Premier League - souhrn 27. kola

28.02.2015, 15:42, aktualizováno 01.03.2015, 17:00
Komentáře a souhrny
Manchester City podlehl v Liverpoolu a ztratil v boji o titul. Arsenal vyhrál nad Evertonem a drží třetí pozici před Manchesterem United. Opět neuspěl Southampton, který tentokráte prohrál na hřišti WBA. Tři body mají také Stoke City, Newcastle a Swansea. Hned po obědě pak ovládl londýnské derby na půdě West Hamu konkurenční Crystal Palace...

Arsenal FC - Everton FC 2:0

01.03.2015 15:05

Góly: 39. Olivier Giroud, 90. Tomáš Rosický

Odpolední utkání na Emirates Stadium sice nenabídlo nikterak atraktivní podívanou, přesto však mohou domácí příznivci Arsenalu odcházet domů spokojení. Jejich oblíbenci totiž díky brankám Oliviera Girouda a Tomáše Rosického zvítězili nad Evertonem 2:0 a posunuli se zpět na třetí místo v ligové tabulce.

Everton se v úvodu utkání trpělivě staral o udávání tempa, čímž Arsenalu zamezil v brzkém tlaku a možném skórování. Po čtvrthodině hry tak statistika držení míče hovořila o celých sedmdesáti procentech ve prospěch hostí. Zároveň však stačil jednoduchý nákop dopředu k tomu, aby novou posilu Gunners Gabriela vyvedl z míry, a Romelu Lukaku se zničehonic řítil sám na Davida Ospinu. Kolumbijský brankář však dokázal rychle vyběhnout a zavčasu zneškodnit nastalou situaci.

Na první velkou šanci domácích jsme si tak museli počkat až do sedmadvacáté minuty, kdy Alexisův centr spadl přímo na hlavu nabíhajícího Girouda. Zakončení francouzského útočníka ovšem skončilo těsně vedle Howardovy pravé tyče. Arsenal od té chvíle ožil, ale jeho finální fáze zůstávala nepřesná. Slibně vypadala kombinační akce po pravé straně, kterou zakončoval Bellerín, jenže svou slabší nohou trefil míč pouze do Phila Jagielky.

Evertonští se v tu chvíli zaměřili na hustou obranu s příležitostnými protiútoky a málem jim tato taktika vyšla skrze únik Lukakua. Na poslední chvíli však, tentokrát úspěšně, zasáhl Gabriel. A hned pár minut nato se ukázalo, jak byl Brazilcův skluz důležitý. U Özilova rohového kopu se totiž v pokutovém území dokázal uvolnit Olivier Giroud a z voleje svou slabší pravačkou usměrnil míč za zkoprnělého Howarda - 1:0. V závěru první půle pak ještě pokoušel štěstí ranou zdálky Cazorla, ale na Howarda si nepřišel, a tak se odcházelo do šaten za jednobrankového vedení domácích.

Po změně stran se hosté znovu od počátku ujali herní iniciativy a vybojovali hned pětici standardních situací, které obrana Arsenalu odvracela s vypětím všech sil. Na druhé straně ukázal Olivier Giroud svou sílu v osobních soubojích, když po centru Oxlade-Chamberlaina ustál atak Jagielky a prudce bez váhání pálil. Jeho střela zasáhla ležícího Jagielku do ruky, ovšem rozhodčí Marriner tento incident buď neviděl, nebo posoudil jako nezaviněný.

O další vzruch se postaral kapitán Arsenalu Santi Cazorla, jenž si umně vyměnil míč s Giroudem a z prvního doteku vyslal na Howarda prudkou, ovšem také nepřesnou střelu. Na druhé straně zničehonic zahrozil Romelu Lukaku, jehož rána z bezprostřední blízkosti vyžadovala excelentní zákrok Ospiny, aby skóre zůstalo neměnné.

V osmašedesáté minutě se pak nešťastně střetli ve vzduchu Giroud s Coquelinem ve snaze odvrátit stejný míč, z čehož druhý jmenovaný nevyvázl bez prudkého krvácení z nosu, a tak bylo utkání na dobrých pár minut přerušeno. Arsenal si několikrát málem zavařil špatnou rozehrávkou na vlastní polovině hřiště, ale pokaždé ještě někdo z domácích hráčů stihnul zasáhnout alespoň za cenu žluté karty.

Everton posílil ofenzivu nasazením Lennona s Naismithem, ale ani deset minut před koncem se hostům nepodařilo vyrovnat. Zároveň navíc otevírali čím dál větší okénka v obraně, čehož měl využít Mesut Özil, jenže jeho zakončení z hloubi pokutového území stihnul tečovat na roh Phil Jagielka.

Nervózní závěr zápasu ještě mohlo přiživit střídání Francise Coquelina kvůli následkům střetu s Giroudem, ovšem Arsenal hned pár vteřin nato se značnou porcí štěstí navýšil svůj náskok na 2:0. Ospinův dlouhý nákop prodloužil Giroud na Özila, jenž nečekanou přihrávkou bez váhání vybídl ke střele střídajícího Tomáše Rosického zpoza pokutového území. Rána českého reprezentanta by nejspíš na překonání Howarda nestačila, nebýt nešťastné teče Phila Jagielky, jež výrazně změnila dráhu letu míče, který tak k radosti domácích zapadl do sítě.

Rozhození Toffees málem inkasovali i do třetice, ovšem Giroud tentokrát svou hlavičku poslal těsně vedle. Arsenal však ani zmařené šance Cazorly s Rosickým během nastavení mrzet nemusely. Konečná výhra 2:0 totiž Kanonýry posouvá zpět na třetí místo, navíc pouhé čtyři body od druhého Manchesteru City.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - Manchester City 2:1

01.03.2015 13:00

Góly: 11. Jordan Henderson, 75. Philippe Coutinho - 25. Edin Džeko

Fanoušci dobrého fotbalu si na úvod nabitého anglického programu rozhodně přišli na své. Liverpool předvedl krásný výkon, díky němuž porazil obhájce titulu a druhý tým aktuální sezóny Manchester City 2:1. Úchvatné góly dali Henderson a Coutinho, Citizens skórovali prostřednictvím Džeka jen jednou - zároveň z jediné střely na branku.

Utkání dvou loňských suverénů Premier League začalo v úžasném tempu, které tak sluší báječné atmosféře Anfield Road. Častěji na míči byli hosté z Manchesteru, avšak ve větší permanenci se v prvním dějství nacházel právě jejich gólman. Coutinho už po sedmi minutách vyslal kolmici na Lallanu, ten se prohnal mezi oběma stopery a zakončil - v tísni však dokázal vystřelit jen po zemi do Harta.

Hned vzápětí po stejné ose dokonce Jose Hart kapituloval, Lallana se však v momentě Coutinhovy přihrávky nacházel v ofsajdu, a jeho překrásné a pohotové zakončení z nulového úhlu tak vyšlo nazmar. Komická práce defenzivy Manchesteru City však pokračovala i nadále. Po selhání Zabalety a Kompanyho v jedenácté minutě nakonec uchvátil míč Jordan Henderson, jenž dostal na hranici šestnáctky příliš prostoru a nádhernou točenou ranou vymetl šibenici - 1:0.

Tempo utkání bylo zcela ďábelské a nechybělo mnoho k další trefě o pouhých sto vteřin později. David Silva vyslal perfektním dlouhým balonem do samostatného nájezdu Sergia Agüera, a ten mířil levačkou téměř dokonale - trefil totiž tyč. Manchester City se nakonec vyrovnání dočkal, po pětadvaceti minutách, kdy zafungovala spolupráce Agüera s Edinem Džekem. První jmenovaný využil rozhozené obrany, poslal do vápna přesný pas a Džeko ještě přesněji zakončil - 1:1.

Do konce poločasu se už hra v rámci mezí uklidnila, tedy alespoň do té míry, že jedinou gólovou šanci spálil aktivní Adam Lallana. I tentokrát se v obtížné pozici zajímavě opřel do přihrávky, tentokrát od Markoviće, a z otočky minul branku. Obrovskou příležitost měl i Raheem Sterling, ale v nejdůležitějším okamžiku prováhal šanci na střelu a dostal se z ideálního úhlu.

Po změně stran se v uplakaném počasí oba týmy zklidnily, ke slovu se dostala i taktika a vědomí toho, že jde o velmi důležitý zápas. Fanoušci na Anfieldu se tak museli spokojit s méně atraktivní hrou, kterou ozvláštnily pouze pokusy Agüera a Sterlinga; oba mimo branku. Až patnáct minut před koncem zavzpomínal na minulý týden v Southamptonu Philippe Coutinho, jenž jako přes kopírák od Hendersona převzal za vápnem míč od Sterlinga, načež zprostředkoval deja vú i Hartovi - 2:1.

Po tomto nádherném fotbalovém okamžiku měly oba celky ještě jednu zajímavou šanci - Sturridge ani Silva ovšem svou příležitost nevyužili. Liverpool tak může slavit skok na páté místo, přičemž na třetí Manchester United ztrácí pouhé dva body. Citizens naopak opět snížili svoje naděje na titul, Chelsea má stále tříbodový náskok a k tomu utkání k dobru.

Více informací k zápasu

Burnley FC - Swansea City 0:1

28.02.2015 16:00

Góly: 64. Kieran Trippier (vl.)

Burnley pokračuje v těžkém maratonu zápasů proti týmům z horní poloviny tabulky i nadále bez výhry, leč v nebojácném stylu. Se Swansea Clarets potopil až vlastní gól Kierana Trippiera z druhého poločasu, který Swansea dostává na hranici 40 bodů...

Ashley Barnes. Tohle jméno bylo v uplynulých dnech velmi často skloňováno v souvislosti s ošklivým zákrokem na Nemanju Matiće, přičemž se ale zapomínalo, že pro fanoušky Burnley je tento útočník obyčejným hrdinou i pro další okamžiky z minulého víkendu.

Na oficiálních webovkách klubu byl Barnes oceněn hráčem zápasu a poté, co byl dnes přivítán na Turf Moor bouřlivým potleskem, také dnes platil za jediného muže, který byl jakž tak schopný pozlobit Lukase Fabianského v brance Swansea. Jinak to nicméně byly spíše labutě, kdo před pauzou cenil zuby, a svých promarněných šancí litovalo především duo Routledge-Gomis.

K první a jediné gólové situaci dneška došlo až po více než hodině hry, když se Trippier v 64. minutě nešťastně nachomýtl do cesty odražené Corkovy střely a vstřelil si tak ukázkového vlastence. Na tuhle událost již vzápětí Burnley nedokázalo pořádně zareagovat, když se vyrovnání přiblížil všehovšudy střídající Sam Vokes.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Aston Villa 1:0

28.02.2015 16:00

Góly: 37. Papiss Cissé

Fotbalem Paula Lamberta se po většinu času vůbec nešlo bavit, to pod Timem Sherwoodem se Villans od počátku zdají být vepředu uvolněnější - jenže oba režimy mají zatím společného jmenovatele, a tím je mizivý přísun bodů. Birminghamští nyní prohráli už posedmé za sebou a zůstávají v sestupovém pásmu...

První poločas nemohl být v tomto směru příznačnější, když do něho birminghamští vstoupili lépe a při nádherném akrobatickém pokusu Bentekeho z 28. minuty dokonce užuž slavili vedení. Tim Krul se nicméně mrštně vrhl po své pravici, při dalším projektilu belgického útočníka mu pro změnu pomohli spoluhráči z obrany, a veškerá snaha Aston Villy tak klasicky vyšla naprázdno.

To Newcastle představoval spíše přesný opak: z minima vytěžil maximum. K jednobrankovému vedení mu tím pádem stačila v podstatě jen jedna větší šance, kterou po Janmaatově centru z pravé strany bez větších potíží proměnil Okorem neuhlídaný Papiss Cissé.

Do druhého poločasu obě strany odstartovaly spíše vlažněji a první solidní možnost si vypracovaly Straky až v 58. minutě, když po standardce hlavičkoval Cissé pro změnu těsně vedle. Aston Villa byla na druhé straně v jednu chvíli umlčena skvostným blokem Fabricia Colocciniho nebo brankářem Timem Krulem, který zlikvidoval dobrou střelu Cleverleyho.

Více informací k zápasu

West Bromwich Albion - Southampton FC 1:0

28.02.2015 16:00

Góly: 2. Saido Berahino

Southampton může v neděli přijít o těsný kontakt s elitní čtyřkou, když se mu dnes nepodařilo vyzrát na tuhou defenzívu West Bromwiche, který se proti svatým ujal vedení již po 71 sekundách. Pulisův mančaft si takto připsal už šesté čisté konto z deseti pokusů a pokračuje v suverénní jízdě za záchranou...

Pro defenzivně solidní tým neexistuje nic lepšího než brzká vstřelená branka, a přesně to se dnes Albionu podařilo, jakmile Maya Yoshida pouze polovičatě odvrátil Bruntovu standardku a Saido Berahino navázal způsobem, že se vzápětí mohl radovat ze svého 17. zásahu v sezoně.

Pro samotného anglického forvarda nakonec nešlo o šťastné utkání, když talentovaný Berahino nuceně střídal zkraje druhého dějství, ale West Bromwich už tehdy jeho služby technicky nepotřeboval.

Southampton sice předváděl pár oku lahodících kombinací, avšak v nové formaci 3-4-3 se vůbec nedostával k prověření Bena Fostera a už po 25 minutách se tak Ronald Koeman rozhodl stáhnout stopera Gardose a za pomocí Eljera Elii se vrátit k osvědčenému rozestavení.

Ani to ale hostům bůhvíjak nesvědčilo. Nejaktivnější muž prvního poločasu Saido Mané akorát dvakrát minul vymezený prostor a v 68. minutě potom obří šanci po centru Bertranda neproměnil dlouhodobě tápající střelec Graziano Pellè.

Více informací k zápasu

Stoke City - Hull City 1:0

28.02.2015 16:00

Góly: 71. Peter Crouch

Sobotní program viděl celkem čtyři výhry 1:0 a jedna taková se zrodila také na Britannia Stadium, kde se Peter Crouch jenom 61 vteřin po vlastním vysvlečení ukázal být dokonalým žolíkem. Sám vytáhlý forvard se potom dostal na úroveň Alana Shearera jakožto nejproduktivnějšího hlavičkáře v dějinách Premier League...

Hull City cestoval do regionu Midlands s pár zlepšenými výsledky i výkony v zádech, na Britannia Stadium i obecně ve venkovním prostředí se mu však dlouhodobě nedaří - a to se dnes jedině potvrdilo. Tigers za celých 90 minut vyprodukovali jen jednu ubohou střelu a zůstávají viset čtyři body nad sestupovou propastí.

Nebylo to ovšem jenom o hostující nemohoucnosti, ani Potters se proti zatažené soupeřově obraně dlouho nezvládali adekvátně prosazovat. Brance se v jednom okamžiku přiblížil akorát N’Zonzi a Jake Livermore musel z čáry odkopávat Waltersovo sklepnutí zpoza přední tyče, jinak se ve Stoke-on-Trent převážně čekalo na zázrak.

A ten se svým způsobem dostavil jednak s poločasovým příchodem Charlieho Adama, který hned dvakrát výrazněji poděsil gólmana McGregora. Jednak s pozdějším vystřídáním Petera Crouche, který se zhruba po minutě svého pobytu na hřišti prosadil přes McShanea k Adamově centru a rozhodl o čtvrté výhře Potters v šesti kolech.

Více informací k zápasu

Manchester United - Sunderland AFC 2:0

28.02.2015 16:00

Góly: 66. Wayne Rooney (pen.), 84. Wayne Rooney

Fotbalisté Manchesteru United v domácím prostředí porazili Sunderland 2:0 a minimálně do zítřka jim patří třetí příčka. Přestože měli Red Devils mnohem více ze hry, vítězství se nerodilo lehce. Příkladem šel kapitán Wayne Rooney, který nejprve proměnil penaltu a pět minut před koncem se prosadil z dorážky.

Manchester United od úvodních minut potvrzoval roli favorita, držel míč na svých kopačkách a hráči Sunderlandu běhali převážně bez něj. Navzdory tomu měl první zajímavou možnost útočník Black Cats Connor Wickham. Talentovaný forward balónu vyslal z hranice šestnáctky na De Geu prudkou přízemní ránu a španělský gólman měl co dělat, aby míč vyrazil mimo tři tyče. Red Devils se přes svou územní převahu k vyložené příležitosti ne a ne dostat.

To se změnilo v 26. minutě - další střelu aktivního Ashleyho Younga zblokoval ve skluzu na břevno někdejší zadák United John O'Shea a dorážka Rooneyho cíl taktéž nenašla. Bohužel pro své příznivce, tohle byla nadlouho jediná stoprocentní gólová šance Rudých ďáblů. Svěřenci Louise van Gaala se sice mohli pyšnit držením míče přes 70 %, ovšem Pantilimon v brance příliš práce neměl.

Klíčový moment utkání nastal v 64. minutě. Falcaa ve vápně stáhl O'Shea k zemi a rozhodčí Roger East neváhal odpískat pokutový kop. Hlavní arbitr kromě toho vytáhl také červenou kartu, neukázal ji však O'Sheovi, ale nevinně přihlížejícímu Wesu Brownovi. Nařízenou penaltu nekompromisně proměnil kapitán domácích Wayne Rooney a otevřel skóre.

Oslabená Poyetova družina se na žádnou ofenzivní snahu nezmohla a v závěru navíc obdržela další gól. Po delší kombinaci se rozhodl vypálit střídající Adnan Januzaj, Costel Pantilimon jeho pokus vyrazil a pohotový Rooney neměl potíže přidat svoji dnešní druhou trefu. Diváci se na Old Trafford radovali ještě jednou, ale dorážka Herrery nemohla být pro ofsajd uznána.

Více informací k zápasu

West Ham United - Crystal Palace 1:3

28.02.2015 13:45

Góly: 76. Enner Valencia - 41. Glenn Murray, 51. Scott Dann, 63. Glenn Murray

Z Crystal Palace jsou po převzetí Alanem Pardewem učinění specialisté na výjezdy. Eagles si nyní připsali již pátou po sobě jdoucí soutěžní výhru na cizím hřišti a vyloupili přitom obyčejně neoblíbené Boleyn Ground. West Ham se probral k životu až příliš pozdě, za stavu 0:3...

Sam Allardyce takhle s Hammers v posledních deseti kolech uhrál jen jedno vítězství, ačkoliv zrovna tady jeho tým neodstartoval úplně špatně. Cresswell již v 11. minutě málem nachytal Speroniho na švestkách svým překvapivým projektilem a Mark Noble záhy z přímého kopu dokonce orazítkoval břevno.

Karty se začaly obracet po skončení úvodní půlhodiny, kdy se nejprve Glenn Murray vyřítil sám na Adriána, a pak hlavička téhož fotbalisty těsně před pauzou díky záludnému odrazu od Cresswella soupeřova brankáře i poprvé překonala.

Jakoby opaření takovou koncovkou úvodní části, nastoupili Kladiváři do druhé půle nezkoncentrovaní a ihned se jim povedlo inkasovat po rohovém kopu Puncheonu, když Dann zatlačil k zemi Reida.

A mohlo být ještě hůř, speciálně když Crystal Palace dnes takovým způsobem vycházely standardní situace. Mile Jedinak tedy sice brzy s vlastním přímým kopem nepochodil, když už ale jednou Puncheon pouze centroval a nestřílel, ideálně se spojil s Murrayho rybičkou a zhruba po hodině hry to bylo již 0:3.

Teprve v tomto okamžiku vínoví konečně procitli, a i když to zvláště po Murrayho vyloučení za druhou žlutou kartu opravdu stálo za to, bylo již zkrátka na vše pozdě.

V 76. minutě se tedy Valencia konečně vytasil se svým prvním ligovým zásahem na Upton Parku, jeho příští plovoucí rána ze střední vzdálenosti si už ovšem na Speroniho nepřišla a tváří v tvář argentinskému brankáři dříve kontaktní gól nevsítil ani Jenkinson.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Chelsea FC26186256:2260
2.Manchester City27167457:2755
3.Arsenal FC27156651:2951
4.Manchester United27148546:2650
5.Liverpool FC27146740:3048
6.Southampton FC27144938:2046
7.Tottenham Hotspur26135841:3644
8.Swansea City27117931:3440
9.West Ham United27109839:3339
10.Stoke City271161031:3439
11.Newcastle United27981032:4235
12.Crystal Palace27791131:3830
13.West Bromwich Albion27791125:3430
14.Everton FC276101133:3928
15.Hull City27681325:3626
16.Sunderland AFC274131022:3825
17.Queens Park Rangers26641627:4522
18.Burnley FC274101325:4522
19.Aston Villa27571513:3722
20.Leicester City26461624:4218
Zbývající zápasy
07.03. 16:00Queens Park Rangers - Tottenham Hotspur
29.04. 20:45Leicester City - Chelsea FC

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1330)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele