Premier League - souhrn 38. kola

24.05.2015, 17:58
Komentáře a souhrny
Chelsea jako korunovaný mistr porazila Sunderland, vítězně se pak rozloučili také Manchester City a Arsenal. Newcastle porazil WHU a slaví záchranu, naopak do druhé ligy padá Hull, jenž se rozešel smírně s ManUtd. Villa padla s Burnley, které se tak jako tak vrací do League Championship. Tři body slaví Leicester, Stoke, Crystal Palace a Tottenham...

Stoke City - Liverpool FC 6:1

24.05.2015 16:00

Góly: 22. Mame Diouf, 26. Mame Diouf, 30. Jonathan Walters, 41. Charlie Adam, 45. Steven Nzonzi, 86. Peter Crouch - 70. Steven Gerrard

Kdybyste včera večer Stevenu Gerrardovi řekli, že se s Premier League pro tuto chvíli rozloučí gólem, nejspíš by to bral všema deseti - to byste však nesměli jedním dechem dodat, že zároveň jeho Liverpool šestkrát inkasuje, z toho pětkrát do přestávky. A přesně to se dnes na Britannia Stadium stalo...

Bůhví, jestli to bylo Sterlingovou kontraktovou ságou, nebo něčím dočista jiným, každopádně jasné je jedno: tohle je ostuda obřích rozměrů a navíc jedna poslední Gerrardova premiéra v dresu Reds. Do dnešního odpoledne totiž Stevie G nikdy neprohrál zápas Premier League rozdílem větším než čtyřbrankovým. A nikdy s ním v sestavě Liverpool neinkasoval tolikrát jako teď.

Úvodní část byla od liverpoolských úplně otřesná - Rodgersovi svěřenci ani nevystřelili a obdrželi pětici branek během 23 minut. Střelnici ve jménu Potters otevřel Mame Biram Diouf, když z dorážky navazoval na Adamovu pumelici ze střední vzdálenosti. Ve 26. minutě tentýž hráč zvyšoval zpoza šestnáctky a po půlhodině hry to bylo už 0:3 díky Waltersově využití mizerné obranné hry Cana.

Liverpoolu v těch okamžicích nefungovalo zhola nic a ne náhodou tak Stoke do obrátky stihl udeřit ještě dvakrát. Nejdříve Adam zužitkoval hrubky Lucase Leivy a posléze N’Zonzi přispěchal s nejhezčím kouskem z těch sedmi - parádní dalekonosnou bombou.

Do druhého poločasu vyslal Rodgers o něco defenzivnější sestavu s Ibem a Tourém, snad aby víckrát neinkasoval, a Liverpoolu se skutečně povedlo tuto 45minutovku alespoň zremizovat. Svou chvilku útěchy si navíc prožil Gerrard, když při zemi 20 minut před koncem upravoval na 1:5. Žádný zázračný comeback se už ale nekonal a místo toho Reds ještě hlavou dorazil exliverpoolský Peter Crouch.

Více informací k zápasu

Arsenal FC - West Bromwich Albion 4:1

24.05.2015 16:00

Góly: 4. Theo Walcott, 14. Theo Walcott, 17. Jack Wilshere, 37. Theo Walcott - 57. Gareth McAuley

Před třemi lety Arsenal sehrál s West Bromwichem v posledním zápase sezony neskutečný thriller, kdy si všichni jeho příznivci během 90 minut snadno stihli okousat všechny nehty na rukou a na nohou. Tentokrát to byl z pohledu londýnského mužstva velký relax...

Theo Walcott dnes dostal příležitost v základní sestavě pro ligové utkání teprve počtvrté v sezoně a svému nadřízenému se za takovou možnost nemohl odvděčit lépe. Právě hlavně jeho zásluhou Gunners mohli celý druhý poločas šetřit síly na finále FA Cupu.

Walcott do tohoto střetnutí vtrhl doopravdy jako hurikán a už po čtyřech minutách suverénně zakončoval pěknou akci ranou pod břevno. Uběhlo přesně deset minut a dočasný hrotový útočník Arsenal udeřil ještě jednou, tentokrát už nadvakrát, skrze pohotovou reakci na odražený balon. To však ničemu nevadilo, neboť Wilshere jen za pár vteřin zatloukl do sítě pumelici vpravdě výstavní.

Sedmnáct minut pryč, domácí vedli 3:0 a dál už nebylo moc co řešit. Hlavním cílem zřejmě bylo zasadit se o Walcottův hattrick, což se neukázalo být tak těžké. Walcott nejprve jednou sám nepříjemně protáhl Myhilla a potom na sklonku poločasu po nádherném průběhu Wilsherea a křižném pasu Cazorly doklepával míč do sítě vyloženě z brankové čáry.

Walcott jenom v prvním dějství mohl skórovat klidně pětkrát, po pauze už to ale v podání favorita celkem logicky nebylo takové tóčo. Naopak se WBA dostalo alespoň k čestnému zásahu. V 57. minutě ještě Ospina správně reagoval na Anichebeho pokus z otočky, po následném rohovém kopu už ale pod tlakem McAuleyho kapituloval.

Kolumbijský brankář na tom dnes s koncentrací vážně nebyl nejlépe a laxní gól málem povolil i v nastavení, když za sebe divže nepustil Fletcherovu dalekonosnou ránu.

V tu chvíli už to přitom mohlo být pět nebo šest ku jedné, když branková konstrukce odmítala hned dva projektily střídajícího Ramseyho. O první z nich se zasloužila Velšanova levačka; podruhé už šlo o technický obstřel pravačkou, který Myhill efektně vytěsnil místo tyče na břevno.

Více informací k zápasu

Aston Villa - Burnley FC 0:1

24.05.2015 16:00

Góly: 6. Danny Ings

Aston Villa zaspala úvod klání a Ings toho využil k rozhodujícímu zásahu. Přes velkou snahu v druhé půli tak celek z Birminghamu vyrovnal své nejhorší bodové počiny v Premier League, za týden však má skvělý způsob, jak marný ročník přeci jen oslavit. Burnley se s elitou loučí sedmi body z posledních třech kol, ve kterých Heaton nepustil jediný gól.

Centr od Trippiera rozjel sérii tří hlavičkových soubojů, ve kterých pokaždé uspěli hosté, ten poslední zvládl Ings brilantně a už po šesti minutách potvrdil roli kanonýra týmu. Na konci první čtvrthodinky mohl srovnat Vlaar, který po přímém kopu dostal enormního prostoru i času ke střele z hranice šestnáctky, prudká rána se ale zakroutila kolem vzdálenější tyče do prvních řad tribuny.

Ač se nehrálo v žádném alibistickém tempu a Burnley se zjevně nechtělo loučit útlou výhrou, byla jednou z nejzajímavějších situací Burnesův předčasný konec jeho první a možná poslední sezóny v Premier Leauge. To chtěl napravit ostrostřelec Benteke, který si užíval přesných pasů Bacuny. Prvně si v tísni zpracoval míč hrudí, aby tečovanou ránu poslal těsně vedle vzdálenější tyče, jen dvě minuty poté nechal hlavičkou k bližší přes obránce vyniknout Heatona.

Ten se blýskl i v poslední minutě první půle, kdy Agbonlahor ukázal svou typickou dravost a proti výrazné přesile obránců vybojoval míč pro Westwooda, který z halfvoleje mířil pod břevno. Touha vyrovnat se ještě navýšila po změně stran, dlouho však končila na špatné finální přihrávce.

Až po více jak hodině hry se k odraženému míči na vápně dostal Agbonlahor, Heaton ale reflexivně vyšvihl nohu a jedovatý pokus vyrazil. Otřepané klišé chtěl probudit k životu Boyd, který se na druhé straně dostal díky přihrávce Ingse za obranu, místo toho si Steer připsal parádní zákrok.

V 73. minutě unikl po pravé straně Bacuna, jehož centr odvrátila obrana jen k do té doby neviditelnému N'Zogbiovi, ten se do balónu opřel levačkou zpoza šestnáctky a brankář hostí opět bravurně podepřel svou nominaci do reprezentace. V závěru už Burnley rezignovalo na útočné výpady a unavení Villans si proti dobře organizované obraně nedokázali vypracovat nic, co by odvrátilo porážku v jejich předposledním zápase sezóny.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Sunderland AFC 3:1

24.05.2015 16:00

Góly: 37. Diego Costa (pen.), 70. Loïc Rémy, 88. Loïc Rémy - 26. Steven Fletcher

Champions of England. Chelsea potvrdila svoji letošní suverenitu, porazila Sunderland 3:1 a zakončila mistrovskou sezónu s osmibodovým náskokem na Manchester City. V zápase, který gólově rozhodl Loïc Rémy, se tím nejstylovějším způsobem rozloučil Didier Drogba.

Prvních dvacet minut zápasu hrál jenom jeden tým - Chelsea měla míč na kopačkách více než tři čtvrtiny času - jenže Cuadradova agilního průniku, Drogbovy teče a Ivanovićovy dělovky, kterou vyrazil Mannone, si domácí nic nevytvořili. Jejich hře chyběla větší dravost a touha; vzhledem k jistotě titulu se to dá chápat.

Sunderland je jediným týmem, který v Premier League vyhrál na Stamford Bridge, když na lavičce Chelsea působil José Mourinho; a svoji specializaci potvrdili i dnes, byť jen na chvíli. Rohový kop Johnsona trestuhodně proskákal až na zadní tyč, kde s poklidem otevřel skóre Steven Fletcher - 0:1.

Dnešní den byl však pro Chelsea především v duchu oslav a rozluček. Už ve třicáté minutě se s fanoušky Blues definitivně rozloučil King of Stamford Bridge Didier Drogba, který byl spoluhráči skutečně odnesen jako král na trůně. Možná je škoda, že nevydržel na trávníku o pár minut déle, mohl se totiž rozloučit gólem.

Cuadrado byl totiž sražen na hranici vápna O’Sheaem a Lee Mason ukázal na penaltový puntík. Exekuce se chopil Drogbův symbolický i reálný nástupce Diego Costa, který se nemýlil a vsítil jubilejní dvacátý gól v Premier League - 1:1. Dokázal to jako teprve čtvrtý hráč Chelsea - dalšími jsou právě Drogba, Jimmy Floyd Hasselbaink a Frank Lampard, který se dnes s Premier League rozloučil gólem za Manchester City.

Až po změně stran Chelsea ukázala opravdovou chuť zápas vyhrát. Začala vysoko napadat, předváděla krásné kombinace, po kratší krizi předvedl skvělý výkon i Eden Hazard. Tu nejhezčí spolupráci ukázal právě Belgičan s Loïcem Rémym, jemuž k lepšímu zakončení chyběl lepší první dotek.

Po stejné spolupráci nakonec Chelsea vsítila vítězný gól. Hazard se uvolnil uprostřed hřiště a na dvaceti metrech našel Rémyho, který přízemní střelou využil Mannoneho špatného postavení - 2:1. Definitivní rozhodnutí měl na hlavě další hvězda dnešního utkání Willian, ale Mannone byl tentokrát u tyčky včas.

Třetí hřebíček nakonec zatloukl pár minut před koncem opět Loïc Rémy, jenž pohotově usměrnil do sítě Matićův pas z levé strany - 3:1. Pak už následoval jen závěrečný hvizd a oslavy hráčů Chelsea s mistrovským pohárem, který jako první zvedl nad hlavu kapitán Blues a nejlepší stoper letošní sezóny Premier League John Terry.

Terry je navíc historicky druhým hráčem v poli, a prvním po 22 letech, který odehrál všechny minuty ve všech zápasech Premier League a slavil titul. Sladkou tečkou je pro něj navíc fakt, že se díky 5 gólům v letošní sezóně stal nejlépe střílejícím obráncem v novodobé historii soutěže (celkově nastřílel už 39 ligových branek).

Více informací k zápasu

Everton FC - Tottenham Hotspur 0:1

24.05.2015 16:00

Góly: 24. Harry Kane

Všechno zpátky při starém. Harry Kane skóroval, zařídil tak Tottenhamu výhru a... Everton prohrál. Spurs takhle přeskočili Liverpool a mají zajištěnou účast v základní části Evropské ligy. Toffees naopak poprvé od roku 2006 schází v elitní desítce.

Pokud výsledné skóre 0:1 nasvědčuje vyrovnané partii, obrázek hry takovému předpokladu tak úplně neodpovídal. Hra Karamelek postrádala plynulost, důraz a v podstatě všechno užitečného, přičemž Tottenham po většinu času hravě kontroloval průběh utkání.

Spurs se navíc i relativně brzy ujali vedení, když se ve 24. minutě hlavou prosadil Harry Kane a 21. ligovou trefou v sezoně vyrovnal klubový rekord co do počtu branek v jednom ročníku. V součtu s dalšími soutěžemi se talentovaný forvard dostal na úctyhodné číslo 31.

Everton se alespoň určitým způsobem zvedl po přestávce, ale k něčemu platné mu to nebylo. Výbušnému sprintu Gallowaye se krátce po změně stran postavil do cesty rázný Lloris a pozdní nůžky Naismithe byly spíš hezké na pohled než cokoliv jiného.

Více informací k zápasu

Hull City - Manchester United 0:0

24.05.2015 16:00

Góly: -

Hull City se po dvou letech loučí s Premier League a vzhledem k vítězství Newcastlu se dnes klidně mohl přetrhnout a pohromu by neodvrátil. Tigers si zkrátka ligu prohráli jinde, ačkoliv zde nedokázali přes větší množství šancí přemoci ani oslabený a stěží motivovaný Manchester United...

Jedním z hlavních důvodů, proč Bruceova skvadra sestupuje, je jeho střelecká nemohoucnost. V první půlce ročníku to ještě jakž takž šlo, dohromady ale oranžoví neskórovali přesně v půlce ligových zápasů, a to je zkrátka neakceptovatelné. Dnes možná Tigers mohou naříkat na dva ofsajdy, které anulovaly góly McShanea a N’Doyeho, jinak si ale nemají na co stěžovat.

V brance Manchesteru United se dnes poprvé od začátku představil Víctor Valdés a i on musel párkrát do akce, především proti jedné hlavičce Elmohammadyho. Na druhé straně se před pauzou sotva pálilo a nejvýznamnější událostí spojenou s United se o přestávce jevilo být brzké střídání Di Maríi.

Po přestávce Meyler minul po Jelavićově výzvě, aby následně sám Chorvat ztroskotal na Valdésovi. Mezitím už stadionem v Kingstonu upon Hull začínaly kolovat zprávy o vedení Strak, což směrem ke konci zápasu jako by konsternovalo i sami hráče. Ti se už pak ani nedostali pořádně blízko k využití 18minutové přesilovky po vyloučení Fellainiho.

Více informací k zápasu

Leicester City - Queens Park Rangers 5:1

24.05.2015 16:00

Góly: 16. Jamie Vardy, 43. Mark Albrighton, 51. Leonardo Ulloa, 52. Esteban Cambiasso, 86. Andrej Kramarić - 57. Charlie Austin

Neuvěřitelnou formu Leicesteru musel ukončit až závěr sezóny! Lišky rozsápaly sestupující Queens Park Rangers 5:1 a posunuly se na výborné 14. místo. O skóre se postarala hned pětice sólo střelců - Vardy, Albrighton, Ulloa, Cambiasso a Kramarić. Za QPR korigoval čtvrtý nejlepší střelec ligy Charlie Austin.

Devět zápasů, sedm vítězství a jediná porážka. 9 kol a ze sedmibodové ztráty na udržení je šestibodový náskok na nejlepšího sestupujícího (Hull). Jestli si někdo pamatuje kolosálnější great escape, sem s ním...

Leicester vstoupil do utkání aktivně a už po čtvrthodině hry vedl. Mahrezovu střelu sice McCarthy vyrazil, ale na hranici ofsajdu číhal Jamie Vardy, jenž se nemohl mýlit. Na 2:0 zvýšil těsně před odchodem do kabin fantastickou dělovkou z hranice vápna Marc Albrighton. QPR měl v prvnvním poločase jedinou šanci, ale Matt Phillips pěknou ranou ze střední vzdálenosti těsně minul tyč.

Dokonalý gólostroj utkání se rozjel až po změně stran. Nejprve během dvou minut dvakrát skórovali domácí - přihrávku Morgana využil Leonardo Ulloa, aby po pár desítkách vteřin zpracoval míč na hranici vápna Cambiasso a levačkou vypálil přesně k tyči. Stav 4:0 za pět minut pozměnil osmnáctým gólem v sezóně Charlie Austin, jeho dokonalá hlavička však nic neřešila.

Pátý gól sice pozoruhodně odmítl Jeffrey Schlupp, který "poTorresovsku" dokonalým sólem obešel i brankáře, aby vzápětí branku minul. Na konečných 5:1 však uzavřel střídající Andrej Kramarić, k němuž po centru ze strany propadl míč a tváří v tvář McCarthymu se nemýlil.

Více informací k zápasu

Manchester City - Southampton FC 2:0

24.05.2015 16:00

Góly: 31. Frank Lampard, 88. Sergio Agüero

Frank Lampard se rozloučil s Premier League tím nejkrásnějším způsobem. S kapitánskou páskou režíroval vítězství Manchesteru City nad Southamptonem, a dokonce vstřelil vítězný gól. Citizens porazili Saints 2:0 a sezónu skončí na druhém místě. Jejich soupeř zůstane sedmý a musí doufat ve vítězství Arsenalu v FA Cupu, aby za rok hrál Evropskou ligu.

Lampard rozhodl o výsledku utkání po půlhodině hry; už tehdy ovšem Citizens mohli vést 1:0. Tourého i Agüera však nadvakrát zázračně vychytal Kelvin Davis, který chytal jubilejní třístý zápas za Southampton. Čisté konto mu však dlouho nevydrželo, Milnerův pas totiž z deseti metrů dokonale pod břevno usměrnil Frank Lampard - jedna z největších legend historie Premier League.

Za minutu se však Davis opět vyznamenal, když uhasil další šanci Agüera. Southampton měl největší šanci ještě před přestávkou, ale Shane Long neuspěl hned dvojnásobně. V první řadě byl v ofsajdu, ale v každém případě ani nedokázal usměrnit míč mezi tři tyče. Joe Hart nakonec nedostal gól ani ve druhé půli, díky čemuž udržel už 14. čisté konto v sezóně a ve vyrovnané bitvě o Zlatou rukavici zvítězil.

Manchester City má kromě něj ještě další malou trofej - Sergio Agüero se stal suverénně nejlepším střelcem Premier League. Tři minuty před koncem přidal trefu číslo 26, když hlavou sklepl do prázdné sítě přihrávku Sagni. Ustanovil tak konečné skóre 2:0.

Více informací k zápasu

Newcastle United - West Ham United 2:0

24.05.2015 16:00

Góly: 54. Moussa Sissoko, 85. Jonás Gutiérrez

Sám asi netuší jak. John Carver svůj nevyřknutý plán o pádu Newcastlu neuskutečnil, když odevzdaný výkon londýnského celku trestal Gutiérrez přesným centrem i zásahem a dovolil tak fanouškům vypnout zápas Hullu. West Ham svou otřesnou jízdu druhou polovinou soutěže zakončuje třemi porážkami v řadě.

Hned v první minutě se ke střele na vzdálenější tyč dostal Rivière, k snovému úvodu chyběly decimetry. Vzápětí se hosté dožadovali penalty poté, co Valencia upadl po ataku Williamsona, sudí k jejich nevoli ovšem nechal pokračovat ve hře a chvíli poté se tak opět ukázal pětadvacetiletý Francouz, efektními nůžkami ale Janmaatův centr mezi tři tyče neusměrnil.

Domácí nechtěli nechávat nic náhodě a po dvaceti minutách tak vedli už 5:0 na střely, chvíli poté se ale prvně musel projevit Krul, který nohou dokázal vyrazit jedovatou ránu z levačky Downinga. Jeho pokus tak pouze předznamenal útlum tempa a aktivity hráčů Magpies, kteří změnili taktiku na střelbu odkudkoliv, ta ale Adriánovi dokonale vyhovovala.

S druhým dechem vstoupili po přestávce na hřiště domácí, Rivière ale zahodil zlatý podnos s prvním gólem zápasu, který mu přinesl výtečný Janmaat. Jen moment poté už však přeci jen důležitou trefu zařídil Sissoko. Gutiérrez ho našel mezi dvěma stínícími obránci, kteří si s výskokem 187centimetrového Francouze u malého vápna neporadili.

Nadělat problémy svému bývalému klubu chtěl Nolan, svůj volej ale mezi tři tyče nenamířil. Pět minut před koncem se tak slavil pojišťující gól záchrany, to Gutiérrez zpracoval přihrávku Colbacka, přehodil míč na pravačku a Adriánovi nedal přesně mířenou střelou šanci. V St. James Parku se tak mohlo začít definitivně slavit.

Více informací k zápasu

Crystal Palace - Swansea City 1:0

24.05.2015 16:00

Góly: 57. Marouane Chamakh

Alan Pardew přes úvodní utopii Neila Warnocka přivedl Crystal Palace k nejvyššímu bodovému zisku v Premier Leauge. Snad ještě více senzačně působí fakt, že se o to v posledním kole přičnil pohaslý Chamakh, Swansea tak končí sezónu na osmém místě s třígólovým záporným rozdílem skóre.

Do první větší šance se díky parádnímu centru Bolasieho dostal Zaha, ten ale z pár metrů Fabianského nepřekonal. S větší touhou do útoku hrající domácí mohli otevřít skóre i v 21. minutě, byl to právě Bolasie, který překvapil brankáře střelou z nevýhodného úhlu a k úspěchu mu mnoho nechybělo.

I nadále se o zlepšení obrazu hry starali především domácí, kteří s přehledem ovládli statistiku střel v poměru 7:1, nicméně téměř žádný pokus neznamenal práci pro Fabianského, jemuž Hennessey přesto mohl závidět alespoň častější záběry kamer.

Druhá půle začala ve stejném duchu a přes solidní zákrok brankáře hostů proti hlavičce Murrayho, sklidili Eagles ovoce ještě před odehranou hodinou. Svým prvním ligovým gólem od srpna otevřel skóre Chamakh, který z hloubi vápna pálil přesně z voleje poté, co přímý kop vracel před hlavou před branku Dann.

Pojištění chtěl podepsat čtvrthodinu před koncem Zaha, svůj průnik ovšem zakončil pouze střelou do vnější sítě. V samém závěru ještě nechal obdivovat Fabianského zákrok Puncheon, jeho střelecký úspěch nebyl zapotřebí, Swansea za celé utkání prověřili Hennesseyho jen dvakrát a rozhodně to pro brankáře z Walesu nebyla těžká práce.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Chelsea FC38269373:3287
2.Manchester City38247783:3879
3.Arsenal FC38229771:3675
4.Manchester United382010862:3770
5.Tottenham Hotspur381971258:5364
6.Liverpool FC381881252:4862
7.Southampton FC381861454:3360
8.Swansea City381681446:4956
9.Stoke City381591448:4554
10.Crystal Palace381391647:5148
11.Everton FC3812111548:5047
12.West Ham United3812111544:4747
13.West Bromwich Albion3811111638:5144
14.Leicester City381181946:5541
15.Newcastle United381091940:6339
16.Sunderland AFC387171431:5338
17.Aston Villa381082031:5738
18.Hull City388111933:5135
19.Burnley FC387121928:5333
20.Queens Park Rangers38862442:7330

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (972)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele