Premier League - souhrn 30. kola

12.03.2016, 15:37, aktualizováno 14.03.2016, 22:50
Komentáře a souhrny
Tottenham naplnil roli favorita a vyhrál na půdě Aston Villy, Leicester na to zareagoval triumfem nad Newcastlem. Úvodní utkání 30. kola anglické nejvyšší soutěže vítěze nenabídlo a Norwich se rozešel s Manchesterem City bez branek. Hostující družina tak zaznamenala další citelnou ztrátu. Bournemouth vyzrál na Swansea, Stoke nestačil na Southampton...

Leicester City - Newcastle United 1:0

14.03.2016 21:00

Góly: 25. Shinji Okazaki

Leicester předvedl jeden z nejslabších výkonů sezóny, proti Newcastlu mu to však stačilo na tři obrovsky důležité body. Díky fantastickým nůžkám Shinjiho Okazakiho zvítězili při premiéře nového šéfa Magpies Rafy Beníteze 1:0 a odskočili Tottenhamu opět na rozdíl pěti bodů. Osm zápasů do konce mají situaci v boji o titul pevně ve svých rukou.

Claudio Ranieri po utkání bez mučení přiznal, že jeho tým neodehrál zrovna skvělý zápas, avšak bojovností a kompaktností se dopídil k vítězství. Boj o titul však veřejně nepřiznal, dokonce tvrdí, že Leicester zatím válčí pouze o pohárovou Evropu jako takovou.

Zkrátka krok za krokem, tak jako v utkání proti Newcastlu, které zpočátku Foxes vůbec nevyšlo. Už v první minutě Morgan vystrašil nepovedenou zpětnou přihrávkou Schmeichela a jen potvrdil, že koncentrace domácích nebyla v nejlepším pořádku. V dalších třech minutách měl šanci zakončit v šestnáctce Ayoze Pérez i Jack Colback, ale naštěstí pro Leicester mířili vedle.

Totéž platilo i Sissokovi, který po Mitrovićově centru přeskočil Simpsona, ale nedokázal zamířit. Vzápětí jej napodobil Huth. Leicester se dokázal dostat k jediné střele na branku za celých 90 minut; ale stačilo mu to naprosto dokonale. Albrightonův centr se totiž dostal až k hlavičkujícímu Vardymu, jenž míč posunul před branku k Shinjimu Okazakimu. Japonský forvard ve vzduchu skvostně zastříhal nůžkami a nádherným způsobem tak otevřel skóre.

Z Lišáků zahrozil ještě Marc Albrighton, ale po úniku jeden na jednoho vypálil vedle. Jenže mrzet ho to nemuselo, protože Newcastle nebyl o nic produktivnější. Na branku vypálil až Pérez na sklonku prvního dějství a Schmeichel neměl velkou práci. A to ani po změně stran, jelikož většinu akcí ukončila disciplinovaná obrana Leicesteru v čele s neúnavným Kantém.

Ve druhém poločase byl nicméně Newcastle o poznání aktivnější a Leicesteru viditelně docházely síly. Jeho obránci však dokázali rány Magpis nadále blokovat, jako při Sissokově špatné přihrávce na Janmaata, kdy zabránil střele Albrighton.

A měli i štěstí - Sissokovu střelu totiž Morgan i Huth tečovali rukama. Blok po střele De Jogna však už byl v pořádku. Když pak Foxes nastavený čas de facto strávili u rohového praporku, mohli slavit další nesmírně cenné tři body.

Více informací k zápasu

Aston Villa - Tottenham Hotspur 0:2

13.03.2016 17:00

Góly: 45. Harry Kane, 48. Harry Kane

Tottenham splnil svoji existenční povinnost a zdolal již takřka druholigovou Aston Villu. V boji o titul tak dotáhl Leicester na odstup pouhých dvou bodů, přičemž Foxes mají utkání k dobru. Ve Villa Parku rozhodl Harry Kane, který se díky dvěma gólům vyrovnal na čele tabulky střelců Jamiemu Vardymu. Těsně před i po přestávce mu branky přichystal Dele Alli.

Spurs se nadějí na titul nechtějí vzdát, zatímco Aston Villa (přinejmenším její hráči) už nějaké větší pomyšlení na udržení mezi elitou skutečně nemají. První poločas tomu dokonale odpovídal, protože mimo jedné šance Gestedeho, který v devětatřicáté minutě v prostoru penalty zakončoval přímo do Llorise, si svěřenci Remi Gardeho nevytvořili jedinou nebezpečnou příležitost.

Naopak Tottenham udržel Brada Guzana v permanenci. Nutno říct, že zpočátku byl úspěšnější americký gólman, byť mu k tomu pomáhali všichni svatí. Kane po Lamelově nádherné průnikovce poslal míč obloučkem do břevna, zatímco Rosovu přihrávku do stoprocentní gólovky zmařil Harry Kane ještě víc. Bez většího tlaku zamířil z deseti metrů do jediného místa, kde se Guzan nacházel.

Tlak Kohoutů však neustal, především Harry Kane měl apetitu na rozdávání. Po chvíli pelášil na Guzana sám z boku, ale napálil míč opět do svého protivníka. Obrovský závar přečkali domácí fotbalisté po půlhodině hry. Walker se na pravé straně zbavil Guzana a věnoval možnost slávy tentokrát Lamelovi. Tentokrát ovšem zaúřadovala tyčka a po odrazech odpravil míč do bezpečí Hutton.

Tottenham se dočkal až na sklonku poločasu, kdy se konečně prosadil dvorní "palič" úvodního dějství Harry Kane. Dele Alli bleskově rozehrál volný přímý kop, pročež se Harry Kane dostal spolu s dotírajícím Huttonem do šestnáctky. Zakončení však tentokrát zvládl na jedničku a křížnou ranou kolem skluzujícího obránce rozvlnil síť u zadní tyčky.

Zasloužené vítězství zařídil tentýž tandem jen dvě minuty po obrátce. Akci zakládal jejich věrný přisluhovač Erik Lamela, který dostal míč na levou stranu k Allimu. Perfektně časovaný pas zkřížil trasu Harrymu Kaneovi a ten špičkou kopačky poslal míč do protipohybu Guzana.

Po druhé trefě už tempo hry logicky opadlo, Tottenham měl pohodlný náskok a do žádného velkého úprku se nehnal. V závěru utkání však mohl litovat. Pět minut před koncem totiž Llorise hned třikrát (!) zachránila branková konstrukce - Jordan Ayew trefil z úhlu tyčku, Gestede následně poslal míč do břevna. V úplném závěru pak spálil jasnou šanci ještě Joleon Lescott, jenž nacvičený signál s Gestedho hlavičkou "zabil" sám před prázdnou bránou střelou do tyče.

Více informací k zápasu

Stoke City - Southampton FC 1:2

12.03.2016 16:00

Góly: 52. Marko Arnautović - 11. Graziano Pellè, 30. Graziano Pellè

Více než čtyři měsíce čekal na gól Graziano Pellé. Téměř třináct hodin fotbalového času musel italský střelec vytrpět, než se opět zapsal do listiny úspěšných kanonýrů. Na hřišti Stoke City se gólově prosadil hned dvakrát a sám zařídil výhru Southamptonu 2:1. Marco Arnautović už dokázal domácí prorážku pouze zmírnit.

Pellé se byl blízko prvního gólu už v desáté minutě, jeho hlavičku po centru Longa však Butland vyrazil nad břevno. Už z následného rohového kopu ovšem takřka totožnou střelu již anglický gólman polapit nedokázal. Davisův centr si Graziano vyhlídl na přední tyči, předskočil bránícího soupeře a otevřel skóre.

Krátce nato se k nebezpečné střele dostal Shane Long, ale Butland tentokrát vytáhl dobrý zákrok. Hostující fanoušci se dočkali druhé branky až po půlhodině hry a byl u toho opět Graziano Pellé. Skvělou práci odvedl Dušan Tadić, který šikovnou otočkou vyřadil ze hry tři protihráče a míč k Pellému. Jeho rána nebyla nechytatelná a Butland ji málem kryl - levou paží však trajektorii promáchl.

V zakončení to nicméně Tadićovi dneska nešlo. Pellé jej na sklonku poločasu našel volného ve vápně, srbský záložník se kličkou zbavil Shawcrosse, jenže se zakončením váhal tak dlouho, než mu šanci sebral dobíhající Cameron.

Hned po obrátce byla jeho liknavost tvrdě potrestána. Ve dvaapadesáté minutě totiž Ibrahim Affelay dostal míč na levé straně, poslal centr do vápna a tam si ideálně vedl Marko Arnautović. Na hranici malého vápna předskočil Van Dijka a špičkou kopačky zatloukl balón do sítě.

Ve druhém dějství byli Potters jasně lepším týmem, jenže druhý gól se jim dát nepodařilo. Arnautoviće podruhé Forster vychytal, po hodině hry pak Dioufovu obrovskou šanci zhatil skvělým blokem Van Dijk.

V závěru utkání už ale opět diktovali i hostí. Tadić se možná právem (ale marně) dožadoval penalty poté, co nicméně značně zvýraznil svůj střet s Butlandem. Trápit ho to však nemuselo; stejně jako Warda-Prowse, když z přímého kopu trefil břevno. Southampton po cenné výhře mrzí jen vyloučení Sadia Maného, který musel pod sprchy za vcelku běžný osobní souboj s Pietersem.

Více informací k zápasu

AFC Bournemouth - Swansea City 3:2

12.03.2016 16:00

Góly: 37. Max Gradel, 50. Joshua King, 78. Steve Cook - 39. Modou Barrow, 62. Gylfi Sigurdsson

Z tohohle už musí kápnout záchrana. Bournemouth si připisuje na konto třetí po sobě jdoucí vítězství, když tentokrát přestřílel Swansea 3:2, a po 30 kolech bude mít na sestupové pozice náskok minimálně 10 bodů. V barvách nováčka dnes úřadoval hlavně vděčný navrátilec Max Gradel...

Křídelník z Pobřeží Slonoviny strávil vesměs celý podzim na marodce, a i když teď šlo už o jeho čtvrtý start v základní sestavě, Gradelův comeback na fanoušky z pochopitelných důvodů stále působí čerstvě.

A čerstvě se jevil i sám 28letý fotbalista. Byl to totiž právě Gradel, kdo v 37. minutě skočil po vyraženém centru a v poklidu jej uklidil do sítě, aby pak okamžitě dosprintoval na lavičku obejmout trenéra Eddieho Howea a další zaměstnance klubu, kteří mu pomáhali s rekonvalescencí.

Gradelovo gesto jistě leckoho zahřálo, Bournemouth se však z jeho trefy těšil ani ne dvě minuty. Poté Barrow vběhl z pravé strany doprostřed a napnul síť tentokrát za Borucovými zády.

Podobný scénář se opakoval i po přestávce. Joshua King poslal domácí do vedení, ovšem rozjetý Gylfi Sigurdsson vzápětí srovnával svým sedmým gólem v 11 startech. Odchod Jonja Shelveyho a příchod stále nemocného trenéra Guidolina Islanďanovi bezesporu prospěl.

Ani tehdy nicméně nebylo hotovo a poslední slovo měl opět bournemouthský hrdina nedávné doby, stoper Steve Cook. Ten před pár týdny skóroval takovými polonůžkami a také tentokrát se prosadil ze vzduchu, i když pro změnu hlavou za asistence rovněž čím dál lepšího Matta Ritchieho.

Více informací k zápasu

Norwich City - Manchester City 0:0

12.03.2016 13:45

Góly: -

Technicky je bod sice nevytrhne, ovšem sebedůvěra Kanárků bude po tomto výsledku patrně někde jinde. Norwich si proti o titul bojujícímu Manchesteru City připsal na konto ojedinělou nulu, přičemž na druhé straně Patrick Bamford zničehonic napálil břevno...

Citizens šli do utkání s vědomím, že dva ligové zápasy v řadě nevyhráli od měsíce října (!), a tuhle nevídaně ošklivou šňůru se zprvu velmi vehementně pokoušeli přetrhnout. Ruddyho například rozhodila standardka, z níž mohl skórovat Kompany, Agüero zajímavě střílel z přímého kopu a Silvu se soupeřům dařilo zastavovat jen za pomoci taktických faulů.

Canaries se poprvé na delší dobu podařilo držet míč až ve 23. minutě, od té doby až do přestávky však jejich sebevědomí už jenom posilovalo. Po necelé půlhodině hry ještě sice Ruddy vytahoval nejtěžší zákrok zápasu proti Agüerově přízemní ráně, pak už ale převzali iniciativu domácí.

A speciálně Otamendimu se rázem podlamovala kolena. Argentinský obránce nejprve na žlutou fauloval aktivního Martina, posléze špatně odhadl poskakující balon a Bamford vyslal zdánlivě přespříliš optimistickou bombu do břevna.

Koncem poločasu se Norwichi zranil Nathan Redmond a s jeho odchodem se pro celý druhý poločas vytratila podstatná část ofenzívy Kanárků. Neilova parta se s ohledem na to, jak před týdnem dopadla Aston Villa (0:0 po poločase, 0:4 po 90 minutách), především soustředila na obranu, a tak trochu netypicky se tlaku soupeře také ubránila.

Zoufale neinvenční obléhání pokutového území žlutozelených nevytrhl ani příchod Sterlinga s Kelechim. Silva z vynikající pozice trefil z přímého kopu jenom zeď a pár Agüerových střel rovněž nemělo moc šancí na úspěch. To se spíš na druhé straně mohl po zmatku v obraně hostí zničehonic prosadit Dorrans.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Leicester City30189353:3163
2.Tottenham Hotspur301610453:2458
3.Arsenal FC29157746:3052
4.Manchester City29156852:3151
5.West Ham United291310645:3349
6.Manchester United29138837:2747
7.Southampton FC301281038:3044
8.Liverpool FC28128843:3744
9.Stoke City301271132:3643
10.Chelsea FC291010943:3940
11.West Bromwich Albion291091030:3639
12.Everton FC28911851:3938
13.AFC Bournemouth301081238:4738
14.Watford FC291071229:3037
15.Crystal Palace29961432:3933
16.Swansea City30891330:4033
17.Sunderland AFC29671635:5425
18.Norwich City30671731:5425
19.Newcastle United29661728:5424
20.Aston Villa30372022:5716
Zbývající zápasy
12.03. 16:00Manchester United - Crystal Palace
12.03. 16:00Sunderland AFC - Everton FC
12.03. 16:00West Ham United - Watford FC
12.03. 18:30Arsenal FC - West Bromwich Albion
13.03. 17:00Liverpool FC - Chelsea FC

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (890)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele