Premier League - souhrn 35. kola

17.04.2018, 22:41, aktualizováno 23.04.2018, 22:53
Komentáře a souhrny
Everton zvládl dohrávku s Newcastlem. Man City potvrdil suverenitu vítězstvím 5:0 nad Swansea. Arsenal v derby zdolal WHU, zatímco Stoke neudrželo vedení nad Burnley a výsledkem je remíza 1:1. Watford si podělil body s Crystal Palace, Liverpool remizoval s West Bromem. Southampton veze bod z Leicesteru. Manchester United splnil roli favorita a zvítězil v Bournemouthu. Brighton už v úterý na domácí půdě s Tottenhamem vybojoval cennou remízu 1:1...

Everton FC - Newcastle United 1:0

23.04.2018 21:00

Góly: 51. Theo Walcott

V boji o osmé místo, které beztak pro kluby, s výjimkou drobného přilepšení na posezónních bonusech od Premier League, nic neřeší, uspěl nejtěsnějším možným způsobem Everton. Rafa Benítez svůj jubilejní stý zápas za Newcastle výhrou neoslavil, krátce po změně stran ho odmítl Theo Walcott.

Letitý hráč Arsenalu rozkmital své rychlé nohy už po dvou minutách zápasu, kdy se balón po všelijakých odrazech dostal až k Tosunovi, ale jeho kostrbatý pokus skončil mimo tři tyče. Everton se mohl dostat do vedení už po půlhodině hry - míč z rohového kopu se nakonec přes Rooneyho ocitl až na hlavě Keana, ale Phil Jagielka na zadní tyči balón nezkrotil a poslal jej nad bránu.

Krátce před a po přestávce pokazil dvě slibně rozvíjející se akce Newcastlu Ayoze Pérez, jenž nejprve nevyužil mizerného Pickfordova odkopu a pas pro Slimaniho do samostatného nájezdu přepálil. Po obrátce potom prchal sám na bránu, ale pod tlakem Keana vystřelil hodně špatně a gólmana Toffees vůbec neohrozil.

A tak se v padesáté minutě utrhnul na půlící čáře Bolasie, a i když jeho centr na zadní tyči Theo Walcott napoprvé nezpracoval, míč se k němu od překvapeného Yedlina vrátil zpět. To už si věčný anglický talent nenechal ujít, potáhl merunu do středu vápna a vypálil pod břevno mimo dosah bezmocného Dúbravky.

Newcastle ve druhém dějství měl řadu šancí k vyrovnání. Gayle ale na malém čtverci hlavičku od Lascellese poslal trestuhodně nad a Ritchie poslal přímý kop taktéž těsně nad břevno. Když pak v nastavení před Gaylem zastavil Murphyho centr hrdinnou hlavičkou Coleman, mohl se Everton radovat z těsného vítězství 1:0.

Více informací k zápasu

Manchester City - Swansea City 5:0

22.04.2018 17:30

Góly: 12. David Silva, 16. Raheem Sterling, 54. Kevin De Bruyne, 64. Bernardo Silva, 88. Gabriel Jesus

Takto hraje mistr. První zápas Manchesteru City jakožto letošního šampiona Premier League dopadl na Etihad Stadium drtivou výhrou domácího favorita nad Swansea 5:0. Citizens jsou tak opět o krůček blíže zpřetrhání dosavadních ligových rekordů v počtu získaných bodů i vstřelených branek, zatímco jejich soupeř odjíždí zpět do Walesu s nepořízenou a neustávajícími záchranářskými starostmi.

Nedělní triumf posunul tým Pepa Guardioly na rovných 90 bodů, přičemž od historického maxima stávajícího ligového formátu, jež drží londýnská Chelsea, dělí Manchester již jen pět bodů. Tentýž rozdíl platí i v případě počtu gólů - Citizens nyní poskočili na 98 zásahů, přičemž osm let starý rekord stanovený Chelsea činí 103 tref. Dominance nad Swansea pak manchesterským sama o sobě přinesla ještě jeden zápis do historických statistik, a to v počtu přihrávek. Hráči v bleděmodrém se totiž jako první překlenuli přes hranici tisíce přihrávek, z nichž bylo 942 úspěšných a rovněž rekordních.

Po zahajovacím ceremoniálu, kdy hráči Swansea vzdali soupeři poctu při nástupu na trávník, je na hřišti čekalo peklo. Na Citizens vůbec nebyla vidět ospalost po dozajista bujarých oslavách ligového titulu a do protivníka se pustili pořádně zhurta. Již ve dvanácté minutě si zpětnou přihrávku Raheema Sterlinga zpracoval David Silva a bez váhání z mírného úhlu napálil míč do sítě. Pro španělského záložníka šlo o jubilejní desátý gól sezony. Oba hráči si pět minut nato prohodili role a byl to Sterling, kdo zakončil lahůdkovou akci po levé straně, kde si Delph narazil se Silvou a poslal svému krajanovi přesný pas na hranici malého vápna a Sterling suverénně skóroval podruhé.

První půle byla natolik jednoznačná, že o přestávce se domácí těšili stěží uvěřitelnému 86% držení míče. Ani po změně stran však Guardiolova družina nepolevila a hned v 54. minutě rozradostnila diváky do třetice. Kevin de Bruyne je sice znám především pro své orchestrální umění přerozdělovat míče po celém hřišti, ovšem tentokrát se po Danilově přistrčení s ničím nerozpakoval a dalekonosnou pumelicí nedal Fabianskému šanci zasáhnout.

Dalším, kdo se měl zapsat na střeleckou listinu, byl Gabriel Jesús. Brazilský forvard dostal výhodu zahrávat pokutový kop po Fernándezově zbrklém skluzu pod nohy Sterlinga, avšak jeho rána skončila pouze na tyči. Nejrychleji ovšem na odražený míč zvládl zareagovat Bernardo Silva a přece jen míč do branky uklidil počtvrté.

V závěru se pak na trávník dostali i populární Yaya Touré, uzdravivší Benjamin Mendy či klubový odchovanec Phil Foden, a byl to právě Touré, kdo zařídil poslední gól zápasu. Na konci jeho jemného obloučku přes statickou obranu Swans se zjevil aktivní Jesús a přesnou hlavičkou stanovil konečné skóre 5:0. Zatímco Citizens ve zbytku sezony cílí na doposud nedobytnou hranici sta bodů, Swansea čekají klíčové zápasy se Stoke a Southamptonem v boji o záchranu.

Více informací k zápasu

Arsenal FC - West Ham United 4:1

22.04.2018 14:30

Góly: 51. Nacho Monreal, 82. Aaron Ramsey, 85. Alexandre Lacazette, 89. Alexandre Lacazette - 64. Marko Arnautović

Ještě deset minut před koncem základní hrací doby platilo mezi Arsenalem a West Hamem United nerozhodné skóre 1:1 a domácí příznivci na Emirates Stadium neměli příliš důvodů ke spokojenosti. Pak ovšem přišla třígólová smršť, kterou nastartoval Aaron Ramsey a dvěma góly následně podtrhl Alexander Lacazette, díky čemuž Kanonýři zvítězili jednoznačně 4:1 a do klíčového semifinále Evropské ligy mohou jít s čerstvě nabytým sebevědomím.

Arséne Wenger již dopředu avizoval nasazení silné sestavy s výhledem čtvrtečního střetnutí s Atléticem Madrid, a tomu také dostál. Výjimkou byly pouze absence Petra Čecha, Mesuta Özila či Jacka Wilshera vinou zranění a nemoci. Zatímco nedávné zápasy na půdě Arsenalu se vesměs odehrávaly před poloprázdnými tribunami, Wengerovo nedávné rozhodnutí rezignovat po letošní sezoně se na divácké účasti znatelně projevilo a napěchovaný Emirates Stadium vzdal legendárnímu manažerovi Kanonýrů patřičný hold.

Jak je u Arsenalu zvykem, hned od počátku se rodily šance na obou stranách. Koscielného hlavička skončila těsně vedle, Joao Mario prověřil Ospinu a Marko Arnautović posléze dvakrát sahal po průlomu skóre. V prvním případě mu překazil radost zákrok Mustafiho na poslední chvíli, pak zase pohotový skok Ospiny. Když pak z následného rohu Kouyatého hlavička skončila jen na břevně, přežili domácí nejkrušnější chvilky. Na druhé straně byl obzvláště aktivní Danny Welbeck, ale ani on na poločasovém bezbrankovém stavu nic nezměnil. Přesto ještě do přestávky utrpěl Arsenal jednu ztrátu, neboť po souboji s Noblem opustil hřiště na nosítkách Mohamed Elneny.

Po změně stran Arsenal vstoupil do hry s větším nasazením a netrvalo dlouho, než tato snaha přinesla ovoce. Xhakův rohový kop přistál v hloubi šestnáctky na noze osamoceného Nacha Monreala, jenž těžkou ránu z voleje výtečně ukočíroval a propálil vše, co mu stálo v cestě. Radost však Kanonýrům vydržela ani ne celou čtvrthodinu, neboť po sérii odražených střel přistál míč u Arnautoviče a Ospina se na jeho nekompromisní křižnou ránu natahoval marně.

Dvacet minut před koncem Arséne Wenger nasadil místo matného Iwobiho nejdražší klubovou posilu Piérra-Emericka Aubameyanga a právě příchod gabonského útočníka nastartoval Arsenal k závěrečnému tlaku. Xhakovu dělovku ještě Joe Hart dokázal konečky prstů vyrazit, stejně jako výtečný pokus Welbecka, avšak osm minut před koncem anglický reprezentační gólman přece jen kapituloval podruhé, neboť Ramseyho centr pouštěl Declan Rice v souboji s Aubameyangem za sebe a míč skončil přesně u Hartovy levé tyče.

Zatímco hosty tento moment poslal do kolen, Arsenal se už hnal za dalším zásahem. Jen dvě minuty po Ramseyho šťastné trefě vytáhli Kanonýři nejlepší kombinaci utkání, když Welbeck po narážečce s Xhakou posunul míč na Aubameyanga, jenž našel na straně Alexandra Lacazetta a francouzský forvard tvrdou ranou s pomocí teče bránícího hráče propálil Harta potřetí. Ani to ale nejlepšímu střelci Arsenalu nestačilo a minutu před koncem stanovil konečné skóre 4:1 dalším chladnokrevným zakončením z hloubi šestnáctky.

Více informací k zápasu

Stoke City - Burnley FC 1:1

22.04.2018 14:30

Góly: 11. Papa Alioune N'Diaye - 62. Ashley Barnes

Podruhé v řadě Stoke City neudrželo nadějné vedení a podruhé v řadě se po remíze 1:1 musí spokojit s nedostačujícím bodem. Bet365 Stadium slavil krátce po startu branku Ndiayeho, ale ve druhém poločase Potters úplně odpadli a dovolili Burnley vyrovnat. Jejich situace je už nejspíš bezvýchodná, tři kola před koncem ztrácí na sedmnáctou Swansea čtyři body - a Velšané navíc mají dva zápasy k dobru...

Stoke do zápasu nastoupilo výborně, hlučné tribuny hnaly své hráče do útoku - snad s vědomím, že tohle je poslední šance na nějaký zvrat v neúspěšné sezóně. A dařilo se, svěřenci Paula Lamberta byli často na míči, avšak kvalita ve finální fázi chyběla, tak jako v případě nepřesného pasu Bauera.

Přesto se ochozy dočkali vysněného momentu velice záhy. Už po deseti minutách Allen dobrým náběhem rozhodil obranu, do které vzápětí poslal centr. Diouf sklepl míč pro Badoua Ndiayeho, ten se krátkou kličkou na hranici vápna zbavil bránícího Corka a i díky jemné teči jednoho z hráčů Burnley překonal Popea.

Burnley poprvé zazlobilo po čtvrthodině hry, Westwood našel nádherným dlouhým pasem Barnese, ten ale zakončení nezvládl a míč poslal mimo tři tyče. O poznání blíž byl už v pokročilejším čase Gudmundsson, jenž se dobře ujal přímého kopu a Jack Butland musel vytáhnout výtečný zákrok.

Bylo to ale Stoke, kdo měl ještě do pauzy znovu skórovat. Jen tři minuty před pauzou Bauer uprchl po pravé straně a poslal dokonalý pas na zadní tyč pro Dioufa. Ten ale sám před gólmanem místo střely bůhví proč zkoušel míč zpracovat a ten mu navíc projel pod nohou. Zahozená stroprocentní šance.

Tenhle moment mohl celý zápas změnit, protože po obrátce se už Stoke nedostalo ke své hře a ztratilo extrémně důležitou výhru. Ve čtyřiapadesáté minutě se ještě znovu zaskvěl Butland, když úžasně vyrazil Tarkowskiho hlavičku po rohovém kopu, ale krátce nato už kapituloval.

Opět hlavičkoval Tarkowski a opět z toho byl skvělý zásah, jenže dorážející Ashley Barnes stanovil konečný výsledek na 1:1. V závěru mohl ještě vrátit vedení na stranu Stoke Stephen Ireland, ale jeho technická střela o pár centimetrů minula branku.

Více informací k zápasu

Watford FC - Crystal Palace 0:0

21.04.2018 16:00

Góly: -

Diváci na Vicarage Road se za devadesát minut branky nedočkali, přestože šance byly a hned třikrát zvonila branková konstrukce. Výsledek 0:0 je především pro Crystal Palace ztrátou, hosté totiž i nadále zůstávají v sestupovém ohrožení.

Watford na hosty z jihovýchodního Londýna pořádně vlétl a v prvních pěti minutách bylo před Hennesseym pořádně živo. Nejprve střílel vedle Hughes a po centru Deeneyho hlavičkoval do břevna Stefano Okaka, takže Crystal Palace měl v úvodu i velkou dávku štěstí. Platilo to i po dalším centru Deeneyho, který si málem srazil do vlastní sítě Ward, nebýt pohotového zákroku Hennesseyho. Orli si v prvním poločase nic pořádného nevypracovali, takže stav 0:0 jim musel vyhovovat.

Ve druhém poločase přišlo v podání hostů ke zlepšení, tedy alespoň v úvodu. Ve 49.minutě těsně nestihl načasovanou přihrávku Zaha, z čehož byl střet s brankářem Karnezisem. Opora Watfordu si žádné zranění neodnesla, takže se mohlo pokračovat ve hře. Asi největší příležitost Crystalu přišla po hodině hry. Luka Milojević se z volného přímého kopu opřel do balónu a domácí celek také zachránilo břevno! Krátce na to si zkoušel vymodlit penaltu Zaha, ale sudí jeho pád ocenil žlutou kartou. Nervozita zápasu stoupala a sudí Kavanagh musel často přerušovat hru.

Domácí si vybrali další porcí štěstí v 69.minutě, kdy je opět zachránila branková konstrukce. Po Cabayeho rohovém kopu hlavičkoval do tyče James Tomkins! Na druhé straně zase pálil Richarlison, ale Hennessey zasáhl. Utkání směřovalo k bezbrankovému stavu a nic na tom nezměnil ani tříminutový nastavený čas.

Více informací k zápasu

West Bromwich Albion - Liverpool FC 2:2

21.04.2018 13:30

Góly: 79. Jake Livermore, 88. Salomón Rondón - 4. Danny Ings, 72. Mohamed Salah

Mohamed Salah se definitivně zapsal mezi legendy Premier League. Svým 31. gólem vyrovnal rekord Shearera, Ronalda a Suaréze v počtu branek v jedné sezóně. Liverpool však neudržel dvoubrankové vedení na hřišti West Bromwiche Albion a z The Hawthorns si odváží pouze jeden bod.

Baggies v minulém kole překvapivě zdolali Manchester United, tudíž manažer Darren Moore neviděl důvod ke změnám v sestavě. Od začátku tak nastoupil i jediný úspěšný střelec z Old Trafford Jay Rodriguez. Lodivod Reds Jürgen Klopp promíchal jedenáctkou i kvůli náročnému zápasovému programu. Na krajích obrany nastoupili Alberto Moreno a uzdravený Joe Gomez, v jejím středu Ragnar Klavan a na hrot se postavil Danny Ings.

Již po čtyřech minutách otevřeli hosté skóre. Po nakrátko rozehraném rohovém kopu se na levém kraji uvolnil Mané, jeho centr zastavil Wijnaldum Ingsovi a anglický útočník vstřelil první gól zápasu. Za dalších sedm minut toužil po brance i Salah, avšak jeho střelu tečoval Livermore nad branku. Ve 22. minutě se osmělili o domácí, Phillipsovu střelu ale pohodlně kryl brankář Karius.

Přímý kop Salaha z 26. minuty skončil vedle. Deset minut před přestávkou zahrával Albion rohový kop, který nebezpečně proletěl pokutovým územím a na další roh jej odvrátil Klavan. Dvě minuty na to vracel McClean balón před Kariuse, kde na něj jen těsně nedosáhl Rodriguez. Ve 42. minutě spálil obrovskou šanci Ings, kterého tváří v tvář vychytal Foster.

Čtyři minuty po přestávce srazil Dawson v pokutovém území Ingse, píšťalka rozhodčího však zůstala němá. V 55. minutě se Ings dostal do souboje s druhým stoperem West Bromu Hegazym, který jej následně udeřil nesportovně pěstí do břicha. I tento moment však sudí Attwell nepostřehl. V 72. minutě vybídl střídající Oxlade-Chamberlain ke skórování Salaha a egyptský kouzelník obloučkem přes Fostera vsítil druhou branku svého mužstva.

Baggies se však nechtěli vzdát. V 79. minutě po závaru v poutovém území, který vyvolal rohový kop, dorazil míč do brány Livermore a snížil na 1:2. Tři minuty před koncem rozehrál Brunt přímý kop na hlavu Rondóna, který zařídil vyrovnání. V nastavení chtěl vrátit vedení Reds Milner, ale jeho rána skončila pouze v sektoru hostujících fanoušků.

Více informací k zápasu

Leicester City - Southampton FC 0:0

19.04.2018 20:45

Góly: -

Zbytečný zápas, jenž nebavil hráče ani fanoušky. Oba celky potřebovaly zoufale zvítězit, aby oživily naději na svůj vytyčený cíl. Leicester je pořád osm bodů vzdálen od sedmého Burnley a sen o pohárové Evropě se Foxes rozplývá jako pára nad hrncem. Ve větší šlamastyce je ale Southampton, který čtyři kola před koncem ztrácí na sedmnáctou Swansea čtyři body. A to mají Velšané navíc zápas k dobru.

Saints tedy evidentně nepomohl ani příchod Marka Hughese, který si tedy alespoň na lavičce celku z jihu Anglie připsal ve čtvrtém zápase první bod. Southampton ale už osmkrát v řadě nevyhrál a to je v záchranářském boji tělo na tělo pořádný průšvih.

V prvním poločase se třeba hosté ani jednou nedostali ke střele na bránu a to se pak vyhrává dost těžko. Ani Leicester ale nehrál kdovíco, třeba v sedmé minutě Mahrez střílel z hranice vápna, ale jeho pokus pravačkou byl spíše přihrávkou do McCarthyho náruče. Tadić i Cedric pak na opačné straně mířili v dobrých pozicích nepřesně.

To není dobrý příslib ani před nedělním semifinále FA Cupu, kde bude Southampton proti Chelsea jasným outsiderem. Jedinou solidní příležitost spálil chvíli po změně stran Shane Long, k němuž se odrazila tečovaná střela Tadiće. Ben Hamer ale zasáhl dobře, stejně jako na druhé straně McCarthy. Ten vytáhl míč zpod břevna po Vardyho pohotovém voleji ze vzduchu.

Více informací k zápasu

AFC Bournemouth - Manchester United 0:2

18.04.2018 20:45

Góly: 28. Chris Smalling, 70. Romelu Lukaku

Manchester United alespoň částečně odčinil víkendový nezdar z domácího klání s West Bromwichem Albion a veze tři body z Bournemouthu. V nepříliš záživném klání rozhodli o vítězství svými brankami Chris Smalling a Romelu Lukaku.

Manažer Cherries Eddie Howe učinil oproti poslednímu mači v Liverpoolu dvě změny v sestavě. Místo Goslinga a Defoea dostali šanci Surman a Wilson. Lodivod hostí José Mourinho protočil jedenáctkou svého týmu i kvůli víkendovému klání v rámci FA Cupu. Do obrany se postavil Darmiana, Jonese a Shawa, v záloze našel své místo Fellaini a útočný trojzubec byl sestaven ve složení Lingard, Rashford a Martial.

Na první velkou šanci zápasu čekali diváci na Dean Court až do 27. minuty. To Rashford vybojoval na Akém míč u postranní čáry, následně pláchl směrem na Begoviće, který jeho ránu z úhlu vyrazil. Za minutu se však již Rudí ďáblové radovali. Po tlaku z rohového kopu prostrčil Herrera na Lingarda, jenž našel zcela volného Smallinga a anglický stoper již pouze uklidil do opuštěné klece.

Svůj náskok hosté zvýšili v 70. minutě. Pogba z obranné poloviny vyvezl míč do útoku, kde jej předal do běhu Lukakuovi, který přes vyběhnuvšího Begoviće poslal United do dvoubrankového vedení. Bournemouth se na větší odpor nezmohl a nechal tak svého soupeře odvézt si všechny body. Red Devils se tak stále drží na druhé pozici, Cherries zůstávají jedenáctí.

Více informací k zápasu

Brighton & Hove Albion - Tottenham Hotspur 1:1

17.04.2018 20:45

Góly: 50. Pascal Groß (pen.) - 48. Harry Kane

Brighton udělal další důležitý krok k tomu, aby svou nováčkovskou sezónu v Premier League mohl v květnu zakápnout šampaňským. Albion, za který celou sezónu NEhrají Skalák a Matějů, uhrál cennou remízu s Tottenhamem, který má naopak ambice z nejvyšších. Výsledek 1:1 však pro Kohouty zas až takovou výhrou není, naopak Chelsea může mírně větřit začínající boj o čtvrtou příčku.

Jasně, Tottenham má pořád vše ve svých rukou - ba co víc, cokoli jiného než umístění v top four by bylo nyní již velkým šokem. Chelsea má sice zápas k dobru, ale ztrácí na Spurs už osm bodů, což je v této fázi soutěže přespříliš. Fanoušci Blues však mohou živit alespoň jakous takous matematickou naději a i zápasy Premier League sledovat se zaujetím.

Úterní duel by vystačil na celovečerák v kině. Hrálo se nahoru-dolů a šancí bylo na obou stranách dost. Lépe začal Brighton, který zahrozil jako první hlavičkujícím Dunkem po rohovém kopu, což Llorisovi nadělalo drobné problémy. Francouzský gólman musel zasahovat i proti tečované střele šikovného Knockaerta.

Spurs se poprvé osmělili po půlhodině hry, kdy z dálky napřáhl v základu debutující Lucas Moura. Jeho prudkou ránu Ryan vytáhl zpod břevna na roh. Ještě lépe Matt Ryan zasáhl proti první skutečné gólové šanci zápasu v nastaveném čase prvního dějstvi. Kane si odstavil bránícího beka, předal míč Sonovi a ten se jal pálit k tyči. Jeho protivník byl ale na zemi včas.

Góly padaly až po změně stran a nutno říct, že to byla docela blesková záležitost. V osmačtyřicáté minutě udělali domácí řadu chyb v obraně, a tak se Son protáhl po brankové čáře a nabil Kaneovi do snadno proměnitelné pozice. V horizontu desítek vteřin ale Aurier ve vápně zezadu zasáhl Izquierda a Pascal Gross nařízenou penaltu procedil do sítě, byť si Lloris na střelu sáhl.

V závěru zápasu už to tolik nejiskřilo, což možná souvisí i s tím, že Tottenham v sobotu čeká důležité semifinále FA Cupu proti Manchesteru United. Největší šanci zbytku utkání každopádně div neproměnil ve vlastní gól Shane Duffy. Střelu Eriksena si totiž srazil jen pár decimetrů vedle zadní tyčky.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester City34293298:2590
2.Manchester United34235665:2674
3.Liverpool FC352011480:3771
4.Tottenham Hotspur34208666:3168
5.Chelsea FC34196959:3463
6.Arsenal FC341761166:4657
7.Burnley FC3514111035:3253
8.Everton FC351291440:5445
9.Leicester City3411111249:4744
10.Newcastle United341181535:4341
11.AFC Bournemouth359111541:5838
12.Watford FC351081742:6038
13.Brighton & Hove Albion348121432:4736
14.Crystal Palace358111636:5435
15.West Ham United348111542:6335
16.Huddersfield Town34981727:5435
17.Swansea City34891727:5133
18.Southampton FC345141533:5329
19.Stoke City356111832:6529
20.West Bromwich Albion354131829:5425
Zbývající zápasy
09.05. 20:45Chelsea FC - Huddersfield Town

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (810)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele