PREMIER LEAGUE - SOUHRN 7. KOLA

29.09.2004, 10:48
Aktuality
V nejvyšší anglické ligové soutěži se o víkendu zdánlivě nic nového nestalo – Petr Čech vychytal další, tentokrát již šestou, nulu v sezóně a Arsenal prodloužil sérii neporazitelnosti na 47 utkání v řadě. Překvapil však Everton, který vyhrál letos již popáté a je se čtyřbodovým náskokem třetí...

V utkání Tottenhamu s Manchesterem United již mohl Alex Ferguson počítat s uzdraveným Waynem Rooneyem, ale v útoku "Rudých ďáblů" dostala přednost osvědčená dvojice Alan Smith - Ruud van Nistelrooy a za nimi na obrovské ploše operoval ještě jako stažený útočník Cristiano Ronaldo. Tyto tři ofenzivně laděné hráče pak musel kompenzovat defenzivní štít v podobě "obránce" Johna O’Shea a Roye Keana, které v záloze ještě doplnil Ryan Giggs. V obrané čtveřici se opět objevil Argentinec Heinze spolu s Brownem, Ferdinandem a Silvestrem. V bráně dostal prostor Carrol místo Howarda. Tottenham před zápasem věřil, že doma získá alespoň bod a sázel na kvalitní obranu, která letos inkasovala zatím jen dvě branky a celkem čtyřikrát udržela čisté konto. Zápas ale začal lépe ManU, který se po hlavičce Smitha mohl dostat do rychlého vedení. Stav 0:0 však vydržel až do 42. minuty, kdy byl v pokutovém území faulován O’Shea a Nistelrooy se z nařízené penalty nemýlil. Branku hostů nejvíce ohrozil střelou z dálky Mendéz, ale jinak se hrálo zcela v režii Manchesteru, jehož hru řídil mladík Ronaldo – nejdříve nebezpečně střílel z dálky a poté se po jeho centru prosadil opět Nistelrooy, ten ale skóroval z ofsajdu. Nakonec Portugalec ještě připravil šanci pro Belliona, který Nistelrooye v 83. minutě vystřídal.

Aby londýnská Chelsea udržela krok s vedoucím Arsenalem, musela venku porazit Middelsborough, který však již svým soupeřům letos stihl nasázet v lize jedenáct branek (a o Baníku Ostrava nemluvě...). Veterány Viduku a Hasselbainka ale čekala vůbec nejlepší obrana Premier League s Petrem Čechem v brance. Navíc Chelsea nastoupila poprvé s uzdraveným záložníkem Damienem Duffem v základní sestavě. Londýnský klub byl celé utkání lepším týmem, dominoval zejména anglický reprezentant Frank Lampard, který zásoboval skvělými centry útočníky Chelsea, ale resultovala z toho pouze hlavička Drogby do břevna. Na gól si diváci museli počkat až do 81. minuty, kdy se po nacvičeném signálu Drogba přece jen prosadil - technickou střelou k levé tyči překonal výborně chytajícího Schwarzera. O největší vzrušení ze strany obávaných útočníků "Boro" (nepočítaje nepovedený Downingův centr) se postaral Hasselbaink – po zásahu kopačkou Johna Terryho do obličeje se musel nechat ošetřit u postranní čáry. Po návratu na hřiště však rozhodčí nebyl spokojen s jeho zakrváceným dresem, a proto si nizozemský útočník navlékl dres kolegy Ehiogua, se kterým dohrál poločas. Obránce Chelsea ale nezmátl a ti opět pomohli udržet Petru Čechovi další čisté konto.

Arsenal si do Manchesteru City chtěl přijet pro celkem 250. výhru v Premier League a také prodloužit sérii bez porážky. Rozhodnuto bylo již ve 14. minutě – obránce Cole se trefil "šajtlí" k tyči a gólman City neměl šanci. Další gól už v zápase nepadl, i když Cole ještě trefil tyč a šance měli i Henry a Reyes. Na druhé straně dvakrát zahrozil Anelka, který tentokrát své pětibrankové konto nerozšířil.

Rafael Benitéz, trenér Liverpoolu měl před zápasem dva problémy: koho ze tří kvalitních útočníků (Baroš, Cissé a García) postavit v utkání proti Norwichi, a jak nahradit zraněného záložníka Gerrarda. Španělský kouč si však poradil na výbornou – Liverpool nastoupil se třemi útočníky a všichni navíc vstřelili branku. Nejdříve se ve 23. minutě z dálky prosadil Milan Baroš po přihrávce Hammana, o tři minuty později skončil sražený míč po střele Garcíi v síti Norwiche podruhé a po faulu na Baroše rozehrál Riise na Cissého, který se trefil potřetí. García navíc ještě trefil břevno. Liverpool se tak posunul na sedmé místo tabulky a má navíc k dobru utkání s Portsmouthem, po kterém by se mohl vyhoupnout na čtvrté místo.

Když se dva perou, třetí se má nejlépe – tak lze charakterizovat letošní účinkování Evertonu v Premier League. I bez Rooneyho, který zahřívá lavičku náhradníků v Manchesteru United, se Evertonu daří a na vlastní kůži se o tom doma přesvědčil Portsmouth i s Patrikem Bergerem v základní sestavě. Jediná branka utkání padla v 80. minutě, kdy se po chybě Grifina prosadil hlavou Cahill a Evertonu to stačilo k posunu na senzační třetí příčku.

Další kandidát na čelní umístění, Newcastle, vsadil v zápase s West Bromwichem na osvědčená jména a vyplatilo se to, i když Kluivert, Milner a nakonec i Shearer se prosadili až ve druhém poločase. V závěru pak výsledek za hosty korigoval ještě hlavou Horsfield na celkových 3:1.

V zápase Fulhamu se Southamptonem se v 23. minutě trefil hlavou maličký útočník Radzinski, kterého do šance vyslal Portugalec Boa Morte. Hosté pak měli mnoho příležitostí srovnat, ale nevyužili ani jedinou a utkání skončilo 1:0 pro domácí.

Utkání Aston Villy s Crystal Palace skončilo remízou 1:1 - až svoji druhou šanci přetavil Johnson v první gól utkání, na který však ještě do poločasu odpověděl nechytatelnou bombou do šibenice Hendrie. Pro Crystal Palace to byl teprve druhý bod a v tabulce Premier League zůstává na posledním místě.

Stejným výsledkem dopadlo i utkání Boltonu s Birminghamem. V 16. minutě se prosadil Džajdí, ale za Birmingham odpověděl Izzet, který se po sérii šancí trefil pravačkou. A protože gól Pedersena nebyl pro ofsajd uznán, tak se body dělily. Bolton tak zůstává o skóre před Manchesterem United na lichotivém čtvrtém místě.

Autor: Petr Táborský

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

jak mohl v zápase ManCity vs Arsenal nemít šanci gólman PORTSMOUTHU ???? to je chyba bijící do očí,soudruzi...

Reagovat
HOST*P. Táborský

Omlouvám se, jedná se samozřejmě o překlep, který byl opraven. Díky za reakci, aspoň vidím, že to někdo četl.

P.T.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele