Premier League - souhrn 28. kola

26.04.2017, 22:40, aktualizováno 26.04.2017, 22:56
Komentáře a souhrny
Tottenham zvládl londýnské derby s Crystal Palace a posunul se o čtyři body za vedoucí Chelsea. Arsenal nakonec přetlačil Leicester City, přesto zůstává na průběžné šesté pozici. Middlesbrough pro změnu vyhrálo utkání se Sunderlandem a vrátilo se do boje o udržení...

Crystal Palace - Tottenham Hotspur 0:1

26.04.2017 21:00

Góly: 78. Christian Eriksen

Tottenham se zvládl oklepat ze sobotního vyřazení z FA Cupu a na půdě Crystal Palace díky brance Christiana Eriksena zvítězil 1:0. I nadále tak stíhá vedoucí Chelsea, na kterou momentálně ztrácí 4 body.

Samotné utkání nenabídlo příliš oku lahodící fotbal, hrálo se převážně ve středu pole, kde se bojovalo o každičký metr. Lépe do zápasu vstoupili domácí fotbalisté, kteří svým aktivním přístupem nutili soupeře k chybám a nedovolili mu utkání pořádně dominovat. Sami si ale velké příležitosti nevypracovali - za zmínku stojí snad jen přízemní střela Bentekeho, se kterou si ale Lloris v klidu poradil, a závar po rohovém kopu Townsenda, kdy se ale Sakho k zakončení nakonec nedostal. Do kabin tak oba celky odcházely za bezbrankového stavu.

Že Pochettino nebyl s výkonem svých oveček spokojen, dokumentuje i fakt, že se o poločasové pauze odhodlal hned ke dvěma změnám - Wanyamu a Dembeleho nahradili Sissoko a Son. Zároveň došlo ke změně v rozestavení - z původního 3-4-3 Spurs přešli na 4-2-3-1 a tato změna se rozhodně vyplatila.

Hosté takřka okamžitě začali kontrolovat průběh hry a domácí celek se za polovinu hřiště dostával jen sporadicky. Po deseti minutách druhé půle navíc přišla první obrovská šance - po centru Walkera se na zadní tyči zjevil zcela osamocený Alli, jenže branku poněkud překvapivě minul.

V nadějných pozicích se objevil ještě Kane a Walker, jenže ani jeden z nich Hennesseyho překonat nedokázal. To se podařilo až necelých patnáct minut před koncem Eriksenovi, který napřáhl z úctyhodných 25 metrů a parádní ranou přesně k tyči rozhodl o osudu utkání. Ve zbylých minutách si již Spurs svůj náskok pohlídali a pokračují tak ve stíhací jízdě za svým rivalem.

Více informací k zápasu

Arsenal FC - Leicester City 1:0

26.04.2017 20:45

Góly: 86. Robert Huth (vl.)

Sice s velkými potížemi, ale přece jen. Gunners nakonec zdolali Leicester nejtěsnějším možným způsobem a díky vlastnímu gólu Roberta Hutha i nadále zůstávají ve hře o umístění v první čtyřce.

Na Emirates se tentokrát pohledný fotbal opravdu nehrál. Leicester velmi disciplinovaně bránil a domácí měli velký problém s tvorbou hry, pořádných šancí proto bylo pramálo. Jako první zahrozili hosté, když po ztrátě Sancheze oslovil Mahrez Vardyho, který ale svou střelu nasměroval jen do boční sítě Petra Čecha. Na druhé straně zahrozil ranou ze střední vzdáleností Coquelin, Schmeichel ovšem byl pozorný.

Největší šance prvního poločasu přišla po více než dvaceti minutách hry a měli ji hosté. Dlouhý aut Fuchse stopeři Arsenalu odvrátili jen k Mahrezovi, který pálil pohotově z voleje pod břevno, ovšem Čech vytáhl bravurní zákrok a svůj celek tak uchránil od pohromy. Na konci první půle ještě zahrozil Sanchez, který se na pětadvaceti metrech od brány uvolnil a utěšenou střelou orazítkoval břevno hostující branky.

Po deseti minutách druhého dějství předvedl parádní akci Bellerin, který si navedl míč doprostřed a kolmicí oslovil ve vyložené pozici Sancheze, kterého ale v hodině dvanácté zablokoval Huth. O chviličku později zahrozil tečovanou střelou Xhaka, Schmeichel si s ní ale dokázal poradit.

O osudu zápasu se tak rozhodlo až v posledních pěti minutách - centr Sancheze obrana hostů odvrátila na hranici vápna k Monrealovi, jehož střela by mířila o několik metrů mimo tři tyče, jenže se do ní nešťastně vložil Huth, který míč nasměroval přesně za zadní tyč. Arsenal se tak s velkou dávkou štěstí ujal vední.

Závěrečné minuty však rozhodně neodehrál v klidu, ba naopak. Po autovém vhazování Fuchse nejprve předvedl trapnou simulaci Sanchez, ve třetí minutě nastavení pak mohl po přihrávce Mahreze vyrovnat Okazaki, ovšem jeho zakončení parádním zákrokem zablokoval Gabriel. Gunners nakonec přežili 6 nastavených minut a s pořádnou dávkou štěstí Leicester porazili 1:0.

Více informací k zápasu

Middlesbrough FC - Sunderland AFC 1:0

26.04.2017 20:45

Góly: 8. Marten de Roon

Boro ještě žije! Jeho šance na záchranu jsou sice nevalné, ale pořád existují. Na Riverside Stadium se utkaly celky ze samotného chvostu Premier League a hrdinou večera se stal autor jediné branky Marten de Roon.

To nejpodstatnější ze souboje předposledního s posledním se událo hned v začátku zápasu. Běžela teprve 9.minuta, když Clayton poslal exkluzivní pas za obranu a de Roon ho protlačil za záda brankáře Pickforda. Takhle si Černé kočky zápas rozhodně nepředstavovaly. A mohlo být hůře, protože už za chvíli se řítil sám na Pickforda Downing, ale tentokrát brankář hostí obstál. Sunderland se osmělil až po půlhodině hry, kdy Guzana zaměstnal povedenou ranou Ndong. To ale bylo všechno, přeci jenom souboj dvou nejhorších týmů Premier League příliš atraktivity nesliboval.

Každopádně jestli Černé kočky chtěly ještě s výsledkem něco udělat, musely výrazně zabrat. Zdálo se, že po změně stran se tak i stalo. Khazri poslal na Guzanovu branku parádní přímák, ale brankář Bora se nachytat nenechal. Pak se na Riverside opět nic nedělo, souboje, taktika, to všechno ano, ale nápadité akce, nebo snad goly - v žádném případě! Především svěřenci Davida Moyese působili dost bezradně a i když se někdejší kouč Evertonu nebo Manchesteru United snažil jakkoliv hru oživit, žádný efekt to nemělo.

Sudí Dean ještě přidal navrch čtyřminutový nastavený čas, ale ten jen prodloužil agónii Černých koček. Boro po vítězství vykřesalo naději a stále se může zachránit, zatímco Sunderland zůstal pevně přišpendlen na dně a už to bude mít hodně složité.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - Burnley FC 2:1

12.03.2017 17:00

Góly: 45. Georginio Wijnaldum, 61. Emre Can - 7. Ashley Barnes

Fotbalisté Liverpoolu dokázali ve 28. kole přehrát Burnley i přesto, že od sedmé minuty prohrávali a po výsledku 2:1 znovu oživili svou šanci na Ligu mistrů. Favorit tohoto duelu vyrovnal v nastavení prvního poločasu a vývoj otočil po hodině hry, hosté se na odpověď nezmohli. Po poslední výhře nad konkurenčním Arsenalem si tak upevnili čtvrté místo a za třetím Manchesterem City zaostávají o bod. Hosté jsou s jednatřiceti body dvanáctí.

Nováček soutěže se dostal do vedení z ničeho nic ze své první vážnější příležitosti v 7. minutě, kdy Ashley Barnes obdržel parádní pas do pokutového území od Lowtona a ve skluzu propálil bezmocného brankáře Mignoleta. Od tohoto momentu se hosté zatáhli do defenzívy a soupeře k ničemu nepouštěli, nicméně více jak padesátitisícové publikum na Anfield Road se dočkalo vytoužené vyrovnávací trefy v první nastavené minutě úvodního dějství.

Origi našel před brankou Georginia Wijnalduma, který sice napoprvé trefil patičkou bránícího Meeho, míč se k němu vzápětí vrátil a nizozemský záložník pak bez větších potíží propálil gólmana Heatona. Po změně stran se obrázek hry příliš nezměnil a Burnley stále spoléhalo především na obranu, rozhodující moment se zrodil v 61. minutě. Vítěznou trefu Liverpoolu vsítil třiadvacetiletý turecký rodák Emre Can.

Ten si po vodorovné přihrávce od Origiho posunul balón blíže k brance a nakonec vypálil z dvaadvaceti metrů po zemi přímo k levé konstrukci, Heatonovi k zákroku příliš nescházelo. Hosté byli blízko k vrovnání za další dvě minuty, kdy po přímém volném kopu z levého křídla vracel hlavou do ohně Mee. Dostatek času ke střele dostal Barnes, jenže nepropálil hradbu těl před sebou a trefil pouze padajícího Klavana.

S přibývajícím časem začalo Burnley stále více riskovat a v 89. minutě mohl definitivně rozhodnout Mané. Ten obdržel krásný oblouček od Cana, ale Heaton dokázal balón mířící pod břevno vyrazit nad břevno, šance svého celku na bodový zisk udržel nad vodou. Ve třetí nastavené minutě po dlouhém autovém vhazování prodlužoval Keane na volného Lowtona, avšak sedmadvacetiletý obránce trestuhodně přestřelil domácí branku a výsledek se tak již nezměnil.

Více informací k zápasu

AFC Bournemouth - West Ham United 3:2

11.03.2017 16:00

Góly: 31. Joshua King, 48. Joshua King, 90. Joshua King - 10. Michail Antonio, 83. André Ayew

Velmi zajímavý průběh měl sobotní zápas 28. kola Premier League v Bournemouthu, kde se urodilo hned pět gólů a domácí k tomu neproměnili dva pokutové kopy. I přesto dosáhli na tříbodová zisk, konkurenční West Ham totiž přehráli po výsledku 3:2. Díky tomu přerušili svou dlouhou šňůru osmi utkání bez ligového vítězství. Hrdinou se stal rodák z Gambie Joshua King, který sice v 9. minutě neproměnil penaltu, nicméně poté zaznamenal hattrick.

První pokutový kop byl nařízen po faulu Feghouliho na Danielse, míč si vzápětí postavil na puntík právě King. Ten sice poslal brankáře Randolpha na druhou stranu, jenže prostor tří tyčí vůbec netrefil. Z následného protiútoku se trestuhodně dostali do vedení Kladiváři. Po špatné rozehrávce Artera získal balón Feghouli a kolmicí uvolnil Michaila Antonia, jenž se po efektivní otočce trefil po zemi přesně ke vzdálenější tyči mimo dosah brankáře Boruce.

Po necelé čtvrthodině hry rozvlnil síť Afobe. Jeho radost však byla předčasná, neboť se nacházel v ofsajdu. Vzápětí Randolph vyrazil dalekonosnou ránu Frasera na rohový kop, strážce West Hamu předvedl parádní zákrok i po necelé půlhodině. Na centr Frasera od rohového praporku si naskočil Cook a Randoplh balón mířící přímo pod břevno famózně vytěsnil nad svou branku. AFC se dočkal zaslouženého vyrovnání ve 31. minutě díky Kingovi.

Norský reprezentační útočník si v šestnáctce soupeře elegantně obhodil protihráče a poté chladnokrevně zakončil levačkou k pravé konstrukci. Ještě do poločasu zahrával Bournemouth druhý pokutový kop, když Fonte zřetelně podrazil Pugha. K nabídnuté možnosti se tentokráte postavil Afobe a Randoplh jeho slabou střelu snadno zlikvidoval. Pět minut před přestávkou se zaskvěl Boruc, tečovaný pokus Feghouliho vyrazil reflexivně nohou.

Domácí otočili vývoj ve 48. minutě, po přímém volném kopu Frasera a hlavičce Afobeho rozvlnil bez větších problémů síť King. Zhruba čtvrthodiny před koncem hlavičkoval těsně nad Afobe, hosté vyrovnali v 83. minutě. Po průnikové přihrávce od Obianga našel střídající Byram lépe postaveného André Ayewa a ten se zakončením do odkryté branky neměl žádné problémy. Za další tři minuty pálil vedle levé tyče Arter, v 90. minutě zkompletoval hattrick King a zařídil výhru pro svůj tým bombou do pravého horního rohu.

Více informací k zápasu

Everton FC - West Bromwich Albion 3:0

11.03.2017 16:00

Góly: 39. Kevin Mirallas, 45. Morgan Schneiderlin, 82. Romelu Lukaku

Everton potvrdil úlohu favorita proti West Bromwichi Albion a v domácím prostředí ho zdolal bez větších potíží 3:0. V tabulce Premier League tak oživil šanci na evropské poháry a na sedmém místě si právě před svým sobotním protivníkem vytvořil už sedmibodový náskok. O vítězství rozhodl v prvním dějství dvěma brankami a úspěch korunoval zhruba deset minut před koncem, kdy se pojedenadvacáté v tomto ročníku prosadil Romelu Lukaku.

Třiadvacetiletý belgický útočník poprvé zahrozil po čtvrthodině hry, kdy obdržel krásnou kolmici do pokutového území a pak mířil z dvanácti metrů po zemi ke vzdálenější konstrukci, kterou minul vskutku jen o centimetry. Ve 37. minutě se po nahrávce od Schneiderlina opřel do balónu ze střední distance Barkley a pravý horní růžek těsně netrefil. Ihned na to nebezpečně vystřelil Chadli a brankáři Roblesovi tato skákavá rána nadělala velké problémy.

Domácí favorit se dostal do vedení ve 39. minutě, prosadil se Kevin Mirallas. Lukaku vybídl ke střele z hranice pokutového území Barkleyho, jehož bombu ještě vyrazil brankář Foster. K dorážce se však dostal právě Mirallas a ten ze sedmi metrů nekompromisně propálil bezmocného hostujícího strážce. Ještě do poločas zvyšoval náskok FC Morgan Schneiderlin, jenž zaznamenal letošní premiérovou trefu v dresu Evertonu.

Sedmadvacetiletý záložník využil skvělé práce od Lukaka a po jeho nezištné nahrávce přetlačil Livermora, z pravé strany pak chladnokrevně zakončil přímo k levé tyči. Druhý poločas začal v hodně opatrném tempu, po hodině hry mohl pojistit vedení domácího celku Barkley. Po přihrávce z levé strany od Mirallase vypálil tvrdě z rohu pokutového území Barkley a trefil boční síť, Foster zůstal zkoprněle stát na brankové čáře.

Liverpolský klub přeci jen přidal třetí gól v 82. minutě. Vedení o dva góly v tabulce střelců celé Premier League si vytvořil Lukaku, když si v brankovém území udělal prostor k hlavičce po pasu Barkleyho a zblízka překonal bezmocného gólmana W.B.A. V nastaveném čase byl hodně blízko ke čtvrtému gólu pro Everton střídající Gueye, jenž ze sedmnácti metrů trefil bližší tyč, svěřence trenéra Ronalda Koemana tento moment však příliš mrzet nemusel.

Více informací k zápasu

Hull City - Swansea City 2:1

11.03.2017 16:00

Góly: 69. Oumar Niasse, 78. Oumar Niasse - 90+1. Alfie Mawson

Důležitý souboj o záchranu daleko lépe zvládli hráči Hullu, kteří potvrdili, že na Swansea se jim poslední dobou daří, porazili svého soka už počtvrté za sebou, a vrátili se do reálného soupeření o prvoligovou příslušnost. Velšský celek nejenže lituje utrpěné porážky, ale rovněž zraněného španělského dua Ángel Rangel a Fernando Llorente.

Bylo už od začátku vidět, že žádný z týmů nechce hlavně prohrát. Ne že by se oba nesnažily útočit, jednoduše však byly vidět nepřesnosti, způsobené asi občasnou nervozitou, a opatrností se zprvu vůbec nešetřilo. Především na první poločas tohle hodnocení perfektně sedí. Dá se říci, že ten toho opravdu moc nenabídl.

Tu největší možnost první pětačtyřicetiminutovky spálil už v 9. minutě Routledge, který se po Sigurdssonově přihrávce dostal do blízkosti Jakupovice, nicméně domácí brankář dokázal zasáhnout. Na druhé straně mohl devět minut před přestávkou skórovat stále aktivní a nebezpečný Grosicki, nepovedené zakončení však skončilo u gólmana Fabiaňského.

Druhá půle byla určitě o dost zajímavější. Nejprve se snažil zpoza vápna přesně zacílit Huddlestone, ani tenhle pokus však neměl potřebné parametry tak, aby výrazněji ohrozil Fabiaňského. V 54. minutě znovu, už podruhé v utkání, selhal v koncovce Routledge, jenž z vyložené pozice pálil trestuhodně nad bránu.

Poté, co se neujala ani střela z přímého kopu od Sigurdssona, kterou Jakupovic u tyčky bravurně zlikvidoval, začal najednou otěže utkání přebírat Hull. Vlastně ve chvíli, kdy na hřiště přišel z lavičky Niasse, pozdější hrdina Tygrů. V 64. minutě se v šanci objevil Grosicki, z těžkého úhlu však jeho pokus směřující do brány zastavil bek Jordi Amat.

O pět minut později se již domácí dočkali úvodní trefy. Hernández na hranici ofsajdu uvolnil svou parádní přihrávkou Niasseho, který po krátkém sólu zamířil podél vyběhnuvšího Fabiaňského. A v 78. minutě se Niasse prosadil podruhé, to když snadno zužitkoval centr zprava od Elmohamadyho, jenž trošku překvapivě propadl až k němu.

Niasse nebyl přitom daleko od hattricku. Grosicki mu čtyři minuty před koncem přihrál do šestnáctky, Senegalec si narovnal balón na pravačku, ovšem tentokráte ho usměrnil pouze mimo. Swansea snížila v nastavení z ničeho nic, Mawson hlavičkou zužitkoval standardku zahrávanou Sigurdssonem, více toho ovšem hosté už nestihli.

Více informací k zápasu

Manchester City - Stoke City 0:0

08.03.2017 21:00

Góly: -

Hráči Manchesteru City nedokázali v předehrávce 28. kola Premier League potvrdit úlohu favorita proti Stoke City a rozešli se s ním smírně v bezbrankovém poměru. V boji o titul a Ligu mistrů tak ztratili, prozatím se bodově dotáhli na druhý Tottenham. Domácí celek se nachází v horní polovině tabulky na deváté pozici a má na kontě šestatřicet bodů, před konkurenčním West Hamem se Southamptonem prozatím disponuje tříbodovým náskokem.

V úvodním poločase nebylo k vidění příliš vyložených příležitostí a Stoke hrálo se svým favorizovaným soupeřem vyrovnanou partii. Do vedení se mohlo dostat již v 6. minutě, kdy po hezké narážečce na levé straně odcentroval před branku Pieters. Balón se vzápětí odrazil od bránícího Clichyho k volnému Dioufovi a jeho nedůrazný pokus dokázal zlikvidovat brankář Caballero. Citizens poprvé vážněji zahrozili až v nastavení první půle.

Po dlouhém pasu Otamendiho převzal míč De Bruyne a pronikl do šestnáctky soupeře, jeho následný lob však úspěšný nebyl. Po změně stran domácí výrazně přidali na obrátkách a postupem času zvyšovali tlak. Nejprve v 55. minutě po nahrávce od Saného vypálil z hranice pokutového území Agüero, bránící Pieters pohotovou hlavičkou odvrátil balón na rohový kop. Největší dosavadní šance Manchesteru byla k vidění zhruba dvacet minut před koncem.

Po narážečce s Fernandinhem na hranici šestnáctky vypálil nebezpečně Silva a jeho přízemní pokus minul pravou tyčku jen o několik centimetrů. Stejný hráč to znovu zkusil v 76. minutě a ránu z dvaceti metrů tečoval Martins Indi na rohový kop. Po jeho zahrání se protlačil k hlavičkovému pokusu mezi dvěma protihráči Otamendi a pravý horní roh těsně minul. Domácí se nechtěli smířit s bezbrankovým stavem a v závěru mačkali Potters ve vlastní šťávě.

Krásnou individuální akci přes tři protihráče předvedl kanonýr Agüero a z velmi ostrého úhlu mířil do boční sítě. V první nastavené minutě po pasu De Bruyneho z pravého křídla zakončoval z voleje z hranice brankového území Iheanacho a ve stoprocentní možnosti uklidil míč vedle pravé konstrukce. Výsledek středečního zápasu se nezměnil ani o tři minuty později, když po dalším centru De Bruyneho odstavil Bardsley od míče nabíhajícího Saného.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Chelsea FC33253569:2978
2.Tottenham Hotspur33228369:2274
3.Liverpool FC34199670:4266
4.Manchester City32197663:3564
5.Manchester United321712350:2463
6.Arsenal FC32186864:4060
7.Everton FC341610860:3758
8.West Bromwich Albion331281339:4244
9.Southampton FC321171439:4440
10.Watford FC331171537:5440
11.Stoke City341091537:5039
12.Crystal Palace341151846:5438
13.AFC Bournemouth341081649:6338
14.West Ham United341081644:5938
15.Leicester City331071641:5437
16.Burnley FC341061833:4936
17.Hull City34961936:6733
18.Swansea City34942139:6831
19.Middlesbrough FC345121724:4327
20.Sunderland AFC33562226:5921
Zbývající zápasy
15.05. 21:00Chelsea FC - Watford FC
17.05. 20:45Southampton FC - Manchester United

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (326)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele