Premier League - souhrn 5. kola

15.09.2017, 22:51, aktualizováno 17.09.2017, 18:52
Komentáře a souhrny
Manchester United rozstřílel Everton a drží se na úrovni městského rivala City, které pro změnu nadělilo Watfordu rovný půltucet. Londýnské derby mezi Chelsea a Arsenalem gól nenabídlo. Liverpool jenom remizoval s Burnley a v mizerném vstupu do sezony pokračuje Crystal Palace, Tottenham překvapivě ztratil se Swansea...

Manchester United - Everton FC 4:0

17.09.2017 17:00

Góly: 4. Antonio Valencia, 84. Henrich Mchitarjan, 89. Romelu Lukaku, 90+2. Anthony Martial (pen.)

Návrat Wayna Rooneyho na Old Trafford se nesl v duchu dominantního vítězství Manchesteru United, který byl ovšem alespoň tak ohleduplný, že si demolici Evertonu schoval až na závěrečné minuty po Rooneyho vystřídání. Do 83. minuty to bylo 1:0, konečné skóre zní 4:0...

Toffees takto spadli do poslední trojky a ve všech soutěžích už prohráli čtyřikrát v řadě, aniž by jedinkrát skórovali. Dnes k tomu přitom ani nebyli příliš blízko - jediné dvě slušné šance měl zrovna Rooney, jednou však pálil mimo a podruhé přímo do De Gey.

Takové pokusy nebyly nic proti tomu Valenciově, který už ve čtvrté minutě de facto rozhodl o tom, kdo bude brát všechny body. Pravý obránce se tehdy parádně opřel do horizontální přihrávky a z hranice šestnáctky nedal Pickfordovi žádnou šanci.

Ve zbytku první půle potom Romelu Lukaku neproměnil sólový únik po chybě svého bývalého spoluhráče, ale sám si potom spravil chuť, když nejprve zaváhání Williamse využil k asistenci u druhé branky Mchitarjana a následně v 89. minutě zvyšoval na 3:0 po výzvě Lingarda. Čtvrtý zářez přidával z penalty střídající Martial.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Arsenal FC 0:0

17.09.2017 14:30

Góly: -

Přestože Arsenal opět nedokázal zvítězit na půdě soupeře z první šestky celkového pořadí, výsledná remíza 0:0 z půdě obhájce titulu Chelsea je stále z pohledu Kanonýrů plně přijatelná. Vyrovnaný zápas přinesl pouze po jedné velké šanci na obou stranách a v samotném závěru oslabil domácí tým nevybíravým skluzem vyloučený David Luiz. Arsenal tak má první venkovní bod v sezoně, Chelsea si naopak připisuje na Stamford Bridge druhou bodovou ztrátu.

Zápas od samého počátku nabízel atraktivní podívanou, kdy se hra v rychlém tempu přelévala od jedné branky k druhé. Zprvu měla více ze hry Chelsea, ovšem Arsenal dokázal úvodní čtvrthodinu nátlaku ustát a poté si sám vytvořil hned tři slibné příležitosti. Welbeck s Lacazettem však v nelehkých střeleckých pozicích neuspěli, stejně jako Sead Kolašinac, jehož ránu dokázal Thibaut Courtois vyrazit tak šikovně, aby se k dorážce nedostali dobíhající hráči soupeře.

Po dvaceti minutách přišla první velká šance utkání. Ofsajdovou past hostující obrany přelstil Pedro a díky Fabregasově kolmici se zničehonic řítil sám na Petra Čecha. Brankář Kanonýrů však svůj tým podržel a kvalitním zákrokem nohou udržel čisté konto. Na opačné straně kontroval svou typickou dalekonosnou ranou Granit Xhaka, jehož dělovka skončila jen těsně vedle Courtoisovy levé tyče.

Čtyři minuty před koncem první půle již bylo na tutovky vyrovnáno. Aaron Ramsey podnikl výtečný průnik do šestnáctky Chelsea a improvizovaným zakončením orazítkoval tyč. Odražený míč se přitom odrazil k volnému Lacazettovi, jenže francouzský forvard nedokázal v rychlosti správně nastavit nohu a prázdnou branku zblízka přestřelil. Do kabin se tak odcházelo za bezbrankového stavu.

Antonio Conte na zhoršený výkon svého týmu zareagoval poločasovým stažením Pedra výměnou za Tiemoueho Bakayoka. Chelsea poté opravdu dokázala ovládnout zpět střed hřiště, ovšem vyjma nepřesných či zablokovaných střel Williana s Alonsem žádné další gólové příležitosti nepřicházely. Po pětašedesáti minutách přišel oživit ofenzivu Arsenalu Alexis Sánchez, jenž nahradil na hrotu matného Lacazetta, a jen chvíli nato naskočila na trávník i největší hvězda Chelsea, Eden Hazard.

Čtvrthodinu před koncem se sice zdánlivě postaral o průlom skóre Shkodran Mustafi, když na zadní tyči usměrnil hlavou do sítě Xhakův přímý kop, avšak radost německému obránci zhatil správně zdvižený praporek čárového rozhodčího. Na druhé straně se do slibné šance propracoval typickým sólem Hazard, ovšem zamířil pouze do připravených rukavic Petra Čecha.

Očekávaný závěrečný nápor Chelsea narušil dvě minuty před koncem David Luiz, jenž na půlce hřiště nešetrně trefil ve skluzu Seada Kolašinace a vysloužil si od rozhodčího Olivera nekompromisní červenou kartu. Dopředu se tak pustil Arsenal, ovšem kratičkou početní výhodu nedokázal využít a odváží si tak ze Stamford Bridge bod za remízu 0:0.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Swansea City 0:0

16.09.2017 18:30

Góly: -

Fotbalisté Tottenhamu stále čekají na první vítězství ve svém přechodném domově ve Wembley, alespoň zde ale po jedenácti zápasech v řadě udrželi čisté konto. Spurs měli dle předpokladů po většinu utkání mnohem více ze hry, Swansea do hry prakticky vůbec nepustili, jenomže branku nevsítili ani z těch největší příležitostí.

Hosté z Walesu mohou za bod děkovat především brankáři Lukaszi Fabianskem, který se poprvé musel činit již v deváté minutě. Střela Harryho Kanea z nějakých třiceti metrů polského brankáře vystrašila, ale nepřekvapila, a Fabianski si poradil i s následnou střelou Dele Alliho z ostrého úhlu.

Brankáře Swans Tottenham ještě více zaměstnal po změně stran. Propagační střely Christiana Eriksena a Son Heung-mina ze střední vzdálenosti postrádaly razanci, tutovka korejského záložníka o pár minut později po kolmici od Alderweirelda zase chtěla lepší umístění. Úspěšný navíc nebyl ani Harry Kane, jenž krátce nato z malého vápna orazítkoval břevno.

Son Heung-min patřil k nejaktivnějším mužům na trávníku, po jeho krásném uvolnění kolem brankové čáry ovšem z úhlu rozvlnil jenom boční síť. Zanedlouho se znovu blýskl Fabianski, když reflexivně vyrazil hlavičku Kanea po rohovém kopu Eriksena. A když nejlepší střelec posledních dvou ročníků Premier League osm minut před koncem vypálil opět asi třicet centimetrů vedle, rozešli se Tottenham se Swansea bez gólů.

Více informací k zápasu

Huddersfield Town - Leicester City 1:1

16.09.2017 16:00

Góly: 46. Laurent Depoitre - 50. Jamie Vardy (pen.)

Huddersfield v minulém kole poprvé ochutnal hořkost porážky, když podlehl West Hamu. Leicester po prohře toužil získat tři body. Utkání nováčka s mistrem z roku 2015 přineslo od úvodních minut velice zajímavý fotbal.

V úvodu duelu hrál Huddersfield aktivněji jako Leicester. Branky to ale nepřineslo, i když na obou týmech bylo vidět, že mají velikou snahu skórovat. Šancí ale bylo jako šafránu. Postupně se začalo na hřišti hrát tvrději. Ve 40. minutě uviděl žlutou kartu za nešetrný zákrok Christopher Schindler z Huddersfieldu.

Druhý poločas byl zajímavější. Hned v první minutě druhé části hry se radovali domácí, když Laurent Depoitre vystřelil ze střední vzdálenosti. Schmeichel neměl nárok. The Terriers šli také za druhým gólem, ale nebyli důslední a Leicester City se díky tomu dostal k pokutovému kopu. Jamie Vardy stejně jak proti Chelsea skóroval a srovnal.

Leicester rázem zjistil, že z tohohle zápasu může získat všechny tři body. Lišky byly častěji u míče, hrály více kombinačně, ale nedokázaly skórovat. V 78. minutě mohly být potrestány, když se do šance dostal domácí Tom Ince, ale jeho pokus putoval těsně vedle levé tyče. Branku jsme v tomhle duelu již neviděli.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - Burnley FC 1:1

16.09.2017 16:00

Góly: 30. Mohamed Salah - 27. Scott Arfield

Liverpool byl po nerozhodném výsledku z Ligy mistrů proti Seville zklamán a náladu si chtěl napravit v ligovém duelu proti Burnley. The Clarets ale přijeli na Anfield Road s cílem získat alespoň jeden bod a tomu od úvodního hvizdu přizpůsobili také svou taktikou.

Vítr do plachet odpisovaného mančaftu dodal přesný zásah Scotta Arfielda z minuty číslo 27, střelci perfektně připravil pozici Robbie Brady. Liverpool nečekal, že inkasuje jako první, ale zareagoval nejlépe, jak mohl. O tři minuty později poslal míč po asistenci Emreho Cana do levého horního rohu Mohamed Salah.

The Reds věděli, že jich uspokojí jenom tři body, proto do soupeře bušili. Svědčí o tom i statistika střel z tohoto utkání. Liverpool proti Burnley vyslal neuvěřitelných 35 pokusů, přičemž Burnley se zmohlo jen na pět střel.

Dominance Reds ve druhém poločase byla skutečně extrémní. Aktivní byli prakticky všichni domácí, vyčníval Salah. Kvalitní výkon podali také Coutinho a Emre Can. V 86. minutě mohl skórovat Alexander-Arnold, ale ani on a ani Dominic Solanke o minutu později nedokázali překonat defenzívu obětavých The Clarets.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Stoke City 2:1

16.09.2017 16:00

Góly: 19. Christian Atsu, 68. Jamaal Lascelles - 57. Xherdan Shaqiri

Nováček z Newcastlu se po úvodních dvou prohrách zpátky mezi elitou správně aklimatizoval a nyní si připisuje na konto už svou třetí výhru v řadě. Neúspěšný Stoke naopak už ve čtvrtém duelu sezony ztrácí body, tentokrát po porážce 1:2...

Zkraje utkání každý slibný útok končil v bezpečné vzdálenosti od jakékoliv branky, až v 19. minutě Christian Atsu v kombinaci s Mattem Ritchiem změnil trend utkání. Druhý jmenovaný zprava krásně centroval, Ghaňan se potom sám vynořil na zadní tyči.

Ritchie si takto připsal už svou desátou ligovou asistenci v barvách Newcastlu a Straky dnes hrozily i z druhé strany, odkud byl později vysílán do skvělé šance Joselu, jehož volej nebyl přesný. Joselu se do přestávky mohl proti svému bývalému klubu prosadit ještě jednou z dorážky, Butland byl ovšem precizní.

Druhý poločas Joselu opět otevřel spálenou šancí, tentokrát po nahrávce Atsua, a Newcastle brzy musel litovat. Choupo-Moting ještě pouze vyprášil rukavice Elliota, v 57. minutě už nicméně Xherdan Shaqiri osvědčil své vynikající střelecké schopnosti, když se trefil k levé tyči zhruba z 25 metrů.

Potters rázem ožili a v 64. minutě musel Elliot likvidovat prudkou hlavičku Dioufa z rohového kopu. Na druhé straně ihned záhy Kurt Zouma podrazil unikajícího Atsua, ale přesto se nějak, skrze jemný dotyk balonu, zvládl vyvarovat penaltového hvizdu.

Rozhodující okamžik zápasu tak nadešel až v 68. minutě, kdy se Ritchie předvedl s dalším skvělým centrem do vápna a Lascelles i pod tlakem Wimmera odpálil míč od břevna do sítě. Stoke vzápětí mohl srovnat už akorát skrze Choupo-Motingův nepovedený halfvolej.

Více informací k zápasu

Watford FC - Manchester City 0:6

16.09.2017 16:00

Góly: 28. Sergio Agüero, 31. Sergio Agüero, 38. Gabriel Jesus, 63. Nicolás Otamendi, 81. Sergio Agüero, 89. Raheem Sterling (pen.)

Manchester City cestoval do Watfordu s vidinou tří bodů, ale The Hornets nechtěli svou kůži prodat proti favoritovi o titul lacino. Očekávali jsme napínavé utkání s vyšším počtem gólu a dá se napsat, že zápas rozhodně nezklamal.

Citizens se do soupeře pustili od úvodních minut a vytvořili si poměrně veliký tlak. Skórovat mohl již v desáté minutě Fernandinho, který se dostal k odrazenému míči, ale neuspěl. V 25. minutě byl blízko ke gólu domácí Holebas, ale jeho pokusu chyběla přesnost. První gól viděli fanoušci na stadionu o tři minuty později, když Kevin De Bruyne fantasticky zahrál přímý kop a k míči se dostal Agüero.

Domácí byli v šoku, což hosté využili. V průběhu dalších deseti minut Manchester City skóroval dvakrát a prakticky rozhodl o třech bodech. Agüero po pěkné kombinaci se Silvou neměl problém poslat míč do prázdné brány. Gabriel Jesus uspěl s pokusem po zemi. Watford byl trhán na kusy, ale nedokázal reagovat.

Prvním světlým momentem druhého poločasu byla minuta číslo 63 a připravený Nicolas Otamendi, který téměř z nemožné pozice překonal domácí defenzivu. Následně průběh utkání mírně zpomalila střídaní, ale každému bylo jasné, že City si odnesou tři body. Tým Pepa Guardioly skvěle kombinoval a když devět minut před koncem Sergio Agüero pěknou střelou dokonal hattrick, Watford byl zralý na ručník. Sterlingov gól z penalty byl pomyslným posledním hřebíkem do rakve The Hornets.

Více informací k zápasu

West Bromwich Albion - West Ham United 0:0

16.09.2017 16:00

Góly: -

Ani na počtvrté se v této sezoně West Hamu nepovedlo naplno bodovat na cizí půdě, tentokrát už ale nicméně Hammers uhráli alespoň remízu po bezbrankovém průběhu zápasu s West Bromwichem...

West Ham si na konto připsal první pološanci utkání, když Andy Carroll v dobré pozici ztratil rovnováhu, a tak se gólu opravdu přiblížil teprve West Brom, když Gareth Barry - nyní už rekordman Premier League v počtu odehraných střetnutí - hlavičkoval těsně nad břevno.

První půlhodina hry obecně tolik živá nebyla, ihned na jejím konci ovšem Obiangův lob skončil na břevně svatyně WBA. Odpovědí Baggies brzy nato byl skvělý centr Phillipse pro Jamese Morrisona, jehož hlavička z vynikající pozice vůbec nenaplnila potenciál.

Oba týmy se obecně poměrně často prosazovaly ze vzduchu, kde jako další po změně stran nepochodil Jose Fonte, výrazně později v utkání potom stejnou cestou nepochodil domácí Robson-Kanu. West Ham mezitím stáhl nesmírně tichého Javiera Hernándeze a nepomohlo mu ani ofenzivní střídání Marka Arnautoviće za zraněného Jamese Collinse.

Více informací k zápasu

Crystal Palace - Southampton FC 0:1

16.09.2017 13:30

Góly: 6. Steven Davis

Crystal Palace přepisuje historické rekordy a stává se prvním celkem, který v Premier League prohrál všech pět úvodních duelů bez jediného vstřeleného gólu. Orlům se stal osudným špatný vstup do zápasu, když rozhodující branku inkasovali již v prvních deseti minutách.

V krizi se zmítající Crystal Palace do utkání nevstoupilo vůbec šťastně, domácí fotbalisté totiž nezachytili začátek a už od samotného úvodu prohrávali. Přízemní centr z pravé strany totiž Hennessey vyrazil pouze před dobíhajícího Davise, který se zjevil na penaltě úplně osamocený a balón poslal o tyč do sítě. Vedoucímu gólu Southamptonu nezabránil ani na brankové čáře se natahující Ward.

Fotbalisté domácího celku byli chvíli jako opaření a na hřišti byl Southamptonem jasným pánem, postupem času se však hra přece jenom vyrovnala a Crystal Palace začalo také hrozit. Po čtvrthodině hry se do velmi slibné pozice dostal Benteke, ovšem z malého vápna pouze nastřelil Forstera a vyrovnání se tak nekonalo.

V druhé části prvního poločasu začal být aktivní především Loftus-Cheek. Tento anglický fotbalista nejprve zahrozil ranou ze střední vzdálenosti, která však o nějaký půlmetr minula pravou tyč branky Forstera, o pár chvil později zase předvedl pěkné sólo, při kterém obešel dva obránce hostí, nakonec však jeho zakončení dokázal jeden z defenzivních hráčů odvrátit na rohový kop. Do kabin se tak šlo za nepříznivého stavu pro domácí celek.

Do druhého dějství vstoupili fotbalisté Crystal Palace o poznání lépe a hned v úvodu měli dvě dobré šance na skórování. Agilní Loftus-Cheek pronikl až do šestnáctky a před brankou poslal ostrý přízemní centr, který však prolétl podél brankové čáry, aniž by jej kdokoliv usměrnil za brankovou čáru. O chvíli později se do vyložené příležitosti dostal Puncheon, ovšem zakončením z kraje malého pokutového území opět jen nastřelil vynikající Forstera.

S postupem času se na kopačky domácích vkrádala nervozita a zmar. Sice si stále udržovali jistou územní převahu, nicméně do vážnějších šancí se již nedostávali a hosté mohli být s průběhem víceméně spokojení. Nakonec to byl právě Southampton, kdo mohl na konci své vedení pojistit, když se Cédric po brejku dostal z pravé strany k nebezpečnému zakončení, ovšem svůj pokus nasměroval jen do pozorného Hennesseyho. Mrzet jej to však nakonec vůbec nemuselo, jeho tým si totiž ze Selhurst Parku odváží těsné vítězství, které ještě prohlubuje mizérii domácích.

Více informací k zápasu

AFC Bournemouth - Brighton & Hove Albion 2:1

15.09.2017 21:00

Góly: 67. Andrew Surman, 73. Jermain Defoe - 55. Solly March

Bournemouth nakonec v těžkém duelu přehrál nováčka z Brightonu a připisuje na své konto tři body. Vítězství se však nerodilo lehce, po solidní první půli domácí vypadli z tempa a zkraje poločasu druhého po zásluze inkasovali, naštěstí nesložili zbraně a průběh střetnutí se jim podařilo otočit.

Domácí do zápasu vstoupili aktivně, vynutili si územní převahu a drtivou většinu první půle se hrálo na polovině Brightonu. Ten zahrozil v úvodních minutách akorát střelou Knockaerta, ovšem ta skončila o pár metrů mimo. Domácí odpověděli nepřesným projektilem Pugham či utěšenou střelou Danielse do středu branky. V největší šanci první půle se tak po půlhodině hry zjevil Defoe, který se na hranici vápna chytře uvolnil a jen těsně minul vzdálenější tyč.

Vstup do druhého dějství se však Bournemouthu vůbec nevydařil. Již po pěti minutách musel po rohovém kopu a hlavičce Duffyho na brankové čáře zasahovat jeden z domácích obránců. O dvě minuty později po další rozehrávce od rohového praporku dokonce Stephens nastřelil tyč.

Tato vyvedená pasáž nakonec přece jenom přinesla gól hostí - to se po centru Grosse do vzduchu pověsil March a Begovič byl bez šance. S Bournemouthem to v danou situaci vypadalo zle nedobře, domácí fotbalisté však nesložili zbraně a do utkání se vrátili parádním gólem. To Jordan Ibe parádní patičkou vysunul Surmana, který si na zem položil i jednoho ze stoperů a přízemní střelou na zadní tyč srovnal stav zápasu.

Obrat mohl o chvíli později dokonat Jordan Ibe, ovšem jeho střelu na poslední chvíli stoper Brightonu zblokoval na rohový kop. Nováček soutěže si však nakonec neodvezl ani bod. O to se postaral sedmnáct minut před koncem Defoe, jehož vysunul další parádní přihrávkou aktivní Ibe, načež si anglický forward počínal zcela chladnokrevně a křižnou ranou na zadní tyč rozhodl o osudu celého utkání.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester City541016:213
 Manchester United541016:213
3.Chelsea FC53118:510
4.Newcastle United53026:49
5.Tottenham Hotspur52217:38
6.Huddersfield Town52215:38
7.Burnley FC52216:58
8.Liverpool FC52219:98
9.West Bromwich Albion52214:48
 Southampton FC52214:48
11.Watford FC52217:98
12.Arsenal FC52127:87
13.Stoke City51225:65
14.Swansea City51222:55
15.Leicester City51137:94
16.Brighton & Hove Albion51134:74
17.West Ham United51134:104
18.Everton FC51132:104
19.AFC Bournemouth51043:93
20.Crystal Palace50050:80

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1229)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele