Premier League - souhrn 26. kola

25.02.2017, 17:58, aktualizováno 27.02.2017, 22:56
Komentáře a souhrny
Leicester pod novým manažerem porazil Liverpool a po pěti porážkách konečně znovu bodoval. Tottenham se dokonale revanšoval za evropskou ostudu a v první půli zničil Stoke. Chelsea dál úspěšně pokračuje v honbě za titulem, když si doma dle očekávání poradila se Swansea. Watford se rozešel s West Hamem smírem. Sunderland zůstává poslední po prohře s Evertonem, Crystal Palace vytěžil klíčové tři body ze zápasu s Middlesbrough...

Leicester City - Liverpool FC 3:1

27.02.2017 21:00

Góly: 28. Jamie Vardy, 39. Daniel Drinkwater, 60. Jamie Vardy - 68. Philippe Coutinho

Tak že by bylo jádro krize skutečně v Claudiovi Ranierim? Jen pár dní po jeho vyhazovu totiž Leicester předvedl po většinu utkání s Liverpoolem úžasný výkon a naprosto zaslouženě vyhrál 3:1. Vedle skvělých Fuchse či Drinkwatera zazářil především dvougólový Jamie Vardy. Liverpool se naproti tomu trápil a uspokojit ho nemůže ani Coutinhova kosmetická úprava.

Absolutní zvrat v mentalitě hráčů Leicesteru nabádá až ke konspiračním teoriím, Foxes totiž co do intenzity a odevzdané energie především v prvním dějství excelovali. V počátku utkání hrozili hlavně ze vzduchu; Huth hlavičkoval slabě, s Okazakiho pokusem si skvěle poradil Mignolet a znovu Huth tentokrát trknul balón nad.

Až teprve Jamie Vardy dohnal fanoušky k extázi. Napoprvé ho ještě předčil Simon Mignolet, jenž mu výtečně zmenšil úhel a jeho ránu vyrazil. V osmadvacáté minutě už ale neměl naději. Albrighton vykouzlil pohotovou a nádhernou přihrávku, po níž Vardy běžel sám na bránu. Lucas nestíhal, anglický útočník trefil volný prostor u přední tyče, 1:0.

Krátce nato Liverpool poprvé pěkně zakombinoval a hned z toho byla velká šance. Coutinho nicméně v ostrém úhlu ztroskotal na Schmeichelovi. Byla to ovšem jenom maličká mezírka v dominanci Leicesteru, jenž nadále létal po trávníku. Vardy se málem zase hnal do nájezdu, nakonec ale předal míč Ndidimu a ten vskutku neoplývá takovou kvalitou v zakončení.

Jenže Leicester se dnes nenechal odbýt snadno. A když už neuspěl bojovností, zaúřadoval moment geniality od Dannyho Drinkwatera. Dnešní hlavní tvůrce Marc Albrighton odcentroval do vápna, a když Milnerova hlavička pomalu poskakovala Drinkwaterovi k nohám, dal se očekávat parádní gól. No, a ten skutečně přišel.

Byla to třešnička na dortu upečeném z odhodlání a bojovnosti, s níž Lišky na place vyrukovaly. Jindy těžkopádní Huth s Morganem najednou blokovali střely jak o život, hráči kmitali po celém hřišti, Fuchs podnikal náběhy jako v mistrovské sezóně a Mahrez - byť v soubojích 1 na 1 již nezáří - se v jednu chvíli úpěnlivě rval na levé obraně. Kousavá otázka zní: Proč to takhle nešlo v předchozích zápasech?

Přestávka patrně vlila hráčům Liverpoolu trochu adrenalinu z Kloppova fénu do žil, hra se vyrovnala a Reds měli skrze Coutinha dokonce jednu střeleckou příležitost, jíž Schmeichel kryl. Leicester se naopak uchýlil do pasivnější role a hrozil především přes nákopy na znovuzrozeného Jamieho Vardyho, jenž odevzdal po všech stránkách parádní výkon.

Bojoval, napadal, neustále vyrážel na zteč s míčem i bez něj. A především vstřelil dva góly. Druhou trefu totiž přidal přesně v šedesáté minutě po krásné spolupráci Mahreze s Fuchsem u levé postranní čáry. Fuchs následně odcentroval do šestnáctky, kde se Vardy vyšrouboval přes hlavy zadáků Liverpoolu a trknul míč za Mignoletova záda.

Leč Liverpool se nevzdal a dočkal se alespoň kosmetické změny skóre. Lallana ještě na výtečného Schmeichela nevyzrál, ale když Can pronikl s míčem až k vápnu Leicesteru a předal míč Coutinhovi, již Foxes kapitulovali. Brazilský záložník namířil přesně k tyči a brankář domácích se ani neobtěžoval po míči skákat.

Leicester měl čtvrt hodiny před koncem dokonalou šanci rozhodnout, Mahrez totiž po nejistém zákroku Lucase dokázal přejít přes Cana a uvnitř šestnáctky pobídl ke skórování Drinkwatera. Ten však ve velké šanci selhal a poslal míč nad. Pro domácí to na každý pád neznamenalo žádnou překážku k hladkému triumfu.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Stoke City 4:0

26.02.2017 14:30

Góly: 14. Harry Kane, 32. Harry Kane, 37. Harry Kane, 45+1. Dele Alli

Takhle se to dělá! Tottenham měl svým fanouškům na White Hart Lane co vracet za čtvrteční bídu s Gentem na Wembley, a vzal to tedy pěkně od podlahy - čtyři góly ještě do přestávky a už třetí ligová výhra 4:0 nad Stoke City v řadě...

A kdo jiný by mohl zavelet na zteč než sám Harry Kane? Ba co víc, anglický kanonýr zkompletoval už třetí hattrick v devíti zápasech a v tomto kalendářním roce se po dnešku pyšní parádní bilancí 12 tref v jedenácti soutěžních startech. Jeho první zásah byl navíc útočníkovým stým na klubové úrovni.

První Kaneův zásah přišel už po 14 minutách a jednalo se o přízemní ránu k tyči, podruhé se ostrostřelec prosadil skrze halfvolej po rohu Christiana Eriksena a dánský špílmachr Kaneovi asistoval i u třetí, šťastné branky, když mu přiťukl míč na standardce a Kane si pomohl výraznou tečí Crouche.

Pro Harryho Kanea ani tímto hattrickem velkolepé představení nekončilo. Forvard se těsně před obrátkou proměnil tentokrát v nahrávače, když zprava odcentroval na padesátý gól Deleho Alliho v kariéře. A po přestávce jenom skvělý Grantův zákrok odmítal další Kaneovy oslavy.

Jednalo se víceméně o dokonalý zápas z pohledu Tottenhamu a na takovém dojmu nic moc nemění ani pozdější střídání dvojice obránců Alderweireld - Vertonghen, neboť se podle manažera Pochettina jednalo o pouhé opatření proti případnému zranění.

Více informací k zápasu

Watford FC - West Ham United 1:1

25.02.2017 18:30

Góly: 3. Troy Deeney (pen.) - 73. André Ayew

Souboj týmů ze středu tabulky, které budou s blížícím se koncem sezóny čím dál nudnější, to byl duel Watfordu s West Hamem. Ani jeden z celků nemá záchranářské starosti, o myšlenkách na pohárovou Evropu ani nemluvě. Remíza 1:1 je tak pro oba mančafty přijatelným východiskem. Hornets nicméně musí ztráta trošku mrzet, protože drtivou většinu utkání vedli.

Už po minutě hry totiž Kouyaté srazil ve vápně Zaratého a rozhodčí ukázal na penaltový puntík. Kapitán Watfordu Troy Deeney se v těchto situacích nemýlí a přesnou po zemi k tyči otevřel skóre. Domácí byli v počátku duelu aktivnější, Niang třeba utaženou ranou jen těsně minul tři tyče. Dlouho mu však převaha nevydržela

V prvním dějství měli Hammers dvě nadějné možnosti, ale jak Snodgrass, tak Antonio ztroskotal na blokujícím Kaboulovi. A když už před Snodgrassem zívala prázdná svatyně, nestihl odražený míč zachytit. Fonteho hlavičku po hodině hry pak výtečně vytáhl Gomes.

Kolečka se začala hýbat až poté, co na trávník přispěchal střídající André Ayew. K vyrovnávací brance sice přišel jako slepý k houslím, ale na to se historie ptát nebude - Lanzini vysunul Antonio, ten se přehnal přes Kaboula, jenže jeho střela orazítkovala obě tyčky. Ayew ale stál na správném místě a míč bez potíží doklepl do branky. Antonio pak "zazářil" ještě jednou, když úmyslně sáhl po míči rukou a za druhou žlutou kartu byl vyloučen.

Více informací k zápasu

Crystal Palace - Middlesbrough FC 1:0

25.02.2017 16:00

Góly: 34. Patrick van Aanholt

Velmi důležitého vítězství dosáhl Crystal Palace. V Selhurst Parku udolal jedinou brankou van Aanholta Middlesbrough a minimálně do zápasu Leicesteru se vymaňuje ze sestupových pozic. Zároveň tím vytváří na úřadujícího šampiona nepříjemný tlak.

Nutno podotknout, že Crystal Palace měl více ze hry. Byl mnohem nebezpečnější a vyhrál nakonec zaslouženě. První šance domácích na sebe nenechaly dlouho čekat, Zahův centr sice Benteke zasáhl hlavou, ale jen do míst, kde byl připravený Víctor Valdés. Rušno bylo i ve vápně domácích. Ve 23. minutě dobře sklepával balón Negredo, ale nikdo z kolegů se k němu nepropracoval.

Nerozhodný výsledek vydržel do 34. minuty, kdy se premiérově v dresu Crystalu Palace prosadil Patrick Van Aanholt. Střelec branky využil přesné přihrávky Cabayeho a svojí střelu nasměroval nechytatelně za Valdésova záda. Domácí navíc byli při chuti a Valdés musel být v permanenci i po ráně Puncheona.

Boro pochopitelně nic nevzdávalo a ve druhém poločase si vypracovalo několik zajímavých příležitostí na vyrovnání. Stuaniho pohotovou ránu ale schoval do rukavic Hennessey. Na druhé straně měl opět práci Valdés, McArthur ale na Zahův pas nedosáhl. Hosté se sice s ubývajícím časem hnali do ofenzívy, ale obrana Crystalu fungovala až neobvykle dobře. Závěr utkání byl v Selhurst Parku ještě zajímavý, sudí Madley totiž přidal do vínku ještě dlouhých pět minut, ale ani během nich Boro srovnat nedokázalo.

Více informací k zápasu

Everton FC - Sunderland AFC 2:0

25.02.2017 16:00

Góly: 40. Idrissa Gueye, 80. Romelu Lukaku

Everton v Goodison Parku přehrál Sunderland 2:0 a uchovává si naději na evropské poháry. Toffies byli jasně lepším týmem, Sunderland si za celý zápas vypracoval jen jednu stoprocentní příležitost, kterou Defoe rozbil o břevno.

Everton začal dost aktivně, Baines po straně našel ve vápně Lookmana a s jeho ránou měl golman Pickford velké problémy. Balón dokonce už putoval za brankovou čáru, ale Pickford ho včas zastavil. O pár minut později nedosáhl v nadějné pozici Lukaku a nerozhodný výsledek tak pokračoval. Toffies zůstávali u míče a zanedlouho předvedl pěknou individuální akci Gueye, z úhlu ale Pickforda nepřekonal.

Sunderland nebyl v prvním poločase vůbec nebezpečný, tempo udával Everton a ve 40. minutě se také dostal do zaslouženého vedení. Coleman našel na hranici vápna Gueyeho a ten parádní dělovkou zajistil Evertonu vedení! Ještě před koncem prvního poločasu měl Everton několik zajímavých momentů, ale gólovou sbírku nerozšířil.

Domácí každopádně vedli a bylo na Sunderlandu, aby s výsledkem něco udělal. Hosté byli v prvním poločase zcela bezzubí a to dlouho platilo i ve druhém poločase. Až v 78. minutě měl Sunderland obrovskou šanci na vyrovnání, Jermaine Defoe si srovnal balón ke středu a tvrdě vypálil, za Roblesem se ale ozvalo břevno!

Sunderland svou jedinou šanci promarnil a vzápětí za to tvrdě zaplatil. Obraně hostů uprchl Lukaku, a i když mohl před brankářem Pickfordem přihrávat, hamounil a udělal dobře, protože jeho střela skončila v síti. Druhý zásah Toffies znamenal definitivum.

Více informací k zápasu

Hull City - Burnley FC 1:1

25.02.2017 16:00

Góly: 72. Tom Huddlestone (pen.) - 76. Michael Keane

Nemožné se stalo skutečností, Burnley získalo bod venku! Mrzutý Sean Dyche měl konečně důvod k radosti, jeho celek totiž z jedenácti předchozích klání mimo svou půdu hned desetkrát prohrálo. Hull ovšem houževnatému soupeři nedokázal vstřelit více než jednu branku, a to se navíc Tom Huddlestone trefil z penalty. Na ni pak stihnul zareagovat Michael Keane.

Na KC Stadium se toho nestalo zas až tolik, o čem by se dalo psát. První vážnější šanci celého zápasu mělo v osmatřicáté minutě Burnley - po přímém kopu Bartona se dostal Ben Mee k hlavičce a Jakupović byl rád, že si s pomocí břevna s míčem vůbec poradil.

Utkání bylo vůbec především o standardních situacích, i Hull měl první šanci díky ní. Grosicki měl k dispozici ideální kop k přímému zakončení a jen těsně přestřelil břevno. Po změně stran se jako první opět ozvali hosté, ale Gray po nájezdu mířil těsně vedle. Tentýž "fous" stál gól i Grosickiho.

Gólů se diváci v Hullu dočkali až v závěrečné dvacetiminutovce. Michael Keane zahrál ve vápně rukou a nařízenou "desítku" proměnil Tom Huddlestone, byť už měl Heaton míč na ruce. Tigers ale přesto o dva body přišli, jen o čtyři minuty později se po Bradyho rohu ocitl na zadní tyči úplně sám hříšník Keane a vyrovnal na konečných 1:1.

Více informací k zápasu

West Bromwich Albion - AFC Bournemouth 2:1

25.02.2017 16:00

Góly: 10. Craig Dawson, 22. Gareth McAuley - 5. Joshua King (pen.)

Eddie Howe nezažívá dobrý rok 2017. Jeho Bournemouth zase prohrál a zase (už posedmé v řadě) dostal minimálně dva góly. Tentokrát si na bezbranných Třešničkách smlsnul West Bromwich Albion, který naopak pokračuje v parádní jízdě. Po vítězství 2:1 je osmý a Tony Pulis už po 26 zápasech dosáhl na kýženou metu čtyřiceti bodů.

Zápas přitom začal mnohem lépe pro hostující celek, už v páté minutě vlétl o vápna Ryan Fraser a Allan Nyom ho zastavil jen za pomoci faulu. Penaltu proměnil Joshua King a Bournemouth překvapivě vedl. West Brom úvodní gól zaskočil a Ben Foster musel záhy vyškrábnout nad břevno pěknou ránu Smithe.

Baggies se každopádně vzpamatovali včas a během čtvrt hodiny dokázali výsledek otočit. Jak jinak než díky skórujícím obráncům. Krátce po úvodní brance se do ofenzivní pozice dostal Craig Dawson a i zásluhou teče Danielse vyrovnal. Za dalších deset minut potopil Bournemouth gólman Boruc, který pěstí téměř minul míč z roku a Gareth McAuley vděčně vpálil míč do sítě. Svým pátým (!) gólem v sezóně.

Severoirský stoper se po změně stran málem dočkal další trefy, jeho hlavička ale zasáhla jen břevno. Z následné skrumáže vytěžil gól Chadli, ale sudí jej správně neuznal pro ofsajd. Velké věci se děly v nastaveném čase, kdy nejprve Boruc vychytal McCleanův nájezd, aby na opačné straně zazářil dvěma výtečnými zákroky Ben Foster. Především ten proti Mingsově hlavičce byl parádní a "bodyzachraňující".

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Swansea City 3:1

25.02.2017 16:00

Góly: 19. Cesc Fàbregas, 72. Pedro, 84. Diego Costa - 45+2. Fernando Llorente

Paul Clement při návratu na Stamford Bridge neuspěl a Chelsea nadále kráčí za mistrovským titulem. Dvacátou výhru v lize režíroval výjimečně v základní sestavě hrající Cesc Fábregas, který dokonale oslavil jubilejní třístý zápas v Premier League. Právě díky jeho gólu se Blues dostali do vedení, jež ve druhé půli zvýraznili ještě Pedro a Diego Costa. Za Swansea se trefil jen Llorente a Labutě tak odjely z Londýna s porážkou 3:1.

Již ne tak mladičký Španěl Fábregas byl středobodem hry Chelsea. Téměř každá akce šla přes jeho kopačky, během celých devadesáti minut nasbíral 127 doteků s balónem, suverénně nejvíc ze všech mužů na hrací ploše. Stejné prvenství získal i co do počtu střel, vypálil pětkrát a dvakrát zasáhl prosto tří tyčí.

Už v prvním poločase měl prsty prakticky ve všem, co stojí za zmínku. Jeho úvodní pokus zblokoval Tom Carroll, ale v devatenácté minutě využil právě jeho zaváhání, aby založil akci, kterou sám zakončil. Hazard si narazil s Costou a dostal míč až k Pedrovi - ten si počkal na Fábregasův náběh do vápna a pak už jen čekal, až jeho krajan s obtížemi merunu zpracoval a dostal až do sítě.

I další nebezpečný moment měl stejného jmenovatele. Moses našel borce s číslem 4 na dresu na hranici šestnáctky a Fabianski musel vytáhnout velmi dobrý zákrok, aby Fábregasův volej vyrazil. Jenže v závěru poločasu se Swansea jako blesk z čistého nebe dostal do hry. V nastaveném čase obrana Chelsea úplně zapomněla bránit standardní situaci a výtečný hlavičkář Fernando Llorente toho po Sigurdssonově dlouhém míči perfektně využil.

I po změně stran se Cesc Fábregas nehodlal vzdát hlavní role. Byl to on, kdo vyslal Hazarda do vápna, načež Belgičan pálil po zemi a Fabianski opět skvěle kryl. Pak si oba role vyměnili a Fábregas z hranice šestnáctky trefil břevno. No a do třetice španělský záložník přihrál Pedrovi, ten se nerozpakoval a gólman Swansea tentokrát při jeho ráně selhal. Skákavý balón mu prošel pod rukama.

Až v úplném závěru dostal Fábregas ve tvůrčí práci volno a nahradil ho taktéž skvělý Hazard. Ten terorizoval obranu Swansea celý zápas, podnikl dokonce osm úspěšných průniků. Po jednom z nich předložil míč do vnitra pokutového území Diegu Costovi a ten pohotovým volejem uzavřel skóre na 3:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Chelsea FC26203355:1963
2.Tottenham Hotspur26158350:1853
3.Manchester City25164551:2952
4.Arsenal FC25155554:2850
5.Liverpool FC26147555:3349
6.Manchester United25139338:2148
7.Everton FC26128642:2744
8.West Bromwich Albion26117836:3240
9.West Ham United26961135:4433
10.Stoke City26881030:4032
11.Burnley FC26941328:3731
12.Watford FC26871130:4331
13.Southampton FC25861128:3130
14.AFC Bournemouth26751436:5126
15.Leicester City26661427:4424
16.Swansea City26731632:5724
17.Middlesbrough FC264101219:2822
18.Crystal Palace26641633:4622
19.Hull City26561523:5021
20.Sunderland AFC26541724:4819
Zbývající zápasy
25.02. 16:00Southampton FC - Arsenal FC
26.02. 15:15Manchester City - Manchester United

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (672)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele