Premier League - souhrn 9. kola

20.10.2018, 15:30, aktualizováno 22.10.2018, 22:56
Komentáře a souhrny
Manchester City potvrdil roli favorita proti Burnley a znovu se vrátil do čela před Chelsea, která až v nastaveném čase zachraňovala remízu s Manchesterem United. Krok s Citzens drží Liverpool díky nejtěsnějšímu vítězství v Huddersfieldu. Tottenham zvládl londýnské derby s West Hamem, Arsenal si v pondělní dohrávce zase poradil s Leicesterem...

Arsenal FC - Leicester City 3:1

22.10.2018 21:00

Góly: 45. Mesut Özil, 63. Pierre-Emerick Aubameyang, 66. Pierre-Emerick Aubameyang - 31. Héctor Bellerín (vl.)

Vítězná šňůra Arsenalu se rozrůstá do dvojciferného počtu. Jubilejní desátý triumf v řadě napříč všemi soutěžemi získali Kanonýři v pondělní ligové dohrávce s Leicesterem, který se sice dostal do vedení díky Bellerínově vlastenci, ovšem domácí favorit přešel z matného výkonu k ofenzivní hitparádě a utkání po zásluze otočil skóre na konečných 3:1. Titul muže zápasu si pro sebe neoddiskutovatelně uzmul Mesut Özil, jenž první gól dal a na dalších dvou měl klíčový podíl.

Unai Emery se rozhodl odměnit křídelní duo Iwobi-Mchitarjan za výtečný výkon proti Fulhamu udržením v základní sestavě a Piérre-Emerick Aubameyang s Aaronem Ramseym tak utkání začali znovu jen na lavičce náhradníků. Jedinou změnou bylo nasazení uzdravivšího Mesuta Özila místo Dannyho Welbecka, což si španělský manažer mohl po zápase jen a jen pochvalovat.

Důležitý rozdíl mezi oběma zápasy ovšem tkvěl ve kvalitě soupeřova výkonu. Leicester do utkání vstoupil sebevědomě, bortil výpady Arsenalu hned v zárodku a při každé příležitosti vyrážel do rychlých protiútoků. Tým Clauda Puela plynule přecházel mezi čtyřčlennou a tříčlennou obranou s křídelními beky Pereirou a Chilwellem, což nakonec vedlo i k prvnímu gólu večera.

Foxes už předtím nebezpečně zahrozili pokusy Iheanacha s Maguirem, jež brankář Leno zvládl vytěsnit, a byli také blízko výhodě pokutového kopu po ruce Holdinga, ale nakonec se průlomu skóre dočkali až po půlhodině hry s jistou dávkou štěstí. Zisk míče na polovině hřiště podpořil Ben Chilwell výtečným sprintem po levé straně, který nezachytil ani Alexander Lacazette ani Héctor Bellerín, jenž Chilwellův centr špičkou kopačky nešťastně usměrnil do Lenova protipohybu za brankovou čáru.

Doposud matný Arsenal se inkasovaným gólem probral a závěrečná čtvrthodina již byla z pohledu Kanonýrů jiná písnička. Rychlejší tempo, přesnější přihrávky a výraznější tah na branku uvedly Kaspera Schmeichela do pohotovosti. Přímý kop Xhaky a štiplavá rána Iwobiho si ještě na dánského gólmana nepřišly, ale v poslední minutě základní hrací doby bylo přece jen hned do přestávky vyrovnáno.

Blesková akce po pravé straně patřila Mesutu Özilovi, jenž ideálně převzal a potáhl míč kupředu, předal jej Héctoru Bellerínovi a dále pokračoval v náběhu do šestnáctky. Španělský bek přesnou zpětnou přihrávkou odčinil dřívější vlastenec, neboť Özil v nelehké situaci uklidil míč levačkou přesně k tyči, od níž se míč odkutálel do sítě. Pro rodáka z Gelsenkirchenu šlo o třicátou ligovou trefu, přičemž v novodobé historii Premier League žádný německý hráč na tuto metu doposud nedosáhl.

Arsenal pokračoval v nabyté převaze i po změně stran a po velké chybě Mendyho měl obrat na noze Henrik Mchitarjan, jeho akrobatická rána z voleje však ke Schmeichelově úlevě zapadla vedle jeho pravé tyče. Hosté sice v úvodní desetiminutovce druhé půle sotva přelezli polovinu hřiště, ovšem jakmile tak učinili, hned po rohovém kopu orazítkovali břevno po hlavičce Ndidiho. Tím ale ofenzivní přínos Foxes zase na dlouhou dobu skončil, zatímco domácí po hodině hry přepnuli na ještě vyšší výkonnostní stupeň.

Katalyzátorem zlepšení hry Kanonýrů bylo dvojí střídání, když nevýrazní Mchitarjan s Lichtsteinerem uvolnili místo pro Aubameyanga s Guendouzim. Výsledkem sice bylo napohled extravagantní přesunutí Granita Xhaky na post levého obránce, avšak dominance Arsenalu byla natolik výrazná, že atypické složení obrany ani nebylo postřehnutelné. Největší podíl na ofenzivní hitparádě měl ale nadále Mesut Özil, jenž s kapitánskou páskou na ruce odehrál velký zápas.

Pouhé dvě minuty po příchodu na hřiště se Aubameyang ocitl na konci lahůdkové akce, jejímž klíčovým aktérem byl nezastavitelný Özil. Německý špílmachr podpořil Bellerínův náběh dokonalou kolmicí, která rázem vyřadila ze hry celou defenzivu soupeře a Aubameyanga již po přízemním centru ze strany čekala snadná práce.

Sotva se diváci na Emirates Stadium stačili uklidnit z bouřlivých oslav Aubameyangova gólu, mohli vypuknout v užaslý jásot do třetice. V 66. minutě totiž Arsenal předvedl vůbec nejlepší kombinaci zápasu, v níž opět ztvárnil hlavní roli Mesut Özil, který společně s Bellerínem a Lacazettem zcela rozebral obranu Leicesteru a zakončující Aubameyang již jen uklízel míč do prázdné branky.

Ani za vedoucího stavu navíc rozjetý Arsenal nemínil soupeři předat iniciativu, a nejenže získaný náskok bezpečně kontroloval, ale nadále se pokoušel jej ještě navýšit. Nejblíže měl k čtvrtému gólu Alexander Lacazette, před nímž po další Özilově akci zívala odkrytá brána, ovšem místo toho jen poslal míč do vyběhnuvšího Schmeichela. Nic to však nemění na úspěšném vystoupení Kanonýrů a konečné výhře 3:1, která Emeryho družinu posouvá na čtvrté místo, dva body za první Manchester City.

Více informací k zápasu

Everton FC - Crystal Palace 2:0

21.10.2018 17:00

Góly: 87. Dominic Calvert-Lewin, 89. Cenk Tosun

Hráči Crystal Palace v Goodison Parku dlouho vzdorovali, nakonec je ale v závěru pokořili Calvert-Lewin s Tosunem. Toffies se tak posouvají na 8. místo a připisují si třetí výhru v řadě, kdežto Eagles zaznamenávají další mizerný výsledek a nacházejí se pouze dva body od sestupové zóny.

První ohrožení přišlo v 10. minutě, když se ke střele z dálky dostal obránce Evertonu Seamus Coleman, toho však obrana rychle dostoupila, a tak pálil pouze nad branku gólmana Wayna Hennesseyho. Coleman byl i u další akce, tentokrát narazil Gylfimu Sigurdssonovi, toho ale vychytal Hennessey. Ve 32. minutě nádherně zatancoval u rohového praporku Wilfried Zaha, přihrál Androsi Townsendovi, který centroval na Jamese Tomkinse, ten ale hlavou minul.

Ve 35. minutě už musel zasáhnout brankář Jordan Pickford, když zneškodňoval přízemní střelu Luky Milivojeviće z přímého kopu. Z následujícího rohu trefil Cheikhou Kouyaté pouze břevno. Do poločasu zahrozili ještě Richarlison hlavičkou z rohu a Sigurdsson střelou z dálky, nikomu se však stav změnit nepodařilo.

K velkému pozdvižení došlo v 59. minutě, kdy Coleman ve vápně zachytil kotník Zahy a následoval pokutový kop. Ten však vyrazil Pickford. Na druhé straně nevyzrál na Hennesseyho Theo Walcott. V 74. minutě z dálky zahrozil André Gomes. K protržení obranného valu hostů došlo až v 87. minutě. Na hřiště vběhli střídající Ademola Lookman a Dominic Calvert-Lewin, a druhý jmenovaný po centru Lookmana hlavou zlomil srdce hostujících fanoušků.

Vzápětí zápas ukončil další střídající hráč Cenk Tosun, ke kterému se dostal odkop Michaela Keana, z něhož v úniku prostřelil Hennesseyho. V 92. minutě to ještě Tosun zkoušel z dálky, vedení svého týmu však již nenavýšil.

Právem zklamaný byl po zápase manažer hostů Roy Hodgson: "Fotbal vám nedává, co si zasloužíte, je to otázka výsledků. Všechno, co můžete udělat, je doufat, že váš tým hrál dost dobře na to, aby nějaký uhrál." Hodgson si tak přidává ke své nelichotivé statistice proti Evertonu další zářez. V následujících utkáních jeho družinu navíc čekají soupeři z předních pozic počínaje Arsenalem. Pozitivum můžou Eagles vidět alespoň v návratu zraněného Connora Wickhama. To manažer domácích Marco Silva si mnul ruce nad povedeným střídáním: "Jsme tu od toho, abychom dělali rozhodnutí, není to jen o startovní jedenáctce," komentoval. Jeho tým se tak dobře naladil na následující duel s Man United.

Více informací k zápasu

Huddersfield Town - Liverpool FC 0:1

20.10.2018 18:30

Góly: 24. Mohamed Salah

Mohamed Salah ukončil své gólové sucho a ve spolupráci se zodpovědnou obranou zařídil v taktické bitvě Liverpoolu tři body, díky nimž se Reds dále drží na špičce tabulky s Manchestrem City. To Huddersfield se nadále potácí v sestupovém pásmu a stále čeká na své první vítězství v letošním ročníku.

Domácím se ze začátku dařilo držet ofenzivní hvězdy soupeře na uzdě. První pozdvižení tak vzniklo na opačné straně, když gólman Alisson Becker po zpětné přihrávce stopera Virgila van Dijka odkopem napálil útočníka Laurenta Depoitra, od toho se však míč odrazil pouze do zámezí. Hodně aktivní byl švýcarský záložník Xherdan Shaqiri. Ten nejprve z dálky napálil pouze hráče Huddersfieldu, ve dvacáté čtvrté minutě však přihrávkou vyslal egyptskou hvězdu Mohameda Salaha do pokutového území soupeře a ten ukončil svou čtyřzápasovou smůlu střelou z úhlu na zadní tyč. Terriers poprvé pořádně zahrozili až v třicáté první minutě, když Jonathan Hogg pumelicí z dálky napálil tyč. O sedm minut později zase Philip Biling slibně kroutil střelu z přímého kopu. Těsně před poločasem měli hosté velkou porci štěstí. Nejprve hrál Milner ve vlastním pokutovém území údajně rukou, což nechal sudí bez povšimnutí, za chvíli dokonce inkasovali, avšak ke smůle domácích fanoušků pouze z ofsajdu.

Druhou půli načal Daniel Sturridge prudkou technickou střelou, avšak těsně minul. V padesáté páté minutě Alisson skvěle vychytal hlavičku do protipohybu od Depoitra. O chvíli později se slova opět ujal Salah, kterého v náběhu našel Sturridge, ale tentokrát se mu bránu trefit nepodařilo. V sedmdesáté čtvrté minutě provedl levý obránce Liverpoolu Andy Robertson svůj další pověstný výlet dopředu, avšak jeho přízemní centr byl odvrácen na rohový kop. V sedmdesáté sedmé minutě zkoušel ještě změnit nepříznivý stav střídající Steve Mounie, jeho pokus však skončil daleko od soupeřovy branky. Ke konci už domácí vrhli všechny síly do útoku, avšak obrana hostů byla pozorná.

Zápas byl velmi vyrovnaný a šlo spíše o taktický souboj. Šancí se naskytlo pomálu, Terriers vystřelili na branku všehovšudy dvakrát a Reds dokonce pouze jedenkrát. Štěstí se však nakonec přiklonilo na jejich stranu a odvážejí si tak cenné tři body.

Více informací k zápasu

AFC Bournemouth - Southampton FC 0:0

20.10.2018 16:00

Góly: -

South Coast derby bez vítěze, bez gólu a bez zábavy. Bournemouth platí za kometku letošní Premier League, a tak je trochu zklamání, že v domácím utkání se Southamptonem nevyhrál. Za bod přitom mohl být rád, Asmir Begović se v bráně činil, aby zachoval remízový stav 0:0.

První poločas se nesl ve znamení nevyužitých možností. Smith ve vápně před bránou promáchl, Hojbjergův volej zblokovala obrana. Po půlhodině hry se opět zaskvěl Pierre Hojbjerg, jehož pas za obranu jako malinu sebral Charlie Austin. Ten si při úniku pohrál s Akém a obešel i Begoviće, jenže míč mu utekl za brankovou čáru do zámezí.

Takhle se pokračovalo i po změně stran. Když odbila hodina hry, uháněl střídající Stanislas po lajně, a pak dostal balón na Wilsona do šestnáctky. Zpětný pas sice našel Joshuu Kinga, ale ten při zakončení selhal.

Poslat míč razantně na bránu ale zvládá Hojbjerg, což potvrdil třeba famózní pumelicí proti Brightonu. Begović musel vytáhnout míč z jeho kopačky zpod břevna, v závěru zase dobře brankář domácích vystoupil proti Armstrongovi na hranici malého vápna.

V nastaveném čase nicméně měl i štěstí, protože nesprávně vyběhnul na Redmondův centr. Gabbiadini však hlavičkoval nad. Bournemouth tak nakonec mohl být za bod rád, protože sám si nic zvlášť nevypracoval - s výjimkou hlavičky Akého se McCarthy obešel bez výraznější práce.

Více informací k zápasu

Manchester City - Burnley FC 5:0

20.10.2018 16:00

Góly: 17. Sergio Agüero, 54. Bernardo Silva, 56. Fernandinho, 83. Riyad Mahrez, 90. Leroy Sané

Existovaly vlastně jen dvě možnosti, jak tenhle zápas může skončit. Buď šokem, tedy jakýmkoli bodovým ziskem Burnley, přičemž Matěj Vydra k tomuto pozdvižení dopomůže zápisem na střeleckou listinu. Český reprezentant však do utkání nenaskočil ani na minutu, a tak jsme se dočkali varianty číslo dvě. Varianty, která obsahuje drtivou výhru Manchesteru City 5:0.

Jestli někdo v Evropě připomíná francouzskou hegemonii v podání PSG, pak je to Guardiolův Manchester City. Pět zápasů v řadě už Ederson a spol. neinkasovali, no a o ďábelské ofenzivě není třeba mluvit. Dnes podpořili svůj průměr vstřelených gólů blížící se třem brankám na utkání - a to proti Burnley odpočíval ve skvělé formě hrající Sterling. Do nezastavitelného stroje se navíc po dvou měsících vrátil Kevin De Bruyne.

I bez belgického šikuly však Citizens stihli Clarets popravit. V patnácté minutě ještě Agüera po Mahrezově skvělém centru zastavil Joe Hart, ale za další dvě minuty už někdejší jednička Albionu kapitulovala. Tentokrát totiž domácí soupeře rozebrali jako lego a na konci akci stál opět Sergio Agüero. Přihrávku Davida Silvy pohodlně uklidil do odkryté poloviny branky.

Do pauzy už natěšení diváci víc gólů neviděli, i proto, že na sklonku první půle Hart perfektně vyrazil hlavičku Davida Silvy z bezprostřední blízkosti a dorážející Agüero - snad s (nesprávným) pocitem postavení mimo hru - napálil dorážku z úhlu k rohovému praporku. To druhé dějství, to nabídlo o poznání efektivnější počínání Manchesteru City.

Jon Moss pár minut po přestávce neposoudil Saného pád ve vápně jako penaltu, jenže zatímco obrana Burnley rozmachovala rukama, David Silva vrátil míč svému jmenovci Bernardovi, který nekompromisně napálil míč do sítě. No a když za dvě minuty napružil Fernandinho odražený míč z rohového kopu za Hartova záda, bylo po zápase.

Vzhledem k tomu, že svěřenci Seana Dychea nedokázali za celý zápas ani jednou prověřit Edersona, bylo hotovo vlastně už po první Agüerově zářezu. Závěr utkání tak byl jen o tom, kolik. No a protože sedm minut před koncem nádherně vymetl Riyad Mahrez šibenici a krátce před závěrečným hvizdem završil skóre Leroy Sané, odvezlo si Burnley symbolického bůra.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Brighton & Hove Albion 0:1

20.10.2018 16:00

Góly: 29. Biram Kayal

Trápení Newcastlu nebere konce. Svěřenci Rafaela Beníteze nedokázali v nové sezoně zvítězit ani na devátý pokus, a co hůř, před domácím publikem v St. James‘ Parku i napopáté odchází do útrob stadionu poraženi. Posledním přemožitelem Mapgies je Brighton, který přitom na výhru zvenku čekal již téměř rok. O těsné výhře hostí rozhodla jediná branka, o niž se v první půli s notnou dávkou štěstí postaral Biram Kayal.

Domácím může být slabou útěchou, že snad poprvé v sezoně podali solidní ofenzivní výkon a vytvořili si dostatek šancí na obrat. Výtečný výkon Matta Ryana v soupeřově brance a vlastní nemohoucnost v zakončení mají za následek propad na samé dno ligové tabulky a nespokojené bučení fanoušků, které St. James‘ Parkem rezonovalo spolu s konečným hvizdem.

Úvod utkání poznamenalo zranění nejlepšího střelce hostí Glenna Murrayho, jenž musel po nešťastné srážce hlavami s Federicem Fernándezem předčasně opustit hřiště na nosítkách a zamířil ze stadionu rovnou do přilehlé nemocnice. Dobrou zprávou je, že forvard Seagulls je dle následného klubového prohlášení plně při vědomí a pouze se musí podrobit nezbytným vyšetřením.

Na trávníku do té doby hráli prim domácí, kteří však naráželi na výtečného brankáře Ryana, jenž si připsal excelentní zákrok proti pokusu Péreze. To hostům se ve finální fázi poštěstilo hned na první pokus. Duffyho přizvednutí rohového kopu skončilo u Izquierda, jehož pohotovou ránu z voleje tečoval na cestě do branky Biram Kayal a Martin Dúbravka byl v brance Newcastlu bez šance.

Inkasovaný gól Newcastle opět probral k životu a Matt Ritchie měl hned dvě slibné možnosti ke srovnání. V obou případech však se svými hlavičkami neuspěl, stejně jako Jonjo Shelvey, jehož ránu zneškodnil výtečný Ryan a dorážející Muto jen přestřelil. S přibývajícími minutami bylo utkání čím dál jednostrannější, jenže hosté si takticky počínali na výbornou, drobili hru a vyráželi do rychlých protiútoků jako v případě slibné šance Sollyho Marche, který jen těsně přestřelil. Když si na druhé straně Shelvey z přímého kopu opětovně vylámal zuby na bezchybném Ryanovi, skončilo utkání vítězstvím Brightonu 1:0.

Více informací k zápasu

West Ham United - Tottenham Hotspur 0:1

20.10.2018 16:00

Góly: 44. Erik Lamela

Počtvrté za sebou Tottenham v Premier League vyhrál a dostal se na bodovou úroveň se třetí Chelsea. Spurs se pomalu dostávají do kýženého rozpoložení, ve kterém dokážou urvat všechny tři body i přesto, že v utkání nejsou ani zdaleka suverénní. Proti West Hamu musel Kohouty zachránit výtečný Hugo Lloris, který se vedle jediného střelce Erika Lamely stal hrdinou zápasu.

Právě argentinský záložník mohl uvolnit místo v sestavě uzdravenému Christianu Eriksenovi, nakonec ale Mauricio Pochettino svůj dánský klenot nechal ještě odpočívat. A vyplatilo se. Tottenham zvítězil o gól už potřetí z posledních čtyř klání a tenhle úsporný režim je jistě pozitivním příslibem. Spurs totiž konečně vítězí i v zápasech, kdy nepředvádí ideální výkony, což je vlastnost, jež mu dřív chyběla.

Tottenhamu k vítězství stačily dvě střely na bránu. A hned ta první - dvě minuty před koncem prvního dějství - byla vítězná. Skvělý centr Sissoka si v náběhu našel zmíněný Lamela a hlavou prodloužil míč za Fabianskiho záda. Ještě v nastaveném čase pak Lamela tentokrát centroval a odražený balón mohl poměrně pohodlně uklidit do brány Davinson Sánchez, ale tentokrát Fabianski dobře kryl.

Druhý poločas, to byla one-man show Huga Llorise. Tottenham se po změně stran nedostal vůbec k ničemu a de facto čekal na vyrovnání. To ale neustále odmítal francouzský gólman. Třeba hned po pár minutách senzačně vytáhl z šibenice Arnautovićovu hlavičku, aby rakouskému útočníkovi překazil radost i později po střele z hranice vápna.

West Hamu se nakonec podařilo Llorise překonat a opět u toho byl Marko Arnautović. Právě jeho postavení mimo hru ale zapříčinilo, že branka Chicharita nemohla být uznána a radost bylo třeba odložit na neurčito. Slavit totiž mohl Tottenham - a to hlavně díky tolik zmiňovanému muži mezi třemi tyčemi. V nastaveném čase Chicharito nasadil jesle Alderweireldovi, Arnautović ve vápně přetlačil Davinsona a zjevil se sám před Llorisem. Následnou střelu ovšem namířil do vyběhnuvšího kapitána Tottenhamu.

Více informací k zápasu

Wolverhampton Wanderers - Watford FC 0:2

20.10.2018 16:00

Góly: 20. Étienne Capoue, 21. Roberto Pereyra

Sotva mohl nováček z Wolverhamptonu nabýt dojmu, že se na prvoligové úrovni již nemá čeho bát, přišel okamžitý návrat do reality. Tým Nuna Espírita Santa totiž na domácí půdě podlehl Watfordu, který rázně uťal vlastní sérii porážek, a to díky dvěma slepeným gólům, jež od sebe nedělilo ani šedesát vteřin. Oba týmy se tak po výsledku 0:2 nadále přetahují v horní polovině tabulky o pohárové příčky.

Wolves do utkání vstupovali s šestizápasovou šňůrou bez porážky, takže nebylo žádným překvapením, když Nuno i podeváté za sebou nominoval tutéž základní jedenáctku. To hosté byli nuceni sáhnout k výrazné obměně útoku, neboť kapitán Troy Deeney vinou zranění nemohl nastoupit a příležitosti se tak dočkal uzdravivší Gérard Deulofeu, stejně jako dosavadní náhradník Isaac Success. Klenoty v týmu Hornets se však nacházejí na jiných postech. Roberto Pereyra a Abdoulaye Doucouré si v první půli podmanili hřiště na přelomu dvaceti odehraných minut se postarali o klíčový posun skóre ve prospěch hostí.

Nejprve ze souhry této watfordské dvojky těžil Etienne Capoué, jehož následná dalekonosná rána skrze nohy bránícího Coardyho nachytala Ruie Patrícia v nedbalkách, a než se Wolves stihli vzpamatovat, bylo jejich manko rázem dvojnásobné. Nezastavitelný Doucouré vybojoval míč ve středu pole, předal jej Pereyrovi a argentinský křídelník vytáhl exkluzivní zakončení "šajtlí", po němž se Patrício natahoval marně. Pro domácí mohlo být záhy dokonce ještě hůř, ovšem sudí Mason nakonec vyhodnotil, že faul na Successe se odehrál těsně před pokutovým územím a nařídil pouze přímý kop.

Před Wolverhamptonem stála po změně stran velká překážka, s níž si domácí nezvládali poradit. Brankář Ben Foster se nakonec ani výrazněji nezapotil, neboť Watford po nedávném čtyřgólovém fiasku s Bournemouthem podal plně soustředěný výkon, a tak musel Foster zlikvidovat snad jen Bolyho pokus o střelu patičkou. Ty nejlepší příležitosti totiž Wolves zahodili bez cizího přičinění, ať už v případě střídajícího Cavaleira, nebo Héldera Costy. Watford se tak po čtyřech neúspěšných vystoupeních vrátil zpět na vítěznou vlnu a v tabulce je znovu před svým sobotním soupeřem.

Více informací k zápasu

Cardiff City - Fulham FC 4:2

20.10.2018 16:00

Góly: 15. Josh Murphy, 20. Bobby Reid, 65. Callum Paterson, 87. Kadeem Harris - 11. André Schürrle, 34. Ryan Sessegnon

Hráči Cardiffu City letos poprvé ochutnali vítězství, když v atraktivním zápase přestříleli Fulham FC 4:2. Posouvají se tak o skóre mimo sestupové pásmo právě před hostující celek, který naopak potvrdil pověst jedné z nejhorších obran v lize.

V prvních minutách se týmy jen vzájemně oťukávaly, avšak v jedenácté minutě napřáhl k dalekonosné ráně německý internacionál Andre Schurrle a vymetl pavučinky v bráně Neila Etheridge. Hostům však vedení dlouho nevydrželo, v patnácté minutě totiž jejich obrana zapomněla na levém křídle Joshe Murphyho, který najel do vápna a přízemní střelou na zadní tyč zařídil srovnání stavu. Ve dvacáté minutě kontroval Bobby Reid, ke kterému míč propadl při skrumáži u přímého kopu a zblízka nadělil Marcusi Bettinnelimu housle. Poté se hra trochu uklidnila, ale ne na dlouho. Ve třicáté čtvrté minutě si totiž supertalent Ryan Sessegnon skvostně narazil s Aleksandarem Mitrovićem a stav byl opět nerozhodný. Sessegnonova statistika proti Cardiffu je úctyhodná, trefil se proti němu v každém zápase. Za stavu 2:2 se šlo do kabin poté, co gólman Etheridge ještě zlikvidoval velkou šanci Cottagers.

Druhá půle začala rovněž jako ta první opatrně. Jediným pozdvižením z jejího úvodu byla střela Harryho Artera, která prosvištěla těsně nad. Ze sedadel diváky nadzvedl až Callum Paterson, který se ve vápně dostal k odraženému centru a dopravil míč do sítě hostujícího týmu. Následně opět došlo k uklidnění hry, kdy k dalšímu pozdvižení došlo až ve čtyřiaosmdesáté minutě po dalším důležitém zákroku ve formě chytajícího Etheridge, který likvidoval hlavičku z rohového kopu. Poslední slovo měli domácí, když Victor Camarasa našel prudkým pozemním centrem střídajícího Kadeema Harrise.

Manažer Neil Warnock má po zvedajících se výkonech jeho svěřenců důvod ke spokojenosti. "Je to skvělý pocit pro všechny v klubu. V posledních týdnech jsme hráli dobře, ale neměli jsme štěstí. Vytrvali jsme však a nenechali se přemoct zklamáním." To v opačném táboře se musí zamyslet především nad obranou, čehož si byl tamější trenér Slaviša Jokanović po zápase moc dobře vědom. Zápasů však zbývá ještě mnoho a je tak prostor pro zlepšení.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Manchester United 2:2

20.10.2018 13:30

Góly: 21. Antonio Rüdiger, 90+6. Ross Barkley - 55. Anthony Martial, 73. Anthony Martial

Anglický šlágr spíš ražení takových 70., 80. let. Začalo to krásným gólem hlavou, aby se pak většina zápasu odehrávala uprostřed hřiště, hodně se přerušovalo, faulovalo, padaly žluté karty a oba týmy pak skórovaly šťastně a po řadě odrazů. Ostrovní holomajzna nakonec přináší víc radosti Chelsea, která v šesté minutě nastavení vyrovnala na konečných 2:2 zásluhou střídajícího Rosse Barkleyho.

Asi všichni se dnes těšili na představení Edena Hazarda, který i přes svou skromnost při reprezentační přestávce jmenoval sám sebe hráčem s nejlepší aktuální formou. Jenže proti Manchesteru United to nepředvedl a zůstal daleko za očekáváním. Hrál příliš hluboko a hlavně proto se Chelsea většinu druhé půle trápila a zasekávala někde mezi půlící čarou a vápnem Red Devils.

V první půli ještě Chelsea hru kontrolovala a po deseti minutách právě Hazard vybojoval skvělý přímý kop pro Williana. Ten ale trestuhodně přestřelil. Za dalších deset minut už ale narýsoval parádní roh na Antonia Rüdigera, jenž se odpoutal od Pogby a parádní hlavičkou na protější tyč otevřel skóre.

United se až do přestávky nezmohli prakticky na nic. Bránu soupeře nezasáhli ani jednou - a jedinou příležitost spálil po čtvrthodině Lukaku, který v solidní pozici hlavičkoval vedle. Ještě před pauzou měl zajímavou šanci Alonso, ale Rüdigerův skvělý vysoký pas za obranu nedokázal sám ve vápně zpracovat.

Po obrátce už to bylo pravda divočejší. Morata hned po pár vteřinách dostal k míči v šestnáctce, ale skvělé zpracování nepřetavil v dobrou střelu. Vzápětí to z úhlu zkoušel Hazard, ale tyhle dvě možnosti paradoxně předznamenaly gól na opačné straně. Matovu ránu ještě Kepa skvěle kryl, ale po centru následovaným asi čtyřmi odrazy už Anthony Martial pohotově uklízel míč do poloprázdné branky.

Chelsea chtěla odpovědět a za deset minut se jí to málem povedlo, jenže Luiz Willianův dobrý centr nasměroval těsně vedle. Kantého dobrou ránu ještě lépe kryl De Gea, no a pak už Martial opařil Stamford Bridge podruhé. Brejk vedl Mata, hrůzostrašným pozičním bráněním ho podpořil David Luiz, a když se míč přes Rashforda dostal k Martialovi, bylo hotovo. Jeden dotek a prásk k tyči.

Užuž to vypadalo, že Mourinho poprvé "v dresu United" na hřišti Chelsea zvítězí, užuž to vypadalo, že Londýňané po 64 zápasech ztratí domácí poločasové vedení. V šesté minutě nastavení se ale s centrem do vápna tasil Azpilicueta, a přestože Luiz hlavou rozezněl jen tyčku a Rüdigera senzačně vychytal De Gea, síť se vlnila. Postaral se o to dorážející Ross Barkley, který alespoň na několik hodin posunul Chelsea na špičku tabulky.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester City972026:323
2.Liverpool FC972016:323
3.Chelsea FC963020:721
4.Arsenal FC970222:1121
5.Tottenham Hotspur970216:721
6.AFC Bournemouth952216:1217
7.Watford FC951313:1216
8.Everton FC943215:1215
9.Wolverhampton Wanderers94329:815
10.Manchester United942315:1614
11.Leicester City940515:1512
12.Brighton & Hove Albion932410:1311
13.Burnley FC922510:178
14.West Ham United92168:147
15.Crystal Palace92165:117
16.Southampton FC91356:146
17.Cardiff City91268:195
18.Fulham FC912611:255
19.Huddersfield Town90364:183
20.Newcastle United90276:142

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (603)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele