Premier League - souhrn 29. kola

18.03.2017, 15:24, aktualizováno 19.03.2017, 19:25
Komentáře a souhrny
Manchester City ve šlágru remizoval s Liverpoolem. Manchester United veze tři body ze hřiště Middlesbrough, zatímco Tottenham zdolal Southampton. Chelsea porazila Stoke a udělala další krok směrem k zisku titulu. Arsenal si na své konto připisuje další prohru. Everton dominoval proti Hullu, výtečnou formu potvrdil Leicester...

Manchester City - Liverpool FC 1:1

19.03.2017 17:30

Góly: 69. Sergio Agüero - 51. James Milner (pen.)

Divácká očekávání zápasu Manchesteru City s Liverpoolem byla dozajista naplněna. Oba celky se stejnou měrou postaraly o atraktivní a dramatické utkání, které mohl vítězně ovládnout kterýkoli ze zúčastněných, avšak nakonec skončilo dělbou bodů za remízu 1:1. Hosty sice na Etihad Stadium poslal do vedení James Milner z pokutového kopu, ovšem Citizens dokázali srovnat dvacet minut před koncem zásluhou Agüera. Manchester tak nadále drží v ligové tabulce třetí příčku, Liverpool zůstává čtvrtý.

Domácí do zápasu za hustého deště vlétli jako velká voda a obrana Liverpoolu pod tlakem notně skřípala. Nejblíže měl ke skórování ve dvacáté minutě David Silva, k němuž se odrazil střílený centr Leroye Saného, ovšem španělský záložník svou ránu z voleje nedokázal ukočírovat a těsně minul horní růžek Mignoletovy branky.

Poté už se ale Reds začali dostávat čím dál více do hry a hned pár minut po Silvově šanci dokázal Sadio Mané prchnout Nicolási Otamendimu a zdálo se, že mu již v samostatném úniku vstříc Caballerovi nic nezabrání, ovšem ve snaze o zakončení forvard Liverpoolu brnknul o dobíhajícího stopera Manchesteru a jen se marně domáhal odpískání pokutového kopu. Dalším hráčem domácích, který unikl možnému vyloučení, byl Yaya Touré za nešikovný skluz proti ležícímu Canovi.

Šest minut před koncem první půle už měli Citizens svého soupeře na lopatě, a přesto se průlom skóre nekonal. Přízemní centr Davida Silva po výtečné kolmici Kevina de Bruyneho totiž nedokázal poslat zblízka do sítě jak Raheem Sterling vinou Milnerova zoufalého skluzu, tak dorážející Fernandinho, jenž v pádu minul. Vůbec první střelecké pokusy na bránu si tak připsali hosté, když v rychlém sledu za sebou vyprášili Caballerovy rukavice Firmino s Lallanou. Když pak John Stones špičkově zablokoval gólovou střelu Joela Matipa, odcházelo se o přestávce do kabin za bezbrankového stavu.

Také po změně stran byli diváci svědky defenzivních zákroků na poslední chvíli, jak předvedl znovu Stones blokem nebezpečné rány Maného. V devětačtyřicáté minutě se už ale pověstné ucho u džbánu utrhlo, když Gael Clichy uklouzl a ve snaze zabránit v zakončení volnému Firminovi se dle sudího Olivera provinil proti pravidlům, a to ve vlastní šestnáctce. Neomylný penaltový exekutor James Milner nezaváhal ani tentokrát a perfektní ranou k tyči poslal hosty do vedení.

Inkasovaný gól s doposud sebevědomými Citizens zamával a Liverpoolu se jen s výjimkou nepřesné hlavičky Stonese dařilo kontrolovat hru bezpečně od vlastní branky. Krátce po hodině hry měl dokonce navýšení náskoku na noze Firmino, jehož poslal do souboje tváří v tvář s Caballerem povedenou kolmicí Coutinho, ovšem z jihoamerického souboje vzešel vítězně argentinský brankář.

Vše se ale změnilo se střídáním Bacaryho Sagni za unaveného Tourého. S Fernandinhem zpět ve středu zálohy Citizens chytili druhý dech a netrvalo dlouho, než se změna poměrů na hřišti projevila i na skóre. První krásnou pobídku Davida Silvy ještě Sergio Agüero nedokázal využít, ovšem chvíli nato už argentinský forvard chladnokrevně uklidil do sítě přízemní centr de Bruyneho a bylo znovu vyrovnáno.

Čtvrthodinu před koncem dělily oživený Manchester od obratu jen centimetry, když dravý průnik Agüera po kombinaci se Saném skončil až u Kevina de Bruyneho, který orazítkoval Mignoletovu levou tyč. Ještě větší šanci měl pět minut nato na opačné straně Adam Lallana, který se po perfektním brejku Liverpoolu ocitl zcela sám před Caballerem, jenže Firminovu přihrávku trestuhodně promáchl. Když pak v první minutě nastavení selhal v zakončení z voleje i Agüero, musely se oba týmy spokojit s bodem za remízu 1:1.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Southampton FC 2:1

19.03.2017 15:15

Góly: 14. Christian Eriksen, 33. Dele Alli (pen.) - 52. James Ward-Prowse

Na White Hart Lane se v neděli odehrálo další utkání anglické Premier League. Domácí Spurs, jimž ve vyrovnaném souboji o čelo tabulky zatím patří druhá příčka, tu přivítal Southampton. Ten zatím nenavazuje na solidní výkony z loňského ročníku a v tabulce mu patří desátá příčka.

Do utkání vstoupili lépe domácí, když dánský šikula Christian Eriksen našel ve vápně přesnou přihrávkou Sona. Bývalý hráč Bayeru Leverkusenu však napálil míč jen do připraveného gólmana Forstera a svůj tým do vedení nedostal.

To se změnilo o deset minut později. Dembelé našel parádním pasem Christiana Eriksena a záložník Spurs se proměnil z autora přihrávek na ukázkového zakončovatele. Míč se navedl na levou nohu a parádní technickou ranou rozvlnil síť za bezradným Forsterem.

Další neštěstí pro hostující celek přišlo krátce po půl hodině hry. Po Davisově faulu v šestnátce foukl sudí do píšťalky a ukázal na značku pokutového kopu. Míč si na puntík při absenci Harryho Kanea postavil Dele Alli a poslal míč do pravého dolního rohu. Brankář Forster směr střely nevystihl a Spurs si tak nesli na poločasovou přestávku vedení 2:0.

Po návratu z kabin se hostům podařilo snížit. V padesáté druhé minutě poslal Bertrand povedený centr do vápna, který Alderweireld nechal propadnout až k Wardu-Prowseovi. Ten se v jasné příležitosti nemýlil.

V dalších minutách se už diváci dalšího gólu nedočkali a Spurs si tak v boji o Ligu mistrů připisují další tři body.

Více informací k zápasu

Middlesbrough FC - Manchester United 1:3

19.03.2017 13:00

Góly: 77. Rudy Gestede - 30. Marouane Fellaini, 62. Jesse Lingard, 90+3. Antonio Valencia

Je to možná neuvěřitelné, ale je tomu tak. Poté, co Arsenal opustil své prominentní čtvrté místo, také Manchester United pohnul s koly osudu do absurdních poloh. Svěřenci Josého Mourinha porazili Middlesbrough 3:1 a posunuli se po čtvrt roce z šesté příčky. Šanci chytili za pačesy tradiční náhradníci, góly dali mimo jiné i Marouane Fellaini a parádní ranou Jesse Lingard.

Největší ofenzivní silou United byl při absenci Zlatana Ibrahimoviće duo Jesse Lingard - Marcus Rashford a právě po této ose v šesté minutě hosté poprvé zahrozili. Valdés ale vytáhl jeden ze svých lepších zásahů. V dresu domácích byl v počátku zápasu jednoznačně nejnebezpečnější Gastón Ramírez, který ve třinácté minutě hbitou kličkou obešel Baillyho a nebýt super zákroku De Gey, trefil by se přesně k tyči.

V souboji brankářů ale víc exceloval dnes už bývalý gólman United či Barcelony Victor Valdés. Ve třiadvacáté minutě vytáhl neuvěřitelný reflexní zákrok znovu proti střele Rashforda, před nímž zívala poloprázdná svatyně. Španěl ale stačil vytrčit svou končetinu a sklidil zasloužené ovace. I proto, že si poradil i s dorážkou Juana Maty.

Skóre zápasu načal po půlhodině hry Maourane Fellaini, který využil svých výškových předpokladů a trknul do poloodkryté sítě výtečný centr Younga. Po změně stran dostal United do dvougólového vedení Jesse Lingard - a stálo to za to. Na polovině Middlesbrough dostal kousek místa, za vápnem napřáhl a báječně vymetl šibenici.

Ale nebyl by to Manchester United, kdyby se měla jeho výhra vyvíjet úplně hladce. Domácí do hry vpustili Rudyho Gesteda a ten prostě dává góly úplně kdekoli. Patnáct minut před koncem využil skrumáže ve vápně Red Devils, těžko pochopitelné neohrabanosti Chrise Smallinga a tváří v tvář De Geovi mu míč vstřelil mezi nohy.

V závěru ale Boro vyrovnat nedokázalo, naopak po ojedinělém zaváhání Victora Valdése definitivně uzavřel skóre Antonio Valencia. Pravému obránci se vyplatil presink, neboť gólman domácích při pokusu o odkop uklouzl a jeho sok prostě jen doběhl s míčem za brankovou čáru.

Více informací k zápasu

AFC Bournemouth - Swansea City 2:0

18.03.2017 18:30

Góly: 31. Alfie Mawson (vl.), 72. Benik Afobe

Dvě venkovní porážky v řadě a Swansea už je zase na pokraji pásma sestupu. Na hřišti Bournemouthu se Labutě nechytaly a zaslouženě prohrály 2:0. Svěřenci Eddieho Howea se naopak zásluhou dvou střel Benika Afobeho posunuli na jedenácté místo s luxusním devítibodovým náskokem na sestupové pozice.

Zápas začal dost nudným stylem, prvních dvacet minut se nedělo vůbec nic a ani potom to nebylo kdovíco. Největší šancí byl Sigurdssonův centr z třiadvacáté minuty, který tečoval King a míč jen těsně prosvištěl vedle zadní tyčky.

Do té doby poměrně nudný zápas rozčísl Benik Afobe. Bournemouth se po půlhodině hry vrhnul do pootevřené obrany Swansea, Afobe si po Pughově přihrávce vyhověl s Kingem a napřáhl ke střele. Tu nešťastně tečoval Alfie Mawson a balón zapadl za záda bezmocného Fabianskiho.

Jedinou střelu Swansea na branku neměl na svědomí nikdo jiný než Gylfi Sigurdsson, ale jeho pokus z velké dálky dokázal Boruc po pětatřiceti minutách zlikvidovat. Hosty kromě ofenzivní sterility trápil i přechod do útoku a zbytečné chyby. Krátce po změně stran Cork přišel o míč uprostřed hřiště, Surman postoupil blíž a vypálil. Naštěstí pro Swans byl Fabianski brzo na zemi. Stejně dopadl po další chybě hostí i Fraser.

Swansea měla jedinečnou šanci na vyrovnání, ale Llorenteho hlavičku, kterou by byl býval doklepl do sítě Routledge, přerušil výtečný Cook. A dvacet minut před koncem přišel definitivní konec. King přihrál do gólovky Afobemu a ten se znovu trefil do černého, tentokrát za pomoci tyčky. V závěru ještě toužil po brance aktivní Joshua King, po jehož hlavičce vytáhl fantastický zákrok Fabianski. Bournemouth i tak vyhrál hladce 2:0.

Více informací k zápasu

Crystal Palace - Watford FC 1:0

18.03.2017 16:00

Góly: 68. Troy Deeney (vl.)

Crystal Palace se pro letošek v lize udrží. Přes sebevětší snahu dělat cokoliv jiného, jen hlavně nehrát fotbal, totiž vítězí po třetí v řadě s čistým kontem. Watford byl solidním komplicem a zaslouženou bezbrankovou remízu znehodnotil akorát po gólech do jakékoliv sítě dychtící Deeney.

Poklidné odpoledne v Selhurst Parku chtěl v páté minutě narušit Cathcart, ten sice po brilantním průniku Zahy do vápna upadl, pokutový kop si ovšem správně u Atkinsona nevymodlil. Jediným momentem první půlhodiny, který možná pár fanoušků zvedl ze sedadel, tak byla srážka Schluppa s Janmaatem, který se po ráně do hlavy odebral na krátký odpočinek za postranní čáru. Snahu Zahy s Niangem rozjasnit hru ostatní přihlížející na trávníku ignorovali, defenzivní práce na obou stranách tak získávaly kladné body prakticky zadarmo.

I poslední zajímavý okamžik prvního dějství se nakonec neodehrál ve hře. Tom Cleverley knock-outoval Cabayeho loktem a po druhé žluté kartě odešel do sprch předčasně. Tedy, to by se zřejmě stalo, kdyby Atkinson inkriminovaný zákrok vůbec spatřil. Po změně stran se tak pokračovalo ve stejném duchu a domácí se přes jemně vyšší aktivitu dlouho nedokázali propracovat k brance Hornets.

Jestli se tedy mělo skóre někdy otevřít, musel do hry konečně vstoupit Troy Deeney. Ten si na svůj moment slávy počkal do 68. minuty, kdy se po faulu Kaboula opřel do přímého kopu Cabaye a našel hlavu kanonýra hostů, který svému brankáři nedal šanci střelou k levé tyči. Pro Deeneyho se tak jedná už o druhý vlastní zásah. Odpovědět ve stylu Depaye se pokusil Doucouré, jeho desítky metrů dlouhá rána však díky Hennesseymu mezi tyčemi neskončila.

Jak moc bylo hostům ukradené, s jakou pořízenou se budou vracet domů, ukazuje přehled hráčů, kteří se v posledních minutách dostávali do slibné šance změnit výsledek. Benteke, Zaha i Cabaye sice pojistku na tři body nepodepsali, zřejmě však věděli, že by to bylo jen zbytečné plýtvání inkoustem. Což v nastaveném času potvrdil jinak nadprůměrně hrající Niang, když po chybě brankáře odstřelil vyrovnání pokusem nad břevno.

Více informací k zápasu

Everton FC - Hull City 4:0

18.03.2017 16:00

Góly: 9. Dominic Calvert-Lewin, 79. Enner Valencia, 90+1. Romelu Lukaku, 90+4. Romelu Lukaku

Everton dokázal potvrdit roli favorita a zachraňující se Hull City přehrál po dominantním výkonu 4:0. Dlouho to alespoň výsledkově byla vyrovnaná bitva, ovšem vyloučení Huddlestona bylo zlomovým okamžikem, po kterém už nebylo o vítězi vůbec žádných pochyb.

Domácím se povedl start do utkání - už v deváté minutě se totiž radovali z první branky. Barkley krásnou kolmicí našel Daviese, který zpětnou přihrávkou oslovil Calverta-Lewina, který už měl z hranice malého vápna lehkou práci.

Podruhé se fanoušci v Goodison Parku radovali po necelé půlhodince hry, jenže branka Lukaka nakonec nemohla být kvůli odmávanému ofsajdu uznána. V první půli už se toho mnoho dalšího neudálo a do kabin tak oba týmy odcházely za stavu 1:0 pro Everton.

Belgický útočník ve službách Evertonu mohl navýšit vedení hned zkraje druhé půle, z hranice velkého čtverce však pálil nad. Tentýž hráč pak po hodině hry vyslal další parádní pumelici, která tentokrát už prostor mezi tyčemi trefila, ale Jakupovič se vyznamenal bravurním zákrokem.

Osmnáct minut před koncem přišla pro hostující celek pořádná komplikace - Huddlestone si ve středu pole vyšlápl na Gueyeho a sudí jeho počínání ocenil červenou kartou. Hull tak byl nucen zbytek zápasu dohrát v početním oslabení.

O pět minut později navíc bylo o vítězi definitivně rozhodnuto - Valencia si na hranici krásně narazil míč s Lukakem a sám před Jakupovičem už neměl problém míč uklidit do sítě. V nastaveném čase ještě dvakrát zaúřadoval belgický forward - nejprve se trefil z hranice vápna na bližší tyč, o dvě minuty později zase úspěšně vyřešil samostatný nájezd a upravil tak na konečných 4:0

Více informací k zápasu

Stoke City - Chelsea FC 1:2

18.03.2017 16:00

Góly: 38. Jonathan Walters (pen.) - 13. Willian, 87. Gary Cahill

Další krok k titulu učiněn. Chelsea po velkém boji udolala Stoke City 2:1 a minimálně do zítřka si bude hýčkat parádní třináctibodový náskok na čele tabulky. Houževnatý domácí tým se držel až do závěrečných minut, na Willianův přímý kop totiž zareagoval z penalty Walters. Tři minuty před koncem ale zápas rozhodl Gary Cahill.

První dějství patřilo k tomu vůbec nejošklivějšímu, co bylo v letošní sezóně při zápasech Chelsea k vidění. Ve Stoke-on-Trent byla k vidění spíš válka než fotbal, spíš cirkus než atraktivní hra. Vůbec první střelu vyprodukoval ve třinácté minutě Willian a vinou liknavého Granta byla hned gólová. Brazilský filuta překvapil gólmana Potters ranou z přímého kopu na bližší tyčku.

Po půlhodině hry se naopak blýsknul výtečným zákrokem proti střele Alonsa, což by se dalo označit za přelomový moment úvodního poločasu. Místo dvougólového vedení totiž Chelsea naopak inkasovala, u čehož hrál významnou roli i rozhodčí Anthony Taylor.

Ve třiatřicáté minutě nejprve holohlavý sudí neuznal gól Martinse Indiho pro faul Berahina na Azpilicuetu - jen o čtyři minuty později pak naopak daroval domácím penaltu za miniaturní Cahillovo přistrčení Walterse. Opakovaný záběr pak dost možná odhalil mírné šlápnutí na nohu. Sám "poškozený" pak na každý pád pokutový kop proměnil ukázkovou ránou pod břevno.

Po změně stran Chelsea ovládala hřiště, během první čtvrthodiny měla míč na kopačkách více než 70 procent času. Jenže kromě pohledných patiček Pedra s Willianem se fanoušci Blues z ničeho těšit nemohli, a tak je muselo tuze mrzet, když Marcos Alonso v pětašedesáté minutě trefil z přímého kopu břevno.

Ve druhém poločase na trávníku kraloval Bruno Martins Indi, jenž vyhrával souboj za soubojem a útočníky Chelsea prakticky k ničemu nepustil. Až do úplného závěru zahrozil jen Matić z dálky a Pedro zevnitř vápna, ale oba projektily Grant kryl. Ještě bezmocnější však byli směrem dopředu domácí, kteří ještě v osmdesáté minutě měli na kontě jediný střelecký pokus.

V poslední desetiminutovce se ale borci Marka Hughese probrali a zle Chelsea zatápěli. Courtois však nemusel řešit žádnou vážnou situaci. Tři minuty před koncem naopak znehodnotil dobrou práci Stoke Eric Pieters. Do rohového kopu Fábregase se totiž hlavou opřel Luiz a levý bek Potters míč de facto sklepnul na nohu vděčně zavěšujícího Garyho Cahilla.

Blues mohli vyhrát i vyšším rozdílem, ale Diego Costa trefil z úhlu tyč, zatímco Loftus-Cheeka skvěle zastavil Grant. Frustraci domácího celku korunoval v páté minutě nastaveného času Phil Bardsley, za zbytečný a poměrně nebezpečný skluz do Fábregase dostal druhou žlutou a tedy i červenou kartu.

Více informací k zápasu

Sunderland AFC - Burnley FC 0:0

18.03.2017 16:00

Góly: -

Sunderland chtěl, moc chtěl, ale s takovou muškou se Moyesova banda ze dna neodlepí. Hráči Burnley předvedli svůj typický výkon mimo svůj stadion a při pozápasovém podávání rukou museli neúspěšným střelcům jistě srdečně děkovat.

Průměrnou hru hned od úvodního hvizdu mohl po dvanácti minutách okořenit Boyd, kterému se dostalo skvělého míče od Warda, Pickforda ale trestuhodně vůbec neprověřil. Obraz nabízený divákům na Stadium of Lights tak spíše připomínal výjevy z hospodských rozepří než prvoligového fotbalu, což odnesl především Ben Mee, jenž se musel převléct ze zakrváceného dresu.

Zatímco Borini tak svým loktem, leč neúmyslně, mířil přesně, nedá se totéž říct o tvrdé ráně Gibsona, ani dalšího příliš vysokého pokusu Boyda. Bídu první půle pak nejlépe zdokumentoval Ashley Barnes, který zkoprnělé soupeře v čele s Pickfordem zaskočil další střelou mimo z hranice pokutového kopu. Ano, ten Ashley Barnes, jehož dělí jediná trefa od děleného první místa kanonýrů Burnley v Premier League s Ingsem.

Po změně stran se k ochutnávce vítězství hrnuli hráči Black Cats, ale ach, ta zpropadené zakončení. Oviedo během dvou minut naservíroval parádní centr pro Boriniho a Larssona, ti ale obrovskou šancí pohrdli. Přitom se ještě mezi ně vmísil se svým pokusem Januzaj, kterého brilantně vychytal Heaton.

Hladové kočky sice ve své snaze nepovolovaly, ale rozměry branky byly stále příliš malé, jak pro Larssona ze čtyř metrů, tak pro Januzaje, jenž o pár decimetrů nevyužil skvělé práce s reprezentační značkou "Jarmain Defoe". Když se domácí unavili, zkoušel své štěstí Vokes, ten ale na Pickforda nevyzrál a první vítězství je přes optimismus Seana Dycheho v nedohlednu. Dopadne jejich výjezdová bilance hůře, než při premiérovém působení v Premier Leauge? Zřejmě ano, odpovídají samotní Clarets.

Více informací k zápasu

West Ham United - Leicester City 2:3

18.03.2017 16:00

Góly: 20. Manuel Lanzini, 63. André Ayew - 5. Riyad Mahrez, 7. Robert Huth, 38. Jamie Vardy

Claudio Ranieri musí mít smíšené pocity. Jeho Leicester opět válcuje ligu, vyhrál čtvrtý soutěžní zápas v řadě a po postupu do čtvrtfinále Ligy mistrů si poradil i na půdě West Hamu. A bělovlasý čaroděj jistě bývalému zaměstnavateli přeje. Zároveň ale Foxes předkládají týden co týden důkaz toho, že italského stratéga do značné míry nechali na holičkách.

Craig Shakespeare si teď může připadat jako spasitel. Lišky šlapou, dávají spoustu gólů a zpátky je i tolik postrádaná vůle po vítězství a bojovnost. A když se k tomu přidá první gól už po pěti minutách, není o čem. Riyad Mahrez rýsoval do vápna prudký centr mezi Vardyho a Okazakiho, balón však zapadl přesně za zadní tyčku a Leicester vedl.

Jen o dvě minuty později se Alžířan zapojil do další akce, kterou vyšperkoval jednou z nejparádnějších asistencí sezóny Marc Albrighton. Robertu Huthovi po jeho šajtli nezbylo než trknout míč do branky. Jenže ještě před dvacátou minutou se West Ham dočkal snížení díky nádhernému přímému kopu Manuela Lanziniho.

Oba dva týmy hrály ofenzivně a vytvářely si šance. Byl to ale Leicester, kdo krátce před koncem prvního poločasu skóroval a získal zpět dvougólové vedení. Mahrezův roh minul Carroll, od Ndidiho se míč odrazil k Vardymu a ten již neměl těžký úkol. Balón zkrátka pověsil pod břevno.

Gólové hody však pokračovaly i po pauze, hodina hry předznamenala hlavičku Andrého Ayewa, kterak i přes veškerou snahu Schmeichela končí v síti. Od toho momentu West Ham dominoval, ale dánský gólman zachránil pro Leicester tři body. Úžasným zákrokem zastavil hlavičku Carrolla, zatímco Ayew v další stoprocentní šanci branku přestřelil.

Poslední skvělý zásah si dánský borec schoval na tu nejvhodnější chvíli. V třetí z šesti nastavených minut stál přesně tam, kde měl, když Andy Carroll trknul hlavou do centru Roberta Snodgrasse. Vytáhl super zákrok a posunul Leicester na patnácté místo šest bodů od sestupového pásma.

Více informací k zápasu

West Bromwich Albion - Arsenal FC 3:1

18.03.2017 13:30

Góly: 12. Craig Dawson, 55. Hal Robson-Kanu, 75. Craig Dawson - 15. Alexis Sánchez

Trápení Arsenalu nebere konce. Kanonýři dostali na půdě West Bromwiche Albion na frak již počtvrté z posledních pěti ligových kol, nemluvě o krutém debaklu v osmifinále Ligy mistrů, a po prohře 1:3 již na čtvrtý Liverpool ztrácí pět bodů. West Brom naopak potvrdil výtečně rozjetou sezonu a nadále se hodlá přetahovat se sedmým Evertonem o možnou kvalifikaci do pohárové Evropy.

Úvodní půlhodina nabídla snad až nečekaně atraktivní střetnutí. Oba týmy se do sebe pustily od úvodních minut, hra se ve vysokém tempu přelévala ze strany na stranu a góly na sebe nenechaly dlouho čekat. Již po deseti minutách si domácí vybojovali rohový kop, který Nacer Chadli špičkově zakroutil do ohně a nehlídaný Craig Dawson jej bez potíží usměrnil do sítě. Arsenal se ale brzkým inkasovaným gólem nenechal rozhodit, a ještě do čtvrthodiny bylo vyrovnáno. Obrana West Bromwiche překvapivě zaváhala při bránění Alexise Sáncheze, jehož našel Granit Xhaka v šestnáctce zcela osamoceného a chilský forvard nabídnuté příležitosti beze zbytku využil suverénní ranou pod břevno.

Šance na obou stranách neustávaly ani nadále. Jak Aaron Ramsey, tak Darren Fletcher ale navzdory kvalitnímu zakončení ztroskotali na ještě lepších zákrocích Bena Fostera s Petrem Čechem. Český gólman Arsenalu ovšem musel po půlhodině předčasně opustit hřiště pravděpodobně vinou poraněného lýtka a utkání tak dochytal David Ospina. Přestože měl Arsenal v první půli na své straně dominantní 78% držení míče, na střely první půli vyhráli Baggies v poměru čtyř ku dvěma.

Také po změně stran měli první velkou šanci domácí, když se v jednapadesáté minutě dostal k hlavičce Salomon Rondón, ale Bruntův centr nakonec nedokázal usměrnit mezi tři tyče. Víc toho již venezuelský forvard v zápase nepředvedl, neboť jej záhy nahradil Hal Robson-Kanu, a připsal si perfektní nástup do utkání. Chadliho lob za obranu Arsenalu totiž dokázal vyběhnuvší Ospina vyrazit pouze k nohám Robsona-Kanua, který pohotovým zakončením vrátil West Bromwichi vedení.

Blízko ke srovnání měl v pětašedesáté minutě doposud neviditelný Danny Welbeck, jenže svou hlavičku po Xhakově rohovém kopu k Fosterově úlevě jen orazítkoval o břevno. Hned vzápětí mohl potvrdit známé fotbalové pravidlo "nedáš, dostaneš" aktivní Robson-Kanu, ale v samostatném úniku si na Ospinu nepřišel a dorážející Chadli zase nepropálil blok Mustafiho. Čtvrthodinu před koncem se ale Baggies přece jen pojištění v podobě třetího gólu dočkali, a to znovu z rohového kopu po hlavičce nehlídaného Craiga Dawsona. Takřka jako přes kopírák se stoper West Bromwiche vrhnul střemhlav do malého vápna a letargickou obranu Arsenalu potrestal tvrdou hlavičkou pod břevno.

Hostům v závěru nepomohlo ani předčasné stažení Alexise Sáncheze za Alexe Iwobiho a ze stadionu Hawthrorns odjíždějí po prohře 1:3 s prázdnou. Zatímco šance Arsenalu na umístění do čtvrtého místa se touto ztrátou opět o něco zmenšily, West Bromwich jen potvrdil výtečnou sezonu a nadále může dokonce aspirovat alespoň na kvalifikaci do příštího ročníku Evropské ligy.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Chelsea FC28223359:2169
2.Tottenham Hotspur28178355:2159
3.Manchester City28176554:3057
4.Liverpool FC29168561:3656
5.Manchester United271410342:2352
6.Arsenal FC27155756:3450
7.Everton FC29148751:3050
8.West Bromwich Albion291271039:3843
9.Stoke City29991133:4236
10.Southampton FC27961233:3633
11.AFC Bournemouth29961442:5433
12.West Ham United29961440:5233
13.Burnley FC29951531:4232
14.Watford FC28871333:4831
15.Leicester City28861433:4730
16.Crystal Palace28841636:4628
17.Swansea City29831836:6327
18.Hull City29661726:5824
19.Middlesbrough FC284101420:3322
20.Sunderland AFC28551824:5020

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (927)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele