Premier League - souhrn 22. kola

16.01.2016, 15:38, aktualizováno 18.01.2016, 22:53
Komentáře a souhrny
Hned třikrát se v tomto kole měnilo pořadí na prvním místě. Na to se nejprve posunul Manchester City, aby ho ještě v sobotu vystřídal Leicester a v neděli pak Arsenal, poslední dva jmenované kluby ale braly jenom po jednom bodu. Manchester United zásluhou Waynea Rooneyho vyhrál v Liverpoolu. Tottenham si poradil se Sunderlandem, Chelsea zachránila proti Evertonu alespoň bod až v osmé minutě nastavení...

Swansea City - Watford FC 1:0

18.01.2016 21:00

Góly: 27. Ashley Williams

Velice důležité tři body v pondělní dohrávce ukořistila Swansea. V utkání s Watfordem ji k tomu stačil jediný gól kapitána Ashleyho Williamse, jenž se tak postaral o únik Labutí ze sestupových vod. Hornets naopak pokračují v tragickém začátku nového roku - svěřenci Quiqueho Sánceze Florese prohráli už čtvrtý zápas v řadě - na vítězství čekají ještě o utkání více.

Watford byl přitom zpočátku utkání lepší a po pěkné akci Deeneyho hlavičkoval nad Odion Ighalo. Swansea se poprvé osmělila k nebezpečnému útoku až v pětadvacáté minutě, kdy na hranici vápna umě operoval s míčem André Ayew. Jeho rána však postrádala razanci i přesnost a míč skončil v Gomesově náručí bez větších potíží.

Za minutu už ale Velšané vedli - Nyom zbytečně vyběhl s míčem za brankovou čáru, po rohovém kopu se míč dostal až ke Ki Sung-yuengovi, jehož centr do vápna už představoval gólovou asistenci. I přes obležení protihráčů se k němu totiž protlačil kapitán Swansea Ashley Williams, který hlavou otevřel skóre - 1:0.

Ve zbytku poločasu už se do permanence nedostal ani jeden brankář, Gomes musel řešit jen jednu zapeklitou situaci a Fabianski lapil tvrdý pokus Jurada, jenž letěl přímo doprostřed jeho svatyně. Po obrátce už po hříchu ani jeden tým nevystřelil do prostoru mezi třemi tyčemi - Jurado totiž dvakrát z dálky minul a Britos hlavičkoval po centru Watsona těsně nad.

V závěru se hra paradoxně uklidnila, Swansea se nikam nehnala, a když se dostala k vápnu, ztroskotala. Hornets zase pokaždé narazili na fantastického Ashleyho Williamse, muže zápasu. Diváci na Liberty Stadium se tak museli strachovat už pouze další ráně Jurada z osmaosmdesáté minuty, která zase mířila jen těsně vedle.

Na druhé straně naopak málem pojistil Labutím vítězství střídající Bafetimbi Gomis, který v nastaveném čase trošku neobratně pronikl ve vápně až do střelecké pozice a rozezvonil tyčku. Mrzet ho to však nemuselo; poslední střela Deeneyho totiž proplachtila - jak jinak - mimo.

Více informací k zápasu

Stoke City - Arsenal FC 0:0

17.01.2016 17:15

Góly: -

Vyrovnaný zápas skončil vyrovnaným výsledkem. Stoke si s Arsenalem nic nedarovali, ovšem větší přesnost ve finální fázi spojená s několika výtečnými zákroky brankářů na obou stranách nakonec mají za výsledek bezbrankovou remízu.

První půli kralovaly obě defenzivy. Arsenal, oslabený bez dlouhodobě zraněných hráčů také o Mesuta Özila, vstoupil do zápasu opatrně a nechával herní iniciativu výhradně na Stoke. Domácí si však navzdory územní převaze a viditelné snaze vytvořili první slibnou příležitost až ve dvacáté minutě, a i tehdy Afellay zpoza pokutového území zamířil svou ránu jen vedle Čechovy levé tyče.

Kanonýři odpověděli hned záhy a málem šli do vedení. Výtečná Campbellova kolmice vyslala do samostatného úniku Oliviera Girouda, ovšem brankář Jack Butland stihnul včas vyběhnout a s pokusem francouzského útočníka si skvěle poradil. Hosté jako by se touto šancí uvolnili a Butland měl nedlouho poté znovu co na práci při ráně Oxlade-Chamberlaina. Do kabin tak po vyrovnané první půli odcházeli hráči za bezbrankového stavu.

Do druhé půle vstoupil lépe Arsenal. Po změně stran uběhla jediná minuta a Jack Butland musel dalším kvalitním zákrokem vyrazit dobře umístěnou hlavičku Girouda z rohového kopu. Hosté byli i nadále aktivnější, ale všechny jejich ofenzivní snahy končily na hranici pokutového území. Stoke se ovšem nechtělo nechat zahanbit a v šestapadesáté minutě si vytvořilo svou vůbec největší šanci zápasu. Joselu si však z hranice šestnáctky nepřišel na výtečného Čecha, jenž posléze stihnul lapit i Bojanovu dorážku.

Souboj Joselu vs. Čech se opakoval i deset minut nato a znovu z něj vzešel vítězně český brankář ve službách Arsenalu. Tempo hry neupadávalo ani s přibývajícím časem, jenže oběma týmům scházela větší přesnost ve finální fázi. Se zbývající čtvrthodinou do konce přebral iniciativu zase Arsenal, ale ani drtivé držení míče mu další vyložené šance nepřinášelo. Stoke se uchýlilo k zodpovědnému bránění, z nějž vyráželo dopředu jen sporadicky skrze dlouhé nákopy, s čímž si však obrana Arsenalu zvládala poradit.

Minutu před koncem pak měli hosté namále, když z rohového kopu směřoval míč do sítě hned dvakrát, ale Ramsey i Čech na brankové čáře splnili svou roli a vždy jej odvrátili do bezpečí. Žádné další šance už nepřišly ani během tříminutového nastavení, a tak se Stoke s Arsenalem rozešlo po vyrovnaném průběhu utkání smírně bezbrankovou remízou.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - Manchester United 0:1

17.01.2016 15:05

Góly: 78. Wayne Rooney

V North-west derby už se dávno nerozhoduje o titulu, dnes pak fanoušci nemohli jásat ani z kdovíjak atraktivního fotbalu, natožpak branek. Na Anfield Road jásali jen jednou - v hostujícím sektoru. Čtvrt hodiny před koncem se prosadil Wayne Rooney, jenž se tak vedle skvělého Davida De Gey stal hrdinou utkání.

Liverpool byl nicméně v prvním poločase (i ve většině utkání) lepší, Kloppova strategie aktivního napadání se domácím vyplácela a Manchester United se málokdy udržel u míče na útočné třetině delší dobu. A když, tak přišla pokažená přihrávka nebo perfektní zásah stoperů, jimž dnes kraloval skvělý Mamadou Sakho.

Ani Reds však nebyli v ofenzivě nikterak úspěšní, třeba v první čtvrthodině Lucas narýsoval parádní centr na Lallanu a vyběhnutý De Gea měl co dělat, aby reflexivně vyrazil záložníkovu hlavičku. S dorážkou pak neuspěl ani Firmino, jenž zamířil těsně vedle. O dvě minuty později pak Brazilec pro změnu nahrál do velké šance Milnerovi, jenže ten prováhal dobrý moment ke střelbě a z úhlu poté minul branku.

Na další zajímavou situaci si na Anfield Road museli počkat až do třicáté minuty. Domácí vyprodukovali překrásnou akci, do které se zapojili Lucas, Lallana a Firmino, než se Henderson dostal ke střele z dobré vzdálenosti, ale opět z úhlu. Výsledkem byla střela těsně vedle. Chvílí potom pálil podobně nepřesně pro změnu ze vzduchu.

Před přestávkou ještě hrozil Firmino, který se do vápna dostal po přihrávce Cana, jenže skvěle navrátivší se Martial jej tělem brilantně odstavil od balónu. Pět minut po obrátce už šlo do tuhého, Emre Can tentokrát s míčem unikl do vápna po pasu Lallany, a když si poradil se Smallingem, musel výborný zákrok nohou vytáhnout David De Gea.

Red Devils poprvé zahrozili až deset minut po změně stran, ale po vzoru všech hráčů pálil z ostrého úhlu a těsně vedle zadní tyčky. Tento moment každopádně na obě strany hru otevřel a po pěkné Firminově akci mohl z hranice vápna pálit Henderson, jehož ránu ale De Gea skryl snadno v náručích.

Krátce po hodině hry se opět zaskvěl David De Gea, když jej Emre Can otestoval o poznání prudší a přesnější ranou z podobné pozice. Španělský gólman si poradil bezchybným skokem k tyči a akrobaticky uspěl i proti Firminově dorážce. Dvacet minut před koncem se po standardce zapomněl ve vápně Sakho a po centru Milnera se dostal i k hlavičce - jenže nepřesné.

Všechny neproměněné šance mohly Liverpool tuze mrzet, protože Manchesteru United stačila k vítězství jedna jediná standardka. Matův centr poslal Fellaini hlavou do břevna a trestuhodně volný Wayne Rooney napálil míč ze vzduchu přes odpor Mignoleta až do sítě. Zranění Phil Jones, Michael Carrick či Marcos Rojo mohli sektoru hostí slavit nesmírně cenný triumf.

Více informací k zápasu

Aston Villa - Leicester City 1:1

16.01.2016 18:30

Góly: 75. Rudy Gestede - 28. Shinji Okazaki

Aston Villa dokázala v zápase s favorizovaný Leicesterem uhrát alespoň bod, ani jeden z trenérů však nemůže být z konečného výsledku nadšen. Skóre otevřel ve 28. minutě Šindži Okazaki, jehož trefu musela potvrdit až branková technologie, a vyrovnání obstaral patnáct minut před koncem střídající Rudy Gestede.

Na první opravdu velkou šanci zápasu si diváci ve Villa Parku museli počkat až do 20. minuty. Tehdy udělal velkou chybu Robert Huth, který špatně zahrál míč při malé domů a vyslal do úniku Libora Kozáka. Český útočník, který dostal podruhé v řadě šanci v základní sestavě, však z úhlu výborného Kaspera Schmeichela nepřekonal.

Dánský brankář sehrál důležitou roli i při následující ofenzivní akce svého týmu. Schmeichelův dlouhý nákop doletěl až k Vardymu, jenž se z prvního doteku snažil přelobovat Marka Bunna, ten ještě dokázal zasáhnout a zlikvidoval i následnou dorážku Okazakiho, hlavní rozhodčí Roger East ovšem s pomocí svých "chytrých hodinek" odhalil, že míč již celým objemem překročil brankovou čáru a hosté se mohli radovat.

Za chvíli to s domácími vypadalo ještě hůř. Jamie Vardy našel zpětnou přihrávkou Riyada Mahreze, jehož střelu mířící do sítě zastavil rukou Aly Cissokho a sudí East bez váhání ukázal na značku pokutového kopu. Penaltu si vzal na starost sám sebevědomý Alžířan Mahrez, stejně jako nedávno proti Bournemouthu ale nedal a výborný zákrok si připsal Mark Bunn.

Jednatřicetiletý gólman, jenž do minulého týdne pouze kryl záda Bradu Guzanovi, pokračoval v dobrém výkonu i po přestávce. V 58. minutě ho po přihrávce Fuchse prověřil zpoza vápna Danny Drinkwater a Bunn musel být rád, že míč letěl pouze do středu brány. Zanedlouho se na něj zase řítil sám Vardy, jemuž však úplně nevyšla klička a z celého situace vzešlo pouze nepřesné zakončení Drinkwatera.

Rozuzlení přišlo čtvrthodiny před koncem. Rudy Gestede nebyl v tu chvíli na trávníku ani deset minut, když si evidentně rukou pomohl při zpracování přihrávky od Bacuny, hlavní arbitr ale nechal pokračovat ve hře a reprezentant Beninu pak přesnou ranou do levého horního rohu srovnal na konečných 1:1.

Více informací k zápasu

AFC Bournemouth - Norwich City 3:0

16.01.2016 16:00

Góly: 10. Dan Gosling, 54. Charlie Daniels (pen.), 75. Benik Afobe

Velkou nováčkovskou bitvu o udržení zvládli lépe domácí fotbalisté Bournemouthu, kteří Norwichi vrátili porážku z Carrow Road. Cherries díky vítězství 3:0 přeskočili právě Canaries a na sestupové trio mají náskok pěti bodů (o bod více než Norwich). Parta Eddieho Howea může za důležité vítězství děkovat trojici Gosling, Daniels, Afobe, kteří obstarali gólovou produkci.

Domácí do utkání vstoupili o poznání lépe domácí, kteří díky dobré práci Benika Afobeho dvakrát v prvních pěti minutách zkoušeli štěstí. Afobe mířil nad, Stanislas po jeho pasu do Rudda. Bournemouth zužitkoval svoji převahu v desáté minutě, kdy z levé strany fantasticky odcentroval Marc Pugh, jenž ve vápně našel hlavu nabíhajícího Dana Goslinga. Záložník Cherries byl v šestnáctce zcela nehlídaný a snadno otevřel skóre.

Domácí se po dvaceti minutách dožadovali pokutového kopu, když Daniels upadl po kontaktu s Martinem, ale píšťalka Roba Madleyho zůstala němá. Ve druhé polovině úvodního dějství byli výrazně aktivnější hosté, ale obrana Cherries fungovala na výbornou, jelikož soupeře prakticky k ničemu nepustila.

Snad největší šanci Norwiche uhasil po centru Bradyho Boruc. Naopak těsně před přestávkou objevil skulinku v defenzivě Canaries Harry Arter, který úžasným pasem poslal do samostatného nájezdu Benika Afobeho. Toho sestřelil Declan Rudd a zřejmě jen bůh a sudí Madley ví, proč viděl jenom žlutou kartu.

Sudí své jednostranně diskutabilní rozhodování vyrovnal krátce po změně stran, kdy se po Stanislasově přihrávce dostal do šestnáctky Pugh, načež byl stažen k zemi Odidja-Ofoem. Exekuce pokutového kopu se ujal Charlie Daniels, který míč přes tyčku dostal do sítě. Pugh konkrétně si tak mohl oddechnout, jelikož na začátku druhého dějství spálil obrovskou šanci, jíž si sám vytvořil.

Utkání bylo poměrně vyrovnané, jenže Norwich byl v ofenzivě zcela sterilní. Naopak Bournemouth čtvrt hodiny před koncem definitivně rozhodl o jasné výhře 3:0. Perfektní práci před brankou předvedl hrdina druhé branky Charlie Daniels, jenž na levé straně obehrál dva hráče a narýsoval dokonalý centr na nohu Benika Afobeho. Rekordní posila Cherries tak vsítila v druhém utkání svůj první gól a korunovala vysoké vítězství.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Everton FC 3:3

16.01.2016 16:00

Góly: 64. Diego Costa, 66. Cesc Fàbregas, 90+8. John Terry - 50. John Terry (vl.), 56. Kevin Mirallas, 90. Ramiro Funes Mori

Premier League je soutěž netušených možností. Aby však po prvním otřesném prvním poločasu, na který se nedalo koukat, předvedla Chelsea s Evertonem po obrátce šestigólový thriller se dvěma "rozhodnutími" v nastaveném čase, to tu asi ještě nebylo. Everton vedl 2:0 a 3:2, přesto si ze Stamford Bridge odnáší jen bod. V osmé nastavené minutě zachránil domácím remízu kapitán John Terry.

Bláznivý duel zapříčinila především prchlivá mentalita fotbalistů Chelsea, kteří za vyrovnaných stavů nebojovali, nepřidali k slabému standardu nic navíc a nepochopitelně jim chyběly i herní dovednosti. Když se ovšem do vedení dostal Everton, svěřenci Guuse Hiddinka vždy přepnuli na jiný rychlostní stupeň a pokaždé dokázali stav srovnat.

Zápas však začíná za stavu 0:0, a tak jsme v prvním poločase viděli jeden z nejnudnějších a nejméně kvalitních výkonů (nejen od Chelsea) v už tak dost příšerné sezóně. Oba celky vystřelily na branku jedinkrát - Chelsea po patnácti minutách a skvělém pasu Fábregase, po němž Willian pálil do Howarda. Everton pak prověřil Courtoise až pět minut před přestávkou, kdy se Mirallas obtočil kolem Zoumy a nebezpečně vypálil.

První půlhodina druhého poločasu nicméně patřila naopak k tomu nejlepšímu, co jsme v Premier League letošní sezónu viděli. Stamford Bridge nejprve zcela oněmělo, když si v padesáté minutě po centru Bainese srazil míč do vlastní sítě John Terry, aby o šest minut později bylo domácím ještě hůře. Tragické bránění středu pole potrestal Kevin Mirallas, jenž po dalším z centrů Bainese obehrál ve vápně Mikela a přesně zakončil.

Chelsea byla náhle ve dvougólovém manku a její hráči už si nemohli dovolit na utkání kašlat tak, jako do té doby. Jeden z mála hráčů s čistým svědomím byl Diego Costa, který věren své povaze bojoval a na hřišti nechal duši. Po hodině hry útočník Chelsea vybojoval míč a Cesc Fábregas patičkou div nepřekonal Howarda. Pedrovu dorážku následně zblokoval Jagielka.

Jenže právě v tuto chvíli zahájili domácí svůj "berserker" režim, který je typický především pro zmíněného Diega Costu. Právě na něj letěl v 64. minutě perfektní dlouhý míč od Fábregase, Costa si odclonil Jagielku, využil nejistého vyběhnutí Howarda a nakonec zasunul balón do prázdné branky. To však nebylo ani zdaleka vše.

Jen za dvě minutky totiž dvojice ze španělské reprezentace zaúřadovala znovu a na výsledkové tabuli náhle svítilo 2:2! Fábregas si vzal míč před šestnáctkou, narazil si právě se svým kolegou z obou "angažmá" a i díky Bešićově teči rozvlnil síť. Kolaps Evertonu mohl dokonat opět Costa, ale čtvrt hodiny před koncem promáchl na malém vápně Azpilicuetův přízemní centr.

Tím však aktivita hráčů Chelsea trestuhodně skončila a modrá ze hřiště zmizela na dobrých dvacet minut. Těsně po zmíněné Costově minele uháněl za Bešićovým pasem Mirallas, jenže ztroskotal na skvělém Courtoisovi.

Vinou zranění Bryana Ovieda a Diega Costy se dlouho nehrálo, takže rozhodčí nastavil sedm minut. V první z nich spláchl naděje Chelsea do záchodu Funes Mori, jenž nepochopitelně statického Ivanoviće ani nemusel překonávat, aby na zadní tyčce akrobaticky sklepl míč za Courtoisova záda.

Jenže poslední slovo měl ten, kdo celý gólostroj zahájil. Už po vypršení nastaveného času (který se však prodloužil za bouřlivé oslavy Evertonu po brance na 3:2) totiž Ivanović prodloužil vysoký míč na Oscara, ten jej ještě posunul k Johnovi Terrymu a ten efektní patičkou překonal zoufalého Howarda. Opakovaný záběr nakonec ještě ukázal, že kapitán Chelsea skóroval z ofsajdu.

Více informací k zápasu

Manchester City - Crystal Palace 4:0

16.01.2016 16:00

Góly: 22. Fabian Delph, 41. Sergio Agüero, 68. Sergio Agüero, 84. David Silva

Manchester City na vlastním stadionu s přehledem přejel Crystal Palace 4:0 a minimálně do večera povede Premier League. Citizens své góly rovnoměrně rozložili do obou poločasů, skóre otevřel Fabian Delph, na nějž pak navázal dvěma trefami Sergio Agüero a poslední slovo si vzal David Silva. Eagles potvrdili, že je přelom roku nezastihl v ideální pohodě a prohráli již potřetí v řadě.

Svěřenci Alana Pardewa nejenže už téměř měsíc nevyhráli, od 19. prosince navíc čekají na vstřelenou branku. Tuto negativní sérii mohl symbolicky přetrhnout kapitán Damien Delaney, hned po dvou minutách hry se totiž po centru Wickham ocitl ve stoprocentní příležitosti, Joe Hart ale v důležitém momentu své spoluhráče podržel.

Utkání se rozhodně nehrálo v žádném závratném tempu a domácí trpělivě vyčkávali na chybu soupeře, která přišla ve 22. minutě. Fabian Delph napřáhl z nějakých třiceti metrů a jeho skákavá střela k překvapení všech proklouzla pod tělem Wayna Hennesseyho až do sítě. Brankář Crystalu Palace tak po minulém duelu s Aston Villou, kdy svou minelou zavinil porážku svého mužstva, inkasoval další laciný gól.

Naopak jeho protějšek Joe Hart dnes udržel třetí čisté konto z posledních čtyřech zápasů a druhý dnešní povedený zákrok si připsal proti přímému kopu Yohana Cabayeho. Na opačném konci hřiště se do zajímavé příležitosti prodral Sergio Agüero, v pádu však zamířil kousek vedle vzdálenější tyče.

Zanedlouho už se ovšem mohl radovat. Argentinský kanonýr napřáhl zpoza vápna a jeho střelu usměrnil mimo dosah Henneseyho nešťastný Scott Dann. Agüero skóroval ještě jednou a to v 69. minutě. Po pěkné souhře se balón dostal k Tourému, jenž ještě roztáhl hru do křídla na Kevina De Bruyneho a jeho přesnou přihrávku bez problémů uklidil do prázdné brány zcela osamocený rodák z Bueonos Aires.

Definitivní tečku za tímto utkáním udělal šest minut před koncem David Silva. Opět v tom měl prsty Sergio Agüero, který na polovině hřiště pláchl bránícímu Wardovi a Silvovi pak naservíroval míč na stříbrném podnose. Španělský reprezentant touto příležitostí nepohrdl a uzavřel na konečných 4:0.

Více informací k zápasu

Newcastle United - West Ham United 2:1

16.01.2016 16:00

Góly: 6. Ayoze Pérez, 15. Georginio Wijnaldum - 49. Nikica Jelavić

Zhruba nějak takhle si to zřejmě v Newcastlu představovali - nakoupit Jonja Shelveyho, a hned přihlížet rozdílu, jaký v záloze tápajícího severovýchodního celku dělá. Holohlavý středpolař byl okamžitě při svém debutu prohlášen BBC za hráče zápasu, a není divu - byla to právě posila ze Swansea, kdo zosnoval parádní výhru 2:1 nad rozjetým West Hamem...

Jonjo Shelvey po celé utkání poskytoval Strakám fanoušky zřídkakdy viděnou kombinaci kreativity a výbušnosti, a už po šesti minutách chytře rozjížděl gólovou akci, na jejímž konci stál po příhře Wijnalduma Ayoze Pérez. A druhou asistenci si Shelvey připsal i později, když na vzdálenost 60 metrů přesně vybídl Janmaata, jehož centr proměnil ve svůj devátý ligový gól Wijnaldum.

Zatímco Shelveymu při premiéře vycházelo ledacos, konkrétně jeden jeho spoluhráč - Aleksandar Mitrović - se spíše trápil. Srbský forvard se ze hry netrefil už nějaký ten pátek a dnes znovu podal spíše frustrovaný výkon, když na brankáři Adriánovi ztroskotal rovnou třikrát během jedné půle.

Mitrovićova rozhazovačnost nakonec Newcastle klidně mohla stát body. Již ve 49. minutě si totiž Jelavić počíhal na mizernou malou domů od Mbemby, aby snížil na 1:2 a daroval West Hamu dostatek prostoru k vyrovnání. Toho se nakonec Hammers nepodařilo využít jen o chlup, když zejména Kouyatého hlavička z poslední minuty vypadala být gólovou.

Více informací k zápasu

Southampton FC - West Bromwich Albion 3:0

16.01.2016 16:00

Góly: 5. James Ward-Prowse, 35. James Ward-Prowse (pen.), 72. Dušan Tadić

Southampton zrovna dnes představil výhodnou akvizici v Charliem Austinovi, nakonec to ale skoro vypadá, že ofenzíva žádné vyztužení nepotřebuje. Hrotový útočník číslo 1, Graziano Pellè, sice zůstal na lavičce, dvojice Long-Mané na něho ovšem s přehledem dala zapomenout, navíc podpořena góly od záložníků Tadiće a Ward-Prowse...

Jestliže Soton vypadal být nabitý entusiasmem, od West Bromwiche se divákům dostalo velice slabého výkonu. Pakliže ve středu Baggies proti Chelsea při remíze 2:2 představovali nepříjemného, běhavého soupeře, dnes Saints raději připouštěli až příliš času na balonu.

West Brom se sice díky Pulisovým ofenzivním střídáním zvednul alespoň po pauze, to už ale bylo příliš pozdě. V úvodní 35minutovce totiž Ward-Prowse nejprve úřadoval z přímého kopu, a potom pro jistotu z penalty, přičemž nejparádnější individuální moment z dílny WBA přiléhavě sloužil k odvrácení další pohromy, když James McClean patou odvracel jistý gól pro vynikajícího Targetta.

Právě mladý levý bek nakonec ve druhém dějství zorchestroval pojistku, kterou po jeho chytrém pasu z těžkého úhlu doručil Dušan Tadić.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Sunderland AFC 4:1

16.01.2016 13:45

Góly: 42. Christian Eriksen, 59. Mousa Dembélé, 67. Christian Eriksen, 79. Harry Kane (pen.) - 40. Patrick van Aanholt

Po vydatném sobotním obědě jsme rozhodně nezaspali. Utkání Tottenhamu se Sunderlandem bylo velmi atraktivní, byť především v prvním poločase byly určité pasáže průměrnější. Před přestávkou a především po ní se však gólostroj rozjel na plno, Kohouti rozstříleli Mackems 4:1 a posunuli se zase blíže ke špičce tabulky.

V brance Sunderlandu nastoupil vůbec poprvé jednadvacetiletý Jordan Pickford a hned od začátku utkání byl v permanenci. Hlavičku Alderweirelda ukryl v náručí snadno, o poznání větší potíže měl, když zpoza vápna vystřelil Harry Kane. Reprezentant anglické U21 však byl u tyčky včas a vytáhl parádní zákrok. V desáté minutě hektickou pasáž ukončil Dele Alli, jenž trestuhodně vypálil nad břevno z hranice penalty.

V pětatřicáté minutě vedli Kohouti bleskový brejk 5 na 2 (!) po nepovedeném rohu Sunderlandu, ale akci pokazil Dembélé, jenž hru až příliš roztáhl na Lamelu, jemuž vlastně nezbývalo než zkusit vystřelit z úhlu. Nebylo pak divu, že branku minul.

Sunderland se poprvé dostal ke střele až v sedmadvacáté minutě, jmenovitě střelec pěti gólů v posledních dvou utkáních Jermain Defoe, ale jeho rána byla z poměrně uctivé vzdálenosti a nepřesná. Jenže pět minut před koncem prvního dějství šli hosté překvapivě do vedení. Potřetí v řadě se gólově prosadil Patrick van Aanholt, který využil famózní kolmice Johnsona a propálil i Llorise, jenž na bližší tyči nejspíš měl zasáhnout lépe.

Jenže prakticky z prvního útoku po rozehře dokázali fotbalisté Tottenhamu srovnat na 1:1. Kanea sice opět vychytal skvělý Pickford, jenže jeho kapitán Cattermole mu při dorážce vůbec nepomohl. Nepovedenou střelu Eriksena totiž záložník Sunderlandu vinou své nešikovnosti nedokázal odkopnout, nýbrž ji pouze prodloužil do sítě. Jordan Pickford tak zachránil alespoň vyrovnaný stav, když dalším parádním zákrokem tentokrát Eriksenovi radost překazil.

Po změně stran měli Black Cats fantastickou příležitost vzít si zpět vedení, když po špatné standardce Spurs uháněli Johnson s Defoem "dva na nikoho". Míč si však s prvním jmenovaným až příliš zalaškoval a ve finále střílel Defoe z úhlu a do boční sítě. Na opačné straně hlavičkoval po Lamelově centru rovněž těsně vedle Alli.

Pickforda prověřil až opět Kane a opět uspěl mladý brankář. Debutant dělal v brance Sunderlandu co mohl, vyrazil i Roseovu tvrdou ránu zpoza vápna; jenže když se po hodině hry k míči dostal Moussa Dembélé, který obehrál Jonese a vypálil přesně k tyči, byl Pickford bezmocný.

Na půl hodiny okusil Premier League i další nováček Jan Kirchhoff, a nutno říct, že mu anglické sousto v ústech pořádně zhořklo. S Dembélého gólem (výše) pár vteřin po příchodu neměl co dočinění, ale sám se postaral o to, aby Sunderland neměl na body absolutní nárok. Jeho laxní bránění před druhou brankou Eriksena bylo alarmující, jeho teč navíc Pickfordovi znemožnila gólu zabránit.

Někdejší zadák Bayernu si svůj zpackaný start do nového angažmá "vyžral" až do dna, deset minut před koncem nestíhal Roseovi, fauloval jej ve vápně a Mike Dean s ukázal na puntík. Penaltu pak nekompromisní ranou k tyči proměnil Harry Kane, který (až osmou střelou v utkání) konečně zvěčnil své jméno v listině střelců. Navíc uzavřel skóre na konečných 4:1 pro Tottenham.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Arsenal FC22135437:2144
2.Leicester City22128239:2644
3.Manchester City22134543:2143
4.Tottenham Hotspur22109338:1839
5.Manchester United22107528:2037
6.West Ham United2298534:2635
7.Stoke City2296724:2233
8.Crystal Palace2294923:2431
9.Liverpool FC2287725:2831
10.Southampton FC2286831:2430
11.Everton FC22611539:3229
12.Watford FC2285925:2529
13.West Bromwich Albion2276922:3027
14.Chelsea FC2267931:3425
15.AFC Bournemouth22661026:3724
16.Norwich City22651124:3823
17.Swansea City22571020:3022
18.Newcastle United22561124:3921
19.Sunderland AFC22531427:4518
20.Aston Villa22261418:3812

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1414)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele