Premier League - souhrn 18. kola

26.12.2014, 15:40, aktualizováno 26.12.2014, 20:22
Komentáře a souhrny
I po osmnáctém kole bude na čele anglické ligy trůnit londýnská Chelsea, která na úvod dnešního programu vyhrála v malém městském derby nad West Hamem. Manchester City odpověděl triumfem nad WBA, United si poradili s Newcastlem a protáhli sérii výher. Tomáš Rosický se podílel na výhře Arsenalu nad QPR...

Arsenal FC - Queens Park Rangers 2:1

26.12.2014 18:30

Góly: 37. Alexis Sánchez, 65. Tomáš Rosický - 79. Charlie Austin (pen.)

Arsene Wenger se stává teprve druhým manažerem, kterému se v historii Premier League podařilo vyhrát neuvěřitelnou porci 400 zápasů. Celkově jde potom o jeho 600. výhru v čele londýnského celku, jenž takto zůstává na Boxing Day neporažen už 11 zápasů v řadě...

Arsenal si to mohl udělat hned zpočátku pěkně jednoduché - už v úvodní desetiminutovce Armand Traoré neuváženě zajel do Alexise Sáncheze a daroval Gunners výhodu pokutového kopu. Toho se však ujal sám Chilan, namísto obvyklých exekutorů Cazorly s Giroudem, a výsledek těžko mohl být horší: unavená přízemní střela, se kterou si Robert Green jednoduše musel poradit.

Arsenal tímto přišel o sérii 10 proměněných penalt, při chuti však zůstával i po celý zbytek první půle. Zejména Rosický dodával Kanonýrům na docela jinačí dimenzi a svými nápaditými pasy udržovat defenzívu QPR v pohotovosti. Jednou zajímavou střelou se potom prezentoval také Alexis, potažmo Giroud z přímého kopu.

Kýžený gól tedy Arsenalu konečně dopřál až opětovně chybující Traoré, kterému se ve 37. minutě příliš nechtělo stopovat Alexise Sáncheze, a ten pak perfektní hlavičkou zhodnotil Gibbsův centr z levé strany.

Potenciálně klíčový okamžik zápasu nadešel krátce po změně stran, když Giroudova stupidní reakce na Onuohovo postrčení v 53. minutě ústila v zaslouženou červenou kartu a zdánlivou komplikaci pro uvolněný Arsenal.

Ten se však nakonec ani v oslabení nesesypal a nadále v poklidu určoval tempo hry, aby ještě v 65. minutě stvrdil vedení skrze parádní sólo Alexise a Rosického pohodlný finiš přes špatně postaveného Greena.

Tak jako tak nicméně Gunners nedohrávali v naprostém klidu - mohlo za to mizerné rozhodnutí sudího Atkinsona nařídit penaltu po Debuchyho čistém odzbrojení Hoiletta a Austinova 12. ligová trefa v tomto ligovém ročníku.

Následně se Queens Park Rangers i díky Wengerovým defenzivním střídáním skutečně v několika chvílích zdáli být blízko vyrovnání. Například Vargasova koncovka po rohovém kopu byla zablokována až na brankové čáře Flaminim a po Gibbsově skluzu na Zamoru se určitě dala pískat další penalta...

Více informací k zápasu

Swansea City - Aston Villa 1:0

26.12.2014 16:00

Góly: 13. Gylfi Sigurdsson

Jeden z těch frustrujících zápasů v sezoně si dnes na Boxing Day prožila Aston Villa. Ta v utkání se Swansea po většinu času tahala za kratší konec pomyslného provazu, přesto v útočné třetině ne a ne přijít s nějakým uspokojivým zakončením. Sigurdssonova paráda z přímého kopu tudíž pro labutě zařídila druhou po sobě jdoucí výhru...

Fotbalisty obou celků přivítalo na jihu Walesu to nejsychravější britské počasí, jaké si dovedete představit. A ve stále sílícím dešti opravdu ani nebylo příliš na co koukat. I přes chabé pasáže se nicméně pár záznamu hodných situací přece jen událo...

Jefferson Montero se například uvedl brzkou hlavičkou nad bránu a Aston Villa kontrovala zajímavým pokusem Agbonlahora, který jen o pár milimetrů minul levou šibenici Fabianského svatyně. A nakonec to byli birminghamští, kdo již po 13 minutách inkasoval.

Tehdy Gylfi Sigurdsson z přímého kopu těsně za šestnáctkou krásně nachytal Guzana u "jeho" vzdálenější tyčky. Americký gólman si tedy jistě dovedl představit lepší vstup do svého jubilejního stého ligového startu za Aston Villu.

Hostující snaha o návrat do utkání by se posléze dala charakterizovat slovem "nesmělá". Ally Cissokho byl třeba po půlhodině hry kompletně zaskočen propadnuvším centrem Cleverleyho a v případě Bentekeho nadějného projektilu ze standardky znovu scházely Villans k radosti jen pověstné milimetry.

Na druhé straně mohl Ashley Williams akorát děkovat asistentu rozhodčího, že zdvihl praporek na znamení ofsajdu, jinak by si ještě dlouho musel vyčítat, že zhruba po 40 minutách hry hlavou nedokázal sklepnout do sítě relativně jednoduchý míč ze standardní situace.

Po přestávce se Aston Villa dlouho nedostala k žádnému ohrožení Fabianského branky, a když už jednou pálil Benteke, jeho ojedinělá rána byla včas odkloněna vedle. Andreas Weimann se pak pro změnu vytasil se dvěma zajímavými průniky, pokaždé však neměl síly či trpělivost na výběr správného zakončení. Jednou tedy zpackal střelu, podruhé zase přihrávku před odkrytou klec.

Swansea se už po pauze nikam nehnalo a jeho ojedinělý brejk vedený Emnesem v 78. minutě zakončil Dyer trestuhodně přímo do Guzana. Teprve v nastavení potom došlo na závěrečný tlak Aston Villy, když se hosté dobrali ještě ke dvěma nadějným kousnutím. Fabianski se však speciálně proti Bentekeho vynikající hlavičce vytáhl se vskutku prvotřídním zákrokem po své levé ruce.

Více informací k zápasu

Crystal Palace - Southampton FC 1:3

26.12.2014 16:00

Góly: 86. Scott Dann - 17. Sadio Mané, 48. Ryan Bertrand, 53. Toby Alderweireld

Jeden ze čtyř výsledků 3:1 se zrodil na Selhurst Parku, kde si díky senzačnímu vstupu do druhé půle zajistil Southampton posun na čtvrtou příčku. Crystal Palace tak na svého dnešního soupeře v rámci Premier League nevyzrál ani na 11. pokus...

A popravdě k tomu opravdu nikdy nebyl blízko. Eagles se ujali vedení pouze ve dvou z předcházejících osmi vystoupení před domácím publikem, a dnešek skutečně nebyl tím výjimečným dnem. Však už ve čtvrté minutě Alderweireld opřel svůj ambiciózní pokus z velké dálky do brankové konstrukce, a ihned za necelou čtvrthodinu mohl své velkolepé sólo středem hřiště uspokojivě završit Saido Mané.

Závěrem úvodní části se sice domácí nakrátko vyhoupli na koně, když Jedinak prověřil Forsterovu připravenost ze standardní situace a další dva projektily ze střední vzdálenosti registrovali Ledley s Puncheonem, avšak Soton jakýkoliv další odpor rezolutně odmítl okamžitě po změně stran.

Nejprve ve 47. minutě navázal na další Maného sprint pohotový Bertrand a vzápětí si po rohovém kopu Ward-Prowse svou premiérovou branku v novém působišti připsal úspěšně hlavičkující Alderweireld.

Ve zbytku duelu už nebylo moc co řešit a Eagles si v podstatě ani nebyli schopni vytvořit žádné šance na řádné zdramatizování utkání. Jedinou výjimku představovala Dannova utěšená hlavička po Jedinakově nepřímém kopu, ale to samo o sobě vážně nestačilo.

Více informací k zápasu

West Bromwich Albion - Manchester City 1:3

26.12.2014 16:00

Góly: 86. Brown Ideye - 8. Fernando, 13. Yaya Touré (pen.), 34. David Silva

Fotbalisté Manchesteru City zvítězili za nepříznivých povětrnostních podmínek na půdě West Bromwiche Albion. O vítězi bylo prakticky rozhodnuto už po 35 minutách - skóre otevřel po hrubce Fostera Fernando, na 0:2 zvýšil z penalty Yaya Touré a třetí zásah přidal David Silva. Domácí ve druhé půli pouze snížili na konečných 1:3.

Citizens vstupovali do utkání s vědomím, že pokud nechtějí ztratit tříbodový odstup od vedoucí Chelsea, musí West Bromwich bezpodmínečně porazit. Za tímto cílem si šli hosté hned od začátku, v 7. minutě se dostal do zakončení po přízemním centru James Milner, Ben Foster si však připsal výborný zákrok.

Neuběhlo ani šedesát vteřin a anglická reprezentační dvojka předvedla naopak velkou chybu. Vysoký centr z levé strany na zadní tyč jindy vynikající Foster neudržel a pro pohotového Fernanda nebyl problém míč doklepnout do odkryté svatyně. Zkušený gólman nyní už ví, že měl mokrý balón raději boxovat.

Ve 12. minutě to už bylo dokonce o dva góly a s Baggies to nevypadalo vůbec dobře. Bývalý hráč Manchesteru City Joleon Lescott v šestnáctce fauloval svého někdejšího spoluhráče Davida Silvu a nařízený pokutový kop proměnil Yaya Touré. Ben Foster nebyl daleko od zneškodnění této penalty, prudkou střelu vytáhlého středopolaře ale nakonec vytěsnit nedokázal.

Před odchodem do kabin svítila v kolonce vstřelených branek u hostů dokonce trojka. Po španělské spolupráci Jesúse Navase s Davidem Silvou střílel druhý jmenovaný levačkou z nějakých dvanácti metrů technicky k pravé tyči. Brankář West Bromu toho moc neviděl a stihl pouze výmluvně mávnout rukama. Jedinou zajímavou možnost domácího celku nevyužil Gardner, který pálil pouze do míst, kde stál připravený Joe Hart.

Po změně stran jako by na trávník vyběhla jiná mužstva a mnohem aktivnější byla družina Alana Irvina. V 54. minutě našel Sessegnon Varelu, jenž však z blízka nemířil přesně. Dvě minuty nato to zkoušel zpoza velkého vápna James Morrison, připravený Joe Hart ale jeho pokus zneškodnil.

Odchovanec Shrewsbury Town kapituloval až tři minuty před koncem základní hrací doby. Po rohovém kopu Jamese Morrisona Hart zaváhal, díky čemuž se prosadil střídající Ideye Brown. V tu dobu už celé hřiště pokrývala sněhová vrstva. Na víc se už Baggies nezmohli a s Manchesterem City prohráli 1:3.

Více informací k zápasu

Sunderland AFC - Hull City 1:3

26.12.2014 16:00

Góly: 1. Adam Johnson - 32. Gastón Ramírez, 51. James Chester, 90+6. Nikica Jelavić

Trápení Sunderlandu na Stadium of Light pokračuje i na výjimečný Boxing Day; dokonce i rukama Hullu, který doteď čekal dlouhých 10 kol na další vítězství. Black Cats takto zůstávají s jedinou výhrou na domácí půdě a docela úspěšně dávají zapomenout na pár dní starý úspěch v derby s Newcastlem...

Zprvu přitom Sunderland navázal, jak nejlépe mohl. Rozjetý Adam Johnson, který dříve zatížil rovněž rivalovo konto, již v první minutě dnešního duelu obral o míč Daviese, obešel bezmocného brankáře McGregora a pak bez problémů dovedl balon za brankovou čáru.

A Mackems také měli příležitosti k navýšení vlastního vedení: dobrou šanci si vytvořil Vergini a penalta se dala kopat po rukou Bruce s Quinnem. Místo toho ale začali Tigers ještě před přestávkou pracovat na obratu skóre - ve 32. minutě se Ramírez prosadil přes O’Sheu k nepříjemně tečované střele z hezkých 30 metrů a bylo srovnáno.

Po frustrujícím prvním poločase potom pro Sunderland přišel ještě horší poločas druhý. Jen krátce po změně stran se Pantilimon vytáhl proti Bradyho střele a ihned vzápětí kapituloval při Chesterově prudké hlavičce po Ramírezově rohovém kopu - 51. minuta, 1:2.

Zatímco Sunderland své brzy nabyté vedení neudržel, Hullu se to již povedlo - dokonce i prostřednictvím utužení náskoku. Ten sice ještě nepřinesla šance Daviese, nicméně Nikica Jelavić v samotném nastavení zápasu přeci jen zasadil domácím rozhodující ránu, když si naběhl za obranu pro Elmohamadyho pas a snadno překonal Pantilimona - 1:3.

Více informací k zápasu

Manchester United - Newcastle United 3:1

26.12.2014 16:00

Góly: 23. Wayne Rooney, 36. Wayne Rooney, 53. Robin van Persie - 87. Papiss Cissé (pen.)

Manchester United na Old Trafford porazil Newcastlu 3:1 a prodloužil svou sérii bez prohry již na osm zápasů. Hlavní hvězdou tohoto duelu se stal Wayne Rooney, jenž první dva góly sám vstřelil a na třetí van Persiemu výborně přihrál. Za hosty kosmeticky upravil skóre z penalty střídající Papiss Cissé.

Louis van Gaal udělal oproti minulému remízovému utkání ve Villa Parku v sestavě pouze jedinou změnu. Místo Darrena Fletchera nastoupil mladý stoper McNair a Fletcherovo místo ve středu zálohy zaujal Michael Carrick. V úvodu utkání dělal domácí defenzivě problém, která měla věkový průměr něco málo přes 22 let, zejména agilní Ayoze Pérez. Rodák z Tenerife však svou největší příležitost ve 12. minutě nevyužil.

Poté zvedali diváky ze sedaček nizozemští hráči na obou stranách. Nejprve obdržel Robin van Persie perfektní míč za obranu, obhodil si brankáře Alnwicka, ovšem z úhlu už nedokázal poslat míč mezi tři tyče. Na opačném konci hřiště zase předvedl nevídanou individuální akci pravý bek Daryl Janmaat a pouze skvělý zákrok Davida de Gey uchránil Red Devils od obdrženého gólu.

Zadáka Magpies to mohlo mrzet o to víc, neboť domácí zanedlouho udeřili. Perfektní centr Maty vrátil Falcao před prázdnou branku Rooneymu a kapitán United neměl problém trefit prázdnou branku. Čtyři minuty nato mohl sám kolumbijský kanonýr rozvlnit síť, ale jeho hlavička mířila těsně vedle.

Ještě do přestávky přidali svěřenci Louise van Gaala druhý zásah. Mata vykouzlil další geniální přihrávku na Rooneyho a ten z hranice penalty s přehledem poslal míč k pravé tyči. Devětadvacetiletý anglický reprezentant tak vsítil svůj druhý dnešní gól a v tu chvíli ještě netušil, že si své statistiky po změně stran ještě vylepší.

V 53. minutě totiž právě Wayne Rooney našel pasem přesně hlavu van Persieho, jenž z bezprostřední blízkosti pokořil bezmocného Alnwicka potřetí. Na prahu 80. minuty mohl alespoň zkorigovat výsledek nejlepší hráč Newcastlu Pérez, když obral o míč váhajícího Fletchera a následně nasadil jesličky McNairovi, brankář de Gea však balón vytěsnil na rohový kop.

V závěru se Magpies čestného úspěchu přece jen dočkali. Colbacka ve vápně trochu neohrabaně poslal k zemi Phil Jones a jeho jmenovci, hlavnímu rozhodčímu, Miku Jonesovi nezbylo nic jiného, než odpískat pokutový kop. K tomu se postavil střídající Cissé a nekompromisní ranou pod břevno nedal španělskému brankáři sebemenší nárok zasáhnout.

Více informací k zápasu

Leicester City - Tottenham Hotspur 1:2

26.12.2014 16:00

Góly: 48. Leonardo Ulloa - 1. Harry Kane, 71. Christian Eriksen

Tottenham s notnou dávkou štěstí zvítězil na půdě posledního Leicesteru City 1:2. Na brzký gól Kanea reagoval po přestávce Ulloa, ovšem rozhodující slovo si vzal Christian Eriksen. Foxes tak od 21. září stále čekají na vítězství a pokud nebudou chtít Premier League po roce znovu opustit, budou muset pořádně zabrat.

Lepší úvod do utkání si Spurs ani nemohli přát. Ihned po rozehrávce se ve žlutém hrající hosté vrhli do útoku, Nacer Chadli odcentroval z levé strany na Harryho Kanea, talentovaný forward dostal neuvěřitelně mnoho prostoru a snadno si tak připsal svůj letošní třináctý gól napříč všemi soutěžemi.

Domácí se z této ledové sprchy nějaký čas vzpamatovávali a sami zahrozili v 18. minutě, když Leandro Ulloa pálil tvrdě pod břevno a Hugo Lloris měl co dělat, aby vytáhl míč mimo tři tyče. Na druhé straně nejprve zahrozil Chadli, jehož dělovku Hamer vyrazil, a po něm na poslední chvíli ukopl balón z kopačky Bentaleba ve velké šanci Konchesky. V 39. minutě ještě spálil další tutovku Ulloa, který zblízka trefil hlavou pouze tyč.

Na prahu druhého poločasu se domácí dočkali zaslouženého vyrovnání. Mahrez unikl po pravé straně Bentalebovi, nalezl ještě lépe postaveného Ullou a argentinský kanonýr se tentokráte už nemýlil a na přední tyči prostřelil Llorise. Za malou chvíli to celým stadionem jen zahučelo, Mahrez totiž z přímého kopu orazítkoval břevno hostující svatyně.

Francouzský gólman v bráně Tottenhamu se v 66. minutě blýskl dalším výborným zákrokem, protentokrát se vytáhl proti fkřížné Schluppově střele. Pět minut nato se naneštěstí pro Leicester z čista jasna prosadili hosté. Eriksen rozehrával volný přímý kop ze strany a všichni včetně brankáře Hamera očekávali centr. Dánský kouzelník však zakroutil balón k pravé tyčce a Hamerovi, který zaskakuje za zraněnou jedničku Kaspera Schmeichela, proklouzl míč mezi rukavicemi do sítě.

Jednalo se o hodně nešťastný moment pro jinak velmi dobře hrající Foxes. Pearsonova ekipa se přesto hnala alespoň za vyrovnáním a několikrát byla neuvěřitelně blízko. Po velkých závarech před brankou Spurs se ovšem nepoštěstilo Ulloovi ani Morganovi a domácím nepomohl ani sudí Swarbrick, jenž neposoudil Vertoghenův zákrok na Vardyho jako penaltový.

Více informací k zápasu

Everton FC - Stoke City 0:1

26.12.2014 16:00

Góly: 38. Bojan Krkić (pen.)

Roblesův příchod do branky ze střídačky místo Howarda a inkasovaná jediná branka zápasu z pokutového kopu, tak zněl ortel nad Evertonem na Boxing Day 2013. Vánoční vzpomínku, kterou by fanoušci Toffees raději vymazali, museli dnes prožít znovu a hráči Stoke se tak tímto úspěchem dostali právě před Martínezovu družinu.

Žádný fotbal v rukavičkách, urputné napadání rozehrávky i smolné srážky, které prvních deset minut přeměnily spíše na zdravotnický kurz, takový byl úvod zápasu v Goodison Parku, kde si proti sobě namířil většinu fanoušků sudí Mason, jenž po necelé minutě správně neodpískal penaltu po zákroku na Mirallase.

Zatímco presink obou celků pozvolna ustával, přerušování klání kvůli ošetření hráče nabíralo na intenzitě, za prvních pětadvacet minut mohli diváci těchto nefotbalových momentů vidět hned šest - to mělo za následek desetiminutové nastavení prvního dějství. Želbohu se na trávníku během první půlhodiny nic zajímavějšího nedělo.

Hned po ní však pálil z hranice vápna Mirallas a jeho tečovaná rána pořádně vyděsila Begoviće, který v očích domácích fanoušků byl z následného rohu překonán, jenže Gareth Barry vyslal tragikomicky před odkrytou svatyní míč pouze podél brankové čáry.

Ve 37. minutě přišel střet v šestnáctce Evertonu silně připomínající ten ze samého začátku na druhé straně, tentokrát však Mason posoudil McCartyho počínaní jako nedovolené a sám (ne)faulovaný Bojan se štěstím Howarda přízemní střelou překonal. Srovnat krok ještě před odchodem raněných vojáků z bojiště mohl v 54. minutě prvního dějství Mirallas, který dostal do hloubi vápna parádní centr od Naismitha, po nikým nerušeném zpracování ovšem rozvlnil síť u bližší tyče jen z vnější strany.

Změna stran pak přinesla především velké trápení ze strany domácích, kteří se přes veškerou snahu nedokázali v útoku jakkoliv prosadit, čehož k ladnému plynutí času směrem ke třem bodů hravě využívali Potters. Ti se jen občasně snažili kousat rychlými kontry, jinak se ovšem balónu jen tak vzdávat nechtěli a zůstávali věrni hře z obrany.

Vůbec poprvé se jim taková taktika mohla vymstít po dvaceti minutách, Begović však bleskurychle ulehl na zem a dělovku, kterou z dvanácti metrů vyslal Baines, parádním zákrokem vyrazil do bezpečí. Očekávaný tlak na obranu hostů tak přišel až v závěrečné desetiminutovce, nicméně nejnebezpečnější pokus vyslal Lukaku z třiadvaceti metrů, který Begović nadvakrát uklidnil v rukavicích a po třech letech tak mohl oslavit tři body z Goodison Parku.

Více informací k zápasu

Burnley FC - Liverpool FC 0:1

26.12.2014 16:00

Góly: 62. Raheem Sterling

Za svůj výkon si pochvalu určitě nevyslechnou, přesto hráči Liverpoolu slaví po třech kolech plný bodový zisk, po celý zápas lépe hrající Burnley naopak prvně od října na své půdě prohrává. Za vše přitom může tragicky nepřesná koncovka, když přes velké množství šancí neměl Mignolet skoro žádnou práci.

Překvapivě výrazně pasivní hosté vstoupili na hřiště s očekáváním, co předvede outsider. A po čtvrthodince nechybělo mnoho, aby se jim hra bez zaujetí vymstila, jen kdyby Ings zamířil o pár centimetrů lépe a nerozezněl tak pouze levou tyč branky Jonese, jenž vzápětí musel kvůli zranění přenechat místo Mignoletovi. Ten si oddychl už po šesti minutách od svého střídání, když se jeho nepovedený odkop odrazil právě od Ingse mimo branku.

Kdo čekal postupnou změnu obrazu hry, mýlil se, Burnley bylo po celý poločas pánem na hřišti, jenže když Arfield a Boyd zamířili těsně mimo, šli domácí do šaten s bilancí desíti střel, z nichž ani jednu nemusela dvojice brankářů hostí likvidovat.

Obdobně nezáživnou druhou půli s tápajícím hostem zlomila 62. minuta. U půlící čáry se balón odrazil ke Coutinhovi, jenž zády soupeřově brance poslal kolmici za obranu, tam si již nabíhal Sterling a nejlepší liverpoolský hráč dneška si s nabídnutou šancí poradil elegantně - zpracováním vyřadil ze hry Heatona a střelou do odkryté branky poslal hůře hrající tým do vedení.

Okamžitou odpověď měl na kopačce Arfield, střelou z úhlu však pouze připsal první zákrok pro Mignoleta. Dvě minuty poté zase nevyužil povedeného centru Trippiera Keane, v gólové pozici hlavičkoval nad břevno. Oddychnout si naopak mohl v 72. minutě, když po skvělé individuální akci Coutinha tečoval střelu jen do boční sítě. Závěr utkání si pak Rodgersovy svěřenci už zkušeně pohlídali a šťastně tak prodlužují sérii vítězství nad smutnícím Burnley.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - West Ham United 2:0

26.12.2014 13:45

Góly: 31. John Terry, 62. Diego Costa

Devátá výhra z devíti zápasů, skóre 22:3 - Chelsea dál jako poslední zůstává doma stoprocentní, a to s patřičnou grácií. West Ham na ni při Boxing Day vyrukoval s dosti negativní strategií a ubránit se jednoduše nedokázal. Diego Costa si připsal gól i premiérovou asistenci...

Speciálně v první půli Hammers doopravdy nepředvedli zhola nic. Za celou úvodní dvacetiminutovku zkompletovali v útočné třetině nehorázný počet tří přihrávek a směrem k bráně Chelsea stěží vyslali jeden projektil - natož přímo na ni.

Nejaktivnější střelce prvního poločasu bychom tedy museli hledat na druhé straně, a byli jimi kuriózně oba stopeři Chelsea. Hned dvě šance si připsal Gary Cahill, jenž nejdříve hlavou přeloboval vzdálenější šibenici, aby později z lepšího postavení prudce pálil pravačkou tak akorát do Adriána. A Cahillův parťák John Terry potom přispěchal s první a také vítěznou brankou zápasu.

Druhý nejproduktivnější obránce historie Premier League se přitom prosadil poněkud netradičně nohou, když na brankové čáře protečoval do sítě Costovu hlavičku. Naturalizovaný Španěl si takto v podstatě nechtěně připsal svou vůbec první asistenci v modrém dresu, avšak s takovou vizitkou se v žádném případě nehodlal spokojit.

Ještě do přestávky se snažil rozvlnit síť jednak po samostatné akci, jednak po centru z pravé strany- pokaždé však jeho střela o nějaký kus minula vymezený prostor.

Úvodní dějství potom završil neúspěšný Ivanovićův pokus vykoledovat si penaltu, který kulminoval v menší roztržku. A zřejmě i tohle náhlé vzplanutí emocí částečně inspirovalo hostující tým k dravému nástupu do druhého poločasu.

Takové nadšení ovšem poměrně brzy znovu ochablo a Chelsea takřka okamžitě najela zpět na relativně bezproblémovou rutinu. Z té ji potom nevytrhla ani střídání Songa se Sakhem, to spíš právě naopak - Diego Costa se ihned po jejich vysvlečení dočkal kýžené branky, a bylo v podstatě hotovo.

Letní posila z Atlétika se trefila v 62. minutě, když jednoduchou zasekávačkou obelstila celou trojici bránících Kladivářů a pak křižnou ranou slabší levačkou nedala Adriánovi žádnou šanci. Španělský gólman se vzápětí musel činit ještě proti Oscarově přímému kopu, to už ale bylo od Chelsea zhruba všechno (snad jen vyjma pár pozdních výpadů hladového Drogby).

To na druhé straně se Thibaut Courtois ještě přeci jen řádně zapotil - ačkoliv skutečně zakončil utkání bez jediného zákroku. Dvakrát se totiž ocitl velmi blízko gólu střídající Amalfitano: nejprve jeho hlavička proskotačila těsně vedle pravé tyče Belgičanovy klece, posléze dokonce Amalfitano tu samou část brankové konstrukce přímo nastřelil po krásné individuální akci.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Chelsea FC18143140:1345
2.Manchester City18133239:1542
3.Manchester United18105333:1935
4.Southampton FC18102631:1432
5.West Ham United1894529:2131
6.Arsenal FC1886432:2230
7.Tottenham Hotspur1893624:2430
8.Swansea City1884623:1928
9.Liverpool FC1874722:2425
10.Newcastle United1865719:2623
11.Stoke City1864819:2322
12.Everton FC1856727:2821
13.Aston Villa1855811:2220
14.Sunderland AFC18310516:2719
15.West Bromwich Albion1845918:2617
16.Queens Park Rangers18521121:3417
17.Hull City1837818:2516
18.Crystal Palace1836920:3015
19.Burnley FC1836912:2715
20.Leicester City18241216:3110

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (563)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele