Premier League - souhrn 13. kola

29.11.2014, 15:41, aktualizováno 30.11.2014, 18:56
Komentáře a souhrny
Vedoucí Chelsea se rozešla se Sunderlandem bez branek. Manchester City vyhrál v Southamptonu a předskočil ho na druhém místě tabulky, dařilo se rovněž Arsenalu, Manchesteru United nebo Liverpoolu, který zastavil šňůru porážek. Tottenham na závěr kola doma udolal Everton...

Tottenham Hotspur - Everton FC 2:1

30.11.2014 17:00

Góly: 21. Christian Eriksen, 45. Roberto Soldado - 15. Kevin Mirallas

Předešlých pět vystoupení Tottenhamu v rámci Evropské ligy následovaly hned čtyři ligové prohry a jen jedna osamocená, leč veledůležitá výhra nad Southamptonem. Tentokrát se Kohouti radují v dalším duelu s přímým konkurentem v boji o pohárové příčky - a výkon to byl přitom od nich ještě lepší...

I když pravda, Tottenhamu zprvu chvíli trvalo, než se rozkoukal. Napřed to byl kupříkladu Barkley, kdo se krkolomně proháčkoval až před vápno Spurs, aby se následně míč šťastně dostal až k zakončujícímu Lukakuovi.

A když se jeden vysoký balon do vápna Spurs v 15. minutě odrazil k Mirallasovi, belgickému šikulovi stačilo pár úkroků do strany, blíže ose hřiště, bylo ještě hůře. Nádherně trefený míč skončil ve vzdálenější šibenici a Tottenham tak doma již počtvrté v tomto ligovém ročníku prohrával.

To však netrvalo příliš dlouho, a ještě do přestávky bylo vše úplně jinak - především díky Kaneově přímočarosti, ba přímo drzosti na balonu.

Hned napoprvé přitom výlet mladého Angličana to pravé ovoce: jeho střela byla Howardem vyražená přímo pod nohy dobíhajícího Christiana Eriksena, jenž obdivuhodně zachoval chladnou hlavu a nasměroval svůj lob přesně k zadní tyči. Napodruhé už potom domácí naděje namířila svůj přízemní projektil přímo do Howardovy náruče.

Sám Christian Eriksen dále ve 34. minutě zajímavě pokoušel štěstí slabší levačkou a zničehonic aktivní, očividně povzbuzený Tottenham nakonec první půli završil i vedoucím gólem doslova z posledních vteřin úvodního dějství. Rychlý výpad čtyř hráčů v bílém vedl Lennon a po jeho předávce bez větších problémů skóroval Soldado. Pro něho to byl první ligový zářez od měsíce března!

Druhý poločas se možná poněkud překvapivě obešel bez stoprocentních příležitostí. Harry Kane hned zkraje pálil ambiciózně nad a celý Tottenham potom už po 65 minutách registroval osvěžující množství 11 střeleckých pokusů (o čtyři se postaral sám Kane).

Velké šance se však ne a ne dostavovat ani na jedné straně. Everton byl vyrovnání nejblíže zřejmě v 72. minutě, když Barkley na hraně šestnáctky předvedl jednu bleskurychlou otočku s balonem, pak krásně vyzval rozběhnutého Colemana, a tomu scházel jenom jeden krok k pohodlnějšímu a pravděpodobně gólovému zakončení. Jinak se Toffees v podstatě k ničemu nedostali.

Více informací k zápasu

Southampton FC - Manchester City 0:3

30.11.2014 14:30

Góly: 51. Yaya Touré, 80. Frank Lampard, 88. Gaël Clichy

Manchester City zvládl důležité klání o druhé místo a porazil Southamptonu na jeho hřišti jasně 3:0. Tři body se rozhodně nerodily lehce, nakonec ale po brankách Tourého, Lamparda a Clichyho nebylo o vítězi pochyb. Saints nepomohla ani červená karta Mangaly čtvrt hodiny před koncem.

Po celou dobu provázela utkání úžasná atmosféra - domácí fanoušci tušili, že Southampton by dnešním vítězstvím mohl celé Anglii ukázat, že jeho výsledky nejsou náhoda a že letos má na to se umístit v nejlepší čtyřce. Proto se celý St. Mary's Stadium otřásal, jen když Svatí předvedli nějakou povedenější kombinaci.

První velkou šanci si však vypracovali favorizovanější hosté. Jesús Navas našel z druhé vlny nabíhajícího Yayu Tourého a jeho střelu pod břevno musel likvidovat výborný Forster. Zanedlouho si na druhé straně připsal skvělý zákrok také Joe Hart, dokonce trojitý. Nejprve vychytal Graziana Pellèho, pak se anglický gólman vyznamenal proti přízemní ráně Davise a nakonec v pádu zabránil i dorážce.

Po půlhodině hry vysunul Nasri na levé straně Jovetiće, který se sice nacházel hodně z úhlu, přesto tvrdě vypálil a s notnou dávkou štěstí také propálil Forstera, ovšem na brankové čáře stál připravený Belgičan Alderweireld a odvrátil míč do bezpečí.

Hned na prahu druhého dějství hráči Southamptonu dvakrát nebezpečně vystřelili vstříc Hartově svatyni, ale Toby Alderweireld ani Dušan Tadič nemířili zcela přesně. V 51. minutě už se ovšem skóre měnilo. Sergio Agüero přihrál pod sebe na Yayu Tourého, středopolař z Pobřeží Slonoviny se z hranice vápna opřel do balónu a i za pomoci teče jednoho z blokujících obránců rozvlnil síť.

Citizens mohli vzápětí přidat další gól, avšak Agüero i Navas neměli správně seřízená mířidla. V 74. minutě přišla možná zápletka - Eliaquim Mangala fauloval unikajícího Longa a hlavní arbitr Mike Jones mu bez váhání ukázal druhou žlutou a následně také červenou kartu.

Kdo by však poté čekal nějaký tlak Saints, musel být zklamán. Deset minut před koncem základní hrací doby převzal střídající Lampard přihrávku od Milnera a přízemní střelou k pravé tyči nedal Forsterovi sebemenší nárok zasáhnout. Zkušený fotbalista tak zaznamenal už svou pátou branku od příchodu na Etihad Stadium.

Pellegriniho parta nadále nepouštěla Southampton do jakýchkoliv příležitostí a sama často vyrážela do rychlých brejků. Po jednom takovém pádil na Forstera sám Agüero, ale pouze nechal vyniknout bývalého brankáře Celticu.

Poslední hřebíček do rakve zasadil Southamptonu sváteční střelec Gaël Clichy, jenž neměl problém doklepnout míč za Forsterova záda po brilantním pasu od Agüera. Argentinský kanonýr se tak sice při svém 100. startu v Premier League gólově neprosadil, nicméně si alespoň připsal dvě asistence.

Více informací k zápasu

Sunderland AFC - Chelsea FC 0:0

29.11.2014 18:30

Góly: -

Fotbalisté Chelsea potvrdili, že se jim v poslední době proti Sunderlandu prostě nedaří. Po dvou porážkách tentokráte na hřišti Black Cats pouze remizovali a jejich náskok se po neděli může smrsknout "pouze" na čtyři body.

Od prvních minut začínalo být jasné, že se dnes na Stadium of Light žádný gólový festival konat nebude. Ojedinělou nebezpečnou střelu vyslal v 17. minutě z nějakých pětadvaceti metrů Brazilec Willian, ale pouze orazítkoval tyč. Ve 24. minutě se do balónu pěkně opřel Jack Rodwell, ovšem Thibaut Courtois ji s přehledem ukryl v rukavicích.

Ve 29. minutě zahrozil znovu Sunderland. Centr z levé strany dokázal na poslední chvíli odvrátit Courtois a belgický gólman následně zlikvidoval i Johnsonovu dorážku. To už však ani nebylo potřeba, neboť anglický ofenzivní hráč si při zpracování pomohl rukou a rozhodčímu tento prohřešek neunikl.

V 31. minutě podržel Black Cats brankář Pantilimon - na útočný výlet se vydal Ivanović a srbský bek se netradičně dostal až do zakončení, jeho střelu ale rumunský reprezentant vyrazil na roh. Na druhé straně defenziva Blues zaváhala a Verginiho bezprostřední jedovka olízla břevno Courtoisovy svatyně.

Druhé dějství tak trochu připomínalo Chelsea z minulé sezóny. Outsider velmi dobře bránil a vyrážel do rychlých brejků. Londýňané se proti organizované defenzivě Sunderlandu nedokázali vůbec prosadit a nepomohl ani příchod dvou útočníků - Didiera Drogby a Loïce Remyho.

V 67. minutě vypálil ze střední vzdálenosti Nemanja Matić a Costel Pantilimon měl štěstí, že míč letěl přesně do míst, kde stál - rumunský brankář toho totiž přes hejno hráčů příliš mnoho neviděl. Podobně si na opačném konci hřiště počínal Thibaut Courtois, který zkrotil štiplavý pokus Wickhama.

V 82. minutě se do vápna probyl střídající Jozy Altidore a jeho pokus reflexivně vykopl Courtois. V závěrečné pětiminutovce ještě dvakrát střílel Adam Johnson, ovšem ani jednou nedokázal zamířit mezi tři tyče. Chelsea sice držela míč, avšak nebezpečná vůbec nebyla a více jak bod si nezasloužila.

Více informací k zápasu

Swansea City - Crystal Palace 1:1

29.11.2014 16:00

Góly: 15. Wilfried Bony - 25. Mile Jedinak (pen.)

Crystal Palace si může po heroickém triumfu nad Liverpoolem opět hvízdat, když veze vitální bod ze hřiště Swansea. To naopak letos ztratilo již 13. bod z vedoucí pozice a s pouhou domácí remízou jistě nemůže být plně spokojeno...

Labutě nastoupily ve velkém tempu. Montero s Routledgem způsobovali neplechu na křídlech, Sigurdsson s Bonym zase hrozili středem - a byl to právě zakončovatel z Pobřeží Slonoviny, kdo se hned zkraje dvakrát ocitl v nadějných příležitostech, aby pak po čtvrthodině hry a krásně schované příhře Sigurdssona v akrobatické poloze otevřel skóre.

Na opačném konci hřiště to bylo celé o jednom Yannicku Bolasiem, i jeho výpady však nakonec v podstatě stačily - po jednom z následných rohových kopů byl Shelvey usvědčen z postrčení Chamakha a Jedinak záhy na penaltovém puntíku nezaváhal.

Ještě před obrátkou mohl Chamakh trestat Williamsovo ukopnutí, to by však Fabianski nesměl vystartovat z čáry takovou rychlostí; a na druhé straně pro změnu nehlídaný Shelvey nedokázal z pouhých osmi metrů odčinit svůj dřívější přestupek.

Po přestávce už se na Liberty Stadium v podstatě nic nestalo, a Crystal Palace takhle díky zlepšené defenzivě šplhá zase o pěkné dvě příčky výše - na 13. místo.

Více informací k zápasu

Burnley FC - Aston Villa 1:1

29.11.2014 16:00

Góly: 87. Danny Ings (pen.) - 38. Joe Cole

Před týdnem se Gabby Agbonlahor z pozice nejzkušenějšího muže v dresu Aston Villy vykašlal na svého hráče a birminghamští tím ztratili vedení nad Southamptonem; dnes tentýž útočník sóloval na vlastní půlce, zbytečně ztratil míč a Villans následně opět přišli o dva body...

Do té doby to přitom pro každého průměrného příznivce Aston Villy musela být uspokojivá podívaná. Prvních 10 minut se hrálo nahoru-dolů s tím, že Marney při jednom hutném závaru po standardní situaci musel odkopávat míč až z brankové čáry, a v podobném duchu se pokračovalo i dále.

Speciálně pro hosty dělala obrovský rozdíl přítomnost Joea Colea, jenž se okamžitě zdál být vitální pro jejich tranzici z obrany do útoku - jak se ukázalo třeba v 19. minutě, kdy pěkně narazil Agbonlahorovi, a ten po delší době opět prověřil Heatona.

Zaslouženého vedení se potom Aston Villa dočkala ve 38. minutě. Tehdy se Clarets ještě hádali o správnosti udělení žluté karty Marneymu, nesoustředili se tak plně na bránění standardky a po Weimannově předávce ve skluzu skórujícímu Coleovi také tvrdě pykali.

Barnes se vzápětí ocitl zdánlivě blízko vyrovnání, tyčku ale nakonec "nastřelil" vlastní rukou, takže na další změnu skóre prozatím nedošlo. Po změně stran si už ale Burnley pomalu začínalo budovat jakous takou převahu.

Zejména po hodině hry se Kightly bůhvíjak proklopýtal ke koncovce z velmi dobré pozice, pak ovšem trestuhodně zacílil přímo do Guzana. A podobně blízko se Villans ocitli inkasování také v 67. minutě, kdy zase jejich pokutovým územím nikým nedotčen záhadně proskotačil nebezpečný Trippierův centr ze standardní situace.

Aston Villa dosud v tomto ročníku vstřelila jeden jediný druhopoločasový gól a dnes se na tom opravdu nemělo nic měnit. Po pauze už to bylo hlavně o domácích, kteří se dočkali vyrovnání v 87. minutě skrze Okoreho neobratné počínání a nekompromisní penaltu Ingse.

Ve zbývajících zhruba 8 minutách hracího času už potom mohlo dojít na ledacos. Clarets byli rázem na koni a skrze Ingse dokonce orazítkovali tyč - mimochodem tu samou část brankové konstrukce, kterou jen o pár sekund později svou hlavičkou o chlup minul Jutkiewicz. Naopak na druhé straně se v dobré pozici po zaváhání soupeře ocitl mladík Grealish, koncovku však zřejmě nepatrně uspěchal.

Více informací k zápasu

West Ham United - Newcastle United 1:0

29.11.2014 16:00

Góly: 56. Aaron Cresswell

Fénixe z Newcastlu po pěti ligových zápasech potopily londýnské bubliny. Alan Pardew a jeho svěřenci tak po báječné sérii ztroskotali na houževnatém výkonu West Hamu, ten sice nepředvedl žádný dechberoucí výkon, nicméně po vstřelené brance hráli takticky dokonale, jen aby jim poslední čtvrthodinku ještě zpříjemnil nepochopitelným výpadkem Sissoko.

Nebojácnost získanou posledními výsledky chtěl už po třech minutách prokázat Pérez, který pronikl až k malému vápnu, přízemní střelu přes obránce však poslal vedle vzdálenější tyče. Pro domácí to byl ovšem rychlý impuls, aby přidali na otáčkách, pokud nechtějí utržit druhou porážku v řadě. Během úvodní desetiminutovky se tak hra vyrovnávala a obě strany stíhaly ničit pokusy soupeře ještě před šestnáctkou.

Na šance velmi chudý poločas chtěl zatraktivnit opět Pérez, jeho patička na přední tyči však rozvlnila síť jen z vnější strany. Jak moc se fanoušci ofenzivního fotbalu bavili pak asi nejlépe dokumentuje statistika střel mířících mezi tři tyče, ve které po poločase vedli domácí 1:0, očekávaný fotbal plný napětí tak měl ke skutečnosti hodně daleko.

Větší dusno v kabině bylo podle všeho u domácích, kteří do druhé půle vstoupili o poznání hladovější a brzy sklidili sladké ovoce. Kouyaté chtěl zpoza vápna střílet, to se mu však nepovedlo tak dokonale, že si za obranou sebral míč Cresswell a jako zkušený mazák poslal podél Elliota míč do sítě, připsal si tak svůj vůbec první gól v Premier League.

Snahy hostů vyznívaly do ztracena, o poznání nebezpečnější byli i nadále Kladiváři, ani oni však brankáře soupeře zrovna ranami nezasypávali a nevídaný moment tak přišel až čtvrthodiny před koncem. Sissoko se totiž během půl minuty zachoval jako žákovský benjamínek, když nejprve uviděl žlutou kartu za odkopnutý balón, aby za pár vteřin shodil opětovně na zem zvedajícího se Carrolla a sám se tak klidil do sprch.

West Ham tak výhodou v počtu hráčů na hřišti nepohrdl a místo úpěnlivého bránění neustále ohrožoval Elliota, který se v 88. minutě vytáhl proti parádní technické střele zpoza vápna od Zárateho. V nastaveném čase pak ještě po úctyhodném sprintu těsně minul Downing, dvě minuty poté se však už se spoluhráči mohl radovat z důležitého vítězství.

Více informací k zápasu

Queens Park Rangers - Leicester City 3:2

29.11.2014 16:00

Góly: 37. Wes Morgan (vl.), 45. Leroy Fer, 73. Charlie Austin - 4. Esteban Cambiasso, 67. Jeffrey Schlupp

Atraktivní fotbal plný gólů se dnes v Londýně čekal, rozhodně ne však na Loftus Road, kde diváci mohli přihlížet obětavým celkům, které dnes nechtěly brát nic jiného než vítězství. To se nakonec přiklonilo na stranu domácích, kteří tak těžili z parádního obratu v závěru první půle i rychlé reakci na hosty tolik toužené vyrovnání.

Do první útočné akce se hosté probojovali po necelých čtyřech minutách a ke zmražení většiny stadionu ihned slavili. Schlupp přebral u levé lajny balón, který u vápna prostrčil více doprostřed na Ullou, jenž přes faul stihl přiťuknout Cambiassovi, a ten chladnokrevně z první poslal svou přízemní dělovku od tyče do brány.

Když Kranjčarovy snahy ze standardek nezabíraly, mohl další nepříjemné překvapení pro domácí přivézt Vardy, jenže Mahrez nabízené pojištění odmítl a branku minul. Po půlhodině hry mohl srovnat Henry, který však po získání odraženého balónu zamířil o centimetry vedle. Domácí se ovšem nevzdávali a s ohromnými 67 procenty času s míčem na noze se vyrovnání přeci jen dočkali.

Krásnou kolmici na kraj vápna získal Fer, který přízemním centrem nechtěně oslovil Morgana, jenž si ve skluzu srazil balón do vlastní sítě, Schmeichel ani neměl čas zareagovat. Okamžitou odpověď měl na kopačce Vardy, ten ovšem pohrdl Mahrezovým vybídnutím a tváří v tvář Greenovi selhal. Místo toho se tak v poslední minutě první půle mohl stadion rozburácet radostí. Schmeichel totiž hlavičku z malého vápna vyrazil pouze k Ferovi, jenž neotálel tvrdou ranou propálil vše, co mu stálo v cestě - 2:1.

Hosté však ze šatny rozhodně nepřišli zlomení a již po čtyřech minutách měl na hlavě vyrovnání Vardy, rozezněl však pouze břevno. Agilní útočník Leicesteru sice držel obranu domácích stále v pozoru, další výraznější šance mu však unikaly, místo toho tak mohl v 58. minutě pojistit vedení Henry, proti jeho křižné střele však bravurně skočil Schmeichel.

Nebyl to tak nikdo jiný než Vardy, který se opět chytal za hlavu pár desítek vteřin poté, když po standardce Cambiassa Greena neprostřelil. Nevzdávající se Leicester se dočkal vyrovnání v 67. minutě, když se zblokovaná střela Albrightona dostala k pohotovému Schluppovi, který nemohl z první zamířit lépe k tyči.

Radost však u hostů trvala jen pár minut. Po rohovém kopu hlavičkoval z deseti metrů Caulker, obrana odvrátila míč jen k Onuohovi, který si zblízka vylámal zuby na brankáři, nicméně připravený byl ještě Austin, a ten již hlavičkou z malého vápna vrátil vedení domácím. Ti už poslední dvě desítky minut uhrály ve stylu, na který si jejich trenér nemůže stěžovat a hosty k šanci na další srovnání jednoduše nepustili.

Více informací k zápasu

Manchester United - Hull City 3:0

29.11.2014 16:00

Góly: 16. Chris Smalling, 42. Wayne Rooney, 66. Robin van Persie

Manchester United si připsal třetí vítězství v Premier League v řadě, když v domácím prostředí potvrdil roli favorita a porazil Hull City s přehledem 3:0. Jedinou kaňkou na tomto triumfu je zranění Ángel Di Maríi.

Louis van Gaal připravil pro veřejnost první překvapení již před výkopem. Marcos Rojo měl být po zranění připraven maximálně mezi náhradníky, nakonec však na perfektně připravený pažit na Old Trafford vyběhl od prvních minut a postavil se po bok Chrise Smalliga.

Úvod klání byl velmi opatrný a pro Red Devils také poměrně nešťastný. Po čtvrthodině utkání totiž musel ze hry odejít kvůli bolestem pravděpodobně zadního stehenního svalu Ángel Di María. Hvězdný Argentinec se sice snažil své zranění rozběhat, ale nakonec musel přepustit své místo Anderu Herrerovi, jenž se v ostrém zápase objevil po více jak měsíční pauze.

Zanedlouho se už ovšem mohl Louis van Gaal konečně radovat. Allan McGregor si při rohovém kopu počínal velice nedůrazně, po závaru v malém vápně odvrátil míč pouze na kopačku Smallinga a pětadvacetiletý zadák propasoval míč až za brankovou čáru. Tento fakt musela potvrdit až branková technologie a nebýt ní, těžko by tuto trefu hlavní rozhodčí Anthony Taylor uznal.

Od tohoto momentu bylo na hřišti prakticky pouze jedno mužstvo a Tigers se nedokázali dostat pořádně do hry. Druhou branku mohl přidat sváteční střelec Chris Smalling, ale protentokrát mířil pouze do boční sítě. Pár minut nato měl gól na kopačce Robin van Persie, bohužel pro Manchester si v zakončení rozhodně nepočínal tak, jak jsme od něj bývali zvyklý.

Ještě do přestávky se však aktivním Rudým ďáblům povedlo navýšit své vedení. Curtis Davies chyboval, nabídl balón van Persiemu, který ho přiťukl Rooneymu a kapitán United prudkou přízemní střelou rozvlnil síť. Skotský brankář McGregor se za perfektně provedeným kopem stačil pouze ohlédnout.

Po změně stran se domácí trochu zatáhli a Hull několikrát zahrozil po standardních situacích. Žádnou vyloženou příležitost si ovšem nevypracoval. Naopak v 66. minutě vedli Devils již o tři góly. Velmi dobře hrající Herrera vystihl rozehrávku hostů, přihrál van Persimu, ten se výborně uvolnil a dokonalým projektilem vymetl horní růžek McGregorovy svatyně.

Na poslední dvacetiminutovku nahradil Robina van Persieho v sestavě další navrátilec po zranění - Radamel Falcao. Svůj comeback mohl oslavit stylově gólem, ale v jednoznačné pozici nevídaně selhal. Juan Mata mu předložil míč před prázdnou bránu a kolumbijský forward trefil pouze jednoho z obránců.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - Stoke City 1:0

29.11.2014 16:00

Góly: 85. Glen Johnson

Liverpool po zlepšeném výkonu ve druhém poločase udolal Stoke City a díky brance Johnsona předskočil svého soupeře v tabulce. Děkovat mouhou Reds i brankáři Mignoletovi, který zlikvidoval nejednu šanci hostů.

Brendan Rodgers posadil pouze mezi náhradníky kapitána Stevena Gerrarda a pásku si tak na levou paži navlékl možný Gerrardův nástupce - Jordan Henderson. V základní sestavě se rovněž objevil také španělský levý bek José Enrique, který nastoupil po šestitýdenní pauze.

První půle jako vždy vynikající fanoušky na Anfield Road musel hodně zklamat. K vidění nebyli takřka žádné brankové příležitosti, bojovalo se daleko od brány a gólmani obou celků byli prakticky bez práce. Prvního vzruchu před Begovićovou svatyní jsme se dočkali až v 34. minutě. To José Enrique odcentroval z levé strany a Rickiemu Lambertovi moc nechybělo, aby uklidil míč za záda bosenského brankáře.

A to je asi tak vše zajímavé, co se během úvodního dějství na Anfield Road. Ofenzivní dietu dokumentují statistiky - během prvního poločasu ani jeden z celků nevystřelil do prostoru mezi třemi tyčemi.

Naprosto jinou pohádkou byla polovina druhá. Akce střídala akci, hrál se strhující fotbal. V 51. minutě aktivní Henderson vypálil z hranice velkého vápna a tvrdou ranou těsně minul. Část diváků už se radovala, míč totiž rozvlnil síť, bohužel pro domácí pouze z vnější strany.

Zanedlouho zahrozili na druhé straně i Potters. Mame Diouf se po vysunutí od Bojana Krkiće řítil z úhlu sám na Mignoleta, belgický brankář ovšem dobře vyběhl a rychlonohý Senegalec neměl moc možností kam vystřelit, tak pouze trefil v poslední době často kritizovaného gólmana.

Na prahu šedesáté minuty trefil Bojan Krkić po pěkné individuální akci tyč a gólem neskončila ani následná dorážka. Na opačném konci hřiště po podobné situaci pálil agilní Raheem Sterling těsně vedle. Diváci se konečně bavili a na nemastný neslaný první poločas bylo zapomenuto.

V 65. minutě jindy bezchybná defenziva Stoke propadla a pustila Reds do přečíslení. Lucas Leiva se zjevil ve velké šanci, ale vynikající Asmir Begović ho vychytal. Zkušený brankář si následně poradil i se střelou Lamberta. Neuplynulo ani šedesát vteřin a Allen spálil další tisíciprocentní tutovku, když po přihrávce Sterlinga zblízka překopl odkrytou bránu.

Čtvrthodiny před koncem základní hrací doby se pro změnu vyznamenal Simon Mignolet. Marko Arnautović přiťukl míč Charliemu Adamovi a bývalý hráč Liverpoolu vyslal z hranice šestnáctky nečekaný projektil, který tygřím skokem Mignolet bravurně vyrazil a umlčel tak kritiky.

V 82. minutě zahodil další nadějnou příležitost Diouf, jehož pokus z malého vápna zachránil na brankové čáře obětavý Sterling. Nedáš, dostaneš. Rickie Lambert hlavičkou sice pouze orazítkoval břevno, avšak balón se odrazil před dobíhajícího Glena Johnsona a ten hlavou překonal Begoviće. Anglický reprezentant se ale z gólu neradoval, neboť při tom obdržel od Pieterse ránu do hlavy a musel být ošetřován.

V závěru se ještě jednou blýskl Simon Mignolet, když vyškrábl nad břevno povedený volej Krkiće. Zachvíli sice belgická reprezentační dvojka zaváhala, neboť podběhla centr z rohového kopu, ovšem Shawcross netrefil v těžké pozici prázdnou branku.

Více informací k zápasu

West Bromwich Albion - Arsenal FC 0:1

29.11.2014 13:45

Góly: 60. Danny Welbeck

Arsenal prolomil ledy a na parádní výhru nad Borussií Dortmund zpátky na anglické scéně navázal první výhrou ve třech kolech. Jedinou brankou se o ni zasloužil Danny Welbeck, jenž se trefil již pošesté v novém dresu. West Bromwich začal být pořádně nebezpečný až ke konci, kdy dokonce nastřelil břevno...

Zpočátku se Gunners prezentovali spíše jako brejkové mužstvo; popravdě nepříliš efektivní brejkové mužstvo. Cazorla takhle z protiútoku dvakrát zakončoval pouze do soupeře, a tak nějakou práci Fosterovi poprvé přidělal až Alexis, jakmile to jednou vzal sám na sebe.

Brzy nato Arsenal přišel o dalšího obránce - při svém návratu na post levého beka se zranil Monreal (a na tomtéž postu potom kulhal rovněž jeho náhradník Gibbs). Ani to ale hostům nebránilo v dalším stupňování své dominance. Po 25 minutách se v první větší šanci duelu ocitl Welbeck, po převzetí Ramseyho kolmice si však na Fostera nepřišel.

Brankáře WBA vzápětí málem nachytal Giroud, když jej ožebračil ve stavu nezřízeného kličkování, zakončovat už ale francouzský forvard musel pomalu od rohového praporku, takže Albionu příliš skutečného nebezpečí nehrozilo.

První poločas zakončil Arsenal relativně na výši a očividně mu prospíval zlepšený pohyb celé útočné trojky. První hezká kombinace nového tandemu Giroud-Welbeck nicméně dala vzniknout akorát další nevýrazné střele Cazorly a pro změnu těsně mimo zanedlouho pálil Ramsey.

Hned zkraje druhé půle se Cazorla na levé straně prodral před Wisdoma a vyzval Welbecka, jenž hlavou přeci jen překonal Fostera - 0:1. Arsenal takto zvládl okamžitě přehrát tlak na domácí a ti si s ním dlouho nevěděli příliš rady. V 76. minutě dokonce publikum sarkasticky aplaudovalo teprve druhému domácímu projektilu směřujícímu mezi tři tyče.

Přesto se ještě Baggies vytasili se solidním závěrečným tlakem. Jedovatá Bruntova rána byla zablokována až uvnitř vápna a Berahinova hlavička záhy dokonce orazítkovala břevno. Gardnerova záludná, jemně tečovaná rána zpoza šestnáctky potom rovněž nenechala takového příznivce Arsenalu úplně chladným; na ukazateli skóre již nicméně k žádné změně nedošlo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Chelsea FC13103030:1133
2.Manchester City1383227:1327
3.Southampton FC1382324:926
4.Manchester United1364322:1522
5.West Ham United1363421:1621
6.Arsenal FC1355321:1520
7.Tottenham Hotspur1362518:1820
8.Swansea City1354417:1419
9.Newcastle United1354414:1619
10.Everton FC1345423:2117
11.Liverpool FC1352616:1817
12.Stoke City1343613:1615
13.Sunderland AFC1328312:1914
14.Crystal Palace1334618:2213
15.West Bromwich Albion1334613:1813
16.Aston Villa133467:1813
17.Hull City1325614:2011
18.Queens Park Rangers1332814:2511
19.Burnley FC132569:2111
20.Leicester City1324713:2110

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (908)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele