výkonu Roberta Hutha, jenž získal plusové sympatie i v pozápasovém rozhovoru, kdy přiznal penaltový zákrok na Traorého.

Ryan Shawcross dokázal vedle čistého konta zaměřit svou pozornost i na útočení a zápas s Watfordem rozhodl vítězným gólem. Skvělou defenzivní práci a branku k tomu si připsal i zadák Swansea Alfie Mawson. Jeden z těch méně zkušených borců pomohl Paulu Clementovi k vítěznému debutu.

Taky Charlie Daniels byl coby bek výtečný směrem dopředu. Arsenalu jeden gól dal a na další nahrál. Ani jedna branka Gunners navíc nešla na jeho vrub. Pravá strana hřiště byla v týdnu královstvím Matta Phillipse, který táhne West Bromwich za fantastickým umístěním. Jeho dva parádní rohové kopy tentokrát popravily Hull.

Tottenham ukončil dlouhatánskou sérii Chelsea, k čemuž nejvýrazněji přispěl netušený kanonýr Dele Alli. Kromě dvou gólů toho zas až tolik nepředvedl, ale... je to snad potřeba? Spurs navíc skvěle bránili, hlavně Victor Wanyama uprostřed zálohy zatarasil cestu k vlastní bráně. Jeho výkon byl pro vítězství stěžejní.

Ryan Fraser si od zázračného střídání proti Liverpoolu počkal až na další velkoklub, aby opět rozzářil svou hvězdu naplno. Gól a vybojovaná penalta, to je jeho účet proti Arsenalu. Možná si podobný osud užije i forvard Evertonu Enner Valencia, který pobyl na hřišti půl hodiny, aby totožným zápisem zničil Southampton. Všechny však předčil Olivier Giroud, o němž se dočtete výše.
Statistické okénko 20. kola

- Fernandinho uviděl za ostrý zákrok na Gudmundssona třetí červenou kartu v průběhu posledních šesti soutěžních zápasů

- Dan Gosling vystrnadil Adama Lallanu z piedestalu pro nejběhavějšího hráče Premier League, proti Arsenalu mu napočítali 14 kilometrů

- Christian Eriksen rád střílí a je suverénně nejaktivnějším šutérem Spurs, potřeboval by ale seřídit mířidla; proti Southamptonu, Watfordu a Chelsea vypálil 12x, ale prostor mezi třemi tyčemi netrefil ani jedinkrát...

- ...nahrávat ale umí parádně a i díky němu Tottenham Chelsea porazil; Mauricio Pochettino tak potvrdil svou odbornost na londýnská derby na domácí půdě, z jedenácti vyhrál sedm a neprohrál ani jedno

- Jermain Defoe patří mezi legendy Premier League a do historických análů se zapsal i po utkání s Liverpoolem; stal se totiž teprve čtvrtým hráčem, který dokázal nastřílet minimálně 10 gólů v deseti různých sezónách (Shearer, Rooney, Lampard)
Nejvtipnější momenty 20. kola

1. Mike Dean bublinky tuze nerad...


2. ...Sandstorm od Darude má ale v oblibě

3. Dele Alli nepotěšil jenom Pochettina

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (941)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele