Premier League - souhrn 35. kola

23.04.2016, 15:40, aktualizováno 25.04.2016, 22:54
Komentáře a souhrny
Leicester rozstřílel Swansea a znovu se přiblížil k titulu, protože Tottenham nezvládl dohrávku s WBA. Arsenal se rozešel se Sunderlandem bez branek. Newcastle se v Liverpoolu vyšvihl s parádním a potenciálně veledůležitým comebackem. Chelsea i Southampton venku vstřelily čtyři branky. Své první dva ligové góly v sezoně si připsal Hazard. Man City si na začátek sobotního programu snadno poradil se Stoke...

Tottenham Hotspur - West Bromwich Albion 1:1

25.04.2016 21:00

Góly: 33. Craig Dawson (vl.) - 73. Craig Dawson

Naděje Tottenhamu na ligový titul se smrskly na minimum. Kohoutí syndrom z West Bromwiche pokračuje, z posledních šesti domácích zápasů proti Baggies vybojovali jedinou výhru. Dnes předvedli senzační výkon v prvním poločase, ale jednogólový náskok hosté ve druhém dějství poměrně zaslouženě smazali. Výsledek 1:1 obstaral dvěma brankami Craig Dawson...

Mauricio Pochettino má v oblibě, když jeho borci na hřiště vlétnou a v prvních minutách rozhodnou o vítězství. Úvodní dějství tomu přesně odpovídalo, Tottenham byl na trávníku absolutním vládcem a jeho hra těšila oko i všech nezaujatých diváků. Kohouti drželi míč na kopačkách víc než osmdesát procent času a jen zásluhou fantastického zákroku Boaze Myhilla se skóre neměnilo už v šesté minutě.

Kombinaci Alliho s Kanem však zhatil lehkým posunutím na tyč; branková konstrukce přitom zvonila za chvíli znovu, to když Eriksen z přímého kopu olízl břevno. Boaz Myhill měl hodně práce, po dvaceti minutách si musel poradit s další Kaneovou nebezpečnou střelou, tentokrát zpoza vápna. Velšského gólmana překonal až po půlhodině hry vlastním gólem Craig Dawson, který si v leže posunul míč do sítě po Eriksenově přímém kopu.

Hosty to však nezlomilo a v posledních minutách překvapivě zatlačili. Obránci Spurs museli asi čtyřikrát zblokovat jejich střely, jediná prošla k Llorisovi po nápřahu Yacoba, ale i ta byla tečovaná a francouzský gólman míč snadno sebral z trávníku.

Po změně stran tenhle obraz hry vydržel. Tottenham měl problém dostat se zpátky ke své hře s výjimkou jedné nadpozemské kombinace po ose Alli - Eriksen - Lamela, která skončila střelou do tyče. West Bromwich ale kousal čím dál víc - Gardner střílel z přímáku do Llorise, Rondón ve výborné pozici hlavičkoval vedle.

Dvacet minutě před koncem se však stav přece jen změnil. Rondónovu pumelici pod břevno ještě dokázal Lloris výtečně vyrazit na roh, jenže právě z něj Baggies udeřili. Gardnerův centr dolétl i díky Llorisove zaváhání až na hlavu Craiga Dawsona, který vyrovnal na konečných 1:1 a vykoupil svůj nešťastný moment z první půle. V závěru byli ke druhému gólu paradoxně blíže hosté, výsledek však setrval až do závěrečného hvizdu vyrovnaný.

Více informací k zápasu

Leicester City - Swansea City 4:0

24.04.2016 17:15

Góly: 10. Riyad Mahrez, 30. Leonardo Ulloa, 60. Leonardo Ulloa, 85. Mark Albrighton

Tenhle hon na Lišky nejspíš lovci nevyhrají. Leicester odpověděl na zaváhání s West Hamem naprosto dokonale - a to i bez vykartovaného Jamieho Vardyho. Fantasticky zahrál Riyad Mahrez, jeho branku pak hned dvěma góly doplnil Vardyho náhradník Leonardo Ulloa. Destrukci Swansea zakončil Marc Albrighton a svěřenci Claudia Ranieriho jsou titulu zase o něco blíž. Před dohrávkou Tottenhamu mají na Kohouty osmibodový náskok.

Leicester trefil do černého hned svou první střelou. V desáté minutě zazmatkoval jindy skálopevný Ashley Williams, který pokazil snadnou rozehrávku a míč nakopl do presujícího Riyada Mahreze. Alžírský záložník míč dovedl do šestnáctky a dokonale našel skulinu mezi přední tyčí a gólmanem Fabianskim. Pro Mahreze to byl už sedmnáctý gól a 28. bod v letošní sezóně.

Nejproduktivnější fotbalista Premier League měl dobrý poločas, několikrát předvedl parádní práci s míčem a skvostnou průnikovkou poslal do gólovky Okazakiho. Tomu ovšem střelu zblokoval jeden z obránců Swansea. Ve třicáté minutě však už Leicester získal dvougólové vedení - Drinkwater naservíroval z přímého kopu fantastický míč na hlavu Leonarda Ulloy, jenž přetlačil Williamse a zkušeně zakončil.

Tenhle moment byl pro lídra tabulky spouštěčem úspornějšího stylu fotbalu, který mu v posledních týdnech vynesl řadu hubených vítězství. Guidolinovi svěřenci si však dokázali vytvořit alespoň náznaky šancí, zpravidla z dílny Gylfiho Sigurdssona. Islandský záložník nacentroval míč na hlavu Fernándeze, jenž o pár centimetrů přestřelil, aby po chvíli zakončil ze standardky přímo a poprvé prověřil Schmeichela.

Leicesteru tenhle styl hry vydržel i v počátku druhého dějství, Foxes pokračovali v zodpovědném výkonu, skvěle presovali po celém hřišti a Swansea i přes územní převahu neměla jedinou šanci. Domácí naopak udeřili z prvního protiútoku. Schmeichelův výkop zachytil Jeffrey Schlupp, který se při svém výpadu přehnal přes Rangela i Fernándeze. Ve vápně váhal a jeho první pas zblokoval Williams. Schlupp ale dostal druhou šanci, odražený míč posunul k Ulloovi a ten skluzem na zadní tyči zvýšil už na 3:0.

Další vynikající výkon předvedl i neúnavný N’Golo Kanté, jenž opět parádně kraloval středu hřiště a ke čtyřem vybojovaným míčům přidal hned osm přerušení útoků Swans. Dvakrát míč vybojoval v 67. minutě a Schlupp mohl k asistenci přidat i gól - Fabianski jej ale skvěle vychytal. Polský gólman byl v závěru utkání ve velké permanenci a zastavil i obrovskou šanci Kinga, jenž utíkal sám na bránu po skvělém pasu Mahreze.

Swansea byla s každou uběhlou minutou deprimovanější a jedinou šanci měl čtvrt hodiny před koncem André Ayew. Na zadní tyčce však hlavou bránu netrefil. Krátce před koncem naopak předvedl šedesátimetrové sólo střídající Demarai Gray, který se dostal i ke střele. Fabianski sice vytáhl další úžasný zákrok, ale dorážka Marca Albrightona už byla nad jeho síly. V závěrečných minutách tak Leicester mohl s klidným svědomím potěšit fanoušky i exhibicí na polovině soupeře.

Více informací k zápasu

Sunderland AFC - Arsenal FC 0:0

24.04.2016 15:05

Góly: -

Souboj Arsenalu se Sunderlandem příliš fotbalové krásy nenabídl. Oba celky postrádaly chladnější hlavu při zakončení a po zásluze se nakonec rozchází s bezbrankovou remízou. Black Cats tak poskočili na sedmnácté místo, Arsenal zůstává čtvrtý.

Hosté vstoupili do zápasu slibně a hned v páté minutě pálil po kombinaci s Alexisem mladíček Iwobi, ovšem svou křižnou ránu nakonec poslal vedle. Na opačné straně zavčasu vyběhnul z brány Petr Čech, aby vyboxoval míč před dotírajícím Defoem, a tak si na první pořádnou šanci domácí počkali až do minuty dvaadvacáté. Patrick van Aanholt rozehrál přímý kop zpoza šestnáctky takřka dokonale, jenže ke své nevíře sledoval, jak se jeho kroucená rána před zeď pouze odráží od brankové konstrukce.

Arsenal zareagoval rovněž ze standardních situací. Nejprve se musel vytáhnout Vito Mannone, aby zastavil přímý kop Alexise, a z následného rohového kopu potřeboval italský brankář i pomoc obrany při zablokování pokusu Iwobiho. Devět minut před koncem první půle se pak domácí hlasitě dožadovali odpískání pokutového kopu, když Jermaine Defoe napálil prudkou ranou do ruky bránícího Mertesackera, ovšem rozhodčí Mike Dean bez váhání rozpažil a pokračovalo se ve hře. Když se stejným požadavkem neuspěli ani hosté po obdobné ruce Yedlina, šlo se v poločase do kabin za bezbrankového stavu.

Pět minut po změně stran musel Petr Čech vytáhnout hned dva výtečné zákroky, aby udržel čisté konto - nejprve jej protáhl Defoe a pak i dorážející M’Vila, jehož ránu navíc tečoval Monreal. Nabuzený Sunderland pak pokračoval ve střelách ze střední vzdálenosti i pokusem Khazriho, jenže Čech byl znovu připraven. Poté se opět herní iniciativy ujal Arsenal, jenže veškeré držení míče bylo hostům málo platné, když jakékoli zakončení postrádalo přesnost. Black Cats i nadále hrozili především skrze nestárnoucího Defoa, jenže také jejich finální fáze se nesetkávala s úspěchem.

Remíza nebyla přespříliš užitečná ani pro jeden tým, a tak závěr utkání sliboval napínavou podívanou. Střeleckými pokusy se prezentovali Alexis se střídajícím Welbeckem, ovšem Mannone se zaskočit nenechal. Na opačné straně se zase domácím nezadařilo ani ze série standardních situací, a tak utkání skončilo neuspokojivou remízou 0:0. Sunderland tak nadále figuruje na samé hranici sestupu, přičemž Arsenal si zase komplikuje své postavení v boji o první čtyřku.

Více informací k zápasu

AFC Bournemouth - Chelsea FC 1:4

23.04.2016 16:00

Góly: 36. Tommy Elphick - 5. Pedro, 34. Eden Hazard, 71. Willian, 90+1. Eden Hazard

Je libo asistenci? Řekněte si Fábregasovi. Španělský režisér Chelsea neúnavně otvíral obranu Bournemouthu celých 90 minut, nahrál na tři góly a připravil svým spoluhráčům řadu dalších šancí. Jeho balóny proměnily v gól Pedro, Willian a Eden Hazard, který ukončil svoji děsivou sérii bez gólu trvající 29 zápasů hned dvěma trefami.

Bournemouth byl v prvních minutách aktivnější a především po pravé straně dělal defenzivě (a hlavně nejistému Babovi) Chelsea velké problémy. Begović, který zaskakuje za vykartovaného Courtoise, se však do permanence nedostal. Udeřilo však na opačné straně. Pedro dostal parádní míč do vápna od Fábregase a pod tlakem dokázal přehodit Boruce a otevřít skóre.

Cherries nepříznivý vývoj nezaskočil a nadále se tlačili kupředu. Obrovskou šanci měl Cook, jenž se dostal po rohovém kopu k odraženému míči na deseti metrech. První střelu na bránu však vyprodukoval až Lewis Grabban, který ve třicáté minutě prověřil Begoviće z ostrého úhlu. Na krátko zahraný rohový kop potom k propagační hlavičce využil Josh King. Zajímavěji vyhlíželo Grabbanovo trknutí, ale ten branku netrefil.

Tahle série šancí odstartovala stoprocentně nejatraktivnější pasáž utkání. Poslední čtvrthodina prvního dějství se hrálo nahoru-dolů a během krátké chvíle se stalo několik přelomových událostí. V první řadě skončilo bez deseti dnů rok trvající gólové sucho Edena Hazarda, který po Fábregasově elegantní patičce napřáhl z nějakých dvaceti metrů a přesně k tyči překonal Boruce.

Bournemouth však s odpovědí neotálel, hned za minutu skončil Pughův centr na břevně - i díky Begovićově pohotovosti. Následný roh rozehráli Cherries na krátko, Francis našel hlavu kapitána Tommyho Elphicka a ten vstřelil svůj první gól v Premier League. Do přestávky zahrozil po parádním Pughově průniku ještě Grabban, ale Begović tentokrát zasáhl.

Hvězdnou zápasu byl jednoznačně Cesc Fábregas, který měl prsty prakticky ve všem nebezpečném ze strany Chelsea, míč měl na kopačkách suverénně nejvíce ze všech hráčů na trávníku a především - jeho pasy za obranu byly dnes zkrátka úchvatné. Na sklonku poločasu nabídl další gól Pedrovi, ten však přestřelil.

Nejlepší momenty si Fábregas nechal na poslední dvacetiminutovku. V jejím úvodu další skvostnou průnikovkou oslovil Williana, jenž krásným obloučkem Boruce překonal. Další Španělovy pobídky zůstaly nevyužity - i vinou Hazardovy linkavosti. Belgický křídelník však má za sebou taky skvělý zápas, k první trefě totiž v nastaveném čase přidal i druhou a uzavřel skóre na konečných 1:4. Matićovu zpětnou přihrávku neměl potíž procpat z bezprostřední blízkosti do sítě.

Více informací k zápasu

Aston Villa - Southampton FC 2:4

23.04.2016 16:00

Góly: 45+1. Ashley Westwood, 85. Ashley Westwood - 15. Shane Long, 39. Dušan Tadić, 71. Dušan Tadić, 90+4. Sadio Mané

Aston Villa doma předvedla další výkon plný obranných chyb a Southamptonu podlehla divokým výsledkem 2:4. Hosté byli lepším týmem a mohli vyhrát výraznějším rozdílem, dvakrát domácí ještě zachránila branková konstrukce.

Domací začátek zápasu hodně prospali a už ve třetí minutě je ochránilo před inkasovanou brankou břevno Longa. První varování si však Villians k srdci nevzali. Proč je Aston Villa na posledním místě ukázala 15.minuta a další (ne)bránění domácích při první inkasované brance. Vzorový centr Ryana Bertranda šel přesně do míst, kde by měla operovat stoperská dvojice. Shane Long luxusní pobídku hlavou využil, ale nebýt úplné absence stoperů, neměl by to tak jednoduché. Každopádně Southampton vstoupil do utkání nejlepším možným způsobem, ve Villa Parku vstřelil rychlý gól a mohl se uklidnit. Ve 21.minutě mohli domácí srovnat krok, ale pokus Ayewa mezi tři tyče nezamířil.

Ve 30.minutě se v ofenzívě opět utrhli hosté a po střele Van Dijka zazvonila už podruhé v zápase branková konstrukce. Laxní bránění Aston Villy nezůstalo bez odezvy, Longův další gól nemohl být pro ofsajd uznán, ale krátce na to stejně udeřilo. Aktivní Long pláchl obraně, vyběhnutý golman mu sice zakončit nedovolil, nicméně defenzíva Aston Villy se neráčila vrátit a tak měl irský útočník spoustu času počkat si na nabíhajícího Dušana Tadiće, který se nemýlil - 2:0 pro Southampton. Aston Villa přeci jenom ukázala v prvním poločase jednu světlou chvilku, v nastavení propadl balón k Westwoodovi a ten střelou od země snížil.

Druhý poločas Southampton kontroloval hru a až dvacet minut před koncem vstřelili druhou branku. Kopačka Dušana Tadiće vyslala další přesný projektil a brankář domácích se k tyči natahoval marně. Poslední slovo v zápase to však neznamenalo. V 85.minutě domácí vykřesali novou naději. Nedůraz v obranně a nikým nehlídaný Westwood znamenali snížení na 2:3 z pohledu domácích a jelikož sudí nastavil ještě pět minut, čekalo diváky v ochozech stadionu velké drama. Až ve 4.minutě nastavení bylo definitivně rozhodnuto. Úspěšná hlavička Maného znamenala konečnou podobu výsledku 4:2 pro Southampton.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - Newcastle United 2:2

23.04.2016 16:00

Góly: 2. Daniel Sturridge, 30. Adam Lallana - 48. Papiss Cissé, 66. Jack Colback

2:0 je o poločase nejhorší výsledek. Csaplárovo klišé je poslední dobou čím dál tím platnější a dnes to pocítil Liverpool. Zdánlivě bezproblémový zápas se po obrátce trošku zvrtnul a Newcastle vytěžil z utkání na Anfield Road alespoň bod. Ten mu však v bitvě o záchranu nestačí - sedmnáctý Norwich má o bod víc a zápas k dobru k tomu. Sunderland je na tom bodově stejně jako Straky, ale má v ruce o dva mače navíc.

Nicméně, už o po pouhé minutě hry otevřel skóre krásným gólem Daniel Sturridge. Anglický útočník převzal dlouhý míč Morena, na hranici vápna si poradil se dvěma obránci a z otočky poslal míč dokonale k tyči. Druhou trefu měl na svědomí opět Alberto Moreno, který ve třicáté minutě přihrál na podobnou pozici jako při prvním gólu Adamu Lallanovi, jenž senzačně zakončil. Jeho technická rána levačkou zaplula krásně pod břevno.

Newcastle vystrčil drápky už v nastaveném čase prvního dějství, jenže Vurnon Anita odražený míč napálil nad. Zkraje druhého dějství však své zaváhání dokonale napravil. Dlužno poznamenat, že mu k tomu pomohl chybující Simon Mignolet, který centr z pravé strany fatálně neodhadl, načež Papiss Cissé snadno hlavou zakončil do prázdné svatyně. Mignolet takto zavinil už čtvrtý gól do sítě Liverpoolu v této sezóně.

Reds málem uštědřili Newcastlu K.O., Allenovu hlavičku po krásném Milnerově centru totiž Darlow vyrazil jen k Firminovi, jenž doklepl míč do sítě. Nacházel se však v ofsajdu a gól nebyl uznán. Po hodině hry naopak Magpies dokázali vyrovnat. Townsendův centr prodloužil Lovren k Jacku Colbackovi, načež střelu ryšavého záložníka ještě navíc před Mignoletem tečoval.

Více informací k zápasu

Manchester City - Stoke City 4:0

23.04.2016 13:45

Góly: 35. Fernando, 43. Sergio Agüero (pen.), 64. Kelechi Iheanacho, 74. Kelechi Iheanacho

Arsenal je pod tlakem. Stoke City sice na Etihad Stadium na papíře sliboval složitého soka, nakonec jím však ani omylem nebyl a favorizovanému Manchesteru City podlehl vysoko 0:4. Joe Hart si proti Potters připsal již svou patnáctou nulu v kariéře...

Manuel Pellegrini před duelem s Realem Madrid přirozeně šetřil několik opor v čele s kapitánem Kompanym a rozjetým záložníkem De Bruynem, to však nebyl žádný problém. Hvězdou brzkého odpoledne se ukázal být Kelechi Iheanacho, který čím dál víc vypadá být regulérní hvězdou zítřka.

Stoke si vypracoval nějaké šance, to ne že ne, a speciálně za stavu 0:2 měli skórovat Joselu nohou i Diouf hlavou, ovšem Potters znovu zradila defenzíva. Hughesovu mančaftu se už potřetí v řadě povedlo inkasovat čtyři góly, přičemž ničemu nepomohlo ani střídání zraněného Shaye Givena.

Irský brankář se ze hřiště poroučel na startu druhé půle, kdy už bylo de facto rozhodnuto. David Silva s Kunem Agüerem potom rovněž střídali předčasně, to však pouze kvůli vidině semifinále Ligy mistrů. A minimálně Argentinec si své odvedl tak jako tak, když z penalty po faulu na Kelechiho zvyšoval na 2:0. První gól vsítil po Navasově rohu hlavičkující Fernando.

Iheanacho se sám začal prosazovat až ve druhé půli. Nejprve využil chytrého záběhu a příhry Zabalety, poté si v samostatném úniku vychutnal vyběhnuvšího Haugaarda - a nakonec se ve svých osmi soutěžních startech v tomto ročníku podílel na úžasných 11 brankách Citizens.

Více informací k zápasu

Crystal Palace - Everton FC 0:0

13.04.2016 21:00

Góly: -

Předehrávka pětatřicátého kola mezi Crystal Palace a Evertonem pouze potvrdila, z jakého důvodu k ní vlastně došlo. Oba týmy čeká semifinále FA Cupu (s jinými soupeři) - a právě do Wembley patrně směřovaly myšlenky všech fotbalistů. V Selhurst Parku tak byl k vidění průměrný fotbal, k vidění naopak nebyl vidět ani jeden gól. Crystal Palace ke druhé výhře v řadě nepomohla ani čtyřicetiminutová přesilovka.

Sezóna Evertonu v Premier League je jedno velké zklamání, svěřenci Roberta Martíneze už dávno vzdali atak na pohárové příčky a trápí se v dolní polovině tabulky. Stejně je na tom i Crystal Palace - "bohužel" mají oba týmy již dostatek bodů, aby se nemusely zajímat o situaci v sestupových vodách. Duel tak skutečně neměl vlastně žádný hmatatelný náboj.

To však neplatilo pro známého brouska Jamese McCarthyho, který už po čtvrt hodině šlapákem zajel do Yohana Cabayeho a viděl žlutou kartu. Everton byl v prvním poločase lepším týmem, Colemana i Lukakua však vychytal Hennessey, zatímco Koné vypálil těsně nad. Eagles před přestávkou zahrozili pouze prostřednictvím Gayla, jenž ve vzduchu nádherně "zastříhal" a jen těsně minul Roblesovu branku.

Hned po změně stran byl nejblíž gólu Ross Barkley, který krásnou ranou z osmnácti metrů trefil břevno. Obraz hry změnila dvaapadesátá minuta, kdy McCarthy zbytečně a bez balónu zastavil Bolasieho a po druhé žluté mazal pod sprchy. Crystal Palace však přesilovku nevyužilo, největší šanci spálil po Jedinakově přihrávce Puncheon - sám před Roblesem si však neporadil a španělský gólman jeho ránu vyrazil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Leicester City352210363:3376
2.Tottenham Hotspur351912465:2669
3.Manchester City35197966:3464
4.Arsenal FC351810758:3464
5.Manchester United34178942:3059
6.West Ham United341414657:4356
7.Liverpool FC341510958:4555
8.Southampton FC351591149:3754
9.Chelsea FC3412111153:4647
10.Stoke City351381437:5147
11.Everton FC349141153:4841
12.Watford FC341181533:4041
13.West Bromwich Albion3510111432:4341
14.AFC Bournemouth351181642:6141
15.Swansea City3510101534:4940
16.Crystal Palace351091636:4539
17.Sunderland AFC347101739:5731
18.Norwich City34871935:6031
19.Newcastle United35791938:6430
20.Aston Villa35372525:6916
Zbývající zápasy
10.05. 20:45West Ham United - Manchester United
11.05. 20:45Norwich City - Watford FC

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1122)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele