Premier League - preview 5. kola

12.09.2015, 08:38, aktualizováno 14.09.2015, 08:12
Previews
Anglická nejvyšší soutěž nabízí i ve svém pátém dějství tradiční dohrávku. Ta nás zavede na hřiště West Hamu United, kam zavítá Newcastle...
West Ham United - Newcastle United  (pondělí 21:00)
Jen málokterý tým se na domácí zápas těší méně než West Ham. Upton Park je v poslední době pro Kladiváře prokletý, zatímco po odjezdu z něj jako by je polili živou vodou. Podivné formy se nyní pokusí využít Newcastle, jenž v této sezóně čeká na první výhru a právě na východě Londýna by potřeboval bodovat.

Vyhrál tam Leicester, vyhrál tam dokonce i Bournemouth. Naposledy si všechny body z Boleyn Ground neodvedlo Burnley před čtyřmi měsíci! O důvodech této skutečnosti můžeme jen uvažovat, zato Slaven Bilić a jeho ansámbl by měli dát hlavy dohromady a tenhle precedens co nejdříve zamést pod koberec.

Náladu ale mají ve West Hamu rozhodně dobrou, jakpak by taky ne, když poslední kolo ve velkém stylu vyplenili Anfield Road. Hammers navíc ovládli i Deadline Day, v němž přivedli Victora Mosese, Nikicu Jelaviće, Michaila Antonia a Alexe Songa. Bývalý záložník Barcelony či Arsenalu však na rozdíl od prvních třech jmenovaných k dispozici nebude. Stále se totiž léčí ze zranění kolene.

Song není jediným zraněným hráčem West Hamu, mimo hru je i útočné duo Valencia - Zárate. Naopak Andy Carroll se konečně vrací do hry, byť v optimální kondici zřejmě stále není.

Newcastle se rovněž musí vypořádat s absencí ofenzivní opory, Aleksandar Mitrović však zatím nepřesvědčil o tom, že za svou tučnou cenovku opravdu stál. Místo výkonů a gólů se zatím předvedl spíš agresivitou, která vyvrcholila v utkání s Arsenalem a červenou kartou.

I proto mají Magpies velký problém se střílením branek - zatím dali jen dvě, přičemž už tři kola jejich konto zeje prázdnotou. V těchto zápasech (Swansea, Manchester United, Arsenal) navíc dosáhl držení míče horko těžko přesahující třicet procent.

Je tak otázkou, zda nervózních výkonů West Hamu na domácí půdě budou schopni využít. Je však pravdou, že se jim na Upton Parku v posledních letech docela daří. Z posledních čtyř zápasů tam dvakrát vyhráli a poražení odešli jedinkrát.
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Randolph - Jenkinson, Ogbonna, Reid, Cresswell - Kouyaté, Obiang, Noble - Lanzini, Payet - Sakho
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Krul - Janmaat, Mbemba, Coloccini, Haïdara - Colback, Anita - Sissoko, Wijnaldum, Thauvin - Papiss Cissé
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.15 - 3.60 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Sunderland AFC - Tottenham Hotspur  (neděle 14:30)
Tottenham Hotspur prožil frustrující deadline day, když nedokázal dotáhnout přestup Saida Berahina, a dobré zprávy - třeba ty o uzdravení Christiana Eriksena - mu nepřinesla ani reprezentační přestávka. Zvládnou tedy kohouti na půdě Sunderlandu uhrát první výhru v ročníku?

Rozhodně by měli. Mackems ostatně sami čekají na první tříbodový úspěch a herně se dají považovat možná za ten vůbec nejslabší mančaft v lize. V nejvyšší soutěži již Sunderland stihl inkasovat rovnou desetkrát, což musí být voda na mlýn konkrétně pro v ofenzívě tápající Tottenham.

Spurs budou nyní povzbuzeni pravděpodobným debutem korejského křídelníka Son Heung-mina, jenž se o minulém čtvrtku prostřednictvím hattricku proti Laosu výborně naladil. A pakliže Tottenham v rámci 14 dní staré bezbrankové remízy s Evertonem vyprodukoval hned 20 projektilů, bývalý střelec Leverkusenu by se měl zasadit o to, že tentokrát alespoň nějaký z nich najde svůj cíl a skončí v síti.

Zvýšená pozornost je před výkopem přirozeně věnována také Harrymu Kaneovi, který v úvodních čtyřech kolech nezaznamenal ani gól. Takovou šňůru měl v uplynulé sezoně jen na jejím úplném konci, aby ji hned v pátém utkání přetrhl.

Podaří se mu to tedy i tentokrát? Jeho dosavadní bilance se Sunderlandem tomu tak úplně nenasvědčuje; loni s ním odehrál oba zápasy a trefit se dokázal akorát do tyče a vlastní branky.

Zatímco na White Hart Lane počítají s premiérou Sona, na severovýchodě Anglie se pro změnu těší na obnovenou premiéru Fabia Boriniho, jenž v Sunderlandu dříve z Liverpoolu již jednou hostoval. Naopak Adam Johnson a Jordi Gomez už sice trénují, na zápasovou zátěž to však ještě nebude.
Sunderland AFC - pravděpodobná sestava:
Pantilimon - Jones, O'Shea, Kaboul, van Aanholt - Rodwell, Cattermole, M'Vila - Borini, Defoe, Lens
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Walker, Alderweireld, Vertonghen, Rose - Dier, Bentaleb, Mason - Chadli, Kane, Son Heung-min
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.20 - 3.60 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Leicester City - Aston Villa  (neděle 17:00)
Skvělý vstup do sezóny zažívá Leicester a bude zajímavé sledovat, zda podceňovaný tým dokáže ve svých výborných výkonech pokračovat i po reprezentační přestávce. Na King Power Stadium přijede Aston Villa, která s úvodem ročníku už tolik být spokojená nemůže.

Nejen vynikající výkony dvou ofenzivních es, Riyada Mahreze a Jamieho Vardyho, vynesly Foxes na příčky, kde by je před pár týdny zřejmě nikdo nečekal. A po nedělním duelu může být ještě lépe, v případě vítězství se svěřenci Claudia Ranieriho mohou posunout na druhé místo. Důležitý je však jeden detail - poradit si s Aston Villou, která už by si po třech zápasech ráda připsala vítězství. Na Deadline Day mužstvo Tima Sherwooda ještě posílili dva zadáci - jeden velezkušený, druhý naopak naprostý zelenáč.

Ostřílený Joleon Lescott příchází z West Bromwiche, talentovaný Tiago Ilori zase z Liverpoolu. "Jsem rád, že se nám podařilo Joleona získat. Svými zkušenostmi našim mladým hráčům hodně pomůže," pochvaluje si novou akvizici lodivod birminghamského celku.

Villans v aktuální sezóně dokázali vyhrát pouze jednou, když po nepřesvědčivém výkonu zkazili premiéru v nejvyšší soutěži Bournemouthu. Po dvou prohrách přišla naposled remíza se Sunderlandem, kdy nedokázali udržet nadějné poločasové vedení. "Jako manažer nesete všechna očekávání hráčů a fanoušků. Proto jste zklamaní, když v zápase jako proti Sunderlandu nedostanete to, co si zasloužíte," říká Sherwood. "Je těžké vyhrát zápas v Premier League. Nemohu ani popsat to nadšení, které cítíte, když rozhodčí zapíská do píšťalky a vy zvítězíte. Je to úžasný pocit," dodal.

"Aston Villa sice v létě ztratila několik dobrých hráčů, ale zase nějaké přivedla. Mají dobrý tým," myslí si o svém nedělním soupeři Claudio Ranieri. "Je důležité, abychom znovu začali se správnou mentalitou. Od neděle začneme opět, jako bychom měli nula bodů a dáme do toho to nejlepší," zakončil zkušený stratég.

Třiašedesátiletý kouč, jenž během své kariéry už vystřídal mnoho působišť, bude zítra postrádat pouze dlouhodobě zraněného Matthewa Jamese. Všichni ostatní hráči jsou fit a to včetně Ryiada Mahreze, který naposled proti Bournemouthu střídal už o poločase. Více absencí musí řešit Tim Sherwood, jemuž rozhodně nebudou k dispozici Jores Okore ani Gary Gardner a nejistý je pak start Gueyeho, Grealishe a Traorého.
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - De Laet, Huth, Morgan, Schlupp - Mahrez, King, Drinkwater, Albrighton - Okazaki, Vardy
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Guzan - Bacuna, Richards, Clark, Amavi - Sánchez, Westwood, Gueye - Sinclair, Gestede, Grealish
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.85 - 3.80 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Everton FC - Chelsea FC  (sobota 13:45)
Úmorné dva týdny bez anglického fotbalu jsou pryč a sobotní program Premier League je pořádně nabitý! Sedm utkání ve třech různých časech, přičemž vše odstartuje atraktivní zápas Evertonu proti Chelsea. Před rokem viděli diváci v Goodison Parku devět gólů, no a teď by se při zoufalosti obrany Mourinhova týmu dalo očekávat něco podobného...

Čtyři zápasy - devět inkasovaných branek. Nic extra šokujícího, kdyby nešlo o Chelsea. O tým, který se loni pyšnil nejlepší defenzivou v Anglii a který právě na Terrym, Ivanovićovi a spol. tolik stavěl. Dnes je ale obrana obhájce titulu v troskách a s ní i šance na boj o titul. Zlepšení v zadních řadách je nevyhnutelné, pokud Chelsea hodlá stáhnout náskok suverénního Man City.

Po domácí porážce 1:2 s Crystal Palace hovořil José Mourinho netradičně konkrétně o hráčích, kteří musí neprodleně zlepšit své výkony. Nepřímo jmenoval Williana, Fábregase, Matiće, Hazarda a Ivanoviće. Především poslední jmenovaný se může obávat o pozici v základní sestavě, kam se tlačí případný debutant Rahman Baba.

Na druhou stranu, na zlepšení formy si Chelsea nemohla vybrat lepšího soupeře. Ve všech soutěžích dohromady neporazili Blues žádného soupeře víckrát než právě Everton. Už jen bilance z posledních let hovoří jasně - poslední tři utkání vítězné, z posledních šesti zápasů výher pět, nebo sedm vítězství z posledních devíti klání.

Momentálně se však Chelsea nebývale trápí a se ziskem čtyř bodů leží až na třinácté pozici. Aby toho nebylo málo, jeden z mála solidních mužů v její sestavě - brankář Thibaut Courtois - si v tréninku poranil koleno a řádově několik měsíců bude mimo hru. Zastoupí jej tak Asmir Begović. Hrát pak nebude ani Oscar, jinak jsou všichni k dispozici.

Jenže ani Everton za sebou nemá dobrý vstup do sezóny. Parádně se mu povedl vlastně jen zápas na hřišti Southamptonu (3:0), jinak je to velká bída. Bezgólovou remízu s Tottenhamem musel před reprezentační přestávkou zachraňovat gólman Tim Howard, zatímco zápas ligového poháru proti třetiligovému Barnsley (5:3) zase Romelu Lukaku v prodloužení.

Roberto Martínez navíc musí řešit nepříjemné zranění Toma Cleverleyho, jenž si zhruba dva měsíce d balónu nekopne. Do sestavy by se na druhou stranu mohl dostat Aaron Lennon, který se po loňském úspěšném hostování z Tottenhamu stal nyní již kmenovým hráčem Toffees. Debut by si rád odbyl obránce Ramiro Funes Mori.

Jiný stoper John Stones si pro změnu mohl první minuty zapisovat v Chelsea, ale Everton jej do Londýna odmítl pustit. Mladého Angličana tak nyní čeká zvláštní klání proti mužstvu, o jehož posílení sám písemně požádal své současné vedení.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Howard - Coleman, Stones, Jagielka, Oviedo - McCarthy, Barry - Lennon, Barkley, Mirallas - Lukaku
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Begović - Ivanović, Cahill, Terry, Azpilicueta - Fábregas, Matić - Pedro, Willian, Hazard - Diego Costa
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.60 - 3.50 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Arsenal FC - Stoke City  (sobota 16:00)
Nad týmy bývalé Big Four od počátku sezóny ještě stále visí mračna. Arsenal je na tom sice o poznání lépe než jeho modrý londýnský soused, avšak po boku Liverpoolu a Manchesteru United jen uznale vzhlíží na jasného lídra tabulky a jeho nečekané následovníky. Stejně nečekaný je i post Stoke City, které se po výborné loňské sezóně krčí v pásmu sestupu.

Velkokluby se trápí, o tom po odehraném měsíci není sporu. S výjimkou Manchesteru City, samozřejmě. O krizi se ještě hovořit nedá, ale trápení to zajisté je. Zatímco Chelsea se nedaří v zadních řadách, Arsenalu a ostatním to skřípe hlavně v útoku. Kanonýři zatím nenesou čest svému přízvisku, ve čtyřech zápasech nastříleli pouze tři góly.

Ještě větším vykřičníkem je fakt, že pouze jeden jediný vstřelil hráč Gunners. Olivier Giroud je až druhým nejlepším střelcem Wengerova týmu. Hned o dva se totiž postaral "own goal"; a vzhledem k ostentativní nečinnosti klubu na přestupovém trhu se na jeho formu nejspíš spoléhá i nadále. Obzvlášť, když pohlédneme do statistik a zjistíme, že Arsenal vsítí branku jen z 5,6 % střel! V této disciplíně je na tom hůře jen Liverpool.

Střelecká krize by mohla být zažehnána proti Stoke City, jemuž se na hřišti Arsenalu zoufale nedaří. Prohrál všech 13 posledních zápasů na Emirates Stadium či starém Highbury - včetně veškerých duelů v Premier League. Naposledy červenobílý celek vyhrál na severu Londýna před 34 lety!

A Potters nevyjíždí do hlavního města zrovna v dobré náladě. Patří mezi pět celků, které ještě v letošní sezóně nevyhráli, posledně doma podlehli West Bromwichi, o což se "zasloužili" hlavně dva rudí hříšníci Charlie Adam a Ibrahim Affelay.

Ti budou logicky Stoke chybět, stejně jako zraněný kapitán Ryan Shawcross a ofenzivní univerzál Peter Odemwingie. Arsenal má marodku o poznání delší, vedle věčně raněného Tomáše Rosického si v sobotu nezahraje ani Danny Welbeck nebo Jack Wilshere.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Čech - Bellerín, Mertesacker, Koscielny, Monreal - Coquelin, Cazorla - Ramsey, Özil, Alexis Sánchez - Giroud
Stoke City - pravděpodobná sestava:
Butland - Johnson, Muniesa, Cameron, Pieters - Van Ginkel, Whelan - Shaqiri, Ireland, Arnautović - Mame Biram Diouf
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.30 - 6.00 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Crystal Palace - Manchester City  (sobota 16:00)
Dlouho tu nebyl tak dominantní tým jako Manchester City. Premier League má od prvního utkání sezóny jasného lídra, který navíc svůj náskok neustále zvyšuje a upevňuje. Proti Citizens však v rámci pátého kola nastoupí zatím nejsilnější vyzyvatel - Crystal Palace totiž drží druhou příčku, přičemž před dvěma týdny vyplenil půdu obhájce titulu...

Je snadné říct, že je teprve začátek soutěže a není možné přednášet jakékoli závěry. To je samozřejmě pravda. K počátkům suverenity Manchesteru City však musíme zabřednout i do závěru sezóny minulé. V součtu s ní totiž svěřenci Manuela Pellegriniho vyhráli už deset ligových zápasů v řadě (!), což je klubový rekord. Jen čtyři klání pak stojí mezi vyrovnáním absolutního maxima Arsenalu z roku 2002.

Aktuální prvenství Citizens je zaslouženější o to víc, jakým způsobem k němu došlo. Čtyřikrát čistý štít, k tomu deset gólů - předloňský mistr je zkrátka nejlepší na všech frontách a poměrně nahlas se hovoří také o ambicích v Lize mistrů, kde bohatý klub dosud nepřekonal brány osmifinále.

Proti Crystal Palace se nicméně bude muset vypořádat s absencí svého nejlepšího hráče a také nejlepšího hráče měsíce srpna podle Eurofotbalu Davida Silvy. Ten si z reprezentace přivezl lehké zranění kotníku, jež ho z utkání vyřadí. Vedle něj si nezahraje ani trio Zabaleta, Clichy, Delph.

Naopak se tím spíš může debutu dočkat rekordní posila Kevin De Bruyne, jenž tak dostane příležitost na "svém" postu pod útočníkem. Na druhé straně naopak chybí další člen elitní sestavy měsíce Joel Ward, jenž si zhruba čtyři týdny nezahraje kvůli bolavému koleni.

Crystal Palace však může rovněž spoléhat vedle obranných řad i na ofenzivu. Útočník Connor Wickham sice zatím žádný průlom nezaznamenal, ale trojice za ním si vede náramně. Bakary Sako po příchodu skóroval v obou utkáních a taky Wilfired Zaha se jednou prosadil. Ten navíc patrně udělá prostor momentálně lepším Yannicku Bolasiemu a Jasonu Puncheonovi.

I oni se budou pokoušet o zopakování dubnového překvapení, kdy Orli vyklovali všechny tři body z domácího vzájemného klání právě s Man City. Předtím totiž sedmkrát v řadě zvítězili právě Citizens.
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
McCarthy - Kelly, Dann, Delaney, Souaré - Cabaye, McArtur - Sako, Puncheon, Bolasie - Wickham
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Hart - Sagna, Kompany, Mangala, Kolarov - Touré, Fernandinho - Navas, De Bruyne, Sterling - Agüero
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.25 - 3.80 - 1.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Norwich City - AFC Bournemouth  (sobota 16:00)
Po reprezentační přestávce se v Premier League mimo jiné odehraje taky první vzájemný střet dvou nováčků. Norwich ani Bournemouth zatím nedělají druhé lize na elitní scéně ostudu, spíš naopak. Oba celky mají po čtyřech kolech čtyři body a hoví si v poměrně klidném středu tabulky.

Obzvlášť absolutní novic mezi nejlepšími kluby Anglie Bournemouth si vede na výbornou. Po smolných a dost možná i nespravedlivých porážkách s Aston Villou a Liverpoolem bodovali svěřenci Eddieho Howea v senzačním zápase na West Hamu i s Leicesterem. V jeho kádru navíc střílí nejlepší kanonýr ligy Callum Wilson, jenž se postaral o čtyři z pěti gólů svého týmu.

Norwich utrpěl taktéž dost hořkou porážku - v úvodu ligy s Crystal Palace. Od té doby ale odehrál skvělé zápasy proti Sunderlandu i Stoke City; a až v posledních duelu proti Southamptonu Canaries prohráli. V tomto klání navíc přišli o obránce Stevena Whittakera, jenž se nechal hloupě vyloučit po dvou žlutých kartách. Zápas ho tak mine. Na debut se naopak těší Matt Jarvis.

Bournemouthu bude scházet hráčů hned několik - Max Gradel a Tyrone Mings se zranili shodně v minulém utkání proti Foxes, zatímco Charlie Daniels by po zranění v totožném zápase už mohl být k dispozici. Jinak by jej na levé obraně nahradil nově příchozí záplata Joe Bennet. Jiná posila Glenn Murray má šance na start o poznání vyšší.

Zápas bude částečně provázet zvláštní atmosféra. Nejen Saido Berahino totiž v závěru přestupového léta podnikl hloupou akci k vyjádření své nespokojenosti. Útočník Norwiche Lewis Grabban sice neprohlásil, že za klub už nikdy nenastoupí; zato však před zápasem ligového poháru v Rotherhamu opustil týmový hotel. Důvod? Norwich proti hráčově vůli odmítl tři nabídky od Bournemouthu.

Právě Cherries teď přijedou na Carrow Road v roli dobyvatele - a prozatím poněkud neúspěšného. Nevyhráli tam už desetkrát za sebou, což ve spojení s jejich cestování napříč různými patry anglického fotbalu znamená návrat do roku 1951!
Norwich City - pravděpodobná sestava:
Ruddy - Wisdom, Martin, Bassong, Brady - Dorrans, Tettey - Redmond, Hoolahan, Howson - Jerome
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Boruć - Francis, Elphick, Cook, Daniels - Ritchie, Surman, O'Kane, Pugh - Murray, Wilson
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.50 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
West Bromwich Albion - Southampton FC  (sobota 16:00)
Vzájemný souboj West Bromwiche a Southamptonu na první pohled nepatří k nejatraktivnějším zápasům kola, ba ani jeho sobotního programu. Přesto je na něm však něco zajímavého - v obou týmech jsou hráči, kteří si přáli před koncem letního přestupního termínu odejít do Tottenhamu...

Peprnější byla situace okolo Saida Berahina, jenž po ztroskotání transferu na svůj Twitter prohlásil, že už nikdy nenastoupí za West Brom. I přes tento šokující příspěvek by měl být anglický ofenzivní klenot připraven k utkání, což potvrdil i manažer Baggies Tony Pulis.

Podobně nespokojený byl i Victor Wanyama, jenž se rovněž oběma nohama viděl na White Hart Lane. I on však doplatil na skrblictví Spurs ve spojení s rostoucími finančními možnostmi Southamptonu vzkvétajícími díky televizním právům. On však měl alespoň dostatek rozumu, aby svůj žal nedával tak okatě na odiv.

Zpět ale k zápasu, jenž pro oba týmy znamená důležitý krok po první výhře v sezóně. Southampton rozstřílel oslabený Norwich, zatímco WBA využilo hned dvojí přesilovky, aby vyhrálo na hřišti Stoke City. Že ale nepůjde o žádnou hitparádu krásy deklaruje i statistika předchozích vzájemných zápasů - poslední čtyři vyprodukovaly jen tři branky.

West Brom sice není nikterak aktivní v ofenzivě, zato však patřil k těm nejaktivnějším v přestupovém období. Už tak dost početnou obranou řadu vyztužili ještě brankář Anders Lindegaard a stoper Jonny Evans z Manchesteru United. Oba by si rádi odkroutili debut; stejně jako zadák Southamptonu Virgil van Dijk.
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Lindegaard - Dawson, McAuley, Evans, Brunt - Fletcher, Yacob - Gardner, Morrison, McClean - Rondón
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
Stekelenburg - Soares, Fonte, Van Dijk, Targett - Wanyama, Romeu - Tadić, Davis, Mané - Pellé
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.20 - 3.40 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Watford FC - Swansea City  (sobota 16:00)
Nejhůře ze všech nováčků vstoupil do nové sezóny ambiciózní Watford a s dalšími posilami by si ekipa Quiqeho Florese ráda konečně připsala premiérovou výhru. Naopak Swansea už zvítězila dvakrát, dosud nepoznala hořkost porážky a právem jí náleží příčky ve špici tabulku.

Nedá se říct, že by Hornets odstartovali sezónu nějak zle. Jenomže za remízy naskakují body pomalu a fanoušci jsou nespokojení také se slabou produktivitou. Na tento fakt reagovali na Vicarage Road po svém - nákupem třech nových převážně ofenzivních hráčů na Deadline Day. V sobotu však bude k dispozici pouze středopolař Adlène Guédioura přicházející z Crystal Palace. Talentovaný Obbi Oularé z Brugg není v optimální fyzické kondici, nejzvučnější akvizici, Víctoru Ibarbovi, zase dělají potíže administrativní orgány.

"Ibarbo řeší problém s vízy. Není tady, trénoval s námi v prvních dnech, ale teď tu není," vysvětloval manažer Quique Sánchez Flores. Dále španělský stratég nemůže počítat už pouze s dlouhodobě zraněnými zadáky Lloydem Doyleym a Larsem Ekstrandem. Obranná fáze ale Watford momentálně netrápí. "Nemáme problém, když držíme míč. Hlavní problém nastává v poslední třetině hřiště. Málo jsme stříleli, musíme tvrdě pracovat, abychom to zlepšili," ví Flores.

Na druhé straně Swansea na Deadline pouze pustila nehrajícího Dyera do Leicesteru, nebyl totiž žádný důvod do velice vyváženého kádru nějak zasahovat. Mladý manažer Garry Monk si pochvaluje zdravou konkurenci v kádru. "Všichni bojují o místo v základu a je pro mě složité vybrat sestavu, protože všichni pracují dobře. Jsou to těžká rozhodnutí, ale tak by to v dobrém klubu mělo být," řekl někdejší vynikající stoper, jenž už bude mít k dispozici i Jeffersona Montera, který poslední utkání před reprezentační přestávkou kvůli drobnému zranění vynechal.

Dokáže Watford po více jak osmi letech vstřelit na svém vlastním stadionu gól v Premier League? Nebo Labutě naplní roli favorita a po velmi povedeném srpnu budou pokračovat v dobrých výkonech v září? To se dozvíme v sobotu odpoledne, zápas začíná v 16 hodin středoevropského času, na dodržování pravidel bude dohlížet rozhodčí Robert Madley.
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Gomes - Nyom, Cathcart, Prödl, Holebas - Behrami, Capoue - Anya, Ighalo, Jurado - Deeney
Swansea City - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Naughton, Fernández, Williams, Taylor - Ki (Cork), Shelvey - Ayew, Sigurdsson, Montero - Gomis
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.63 - 3.30 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Manchester United - Liverpool FC  (sobota 18:30)
Sobotní účet anglické Premier League načne trápící se Chelsea s Evertonem; šlágr pátého kola elitní soutěže však obstará jiný liverpoolský celek. Svěřenci Brendana Rodgerse vyráží na Old Trafford k slavného severoanglickému derby, dost možná největšímu utkání fotbalového Albionu. Manchester United s Liverpoolem vstupují do očekávaného duelu v podobně zkroušeném rozpoložení.

Reds, ti od řeky Mersey, mají za sebou dost rozpačitý vstup do letošní sezóny. Nepřesvědčivé hubené výhry nad Stoke a Bournemouthem následovala remíza s Arsenalem, aby konečně Lovren a spol. absolutně vybouchli doma proti West Hamu. Porážka 0:3 dokonale vykreslila, kde se nachází největší problémy slavného klubu.

Velká potíž tkví ve špatné hře ofenzivy. Dva góly ze čtyř zápasů, to vskutku není dobrá vizitka. Vidina lepších zítřků se skrývá i v návratu útočníka Daniela Sturridge, jenž už začal trénovat. K derby však připraven nebude. Mimo hru je kromě něj také dvojice Adam Lallana - Jordan Henderson, zatímco Philippe Coutinho stojí za červenou kartu.

Ještě více však fanoušci Liverpoolu lkají nad "tím nejvyšším". Brendan Rodgers se vpravdě netěší příliš velké oblibě, čemuž se vlastně ani není proč divit. Vedle špatné hry je nyní největším bodem nespokojenosti Dejan Lovren, který i přes nedůstojné výkony stále dostává přednost před Mamadou Sakhem. Minela proti Hammers by mu však mohla zlomit vaz.

Ani Manchester United není v optimální formě. Vlastně dosavadním průběhem Premier League proplouvá na vlas stejně jako Liverpool. Dvě výhry 1:0, bezgólová remíza a prohra. Red Devils zaslouženě nestačili na důslednou Swansea, přičemž stejně jako Liverpool mají velké problémy se střílením gólů.

Dali sice o jeden víc, ale ani tři branky není po čtyřech duelech dobrý počin. Viníkem - a také hlavním "zločincem" v očích fanoušků - je tentokrát útočník Wayne Rooney. Jeho střelecká krize v Premier League narůstá, nedal gól už 863 minut (!), a přestože mezitím překonal historický rekord v anglické reprezentaci, v lize chřadne. Kromě střelecké mizérie totiž nedokáže na hrotu předvést ani slušný výkon.

Zhruba v 11 hodin dopoledne však přišly z tábora United zprávy o tom, že anglický forvard zápas nestihne vinou zranění zadního stehenního svalu. Na hrot útoku tak Van Gaalovi zůstal novic Martial a, což je pravděpodobnější, univerzál Marouane Fellaini.

Přesto se Ďáblové před derby mohou těšit alespoň z jedné věci - David De Gea po přestupové grotesce s Realem Madrid podepsal na Old Trafford novou smlouvu a dá se očekávat, že nastoupí už proti Liverpoolu. Právě bídné zákroky Romera totiž stály United minimálně dva body proti Swansea.

Na debut se těší zmíněný Anthony Martial, jenž z Monaka přišel ukončit zmíněnou střeleckou krizi. Cenovka 36 milionů liber, která při bonusech může vystoupat až na astronomických 59 milionů, mu k tomu dodává dokonalé předpoklady; herní zkušenosti však nikoli. Devatenáctiletý mladík bude pro Premier League rozhodně zajímavou, avšak poměrně tajemnou atrakcí.
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Darmian, Smalling, Blind, Shaw - Schneiderlin, Schweinsteiger - Mata, Herrera, Memphis Depay - Fellaini
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Mignolet - Clyne, Škrtel, Lovren, Gomez - Can, Lucas, Milner - Firmino, Benteke, Ings
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.40 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Manchester City440010:012
2.Crystal Palace43018:59
3.Leicester City42208:58
4.Swansea City42207:48
5.Manchester United42113:27
6.Arsenal FC42113:37
7.Liverpool FC42112:37
8.West Ham United42029:66
9.Everton FC41215:45
10.Southampton FC41215:55
11.AFC Bournemouth41125:64
12.Aston Villa41124:54
13.Chelsea FC41126:94
14.Norwich City41125:84
15.West Bromwich Albion41123:64
16.Tottenham Hotspur40313:43
17.Watford FC40312:43
18.Stoke City40223:52
19.Newcastle United40222:52
20.Sunderland AFC40226:102

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2349)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele