Premier League v kostce (13. kolo)

24.11.2015, 13:36
Názory a komentáře
Fotbal nemá logiku a pro ten anglický to platí dvojnásob. Loni touto dobou byla Chelsea suverénně na čele Premier League a titul později uhájila. Dnes se potácí na patnácté příčce s propastnou ztrátou na první místo. To navíc drží šokující lídr Leicester City, jenž byl loni po třinácti kolech naopak úplně poslední...

Tato nepředvídatelnost je nicméně přesně tím, co dělá z anglické ligy tu nejsledovanější soutěž světa. Nejspíše by se našlo pár otrlejších jedinců, kteří by za nejkvalitnější ligu považovali třeba španělskou nebo tu německou, o atraktivitě a neobyčejném kouzlu ostrovní kopané však není sporu.

Foxes se na čelo tabulky dostali díky překvapivým ztrátám favoritů - Manchester City předvedl hanebný výkon doma s Liverpoolem a inkasoval debakl, zatímco Arsenal měl na hřišti West Bromwiche velkou smůlu. Mezi oba celky se navíc ještě vklínil Manchester United, Wengerova parta tak hájí "oblíbené" čtvrté místo.

Obhájce titulu po třech prohrách v řadě konečně zvítězil, zatímco Tottenham už dvanáctkrát v řadě neprohrál, čímž vyrovnal klubový rekord. Na Leicester jsou však krátcí úplně všichni, a to především proto, že jeho dvorní kanonýr Jamie Vardy skóroval desetkrát v řadě a vyrovnal tím rekord Ruuda van Nistelrooye

Ne všechno spojené s týmem Claudia Ranieriho je však pohádkové a bez chybičky. Chování jejich stopera Roberta Hutha je v této sezóně čas od času zcela nepřijatelné, což německý zadák ukázal především v úvodu sezóny. Tentokrát se při vítězném utkání v Newcastlu takto nechal vyprovokovat Mitrovićem. Je s podivem, že tento fotbalista odehrál v této sezóně všech 1170 minut.

Zápas 13. kola: Manchester City vs. Liverpool

Očekávaný vrchol třináctého kola nebyl v žádném případě zklamáním. Nebylo to však zásluhou Manchesteru City, s čímž většina fanoušků Premier League počítala. Citizens byli zoufalí především v defenzivě - a alespoň takto se tedy o atraktivitu postarali. Coutinho, Firmino a spol. totiž tápající zadáky nenechali ani chvíli vydechnout a nutili je k chybám.

Už po půlhodině a pár minutách k tomu vedli hosté senzačně 3:0 a nebýt skvělého Harta, mohl být výsledek i dvojnásobný. Man City nezachránila ani potenciální vzpruha v podobě snížení Agüera "do šatny". Po změně stran se sice hra vyrovnala, ale Liverpool soupeři nedovolil vrátit se plně do zápasu. V závěru naopak definitivně rozhodl Škrtel.



V lepší kvalitě si můžete záznam prohlédnout třeba zde.

Gól 13. kola: André Ayew

První poločas utkání Swansea proti Bournemouthu byl zřejmě tím nejatraktivnějším z celého třináctého kola Premier League. Padly hned čtyři branky, z toho dvě by si cenu pro gól kola zasloužily. Vítězem se však mohl stát jen jeden a tím je André Ayew, jehož drzá patička v samém centru zkoprnělé obrany Cherries zahájila cestu domácích za vyrovnáním.



Povšimněte si rovněž revolučního bránění Sylvaina Distina, jenž se pokusil vystavit Ayewa do ofsajdu až poté, co obdržel přihrávku...

Zákrok 13. kola: David De Gea

Manchesteru United zachránil vítězství až v závěru Bastian Schweinsteiger, už v průběhu utkání mu však ke třem bodům několikrát napomohl gólman David De Gea. Proti střele Almena Abdiho si navíc připsal nejlepší zákrok 13. kola, když dokázal zareagovat na jeho ránu z bezprostřední blízkosti. Situaci mu navíc ztížil tečující Chris Smalling, po jehož zásahu musel Španěl zatraceně rychle na zem.



Hráč 13. kola: Philippe Coutinho

Spolu s Firminem vytvořil nesmírně efektivní duo, které rozložilo defenzivu Manchesteru City na prvočinitele. Coutinho předvedl v prvním poločase fantastický výkon - první gól obstaral výtečným presinkem, druhý sám dal a třetí na stříbrném podnose připravil svému výše zmíněnému krajanovi.

To však nebylo všechno, krátce po gólu na 3:0 totiž Coutinho nachystal Firminovi další dvě gólové příležitosti, které však skončily zákrokem Harta, respektive střelou těsně vedle. Po změně stran se drobný špílmachr prosadil ještě jednou gólově, ale radost mu zhatil praporek čárového. To všechno stihl během 66 minut, pak byl pro zranění vystřídán. Od serveru WhoScored si vysloužil známku 8.85.

Všechny Coutinhovy akce si můžete prohlédnout v sestřihu v sekci Zápas 13. kola.

Břídil 13. kola: Eliaquim Mangala

Tohle "ocenění" by si zasloužila celá obrana Manchesteru City (včetně Fernanda), která značnou část utkání s Liverpoolem vypadala jako dorostenecký tým v sobotu dopoledne po páteční diskotéce. Vůbec nejhůře nicméně na trávníku působil stoper Eliaquim Mangala, který celou frašku zahájil otřesným bráněním před prvním gólem Reds. Ten nejprve nezachytil náběh Firmina, načež si jeho nepovedenou přihrávku neobratně srazil do vlastní sítě.



Tím však jeho představení zdaleka neskončilo. Vinu nese i na druhé brance, když při vzdušném souboji Demichelisovi neodskočil, ale naopak se mu zbytečně připletl do cesty. Pak se navíc nestihl vrátit na svou pozici.

Další defenzivní zločin vytvořil za stavu 0:3, kdy se po nepovedené rozehrávce Fernandinha opět odmítl vrátit do "své kapsy", na kterou hleděl, výklusávaje. Firmino naštěstí pro domácí šanci nevyužil, stejně jako ve druhém dějství, kdy Magala Brazilci umožnil střílet pro změnu špatnou poziční hrou.

Sestava 13. kola

obrázek

Za výslednou grafickou úpravu sestavy patří velké díky Lukáši Recovi.
Na kartě každého hráče je vpravo nahoře umístěn počet nominací v sestavě kola.


Jen výjimečně se stává, že se do nominace dostane brankář, který svému týmu nepomůže ani k bodu. John Ruddy však předvedl na Stamford Bridge výtečný výkon a pouze jeho zásluhou byli Kanárci ve hře až do poslední minuty. Zaskvěl se především proti střelám Williana, Diega Costy a Nemanji Matiće, jenž na něj postupoval úplně sám.

Ze stejného utkání se do sestavy kola dostal i jeden hráč Chelsea, která po třech prohrách v řadě konečně zvítězila. Kurt Zouma předvedl v srdci obrany bezchybný výkon, jímž pomohl k čistému kontu. Kraloval především ve vzduchu, kde vyhrál celých osm soubojů - nejvíc ze všech hráčů v tomto kole. Skálopevný výkon předvedl také Martin Škrtel, jenž se navíc pod vítězství Liverpoolu nad Man City podepsal i vstřelenou brankou.

Stoprocentní v defenzivě a s nadstavbou dopředu byla i dvojice nominovaných krajních beků. Seamus Coleman vzadu moc práce neměl, zato v ofenzivě opět připomínal onoho irského jezdce zpředminulé sezóny. Krásným centrem nachystal jeden gól Lukakuovi. Totéž dokázal Erik Pieters, jenž pomohl Stoke na půdě Southamptonu udržet čisté konto a navíc nádherně přihrál na jediný gól zápasu Bojanovi.

Ještě větší konkurence byla v ofenzivě. Z pozice štítu ji v ideální sestavě 13. kola zase jednou hlídá N’Golo Kanté, jenž se v Leicesteru rozehrál k fantastickým výkonům. Při výhře nad Newcastlem překazil šestnáct akcí soupeře už v zárodku. Nikdo však nebyl schopen zastavit záložníka Evertonu Rosse Barkleyho, který dal Aston Ville dva góly a na další přihrál.

Podobný koncert rozehráli na Etihad Stadium dva Brazilci v barvách Liverpoolu. Roberto Firmino měl prsty v prvních třech gólech - u prvního si jeho zpětný pas srazil do branky Mangala, druhý gól už přichystal vědomě Coutinhovi a při třetím si zase role prohodili. Philippe Coutinho měl na překvapivém vítězství ještě větší zásluhu, jeho stopa lze nalézt prakticky na všem nebezpečném, co Reds vytvořili. Za to si ostatně vysloužil označení nejlepšího hráče 13. kola.

V závěsu za Coutinhem byl jeho městský kolega Romelu Lukaku, jenž měl zase obrovskou zásluhu na všech čtyřech gólech Evertonu proti Aston Ville. Dva dal a i u zbylých dvou hrál určitou roli. Dvě branky vstřelil taky Harry Kane, čímž pomohl Tottenhamu vyhrát důležité městské derby proti West Hamu.

Statistické okénko 13. kola

- Jamie Vardy gólem přispěl k výhře Leicesteru nad Newcastlem 3:0; branku dal už v desátém utkání v řadě, čímž vyrovnal rekord Premier League, jenž drží i Ruud van Nistelrooy

- do dějin se zapsal i Mesut Özil, který asistoval u gólu Arsenalu už posedmé v řadě; rekord Premier League tím dokonce překonal

- Leicester City nemá jen Vardyho, celkem už nasázel 28 branek, což je nejvíc v Premier League; úplně všechny góly dal nicméně zevnitř soupeřova vápna

- Manchester City dostal od Liverpoolu pořádný výprask; čtyři góly na domácí půdě museli Citizens zkousnout naposledy v únoru 2003

- Stoke City udrželo v posledních šesti zápasech hned pět čistých kont; v předchozích sedmi přitom inkasovali vždy alespoň jednou



To nejlepší ze světa Premier League, včetně odkazů na články, naleznete i na naší Facebookové stránce. Staňte se fanoušky a žádná zajímavost z anglického fotbalu už vám neunikne!

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (1669)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele