Premier League - souhrn 24. kola

20.01.2018, 15:23, aktualizováno 22.01.2018, 22:53
Komentáře a souhrny
Liverpool překvapivě padl na hřišti Swansea. Agüerův hattrick přihrál Man City další tři povinné body. Chelsea si zastřílela na půdě Brightonu a drží se na třetí pozici. Manchester United uspěl v Burnley a Arsenal neměl žádné problémy s Crystal Palace, ztratil naopak Tottenham...

Swansea City - Liverpool FC 1:0

22.01.2018 21:00

Góly: 40. Alfie Mawson

Čtrnáctizápasová série bez porážky je u konce. Svěřenci Jürgena Kloppa v pondělí večer nepodali vůbec dobrý výkon a propadli se tak na čtvrtou příčku. Kdo by to byl před zápasem ale řekl, že se katem liverpoolských stane zrovna poslední Swansea.

První půle nepřinesla nějakou okulahodící podívanou, domácí se po většinu času urputně bránili, naopak hosté nemohli najít spolehlivý recept na jejich pečlivou defenzivu. Po perfektní přihrávce Van Dijka se sice za záda obránců dostal Salah, z otočky však branku přestřelil. To na druhé straně to zkoušel z dálky Fer, branku však o několik metrů minul. Rozhodující moment zápasu se tak odehrál krátce před přestávkou - rohový kop Van Dijk odvrátil pouze k Fernandezovi, od kterého balón doputoval k Mawsonovi, který jej bez přípravy uklidil za záda Kariuse. Do poločasu ale ještě mohlo být vyrovnáno, když se po chybě v rozehrávce Swansea dostal do úniku Salah, centrem našel Maného, který ale v pádu branku Fabianskiho minul.

Po přestávce Liverpool přece jenom zařadil vyšší rychlostní stupeň a svému soupeři začal pořádně zatápět. Nebezpečně pálil z volného přímého kopu Salah, Fabianskiho vystrašil prudkou střelou také Gomez, nepříjemně pálil po hodině hry i střídající Ings, jenže žádná rána si cestu do sítě nenašla.

Ke konci utkání hosté vygradovali svůj tlak, po vybídce Lallany mohl aktivní Salah předložit míč na malé vápno nabíhajícímu Manému, jenže místo toho sobecky zvolil zakončení, které nemělo žádnou šanci na úspěch. Před závěrečným hvizdem pak museli domácí přežít ještě jeden infarktový moment - po centru Van Dijka se totiž do vzduchu zavěsil Firmino a ve vyložené šanci svůj pokus nasměroval pouze do tyče, přičemž odražený míč již obrana Swansea dopravila do bezpečí. Liverpool tak poprvé od října prohrál a díky brance Mawsona na něj pátý Tottenham ztrácí již jen dva body.

Více informací k zápasu

Southampton FC - Tottenham Hotspur 1:1

21.01.2018 17:00

Góly: 15. Davinson Sánchez (vl.) - 18. Harry Kane

Tottenham na půdě Southamptonu nechal dva body a ztrácí tak kontakt s vedoucí čtveřicí týmů. Celek Mauricia Pochettina neodehrál vůbec dobrý zápas, krom několika krátkých pasáží neměl průběh utkání pod kontrolou a vyhrát si jednoduše nezasloužil.

Naopak domácí podali srdnatý a bojovný výkon, což naznačili už svým raketovým vstupem. Již po třiceti sekundách se za vápnem uvolnil Gabbiadini, Vorm byl ale na místě. Obrana Tottenhamu však v úvodních minutách nepůsobila jistě a po čtvrthodině se také Svatí dostali do vedení. To Tadič vysunul na levé straně nabíhajícího Betranda, který do vápna okamžitě poslal přízemní centr, který si do vlastní sítě srazil nešťastník Sanches.

Tottenham ovšem okamžitě zareagoval. Nejprve po rohovém kopu napálil tyč Dier, o pár minut později však již bylo srovnáno, když si na další centr od rohového praporku naskočil Harry Kane a zblízka nedal domácímu brankáři vůbec žádnou šanci. Po půlhodině pak mohl být dokonán obrat, když Daviesův centr našel Sissoka, ten jej ale mezi tři tyče nakonec usměrnit nedokázal. Na druhé straně si zase na centr Warda-Prowse naskočil Stephens a pořádně vyděsil hostující fanoušky, jeho hlavička totiž jen těsně minula levou tyč branky Tottenhamu.

V druhé půli jako první zahrozili Kohouti, když z pětadvaceti metrů vyslal nepříjemný projektil Alli, jenže branku o několik centimetrů minul. Na poslední desetiminutovku si pak oba týmy schovaly ty největší příležitosti. Nejprve mohl po vybídnutí Sissoka skórovat Lamela, jeho zakončení však na poslední chvíli srazil mimo tři tyče blokující Stephens. Na druhé straně se zase mezi střelce mohl zapsat střídající Obafemi, kterého přesným pasem našel Tadič, jenže útočník Svatých míč ve vyložené šanci netrefil dobře. O chvíli později to byl opět Tadič, který uvolnil Boufala, ten ale ve velmi solidní pozici nastřelil jen Sanchese. A když se na druhé straně z úhlu neprosadil ani Kane, bylo jasné, že na jihu Anglie se tentokráte budou body dělit rovným dílem.

Více informací k zápasu

Manchester City - Newcastle United 3:1

20.01.2018 18:30

Góly: 34. Sergio Agüero, 63. Sergio Agüero (pen.), 83. Sergio Agüero - 67. Jacob Murphy

Další povinnost odškrtnuta, a to navíc skrze druhý dokonalý hattrick v kariéře Kuna Agüera v Premier League. Argentinský šutér se prosadil pravačkou, levačkou i hlavou při výhře 3:1 nad Newcastlem, který po zítřku může klesnout na 16. pozici...

Naopak Man City si udrželo dvanáctibodový náskok na čele a podle Pepa Guardioly pořád může pomýšlet na rekordní počet ligových bodů v sezoně Premier League. Pro to Citizens potřebují ze zbylých 14 kol alespoň deset výher a jednu remízu. S touto suverenitou by to pro ně měla být hračka.

Kun Agüero svou cestu za svým 11. hattrickem v bleděmodrém dresu a druhým v této sezoně zahájil ve 34. minutě, když jenom nepatrně lízl už tak gólovou střelou De Bruynea. Podruhé se pak prosadil po Manquillově faulu na Sterlinga z pokutového kopu, než v 83. minutě nekompromisně navázal na pěkný průběh Leroye Saného obranou soupeře.

Newcastle mezitím alespoň jednou vypadal, že by se mohl pokusit o comeback, když na 1:2 snižoval svou první brankou v novém dresu - a rovnou hezkým lobem - Jacob Murphy. Jinak byly ale Straky veskrze bezmocné; v prvním poločase si dokonce míč na kopačkách užívaly jenom 17 % času. Za reálnou šanci na vyrovnání lze považovat akorát Diamého střelu, s níž si poradil Ederson.

Více informací k zápasu

Arsenal FC - Crystal Palace 4:1

20.01.2018 16:00

Góly: 6. Nacho Monreal, 10. Alex Iwobi, 13. Laurent Koscielny, 22. Alexandre Lacazette - 78. Luka Milivojević

Návrat uzdravených hráčů zpět do základní sestavy pomohl Arsenalu k drtivému nástupu do střetnutí s Crystal Palace a brzkému zisku čtyřbrankového náskoku, který týmu Arséna Wengera zajistil důležité tři body za konečnou výhru 4:1. Při absenci Alexise Sáncheze, jehož přestup do Manchesteru United je na spadnutí, převzal poněkud překvapivě zodpovědnost za ofenzivní příspěvek Nacho Monreal, autor jednoho gólu a dvou asistencí. Po jedné trefě si připsali Koscielny, Iwobi a Lacazette, za hosty v závěru korigoval Milivojevič.

Úvod zápasu byl pro domácí jako z říše snů. Na první gól si diváci museli počkat jen pět minut, když Xhakův rohový kop na zadní tyči našel Nacha Monreala, jenž snadno hlavou zblízka uklidil míč do sítě. Sotva čtyři minuty nato španělský obránce pokračoval ve své krasojízdě, neboť dravým průnikem po levé straně asistoval u trefy Alexe Iwobiho. A aby toho nebylo málo, Monreal jen o tři další minuty později znovu obelstil obranu soupeře u Xhakova rohu a sklepl míč k nohám Laurenta Koscielného, který z bezprostřední blízkosti stanovil skóre 3:0 hned v úvodní čtvrthodině utkání.

Než se zdrcení hosté stihli vzpamatovat, inkasovali i počtvrté. Tentokráte se blýsknul další navrátilec do sestavy Mesut Özil, jenž na hranici pokutového území lahůdkovou patičkou přisunul míč volnému Lacazettovi a francouzský forvard pohotovou přízemní ranou ukončil devítizápasové čekání na gól. Jediným negativem pohádkového poločasu z pohledu Arsenalu bylo následné stažení dosavadního muže zápasu Monreala kvůli svalovým potížím.

Až v samém závěru první půle se k první slibné příležitosti dopracovali i hráči Crystal Palace, když Monrealův náhradník Maitland-Niles namazal Wilfriedu Zahovi, který se okolo Elnenyho dostal k nebezpečnému zakončení. Jeho lehce tečovanou střelu však Petr Čech dokázal vytěsnit a udržel tak do přestávky drtivý čtyřbrankový náskok.

Po změně stran již domácí viditelně ubrali na intenzitě hry i samotné koncentraci a hráči Eagles se najednou začali dostávat mnohem více ke slovu. Navzdory několika laciným ztrátám a nervózním momentům v obraně Arsenalu však první velká šance druhé půle nastala na opačné straně hřiště poté, co Kanonýři podnikli přímočarý útok z odvráceného rohu soupeře a Wayne Hennessey musel předvést výtečný zákrok, aby zpacifikoval samostatný únik Iwobiho.

Po neúspěšné snaze Zahy vymodlit si na Elnenym pokutový kop měl na přelomu hodiny hry výtečnou možnost zmírnit debakl Christian Benteke, avšak tváří v tvář Čechovi nezachoval chladnou hlavu a napálil pouze připraveného gólmana Arsenalu. Třináct minut před koncem se hosté přece jenom snížení dočkali, a to zásluhou Luky Milivojeviče, který si zpracoval hlavičku Bentekeho a pohotově křižnou ranou propálil chumel hráčů před sebou včetně bezmocného Čecha. Arsenal ještě kontroval šancemi Lacazetta, ale skóre 4:1 se již do konečného hvizdu nezměnilo. Domácí tak slaví první výhru v roce 2018 a ještě mohou živit naději na boj o čtvrté místo.

Více informací k zápasu

Burnley FC - Manchester United 0:1

20.01.2018 16:00

Góly: 54. Anthony Martial

S naprostým minimem si vystačil Manchester United na půdě Burnley. Ze dvou střel na branku jedna Martialova také zaplula za Popeova záda a bylo vymalováno. Jako by si celá ofenzíva Red Devils řekla, že s chystaným příchodem krále Alexise už nemá smysl se dál snažit a usilovat o místo v sestavě...

První poločas téměř nic nenabídl, teprve po změně stran najednou procitl Romelu Lukaku, pěkně našel Martiala, ten ustál výpad Bardsleyho a v 54. minutě zametl s balonem od břevna do sítě.

Burnley se mezitím samo stěží staralo o zábavu, třebaže po obdržení branky přeci jen povyrostlo. I po Gudmundssonově ráně z přímého kopu do břevna a závěrečném pětiminutovém tlaku však platilo, že Clarets poprvé od května 2015 prohráli čtyřikrát v řadě.

Na konto si navíc domácí připsali stejně střel na bránu jako United (dvě), čili si ani nemohou na moc stěžovat. Tenhle zápas zkrátka ofenzivní podívané nepřál.

Více informací k zápasu

Everton FC - West Bromwich Albion 1:1

20.01.2018 16:00

Góly: 70. Oumar Niasse - 7. Jay Rodriguez

Everton již šestkrát za sebou nevyhrál, tentokráte na vlastním stadiónu nedokázal porazit West Brom, se kterým jen remizoval 1:1. Černou kaňkou celého duelu pak bylo děsivé zranění McCarthyho, který utrpěl dvojitou zlomeninu nohy.

Everton se v posledních týdnech nenachází ve vůbec dobré pohodě, což se ostatně potvrdilo hned v sedmé minutě, kdy Krychowiak našel parádním pasem za obranu volného Rodrigueze, který samostatný nájezd vyřešil chladnokrevně a hosty tak poslal do vedení. Po dvaceti minutách domácí fanoušky vystrašil Brunt, který do ohně poslal ostrý střílený centr, načež balón jen těsně prolétl kolem vzdálenější tyče branky Pickforda.

Pak se přece jenom osmělili i domácí, jako první Fostera protáhl obránce Kenny, jeho ránu z hranice vápna však brankář hostí v poklidu pokryl. Poslední možnost první půle ale měli opět hosté, když si na rohový kop naskočil Rondon, který ale branku vysoko přestřelil.

V druhé půli již byl Everton přece jenom lepším celkem a svého soupeře konečně zatlačil do urputné defenzivy. Zpočátku sice zkoušel své štěstí jen ze střední vzdálenosti, dvacet minut před koncem se však konečně dočkal vyrovnání. Na přetažený centr Rooneyho si naskočil Walcott, který svou hlavičkou našel nehlídaného Niasseho, který zblízka míč dopravil na místo určení. Na druhé straně zase Pickforda pořádně protáhl Krychowiak, strážce domácí svatyně však prudkou střelu zvládl znšekodnit. Patnáct minut před koncem měl zase gól na kopačce Walcott, jeho rána však mířila jen do středu branky, odkud ji Foster pohodlně vyrazil na rohový kop.

V nastavení mohl tři body pro celek Alana Pardewa získat Rondón, jeho překrásná rána ze střední vzdálenosti však skončila jen na břevně, a tak si oba týmy po výsledku 1:1 bodový zisk rovným dílem rozdělily

Více informací k zápasu

Leicester City - Watford FC 2:0

20.01.2018 16:00

Góly: 39. Jamie Vardy (pen.), 90. Riyad Mahrez

Leicester City si nakonec na vlastním hřišti poradil s Watfordem, k čemuž mu pomohly branky Vardyho a Mahreze. Domácí tým se tak bodově dotáhl na sedmé Burnley, naopak Watford i nadále uzavírá první polovinu tabulky na desátém místě.

Do první příležitosti se po dlouhém pasu Okazakiho dostal Vardy, který přetlačil hostujícího stopera, v zakončení si však vylámal zuby na pozorném Karnezisovi. O pár minut později se po standardní situaci Mahreze do zakončení protlačil Ndidi, na poslední chvíli jej však zablokoval obránce. Po dvaceti minutách se osmělili i hosté, když Doucoure napřáhl za vápnem a protáhl brankáře Schmeichela. O chvíli později dokonce Deeney skóroval, jeho branka však pro ofsajdu nebyla uznána.

Těsně před poločasovým hvizdem přišel klíčový okamžik zápasu - po náražečce Jamese s Vardym se anglický útočník dostal do pokutového území, kde byl sražen obráncem hostí a hlavní rozhodčí správně nařídil pokutový kop. K tomu se postavil sám faulovaný a s přehledem poslal svůj celek do jednobrankového vedení.

Zkraje druhé půle předvedli domácí parádní kombinaci, na jejímž konci byl zpětný míč od Vardyho na Okazakiho, který ale bohužel míč nasměroval jen do míst, kde se pohyboval brankář Watfordu. Na druhé straně měl vyrovnání na koapčce Gray, jenže ten tak dlouho váhal se zakončením, až mu jej vracející se Maguire zblokoval na rohový kop. Hosté se s blížícím se koncem zápasu stále více a více tlačili do útoku, jenže vyrovnání se nedočkali, naopak byli ještě jednou potrestáni. To při rychlém brejku oslovil Silva Mahreze, který si míč potáhl na svou silnější levačkou a přesnou střelou mezi nohy brankář upravil na konečných 2:0.

Více informací k zápasu

Stoke City - Huddersfield Town 2:0

20.01.2018 16:00

Góly: 53. Joe Allen, 69. Mame Diouf

Návrat do Premier League si asi Paul Lambert nijak lépe představit nedokázal. Jeho Stoke City se okamžitě vytasilo s výhrou bez inkasované branky a svému dnešnímu soupeři z Huddersfieldu se posouvá na rozdíl jediného bodu...

Paul Lambert byl bez práce déle než půl roku, kdy se poroučel z Wolverhamptonu, a do Premier League se vrací poprvé od svého nezdaru v Aston Ville. Dle svých slov po závěrečném hvizdu prý dočista zapomněl, jak vyčerpávající taková práce v PL je - ovšem že to stálo za to.

Huddersfield do Stoke-on-Trent zajížděl bez ligové výhry od poloviny prosince a sotva se zmohl na nějakou nebezpečnou střelu. Mouniého výjimečná rána mezi tři tyče mířila přímo do náruče Jacka Butlanda, jinak se předváděli hlavně domácí borci, kteří si své góly schovali na druhý poločas.

Před pauzou se ještě Potters, povzbuzeni návratem kapitána Shawcrosse, soustředili na to, aby Huddersfieldu upřeli jakoukoliv střelu na bránu, a po změně stran potom udeřili Joe Allen s Mame Biramem Dioufem. U druhého gólu asistoval neustále nebezpečný Xherdan Shaqiri.

Více informací k zápasu

West Ham United - AFC Bournemouth 1:1

20.01.2018 16:00

Góly: 73. Javier Hernández - 71. Ryan Fraser

Spravedlivou dělbou bodů dopadl souboj mezi West Hamem a Bournemouthem. Oba týmy se snaží v posledních několika týdnech odpoutat se co nejdále od sestupového pásma a před vzájemným zápasem neměly vůbec špatnou formu. Ačkoli na hřišti nepředvedly vyloženě nadstandardní a dechberoucí výkony, stačily jim ke konečné plichtě.

Hostující manažer Eddie Howe byl určitě rád, že konečně mohl počítat s dvěma důležitými hráči do útoku, a to Juniorem Stanislasem a Joshuou Kingem. I když oba nenasadil do hry hned od začátku, musel být s jejich výkony spokojený. První jmenovaný si totiž připsal na své konto asistenci, druhý jmenovaný v závěrečných minutách dost trápil soupeřovu obranu.

Domácí stratég David Moyes se svým výběrem sestavy příliš nepřekvapil, dopředu při absenci Andrewa Carrolla nasadil Marka Arnautoviče spolu s Manuelem Lanzinim, a nakonec i pro něj byl klíčovou osobou až jeden z náhradníků. Javier Hernández totiž po devíti minutách pobytu na hřišti rozhodl svou trefou o remíze.

Nebyla to příliš atraktivní první půle. Je pravda, že Kladiváři byli v úvodu utkání aktivnějším týmem, ale načít účet se jim jednoduše nepodařilo. Protože ve 3. minutě Cresswellova střela z dálky skončila vedle, Nobleho volej nebyla rovněž přesná, a pak v největší šanci neuspěl Arnautovič, jenž po centru Zabalety trefil z blízkosti gólmana Begoviče.

The Cherries hrozili opravdu jen sporadicky, směrem dopředu se jim vůbec nedařilo, a vlastně jen jednou jedinkrát během úvodní pětačtyřicetiminutovky zaúřadovali. Standardní situace byly jejich silnou stránkou, což ostatně potvrdila i 33. minuta, v níž po parádním signálu po rohovém kopu pálil nebezpečně L. Cook, leč těsně bránu minul.

I druhý poločas byl hodně vyrovnaný, a i když West Ham i nadále působil možná o něco nebezpečněji, byl to ve finále on, kdo od 71. minuty prohrával. S. Cook ze středu pole našel svou přihrávkou Stanislase, ten svou načasovanou kolmicí uvolnil ve vápně nabíhajícího si Frasera, který z dobré pozice před brankářem Adriánem nezaváhal.

Jenže ihned poté, co domácí rozehrávali ze středového kruhu po inkasované brance, bylo záhy vyrovnáno. Během pár sekund se míč dostal až do pokutového území, kde se snažil zacílit Arnautovič, a ačkoli byl jeho pokus zablokovaný, odrazil se do cesty Javierovi Hernándezovi, jenž už si před Begovičem věděl rady, jak se situací naložit.

Více informací k zápasu

Brighton & Hove Albion - Chelsea FC 0:4

20.01.2018 13:30

Góly: 3. Eden Hazard, 6. Willian, 77. Eden Hazard, 89. Victor Moses

Londýnská Chelsea konečně prolomila střelecké trápení, když deklasovala Brighton čtyřmi brankami. Vítězství hostů zařídil dvěma přesnými trefami Eden Hazard, jednou se mezi střelce zapsal i Willian a Moses.

Chelsea tentokráte odstartovala ve velkém stylu a již krátce po startu se ujala vedení, když Mosesův centr jeden z obránců srazil pouze k Hazardovi, který se zasekávačkou zbavil svého strážce a prudkou ranou poslal svůj celek do vedení.

Jen o pár minut později předvedla Chelsea ofenzivní lahůdku, když si míč narazil postupně Willian, Hazard a Batshuayi, načež se na hranici pokutového území uvolnil prvně jmenovaný a parádní ranou podruhé rozvlnil síť.

Domácí celek ale rozhodně nesložil zbraně, ba naopak. Nepříjemný byl z rohových kopů, při kterých brankář Caballero jistotou zrovna neoplýval. A byl to právě argentinský brankář, který mohl vrátit nováčka do zápasu. Po nepovedeném výběhu totiž ve vápně podrazil unikajícího Schelotto, hlavní rozhodčí však měl zakrytý výhled a pokutový kop nenařídil. Brighton se penalty dožadoval ještě podruhé, když Schelotto tentokráte přepadl přes nohy Bakayoka, hlavní sudí však tuto situaci vyhodnotil jako přirozenou srážku a pokutový kop nenařídil.

Zkraje druhé půle mohl snížit Stephens, který však hlavičkou ke smůle domácích orazítkoval jen tyč. Na druhé straně zase na brankovou konstrukci zazvonil parádně zahraným přímým kopem Willian.

Další obrovskou šanci domácích měl po hodině hry Schelotto, který využil obrovské hrubky Alonsa, jenže v zakončení si vylámá zuby na Caballerovi.

A tak přišel zákonitě trest - to se do rychlého brejku dostal Hazard, na hranici vápna si pohrál s obránci a chytrou střelou k tyči definitivně rozhodl o vítězství Chelsea. Skóre pak těsně před koncem navýšil Moses, který si naběhl na perfektní pas Musondy a chladnokrevně upravil na konečných 4:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester City24212170:1865
2.Manchester United24165349:1653
3.Chelsea FC24155445:1650
4.Liverpool FC24138354:2947
5.Tottenham Hotspur24136547:2245
6.Arsenal FC24126645:3142
7.Leicester City2497836:3234
8.Burnley FC2497819:2134
9.Everton FC24771026:3928
10.Watford FC24751233:4426
11.West Ham United24681030:4226
12.AFC Bournemouth24671125:3625
13.Crystal Palace24671122:3725
14.Huddersfield Town24661219:4124
15.Newcastle United24651322:3423
16.Brighton & Hove Albion24581117:3323
17.Stoke City24651325:5023
18.Southampton FC244101024:3522
19.West Bromwich Albion243111019:3120
20.Swansea City24551415:3520

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (772)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele