Premier League - souhrn 14. kola

28.11.2015, 18:02, aktualizováno 29.11.2015, 19:09
Komentáře a souhrny
Liverpool zdolal Swansea, Norwich se rozešel smírně s Arsenalem. WHU se rozešel s West Bromem nerozhodně. Manchester City porazil Southampton a je první, protože Leicester remizoval s Manchesterem United. Aston Villa podlehla Watfordu a zůstává poslední, Crystal Palace rozstřílel Newcastle United a Sunderland si poradil se Stoke City. Neděli otevřela bezbranková remíza Tottenhamu s Chelsea...

Norwich City - Arsenal FC 1:1

29.11.2015 17:15

Góly: 43. Lewis Grabban - 30. Mesut Özil

Arsenal venkovní dvojzápas nezvládl a po porážce od West Bromwiche nedokázal porazit ani Norwich. Na půdě Kanárků nicméně uhráli alespoň bod za remízu 1:1, kterou gólově zajistil Mesut Özil. Z týmu nováčka se prosadil Lewis Grabban. Gunners tak na čelo ztrácí ze čtvrtého místa dva body, navíc přišel o zraněné Koscielnyho s Alexisem.

Tohle trápí fanoušky Arsenalu ještě možná víc než třetí ligová ztráta v řadě. Francouzský stoper sice bude s bolavým bokem scházet pouze týden, dva, avšak Alexise vyřadí poraněný stehenní sval pravděpodobně minimálně na měsíc.

Chilan bude Londýňanům citelně scházet, dnes byl v prvním poločase u všeho nebezpečného, co Arsenal vyprodukoval. Po čtvrthodině hry to byl on, kdo uvolnil centrujícího Monreala a Özil měl náhle před sebou jen brankáře Ruddyho. I díky Bassongovi však zůstalo skóre neměnné. A to i poté, co Alexis po přihrávce Cazorly pálil ze strany do gólmana Norwiche.

Ve třicáté minutě však už John Ruddy svůj celek nepodržel. Nevyšel mu výkop a těžký balón nedokázal zpracovat záložník Norwiche O’Neil. Balón se odrazil k Alexisovi, jenž míč posunul na vápno k Özilovi a ten podél vyběhnuvšího Ruddyho otevřel skóre. Německý fotbalista tak potvrdil svoji dobrou formu, gól nebo asistenci si připsal už poosmé v řadě.

Arsenalu však ani tentokrát jeho přínos na vítězství nestačil, v závěru prvního dějství totiž Norwich převzal iniciativu a zaslouženě vyrovnal. Bradyho střelu ještě vyrazil Petr Čech, ale když se Robbie Brady přeorientoval na tvůrce hry, už Norwich vyrovnal. Právě po jeho akci se k míči dostal Lewis Grabban, jenž se ve vápně obtočil kolem nedůrazného Gabriela a překonal českého gólmana.

V nastaveném čase se ještě Hoolahan dostal do obrovské šance po centru Wisdoma, ale sám před Čechem selhal a poslal míč nad branku. Brankář s helmou však ještě měl možnost zachránit Arsenalu alespoň bod. V nudném druhém poločase totiž úžasným zákrokem zastavil míč v cestě za svá záda po centru Olssona a sražení Gabriela.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - Swansea City 1:0

29.11.2015 17:15

Góly: 62. James Milner (pen.)

Do třetice všeho dobrého. Jürgenu Kloppovi se ve třetím ligovém utkání na Anfield Road konečně povedlo se svým týmem zvítězit, ani dnes to ale žádná hitparáda nebyla a nezaujatý divák se při sledování tohoto duelu musel nudit. O nejtěsnější výhře Liverpoolu nad Swansea rozhodl z pokutového kopu James Milner.

Přitom začátek zápasu dával fanouškům naději, že by dnes mohlo být k vidění atraktivní souboj. Po šesti minutách hry obral o balón na polovině hřiště Brittona James Milner, míč se pak po ose Firminho - Lallana dostal až k rychlému Ibemu, jemuž šanci na poslední chvíli skluzem překazil navrátivší stoper Kyle Bartley, sám si však málem vstřelil vlastní gól, naštěstí pro něj pouze zazvonila tyč.

Za chvíli zase Milner dobrým napadáním odzbrojil Sigurdssona, Lallana rozehrál do křídla na Morena, jehož centr si Jordon Ibe sice dobře zpracoval, při rozhodujícím momentu ovšem podklouzl a Ashley Williams celou situaci zažehnal. A to bylo z prvního poločasu asi tak vše, co stálo za zmínku - během úvodního dějství ani jeden z týmů nevystřelil na bránu, přičemž Swansea se v tomto ohledu nezlepšila ani po změně stran.

To Reds už alespoň dvakrát Lukasze Fabianskeho ohrozili - poprvé v 52. minutě, kdy to zpoza vápna zkoušel nepříjemnou skrytou ranou aktivní Ibe a polský brankář jeho skákavý pokus s vypětím všech sil vyrazil na roh. Ještě před tím si vytvořili snad jedinou zajímavou příležitost i svěřenci Garryho Monka, střela Ki Song-junga po přiťuknutí Sigurdssona však skončila pouze v hledišti.

Nejdůležitější moment celého utkání přišel v 61. minutě a nemohl u toho chybět znovu Ibe. Centr brzy dvacetiletého křídelníka zastavil rukou Neil Taylor a jeho jmenovec, hlavní rozhodčí Anthony Taylor, po chvilce váhání a poradě s asistentem ukázal na penaltový puntík. Nařízený kop bezpečně proměnil James Milner a připsal si třetí trefu v sezóně. Další mohl přidat čtvrthodiny před koncem, jeho zakončení ale scházeli centimetry a domácí se tak o vítězství museli strachovat až do posledních chvil.

Více informací k zápasu

West Ham United - West Bromwich Albion 1:1

29.11.2015 15:05

Góly: 17. Mauro Zárate - 50. Winston Reid (vl.)

Ač se po úvodním dějství zdálo, že Adrián může druhou půli sledovat z kavárny, byl to nakonec on, kdo udržel v Londýně alespoň bod. Už pětkrát z posledních šesti vzájemných duelů v Upton Parku se tak oba celky rozešly smírně.

Opatrný úvod z obou stran narušila v desáté minutě pohledná akce domácích vyšperkovaná brilantním průnikem Lanziniho do vápna, který následně pobídl Zárateho, ten ale bez přípravy pálil levačkou jen do boční sítě. Mladší z dvojice Argentinců si chvíli poté hrál s balónem přespříliš a po lehkovážné ztrátě u půlící čáry se k dobré příležitosti dostal Rondón, zpoza obránce střílel těsně za vápnem na vzdálenější tyč, která se těsným průletem snad i zachvěla.

Skóre se tak měnilo až v osmnácté minutě, když si Sakho dobrým pokrytím míče vybojoval přímý kop z dvaceti metrů. K tomu se postavil Zárate, jenž nemohl trefit lépe horní roh u spojnice bližší tyče s břevnem. Bez nápadu hrající hosté mohli litovat své pasivity znovu po půlhodině hry a opět za to mohla spolupráce dvou Jihoameričanů. Úspěšný střelec tentokrát potáhl balón po pravé straně a Lanzini bez přípravy vypálil parádní ránu, solidním zákrokem se musel blýsknout Myhill.

Pět minut po změně stran tak z čistého nebe přišlo srovnání, a to s pořádným kusem štěstí pro hosty, kterou podpořily hned dvě ruce. Prvně to byla ta zlatá Pulisova při poločasovém střídání, Fletcher totiž hrudí vracel míč do vápna pro Lamberta, jehož pohotový pokus zasáhl ruku Reida a Adrián byl rázem vyřazen ze hry o udržení čistého konta.

V 60. minutě to byl opět jediný nový muž na hřišti, který se postavil k přímému kopu zpoza vápna, využil rozestoupené zdi a Adrián musel rychle na zem, aby skrytou střelu dokázal vyrazit. Vzápětí se po načechraném centru Fletchera dostal k hlavičce Rondón a domácí brankář ve výskoku z nouze připsal neobvyklý zákrok hrudí.

V první půli o tolik lepší Kladiváři se k odpovědi prvně přiblížili až v 71. minutě, kdy získali míč na své půli, Moses ho potáhl desítky metrů až k šestnáctce soupeře, kam předával Sakhovi, ten ale se střelou příliš otálel, Olsson jeho pokus srazil těsně vedle brány. Senegalský útočník si navíc bez cizího zavinění přivodil zranění nohy.

Minutu před koncem se do voleje v hloubi vápna opřel Moses, pálil chytře na vzdálenější tyč a Myhill by jistě neměl žádnou šanci svůj tým zachránit, balón ale nakonec proletěl těsně mimo. Komentátor BBC, John Roder, si tak mohl k výplatě finančně polepšit, pokud v sázkové kanceláři věřil svému vlastnímu úsudku. "1. ledna skončil zápas 1:1, nebude překvapením, když to v neděli skončí stejně," napsal před zápasem.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Chelsea FC 0:0

29.11.2015 13:00

Góly: -

Doma stále neporažený zůstává i po čtrnáctém kole Tottenham, londýnské derby s Chelsea totiž nakonec dopadlo zaslouženou remízou. Zajímavější podívanou určitě nabídl první poločas, ve druhém dějství už byly k vidění pouhé tři střely a oba celky se tak nějak spokojily se ziskem jednoho bodu.

José Mourinho dnes zvolil zajímavou taktickou variantu, kterou u něj vídáme velice sporadicky - pouze na lavičku náhradníků usedl Diego Costa a místo něj v útoku nastoupil Eden Hazard. Nejlepší hráč loňské sezóny měl na trávníku velkou volnost a při ofenzivních akcích si často měnil pozice s Pedrem, Willianem a Oscarem.

Mourinho měl ale v úvodu utkání jiné starosti, Harry Kane se v souboji střetl s Asmirem Begovićem a bosenský brankář zůstal otřesený ležet na zemi. Okamžitě se začal rozcvičovat třiatřicetiletý náhradník Marco Amelia, Begović však po krátkém ošetření dokázal v utkání pokračovat. Jeho schopnosti zanedlouho prověřil znovu právě Kane, skrytou střelu zpoza šestnáctky dokázala dočasná jednička Blues zpacifikovat.

Z tábora Chelsea hrál dnes s velkou chutí Pedro, defenzivě Spurs dělal problémy jeho neúnavný pressing a ve 23. minutě se dostal i do zakončení, když vypálil z nějakých osmnácti metrů a míč s přispěním Dierovy teče prosvištěl těsně nad břevnem. Ze střední vzdálenosti to na opačné straně zkoušel i Dembélé, Begović byl ale pozorný. V neobvyklé pozici se ještě před tím na druhé straně objevil Eden Hazard, když si v obležení několika obránců naskočil na centr Oscara a hlavou minul jen o kousek.

Žádným velkým hlavičkářem není ani Son Heung-min, přesto málem otevřel skóre, když ho po Kaneově centru neuhlídal Branislav Ivanović a jen další dobrý zákrok Begoviće uchránil hosty od inkasované branky. Korejský záložník, jenž na White Hart Lane přišel v létě z Leverkusenu, se pak objevil ještě v jedné zajímavé příležitosti, po pěkné individuální akci a narážečce s Lamelou ovšem zamířil pouze do rukavic brankáře Chelsea.

Fotbalisté ze Stamford Bridge byli s bezbrankovou remízou docela spokojeni a tento výsledek celkem bez problémů kontrolovali. V 68. minutě navíc mohl vsítit vítězný gól Eden Hazard, když po pasu Ivanoviće střílel přímo z voleje a Tottenham podržel fantastickým zákrokem Hugo Lloris. To, že Mourinhovi takový výsledek stačí, demonostroval portugalský manažer i tím, že namísto takřka celý druhý poločas rozcvičujícího Costu nakonec poslal do hry defenzivněji laděného Kennedyho a Loftuse-Cheeka.

Více informací k zápasu

Leicester City - Manchester United 1:1

28.11.2015 18:30

Góly: 24. Jamie Vardy - 45+1. Bastian Schweinsteiger

Leicester City ve šlágru sobotního programu doma pouze remizoval s Manchesterem United 1:1, když na gól nezastavitelného Jamieho Vardyho dokázal ještě v prvním poločase zareagovat Bastian Schweinsteiger. Z tohoto výsledku mají největší radost na Etihad Stadium, Citizens se totiž díky tomuto výsledku dostali díky lepšímu skóre do čela.

Diváci přítomni na King Power Stadium i ti u televizních obrazovek možná od tohoto utkání čekali trochu víc - zejména druhá půle příliš fotbalové krásy nenabídla. Na první velkou šanci se čekalo až do 24. minuty, kdy se zároveň i poprvé měnilo skóre. Foxes předvedli svůj typický rychlý protiútok, když se po rohovém kopu Red Devils zmocnil míče Christian Fuchs, perfektní kolmicí vysunul Vardyho a ten z úhlu pokořil De Geu.

Velký objev letošní sezóny tak prodloužil svou úctyhodnou sérii, když se trefil v jedenáctém zápase v řadě, což před ním ještě nikdo nikdy v Premier League nedokázal. Celkově se jednalo o čtrnáctou Vardyho branku v letošním ročníku a proto není divu, že suverénně vládne tabulce střelců. Vynikající výkony podává i Riyad Mahrez, ten však dnes svůj gólový účet nerozšířil - v 31. minutě po nádherné narážečce s Okazakim totiž jeho zakončení zlikvidoval výborný De Gea.

Manchester United dlouho nebyl vůbec nebezpečný, přesto v nastaveném čase úvodního dějství vyrovnal. Na centr Juana Maty od rohového praporku si naskočil Bastian Schweinsteiger a přes marnou snahu bránícího Okazakiho skóroval. Zaznamenal tak svou premiérovou branku v novém působišti a k další nebyl daleko krátce po změně stran, tentokrát ho ale při podobné situaci vychytal Kasper Schmeichel.

Dobrým zákrokem na opačném konci hřiště musel prezentovat i David De Gea. Další rychlý brejk táhl Mahrez, který s míčem uběhl několik desítek metrů, aby pak přihrál střídajícímu Ulloovi, jenž se sice dokázal dobře uvolnit, vystřelil však pouze do míst, kde stál připravený španělský brankář. A když šest minut před koncem Memphis Depay v nadějné pozici zamířil vysoko nad, rozešli se oba týmy smírně.

Více informací k zápasu

AFC Bournemouth - Everton FC 3:3

28.11.2015 16:00

Góly: 80. Adam Smith, 87. Junior Stanislas, 90+8. Junior Stanislas - 25. Ramiro Funes Mori, 36. Romelu Lukaku, 90+5. Ross Barkley

Nezapomenutelný zážitek si odnesou všichni, kteří dnes vyrazili na Dean Court. Ještě deset minut před koncem byl stav 0:2, děje nadcházející však přinesly divákům hned několik infarktových stavů. Bournemouth tak prvně od srpna boduje dvakrát v řadě, Everton naopak už třikrát na hřišti soupeřů neuspěl.

Už na konci druhé minuty mohli překvapit domácí, když se po rychlém přesunu na útočnou polovinu a centru Stanislase dostal k voleji z vápna Gosling, ten mířil jen decimetry vedle. Neúspěšná akce tak alespoň předznamenala, že si Bournemouth doma nenechají nic líbit, prvních dvacet minut tak Everton marně tápal, poté se ale nadechl k útočné aktivitě, která vyvrcholila neobvyklým gólem pro liverpoolský tým.

Nejprve našel přesným centrem McCarthy Koného, jehož pohotovou střelu reflexivně vytáhl Federici. Po následném rohu centroval Barkley a na domácím brankáři si lámal zuby kanonýr Lukaku. Ve 25. minutě už však od rohového praporku našel Barkley Ramira Funese Moriho a ten se hlavičkou přes obránce pod břevno radoval vůbec z prvního gólu po standardní situaci pro Everton v letošní sezóně.

Domácí sice nikterak nezamrzli, deset minut po úvodní netypické brance však k jejich smůle přišel zásah pro výběr Roberta Martíneze naprosto typický. Skákající pas od pravé lajny si skvěle zpracoval a zblízka pak k přední tyči překonal brankáře Romelu Lukaku, asistenci přitom zařídil Gerard Deulofeu, který z šesti gólových asistencí hned pět směřoval právě belgickému ostrostřelci.

Odpověď mohla přijít záhy, to po rohovém kopu hlavičkoval Matt Ritchie a Howarda dokonce překonal, na brankové čáře však nadějný náskok hostů udržel John Stones. V závěru poločasu už nováčkovi dech docházel, ve formě hrající ofenzivní kvarteto Evertonu ale přes v dobře organizované obraně okno nenašlo.

Ani po změně stran nepolevovali svěřenci Eddieho Howea, drželi si lehkou převahu v držení a branku soupeře ohrožovali o něco málo více než hosté. Jenže Tim Howard si na příliš práce stejně stěžovat nemohl, a když už se domácí k zakončení mezi tři tyče dostali, byl ve správný čas na správném místě.

První větší příležitost si tak Bournemouth připsal až v 68. minutě, kdy opět zafungovala spolupráce Stanislas - Ritchie, druhý jmenovaný pálil z half-voleje tvrdě, leč jen do dobře postaveného brankáře. Neutuchající touha po závěrečném dramatu ovšem nakonec přeci jen úspěch slavila. Deset minut před koncem se totiž s ničím nerozpakoval Adam Smith a zpoza vápna poslal famózní ránu do vzdálenější tyče, od které si už balón do sítě cestu našel.

To samozřejmě zapálilo jakoukoliv uhasínající naději a v 87. minutě se tak mohl stadion rozehřmít radostí. Murray poslal z přímého kopu do šestnáctky Kinga, který i s trochou štěstí našel před malým vápnem Stanislase, a ten střelou do protipohybu brankáře k bližší tyči dokázal vyrovnat. Štastný konec pro nováčka, který přinese druhou remízu 2:2 v řadě, zdálo se...

Celé to začalo ve druhé minutě nastavení, kdy se Murray málem nevědomě stal tím, kdo rozhodne. Jeho teč Danielsova pokusu ale mířila nad břevno. V poslední minutě hlášeného nastavení tak gólem na 2:3 potvrdil svou nejlepší sezónu Ross Barkley, ten byl důraznější než několik bránících hráčů a po ztrátě Colemana tak z otočky překvapil brankáře u bližší tyče, pod kterým balón šťastně procedil.

Snad ani domácí fanoušci nepochybovali, že závěr se žádným happyendem nestane, přesný zásah ale donutil sudího v pokračování ve hře a tři minuty po zdánlivém rozhodnutí přišlo skutečné rozuzlení. Hrdinou utkání se stal Junior Stanislas, který se před první brankou radoval z ligového gólu naposledy v srpnu 2014 na samém počátku úspěšné jízdy v League Championship. Po centru Charlieho Danielse využil už nekoncentrované obrany hostů a hlavičkou doprostřed brány definitivně rozjásal většinu diváků na Dean Court. Časy posledních gólů, tedy 94:45 a 97:13, se přitom zapisují jako nejpozdější zásahy v letošní Premier Leauge.

Více informací k zápasu

Aston Villa - Watford FC 2:3

28.11.2015 16:00

Góly: 41. Micah Richards, 89. Jordan Ayew - 17. Odion Ighalo, 69. Alan Hutton (vl.), 85. Troy Deeney

Aston Villa se vzedmula k možná nejlepšímu výkonu sezóny, svého soupeře přehrála na míči, dokázala ho i zamknout před vápnem a střeleckou potencí vysloveně trhala předchozí statistiky. O to větší problém tak může být, že si přesto všechny body odváží pasivnější Watford, který však možná ztratil svou jasnou jedničku mezi tyčemi.

Všechny experty chtěl už po necelých deseti minutách umlčet Ayew, který dostal parádní kolmici za obranu od Richardse, následně však vyběhl z dobrého úhlu a přízemní ranou z pár kroků Gomese překonat nedokázal. I samotné zakončení ale působí u Villans pozitivním dojmem, to se také vzápětí odrazilo na sérii rohů a neobvyklým tlakem u šestnáctky jejich soupeře.

O to více tak musela mrzet první zajímavější akce hostů. Ighalo se v tísni dostal ke střele z hloubi vápna a Guzan pravděpodobně ani netušil, jak jeho pokus vyrazil, po míči ale byli dychtivější útočníci a k odraženému balónu se za vápnem dostal Watson, jeho prudký pokus z voleje pak Clark srazil pouze k volnému Ighalovi, a ten už neměl problém otevřít skóre.

Domácí mohli odpovědět téměř okamžitě, Ayew využil svého důrazu a před malým vápnem zakončoval v pádu a bezbranný Gomes si mohl oddechnout, že se balón jen otřel o jeho tyč. Byl to tak opět Guzan, kdo se musel stavět tváří v tvář soupeři, tentokrát na něj Capoue nevyzrál, když si domácí brankář včas vyběhl a téměř vymazal volný prostor pro let míče do branky. Viníkem byl přitom Sánchez, který předvedl další chybu jen o chvíli později, to už ale dalšímu průniku dokázal zabránit sám a hrubku tak napravit.

Pouze individuální chyby při rozehrávce ovšem dávali hostům šance na pojištění, Villans se proti všem zvyklostem snažili přebývat na polovině soupeře, v Birminghamu nevyzkoušené útočné manýry nicméně končili dříve, než měly. Chvíli po půlhodině hry tak vzal tíhu celé akce na sebe Sinclair, který si naběhl do střelecké pozice a zpoza vápna přes Cathcarta pořádně protáhl Gomese. Ani on by nestačil na pokus Clarka, jen kdyby měl k míči po tečovaném rohovém kopu o pár centimetrů blíže, takhle ve skluzu do odkryté části balón nenasměroval.

To už si ale i nestranný divák musel žádat pro nemastný Watford trest, který skutečně přišel pět minut před koncem po faulu Watsona na Huttona, jenž si po celou dobu pro podobné situace vyloženě chodil. Veretout pak z přímého kopu přesně našel Micaha Richardse, jehož hlavička neměla chybu a Gomes tak mohl jen nevěřícně koukat na pomezního, který zřejmě měl praporek zvednout, to ovšem nijak nemohlo pokazit radost úspěšného střelce, z jehož emocí se dal spíše vyčíst zisk cenné trofeje než pouhé srovnání s nováčkem ligy.

Své přitom muselo sehrát i zadostiučinění, Garde totiž mohl být prvně spokojen s odezvou svých svěřenců na taktické pokyny, když si v prvním dějství připsali na své poměry až neuvěřitelné 68% držení míče a z nich plynoucích pět pokusů mezi tři tyče (za předešlých šestadvacet ligových poločasů si připsali jen sedmkrát více).

Druhý poločas se od počátku nesl v podobném duchu, ač se Watford snažil při rychlých kontrech kousat, defenzíva domácích byla neprostupná. Veškeré tempo a až překvapivě atraktivní fotbal ovšem zastavila děsivá srážka Cathcarta s vlastním brankářem. Ten od svého obránce dostal uspávající ránu nohou do hlavy, ze hřiště byl tak odnesen při potlesku zafixován a s nutným použitím kyslíkové masky.

Nepříjemnou zprávu jim ale bleskově zpříjemnil Alan Hutton, který se snažil Deeneyho přihrávku do vápna pro Ighala zneškodnit tak smolně, že Guzan na balón mířící přesně k tyči nemohl dosánhout. Nešťastnému obránci tak chybí jediný vlastní gól, aby vyrovnal skotský rekord v Premier League, který stanovil Colin Hendry. O vyrovnání se mohl zasloužit nejhorší hráč v domácím dresu, Carles Sanchéz, s pomocí Watsona ale po rohovém kopu těsně minul.

Bitva, která s každou minutou nabírala na emocích a sudí měl čím dál větší potíže udržet hráče na uzdě, přitom měla ještě přinést několik důležitých momentů. Pět minut před koncem řádné hrací doby zmrazil stadion Troy Deeney, který za pečlivého dozoru dvou stojících obránců jediný vyskočil a hravě tak hlavičkou pojistil vedení. Smolařem byl přitom opět Hutton, který v rychlém sledu dvakrát nezaviněně daroval míč soupeři těsně před vápnem a dovolil tak celé akci úspěšný konec.

K oživení naděje ještě zavelel Jordan Ayew, který v 90. minutě využil přihrávky Richardsona a z hranice vápna nedal střídajícímu brankáři možnost vytěsnit jeho přesnou trefu k tyči. Čtvrtý rozhodčí vzápětí ukázal dalších deset minut boje a fanoušci své koně hnali do útoku. Jediným, kdo se v nastavení mezi domácími vyznamenal, byl ovšem Guzan. Jeho další dva parádní zákroky, kterými vytahoval střely těsně vedle tyčí, už ale Villu zachránit nemohly.

Více informací k zápasu

Crystal Palace - Newcastle United 5:1

28.11.2015 16:00

Góly: 14. James McArthur, 17. Yannick Bolasie, 41. Wilfried Zaha, 47. Yannick Bolasie, 90+3. James McArthur - 10. Papiss Cissé

Crystal Palace po výborném výkonu naprosto rozdrtil Newcastle a hosté si z Londýna na sever odváží potupného bůra. Na demolici Magpies, kteří se tak po tomto kole propadají na předposlední příčku, se dvěma góly podíleli James McArthur a Yannick Bolasie, k nimž se ještě přidal Wilfried Zaha.

Newcastle přitom v Selhurst Parku začal skvěle. Pravý obránce Daryl Janmaat vyvezl balón až k šestnáctce soupeře, kde nádherným pasem oslovil Papisse Cissého, jehož se domácí defenziva snažila vystavit do ofsajdu, praporek asistenta rozhodčího však zůstal dole a senegalský forward si připsal svůj druhý gól v aktuální sezóně.

Fanoušci na stadionu ale na vyrovnání dlouho nečekali. Ve 14. minutě se proti Coloccinimu dokázal prosadit Connor Wickham, jenž následně přihrál McArthurovi a jeho rána zpoza vápna srazil do protipohybu Roba Elliota Paul Dummet - 1:1. Zanedlouho už Eagles dokonce vedli. Znovu u toho byl Wickham, talentovaný útočník nejprve na polovině hřiště připravil o míč Jacka Colbacka, po chvíli znovu on přihrál přes celou šestnáctku Zahovi, který ještě přepustil na Bolasieho a ten nekompromisně propálil Elliota.

Gól na 3:1 padl čtyři minuty před koncem úvodního dějství. Rychlý brejk táhl Bolasie, rozehrál do strany na Wickhama, který na zádní tyči našel Zahu, jehož volej se ještě odrazil od země a zapadl přesně do pravého horního rohu hostující svatyně. Ačkoliv byl Crystal lepším týmem, na žádný debakl to v těchto chvílích ještě nevypadalo.

Až druhý poločas byl jednoznačně v rukách Pardewovy družiny, která svůj náskok navýšila již po devadesáti vteřinách druhé půle. Na centr Yohana Cabayeho, bývalého hráče Newcastlu, z volného přímého kopu si naskočil Damien Delaney, jenž hlavou posunul míč na Bolasieho a rodák z Lyonu snadno zaznamenal druhou branku v tomto utkání.

V dalším průběhu zápasu mohl Yannick Bolasie dokonce zkompletovat hattrick, své příležitosti ale neproměnil. Více gólů ve své síti nechtěl připustit ani Rob Elliot, zkušený brankář zaskakující za zraněnou jedničku Tima Krula své spoluhráče podržel zejména v v 66. minutě, když vytěsnil povedenou ránu Warda. Nakonec stejně popáté inkasoval, v nastaveném čase ho totiž po zmatcích v obraně z takřka nulového úhlu prostřelil James McArthur.

Více informací k zápasu

Manchester City - Southampton FC 3:1

28.11.2015 16:00

Góly: 9. Kevin De Bruyne, 20. Fabian Delph, 69. Aleksandar Kolarov - 49. Shane Long

Manchester City po třech utkáních bez vítězství dokázal zase naplno bodovat, když na Etihad Stadium porazil Southampton 3:1, o což se svými přesnými trefami zasloužili Kevin De Bruyne, Fabian Delph a Alexander Kolarov. Gól Shane Longa přišel vniveč, a tak si klub z jihu Anglie připisuje premiérovou venkovní porážku v letošní sezóně.

Citizens vstoupili do dnešního utkání s velkým odhodlání napravit nedávné neúspěchy a za svou aktivitu byli brzy odměněni. Ještě před tím napřáhl z přímého kopu specialista na podobné situace Alexander Kolarov a Maarten Stekelenburg jeho střelu krotil s velkými potížemi. V 9. minutě už ale inkasoval, když obrovskou minelu vyrobil Maya Yoshida, míče se zmocnil Raheem Sterling a po několika rychlých krocích vybídl ke skórování před prázdnou bránou Kevina De Bruyneho, jenž nepohrdl - 1:0.

Další chyba v rozehrávce Saints přišla čtyři minuty nato, Oriol Romeu namísto Wanyamovi přihrál Fabianu Delphovi, jehož kolmici se okamžitě snažil využít Sergio Agüero, v rozhodujícím momentě si však balón příliš předkopl a Stekelenburg dokázal celou situaci zažehnat. Znepokojený Ronald Koeman v tu chvíli na lavičce jen nevěřícně kroutil hlavou.

Ve 20. minutě se domácí dožadovali penalty a nutno dodat, že právem. Fernandinhovu hlavičku po centru od rohového praporku na brankové čáře rukou vyrazil Steven Davis, hlavní rozhodčí Roger East ovšem tento přestupek zřejmě přehlédl. Partu Manuela Pellegriniho to ale příliš mrzet nemuselo, hned z následného rohu totiž navýšila své vedení. De Bruyne překvapil defenzivu soupeře rozehrávkou po zemi na střed hřiště, kde čekal připravený Fabian Delph a jeho přízemní střelu tečoval mimo dosah Stekelenburga Virgil van Dijk - 2:0.

Nizozemský stoper mohl svůj nešťastný moment okamžitě napravit, jeho nádherná rána z nějakých pětadvaceti metrů však pouze rozezvučela břevno Caballerovy svatyně. Argentinský brankář byl v dnešním utkání dlouho bez práce, ačkoliv Southampton postupem času hru vyrovnal, nebezpečný příliš nebyl. Krátce po přestávce se se přesto dokázal dostat zpět do zápasu, když se po centru Maného a zaváhání Caballera s Demichelisem prosadil Shane Long.

Irský útočník, který dnes na hrotu útoku nahradil distancovaného Pellého, v 61. minutě dokonce nebyl daleko od vyrovnání. Dušan Tadić dostal neskutečně mnoho prostoru, čehož využil, pronikl až před Caballera, který jeho trochu laxní zakončení zlikvidoval a se štěstím si poradil i s následnou dorážkou právě Longa.

Southampton svou příležitost nevyužil, naproti tomu Manchester ano, a tak vedl znovu o dva góly. Sky Blues rozjeli rychlou akci, míč se po ose Sterling - Bony - De Bruyne dostal až ke Kolarovovi, který si přihrávku zpracoval na prsa, zachoval chladnou hlavu a z druhé dotyku vypálil přesně na zadní tyč - 3:1. A jelikož poté zazdil dobrou příležitost Sadio Mané, připisují si Citizens konečně zase tři body.

Více informací k zápasu

Sunderland AFC - Stoke City 2:0

28.11.2015 16:00

Góly: 82. Patrick van Aanholt, 84. Duncan Watmore

Třetí vítězství na lavičce Sunderlandu si připisuje Sam Allardyce a podruhé mu k tomu pomohlo vyloučení klíčového stopera soupeřova týmu. Přesilovku po červené kartě Ryana Shawcrosse Black Cats dokonale využili, díky brankám Patricka van Aanholta a Duncana Watmora porazili Stoke 2:0 a v tabulce se vyhoupli mimo sestupové příčky.

Do onoho klíčového momentu se diváci na Stadium of Light příliš nebavili a bylo vidět, že se jedná o souboj týmů, jejichž ofenzívy patří v Premier League k nejhorším. Nejnebezpečnějším hráčem domácích byl Jermain Defoe, jehož rána z 19. minuty mířila těsně vedle. Zkušený útočník však musel po půlhodině hry střídat a své místo na trávníku přepustil mladému Duncanu Watmorovi. Jak se později ukázalo, tento tah se "Big Samovi" náležitě vyplatil.

Právě Watmora totiž ve 47. minutě nedovoleně zastavil Shawcross a sudí Mike Dean bez váhání tasil druhou žlutou a následně červenou kartu. Potters dlouho dokázali vzrůstajícímu náporu Sunderlandu vzdorovat, změna skóre nastala až osm minut před koncem. Adam Johnson rozehrál přímý kop nečekaně na Patricka van Aanholta, který z první vypálil a prudkou přízemní střelu zastavila až síť. Nizozemský obránce se tak radoval ze svého premiérového gólu v anglické nejvyšší soutěži.

Definitivní pojistku přidal zanedlouho Duncan Watmore. Odchovanec Manchesteru United využil dlouhého autu Yedlina i zaváhání Pieterse a z úhlu překonal zkoprnělého Butlanda, jehož třízápasová série bez obdrženého gólu tak skončila.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester City1492330:1429
2.Leicester City1485129:2129
3.Manchester United1484220:1028
4.Arsenal FC1483324:1227
5.Tottenham Hotspur1467124:1125
6.Liverpool FC1465318:1523
7.Crystal Palace1471619:1422
8.West Ham United1464425:2122
9.Everton FC1456327:1921
10.Southampton FC1455420:1720
11.Watford FC1454515:1619
12.Stoke City1454511:1419
13.West Bromwich Albion1453613:1818
14.Chelsea FC1443717:2315
15.Swansea City1435614:1914
16.Norwich City1434717:2513
17.Sunderland AFC1433816:2612
18.AFC Bournemouth1424817:3010
19.Newcastle United1424814:3010
20.Aston Villa14121112:275

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (895)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele