Premier League - preview 5. kola

15.09.2018, 08:38, aktualizováno 17.09.2018, 08:08
Previews
Souboj dvou sousedů v tabulce zakončí páté kolo anglické ligy. Southampton naposledy vyhrál na půdě Crystal Palace a tříbodový zisk by rád potvrdil proti Brightonu, oba týmy na svém kontě mají čtyři body a jejich loňské vzájemné zápasy přinesly remízy 1:1...
Southampton FC - Brighton & Hove Albion  (pondělí 21:00)
Pondělní dohrávku kola obstarají dvě mužstva z dolní poloviny tabulky. Southampton se po nepovedeném startu konečně dočkal první výhry, stále však pomýšlí navíc. Totéž platí pro Brighton, jenž sice zaskočil Rudé ďábly z Manchesteru, ze zbylých duelů ale vytěžil pouze jeden bod.

Světci chtějí v letošní sezóně udělat všechno pro to, aby se neopakoval loňský scénář, kdy se v lize zachránili až na poslední chvíli. Zatím to však na nějakou hitparádu nevypadá. Po prvním duelu byli rádi, že doma uhráli remízu s Burnley. Následně se jim nepovedl výlet do Liverpoolu, kde podlehli tamnímu Liverpoolu, o týden později zase na vlastním hřišti nestačili na efektivní Leicester. Až těsně před reprezentační pauzou se Southamptonu konečně zadařilo, když vyloupil Selhurst Park, kde své domácí zápasy hraje Crystal Palace.

Manažer Saints Mark Hughes dobře ví, že proti Brightonu nečeká jeho svěřence lehká práce. "Mají několik hráčů, kteří se chopili šance zahrát si Premier League a užívají si dennodenní výzvy, které soutěž přináší. Kromě nich stále mají hráče na nejvyšší úrovni, Glenna Murrayho, který je o něco starší než zbytek a stále má na ně vliv," řekl lodivod Southamptonu.

Racci z jihu Anglie zahájili teprve druhý ročník mezi elitou. Vloni ukázali, že do ligy patří, když se celkem bez potíží zachránili. Často kritickou druhou sezónu začal Brighton podobně jako jeho pondělní soupeř. Seagulls se doposud nepodařilo ani jednou bodovat na hřištích soupeře, přičemž ani ve Watfordu, ani v Liverpoolu nedokázali vstřelit gól. Hned tří branek se naopak dočkali při překvapivé domácí výhře nad Manchesterem United. Naposledy pak útočník Glenn Murray dvěma góly zachraňoval remízu s Fulhamem.

Pro manažera Racků Chrise Hughtona je dobrou zprávou, že José Izquierdo i Florin Andone se po zranění vrátili do tréninku. Chybět mu však v Southamptonu může playmaker Pascal Groß, jehož start je nejistý. Saints zase dost možná nepomůže útočné duo Shane Long, Charlie Austin, jejichž nasazení je taktéž na vážkách.
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
McCarthy - Cédric, Hoedt, Vesergaard, Bertrand - Højbjerg, Romeu - Redmond, Ward-Prowse, Elyounoussi - Ings
Brighton - pravděpodobná sestava:
Ryan - Montoya, Dunk, Duffy, Bong - Stephens, Pröpper - Jahanbakhsh, Konckaert, March - Murray
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.04 - 3.37 - 4.18
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Wolverhampton Wanderers - Burnley FC  (neděle 14:30)
Nedělní várku zápasů Premier League odstartuje na Molineux Stadium Wolverhampton proti Burnley a zatímco domácím patří obstojné dvanácté místo, hosté se s jedním bodem krčí na předposledním místě, když horší už je jenom West Ham.

Pro Burnley je to po poslední úspěšné sezoně těžké vystřízlivění. Svěřenci Seana Dychea loni senzačně vybojovali start v předkole Evropské ligy, ale letos v domácí soutěži nedokázali zatím ani jednou zvítězit.

The Clarets začali sezonu v předkolech Evropské ligy, kde se jim v úvodu dařilo, jenže jakmile se rozeběhla Premier League, všechno vzalo za své. Manažer Dyche teď věří, že reprezentační přestávka jeho týmu výrazně pomůže. "Myslím, že to bylo to jediné, co jsme potřebovali, fyzicky a psychicky se osvěžit. Všechny kluby se snaží najít rovnováhu mezi prací a odpočinkem, což jsme učinili a jsme s tím spokojeni," sdělil Dyche. Jak si jeho svěřenci po přestávce povedou, to ukáže už následující utkání na půdě Wolverhamptonu. V posledních letech se tam Burnley dařilo, podaří se bodovat i tentokrát?

Domácí si zatím vedou lépe, než jejich soupeř. Wolves sice vyhráli jen jednou, zato však obrali o body Everton a především Manchester City. Před reprezentační přestávkou pak svěřenci manažera Nuna přidali první výhru, když vyhráli na půdě posledního West Hamu 1:0. O jedinou branku se postaral ve třetí minutě nastavení Adama Traoré.

Na domácí straně bude chybět jen zraněný Ivan Cavaleiro, jinak jsou Vlci kompletní. Zato Clarets mají problémů nad hlavu a do utkání nebudou moci nastoupit Gudmundsson, Defour, Pope, Brady, Gibson a Ward. Vzhledem k tomu, že se hostům nedaří, mohl by více minut na hřišti obdržet Matěj Vydra. Český útočník zatím nastoupil jen k sedmi minutám zápasu s Manchesterem United.
Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Patrício - Boly, Coady, Bennett - Jonny, Neves, Moutinho, Doherty - Jota, Jiménez, Traoré
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Hart - Lowton, Tarkowski, Mee, Taylor - Lennon, Cork, Westwood, McNeil - Hendrick, Wood
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.76 - 3.62 - 5.52
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Everton FC - West Ham United  (neděle 17:00)
Nad fotbalisty West Hamu visí v pátém kole a zápase v Goodison Parku Damoklův meč. Pokud totiž prohrají, stanou se teprve pátým celkem v historii Premier League, který v úvodních pěti kolech nezískal ani bod. A budou to mít velice těžké, neboť domácí Everton dosud ještě neprohrál.

Everton získal ve čtyrech zápasech šest bodů za jednu výhru a hned tři nerozhodné výsledky. Především minulá dělba bodů s Huddersfieldem může Toffees mrzet, na druhou stranu tým manažera Marcose Silvy je stále neporažen a na tom se dá do budoucna stavět. V 5. kole Everton přivítá dosud nejhorší tým Premier League - West Ham United.

Kouč Kladivářů Manuel Pellegrini se před časem nechal slyšet, že jeho tým může porazit kohokoliv, zatím to ale vypadá, že jeho tým může kdokoliv porazit. Chilský lodivod stále hledá optimální základní jedenáctku i formaci, je ale nad slunce jasné, že pokud bude pokračovat v těchto výsledcích, dlouho se v Londýně neohřeje.

Kladiváři zatím prohráli vše, co se dalo a těšit je může jen pohárové vítězství nad Wimbledonem (3:1). V Goodison Parku ale chtějí konečně zabrat a pokud možno zvítězit, protože jestli znovu prohrají, stanou se teprve pátým týmem v historii soutěže, který v prvních pěti kolech nezískal ani bod. Hosté doufají, že jim k lepším výsledkům dopomůže i právě skončená reprezentační přestávka. "Během reprezentační přestávky jsme tvrdě pracovali. Jsme přesvědčeni, že v neděli podáme mnohem lepší výkon a doufáme i v lepší výsledek," nechal se slyšet Ryan Fredericks.

"Nutně potřebujeme body do tabulky a potřebujeme je hned," zavelel záložník Mark Noble. V Goodison Parku se ale budou shánět obtížně. Kladiváři tam sice před více než dvěma lety vyhráli, ale to se stalo vůbec poprvé během dlouhých deseti let.

Everton a koneckonců i West Ham kosí zranění. Jen na domácí straně budou chybět Mina, McCarthy, Keane, Jagielka, Gomes a Coleman. Ti všichni mají zdravotní potíže a aby to nebylo málo, mimo hru je i suspendovaný Richarlison. Kladiváři by zase nutně potřebovali, aby byl k dispozici alespoň někdo z výčtu Reid, Lanzini, Carroll a Wilshere, ale zdravotní stavy to zatím neumožňují. Platí to i o Chicharitovi, který v týdnu marodil.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Baines, Zouma, Holgate, Kenny - Schneiderlin, Gueye - Calvert-Lewin, Sigurdsson, Walcott - Tosun
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Fredericks, Balbuena, Diop, Masuaku - Noble, Sánchez - Snodgrass, Andersson, Antonio - Arnautovič
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.16 - 3.40 - 3.72
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tottenham Hotspur - Liverpool FC  (sobota 13:30)
Pro někoho trýznivý týden reprezentačních zápasů je u konce a ligové soutěže se vrací. Premier League je zpátky s plnou parádou a velkým šlágrem hned na úvod sobotního programu. Stoprocentní Liverpool bude hájit neporazitelnost proti Tottenhamu. Kohouti před mezinárodní pauzou prohráli na hřišti Watfordu a pro udržení kontaktu potřebují doma zvítězit.

Trvalo to jen pár minut a z hubeného vedení se po dvou standardkách stala prohra - a jen podpoření dosavadní pohádky Watfordu. Tottenham na rozdíl od Liverpoolu a právě Hornets minulé kolo neudrželi stoprocentní bilanci a jen tím potvrdili, že jim chybí vlastnost, která v minulosti třeba Chelsea nebo Manchesteru United vyhrávala tituly. Vítězit, i když se týmu úplně nedaří.

Ten zápas trochu připomněl nešťastnou odvetu osmifinále Ligy mistrů proti Juventusu, kde měl Tottenham postup prakticky na zlatém podnose, jenže během pár chvil jej soupeři odevzdal. To však nic nemění na tom, že nás v sobotu po obědě velmi pravděpodobně čeká parádní ofenzivní podívaná.

A to i přesto, že Tottenhamu bude chybět zraněný Dele Alli. Mauricio Pochettino aspoň bez výčitek může posílit střed pole Winksem (případně změnit rozestavení a postavit třetího stopera Davinson Sáncheze), aby utlumil obrovskou ofenzivní sílu Liverpoolu.

Výbornou formu mají Salah s Maném a střelecký účet v minulém zápase konečně načal i Roberto Firmino. Brazilec se navíc prosadil i při reprezentační pauze a do Londýna přijede v dobré pohodě. Stejně jako zbytek týmu, který vévodí Premier League a konečně to začíná vypadat, že pověstný "next year" může přijít právě letos.

V sobotu mu honbu za vysněným titulem může usnadnit absence Huga Llorise, který má kromě alkoholu za volantem problém i se stehenním svalem. Připojí se tak k Allimu, naopak vítěz Asijských her Son Hueng-min je k dispozici. Jürgen Klopp výrazné absence neeviduje, chybí vlastně jen náhradník Lallana.

Za měsíc to bude rok, kdy Tottenham rozstřílel Liverpool 4:1 a konečně zlomil pětileté prokletí ze vzájemných zápasů. Polovinu z posledních 12 vzájemných zápasů totiž ovládli Reds, zatímco Spurs uspěli jedinkrát. I proto jsou mírným favoritem hosté.
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Vorm - Trippier, Alderweireld, Vertonghen, Davies - Dembélé, Dier, Winks (Davinson) - Lucas, Eriksen - Kane
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Alisson - Alexander-Arnold, Gomez, Van Dijk, Robertson - Milner, Wijnaldum, Keita - Salah, Firmiho, Mané
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.10 - 3.57 - 2.37
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
AFC Bournemouth - Leicester City  (sobota 16:00)
Na jihoanglickém stadionu Dean Court na sebe narazí dva mančafty nacházející se v horní polovině tabulky. Domácí Bournemouth se bude chtít vrátit na vítěznou vlnu, zaskočit se jej pokusí Leicester, který se chce vyvarovat brzké inkasovaní branky.

Ač se dlouhá léta pohyboval Bournemouth v nižších ligových soutěžích, nyní je již pátým rokem stabilním účastníkem Premier League. I přes mnohé skeptické pohledy se manažerovi Eddie Howeovi stále daří u skromného celku odvádět dobrou práci. Letos měly Cherries dobrý rozjezd, když porazily Cardiff a následně vyloupily půdu West Hamu. Poté ještě dokázaly uhrát remízu z nedobře rozehraného zápasu proti Evertonu, naposledy ale podehly londýnské Chelsea.

I přes mírný pokles formy se Bournemouth drží na výborné šesté pozici. Podíl na tomto postavení má například Callum Wilson, jenž se góly podílel na úvodních dvou vítězstvích. Jeho služby bude manažer Cherries potřebovat i v sobotu. "Zápasy proti Leicesteru bývají zábavná, těsná a takticky velmi zajímavá. Tradičně bývají brejkovým mužstvem, ale nyní si zakládají na vyšším držení míče," ukázal Howe své znalosti o soupeři.

Lišky působí v Premier League taktéž pátou sezónu. Zpočátku se zařadily do očekávané role mužstva bojujícího především o záchranu. To se však změnilo po šokujícím zisku titulu před dvěma lety. Na tento úspěch však Leicester v následujících ročnících nenavázal. Ani letos to zatím na opakování spanilé jízdy nevypadá, byť se Foxes mohou konejšit faktem, že doposud přenechaly všechny body jen favoritům na titul, konkrétně Manchesteru United a Liverpoolu.

Na King Power Stadium si naopak vylámal zuby Wolverhampton a vedle toho se Liškám podařilo vyloupit půdu Southamptonu. V Bournemouthu bude chtít Leicester vylepšit starty do zápasů, které se jim zatím příliš nedaří. "Musíme se poučit a napravit to. Potřebujeme zlepšit koncentraci hned od výkopu. Proti Manchesteru United i Liverpoolu jsme inkasovali brzy, ale poté jsme ukázali pozitivní věci. Bournemouth začal sezónu velmi dobře a bude pro nás výzvou," nechal se slyšet manažer Foxes Claude Puel.
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Begović - Francis, Smith, Cook, Aké - Surman, Gosling, Lerma, Brooks - Wilson, King
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Pereira, Morgan, Maguire, Chilwell - Albrighton, Ndidi, Ghezzal, Gray - Maddison, Vardy
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.38 - 3.37 - 3.24
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Huddersfield Town - Crystal Palace  (sobota 16:00)
Utkání Huddersfieldu s Crystal Palace dost možná výrazně poznamená situace okolo Wilfrieda Zahy. Hvězda hostujícího týmu se totiž během reprezentační přestávky dávala dohromady po zranění třísel a její zdravotní stav je před sobotním duelem stále na vážkách. Z pohledu Eagles jde doslova a do písmene o bodový talisman, neboť bez Zahy londýnský klub loni ani letos ještě neuhrál ani jediný bod.

Reprezentant Pobřeží Slonoviny se po vynucené bezmála dvoutýdenní pauze vrátil do tréninkového procesu ve čtvrtek a jeho manažer Roy Hodgson přiznal pochyby ohledně jeho nominace do nejbližšího zápasu. "Bavili jsme se o tom, zda se k nám má hned přidat, ale byl neoblomný." Vzhledem k děsivé bilanci Palace bez Zahy v sestavě jde o pochopitelné rozhodnutí, neboť Hodgsonův tým prohrál všech dvanáct ligových střetnutí, v nichž jeho ofenzivní tahoun nefiguroval - v deseti případech dokonce ani neskóroval. "Ostatní hráči nemají chuť akceptovat, že zápas je prohraný jen kvůli jeho absenci, ale dokud nevyhrají, nemůžu říct nic jiného, než že je to fakt," uznává Hodgson.

Ani jeden z týmů do nové sezony nevstoupil nijak oslnivě. Zatímco hosté si po úvodní výhře připsali tři porážky za sebou, Huddersfield s dvěma remízami na kontě stále čeká na vítězství. "Je důležité ukořistit první výhru, a právě to bude v sobotu naším cílem před našimi fanoušky," burcuje manažer David Wagner. Brýlatý kouč Terriers se bude muset obejít bez Jonathana Hogga, jenž si stále odpykává trest za vyloučení v zápase s Cardiffem a otazníky visí také nad startem tria Diakhaby, Quaner a Bacuna. Brankář Ben Hamer se již sice zotavil z poranění kolene, ovšem lze očekávat, že loňská jednička Jonas Lössl si své místo mezi třemi tyčemi podrží.

Také Roy Hodgson se musí vypořádat s několika zraněnými. Vyjma zmíněného Zahy umocňuje ofenzivní potíže zranění Christiana Bentekeho, stejně jako Connora Wickhama, přičemž mimo hru zůstává stále i Scott Dann a dost možná i James Tomkins, jenž vyléčil poraněné lýtko teprve nedávno.
Huddersfield Town - pravděpodobná sestava:
Lössl - Hadergjonaj, Zanka, Schindler, Kongolo - Mooy, Billing - Diakhaby, Pritchard, Van La Parra - Mounié
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Hennessey - Wan-Bissaka, Kelly, Sakho, Van Aanholt - Townsend, Milivojević, McArthur, Schlupp - Ayew, Zaha
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.51 - 3.15 - 2.36
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Manchester City - Fulham FC  (sobota 16:00)
Manchester City začal již krátce po startu Premier League ztrácet na konkurenty, což chce co nejrychleji dohnat. Další překážkou ve stíhací jízdě je nováček z Fulhamu, který se po počátečním rozkoukávání dostává do formy.

Mají nejlepší skóre v soutěži, přesto jim to nestačí ani na umístění mezi nejlepšími třemi celky ligy. Obhájce titulu z Manchesteru sice soupeře herně válcuje podobně jako v předešlém ročníku, na rozdíl od Liverpoolu, Chelsea a překvapivě Watfordu se však nevyvaroval jednoho výsledkového zaváhání. Citizens začali výborně, po skalpu někdejšího konkurenta v boji o titul Arsenalu doma rozstříleli Huddersfield. Následně už ale přišla zmiňovaná ztráta ve Wolverhamptonu, kde se domácí Vlci vybičovali k srdnatému výkonu a s favoritem uhráli překvapivou remízu.

Na tento škraloup zareagoval Manchester hned v dalším kole, kdy si těsně, ale přece poradil s Newcastlem. Fulham, který je po Strakách dalším soupeřem Citizens, který vyznává červenou a bílou barvu, by pro svěřence manažera Pepa Guardioly neměl být těžkým soupeřem. Otázkou však je, jestli domácí ofenzivě pomůže Raheem Sterling, jenž se z reprezentačního srazu vrátil s problémy se zády. Trénovat již začal dříve zraněný Danilo, očekává se však, že ještě zůstane mimo hru. Totéž platí pro dlouhodobé marody Kevina de Bruyneho a Claudia Brava.

Cottagers jsou v Premier League staronovým členem, což bylo ze začátku znát. Navrátilec se v nejvyšší soutěži nejprve rozkoukával proti Crystal Palace, které Craven Cottage vyloupilo za tři body. Poté ji Fulham statečně vzdoroval městskému rivalovi Tottenhamu, na body to však opět nestačilo. Teprve ve třetím střetnutí se Londýňané konečně dočkali. Po přestřelce 4:2 padlo v hlavním městě Spojeného království Burnley. Následně uhráli Cottagers cennou remízu v Brightonu.

Lodivod Fulhamu Slavisa Jokanović si může pochvalovat zlepšenou střeleckou formu svých útočníků. Aleksandar Mitrović již skóroval čtyřikrát, André Schürrle má o dva zásahy méně. Proti Citizens lze však očekávat, že budou mít více defenzivních starostí. Jisté je, že útočnou sílu Manchesteru nebude bránit absentující obránce Tim Ream a zranění záložníci Tom Cairney a Neeskens Kebano.

Citizens jsou favoritem zápasu i z toho důvodu, že se jim podařilo opanovat pět posledních střetnutí. Cottagers se z výhry radovali naposledy v roce 2009, kdy v jejich dresu řádil tehdy dvougólový Clint Dempsey.
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson - Walker, Stones, Laporte, Mendy - Fernandinho, Gündogan - Mahrez, D. Silva, B. Silva - Agüero
Fulham FC - pravděpodobná sestava:
Bettinelli - Fosu-Mensah, Odoi, Mawson, Le Marchand - Schürle, Seri, McDonald, Zambo, Sessegnon - Mitrović
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.08 - 14.40 - 32.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Newcastle United - Arsenal FC  (sobota 16:00)
Londýnský Arsenal doposud v nastalé sezoně Premier League platí za jednoho z nejlepších bavičů nezúčastněného obecenstva a nic by se na tom nemělo měnit ani tento víkend, kdy tým Unaie Emeryho přijíždí do Newcastlu. Přestože výhra nad Cardiffem ukončila trápení Kanonýrů na hřištích soupeřů, k herní jistotě měl výkon z minulého kola stále daleko, a tak bude jako ve všech předešlých kolech napínavé sledovat, zda si nový kouč Emery s nastalou překážkou poradí.

Španělského trenéra Arsenalu v sobotu čeká na soupeřově trenérské lavičce jeho krajan, a to ostřílený Rafael Benítez, jenž loni na favorita ještě pod vedením Arséna Wengera dokázal na St. James‘ Parku vyzrát. Aby se někdejšímu manažerovi Realu Madrid, Neapole či Liverpoolu povedlo tento husarský kousek zopakovat, je příhodný návrat stálic základní sestavy Matta Ritchieho s Jonjem Shelveym zpět na zápasovou soupisku. Oba záložníci Newcastlu totiž během reprezentační přestávky laborovali se zraněním stehna, resp. kolene, ovšem nyní se již vrátili do tréninku a měli by být připraveni naskočit hned v základní sestavě.

"Tyto týdny bývají velmi obtížné, protože se vám hráči vrací zpět, musíte všechny zkontrolovat a zjistit, jak na tom jsou," prohlásil Benítez na předzápasové tiskové konferenci. "Shelvey i Ritchie již trénují, takže nemáme žádné velké obavy, oba jsou v nominaci."

Také Arsenal může být po reprezentační přestávce spokojen, neboť žádný z hráčů severolondýnského klubu si nepřivodil žádné zranění. Svůj podíl na tom může mít i fakt, že řada stálic do svých národních týmů ani nebyla nominována jako např. Mesut Özil, jenž po letním mistrovství světa za dramatických okolností oznámil konec reprezentační kariéry. Podle Emeryho to je z pohledu Arsenalu jen dobře: "Mesut se může každý den soustředit jen na svůj tým a užít si i třídenní volno o víkendu. Jako ostatní hráči si u nás vede velmi dobře, pracuje na sobě a spolu s celým týmem se zlepšuje. Vidím u něj veškeré soustředění jen na nás."

Jako obvykle je složení Emeryho jedenáctky velkou neznámou, neboť zatím v každém zápase došlo k hráčským změnám. Výtečnými výkony z lavičky si o místo hlasitě řekla letní posila Lucas Torreira, přičemž o místo na krajích zálohy se hodlají poprat i Henrik Mchitarjan či Alex Iwobi, kteří po startech v základní sestavě minulé kolo s Cardiffem pro změnu vynechali.
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Yedlin, Fernández, Lascelles, Clark, Dummett - Ritchie, Diamé, Shelvey, Kenedy - Rondón
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Čech - Bellerín, Mustafi, Sokratis, Monreal - Torreira, Xhaka - Mchitarjan, Özil, Aubameyang - Lacazette
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.41 - 3.81 - 1.86
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Chelsea FC - Cardiff City  (sobota 16:00)
Pro Chelsea reprezentační pauza nepřišla v nejvhodnější čas. Překvapivě hladce zvládli Blues taktický přechod k novému trenérovi Mauriziovi Sarrimu a výsledkem je relativně pohledný fotbal, a co je hlavní - skvělé výsledky. Jen Liverpool a Watford (!) zvládly spolu s Chelsea úvod sezóny bez ztráty bodu, a proto se očekává, že domácí duel s Cardiffem bude taková formalita.

Důležité však bude, zda si londýnští fotbalisté uchovají dobrou náladu a formu ze začátku září, kdy se většina z nich rozutekla po světě. O takového Edena Hazarda ale rozhodně mít strach nemusíme - belgický kouzelník si dovolenou po dlouhém mistrovství světa evidentně užil a setrvání v Chelsea ho dvakrát netrápí. Zatím nastoupil do šesti soutěžních zápasů a ve všech se postaral minimálně o gól - čtyři dal, na tři přihrál.

Gól dal za anglickou jednadvacítku i Tammy Abraham, jehož jméno se v dnech minulých hojně přetřásalo v médiích. Manažer Cardiffu Neil Warnock totiž mladého forvarda celé léto lákal k sobě na hostování, ale strany se nedohodly. Místo toho odešel Abraham v Deadline Day do druholigové Aston Villy.

To ale pro sobotní zápas není úplně relevantní. Relevantní je spíš to, že na rozdíl od Chelsea se Cardiffu reprezentační pauza zatraceně hodila. Zatímco Sarrimu 9 z 11 mužů ideální sestavy z tréninkového centra zmizelo, Warnock mohl s většinou vyvolených pilovat nedostatky a řešit důvody, proč Velšané doposud skórovali v jediném utkání a ze čtyř zápasů získali pouhé dva body.

První střelecké vlaštovky přiletěly při posledním zápase proti Arsenalu, kde Cardiff sahal po remíze, ale nakonec prohrál 2:3. Branky Camarasy a Warda vyšly vniveč - alespoň psychologický účinek by ale určitě mít mohly - před zápasem s Chelsea je určitě fajn vědět, že proti jasnému favoritovi lze skórovat.

Na vítězství proti týmu okolo Jorginha a Kantého však Cardiff čeká už 32 let. Na Stamford Bridge dokonce naposled triumfoval v roce 1981. To je ostatně taky jediné vítězství z posledních devíti návštěv západního Londýna.

V dresu Chelsea se poprvé od začátku letošní sezóny Premier League může představit Cesc Fábregas, který konečně vyléčil bolavé koleno. Podobně jako v případě Rubena Loftus-Cheeka však možná nebude Sarri riskovat. I Cardiff má na pomezí marodky dva hráče - Joshe Murphyho a Arona Gunnarssona.
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Kepa - Azpilicueta, Rüdiger, Luiz, Alonso - Kanté, Jorginho, Kovačić - Pedro, Giroud, Hazard
Cardiff City - pravděpodobná sestava:
Etheridge - Ecuele Manga, Morrison, Bamba, Bennett - Arter, Camarasa, Ralls - Murphy, Ward, Hoilett
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.13 - 9.42 - 24.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Watford FC - Manchester United  (sobota 18:30)
Málokdo zřejmě před začátkem sezóny odhadoval, že až se Premier League v září vrátí po reprezentační přestávce, půjde Watford do vzájemného souboje s až desátým Manchesterem United z třetího místa v tabulce. The Hornets zažívají nejlepší vstup do sezóny v historii, dosud neztratili ani bod a naposledy porazili favorizovaný Tottenham.

Svěřenci Javiho Gracii vítězstvím nad loňským bronzovým týmem umlčeli všechny, kteří připisovali povedený start do sezóny snadnému losu. Španělský lodivod nicméně i tak drží hráče při zemi. "Momentálně se nám daří, užíváme si to. Víme však, že se to může v budoucnu změnit,” uvedl osmačtyřicetiletý Gracia.

Naproti tomu úplně jiná nálada panuje na Old Trafford. Dvě výhry, dvě porážky a k tomu nevýrazný herní styl rozhodně nevyvolávají u příznivců The Red Devils spokojenost. "Minulou sezónu skončili na druhé příčce a podle mého názoru se jedná o velmi kvalitní tým s výborným manažerem. Bude to náročný zápas. Každopádně hrajeme doma na Vicarage Road, kde se cítíme opravdu silní a věříme, že tady dokážeme porazit kohokoliv,” prohlásil kouč Watfordu.

Javi Gracia, někdejší lodivod Málagy, bude zítra postrádat zraněnou dvojici Gerard Deulofeu a Tom Cleverley. Na druhé straně José Mourinho musí počítat s třízápasovým trestem pro Marcuse Rashforda za červenou kartu proti Burnley, zdravotní problémy navíc nepustí do hry ani Andera Herreru. Drobné potíže měli také Marouane Fellaini a Luke Shaw, oba dva by nicméně měli být do sobotního odpoledne fit.

Ačkoliv aktuální forma a výhoda domácího prostředí hraje do karet The Hornets, statistiky hovoří ve prospěch Manchesteru. Z posledních patnácti vzájemných duelů dokázali žlutočerní zvítězit jen jednou a to téměř přesně před dvěma lety. Pozor si budou na Vicarage Road dávat především na Alexise Sáncheze, jenž ve svých pěti zápasech v anglické lize proti žlutočerným nasázel tři góly a na další tři přihrál.
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Foster - Janmaat, Cathcart, Kabasele, Holebas - Hughes, Doucouré, Capoue, Pereyra - Gray, Deeney
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Valencia, Smalling, Lindelof, Shaw - Matic, Fred, Pogba - Lingard, Lukaku, Sanchez
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.72 - 3.68 - 1.84
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Liverpool FC44009:112
2.Chelsea FC440010:312
3.Watford FC44009:312
4.Manchester City431011:310
5.Tottenham Hotspur43019:49
6.AFC Bournemouth42116:57
7.Everton FC41307:66
8.Leicester City42026:56
9.Arsenal FC42028:86
10.Manchester United42026:76
11.Wolverhampton Wanderers41214:55
12.Southampton FC41124:44
13.Fulham FC41127:94
14.Brighton & Hove Albion41125:74
15.Crystal Palace41033:63
16.Cardiff City40222:52
17.Huddersfield Town40222:102
18.Newcastle United40133:61
19.Burnley FC40133:91
20.West Ham United40042:100

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (788)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele