Premier League v kostce (12. kolo)

22.11.2016, 11:46
Názory a komentáře
Anglická Premier League má nového lídra. Liverpool v sobotu ztratil dva body na hřišti Southamptonu, a tak se do čela protlačila londýnská Chelsea. Svěřenci Antonia Conteho v Middlesbrough nepředvedli podobný koncert jako proti Evertonu, Manchesteru United nebo Leicesteru; naopak se o hubené vítězství 1:0 museli ještě strachovat.

Přesto se opět zapsali do statistických análů. Chelsea už pošesté v řadě vyhrála, aniž by inkasovala jediný gól, což se jí naposled povedlo v srpnu roku 2010. Blues jsou v tomto ohledu každopádně specialisty - podobnou šňůru zažila historie Premier League jen desetkrát - a celou polovinu mají na svědomí právě fotbalisté Chelsea.

Velký víkend za sebou má i Sunderland, který podruhé v řadě zvítězil, a to dost suverénním způsobem. Black Cats smetli Hull 3:0, o což se postarali dva mužové - Jermain Defoe, čerstvý člen 150gólového klubu kanonýrů, a znovuzrozený útočník Victor Anichebe. Svěřenci Davida Moyese ale předvedli komplexní výkon, čemuž odpovídá i počet hráčů mezi elitou dle serveru WhoScored.com. V nejlepší šestici jsou hned čtyři fotbalisté Mackems (vedle obou forvardů ještě Pickford a Van Aanholt).

Víkend se také nesl v duchu pozdních gólů. Olivier Giroud hned v úvodu kola zlomil srdce fanouškům Manchesteru United a Seamus Coleman odepřel první výhru Bobovi Bradleymu ve Swansea. Dokonalý návrat prožil Yaya Touré, který svůj ligový debut pod Guardiolou oslavil dvěma góly, a jednou z nich taktéž v samém závěru zápasu. Heroický obrat Tottenhamu byl pak už jen pořádně dužnatou třešničkou na dortu.
Zápas 12. kola: Tottenham vs. West Ham

Kromě duelu Manchesteru United s Arsenalem už na papíře nebyl atraktivnější duel. A malé londýnské derby Tottenhamu s West Hamem očekávání dokonale naplnilo. Fanoušci na White Hart Lane, nebo alespoň jejich drtivá většina, zažili úžasný závěr. Kladiváři po gólech Antonia a Lanziniho dvakrát vedli, ale domácí dokázali odpovědět. Jednou vyrovnával mladý hrdina Harry Winks, pak se chopil otěží jeho jmenovec Kane. Ještě v 88. minutě Tottenham prohrával, přesto si odnesl všechny tři body.



Celý záznam zápasu, sestřih z Match of the Day od BBC a mnoho dalšího si můžete prohlédnout zde.
Gól 12. kola: Roberto Pereyra

Watford mu vděčí za mnohé. Jeho parádní průnik v první minutě pomohl Capouemu otevřít skóre, než se posila z Juventusu Roberto Pereyra chopil osudu utkání ještě výrazněji. Na levém kraji hřiště si zpracoval dlouhý nákop Prödla a jal se na zteč k vápnu Leicesteru. Drinkwatera opět ošálil rychlou kličkou, načež úžasně vypálil k protější tyči. Zieler plachtil marně.



Zákrok 12. kola: Victor Valdés

Middlesbrough sice před rozjetou Chelsea zachránit nedokázal, přesto Victor Valdés jedním zákrokem uchvátil všechny diváky na stadionu i u televizí. Kamarád z Barcelony Pedro v utkání trefil břevno - a možná by se o horní konstrukci otřela i tato rána, kterou brankář domácích senzačně vyškrábl nad.



Hráč 12. kola: Victor Anichebe

Dokázali jste si představit, že Victor Anichebe může hrát jinou pozici než hrotového útočníka? Tahle hora svalů se ale pod Davidem Moyesem přesunula na křídlo, odkud vládne ukrutnou silou. Během posledních dvou kol zařídil pro Sunderland čtyři góly - dva z nich vstřelil sám právě proti Hullu. Jeho velkou devízou je logicky i kvalita ve vzdušných soubojích, vyhrál jich hned osm a platný byl i při defenzivních standardních situacích.



Břídil 12. kola: Håvard Nordtveit

Na hřiště přišel šest minut před koncem základní hrací doby za stavu 2:1 pro jeho West Ham, po závěrečném hvizdu však Håvard Nordtveit třímal hlavu v dlaních. Míče se dotkl pouze pětkrát, ze dvou přihrávek jednu pokazil a nepřesný byl i jeho jediný pokus o dlouhý balón. Hlavně ovšem v devadesáté minutě hloupým skluzem sestřelil ve vápně Sona a Harry Kane z penalty rozhodl o výhře Tottenhamu 3:2.



Hvězdy 12. kola dle WhoScored.com

1. Victor Anichebe (Sunderland) - 9.33
- 2 góly, 5 střel, 8 vyhraných vzdušných soubojů, 4 odklizené míče

2. Michail Antonio (West Ham) - 9.06
- gól, 6 úspěšných průniků, 6 přerušených útoků soupeře, 6 odklizených balónů

3. Jordan Pickford (Sunderland) - 8.72
- 5 zákroků, 5 chycených centrů, 26 dlouhých míčů, z toho 13 přesných
Ideální sestava 12. kola

obrázek

Autor: Víťa Horák

Na kartě každého hráče je vpravo nahoře umístěn počet nominací v sestavě kola.


Málokdo těží z krize Sundrlandu tak, jako Jordan Pickford. Mladičký gólman se chopil šance a využil ji naprosto dokonale. Letos patří k nejlepším gólmanům ligy a proti Hullu byl opět senzační. Čisté konto podpořil pěti zákroky a speciálně po střelách Daviese a Snodgrasse zasáhl úchvatně. No a když bylo nejhůře, vypomohl mu na dvakrát brankové čáře Patrick van Aanholt, který navíc nahrál Anichebemu na jeden gól.

Defenziva patří po uplynulém víkendu jednoznačně Nizozemcům - skvělý debut v základní sestavě má za sebou host v Bournemouthu Nathan Aké. V centru obranu byl jako magnet, odklidil 15 balónů a navíc vstřelil vítězný gól. Post jednoho z nejlepších stoperů ligy potvrdil Virgil van Dijk, jenž se při čistém kontu Southamptonu nejvíc blýskl excelentním skluzem proti střele Maného. Pravou obranu obsadil jediný "cizinec" Antonio Valencia, jednoznačně nejaktivnější hráč šlágru Man Utd s Arsenalem.

Dvanácté kolo bylo vůbec plné skvělých "debutů". Yaya Touré se pod Pepem Guardiolou vůbec poprvé objevil v Premier League a hned pro něj vyhrál zápas. Proti Crystal Palace dal při výhře 2:1 obě branky. Snad ještě větší nadšení vzbudil start Harryho Winkse z Tottenhamu, jenž prvně nastoupil od začátku. Uprostřed pole si vedl náramně a také se mu podařilo skórovat.

Všechny zmíněné borce ovšem strčil do kapsy Victor Anichebe, o jehož výkonu i statistikách v utkání s Hullem se dočtete výše v článku. Na opačné straně ofenzivní vozby odehrál skvělý výkon Roberto Pereyra z Watfordu. Když v první minutě nasadil Drinkwaterovi housle a skvělým centrem vybídl ke skórování Capoueho, málokdo tušil, že tuhle akci ještě překoná. Jenže pak skóroval sám fantastickou ranou skrz celou šestnáctku.

Včera večer se pak celé kolo dohrávala na Hawthorns, kde se při návštěvě Burnley žádná velká zábava neočekávala. James Morrison a spol. však řekli rezolutní ne. Ofenzivní záložník WBA řídil hru svého týmu, jeden gól dal a u branky Solomóna Rondóna měl velký vliv. Právě Venezuelský forvard byl další klíčovou postavou - svou silou deptal obránce soupeře a kromě vstřelené branky si připsal jednu asistenci.
Statistické okénko 12. kola

- Chelsea nasadila popáté za sebou na vlas stejnou základní jedenáctku; provedla to vůbec poprvé v historii Premier League

- West Brom včera smetl Burnley jasně 4:0; vyšším rozdílem přitom v Premier League ještě nikdy nevyhrál

- Harry Kane je expertem na londýnská derby, ve 22 zápasech nastřílel úžasných 18 gólů; z hráčů, kteří odehráli alespoň 10 londýnských derby v Premier League, má Kane nejlepší gólový průměr

- Michail Antonio letos ve West Hamu vystřídal snad všechny posty kromě brankáře, góly ale umí dávat odevšud, a to především hlavou; v roce 2016 už jich do sítě trknul 11, čímž vyrovnal rekord Tima Cahilla z roku 2010

- José Mourinho v Premier League nikdy neprohrál zápas proti Arsenalu; z 12 utkání pětkrát zvítězil a sedmkrát remizoval
Nejvtipnější momenty 12. kola

1. Starý dobrý Kammy se snaží vyslovit Sagnovo jméno



2. Mike Dean a jeho divoká gestikulace

3. Stadium of Darkness


To nejlepší ze světa Premier League, včetně odkazů na články, naleznete i na naší Facebookové stránce. Staňte se fanoušky a žádná zajímavost z anglického fotbalu už vám neunikne!

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (411)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele