Premier League - souhrn 17. kola

12.12.2017, 22:57, aktualizováno 13.12.2017, 22:54
Komentáře a souhrny
Chelsea vyhrála v Huddersfieldu a napravila porážku v derby s West Hamem. V senzačním tažení pokračuje Burnley, v suverénní jízdě zase Manchester City. Manchester United udolal Bournemouth a na vítězné vlně se zase veze Tottenham, Arsenal a Liverpool berou jenom bod...

West Ham United - Arsenal FC 0:0

13.12.2017 21:00

Góly: -

Bídná venkovní forma londýnského Arsenalu nebere konce. Přestože Kanonýři v městském derby s West Hamem United strávili valnou část zápasu obléháním domácí branky, nedočkali se jediného gólu, a naopak dokonce mohli v poslední minutě inkasovat. Střídající Chicharito však trefil pouze břevno, a tak se oba týmy rozešly smírně 0:0. Zatímco West Ham zůstává v pásmu sestupu, Arsenal odsunuly výhry Burnley a Tottenhamu až na průběžné sedmé místo.

Manažer Arséne Wenger vůbec poprvé v ligové sezoně sáhl k rozestavení se čtyřmi obránci, přičemž na levém kraji dostal po slibných výkonech v Evropské lize šanci nastoupit Ainsley Maitland-Niles. Poprvé se také v ligovém zápase objevil v základní sestavě Jack Wilshere či Olivier Giroud. Domácí naopak po nedávném úspěchu v derby s Chelsea zůstali u tříčlenné formace.

Přestože měl Arsenal v úvodní čtvrthodině na své straně až osmdesátiprocentní držení míče, první velká šance utkání připadla domácím. Marko Arnautovič v tu chvíli dokonce krásnou hlavičkou dokázal skórovat, jenže radost mu okamžitě zhatil zdvižený praporek čárového rozhodčího.

Odpovědí Kanonýrů byl další nápor a přitlačení soupeře před vlastní šestnáctku, až v devětadvacáté minutě Alex Iwobi v slibné střelecké pozici orazítkoval Adriánovu přední tyč. Víc ale hluboko zatažená defenziva West Hamu favoritovi nepovolila, a tak se do kabin o přestávce odcházelo za bezbrankového stavu.

Ani po změně stran se obraz hry pranic nezměnil. Arsenal bez ustání mačkal soupeře, ale ani sebenadějnější kombinace cestu k úspěšnému zakončení nenacházely. A stejně jako v první půli tak zničehonic mohl na opačné straně prolomit skóre Marko Arnautovič, jehož nebezpečnému zakončení ale opět předcházelo provinění proti pravidlům, jež rozhodčímu Mossovi neuniklo.

Dvacet minut před koncem měl největší šanci Kanonýrů v druhé půli Jack Wilshere, jemuž sklepl míč k nohám Giroud, avšak pod tlakem dotírajícího Ogbonny anglický záložník zakončení pravačkou neukočíroval a z hloubi šestnáctky vysoko přestřelil. Místo závěrečného tlaku Kanonýrů přišla ještě jedna obrovská šance domácích, v níž se po špatné rozehrávce Koscielného ocitl střídající Chicharito. Mexický útočník však trefil pouze břevno, od nějž se míč odrazil těsně před brankovou čáru.

Arsenal tak sice přežil klinickou smrt v devadesáté minutě, ovšem zisk pouhého bodu za remízu 0:0 je pro hosty přesto velkým zklamáním a další komplikací v boji o umístění do čtvrtého místa.

Více informací k zápasu

Manchester United - AFC Bournemouth 1:0

13.12.2017 21:00

Góly: 25. Romelu Lukaku

Bournemouthem si poradil těsně 1:0. O vítězství domácího celku rozhodl v prvním poločase Romelu Lukaku, nicméně Rudí ďáblové rozhodně nepodali výkon, se kterým by mohli být nějak hodně spokojeni.

Utkání zahájili lépe hostující fotbalisté a jako první byl povolán do akce De Gea, který musel likvidovat nepříjemnou přízemní střelu Danielse z hranice vápna. O chvíli později musel zase španělský brankář zasahovat proti nepříjemné střele Goslinga.

Pak ale z ničeho nic udeřilo na druhé straně. Precizní centr do šestnáctky poslal z rohu vápna Juan Mata, Lukaku přeskočil svého strážce a prudkou hlavičkou nedal Begovičovi žádnou šanci zasáhnout.

Bournemouth se ovšem nevzdal a i nadále byl pro domácí obranu nebezpečný, z hranice vápna pálil nepříjemně Stanislass, De Gea ale jeho pokus dobře viděl a poměrně pohodlně jej zneškodnil.

Druhou půli zahájili obří šancí domácí. Odražený míč se do vápna vrátil přesně na kopačky Lukaka, tomu sice zakončení nesedlo, nicméně míč doputoval před osamocenou svatyni k Martialovi, který ale překvapivě přestřelil.

S dalším parádním okamžikem přispěchal střídající Rashford, ten za vápnem natáhl k pořádné pumelici a ranou jako z děla trefil spojnici hostující branky.

Na druhé straně mohl po pěkné kombinaci z úhlu vyrovnat Jermaine Defoe, De Gea se ale zaskočit nenechal, a tak i díky němu si Manchester United připisuje další rutinní vítězství 1:0.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - West Bromwich Albion 0:0

13.12.2017 21:00

Góly: -

West Bromwich Albion získal pod vedením kouče Alana Pardewa svůj první velmi cenný skalp. Ačkoli se nejednalo o vítězství, na které čeká v Premier League už před čtyři měsíce, remízu z půdy favorizovaného Liverpoolu určitě bere všemi deseti. Ten naopak v boji o přední příčky utrpěl opravdu hodně nečekanou ztrátu.

Naposledy The Reds přišli o dva body s Evertonem a v sestavě s navrátilci Philippem Coutinhem a Robertem Firminem jednoznačně hodlali zabrat proti celku, který soupeří o holé přežití. Jenže vstřelit gól se jim prostě nepodařilo. The Baggies se tak díky tomuto nečekanému výsledku vyhoupli těsně ze sestupového pásma.

Do první větší šance se propracoval v 17. minutě Roberto Firmino, který obdržel milimetrovou přihrávku od Mohameda Salaha do brankového území, jenže Brazilec se dostal do poměrně složitého úhlu, a tak netrefil. Jinak však LFC směrem dopředu docela tápal. Přitom nebylo daleko k tomu, aby po půlhodině hry dokonce prohrával.

Ze střední vzdálenosti totiž svou pravačkou vypálil Robson-Kanu, jeho technická střela se snášela do šibenice, nakonec ale narazila do spojnice tyče a břevna. Na opačné straně pak slušně zakončoval Philippe Coutinho, jenže brankář Foster si poradil, a ve 38. minutě ve vápně nedosáhl o kousek na centr zprava nabíhající si Mohamed Salah.

Do druhé půle vstoupili lépe hosté, kteří si vypracovali hned dvě slušné příležitosti. Nejprve Krychowiak rozehrál standardku hodně nebezpečně a míč musel opravdu s velkým vypětím všech sil vyrážet do zámezí gólman Karius. Jen o pár chvil později se německý muž v rukavicích potil ještě jednou, to když likvidoval hlavičku Yacoba.

Liverpool se snažil v poslední půlhodině něco udělat s průběžným nerozhodným skóre, v koncovce se mu ovšem nezadařilo. V 57. minutě znovu minul Mohamed Salah, jehož hlavička skončila těsně vedle, osm minut před koncem se Solankemu podařilo dopravit balón do sítě, avšak kvůli jeho hře rukou nemohla být branka uznána.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Brighton & Hove Albion 2:0

13.12.2017 21:00

Góly: 40. Serge Aurier, 88. Heung-min Son

Tottenham si ve Wembley poradil s Brightonem a po vítězství 2:0 se vrací do první čtyřky. Výhru Kohoutů zařídili brankami Aurier a Son.

Právě druhý jmenovaný byl u první vážnější akce zápasu, když z levé strany pronikl do vápna, jeho střelu však obránci zablokovali na rohový kop. O chvíli později našel Vertonghen parádním pasem osamoceného Auriera, jeho zakončení si ale opět cestu k brankáři nenašlo.

V dalších minutách spálil stoprocentní šanci i Kane, jenž se zjevil sám před brankářem hostí, ovšem jeho pokus z brankové čáry vykopl jeden z vracejícíh se obránců Brightonu. Vedení Tottenhamu pak nepřiřkl ani Son, ten se po stříleném centru dostal k zakončení na zadní tyči, zblízka však překopl branku.

Radovat se tak fanoušci Spurs mohli až po čtyřiceti minutách. U pravé postranní čáry se uvolnil Aurier a pokusil se do vápna okamžitě poslat centr, jenže ten mu sjel po nártu tak šikovně, že zapadl přesně za vzdálenější tyč.

Druhou půli započala velká příležitost Harryho Kanea, toho na penaltě našel střílený centr Rose, ovšem zakončení anglického kanonýra skvěle zneškodnil hostující brankář.

Deset minut před koncem ještě anglický útočník orazítkoval tyč po střele z volného přímého kopu, definitivní rozuzlení tak přišlo až tři minuty před koncem. To si na standardku Eriksena naskočil Son a hlavičkou na bližší tyč upravil na konečných 2:0.

Více informací k zápasu

Swansea City - Manchester City 0:4

13.12.2017 20:45

Góly: 27. David Silva, 34. Kevin De Bruyne, 52. David Silva, 85. Sergio Agüero

Premier League má nového rekordmana, a to hned ve dvou kategoriích. Manchester City totiž potvrdil nebývalou fazonu i na půdě Swansea a po suverénním výsledku 4:0 triumfoval již patnáctkrát v řadě. Celková bilance Manchesteru šestnácti výher a jediné remízy je pak rovněž unikátní, a to v celé historii anglického fotbalu. Tým Pepa Guardioly tak nadále hájí luxusní jedenáctibodový náskok na čele tabulky a je opět o krůček blíže vytouženému titulu.

Kdo očekával, že Citizens po náročném víkendovém duelu na Old Trafford zaváhají proti papírově slabšímu soupeři, byl velmi rychle vyveden z omylu. Hosté se jako obvykle ujali kontroly hry a s takřka osmdesátiprocentním držením míče obléhali branku Swansea tak dlouho, dokud jejich snažení nepřineslo ovoce. Průlom skóre nakonec přišel po šestadvaceti minutách, kdy centr Bernarda Silva propadl za přihlížení zkoprnělé domácí obrany až k jeho jmenovci Davidovi, jenž šikovně z prvního doteku usměrnil míč do sítě.

Sedm minut nato již suverénní Manchester svůj náskok dokonce zdvojnásobil. Kevin de Bruyne poslal do ohně ostrý přízemní centr, který nerušeně proskákal chumlem hráčů a zaskočil i brankáře Fabianského.

Přestože domácí do druhé půle posílili ofenzivu nasazením Abrahama za Carrolla, pouhých šest minut po změně stran inkasovali do třetice. Agüero ještě s přízemní ranou neuspěl, ale hned vzápětí výtečná kombinace Sterlinga s Davidem Silvou skončila až na hranici malého vápna, odkud druhý jmenovaný jemným obloučkem skóroval již podruhé z bezprostřední blízkosti a o vítězi utkání nebylo sebemenších pochyb.

Domácí Swans byli k vlastnímu zápisu na střeleckou listinu blízko v šestašedesáté minutě, kdy Mesova dalekonosná rána nabrala cestou do brány výraznou teč do protipohybu brankáře Edersona. Ten však přesto stihl na změnu směru míče zareagovat a kvalitním zákrokem udržel čisté konto.

Pět minut před koncem základní hrací doby pak stanovil konečné skóre 4:0 aktivní Agüero, jenž svým typickým průnikem obkroužil bránící hráče soupeře jako kužely a křižnou ranou z ostrého úhlu znemožnil i Fabianského. Citizens tak v Premier League zvítězili popatnácté za sebou a celkem mají po sedmnácti kolech 49 bodů, což se ještě v anglické lize nikdy nikomu nepodařilo.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Everton FC 0:1

13.12.2017 20:45

Góly: 27. Wayne Rooney

Krize Newcastle ne a ne skončit, Straky na vlastním hřišti znovu prohrály, když nestačily na hostující Everton. O jedinou branku utkání se ještě v prvním poločase postaral Wayne Rooney.

Utkání rozhodně nepřineslo nějakou exkluzivní podívanou, po většinu času se hra odehrávala mezi oběma šestnáctkami a k vidění bylo jen málo pohledných akcí. Po jedné takové na centrovaný míč těsně nedosáhl Calvert-Lewin, který by jinak pravděpodobně otevřel skóre.

Na druhé straně sklepl Gayle míč pro Ritchieho, který pohotovou ranou překonal Pickforda, za něj však zaskočila branková konstrukce, od které se míč vrátil zpět do hry.

Skóre se tak měnilo až po půlhodině hry. Na centrovaný míč si naskočil Rooney, svou hlavičku poslal přesně do středu branky, jenže gólman Newcastle jeho pokus nedokázal pořádně zkrotit, a tak se anglickému útočníkovi naskytla příležitost k velmi jednoduché dorážce, se kterou si již věděl rady.

Na druhé straně se před půlí z dobrých 25 metrů opřel do míče Merino a rána mu sedla opravdu náramně, ke smůle domácího celku ji však zastavila tyč.

Zkraje druhé půle mohl hlavičkou srovnat Lejeune, jeho pokus však těsně minul vzdálenější tyč. Na druhé straně zase mohl rozhodnout Ashley Williams, jeho zakončení však reflexivním zákrokem zneškodnil pozorný brankář Newcastlu.

Přes veškerou snahu se domácí vyrovnání nedočkali, jediné, co ze závěrečného tlaku vytěžili, bylo vyloučení Shelveyho, který si těsně před koncem připsal druhou žlutou kartu za ostrý faul na polovině hřiště.

Více informací k zápasu

Southampton FC - Leicester City 1:4

13.12.2017 20:45

Góly: 61. Maya Yoshida - 11. Riyad Mahrez, 32. Shinji Okazaki, 38. Andy King, 69. Shinji Okazaki

Southampton duel s Leicesterem vůbec nezvládl a na vlastním hřišti svému soupeři podlehl vysoko 1:4. Svatým se vůbec nevydařil vstup do utkání a po prvním poločase bylo prakticky po utkání, jelikož se hosté utrhli do tříbrankového vedení.

O první branku utkání se po deseti minutách hry postaral Mahrez, který se za vápnem uvolnil a přesnou křižnou střelou překonal bezmocného Forstera. Po půlhodině hry domácí obrana nezvládla bránění rohového kopu a deficit domácího týmu byl již dvoubrankový. Albrighton totiž našel na vápně zcela volného Fuchse, jeho střelu ještě na brankové čáře zastavil jeden z obránců, jenže míč se dostal k Okazakimu, který jej zblízka vrátil do sítě.

Sedm minut před pauzou pak byla situace ještě horší - Mahrezův přímý kop si ve vápně zpracoval Maguire, z otočky míč poslal křížem před branku, kde si na vzdálenější tyči našel osamoceného Andyho Kinga, který odkrytou svatyni nemohl minout.

V druhé půli s korekcí výsledku přispěchal Yoshida, který po rohovém kopu vyšplhal nejvýše a nenápadnou hlavičkou překonal Schmeichela, nicméně žádný comeback se nekonal - o chvíli později totiž našel Vardy před brankou Okazakiho, který předskočil svého strážce a pohotovou ranou upravil na končených 1:4.

Více informací k zápasu

Huddersfield Town - Chelsea FC 1:3

12.12.2017 21:00

Góly: 90. Laurent Depoitre - 23. Tiemoué Bakayoko, 43. Willian, 50. Pedro

Londýnská Chelsea napravila sobotní zaváhání a z půdy Huddersfieldu si odváží pohodlnou výhru 3:1. O tu se postarali ještě v první půli střelci Bakayoko a Willian, třetí zásah přidal krátce po pauze Pedro, za domácí pak už jen v nastaveném čase korigoval Depoitre.

V úvodu to chvíli vypadalo, že by snad domácí favorita mohli potrápit, zalezli totiž do hluboké a pečlivě organizované defenzivní ulity, přičemž favorit se dlouho nemohl k ničemu dostat. Tak trochu herní obrázek připomínal sobotní duel s West Hamem, ovšem v tomto střetnutí to byla Chelsea, která udeřila jako první.

Brankář Lössl totiž podklouzl při výkopu a dopravil jej jen na hlavu Mosese, který míč okamžitě posunul na ofenzivnější kolegy. Hazard sklepl Willianovi, ten našel rozběhnutého Bakayoka, který přehodil vyběhnuvšího brankáře a s pomocí teče jednoho z bránících hráčů míč dopravil do sítě.

S druhým přesným zásahem hosté přispěchali těsně před poločasovou pauzou. Samotná akce přitom vypadala zcela nevinně - Alonso poslal obyčejný centr do pokutového území, který ale Chris Löwe podskočil a nabídnutou šancí nepohrdl Willian, který se tedy trefil netradičně hlavou. Do kabin si hosté mohli odnést dokonce tříbrankový náskok, Pedro však nepotrestal nepřesnou rozehrávku domácích a v samostatném nájezdu jen nastřelil brankáře domácích.

Co se mu nepovedlo na konci půle první, to však dokonal na začátku té druhé. To další Alonsův centr zpracoval Willian a přiklepl míč na vápně stojícímu Pedrovi, který přesnou střelou k tyči definitivně rozhodl o osudu tohoto utkání.

Za krajně nepříznivého stavu se konečně osmělili i domácí - pěkný průnik předvedl Ince, v zakončení však na Courtoise nevyzrál. Na druhé straně se po dalším přiklepnutí Hazarda ocitl v nebezpečné šanci Pedro, tentokráte ale pálil těsně mimo.

Domácím se v posledních minutách přece jenom dočkali čestného úspěchu. Nejprve se blýskl Courtois, který tygřím skokem vytěsnil obrannou hlavičku mladíčka Ampadua a uchránil jej tak od vlastního gólu. Při další akci však Depoitre přeskočil Rüdigera a parádní hlavičkou na zadní tyč upravil na konečných 1:3.

Více informací k zápasu

Crystal Palace - Watford FC 2:1

12.12.2017 21:00

Góly: 89. Bakary Sako, 90. James McArthur - 3. Daryl Janmaat

Tohle vítězství bylo pro Crystal Palace možná vůbec nejcennější v sezóně. Ještě minutu před koncem se zdálo, že tři body uzme Watford, jenže tomu se zápas sesypal jako domeček z karet. Už zkraje první půle vedli díky Darylovi Janmaatovi, pak se však vyloučil Tom Cleverley, a následně se trefili Bakary Sako a James McArthur.

Domácí v posledním měsíci vykazovali výrazné zlepšení, v uplynulých sedmi kolech prohráli jen s Tottenhamem, jenže porazit na druhou stranu dokázali jen Stoke City. Teď si však s chutí vše vynahradili. Ačkoli ani náhodou nebyli v tomhle souboji lepším týmem, hosty drtivým finišem porazili. A rázem jsou ze sestupového pásma aspoň do úterý pryč.

The Hornets opravdu hodně uklidnil brzký přesný zásah už ze třetí minuty. Po celou dobu aktivní Richarlison si na levé straně pokutového území počkal, až mu na zadní tyčku naběhne Janmaat, a ten tvrdou hlavičkou překonal brankáře Speroniho. Od té doby Watford hru kontroloval a svého soupeře do vyloženějších šancí nepouštěl.

Záhy přitom mohl sám Richarlison náskok pojistit, z hranice vápna z první vypálil, nicméně Speroni zasahovat nemusel, protože práci za něj odvedl hlavičkující stoper Tomkins. Až ve 21. minutě se Crystal propracoval k nějaké nebezpečnější střele, postaral se o ní Townsend, avšak ze střední vzdálenosti jeho pokus skončil těsně mimo Gomesovu bránu.

Po půlhodině hry si ještě oba celky vytvořily po jedné příležitosti. Nejprve mohl srovnávat stav Dann, jehož hostující defenzíva trestuhodně nechala hlavičkovat po rohovém kopu Cabayeho, tohle zakončení však skončilo mimo. Na opačné straně selhal v tutovce Deeney, jenž z blízkosti nesklepl míč za brankovou čáru po pasu Richarlisona.

Ani ve druhém dějství se ofenzivní pojetí londýnského celku nijak nezlepšilo. Mužstvo z Hertfordshire v pohodě hlídalo těsný náskok a především v zadních liniích působilo hodně jistým dojmem. Navíc v 66. minutě mohl skórovat Richarlison, jenž se po centru od Janmaata ocitl v dobré pozici, jenže Speroni proti němu včas a účelně vyběhnul.

Poslední minuty utkání pak nabídly doslova dramatické rozuzlení. Vyloučit se po druhé žluté kartě a následné červené nechal Cleverley a krátkou přesilovku zužitkovali hned dva domácí náhradníci. Nejprve se v 89. minutě prosadil z dorážky Sako a poté rozjásal své fanoušky v nastavení McArthur, jenž těžil z výtečné práce Zahy na levé straně.

Více informací k zápasu

Burnley FC - Stoke City 1:0

12.12.2017 20:45

Góly: 89. Ashley Barnes

Spanilá jízda svěřenců Seana Dyche nezná koncí, Burnley totiž znovu zvítězilo, když na vlastním hřišti přehrálo Stoke City tím nejtěsnějším možným rozdílem. Utkání dlouho směřovalo k bezbrankové remíze, tu ale minutu před koncem normální hrací doby odmítl Ashley Barnes.

Jako první zahrozili hosté, nebezpečný centr však těsně před Crouchem odvrátil do bezpečí brankář Pope. Po rohovém kopu se zase ke střele protlačil stoper Zouma, i on však našel jen náruč strážce domácí svatyně. Těsně před poločasem pak zahrozil i Diouf, z úhlu však mířil jen do boční sítě.

Na startu druhé části pálil nebezpečně z dálky Diouf, Butland si však s jeho střelou věděl rady. Na druhé straně se po přiklepnutí Dioufa dostal ve vápně k zakončení Crouch, z otočky však branku přestřelil.

Rozhodující moment zápas tak přišel minutu před koncem. Dlouhý nákop sklepl hrudníkem Barnes, Arfield mu míč okamžitě vrátil a prvně jmenovaný prudkou střelou z prvního doteku překonal Butlanda a rozhodl o tom, že na Turf Moor zůstanou další tři body.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester City17161052:1149
2.Manchester United17122337:1138
3.Chelsea FC17112431:1435
4.Tottenham Hotspur1794430:1431
5.Liverpool FC1787234:2031
6.Burnley FC1794416:1231
7.Arsenal FC1793530:2030
8.Leicester City1775527:2326
9.Watford FC1764726:2922
10.Everton FC1764721:2922
11.Southampton FC1746717:2318
12.Huddersfield Town1753912:2918
13.Brighton & Hove Albion1745814:2317
14.AFC Bournemouth1744915:2016
15.Stoke City1744919:3616
16.Newcastle United17431016:2615
17.West Bromwich Albion1728712:2214
18.Crystal Palace1735912:2814
19.West Ham United1735914:3214
20.Swansea City1733119:2212

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (572)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele