Premier League - souhrn 2. kola

18.08.2018, 15:29, aktualizováno 20.08.2018, 22:54
Komentáře a souhrny
Liverpool zvládl dohrávku s Crystal Palace a zůstává stoprocentní. Manchester United překvapivě padl na půdě Brightonu, městský rival Man City pro změnu nadělil šest gólů Huddersfiledu. Venku uspěl Watford. Arsenal nezvládl ani druhý ligový zápas, když tentokráte ve šlágru kola padl s Chelsea. Tottenham přehrál Fulham, uspěly rovněž Bournemouth, Leicester City a Everton. Newcastle United veze bod za bezbrankovou dělbu z Cardiffu...

Crystal Palace - Liverpool FC 0:2

20.08.2018 21:00

Góly: 45. James Milner (pen.), 90+3. Sadio Mané

Liverpool si připsal druhou výhru a v nové sezóně zůstává neomylný. Brankář Alisson navíc za 180 minut stále neinkasoval. O výhře Reds na půdě Crystal Palace rozhodl z penalty Milner. Druhý zásah přidal proti oslabenému soupeři Mané.

Orlům se na úvod povedlo přestavení na půdě Fulhamu, a tak manažer Hodgson neměl důvod ke změnám v sestavě. Také hostující Reds zahájili sezónu úspěšně, tudíž i jejich lodivod Klopp vsadil na tytéž muže, kteří režírovali vysokou výhru nad West Hamem.

Přes dvacet minut se čekalo, co předvede nebezpečná Liverpoolu. Ve 22. minutě se však povedlo hostům skórovat, ovšem rozhodčí branku neuznal kvůli faulu Maného na brankáře Hennesseyho. O dvě minuty později vyslal Keita skvělým pasem na zteč Salaha, avšak oblouček egyptského šikuly dopadl daleko za břevno.

Domácí se poprvé výrazněji připomněli ve 26. minutě, kdy se po Keitově zaváhání dostal ke střele Towsend, jehož povedenou ránu zastavila až branková konstrukce. Když už to vypadalo, že týmy odejdou do kabin za nerozhodného stavu, zavadil Salah o Sakha v pokutovém území, následně upadl a rozhodčí Oliver nařídil penaltu pro Liverpool. Tu proměnil Milner a poslal hosty do vedení.

Pět minut po přestávce mohli Reds vést o dvě branky. Salaha ovšem vychytal Hennessey a následná střela od Keity skončila vedle. Na druhé straně zkusil o čtyři minuty později štěstí z přímého kopu Milivojević, kterého vychytal gólman Alisson. Po hodině hry pálil po rohovém kopu Salah a jeho dost možná brankovou ránu odvrátil na další roh Schlupp.

Vývoj utkání výrazně ovlivnila situace ze 75. minuty, kdy unikajícího Salaha zastavil nedovoleným způsobem Wan-Bissaka a obránce Crystal Palace viděl za svůj počin červenou kartu. Pět minut před koncem již Salahovi žádný soupeř nezabránil v zakončení, jeho hlavičku ale vyrazil nad břevno Hennessey. Eagles se v závěru ještě snažili o vyrovnání, po jednom z rohových kopů se ale do protiakce vrhl Liverpool, na jejím konci obešel Mané Hennesseyho a druhou brankou svého týmu pečetil vítězství Reds.

Více informací k zápasu

Brighton & Hove Albion - Manchester United 3:2

19.08.2018 17:00

Góly: 25. Glenn Murray, 27. Shane Duffy, 44. Pascal Groß (pen.) - 34. Romelu Lukaku, 90+5. Paul Pogba (pen.)

Po hrubě nevyvedeném výkonu z prvního kola ležela před Brightonem nelehká překážka v podobě Manchesteru United a manažer Chris Hughton vyzval své hráče k patřičné reakci. Té se nakonec skutečně dočkal, a to dokonce s vítěznou tečkou. O nečekaném triumfu domácí rozhodli již v první půli, kdy brankáře Davida de Geu překonali hned třikrát a slaví prestižní vítězství.

José Mourinho oproti prvnímu zápasu s Leicesterem City mohl do základní sestavy nasadit i Romelua Lukakua, jenž se kvůli účasti na letním MS vrátil ke klubovým povinnostem se zpožděním, a byl to právě belgický forvard, komu připadla první velká šance utkání. Lukaku však svůj únik nezvládl zakončit přesně a domácí následně nemilosrdně trestali.

V pětadvacáté minutě se na levé straně uvolnil Solly March, poslal do šestnáctky ostrý přízemní centr a Glenn Murray v pravou chvíli potvrdil střelecký instinkt, předskočil Victora Lindelofa a jemnou tečí před bezmocným De Geou poslal Brighton do vedení. Rozjívení fanoušci Seagulls se pak sotva stačili usadit zpět do sedaček a jásot mohl vypuknout znovu. Pouhé dvě minuty nato totiž zmatek v šestnáctce United po rohovém kopu zužitkoval Shane Duffy, k němuž se po sérii nepřehledných odražení dostal míč a obránce domácích pohotově zakončil.

S Manchesterem to v tu chvíli vypadalo bledě, ovšem v 34. minutě se zničehonic dostali zpět na dostřel jednoho gólu. Odvrácený míč vrátil do ohně improvizovanou ranou z voleje Luke Shaw, a přestože mu rána nesedla, skákající míč přistál na hlavě Lukakua, pro nějž nebyl problém zblízka uklidit míč do sítě.

Ani toto snížení však hosty nenakoplo a naopak do přestávky ještě jednou inkasovali. Vše započala riskantní rozehrávka De Gey na Freda, jenž byl okamžitě podroben soupeřově napadání a nastalý rychlý brejk do rozhozené obrany United vyústil v zoufalý skluz Erica Baillyho na unikajícího Grosse, po němž nemohl sudí Friend rozhodnout jinak než odpískáním pokutového kopu. Sám faulovaný nabídnutou příležitostí nepohrdl, byť jeho rána do středu brány málem skončila neúspěchem, neboť míč skončil za brankovou čarou až po silném kontaktu s De Geovýma nohama.

José Mourinho na nepříznivý vývoj utkání zareagoval dvojitým střídáním hned o přestávce, ovšem ani nasazení Lingarda s Rashfordem na kvalitě ofenzivy United nijak nepřidalo. Brighton se logicky s dvoubrankovým náskokem již nikam nehnal a jen trpělivě vyčkával, co favorizovaný soupeř vymyslí. K prvnímu skutečnému ohrožení došlo až čtvrthodinu před koncem, kdy zdálky napřáhl Paul Pogba, jehož umístěnou ránu gólových parametrů však brankář Ryan prvotřídním zákrokem vytěsnil na roh.

Přestože se hosté nakonec snížení skutečně dočkali, stalo se tak až v páté minutě nastavení. Po zákroku Duffyho na střídajícího Fellainiho se penalty dočkali i United a stejně jako v prvním kole se kapitán Paul Pogba nemýlil ani tentokrát. Na body to však tentokráte Rudým ďáblům nestačilo a po výsledku 3:2 se z jihu Anglie vrací s nepořízenou.

Více informací k zápasu

Burnley FC - Watford FC 1:3

19.08.2018 14:30

Góly: 6. James Tarkowski - 3. Andre Gray, 48. Troy Deeney, 51. Will Hughes

Excelentní nástup do obou poločasů zařídil Watfordu pohodlné vítězství 3:1 na půdě Burnley. Na úvodní trefu Andrého Graye ještě stihl obratem zareagovat James Tarkowski, jenže na úvod druhé půle se v rychlém sledu za sebou prosadili Deeney s Hughesem a triumfu hostí již nebylo sporu. Burnley tak zatím navazuje na nevyvedený závěr loňské sezony a připisuje si na konto další zápas bez vítězství, již sedmý v řadě.

Watford tak dal suverénně zapomenout na venkovní trápení z loňské sezony, kde se naposledy prosadil 2. ledna proti Manchesteru City. Tehdy se prosadil André Gray a tentýž hráč předlouhé čekání také ukončil. Hned v třetí minutě někdejší forvard Burnley poslal míč Deeneymu, namířil si to sprintem do šestnáctky a zpětnou pobídku zužitkoval pohotově z prvního doteku propálením Joea Harta.

Vedení hostí ale vzalo za své hned po dalších třech minutách hry. Rohový kop Gudmundssona přistál přesně na hlavě Tarkowského, pro nějž šlo o vůbec první gól v dresu Clarets. Po zbytek první půle pak měli hráči Burnley navrch, ale optickou převahu nedokázali zúročit vyjma povedeného přímého kopu Gudmundssona, s nímž si ale brankář Foster zvládl poradit.

Druhá půle začala úplně stejně jako ta první a Watfordu stačily tři minuty, aby se znovu ujal vedení. Tentokráte se ujal role střelce kapitán Deeney, jemuž fantastickým pasem připravil palebnou pozici Abdoulaye Doucouré a zkušený forvard Hornets nezaváhal.

Místo opětovné reakce domácích však tentokráte přišla pohroma v podobě třetího inkasovaného gólu. V 51. minutě Will Hughes uzmul míč po nepovedené rozehrávce Matta Lowtona, namířil si to střemhlav k pokutovému území a parádní ranou propálil i bezmocného Harta, který se natahoval marně.

Stažení dvoubrankového manka již bylo nad možnosti hráčů Burnley, kteří museli s přibývajícími minutami cítit čím dál těžší nohy z náročného čtvrtečního duelu předkola Evropské ligy. S výjimkou Vokesovy hlavičky ze 70. minuty si obrana Watfordu nabytý náskok pohlídala bez potíží a slaví na úvod sezony druhé vítězství za sebou. To svěřenci Seana Dychea na první tříbodový zisk stále čekají, ovšem zároveň se musí soustředit i na zmíněné pohárové působení, kde je ve čtvrtek čeká řecký Olympiakos.

Více informací k zápasu

Manchester City - Huddersfield Town 6:1

19.08.2018 14:30

Góly: 25. Sergio Agüero, 31. Gabriel Jesus, 35. Sergio Agüero, 48. David Silva, 75. Sergio Agüero, 84. Terence Kongolo (vl.) - 43. Jon Gorenc-Stankovič

Loňské bezbrankové trápení se neopakovalo. Manchester City deklasoval Huddersfield pěti góly a zůstává po dvou kolech stoprocentní, zatímco loňský nováček je naopak po náročném úvodním losu bodově na nule. Jako obvykle byl ve středu gólového dění Sergio Agüero, jenž na Etihad Stadium sází jeden zásah za druhým a na konečném výsledku 6:1 se podílel hattrickem.

Oba celky do zápasu vstupovaly s bezbrankovou remízou z loňské sezony stále v čerstvé paměti, ovšem tentokráte již Citizens žádné podobné překvapení nedopustili. Od úvodních minut byli hosté přišpendleni ke své brance a ustavičnému tlaku zvládli odolávat pouze čtyřiadvacet minut. Poněkud kuriózně přitom nešlo o žádnou sáhodlouhou kombinaci, jakými se Manchester obvykle prezentuje, nýbrž nejvíce přímočarou akci, jaká jen byla možná - perfektním výkopem brankáře Edersona a zakončením Sergia Agüera.

Průlom skóre znamenal otevření gólových stavidel a další trefy na sebe nenechaly dlouho čekat. Sotva šest minut po prvním gólu využil Gabriel Jesús excelentní práce Benjamina Mendyho na levé straně a přesnou přízemní ranou na přední tyč vedení Citizens zdvojnásobil. Pouhé čtyři minuty nato pak nešťastník Ben Hamer lovil míč ze své sítě potřetí, když trestuhodně neudržel Mendyho centr v náruči a pohotový Agüero zaúřadoval podruhé.

Za tříbrankového vedení domácí přece jen lehce polevili v koncentraci i tlaku a Huddersfieldu se tak naskytla možnost, jak si vydobýt alespoň čestný úspěch. Po hlavičkovém přistrčení Mouniého se zblízka ze standardní situace prosadil Jon Stankovic a stanovil tak poločasové skóre 3:1.

Inkasovaný gól však favorita akorát přinutil navázat po změně stran tam, kde v první půli začal, a již po třech minutách se manko hostí znovu rozrostlo. Po faulu na Agüera se dostal k přímému kopu ze slibné pozice David Silva, jenž oslavil svůj jubilejní 250. ligový start v bleděmodrém dresu excelentní ranou před zeď do horního růžku, jíž bezmocný Hamer pouze přihlížel.

Ani za rozhodnutého stavu hráči Manchesteru nepolevovali v ofenzivním řádění a obzvláště na hladovém Agüerovi bylo patrné, jak moc si přeje skórovat svůj devátý ligový hattrick. Nejprve argentinský ostrostřelec orazítkoval tyč, pak v další slibné šanci zamířil vedle, ovšem čtvrthodinu před koncem se přece jen dočkal. Jeho náhrada Leroy Sané již netrpělivě postávala u postranní čáry, když Agüero lahůdkově usměrnil prudký Mendyho centr na přední tyč, a mohl se tak s fanoušky rozloučit při odchodu ze hřiště jako nefalšovaný muž zápasu.

V samém závěru se pak právě střídající Sané postaral konečné skóre 6:1, byť v oficiálním zápise bude jako střelec uveden hostující Kongolo, od nějž se míč po Saného střele smolně odrazil do sítě.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Arsenal FC 3:2

18.08.2018 18:30

Góly: 9. Pedro, 20. Álvaro Morata, 81. Marcos Alonso - 37. Henrich Mchitarjan, 41. Alex Iwobi

Skvělý fotbal nabídlo londýnské derby mezi Chelsea a Arsenalem, které uzavřelo sobotní program Premier League. Zaplněné Stamford Bridge vidělo hned pět gólů a další zhruba dvě desítky neproměněných příležitostí. Tři body nakonec na svou stranu urvali domácí, vítězný gól vsítil v závěru Marcos Alonso.

První střelu mezi tři tyče, značně nepovedenou, si již po pár vteřinách hry připsal Pierre-Emerick Aubameyang a jako by předznamenal strhující podívanou, jež dnes pro diváky oba týmy přichystaly. První velkou šanci neproměnil po centru Monreala na první tyči osamocený Mesut Özil. To ho muselo mrzet, neboť hned vzápětí narýsoval Jorginho dokonalý pas na rozběhnutého Alonsa, ten z první předložil míč Pedrovi a španělský křídelník se ve stoprocentní pozici nemýlil.

Známé pravidlo "nedáš, dostaneš” platilo i na pomezí 20. minuty. Matteo Guendouzi oslovil volného Bellerína, který se ocitl v pokutovém území zcela sám a přihrál před prázdnou bránu ještě lépe postavenému Aubameyangovi. Gabonský forward ovšem z deseti metrů trestuhodně přestřelil. Po následné rozehrávce Kepy vyslal Azpilicueta do sprintu dalšího Španěla Álvara Moratu, pětadvacetiletý forward si v souboji jeden na jednoho poradil s Mustafim a ranou do protipohybu Petra Čecha zvýšil na 2:0.

Závěr úvodního dějství ovšem patřil Arsenalu. Po půlhodině hry sice ještě Henrich Mchitarjan stejně jako předtím Aubameyang z penaltového puntíku překopl prázdnou bránu, o chvíli později však své zaváhání napravil, když napálil do sítě zblokovaný centr Iwobiho. Kepa Arrizabalaga si na balón sice sáhl, vytěsnit mimo tři tyče jej ale nedokázal.

Dvougólové vedení se pokusil Chelsea záhy vrátit znovu Morata, jemuž nabil proti noze Kanté, jenže dělovku pod břevno bravurně vytáhl Petr Čech. A tak se dění znovu přesunulo před Kepu. Gunners využívali spoustu prostoru na stranách, z čehož pramenila i další branka. Po spolupráci Bellerína s Mchitarjanem srovnal na 2:2 nehlídaný Alex Iwobi. Nigerijský útočník v posledních vteřinách poločasu ještě napodobil Aubameyanga s Mchitarjanem, když z jasné pozice před poloprázdnou bránou minul.

Po příchodu hráčů z kabin se už nekonal takový den otevřených dveří v obranách obou mužstev, přesto museli být oba brankáři na pozoru. V 57. minutě se pěkným individuálním průnikem blýskl Ross Barkleyho a jeho prudkou skákavou střelu na zadní tyč opět výtečně vyrazil Čech. Kuriozitou byla potom šance Kantého, jenž se jakožto nejmenší hráč na hřišti dostal do zakončení hlavou a před Sokratisem mířil těsně nad.

Rozhodující moment přišel v 81. minutě. Velkou mírou se na něm podílel Eden Hazard, který po hodině hry vystřídal dnes docela nevýrazného Williana. Belgický křídelník, o nějž se v posledních týdnech vehementně zajímal Real Madrid, na levé straně obelstil hned několik protihráčů a přesným centrem našel na malém vápně volného Alonsa, jehož zakončení mezi nohama Petra Čecha znamenalo třetí gól v síti Arsenalu.

Emeryho ekipa se už na žádný větší závěrečný tlak nezmohla, jedinou příležitostí byl projektil Ramseyho po sklepnutí Mchitarjana těsně nad. Naopak Blues využívali otevřené obrany hostů a nebýt vynikajících zákroků Petra Čecha, mohli ještě skórovat Eden Hazard i Olivier Giroud. Tři body nicméně tak jako tak zůstávají na Stamford Bridge.

Více informací k zápasu

Everton FC - Southampton FC 2:1

18.08.2018 16:00

Góly: 15. Theo Walcott, 31. Richarlison - 54. Danny Ings

Trenér Marco Silva si připsal své premiérové vítězství na lavičce Evertonu a těší ho to o to víc, že to byl zároveň jeho debut před zaplněným Goodison Parkem. Mužem utkání byl dnes Theo Walcott, jenž proti Southamptonu, kde fotbalově vyrostl, jeden gól dal a na druhý přihrál Richarlisonovi. Za hosty výsledek korigoval Danny Ings.

Toffees měli od začátku více ze hry a do první příležitosti se po centru Sigurdssona ze standardní situace probojoval sváteční střelec, stoper Michael Keane, a možná i proto poslal hlavou míč pouze do rukavic připraveného Alexe McCarthyho. Jedna z mála zajímavých situací před Pickfordovou svatyní se odehrála také po přímém kopu, hlavička Charlieho Austina se ale mezi tři tyče nevešla.

První branka přišla po čtvrthodině hry. Standardku si vzal tentokráte na starost Leighton Baines, společně se spoluhráči sehrál úžasný signál, když se po klasické "narážečce na třetího” dostal přes Schneiderlina balón přesně do nohy rozběhnutému Walcottovi a ten si již tváří v tvář McCarthymu dokázal poradit s chladnou hlavou.

Saints poté mohli zčistajasna vyrovnat. Nepříliš povedená rána Cédrica Soarese z nějakých třiceti metrů Pickfordovi vypadla, naštěstí pro domácí svou chybu anglický reprezentant následným tygřím skokem proti dorážce Ingse dokázal částečně napravit, míč nakonec zastavilo břevno.

Druhý gól Evertonu zařídil znovu Theo Walcott, jehož prudký centr z pravé strany si ve vápně našel Richarlison a hlavou z malého vápna nedal McCarthymu nárok. Nejdražší posila v dějinách klubu se Toffees zatím opravdu vyplácí, v prvních dvou utkáních sezóny se Richarlison trefil již třikrát.

Po změně stran se družině Marka Hughese povedlo brzy snížit, vyrovnání už však bylo nad síly hostí. V 54. minutě po rohu Jamese Ward-Prowse prodloužil centr Lemina hlavou nad Dannyho Ingse a ten svůj debut v základní sestavě Southamptonu oslavil gólem. Everton nejenže ubránil těsný náskok, ale mohl ještě navýšit skóre. Konkrétně kdo jiný než Theo Walcott - ve velké šanci sám před McCarthym ovšem tentokráte selhal a když už gól dal, nebyl mu uznaný pro ofsajd.

Více informací k zápasu

Leicester City - Wolverhampton Wanderers 2:0

18.08.2018 16:00

Góly: 29. Matt Doherty (vl.), 45. James Maddison

Přestože výsledek 2:0 svádí k pomyšlení na pohodlné vítězství Leicesteru City nad nováčkem z Wolverhamptonu, skutečnost na King’s Power Stadium byla zcela odlišná. Domácí totiž museli nejprve přečkat hned dvě nastřelené brankové konstrukce a poté, co díky vlastenci a trefě Maddisona získali dvoubrankový náskok, je srazil do kolen Jamie Vardy, jenž místo obvyklé střelby gólů obdržel za nevybíravý zákrok červenou kartu a bude svému týmu pravděpodobně chybět v dalších třech zápasech. V druhém kole to ovšem na tři body stačilo, neboť soupeři jednoduše nebylo souzeno skórovat.

Úvod utkání nasvědčoval všemu možnému, jen ne výhře Foxes s uhájeným čistým kontem. Hosté totiž hned v třetí minutě nastřelili břevno zásluhou Joaa Moutinha a jen chvíli nato zastavil Dohertyho gólovou ránu na brankové čáře zaskakující Chilwell. Sotva dvacet minut nato zvonila Schmeichelova branka podruhé, když pro změnu ztroskotal na dánském gólmanovi a jeho břevně Raúl Jiménez a jeho parádní rána z voleje.

Když pak sedm minut nato přece jen došlo k průlomu skóre a prosadil se hráč Wolverhamptonu, stejně se radovali domácí. Matt Doherty totiž poslal hlavou prudký centr Albrightona do vlastní sítě a potuploval dosavadní smůlu hostí. A aby toho pro Wolves nebylo málo, na samém sklonku první půle je dorazil James Maddison, jehož tvrdá přízemní rána s pomocí teče stínujícího Bennetta prošla za Patríciova záda a stanovila poločasový stav 2:0.

Nuno Espírito Santo sáhl nekompromisně hned o přestávce ke dvěma změnám v sestavě a rekordní posila klubu Adama Traoré o sobě po nástupu na hřiště dala hned vědět. Pas někdejšího křídelníka Middlesbrough přistál až u všudypřítomného Jiméneze, jehož ránu musel opět na poslední chvíli pacifikovat pozorný Chilwell.

Změna skóre sice stále nepřicházela, ovšem uvadající naději hostí na zvrat v 66. minutě přiživil Jamie Vardy, jenž bezohledným zákrokem na Dohertyho přinutil sudího Deana k vytažení červené karty a Foxes tak závěr utkání dohrávali v oslabení. Deset minut před koncem mohlo být zaděláno na pořádné drama, když se k zakončení dostal křídelní bek Jonny, jenže i jeho střela z ostrého úhlu skončila jen na brankové konstrukci. Když pak neuspěl s povedenou ranou z hranice šestnáctky ani Rubén Neves, jehož fantasticky vychytal Schmeichel, poroučeli se Wolves navzdory sympatickému výkonu s nepořízenou a na první ligové vítězství čekají i nadále.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Fulham FC 3:1

18.08.2018 16:00

Góly: 43. Lucas Moura, 74. Kieran Trippier, 77. Harry Kane - 52. Aleksandar Mitrović

Tottenham zatím zvládá vstup do nové sezóny, v níž obhajuje bronzovou příčku, velmi dobře. Po skalpu Newcastlu si svěřenci Mauricia Pochettina doma poradili i s Fulhamem. Zásluhou branek Lucase, Trippiera a Kanea zvítězili 3:1.

Cottagers přitom ve Wembley nezačali vůbec špatně a s favorizovaným soupeřem hráli dlouho vyrovnanou partii. Nejblíže gólu byli hosté v prvním poločase po střele Toma Carneyho zpoza vápna, Hugo Lloris se ale zaskvěl a jeho prudkou přízemní ránu vyrazil. Francouzský mistr světa musel znovu zasahovat ve 39. minutě, když se na něho z úhlu řítil Ryan Sessegnon, avšak zradilo ho zpracování a Lloris mu hbitě skočil pod nohy.

Spurs dlouho příliš nebezpeční nebyli, brankář Fabri, jenž dostal znovu přednost před letní posilou ze Sevilly Sergiem Ricem, si první vážnější zákrok připsal proti přímému kopu Christiana Eriksena. Krátce před odchodem na poločasovou přestávku však třicetiletý gólman kapituloval. Kieran Trippier, jenž v sestavě nahradil Auriera, přihrál rozběhnutému Eriksenovi, jehož centr před bránu hostující defenziva odvrátila pouze k Lucasi Mourovi a ten nádherným obstřelem na zadní tyč otevřel skóre.

Sympatický výkon hráčů z jihozápadního Londýna nicméně pokračoval i po změně stran a brzy za to přišla odměna. Pokus Aleksandara Mitroviće ze 48. minuty sice ještě zastavila levá tyč, o chvíli později se už ale srbský kanonýr dokázal prosadit. Centr Bryana z levého křídla vrátil Mitrovićovi osmnáctiletý mladík Sessegnon a někdejší hráč Newcastlu hlavou zvedaje se po předchozím pádu vyrovnal na 1:1.

Tottenham si vedení mohl vzít zpět v 66. minutě, kdy centr ze strany Fabri posunul pouze k Dele Allimu, jehož zakončení mířící do sítě vykopl jeden z obránců. Z protiútoku měl po Kamarově přihrávce na noze gól pro změnu zase Mitrović, jenomže tentokráte neměl správně seřízená mířidla. Sérii šancí v krátkém časovém sledu pak ukončila hlavička Harryho Kanea do břevna.

Rozhodující moment zápasu přišel čtvrt hodiny před koncem. Po faulu na Dele Alliho se k přímému kopu z nějakých 30 metrů postavil Kieran Trippier a parádní technickou střelou vsítil další krásnou branku tohoto utkání. Záhy navíc přidal pojišťující trefu po individuálním průniku Harry Kane, který obelstil Chamberse a s přehledem uzavřel na konečných 3:1 pro Spurs.

Více informací k zápasu

West Ham United - AFC Bournemouth 1:2

18.08.2018 16:00

Góly: 33. Marko Arnautović (pen.) - 60. Callum Wilson, 66. Steve Cook

Vysoká očekávání na adresu West Hamu United dostávají v prvních dvou kolech nové sezony pořádně na frak. Po tvrdé prohře s Liverpoolem totiž tým Manuela Pellegriniho selhal i doma proti Bournemouthu, přestože se po Arnautovićově pokutovém kopu ujal vedení. Hosté se však po změně stran postarali o ukázkový obrat a výhrou 2:1 díky trefám Wilsona s Cookem vítězí podruhé za sebou a potvrdili pověst mistrů zvratů z loňského ročníku, kdy ze zápasů s nepříznivým vývojem vybojovali úctyhodných jednadvacet bodů.

Vstup do zápasu byl v podání obou mužstev opatrný, ovšem netrvalo dlouho a ofenzivní ladění sestav začalo hrát svou roli. Jako první musel zasahovat Asmir Begović proti ráně Chicharita, na opačné straně zase prchnul domácí obraně Calum Wilson, avšak tváří v tvář brankáři Fabianskému nezamířil přesně. O pět minut později si mohl Wilson svůj omyl vyčítat dvojnásob, neboť po zákroku Akého na Chicharita nařídil sudí Attwell na radu postranního asistenta pokutový kop a Marko Arnautović nabídnutou příležitostí nepohrdl.

Po změně stran tak tým Eddieho Howea čekala nelehká práce, ovšem hosté se s nevýhodnou situací popasovali na výbornou. Nebezpečný pokus Davida Brookse se ještě neujal, ale na přelomu hodiny hry zvládl Calum Wilson dřívější neproměněnou šanci odčinit v plné parádě. Forvard Bournemouthu se dostal k míči v hloubi pokutového území, a i když byl plně v obležení soupeřových obránců, excelentně se uvolnil a přesnou ranou mezi nohy propálil i Fabianského.

Než se zaražení hráči West Hamu stihli vzpamatovat, platilo již skóre 1:2. Hned šest minut po Wilsonově srovnání totiž Steve Cook vyzrál v hlavičkovém souboji na Angela Ogbonnu a uklidil Fraserův přímý kop do sítě podruhé. Závěr utkání si Cherries s až nečekanou lehkostí pohlídali a mohou slavit plný počet šesti bodů na kontě, zatímco u jejich sobotního soupeře svítí stále nula. O první body si to Hammers v příštím kole rozdají s totožně postaveným Arsenalem, zatímco Bournemouth bude chtít potvrdit fazonu doma proti Evertonu.

Více informací k zápasu

Cardiff City - Newcastle United 0:0

18.08.2018 13:30

Góly: -

Cardiff s Newcastlem se přes dramatický závěr rozešli smírně, bezbrankovou remízou. Hrdinou zápasu se stal domácí brankář Etheridge, v nastaveném čase totiž zlikvidoval pokutový kop Kenedyho.

Mírně favorizovanější hosté ze severovýchodu Anglie byli od začátku aktivnější a vytvořili si i několik dobrých příležitostí. Bluebirds zahrozili v první půli pouze jednou, po rohovém kopu Joea Rallse hlavičkoval z výborné pozice Sol Bamba, míč však ještě před Dúbravkou zblokoval jeden z obránců.

Ještě před zmiňovanou šancí poprvé zaměstnal brankáře Etheridge agilní Kenedy, jenž se pěkně uvolnil na hranici vápna a i když se mu střela úplně nepodařila, Neil Etheridge s ní měl potíže. Osmadvacetiletá jednička Cardiffu byla v permanenci i nadále, v 11. minutě zlikvidovala pokus Ayozeho Péreze.

Španělský útočník neproměnil ani svou druhou, ještě větší příležitost. Ve 40. minutě vymyslel nádherný dlouhý pas Jonjo Shelvey, Etheridge však celou situaci dobře přečetl, rychle vyběhl a Pérez už tak neměl prostor, kudy míč z voleje poslat do brány. Sám Shelvey ještě krátce před koncem první půle prověřil domácího gólmana ranou z přímého volného kopu.

Poměry na trávníku se změnily po hodině hry, kdy Isaac Hayden nesmyslně zezadu sestřelil Josha Murphyho a sudí Craig Pawson ho bez váhání vyloučil. Newcastle v oslabení trochu přehodnotil své plány, už se tolik nehnal dopředu a spíše se soustředil na udržení čistého konta.

Cardiff si ovšem ani během přesilovce nepřipsal ani jednu střelu na Martina Dúbravku, ačkoliv několik zajímavých příležitostí měl. Nebezpečně vypadal dalekonosný pokus Harryho Artera, jenž dnes po přestupu z Bournemouthu zažil premiéru v bíločerném dresu, z úctyhodně vzdálenosti nebo průnik Kennetha Zohoreho.

Nejdůležitější moment utkání se ale odehrál až v samém závěru. Joselu v šesté nastavené minutě trefil svým centrem ruku kapitána Seana Morrisona, skluzujícího na hranici velkého vápna, a hlavní rozhodčí přes protesty Bluebirds ukázal na značku pokutového kopu. Špatně zahranou penaltu Kennedyho však skvěle zneškodnil Etheridge a zařídil tak domácím alespoň bod.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester City22008:16
2.Liverpool FC22006:06
3.Chelsea FC22006:26
4.Watford FC22005:16
5.Tottenham Hotspur22005:26
6.AFC Bournemouth22004:16
7.Everton FC21104:34
8.Leicester City21013:23
9.Manchester United21014:43
10.Crystal Palace21012:23
11.Brighton & Hove Albion21013:43
12.Newcastle United20111:21
 Southampton FC20111:21
14.Wolverhampton Wanderers20112:41
15.Burnley FC20111:31
16.Cardiff City20110:21
17.Arsenal FC20022:50
18.Fulham FC20021:50
19.West Ham United20021:60
20.Huddersfield Town20021:90

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1194)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele