Premier League - souhrn 13. kola

21.11.2015, 15:42, aktualizováno 23.11.2015, 22:55
Komentáře a souhrny
Tottenham přestřílel West Ham. Leicester uspěl v Newcastlu a posunul se do čela tabulky, jelikož Manchester City doma vybouchl s Liverpoolem a Arsenal nestačil na WBA. Po dlouhé době vyhrála Chelsea, Manchester United ukořistil tři body ze souboje s Watfordem...

Crystal Palace - Sunderland AFC 0:1

23.11.2015 21:00

Góly: 80. Jermain Defoe

Sam Allardyce vyhrál svůj jubilejní 150. zápas v Premier League a pro Sunderland můžou mít tyhle tři body cenu všeho zlata a drahého kamení. Druhé vítězství Black Cats v sezóně, první na hřišti soupeře, jímž bylo Crystal Palace. Eagles tak jen potvrdili, že zatímco venku poráží jednoho protivníka za druhým, na domácí půdě už jim to tolik nejde.

Svěřenci Alana Pardewa hráli před vlastními fanoušky už sedmkrát, ale jenom dvakrát je potěšili vítězstvím. Porážka se Sunderlandem navíc byla už čtvrtou v probíhající sezóně. Postaral se o ni Jermain Defoe, jenž vsítil jedinou branku utkání. Pro Mackems je tahle výhra klíčová, jelikož v prosinci budou čelit Arsenalu, Chelsea, Manchesteru City či Liverpoolu.

Nešťastným hrdinou utkání byl naopak stoper Scott Dann - zadák domácích před reprezentační přestávkou rozhodl zápas na Anfield Road vítězným gólem - tentokrát ale fatálně chyboval a věnoval gól Defoeovi. Jermain Defoe byl prvním hráčem, který způsobil nějaké nebezpečí, po deseti minutách pálil těsně vedle z hranice vápna.

V zápase byli aktivnější domácí, kteří Costela Pantilimona prověřili dohromady sedmkrát, jen jedna rána Cabayeho však rumunského gólmana opravdu vystrašila. Po změně stran naopak nebezpečněji hrozili Black Cats, Hennessey se musel činit proti pokusu Lense. Deset minut před koncem však už kapituloval, když jej po zaváhání Danna snadno obešel Defoe a vystřelil Sunderlandu nesmírně cenné vítězství. V závěrečném tlaku už domácí nevykřesali ani bod.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - West Ham United 4:1

22.11.2015 17:00

Góly: 23. Harry Kane, 33. Toby Alderweireld, 50. Harry Kane, 83. Kyle Walker - 87. Manuel Lanzini

Velice spokojení mohli dnes odcházet příznivci Tottenhamu z White Hart Lane. Jejich oblíbenci totiž v londýnském derby jednoznačně přejeli West Ham United 4:1, diváci se navíc mohli bavit zajímavým fotbalem s množstvím gólových příležitostí a dalších pěkných momentů.

Začátek utkání přitom žádné gólové hody nenaznačoval. Úvodní dvacetiminutovka byla hodně opatrná, poprvé zvedl diváky ze sedadel až Christian Eriksen jehož povedenou ránu ze střední vzdálenosti vyrazil Adrián efektním i efektivním zákrokem na rohový kop.

Neuplynulo ani sto dvacet vteřin a španělský brankář West Hamu už musel tahat balón ze své sítě. Ránu Dele Alliho sice ještě hostující obrana dokázala zblokovat, míč se ale nakonec odrazil ke kopačkám Harryho Kanea, jenž se hbitě otočil a nechytatelnou ranou otevřel skóre. Odpovědět mohl okamžitě Kouyaté, po jeho povedených nůžkách však pouze zvonilo břevno.

Druhá branka přišla ve 33. minutě. Christian Eriksen potvrdil, že v zahrávání standardních situací patří k nejlepším hráčům v lize, na jeho vynikající centr od rohového praporku si na přední tyči naběhl Tony Alderweireld, předskočil bránícího Carrolla a prudkou hlavičkou překonal Adriána. Ještě do přestávky měli Spurs další dvě obrovské příležitosti - v 35. minutě Adrián nejprve zlikvidoval střelu Sona a následnou dorážku nasměroval Alli do břevna. O chvíli později se po vysunutí výborně hrajícího Alliho řítil sám na bránu Harry Kane, ovšem zakončení se mu vůbec nevyvedlo.

Nejlepší mladý hráč loňské sezóny si chuť spravil krátce po změně stran. Velkou minelu v rozehrávce vyrobil James Tomkins, Eriksen předložil míč Kaneovi a ten prudkou, avšak ne příliš umístěnou střelou navýšil skóre. Adrián v tomto případě rozhodně neměl zcela čisté svědomí, své zaváhání nicméně za chvíli napravil, když nejprve vyrazil pokus Sona a bravurně zneškodnil i dorážku Eriksena. Dnešní gólový účet Tottenhamu uzavřel netradičně Kyle Walker. Pravý bek vyvezl balón až před šestnáctku soupeře, kde si narazil se Sonem a krásnou ranou šajtlí nedal plachtícímu Adriánovi nárok.

Hammers zaznamenali alespoň čestný úspěch tři minuty před koncem, kdy se po rychlém brejku dokázal uvolnit Manuel Lanzini a dělovkou na přední tyč propálil Llorise.

Více informací k zápasu

Manchester City - Liverpool FC 1:4

21.11.2015 18:30

Góly: 44. Sergio Agüero - 7. Eliaquim Mangala (vl.), 23. Philippe Coutinho, 32. Roberto Firmino, 81. Martin Škrtel

Takový vrchol sobotního programu Premier League čekal málokdo. Liverpool zničil Manchester City na jeho stadionu v poměru 4:1 a uštědřil mu nejhorší porážku od října 2010. Hvězdami zápasu se stali Roberto Firmino a Philippe Coutinho, kteří měli prsty v prvních třech gólech svého týmu.

Manchester City měl pozoruhodné problémy v defenzivě, a to od první minuty ostře sledovaného utkání. Obrana Citizens postrádala vůdce Kompanyho, ale taky individuální kvalitu. Dokonalým úkazem byla už sedmá minuta, kdy Sagnu obral aktivně presující Coutinho. Ten míč předal krajanovi Firminovi, jehož zadovka se stala "kořistí" stopera Mangaly. Ten si totiž míč srazil do vlastní sítě.

Manchester City byl před začátkem kola na prvním místě tabulky, jeho pád až na třetí příčku se však rýsoval naprosto přímočaře. Druhý gól utkání opět zinscenovali červení kolegové Roberto Firmino a Philippe Coutinho. První jmenovaný uvolnil toho druhého ve vápně, a zatímco Demichelis létal po hřišti jako vítr v bedně, Coutinho mezi nohama Harta rozvlnil síť.

Právě dvojice brazilských kouzelníků celou explozi nuzné obrany Pellegriniho týmu způsobila. Nejsilnější epicentrum výbuchu vzniklo po půlhodině hry - tehdy mohl Liverpool během čtyř minut klidně nasázet tři góly. Bez nadsázky.

Na 3:0 zvyšoval Firmino po Coutinhově přihrávce před prázdnou branku - v tomto případě jim však pomohl Emre Can, jenž právě Coutinha úžasnou patičkou uvolnil. Další dvě tutovky ale po Coutinhových přihrávkách Firmino nevyužil. Z úhlu jej vychytal Hart, a když jeho kolega zakouzlil na hranici vápna, zamířil Firmino z bezprostřední blízkosti jen těsně vedle.

Hráči Manchesteru City by se raději viděl v kabině už deset minut před přestávkou, ale nakonec mohli být rádi, že na trávníku zůstali až do hvizdu. Dvě minuty před koncem prvního dějství totiž vetkl utkání zajímavou zápletku Sergio Agüero, který se v tomto utkání vrátil po zranění. Argentinec se míče chopil ve vzdálenosti nějakých třiceti metrů od brány a po pár krocích jej dokonale umístil na zadní tyčku.

Zcela brutální počínání Liverpoolu na bezmocném Manchesteru City tímto gólem Agüero zcela očividně zmírnil, jelikož po změně stran se hra naprosto vyrovnala. Bohužel však klesla i její úroveň, což ale souviselo s pochopitelným zemětřesením v kabině domácích. Ti především nedávali Coutinhovi, Firminovi a spol. tolik prostoru, který Brazilci v prvním dějstvím tak umě využívali.

První střely na branku ve druhém poločase se tak diváci v útrobách Etihad Stadium dočkali až v šedesáté minutě; ale opět to bylo naprosto tutová příležitost. Canův pas chytře pustil Lallana a Roberto Firmino se objevil úplně sám před Joem Hartem. Anglický reprezentační gólman ale vytáhl perfektní zákrok, jímž vyrazil balón nad břevno.

Coutinho vydržel mlčet jen o dvě minutky déle, a pak se po Firminově přihrávce protáhl kolem Harta a zasunul balón do prázdné brány. Radost mu ale zkazil zdvižený praporek čárového. Ďábelské tempo na opačné straně potvrdil Agüero, jehož zajímavý pokus zastavil Mignolet ve spolupráci s obětavým Lovrenem.

Hra poté utichla a obě strany se poměrně zkonsolidovaly. Zubožení Citizens však místo zvratu dostali ještě jednu tvrdou ránu. Deset minut před koncem ještě Hart vychytal Bentekeho, který po Ibeho pasu postupoval sám na bránu - jenže následný roh už Liverpool proměnil. Martin Škrtel se opřel do odraženého míče a uzavřel na konečných 4:1.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Norwich City 1:0

21.11.2015 16:00

Góly: 64. Diego Costa

Chelsea po třech porážkách v řadě konečně zvítězila, byť se na tříbodový zisk proti Norwichi pořádně natrápila. Až po hodině hry vstřelil jediný gól utkání Diego Costa, který při něm obnovil svoji loňskou spolupráci s Cescem Fábregasem.

První střelu na branku přesto vyprodukovali hosté, jmenovitě Nathan Redmond, ale Begović v brance Chelsea jeho střelu snadno vyrazil. Prakticky obratem Hazard nachystal šanci pro Williana, jenž ztroskotal na Ruddym. Gólman Norwiche držel svůj tým poměrně dlouho - a měl i štěstí, když po spolupráci Hazarda, Fábregase a Pedra přestřelil branku Costa.

Opravdový fotbal se rozjel až po půlhodině hry. Ruddy se musel podruhé v utkání postavit proti přímé střele, když vyrazil ránu Fábregase zpoza šestnáctky. Na opačné straně se vzápětí dožadoval penalty Brady, který po lehkém kontaktu s Willianem ve vápně spadl na zem. Totéž zkoušel i Diego Costa, jenž pro změnu přihrál souboj s Bassongem.

Největší šance prvního poločasu přišly v jeho úplném závěru. První zaváhání defenzivy Chelsea div nevyužil stoper Bassong, který se po přihrávce Wisdoma přes celé vápno dostal k jasné gólovce - domácí ale zachránil blokující Terry. Vzápětí měl ještě větší příležitost Diego Costa, Kenedyho pas ale znehodnotil ve spolupráci se skvělým Ruddym.

Holohlavý gólman zachránil Norwich ještě jednou po změně stran, když lapil Fábregasovu střelu po zpoza vápna. Jasný převaha Chelsea se ovšem domácím přece vyplatila, čtyři minuty po hodině hry. Hazard byl faulován na půlící čáře, standardku rychle rozehrál Fábregas a Diego Costa v sobě konečně probudil instinkt zabijáka. Rychlá klička, pohotová střela k tyči a bylo to 1:0.

Po chvíli domácí mohli vést o dva góly, ale Willianův dobrý přímý kop prodloužil Zouma pouze na břevno. A mohl toho litovat vzápětí, když se z dálky napřáhl Brady a Begović se musel pořádně natahovat, aby míč vychýlil mimo bránu. Až do nastaveného času však Norwich poté mlčel a Matić mohl jeho naděje definitivně spálit - protlačil se sám před gólmana, jenže stoprocentní šanci spálil.

A Ruddyho zákrok mohl mít ve finále klíčový dopad. Chelsea totiž v dodatečných čtyřech minutách přestala hrát a Canaries se několikrát dostali k nebezpečnému centru. Terry, Zouma a další však jeden po druhém odvraceli. Blues tak dotáhli důležitý duel k hubenému vítězství.

Více informací k zápasu

Everton FC - Aston Villa 4:0

21.11.2015 16:00

Góly: 17. Ross Barkley, 28. Romelu Lukaku, 42. Ross Barkley, 59. Romelu Lukaku

Bolestivé vystřízlivění po bezbrankovém vstupu Gardeho na lavičku Villans má na svědomí kromě dvou odstřelovačů i Deulofeu a Koné, jejichž výkony jasně předčily jakoukoliv potenciální snahu tragické defenzívy opět zavřít Guzanovu branku. Everton tak prvně v sezóně obhájil předešlé domácí vítězství.

Dle očekávání převzali od samého počátku iniciativu domácí, pasivita hostů tak byla potrestána už po sedmnácti minutách hry a každý nezaujatý divák musí uznat, že nádhernou fotbalovou akcí. Ta totiž nepostrádala rychlost, přihrávky z první, které navíc kořenily patičky, ani výborný zákrok Guzana, jenž vyrazil přízemní ránu Deulofeua na vzdálenější tyč. Tam však stála dvojice útočníků bez jediného defenzivního záškodníka, Ross Barkley tak mohl slavit jeden z nejsnazších gólů své kariéry.

Brankář hostů pak musel řešit dvě podobné situace mezi 26. a 28. minutou, nejprve parádně vychytal na přední tyči Koného, chvíli poté už ale musel tahat míč ze sítě, když Colemanův centr proměnil v gólovou hlavičku Romelu Lukaku, ten si tak připsal padesátý zásah v Premier League. I do těchto ataků byl zapleten Deulofeu, který z obrany, jež naposledy ubránila Manchester City, dělal bezejmenné stíny.

Jak bídně působila hra Aston Villy dokumentuje statistika průměrného pohybu hráčů po půlhodině hry, ve které se ani jeden host nedostal za vlastní půlku oproti šesti hráčům domácích. Ultimátní defenzíva v podání Villans však byla k ničemu. Lukaku by musel vylézt na rozhlednu, aby přes soupeře viděl týmové kolegy, přesto dokázal balón propasírovat do šestnáctky, kde si proti čtyřem obráncům vedl dravěji Koné a Ross Barkley toho využil k další ráně do odkryté branky.

Po změně stran mohl sektor hostů propuknout v jásot, vůbec poprvé pod novým manažerem totiž hráč Villans přímo ohrozil brankáře, to když Veretout vystihl malou domů Funese Moriho a na hranici vápna přiťukl míč do Howarda, který dobře četl situaci a výběhem znemožnil soupeři nebezpečnější koncovku.

První skutečná hrozba tak přišla až v 57. minutě, když Kieran Richardson vypálil zpoza vápna a balón před brankářem ještě uhnul ze své trajektorie, Howard ale skvělým reflexem vyrazil. Zavdal tak příležitost k následnému kontru, ve kterém Evertonu stačily čtyři přihrávky, aby se dostal přes celé hřiště. Po překročení poloviny roztahoval hru Deulofeu na Barkleyho, který okamžitě směroval merunu do šestnáctky, kde si s chladnokrevností sobě vlastní počínal Romelu Lukaku a potvrdil tak svou formu sedmým gólem v sedmi ligových zápasech.

Jediný výkon, který si z řad hostů zasluhoval chválu, podávali lidé na tribunách. Ti přes veškerá příkoří ať už v celé sezóně nebo jen v probíhajícím zápase dávali i po čtvrté inkasované brance hlasitě najevo svou věrnost týmu. To už bylo zároveň v době, kdy se Everton snažil především o udržení čistého konta a dohrání duelu bez zranění, což jim bezzubá Villa bez větších nepříjemností schvalovala.

A nezůstala jen u toho, hned dvě chyby před vlastním vápnem vytvořily skvělou příležitost pro Lukakův hattrick, svým spoluhráčům se však vzepřel Guzan, který zavčasu vyběhl a přes bolestivý střet s belgickým sniperem dalšímu gólu zabránil. Resumé však bylo dáno již dávno předtím, před Rémim Gardem čeká ještě spousta práce, pokud chce svou filosofii přenést i na vlastní svěřence, zda však na to mají svou kvalitou, ukáže jen čas, který hraje hrubě proti udržení Aston Villy v Premier Leauge.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Leicester City 0:3

21.11.2015 16:00

Góly: 45. Jamie Vardy, 62. Leonardo Ulloa, 83. Shinji Okazaki

Jamie Vardy to dokázal. Po více než 12 letech napodobil kousek Ruuda van Nistelrooye, který rovněž na St. James‘ Parku skóroval v desátém po sobě jdoucím ligovém utkání. V Nizozemcově případě šlo o šňůru rozdělenou letní pauzou, zde se jedná o pěkně neporušenou sérii čítající celkem 13 branek...

Pakliže Vardy se ne a ne zastavit, Newcastle se pro změnu ne a ne rozjet. Jeho nedávná dvě čistá konta v řadě budila dojem změny na lepší časy, ale tenhle debakl opět uvrhává fanoušky Magpies do čiré deprese.

Strakám nijak nepomohlo brzké zranění Cheicka Tiotého, jež na druhou stranu vůbec neomlouvá jejich bezzubost - brankář Schmeichel měl pořádně namále jenom jednou, když byla Wijnaldumova hlavička odklízena z čáry. Ne nadarmo se po závěrečném hvizdu na domácí hráče bučelo.

Pro Foxes šlo o veskrze jedinečné utkání, neboť se v něm trefili hned tři různí útočníci. Vše přiléhavě načal Vardy jen krátce poté, co spálil dobrou šanci po výzvě Mahreze. Na sklonku první půle potom anglický reprezentant přeci jen zavěsil po přihrávce Ulloy.

Sám Leonardo Ulloa následně přesně hlavičkoval po centru Mahreze, aby vítězství z lavičky potvrdil Japonec Shinji Okazaki z dorážky Simpsonovy střely.

Více informací k zápasu

Southampton FC - Stoke City 0:1

21.11.2015 16:00

Góly: 10. Bojan Krkić

Další čisté konto si po tomto kole připisuje Jack Butland, na rozdíl od minulých zápasů však tolik práce neměl. Stoke bylo dnes na půdě Southamptonu lepším týmem a do Staffordshire si zaslouženě odváží tři body. O vítězství hostů dnes rozhodl v úvodu utkání svým čtvrtým gólem v sezóně Bojan Krkić.

První zajímavou možnost ke skórování si vypracovali domácí, jenomže z velkého závaru před v šestnáctce Potters vzešla pouze nepřesná rána Dušana Tadiće. A tak se z první šance prosadila družina Marka Hughese. Na centr Erika Pieterse si naběhl Bojan Krkić, který předskočil svého strážce a překonal Maartena Stekelenburga.

Nizozemský brankář šest minut nato vynikajícím zákrokem zabránil v navýšení skóre Xherdanu Shaqirimu, který na něj postupoval z úhlu. Nejzvučnější letní posila Stoke měla další gól na kopačce krátce po změně stran, po hezké kombinaci na levém křídle mu nachystal perfektní střeleckou pozici Arnautović, Shaqiri ovšem neměl správně seřízená mířidla a domácí svatyni vysoko přestřelil.

Podobným zakončení se pak prezentoval i sám Marko Arnautović, jenž se řítil na Stekelenburga po vysunutí od Jonathana Walterse. Rakouského reprezentanta pak tato situace mohla mrzet, to jen kdyby sudí Mason odpískal pokutový kop po zákroku Philippa Wollscheida na Graziana Pellého. Píšťalka hlavního rozhodčího ale nakonec k nelibosti zaplněného St. Mary’s Stadium zůstala němá a Stoke tak zaznamenalo druhé vítězství nad Saints v řadě.

Více informací k zápasu

West Bromwich Albion - Arsenal FC 2:1

21.11.2015 16:00

Góly: 35. James Morrison, 40. Mikel Arteta (vl.) - 28. Olivier Giroud

Velké překvapení se zrodilo na The Hawthorns. West Bromwich zde po více jak deseti letech porazil Arsenal, který se tak v tabulce propadl na čtvrtou příčku. K dnešnímu vítězství 2:1 stačila Baggies pouze jedna střela na bránu. Alespoň bod mohl pro hosty získat v závěru Santi Cazorla, při pokutovém kopu však naprosto selhal.

Gunners dnes měli výraznou územní převahu, příliš velkých šancí si ale nevypracovali a i kvůli tomu odjíždí zpět do Londýna bez bodového zisku. Poprvé výrazněji zaměstnal Boaze Myhilla Alexis Sánchez, domácí brankář se ale blýskl povedeným zákrokem.

Prozatímní jednička West Bromwiche inkasovala až o dvanáct minut později. Mesut Özil mistrně zahraným přímým kopem našel v šestnáctce hlavu důrazného Oliviera Girouda a ten jemně posunul míč za zkoprnělého Myhilla. Francouzský forward tak mohl běžet slavit, přičemž svoji trefu symbolicky poslal do nebe zesnulým obětem pařížského atentátu.

Svěřenci Tonyho Pulise ovšem dokázali ještě do přestávky vývoj utkání zcela otočit. V 35. minutě se podobná situace jako při gólu Arsenalu opakovala i na opačném konci hřiště. Exekutorem standardní situace byl tentokrát Chris Brunt, na jeho centr si naběhl James Morrison, jenž z malého vápna přeloboval bezmocného Petra Čecha.

Pět minut nato už Baggies vedli. Salomon Rondón si naběhl na dlouho přihrávkou do strany, počkal na podporu spoluhráčů, aby pak pěkně vysunul Jamese McCleana, ten dokázal odcentrovat přes skluzující Bellerína a nešťastný Mikel Arteta, který na hřišti po patnácti minutách nahradil zraněného Francise Coquelina, si míč srazil do vlastní brány.

Ve druhém dějství se Wengerova ekipa snažila o vyrovnání, nejblíže tomu byl již ve 48. minutě Mesut Özil, jeho střela z nějakých čtrnácti metrů však pouze orazítkovala levou tyč. Sedm minut před koncem pak nabídl Gunners jedinečnou příležitost ke skórování sudí Mark Clattenburg, když odpískal penaltu po kontaktu Brunta se Sánchezem, jenomže Santi Cazorla při nejdůležitějším momentu podklouzl a poslal balón úplně mimo.

Více informací k zápasu

Swansea City - AFC Bournemouth 2:2

21.11.2015 16:00

Góly: 28. André Ayew, 39. Jonjo Shelvey (pen.) - 10. Joshua King, 26. Dan Gosling

Zápas dvou trápících se týmů skončil - jak jinak - remízou. V prvním poločase ale jak Swansea, tak Bournemouth předvedly v určitém časovém pásmu výkon, na kterém by rozhodně mohly stavět. Všechny čtyři branky padli mezi desátou a čtyřicátou minutou, po trefách Kinga, Goslinga, Ayewa a Shelveyho skončil zápas 2:2.

Už v desáté minutě otevřel skóre Joshua King, pro nějž to byl vůbec první gól v Premier League. Měl při něm obrovské štěstí, respektive jej měl jeho kolega Junior Stanislas, který si díky odrazům od obránců Swans dostal s míčem až do šestnáctky, kde ho posunul na protější tyč. Tam už King ve skluzu překonal Fabianskiho.

Domácí odpověděli za pár desítek vteřin, ale tehdy konečně Bournemouth podržel jeho brankář. Adam Federici dostal před Borucem příležitost a využil ji hned v prvním momentu. Routledgovi vychytal střelu z bezprostřední blízkosti a uspěl i proti Ederovi při následném rohovém kopu.

I díky tomu se Cherries senzačně dostali už do dvougólového vedení. Chybu Brittona ještě King nepotrestal, ale když Daniels skvěle pronikl až před vápno, druhá branka byla nasnadě. Přes Artera se dostal míč až k Ritchiemu, jemuž se oba výše jmenovaní hlásili na finální pas. Ten nakonec dostal Dan Gosling, jenž míč zatloukl přímo do šibenice.

V klíčovém momentě nicméně Bournemouth nedokázal hru zklidnit, naopak hned vzápětí inkasoval. Taylorův centr sice obrana hostí odvrátila, ale Shelveyho hlavička už našla úplně volného Andrého Ayewa. Sám před gólmanem vystřihl odvážnou patičku a snížil.

Pár minut poté si oba hráči roli vyměnili a vylo srovnáno. Ayew upadl ve vápně po kontaktu s Francisem a následnou penaltu proměnil Jonjo Shelvey. Po obrátce už nepadl ani jeden gól, blíže k výhře však měli hráči Bournemouthu. Cherries totiž vypálili devětkrát, jenže jen jednou trefili branku. Hned ve dvou případech měl šanci rozhodnout stoper Steve Cook, ale pokaždé v dobré pozici kopl míč vedle.

Více informací k zápasu

Watford FC - Manchester United 1:2

21.11.2015 13:45

Góly: 86. Troy Deeney (pen.) - 11. Memphis Depay, 90. Troy Deeney (vl.)

641 minut držel Manchester United čisté konto napříč všemi soutěžními zápasy. Ani vyrovnání pět minut před koncem však favoritovi body nevzalo díky, nakonec nezapsanému, prvnímu zásahu Bastiana Schweinsteigera v Premier Leauge. Watford si tak může upřímně vyčítat, že na vyšší obrátky přeřadil až po hodině hry.

Hosté vlétli do zápasu s velkou ofenzivní touhou a po jedenácti minutách slavili úspěch. Herrera si u pravé lajny několikrát vyměnil míč se spoluhráči, aby následně poslal milimetrový pas na malé vápno, kde si mezi třemi obránci pohlídal ofsajdovou přímku Depay a z voleje nedal Gomesovi žádnou šanci. Po téměř deseti měsících tak na Vicarage Road skóroval hostující během první půle.

Výsostnou pobídku na vyrovnání daroval domácím ve 20. minutě Ashley Young, který nedbal toho, že je předposledním hráčem svého týmu a s přihrávkou brankáři koketoval tak dlouho, až se míče ujal Capoue, ten po krátkém úniku přihrával na paty Ighalovi, který hravě vnikl do vápna, nicméně střelu z úhlu mezi tři tyče nevměstnal.

To předznamenalo děje budoucí, Schneiderlin napálil odražený míč u malého vápna nad branku, obdobně pak mířil Capoue z hranice šestnáctky. Manchester se ve hře plné nepřesností a tím provázených ztrát balónu při přechodu přes polovinu hřiště uchyloval k rychlým protiútokům. Jeden takový pak chtěl přetavit v druhý gól Depay, ten měl na výběr přihrávku dozadu nebo překvapivou střelu z třiadvaceti metrů, brankář byl však u bližší tyče včas a jedovatý pokus vyrazil.

Stejná dvojka sehrála představení i v poslední minutě úvodní půle, kdy Gomes nezvládal odkop z vápna a po zemi přihrál nizozemskému hráči, který ale místo lobu volil lehkovážnou přihrávku spoluhráči v ofsajdu.

Téměř okamžitě po změně stran mohl vedení pojistit Lingard, který se po přihrávce Depaye ocitl sám před brankářem, který dalším dobrým zákrokem opět vyrazil. Manchesteru těsný náskok nestačil a svého soupeře trápili 80% držením míče během prvních deseti minut druhé půle, přesto se musel činit De Gea, který reflexivně zasáhl proti střele pod břevno Deeneyho, ten se k prudké ráně bez přípravy z hranice vápna dostal po výborném úniku střídajícího Akého a prozíravému přiťuknutí Ighala.

V 67. minutě utekl po pravé lajně Lingard, před vápnem našel Matu, který posouval na Depaye, jehož technický pokus jen těsně minul vzdálenější tyč. Vzápětí tak musel brankář hostů vytáhnout zákrok měsíce. McNair odvracel hlavičkou jen k Abdimu, jehož střelu do změti těl tečoval na malém vápně Smalling "dokonale" do spodního rohu u přední tyče, De Gea pak brilantním reflexem vyrovnání zabránil.

Jen chvíli poté podržel svůj tým znovu, to se rozsypaná obrana nedokázala vypořádat s Ighalem a Deeney zapálil další dynamit ve své noze, z vápna nicméně mířil přesně do míst, kde stál připravený brankář. K definitivnímu rozhodnutí vysílal v 83. minutě Blind Lingarda, kterého přesně našel čtyřicetimetrovým pasem, Angličan ale zkoušel lob trestuhodně ledabyle a Gomes měl snadnou práci.

Filmový příběh tak dopisoval Troy Deeney, na druhé straně si totiž školácky počínal Marco Rojo, jenž hloupě fauloval Ighala ve vápně. Z pokutového kopu pak suverénně vyrovnal Deeney a zařídil tak vyrovnání s Manchesterem United, tedy v utkání, na který už před lety slíbil vstupenky šesti spoluvězňům a podle zpráv svůj slib splnil.

Jeho román ale přinesl ještě poslední hollywoodský zvrat. se ovšem nekonal ani přes veškerou snahu Gomese, který v 90. minutě po rohovém kopu Perreiry famózně vytáhl chytrou patičku Smallinga. Následný závar po dalším rohu totiž zakončoval Depay, brankář domácích sice stihl zareagovat, k balónu se ovšem dostal Schweinsteiger, který prakticky z nulového úhlu poslal míč i s nešťastným Deenym za brankovou čáru. Ten se tak stal prvním hráčem od května 2014, který během jednoho zápasu vstřelil branku oběma celkům.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Leicester City1384128:2028
2.Manchester United1383219:927
3.Manchester City1382327:1326
4.Arsenal FC1382323:1126
5.Tottenham Hotspur1366124:1124
6.West Ham United1363424:2021
7.Everton FC1355324:1620
8.Southampton FC1355319:1420
9.Liverpool FC1355317:1520
10.Crystal Palace1361614:1319
11.Stoke City1354411:1219
12.West Bromwich Albion1352612:1717
13.Watford FC1344512:1416
14.Swansea City1335514:1814
15.Chelsea FC1342717:2314
16.Norwich City1333716:2412
17.Newcastle United1324713:2510
18.Sunderland AFC1323814:269
19.AFC Bournemouth1323814:279
20.Aston Villa13121010:245

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1251)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele