Premier League - souhrn 34. kola

14.04.2018, 15:31, aktualizováno 16.04.2018, 23:04
Komentáře a souhrny
Duel West Hamu se Stoke skončil nerozhodně 1:1. Trefovali se dlouháni-náhradníci. Nejdřív hostující Peter Crouch a pak domácí Andy Carroll, který v poslední minutě sebral Hrnčířům vítězství, které by se jim v boji o záchranu tolik hodilo.

West Ham United - Stoke City 1:1

16.04.2018 21:00

Góly: 90. Andrew Carroll - 79. Peter Crouch

Stoke až v samém závěru ztratilo dost možná poslední šanci na záchranu v Premier League. Na olympijském stadionu v Londýně se sice ve druhém poločase dostalo ve vedení, v poslední minutě základní hrací doby však West Ham dokázal srovnat a stanovit konečný výsledek 1:1.

Kladivářům se naposledy povedl husarský kousek, když vybojovali remízu na hřišti městského rivala Chelsea. Manažer David Moyes byl s výkonem svých svěřenců očividně spokojen, neboť v sestavě neudělal jedinou změnu. Lodivod Hrnčířů Paul Lambert se musel obejít bez Glena Johnsona. Obranu místo něj vyztužil Kurt Zouma.

Hosté se do vedení mohli dostat ve 12. minutě, ale Bauer v dobré příležitosti našel jen připraveného Harta. Ve 33. minutě napálil míč z hranice pokutového území Diouf, ovšem podobně jako Bauer předtím zamířil přesně do míst, kde stál anglický brankář. V nastavení první půle se konečně osmělil i West Ham. Nobleovu střelu z dálky musel krýt Butland.

Deset minut po změně stran si na centr naskočil Arnautović a dokázal rozvlnit síť, jenže radost mu překazil praporek asistenta rozhodčího signalizující ofsajd. Za dalších jedenáct minut napálil míč Fernandes a překonal vše, co mu stálo v cestě včetně Butlanda. Gól však zase nemohl platit, protože Arnautović stál opět v postavení mimo hru a bránil brankáři Potters ve výhledu.

V 69. minutě zahrával přímý kop Cresswell a pořádně protáhl Butlanda, který musel míč vyrazit na roh. Jedenáct minut před koncem vystřelil na Harta Shaqiri, brankář Hammers vyrazil míč pouze ke střídajícímu Crouchovi, který již měl jednoduchou práci a poslal Stoke do vedení.

Hosté však těsný náskok neudrželi, protože v 90. minutě se do Cresswellova centru položil další žolík Andy Carroll, který tak rozhodl o dělbě bodů.

Více informací k zápasu

Manchester United - West Bromwich Albion 0:1

15.04.2018 17:00

Góly: 73. Jay Rodriguez

Manchester United překvapivě nezvládl souboj s posledním West Bromwichem Albion. O výhře hostů rozhodl jedinou brankou zápasu Jay Rodriguez. Baggies tak stále živí naději na záchranu v Premier League.

Manažer Rudých ďáblů José Mourinho učinil oproti derby se City dvě změny v sestavě. Vedle Smallinga se ve stoperské dvojici představil Lindelöf a Lingarda nahradil Mata. Mourinhův protějšek Darren Moore nechal postavit totožnou jedenáctku, která minulý víkend vybojovala bod se Swansea.

Albion mohl jít do vedení ve 12. minutě, kdy se ve velké šanci objevil Livermore, ale jeho střelu levou nohou kryl De Gea. Za sedm minut prostrčil Mata míč na Lukakua, jehož vychytal Foster. Anglický brankář si následně poradil i s pokusem Sáncheze.

Ve druhém poločase zahrozil Lukaku, který si naskočil na centr od Matiće, ale skvělým zákrokem se opět prezentoval Foster. V 73. minutě se po rohovém kopu tlačil k hlavičce Dawson, jehož sice odstavil Matić, k míči se však dostal Rodriguez, který z bezprostřední blízkosti dostal hosty do vedení. V nastavení se pokoušel vyrovnat Smalling, toho ovšem vychytal hrdina zápasu Foster.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Arsenal FC 2:1

15.04.2018 14:30

Góly: 29. Ayoze Pérez, 68. Matt Ritchie - 14. Alexandre Lacazette

Souboj dvou celků s bilancí tří ligových výher za sebou vyzněl lépe pro domácí Newcastle, který obstál v souboji s favorizovaným Arsenalem a výhrou 2:1 překonal hranici čtyřiceti získaných bodů, tedy obvyklou záruku udržení v první lize. Hosté na cestách naopak ani na pátý pokus v roce 2018 nedokázali v Premier League bodovat, přestože se ujali brzkého vedení.

Arséne Wenger podle očekávání nasadil silně obměněnou základní jedenáctku oproti čtvrtečnímu vystoupení v Evropské lize, a tak se při absencích Koscielného, Bellerína, Ramseyho či Özila dostalo i na ligový debut osmnáctiletého odchovance Joea Willocka. Přestože sestava Kanonýrů byla v nezvyklém složení bez řady opor, výkon z první půle tomu vůbec nenasvědčoval.

Arsenal bez větších potíží kontroloval hru, a ještě před odehráním úvodní čtvrthodiny se dostal do vedení. Výtečný pas Shkodrana Mustafiho si na levé straně zpracoval ve sprintu Piérre-Emerick Aubameyang a pohotovým centrem před branku našel Alexandra Lacazetta, jenž zblízka suverénně uklidil míč do sítě.

Odpověď Newcastlu na sebe ovšem nenechala dlouho čekat a již v devětadvacáté minutě bylo opět srovnáno. Shelveyho nákop na unikajícího Gaylea ještě sám o sobě nebezpečí nepřinesl, ovšem náběh Ayozeho Péreze z druhé vlny vystihl přesnou pobídkou Yedlin a španělský forvard excelentním zakončením z voleje propálil Petra Čecha na přední tyči. Když pak Diamého zaváhání v rozehrávce zbrkle prováhali Lacazette s Willockem, šlo se o přestávce do kabin za nerozhodného stavu 1:1.

Po změně stran se dlouhé minuty utkání odehrávalo výhradně ve středu pole bez jakékoli větší šance na jedné či druhé straně, což se ale změnilo s nástupem Islama Slimaniho. Útočník Newcastlu jen pár minut po nástupu na hřiště využil zmatků v obraně Arsenalu a posunul hlavičkou míč do volného prostoru, kam si po Pérezově přiťuknutí naběhl Matt Ritchie a tváří v tvář Čechovi nezaváhal.

Arsenal tak musel otevřít hru v honbě za vyrovnáním, což domácím plně vyhovovalo k podnikání rychlých protiútoků. Opět po dobré práci Slimaniho z jednoho takového brejku vzešla tečovaná rána Kenedyho, která skončila na břevně. Newcastle to však mrzet nemusí, neboť závěrečné minuty již obětavě ubránil a díky prestižní výhře 2:1 místo obávaného boje o záchranu může ve zbytku sezony směle útočit na horní polovinu tabulky - na osmý Leicester již tým Rafy Beníteze ztrácí jen pouhé dva body.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Manchester City 1:3

14.04.2018 20:45

Góly: 42. Christian Eriksen - 22. Gabriel Jesus, 25. Ilkay Gündogan (pen.), 72. Raheem Sterling

Žádný kolaps se nekoná, Manchester City se po třech soutěžních porážkách v řadě vrátil do zajetých kolejí a ve skvělém výkonu porazil Tottenham na jeho hřišti 3:1. Smutek z vyřazení z Ligy mistrů přetrvává, ale titul z Premier League už Guardiolovy nikdo nesebere. Oslavy mohou propuknout už zítra, pokud rival United prohraje s WBA. Citizens si jej pak v opačném případě můžou zajistit za týden doma proti Swansea.

Tottenham naproti tomu dovolil fanouškům Chelsea tajně doufat, že boj o čtvrté místo je ještě jakž takž otevřený. Sedm bodů a mnohem lepší skóre je však pět kol do konce sezóny pořád velmi luxusní náskok.

V utkání se střetlo hned kvarteto fotbalistů bojujících o PFA hráče roku, jmenovitě Harry Kane, David Silva, Leroy Sané a jeden z favoritů Kevin De Bruyne. Dva z nich se už ve třetí minutě zapojili do první velké šance. Silva poslal do vápna míč na Sterlinga, do jehož centru se parádním volejem opřel Sané. Orazítkoval však jen tyčku za Llorisem.

Přesto se Manchester City dostal do vedení poměrně záhy. Dlouhý Kompanyho balón za obranu sebral hbitý Gabriel Jesus a samostatný nájezd zakončil přesně. Prakticky vzápětí se Sterling zase dral do vápna a na jeho hranici ho sestřelil Hugo Lloris. Nařízenou penaltu s přehledem proměnil Ilkay Gündogan a Citizens se ujali pohodlného dvougólového vedení.

To jim ještě na sklonku prvního poločasu umazal Christian Eriksen, který dostal míč do brány s pořádnou dávkou štěstí. Laporte mu míč už už ustřelil od nohy, ale trefil Dánovu druhou nohu, která už přetavila šanci v gól.

Guardiola vztekle mrštil lahví s vodou o zem, ale jeho svěřenci ve druhém dějství nenechali nic náhodě. Napoprvé si Raheem Sterling položil na zem Llorise i jednoho beka, ale v zakončení selhal. Po následném rohu ale francouzský gólman vyrazil míč opět ke Sterlingovi, který už tentokrát napálil míč prudce do sítě.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - AFC Bournemouth 3:0

14.04.2018 18:30

Góly: 7. Sadio Mané, 69. Mohamed Salah, 90. Roberto Firmino

Egyptský král Mohamed Salah pokračuje v letošní sezóně ve své fantastické jízdě a je blízko zápisu do historických tabulek. V zápase proti Bournemouthu si liverpoolský střelec připsal už třicátou trefu a od rekordu tria Ronaldo, Suárez, Shearer ho dělí jediný přesný zásah. Pomohl tak semifinalistovi Ligy mistrů k hladké výhře 3:0, o kterou se zasloužili i jeho dva kolegové z útoku Mané s Firminem.

Liverpool si díky tomu uchoval desetibodový náskok na pátou Chelsea, která ještě teoreticky může ohrozit umístění Reds v top čtyřce. Tým Jürgena Kloppa nevypadl po vyřazení Manchesteru City herní rytmus a potvrdil, že se mu na Anfield Road daří víc než kdy jindy. Neprohrál tam už 19 ligových zápasů v řadě.

Už v sedmé minutě Henderson odcentroval do šestnáctky na Sadia Maného, jehož hlavičku sice Begović vyrazil, ale s dorážkou senegalského křídelníka už si neporadil. Liverpool pak několikrát bušil na vrata, Alexander-Arnold pálil z přímého kopu do gólmana, Oxlade-Chamberlain se Salahem vedle.

Nejzářnější moment Mohameda Salaha přišel v devětašedesáté minutě. Trent Alexander-Arnold kousek za půlící čárou poslal k vápnu Bournemouthu dlouhý vysoký balón a Salah prokázal, že k zakončení nepotřebuje klid ani míč na noze. Zády k bráně vyskočil a prodloužil míč za Begoviće. Kromě třicátého gólu v Premier League si připsal taky čtyřicátou trefu kompletně.

Mané s Firminem se poté pokoušeli náskok ještě navýšit, leč marně. Nedlouho nato se poprvé osmělili i fotbalisté Bournemouthu, jmenovitě Dan Gosling. Jeho ránu Karius vyrazil a s dorážkou si neporadil Callum Wilson.

Úplně na konci zápasu se nakonec Liverpool třetího gólu dočkal a postaral se o to výše zmíněný Roberto Firmino. Živelný a velmi chválený Alex Oxlade-Chamberlain převzal balón uprostřed hřiště, dovedl ho až k vápnu, kde ho předal svému brazilskému kolegovi. Firmino bleskově změnil směr a vypálil. Míč pak prolétl mezi nohama Simona Francise a zastavila ho až síť.

Více informací k zápasu

Burnley FC - Leicester City 2:1

14.04.2018 16:00

Góly: 6. Chris Wood, 9. Kevin Long - 72. Jamie Vardy

V krasojízdě pokračuje Burnley, které po páté výhře v řadě stále živí naděje na Evropskou ligu. The Clarets měli fantastický start do utkání a už po deseti minutách hry vedli o dvě branky. Leicester City v závěru utkání zdramatizoval, ale branka Jamieho Vardyho byla v zápase tou poslední.

Leicester si stěží mohl představit horší začátek zápasu, než ten, který ho potkal na Turf Moor. Domácí borci do zápasu vlétli jako uragán a za pouhých deset minut musel Schmeichel lovit balon ze své sítě rovnou dvakrát! Pravda, v prvním případě Burnley hodně pomohla chyba stopera Morgana, kterou Chris Wood nemilosrdně potrestal. Také o tři minuty později selhala hostující defenzíva, když po rohovém kopu neuhlídala na malém vápně Kevina Longa! Burnley bleskurychle vedlo 2:0 a mělo skvěle našlápnuto ke třem bodům.

Hosté pochopitelně nic nevzdávali. Riyad Mahréz s pomocí teče prověřil Popea a ve 34. minutě ho pro změnu donutil ke skvělému zákroku na brankové čáře. Pochvalu při druhé akci zasloužil centrující Gray. Leicester si v závěru prvního poločasu vytvořil slušný tlak, ale Pope byl k nepřekonání.

Leicester chtěl ještě více oživit hru a na plac se dostal Iheanacho. Burnley ale držel výtečný Pope. Ten zlikvidoval i pohotovou ránu Jamieho Vardyho. Po ruce Corka se zase hosté dožadovali penalty, ovšem neúspěšně. Leicester se dočkal kontaktní branky čtvrthodinu před koncem. Jamie Vardy si to nasměroval rovnou na branku Popea a parádní ranou mu tentokrát nedal šanci!

Hosté ještě více ožili a za chvíli mohlo být srovnáno, ale Longova teč naštěstí pro Burnley zabránila tomu, aby Vardy uklízel do prázdné branky. Leicester se tlačil dopředu a domácí se pochopitelně soustředili na udržení výsledku, což se jim nakonec podařilo.

Více informací k zápasu

Crystal Palace - Brighton & Hove Albion 3:2

14.04.2018 16:00

Góly: 5. Wilfried Zaha, 14. James Tomkins, 24. Wilfried Zaha - 18. Glenn Murray, 34. José Izquierdo

Prestižní souboj Crystal Palace s Brightonem dopadlo lépe pro domácí, kteří udělali důležitý krok směrem k záchraně. Gólové hody nabídl první poločas, ve kterém se skóre měnilo hned pětkrát. V tom druhém se hosté marně snažili o vyrovnání.

Roy Hodgson, který je manažerem Eagles, udělal v sestavě svého týmu dvě jednu změnu v obraně, kdy Wan-Bissaku nahradil Ward. Hodgsonův protějšek Chris Hughton zamíchal sestavou ve dvou případech. V Selhurst Parku nezačali zápas Pröpper s Marchem, kteří přepustili v sestavě místo Locadiovi s Kayalem.

Gólovou přestřelku zahájili již v páté minutě domácí. Rohový kop nakrátko podcenila obrana Seagulls, která dovolila Milivojevićovi vystřelit z úhlu a jeho pokus dorazil do sítě Zaha. Za dalších osm minut napálil míč Towsend na Ryana, ovšem brankář hostů si s pokusem poradil. Za minutu však po rohovém kopu vypukl zmatek v pokutovém území, kde se nakonec nejrychleji zorientoval Tomkins, jenž upravil na 2:0.

Racci korigovali v 18. minutě taktéž po centru od rohového praporku, na který si naskočil Dunk, jehož hlavičku ještě usměrnil Murray - 2:1. Odpoveď Orlů ale byla opět gólová. Šest minut po Murrayho zásahu podruhé v zápase zafungovala spolupráce Milivojeviće se Zahou, po které se druhý jmenovaný znovu prosadil. Za deset minut však Locadia prostrčil míč na Izquierda, který se zbavil Warda a technickou střelou opět snížil na rozdíl jedné branky.

V 61. minutě byl blízko vyrovnání Murray, jenž zakončil pravou nohou těsně vedle. Sedm minut před koncem duelu pálil z voleje Stephens a Hennessey se prezentoval pohotovým zákrokem. Poslední velkou šanci na vyrovnání měl v nastavení Murray, jenže zakončení mu vůbec nevyšlo, protože před ním přizvedl míč jeden z obránců.

Více informací k zápasu

Huddersfield Town - Watford FC 1:0

14.04.2018 16:00

Góly: 90+1. Tom Ince

Velmi důležité tři body získal na poslední chvíli Huddersfield. V souboji s Watfordem to dlouhou dobu vypadalo na bezbrankovou remízu, když v první minutě nastavení rozhodl Tom Ince. Sestupové ohrožení sice nadále zůstává, nicméně situace je pro Terriers o poznání lepší.

Huddersfield potřeboval zvítězit a jeho fanoušci moc dobře věděli, že zopakovat výhru ze vzájemného souboje na Vicarage Road bude nesmírně těžké, ne-li utopické. Watford toužil po revanši a s Huddersfieldem sehrál vyrovnanou partii.

Úvod patřil domácím, ale jejich šance výraznější ohrožení řeckého brankáře Karnezise neznamenalo. Na druhé straně si zase zkoušel vymodlit penaltu Pereyra, ale sudí ho prokoukl a nakonec udělil žlutou kartu za simulování. Diváci na John Smith's Stadium se v prvním poločase žádné větší gólovky, natož branky nedočkali a nezbývalo než doufat, že se herní projev po změně stran zlepší.

Ale to se nestalo. Watford srovnal hru a dokonce Huddersfiled na nějakou chvíli přikoval k pokutovému území, ovšem domácí brankář byl i tak většinu času bez práce. Utkání dlouho směřovalo k nerozhodnému výsledku a oba celky s s tím už začaly smiřovat, když v tom nečekaně udeřil Tom Ince. Kongolo nenápadně z půlky nakopl balón dopředu, Zanka si ho skvěle zpracoval a přiťukl ho lépe postavenému Tomu Inceovi, který trefil odkrytou klec. Stadion v Huddersfieldu byl na nohou! Watford se ve zbytku času pokusil zaútočit, ale domácí už si výsledek pohlídali.

Více informací k zápasu

Swansea City - Everton FC 1:1

14.04.2018 16:00

Góly: 72. Jordan Ayew - 43. Kyle Naughton (vl.)

Swansea se rozešli s Evertonem smírně. Domácí byli sice po většinu zápasu lepším celkem, nakonec však zachraňovali alespoň remízu, protože do vedení šli hosté. Na konečných 1:1 korigoval Jordan Ayew.

Manažer Labutí Carlos Carvalhal tentokrát vsadil na formaci se čtyřmi obránci, ve které nezbylo místo na Van der Hoorna. Do zálohy se vrátil Ki a v útoku se k André Ayewovi přidal Narsingh a Andrého bratr Jordan. Lodivod Toffees Sam Allardyce udělal v sestavě jednu změnu, kdy Daviese nahradil Gueye.

Domácí mohli jít do vedení ve 22. minutě, kdy se dostali do přečíslení, avšak Jordan Ayew v slibné pozici netrefil prostor mezi třemi tyčemi. Za minutu našel Carroll z rohu Fernándeze, jehož pokus vyhlavičkoval z brankové čáry Tosun. Následná rána Carrolla skončila nad břevnem. Ve 26. minutě narazil Jordan svému bratrovi Andrému, jenž však v tísni trefil pouze brankáře hostí Pickforda.

První branka padla dvě minuty před koncem první půle a vzhledem k jejímu průběhu se vedení překvapivě ujaly Karamelky. Colemanův centr napálil z voleje Bolasie, s jehož pokusem i následnou dorážkou si Fabianski poradil, míč se ovšem nešťastně odrazil od Naughtona, který tak vstřelil vlastní gól. Za druhým zásahem vyslal o minutu později Baines Walcotta, Fabianski byl však u míče o fous dřív.

Sedm minut po přestávce opět zafungovala spolupráce bratří Ayewů. Po sklepnutí Jordana pálil André a jeho pokus vyrazil Pickford na roh. V 70. minutě si střídající Dyer přichystal balón na pravačku a jeho povedený pokus letěl jen těsně nad břevno. O minutu později již však Carroll našel Jordana Ayewa, jehož přízemní střela na vzdálenější tyč znamenala vyrovnání.

Everton si mohl vzít vedení zpět patnáct minut před koncem. Tosun odcentroval na Colemana, jehož rána rozezvučela horní tyč Fabianskeho brány. Swans i Toffees si tak po závěrečném hvizdu připsali druhou remízu za sebou. Domácí stále nemají vyhráno v boji o prvoligovou příslušnost, hosté zůstávají bezpečně ve středu tabulky.

Více informací k zápasu

Southampton FC - Chelsea FC 2:3

14.04.2018 13:30

Góly: 21. Dušan Tadić, 60. Jan Bednarek - 70. Olivier Giroud, 75. Eden Hazard, 78. Olivier Giroud

Southampton byl dlouhou dobu blízko velkému překvapení a vzestupu tabulkou. Csaplárova past však nakonec sklapla, byť tentokrát se domácí dostali do dvoubrankového vedení až v 60. minutě. Následně ovšem Chelsea zabrala a i díky dvěma brankám francouzského útočníka Girouda uloupila z jihu Anglie tři body.

Manažer Saints Mark Hughes udělal oproti poslednímu neúspěšnému zápasu na Arsenalu jednu změnu v sestavě, když místo Stephense dostal šanci poprvé v Premier League Bednarek. Blues se taktéž nevyvedlo minulé utkání doma s West Hamem, na což Antonio Conte zareagoval dvakrát. Rüdigera nahradil Christensen a po pravé lajně místo Mosese tentokrát pelášil Zappacosta.

Do vedení šli ve 21. minutě překvapivě domácí. Bývalý levý bek Chelsea Bertrand pláchl po lajně svým bývalým spoluhráčům a v pokutovém území předal míč volnému Tadićovi, jenž jej uklidil za Courtoisova záda. Od konce poločasu mohli hosté dohrávat pouze v deseti, protože Alonso šlápl kolíky na Longovo lýtko. Sudí Dean si však incidentu nevšiml.

Osm minut po změně stran dostal Long balón za obranu soupeře, následně ustál souboj s Christensenem a jeho střelu levačkou musel vyrazit Courtois. Po hodině hry již však St Mary’s Stadium vybuchl radostí. Centr Warda-Prowse z přímého kopu našel zcela volného Bednareka a polský fotbalista si při ligovém debutu připsal i premiérový gól.

Blues však nesložili zbraně a v 70. minutě začali duel otáčet. Fabregas rychle rozehrál na Alonsa, jehož centr našel přesně hlavu Girouda, který překonal gólmana Světců McCarthyho. Za dalších pět minut už bylo srovnáno. Willian přihrávkou z levé strany našel trestuhodně neobsazeného Hazarda, který ránou nad pravé rameno McCarthyho vsítil druhou branku svého mužstva.

Spanilou osmiminutovku Chelsea dokonal v 78. minutě Giroud. Hosté opět rozehráli přímý kop netradičně, Hazadrův centr vyvolal zmatky v pokutovém území, přičemž se míč příhodně odrazil ke Giroudovi, který neváhal a dokonal obrat střelou po zemi. Konečnou remízu mohl v první minutě nastavení zařídit střídající Sims, ale Courtouis jeho úprk vychytal. Osm minut tak stačilo Chelsea k otočení skóre. Southampotn ztratil dobře rozehraný zápas, po němž se mohl přiblížit sedmnáctému místu zaručující záchranu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester City33283293:2587
2.Manchester United33225663:2671
3.Liverpool FC342010478:3570
4.Tottenham Hotspur33207665:3067
5.Chelsea FC33186957:3360
6.Arsenal FC331661162:4554
7.Burnley FC331410933:2952
8.Leicester City3311101249:4743
9.Everton FC341191439:5442
10.Newcastle United331181435:4241
11.AFC Bournemouth349111441:5638
12.Watford FC341071742:6037
13.Brighton & Hove Albion338111431:4635
14.West Ham United338111441:5935
15.Huddersfield Town34981727:5435
16.Crystal Palace348101636:5434
17.Swansea City33891627:4633
18.Southampton FC335131533:5328
19.Stoke City346101831:6428
20.West Bromwich Albion344121827:5224

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (878)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele