Premier League - souhrn 6. kola

23.09.2017, 15:28, aktualizováno 25.09.2017, 22:52
Komentáře a souhrny
Liverpool nakonec zvládl nervózní zápas v Leicesteru, Mignolet likvidoval penaltu. Ofenzíva Manchesteru City opět úřadovala, Morata hattrickem znemožnil Stoke. Everton spasil zapomenutý muž Niassé, za United se při těsné výhře opět trefil Lukaku. Kolo vykopla pětigólová přestřelka v malém londýnském derby a výhra Tottenhamu, tečku za ním udělal triumf Arsenalu...

Arsenal FC - West Bromwich Albion 2:0

25.09.2017 21:00

Góly: 20. Alexandre Lacazette, 67. Alexandre Lacazette (pen.)

Londýnský Arsenal potvrdil roli favorita a porazil West Bromwich Albion v poměru 2:0, přičemž o oba góly Kanonýrů se postaral letní rekordní nákup Alexander Lacazette. Triumf domácího celku se však nerodil vůbec hladce a tým Tonyho Pulise může po zápase notně žehrat na smůlu v zakončení i nepřízeň rozhodčích.

Přestože se Arsenal podle očekávání ujal drtivého 80% držení míče, první šance utkání připadla hostům, a to hned dvojnásobná. Jay Rodriguez si nejprve poradil v souboji s Mustafim a místo snahy vymodlit si pokutový kop se jal svůj únik zakončit přízemní ranou, kterou Petr Čech výtečně konečky prstů vytěsnil na tyč. Odražený míč v tu chvíli připadl dobíhajícímu Livermorovi, jenž však trestuhodně odkrytou bránu vůbec netrefil.

Poté, co domácí přežili tento kritický moment bez újmy, se sami ve dvacáté minutě ujali vedení. Špičkově zahraný přímý kop Alexise Sáncheze sice Ben Foster dokázal zastavit, jenže míč vyrazil pouze před sebe, na což nejrychleji zareagoval Alexander Lacazette a snadnou hlavičkou vsítil svůj třetí zásah sezony.

Průlom skóre utkání rozhodně prospěl a držení míč se po zvýšené aktivitě West Bromwiche začalo vyrovnávat. Sedm minut před koncem první půle měli hosté druhou obrovskou šanci ke skórování, když po Ramseyho ztrátě založil Krychowiak bleskový protiútok, na jehož konci našel skvělým centrem volného Rodrigueze. Anglický útočník sice hlavou překonal Čecha, jenže na brankové čáře se na poslední chvíli zjevil Nacho Monreal a perfektním obranným zákrokem odpálil míč nad bránu. Do kabin se tak odcházelo za těsného vedení Arsenalu, přestože měli více příležitostí hráči Baggies.

Šest minut po změně stran měl druhý gól večera na noze Alexander Lacazette, když mu Kolašinac s Elnenym připravili palebnou pozici z oblasti značky pokutového kopu, avšak Kieran Gibbs dokázal na poslední chvíli ránu francouzského forvarda tečovat na rohový kop. Přesto se Lacazette o čtvrthodinu později dočkal, a to z pokutového kopu poté, co sudí Madley posoudil Nyomův zákrok na Ramseyho jako penaltový.

Letní posila z Lyonu byla viditelně při chuti a po špičkovém zpracování před vyběhnuvším Fosterem neměla daleko k dosažení hattricku, z ostrého úhlu už však Lacazette nedokázal trefit odkrytou bránu. Když pak v závěru nezakončil gólově rychlý protiútok ani Ramsey, skončilo utkání vítězstvím Arsenalu 2:0.

Více informací k zápasu

Brighton & Hove Albion - Newcastle United 1:0

24.09.2017 17:00

Góly: 51. Tomer Hemed

Druhou výhru v letošní sezóně zaznamenal nováček z Brightonu, když na svém stánku přehrál Newcastle United tím nejtěsnějším možným způsobem. Utkání nabídlo značně vyrovnaný souboj, o jehož osudu rozhodl na startu druhé půle Hemed.

První nebezpečí přišlo ve druhé minutě, když se po signálu z rohového kopu dostal k zakončení hostující Yedlin, Ryan však jeho ránu s vypětím všech sil zneškodnil. Domácí odpověděli velkým závarem po rohovém kopu, ovšem míč za brankovou čáru se jim protlačit nepodařilo. O chvilku později hlavičkoval Hemed ze solidní pozice vysoko nad. Tentýž hráč pak o minutu později vyzkoušel pozornost Elliota střelou ze střední vzdálenosti, brankář Newcastlu se však nachytat nenechal.

Zápas se odehrával v solidním tempu, ovšem větší šance dlouho nepřicházely. Na tu první opravdu vyloženou si museli fanoušci počkat do dvacáté minuty, kdy po centru Ayoze vyrobil nesmyslnou hrubku stoper Dunk a nabídl míč na stříbrném podnose hostujícímu útočník. Joselu se však nabídnuté šance zalekl a vůbec netrefil prostor mezi třemi tyčemi.

Straky byly v tuto chvíli tím lepším týmem a po další povedené akci pálil Perez z prostoru penalty těsně nad. Poločas první tak žádný přesný zásah nepřinesl.

Co se fotbalistům nepodařilo za celých prvních pětačtyřicet minut, to se domácím povedlo hned zkraje druhé půli. Standardní situaci vrátil do ohně Stephens a před brankou byl nejdůraznějším mužem Hemed. Druhý gól mohl o chvilku později March, jeho zakončení do odkryté svatyně však neskutečným způsobem vykopl Elliot.

Dvacet minut před koncem mohl skóre srovnat Shelvey, který brankáře domácích překvapil rohovým kopem zatočeným přímo do branky, nicméně Brighton pro tuto chvíli zachránila dobře postavená tyč. Další příležitost měl na kopačce Atsu, ten ale nezvládl těžký volej a na Ryana vyslal jen velmi slabý projektil, se který si brankář domácích pohodlně poradil. A když se neujala ani rána Gameze, dospěl zápas k hubenému vítězství domácího týmu.

Více informací k zápasu

Leicester City - Liverpool FC 2:3

23.09.2017 18:30

Góly: 45+3. Shinji Okazaki, 69. Jamie Vardy - 15. Mohamed Salah, 23. Philippe Coutinho, 68. Jordan Henderson

Liverpoolu se podařilo ukončit sérií zápasů bez vítězství, když přehrál Leicester 3:2. Vítězství se ale nerodilo lehce, sice se zdálo, že mají hosté utkání pod kontrolou, když se dostali do dvoubrankového vedení, nakonec o něj ale málem přišli a mohou být hodně rádi, že Jamie Vardy svůj pokutový kop neproměnil.

Utkání začalo pěkně zhurta a již v šesté minutě se do dobré pozice protlačil Vardy, jeho střelu z úhlu však Mignolet zlikvidoval, zatímco dorážející Mahrez mířil nad. Liverpool odpověděl střelou Cana, která orazítkovala tyč, dorážející Salah pak nemířil přesně.

Tentýž hráč si však náladu spravil jen o chvíli později, když si naběhl na centr Coutinha a hlavou míč usměrnil za záda zkoprnělého Schmeichela. Lierpool byl v těchto chvílích tím lepším a nebezpečnějším celkem, po faulu na Moreno rozehrával ze střední vzdálenosti přímý kop Coutinho a vystřihl fotbalovou parádu - míč totiž nasměroval přesně k tyči a zvýšil vedení hostujícího týmu již na 2:0.

Liverpool však tenhle stav do konce poločasu neudržel, těsně před pauzou se totiž po rohovém kopu prosadil Okazaki a dostal Leicester zpátky do hry.

V poločase druhém nejprve vyplašil obranu Liverpoolu Vardy, který se protlačil až do pokutového území, ovšem jeden z obránců na poslední chvíli jeho pokus zblokoval. Z následného protiútoku navíc hosté opět odskočili na rozdíl dvou branek. Sturridge potáhl míč a na druhé straně našel úplně volného Hendersona, který tento kontr vyřešil gólově. Z dvoubrankového vedení se však Liverpool neradoval dlouho, prakticky hned z dalšího útoku totiž Mignolet vyrazil zakončení Graye pouze k Vardymu, který dorazil míč do odkryté branky.

Patnáct minut před koncem mohl být dokonce vyrovnáno - Mignolet při pokusu o odkop minul míč, trefil pouze holeň forwarda Leicesteru a byla nařízena penalta. Svoje zaváhání však belgický brankář ihned napravil, když se mu pokus právě faulovaného hráče podařilo zneškodnit.

V posledních deseti minutách sice ještě domácí tlačili a snažili se dosáhnout na vyrovnání, žádnou výraznější příležitost si však již nevypracovali, a tak se ze tří bodů radovali hosté z Liverpoolu.

Více informací k zápasu

Burnley FC - Huddersfield Town 0:0

23.09.2017 16:00

Góly: -

Souboj dvou celků ze středu tabulky, kterým se nevydařil předchozí zápas v rámci Ligového poháru, dopadl asi spravedlivou remízou. A stalo se tomu tak poprvé od roku 2012, kdy se ještě Burnley i Huddersfield potkávaly v minulosti v druhé nejvyšší soutěži. V posledních šesti vzájemných zápasech bylo jinak k vidění vždy vítězství některého z nich.

Šancí na obou stranách opravdu nebylo mnoho. Vůbec první střelu na bránu, která ale nakonec neskončila mezi třemi tyčemi, vyprodukoval až ve 23. minutě svou hlavičkou Wood, nutno ale podotknout, že jediný hrot v sestavě domácích byl v opravdu velmi dobré pozici. Huddersfield zahrozil až ve 42. minutě, jenže ani Kachunga nenašel správnou mušku.

Vstup do druhého poločasu vyšel lépe hostům, kteří tři minuty po obrátce mohli načít účet tohoto střetnutí. Avšak Depoitreho pokus pravačkou dokázal zlikvidovat brankář Pope. Huddersfieldský gólman Lössl si poprvé výrazněji sáhl na balón v 56. minutě, překonat se ho snažil Wood, ovšem jeho počínání vyšlo do ztracena.

V 65. minutě si určitě odfrkl Pope, že Ince nemířil přesněji a poslal míč pouze vedle jeho brány, o deset minut později už ale zasahovat přece jenom musel, neboť ho svým zakončením prověřoval střídající van La Parra. Šest minut před koncem se snažil prosadit znovu aktivní Wood, s jeho šancí si však Lössl poměrně hravě poradil.

Více informací k zápasu

Everton FC - AFC Bournemouth 2:1

23.09.2017 16:00

Góly: 77. Oumar Niasse, 82. Oumar Niasse - 49. Joshua King

Ještě loni v říjnu si Oumar Niassé stěžoval, že dochází na tréninky rezervy Evertonu a nenachází svou vlastní skříňku. Nyní dost možná zachránil trenérovi Ronaldu Koemanovi holou kůži, když se z pozice žolíka a náhradníka Rooneyho dvakrát prosadil při obratu proti Bournemouthu, který dál čeká na bod z cizích hřišť...

Až do 77. minuty to skutečně byla další frustrující záležitost pro domácí. Everton užuž směřoval za čtvrtou ligovou prohrou v řadě, která by dost možná stála místo kritizovaného lodivoda Koemana.

Wayne Rooney při loktu Francise jen marně žádal penaltu, zatímco Joshua King přízemní ranou ve 49. minutě otevíral skóre a Jermain Defoe následně ihned měl zvyšovat, když ho vychytal skvělý Pickford.

S Evertonem to tedy dlouho vypadalo zle nedobře, klíčovým se však nakonec ukázalo být střídání Oumara Niassého z 55. minuty. Právě on ukončil více než šestihodinové čekání Evertonu v Premier League poté, co se v barvách Toffees na ligovém trávníku objevil poprvé od května 2016.

Niassé nejprve po hezké příhře Toma Daviese udeřil tak, že Begović neměl šanci, a pak během pěti minut Begoviće překonal alespoň z dorážky poté, co mu bosenský brankář vykryl hlavičku.

Více informací k zápasu

Manchester City - Crystal Palace 5:0

23.09.2017 16:00

Góly: 44. Leroy Sané, 51. Raheem Sterling, 59. Raheem Sterling, 79. Sergio Agüero, 89. Fabian Delph

Když jim zápas sedne, jsou ofenzivní pušky Manchesteru City doslova k nezastavení. To se opět potvrdilo i dnes, když Citizens potřetí v řadě v Premier League dosáhli na hranici pěti vstřelených branek v utkání. Tentokrát to odneslo stále nulabodové Crystal Palace, který dokonce dorážel sváteční střelec Fabian Delph...

Ať už výsledek vypadá jakkoliv špatně, nutno začít tím, že Eagles do utkání vstoupili organizovaně a Citizens duel zprvu pořádně znepříjemňovali. Loftus-Cheekova ztečovaná střela dokonce v jednu chvíli skončila na tyči, situace ze 44. minuty a stylová, lobovaná úvodní branka Leroye Saného však zápas uvrhla do úplně jiné dimenze.

Po pauze už byl Manchester City nezadržitelný a Pep Guardiola ani nemusel využít služeb jinak fenomenálního Gabriela Jesuse. Na 2:0 zvyšoval Sterling krásnou hlavičkou po centru Saného a stejný hráč doručil i třetí branku po hezké zpětné příhře Agüera. Ten sám následně využil další precizní dodávky Saného a vše završil Delph nekompromisní ranou po břevno.

Manchester City se tak stal prvním týmem v nejvyšší anglické soutěži od Blackburnu sezony 1958/59, kterému se povedlo dát alespoň pět gólů ve třech kolech v řadě. Crystal Palace naproti tomu už sedmkrát vyšel střelecky naprázdno; Citizens ve stejném intervalu vsítili rovnou 29krát.

Více informací k zápasu

Southampton FC - Manchester United 0:1

23.09.2017 16:00

Góly: 20. Romelu Lukaku

Rudí ďáblové i nadále pořádně šlapou na paty svým kolegům ze stejného města, když zvládli i duel na půdě Southamptonu. O jejich vítězství rozhodl ještě v první půli svým dalším zásahem Romelu Lukaku.

Rozhodně se nejednalo o nejdominantnější zápas Manchesteru United v této sezóně, ovšem na to se již historie ptát nebude. První nebezpečí přišlo z kopaček hostujících hráčů, když se po pěti minutách hry dostal k zakončení zpoza vápna Mchitarjan, ovšem Forstera svou střelou příliš nevyděsil. Na druhé straně se k odraženému míči dostal Redmond, který jen těsně minul levou tyč.

Rozhodující okamžik celého duelu přišel po dvaceti minutách hry. Přesný centr Ashleyho Younga našel Lukaka, jehož hlavičku nejprve famózním způsobem zlikvidoval Forster, ovšem proti jeho dorážce již byl zcela bezmocný.

Pojistku mohl o chvíli později přidat Rashford, ovšem jeho střela z přímého kopu přece jenom o kousek minula pravou tyč branky Forstera. Do kabin se tak šlo za stavu 0:1.

Hned na začátku druhé půle mohlo být srovnáno, když se po rohovém kopu protlačil k zakončení Romeu, naneštěstí pro domácí však svou střelou těsně minul. O chvilku později zahrozil přízemní střelou Bertrand, De Gea však byl opět pozorný. Další rohový kop pak přinesl opět hlavičku Romea, tentokrát ji ale zlikvidoval ještě před brankářem Fellaini.

Manchester United se po většinu hracího času jen bránil, navzdory tomu do větší šancí svého protivníka nepouštěl. Výjimku představovala 77. minuta, kdy se po kombinaci s Tadičem dostal do solidní pozice aktivní Romeu, ovšem přízemním projektilem minul zadní tyč.

Definitině rozhodnout mohl Herrera, který se na hranici pokutového území objevil zcela osamocen, ovšem branku přestřelil. Hosty to však mrzet nemuselo, jelikož se jim nakonec podařilo své vedení udržet.

Více informací k zápasu

Stoke City - Chelsea FC 0:4

23.09.2017 16:00

Góly: 2. Álvaro Morata, 30. Pedro, 77. Álvaro Morata, 82. Álvaro Morata

Stoke City nakonec loňskému mistrovi podlehlo jednoznačně a po hattricku Alvara Moraty odešlo s prohrou 4:0. Ačkoliv výsledek naznačuje jednoznačný průběh, pravda byla trochu jiná - Hrnčíři byli po většinu času aktivnějším týmem, jenže londýnský celek se blýskl famózní produktivitou, když ze čtyř přesných střel vytěžilo čtyři branky.

Horší úvod si domácí příznivci snad ani přát nemohli. Uběhlo sotva devadesát vteřin, když Azpilicueta parádním pasem za vytaženou obranu našel Moratu, který nabízenou příležitostí nepohrdl a bleskově poslal hosty do vedení. Svěřenci Marka Hughese se však psychicky nesložili, ba naopak - svému věhlasnějšímu sokovi začali zle zatápět a byla to především levá strana hostí, která příliš nestíhala. Dvakrát se za záda Alonsa dostal Diouf, ovšem oba centrované míče zvládli obránci z nebezpečného prostoru odklidit.

Po půlhodině hry pak obrovskou minelu vyrobil Fletcher - ten při snaze zpracovat míč na hruď zaváhal a nabídl tím samostatný nájezd Pedrovi, který přesnou střelou zpoza šestnáctky rozvlnil síť podruhé.

Do konce první půle zahrozil ještě Shaqiri, jehož přímý kop zeď zblokovala těsně vedle branky Courtoise, a Diouf, který vystřihl na oko pěkné nůžky, kterými však taktéž netrefil branku.

Poločas druhý nabídl nejprve nedisciplinovanost levého křídelního obránce Chelsea, Marcose Alonsa. Ten totiž během tří minut předvedl dva žluté fauly a může děkovat benevolenci sudího Deana, že nebyl po druhém napomínání vyloučen. Po přímém kopu Shaqiri se pak k zakončení ze solidní pozice dostal Allen, ten však branku těsně přestřelil.

Jednoznačně největší možnost ke snížení stavu měl dvacet minut před koncem Fletcher, který se po dalším přímém kopu ocitl zcela sám na malém vápně, trochu nepochopitelně však nezvládl zakončit a Chelsea tak přežila další kritický moment.

Necelou čtvrthodinku před závěrečným hvizdem navíc jakékoliv debaty o podobě výsledku utkání utnul španělský forward Chelsea. Ten využil ztráty Johsnona, hravě přesprintoval bránícího Fletchera a chladnokrevně obstřelil i padajícího brankáře Stoke.

Definitivní podobu skóre pak dal opět Morata, který dalším zásahem dovršil premiérový hattrick v modrém dresu. To Fabregas našel fantastickým pasem Azpilicuetu, který míč nesobecky naservíroval na stříbrném podnose svému španělskému kolegovi, který se z blízka již mýlit nemohl. Chelsea tak těžké utkání zvládla na jedničku a odvezla si jednoznačnou výhru 4:0.

Více informací k zápasu

Swansea City - Watford FC 1:2

23.09.2017 16:00

Góly: 56. Tammy Abraham - 13. Andre Gray, 90. Richarlison

Watford veze z Liberty Stadium tři body, protože bojoval až do závěru. Právě v něm se totiž po hrubce domácí obrany trefil Richarlison a svým druhým letošním gólem v Premier League strhl vítězství na stranu hostí.

Swansea uvítala doma Watford a chtěla potvrdit fakt, který je mezi oběma týmy znám. V jejich vzájemných duelech totiž vítězí vždy tým, který hraje doma. Dnes v domácím dresu nastoupili van der Hoorn, Mawson, Fer, Carroll nebo Wilfried, zatímco hosté se opírali o brankáře Gomise, Greye, Kabaseleho, Doucourého nebo Cleverleyho.

Hosté začali na Liberty Stadium velmi aktivně a do první šance se prodral útočící Andre Grey. Rekordní přestup v historii klubu pálil z nadějné pozice po rychlé kombinaci, jenže po teči obránce se nakonec dočkal jen rohového kopu. Další rychlá souhra Watfordu už ale brankou skončila. Opět byl na konci celé akce Andre Grey a ostrý centr spoluhráče Andrého Carrilla poslal po chybě obrany do sítě - 1:0 pro Watford.

Swansea reagovala zvýšenou aktivitou a několik chvil soupeři balon téměř nepůjčovala. Domácí byli hnáni vpřed také fanoušky a hodně času trávili před bránou gólmana Gomese trávili hodně času, jenže nápad zkrátka chyběl a finální fázi vždy něco scházelo. Po třiceti minutách hry se naopak hosté opět dostali díky jednoduché kombinaci k zakončení a vstřelili branku, ale ta jim správně nebyla uznána z důvodu ofsajdu.

Krátce před odchodem obou týmů do šaten se pokusil srovnat skóre Bony Wilfried, jehož hlavička vůbec nebyla špatná. Mířila však těsně vedle tyče! Stále to nebylo ono a ve druhém poločase byla třeba změna. Tu si domácí nachystali díky střídání, protože do hry se dostali Mesa s Abrahamem. A právě druhý jmenovaný měl v utkání velkou roli.

Po deseti minutách pobytu na hřišti se totiž dostal k balonu Bony Wilfried a jeho střelu ze středu vápna dokázal brankář Gomes vyrazit jen před sebe. Toho si všiml bystrý Tammy Abraham, kterého nikdo pořádně nepokryl. Jednoduchá dorážka zakončila dost chaotickou akci, která však zařídila remízu.

Domácím samozřejmě bod nestačil a rádi by v síti brankáře Gomese viděli další góly. O jeden takový se hlavou po centru ze strany pokusil Ayew, jenže jeho hlavička mířila jen do míst, která Gomes kryl. S postupujícím časem se množil počet standardních situací a to především na straně domácích. Jednu takovou ze slibných dvaceti metrů napálil Tom Carroll jen do zdi.

Plno práce pak měl také polský brankář Fabiański, který musel krýt ránu střídajícího Troye Deeneyho. To sice perfektně zvládl, ale jen o pár minut později přesto kapituloval. Swansea byla v závěru lepší na míči, ale v 90. minutě vyrobil obrovskou chybu zkušený stoper Fernández. Posílal totiž míč zpátky směrem k vlastnímu brankáři, jenže našel jen nabíhajícího mladíka Richarlisona. Ten obešel posledního hráče v poli a přehodil i brankáře Fabiańskiho!

Více informací k zápasu

West Ham United - Tottenham Hotspur 2:3

23.09.2017 13:30

Góly: 65. Javier Hernández, 87. Cheikhou Kouyaté - 34. Harry Kane, 38. Harry Kane, 60. Christian Eriksen

Poprvé v dějinách Premier League se Tottenhamu podařilo zahájit sezonu třemi venkovními výhrami, proti West Hamu se však nakonec Spurs možná až zbytečně nadřeli. Situaci jim zkomplikovalo vyloučení Serge Auriera za dvě žluté karty - první po více než dvou letech - a pozdní kontaktní gól Kouyatého...

Po hodině hry to přitom vypadalo tak, že je dobojováno. West Ham vypadal krutě nesourodě, bezzubě, a Tottenham byl v tu chvíli už tři góly napřed díky opětovně řádícímu triu Alli-Eriksen-Kane. Tento potentní triumvirát zakombinoval před prvním gólem, kdy se Kane hlavou prosadil po příhře Alliho, a následně i před druhým, kdy Kane dorážel Alliho střelu poté, co ho on sám vysílal do šance.

Po přestávce se pak v 60. minutě do zápisu o utkání prosadil také Eriksen, když pro změnu odpaloval do sítě od tyče odražený Kaneův přímý kop. V tu chvíli domácí fanoušci začali směrem ke Slavenu Bilićovi skandovat "ráno budeš vyhozen", Chorvatův tým však následně přeci jen předvedl comeback.

Tedy alespoň ten neúplný. Nejprve v 65. minutě Chicharito hlavou snížil, potom Aurier za hloupý zákrok na Carrolla uviděl druhou žlutou kartu v krátkém sledu a v 87. minutě se ze vzduchu prosadil také Kouyaté. Na další trefu už nicméně Hammers, kteří v první půli přišli o Michaila Antonia, síly nesesbírali.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester City651021:216
2.Manchester United651017:216
3.Chelsea FC641112:513
4.Tottenham Hotspur632110:511
5.Liverpool FC632112:1111
6.Watford FC63219:1011
7.Arsenal FC63129:810
8.Huddersfield Town62315:39
9.Newcastle United63036:59
 Burnley FC62316:59
11.Southampton FC62224:58
12.West Bromwich Albion62224:68
13.Brighton & Hove Albion62135:77
14.Everton FC62134:117
15.Swansea City61233:75
16.Stoke City61235:105
17.Leicester City61149:124
18.West Ham United61146:134
19.AFC Bournemouth61054:113
20.Crystal Palace60060:130

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (615)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele