Premier League - preview 38. kola

24.05.2015, 08:55, aktualizováno 24.05.2015, 08:55
Previews
K ligovému finále se hotoví také v Anglii, kde se už ovšem v závěrečném kole o moc hrát nebude. Hull zabojuje proti Manchesteru United o jiskru naděje na záchranu, Newcastlu by ale nakonec nemusela stačit ani remíza s West Hamem. O Evropskou ligu bude na Etihad Stadium bojovat Southampton, Tottenham klíčovou šestou příčku hájí na půdě Evertonu...
Stoke City - Liverpool FC  (neděle 16:00)
Steven Gerrard si těžko mohl přát horší rozlučku. Celá sezona byla pro Liverpool hořkým zklamáním, při své derniéře na Anfieldu utrpěli Reds ošklivou porážku 1:3 a do toho všeho ta ostudná kontraktová sága Raheema Sterlinga. Takhle to všechno skončit nemělo...

Tak jako tak populární Stevie G dnes napíše poslední kapitolu své 17leté kariéry v roli hráče liverpoolského FC a vydá se zkusit štěstí do zámoří. To, co se běžně vykládá jako Gerrardovo definitivní sbohem ostrovní kopané, je přitom jakž takž kulatým 710. soutěžním startem záložníka.

Gerrardovo vale se uskuteční na Britannia Stadium, kde defenzíva Reds už dvakrát po sobě třikrát inkasovala a má se tak za co revanšovat. Na druhou stranu, naposledy zde sehrála famózní thriller s přívětivým skóre 5:3. Něco takového by teď kapitánově rozlučce jistě slušelo.

Jestliže Liverpool uzavírá ročník, na který bude chtít ihned zapomenout, ve Stoke-on-Trent si libují. Mark Hughes si již zajistil druhé po sobě jdoucí umístění na parádní deváté příčce, a to v podstatě aniž by jakkoliv utrácel peníze. Potters navíc i celou sezonu zakončují na veselé notě, když prohráli jediné ligové klání z minulých šesti.

Agent Raheema Sterlinga v týdnu deklaroval, že udělá úplně vše pro návrat svého chráněnce zpět do Londýna, manažer Brendan Rodgers nicméně trvá na mladíkově plné koncentraci a nejspíš ho plánuje využít i v neděli. Včas do pořádku se naopak nestihne dát Balotelli.

Snad s ohledem na blížící se Euro jednadvacítek, kde má Jack Butland plnit roli jedničky, strávil poslední týdny Asmir Begović netradičně na lavičce; dnes se však očekává jeho opětovné povolání do akce. S otazníkem je nutno spojovat starty Peterů Crouche a Odemwingieho, problémy se zády sužují Irelanda.
Stoke City - pravděpodobná sestava:
Begović - Cameron, Muniesa, Shawcross, Pieters - N'Zonzi, Whelan - Walters, Adam, Arnautović - Diouf
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Mignolet - Can, Lovren, Škrtel - Ibe, Henderson, Gerrard, Moreno - Coutinho, Sterling - Lambert
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.50 - 3.60 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Arsenal FC - West Bromwich Albion  (neděle 16:00)
Arsenal se po dvou letech moření s předkolem Ligy mistrů konečně nebude muset namáhat a příští sezonu otevře rovnou jako účastník skupinové fáze milionářské soutěže. Za jistotou třetí příčky nicméně Gunners spíše doklopýtali a s ohledem na finále FA Cupu se zřejmě nebudou bůhvíjak přepínat ani nyní...

Arsenal má na poslední kolo a West Bromwich dosti živé vzpomínky: právě s Baggies před třemi lety sehrál ukázkový thriller, který mu po výhře 3:2 na The Hawthorns v dramatickém duchu přiklepl ono kýžené třetí místo. Tentokrát už to moc napínavé nebude. Gunners navíc Albionu čelí doma místo venku, a na Emirates Stadium ho porazili už třikrát po sobě, aniž by jedinkrát inkasovali.

Pro tápající Kanonýry bude momentálně zásadní prostě skórovat - co možná nejvíckrát. Wengerově partě se totiž podařil skoro až husarský kousek nevstřelit gól ve třech po sobě jdoucích vystoupeních před vlastním publikem a něco takového je zkrátka potřeba okamžitě odčinit. Oddych by možná před Wembley užil Olivier Giroud, jenž se neprosadil už v sedmi zápasech v řadě a viditelně trpí na nedostatek sebevědomí i energie.

Jeho posazení na jednu stranu nenahrává pokračující absence Dannyho Welbecka, na stranu druhou by mu ale mohlo nasvědčovat celkem vydařené cameo Thea Walcotta v minulém duelu se Sunderlandem. Duo Oxlade-Chamberlain a Debuchy již alespoň trénuje, na zápasovou zátěž to ale ještě nebude.

West Bromwich sedí na pohodlné 13. příčce a Tony Pulis si závěrečné kolo užije bez nutnosti přizpůsobovat se nějakým novým zraněním. Jedinou špatnou zprávou pro něho je, že brankář Ben Foster patrně se zraněným kolenem zmešká i první dva měsíce příštího ročníku.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Ospina - Bellerín, Koscielny, Mertesacker (Gabriel), Gibbs - Coquelin - Walcott, Ramsey, Cazorla, Rosický (Sánchez) - Giroud
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Myhill - Dawson, McAuley, Olsson, Lescott - Gardner, Fletcher, Yacob, Morrison, Brunt - Berahino
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 5.25 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Aston Villa - Burnley FC  (neděle 16:00)
Myšlenky všech, kteří jsou jakkoliv spjatí s Aston Villou, směřují jen a pouze k 30. květnu, kdy se odehraje finále FA Cupu, Burnley tak má dobrou příležitost, aby si svou labutí píseň v Premier League zapělo s vítězným tónem.

Na letošní ligový ročník bude chtít každý fanoušek Villans zapomenout co nejrychleji, přesto se koncem měsíce možná budou cítit jako králové anglické kopané. Duel ve Wembley proti favoritům z Arsenalu skrývá i šanci na pohárovou Evropu, to už je ovšem pouze přidaná hodnota, vždyť celek z Birminghamu čeká na trofej od roku 1996, kdy ve finále Football League Cupu porazili Leeds.

Chybí už jen krůček, a tak není divu, že si ve Villa Parku pořádně oddychli, když se ukázalo, že v posledním kole nemusí řešit záchranářské trable. Nikdo tak pár hodin po zápase tolik neprožíval zdrcující debakl od Southamptonu, který působí jako deklarace na jednu z nejhorších sezón v historii klubu. Zatímco v případě prohry "jen" vyrovnají nejhorší bodové počiny v Premier Leauge z let 2012 a 2014, zdá se takřka jisté, že letošní soupiska bude zapsána pod nejhorším útokem, který kdy Aston Villa měla, momentálně totiž ztrácí pět gólů na 36 zásahů z Division Two ročníku 1969/70.

A vše mohlo být ještě horší, kdyby se pod Sherwoodem neprobudil belgický sniper Benteke, který od začátku března vystřelil na branku soupeře čtrnáctkrát a jen ve třech případech neslavil trefu. To opět rozvířilo spekulace, že jeho 100. soutěžní zápas za midlandský celek pro něj bude posledním ve Villa Parku. Díky jeho formě a slovům Sherwooda o nástupu nejsilnější možné sestavy mohou diváci věřit v obnovení téměř osm let starých vzpomínek na čtyři domácí úspěchy v řadě. Přitom právě série během srpna až října 2007 naposledy obsahovala alespoň tři vítězství za sebou, nikdo z příznivců tak ani příliš neřeší, že všech pět letos pokořených hostů vsítilo vždy jen o gól méně.

Ne všichni ve vínovo-modrém však mají důvod k radostem. V Burnley už nějaký čas ví, že ani na druhý pokus nezvládli "nováčkovskou" sezónu v Premier Leauge. V mančaftu s nejmenším počtem výher a nejméně produktivním útokem tak vysloveně září jména Toma Heatona. Ten se dostal do červnového výběru Roye Hodgsona a brankář sestupujícího celku tam rozhodně není nedopatřením. Přestože měl hned po Grennovi z QPR nejvíce práce ze všech brankářů, dokázal devětkrát udržet čisté konto, z toho dvě během předešlých dvou kol, díky kterým nemusí jeho tým nutně skončit na poslední příčce.

Odsouzení k minimálně jednomu roku v Championship si Clarets vysloužili především až děsivě marnou koncovkou. Pokud se ve svém posledním vystoupení neprosadí, budou mít na svém vrubu hned polovinu ligových zápasů bez vstřelného gólu. A produkce gólů z posledních týdnů rozhodně úspěchu nenahrává - v osmi minulých zápasech si jedinou trefu připsal Ings, který by měl v létě klub opustit. Ani bilance výjezdů v rámci dvou let v Premier Leauge není zrovna lichotivá, když z 37 pokusů jen třikrát vyhráli a šestkrát remizovali.

V domácím dresu se pravdpodoboně neukáže lečící se Richardson, jehož vyhlídky na velké finále sezóny jsou přeci jen optimističtější. Téměř stejně je na tom Nathan Baker, smolař ze semifinále FA Cupu, ve kterém nuceně odehrál pouze 25 minut. Ani druhá strana nehlásí žádné nové marody, přesto by se do hry alespoň na pár minut mohl dostat nepříliš využívaný Steven Reid, pro kterého sobotou končí profesionální dráha fotbalisty.
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Given - Bacuna, Vlaar, Senderos, Lowton, Westwood, Cleverley, Delph, Agbonlahor, Benteke, Grealish
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Heaton - Trippier, Duff, Shackell, Mee, Boyd, Jones, Arfield, Barnes, Vokes, Ings
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.60 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Chelsea FC - Sunderland AFC  (neděle 16:00)
Chelsea jakožto jistý šampion Premier League vyhlíží poslední kolo s obrovským nadšením. Ať dopadne zápas se Sunderlandem jakkoli, John Terry po pěti letech konečně znovu zvedne nad hlavu pohár pro vítěze anglické ligy. Duel ozvláštní také pravděpodobná rozlučka Petra Čecha a možná i Didiera Drogby.

Jen Čech, Terry a Drogba byli u všech čtyřech titulů Chelsea v novodobé Premier League. A pro dva z nich bude možná zápas se Sunderlandem rozlučkovým. V případě českého brankáře tomu výrazně napovídá to, že Mourinho na tiskové konferenci zdůraznil "Čechovu roli v utkání, ať už jakoukoli". O všem rozhodne jeho zdravotní stav - pokud Čech nebude stoprocentně fit, dočkáme se ho patrně v posledních minutách coby netradičního náhradníka.

Podobně je na tom i nejlepší fotbalista Premier League Eden Hazard, který v týdnu podstoupil operaci tří zubů moudrosti. Stoprocentně mimo hru jsou Ramires, Oscar, Kurt Zouma a Cesc Fábregas. Naopak se do hry vrací Willian.

Ani Sunderland nemá ve stoprocentním stavu část své gólmanské enklávy. Jednička Costel Pantilimon si poranil, a uvolní tak místo odpadlíkovi letošní sezóny Vitovi Mannonemu. Dalšími raněnými jsou Jordi Gomez, Wes Brown a Liam Bridcutt. Danny Graham je pak nejistý vinou bolavého kotníku.

Uvolněnosti utkání napomůže i jistá záchrana Sunderlandu, kterou si Mackems definitivně zajistili překvapivou remízou na půdě třetího týmu Premier League Arsenalu. Dick Advocaat tak svůj nelehký úkol na lavičce severoanglického klubu splnil a po závěrečném hvizdu neudržel slzy na krajíčku.

Jeho odkaz v Sunderlandu bude možná prodloužen i v další sezóně; Advocaat dostal od vedení nabídku prodloužení smlouvy. Sám holandský kouč se však o své budoucnosti rozhodne až po sezóně právě probíhající. I kdyby u mužstva skončil, bude vzpomínán jen pozitivně - vždyť z dosavadních osmi utkání získal skvělých 12 bodů (počet, na který se předtím Poyet zmáhal 17 zápasů).

Díky komfortnímu rozpoložení obou celků dost možná v utkání uvidíme řadu neokoukaných tváří. José Mourinho kromě Rubena Loftus-Cheeka oznámil i nominaci 18letého ofenzivního univerzála Jeremieho Bogy, který dosud za A tým v soutěžním zápase nenastoupil. Debutu v Premier League by se mohl dočkat i 19letý obránce Andreas Christensen, jenž si už odkroutil duely obou anglických pohárů.

Na první zápas v seniorském týmu se těší i 21letý křídelník Sunderlandu Duncan Watmore, který letos v juniorské Premier League nastřílel 11 gólů. Debut za A mužstvo by si rád odbyli i 19letý obránce Thomas Robson a 20letý záložník Liam Agnew.
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Čech (Courtois) - Ivanović, Cahill, Terry, Azpilicueta - Loftus-Cheek, Matić - Rémy, Willian, Hazard (Cuadrado) - Diego Costa
Sunderland AFC - pravděpodobná sestava:
Mannone - Jones, O'Shea, Coates, Van Aanholt - Larsson, Rodwell, Johnson - Defoe, Fletcher, Wickham
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 5.25 - 9.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Everton FC - Tottenham Hotspur  (neděle 16:00)
S posledním kolem obvykle nadchází čas bilancování a Tottenham i Everton při něm budou zvažovat určitě více mínusů, než by si bývali byli před začátkem sezony přáli. Toffees jsou desátí a v tabulce fair play zřejmě prohrají souboj s West Hamem o Evropskou ligu; to Spurs si poháry sice zahrajou, ale umístění mimo top5 těžko budou pokládat za úspěch...

Jak už se poslední dobou stalo tradicí, Alistair Mann se na stránkách BBC u příležitosti konce sezony vytasil s brilantní básničkou na místě obvyklého preview, a jejím ústředním motivem je právě vyjmenovávání kladů i záporů.

Obě strany přitom dají dohromady docela hezkou řádku pozitiv, to ne že ne.

Everton - ačkoliv získal o 22 bodů méně než loni - se například může utěšovat kometou Johna Stonese, další 20gólovou sezonou Romelua Lukakua, potažmo demolicí Manchesteru United nebo Jagielkovou výstavní trefou na liverpoolském Anfieldu.

Kohouti se naproti tomu budou s radostí odvolávat na jedno pohárové finále ve Wembley, zvládnuté domácí derby s Arsenalem, jejich úhlavními rivaly ze severního Londýna, úžasných pět gólů v síti do té doby zcela suverénní Chelsea a raketový vzestup Harryho Kanea. Právě mladý útočník dnes potřebuje alespoň jednou zavěsit, aby vyrovnal rekordní počet ligových branek v jedné sezoně Premier League sdílený trojicí Sheringham-Bale-Klinsmann (21).

Tottenham zvládl úplnou ligovou koncovku už čtyřikrát po sobě a mírným favoritem by teoreticky mohl být i nyní na Goodison Parku. Čaru přes rozpočet nicméně Pochettinovi dělají obránci: jmenovitě suspendovaný Chiriches a zranění Walkers s Benem Daviesem. Brad Friedel se nejspíš postaví do branky, aby se na sklonku kariéry ve 44 letech stal nejstarším hráčem v dějinách PL.

Roberto Martínez nebude moci využít služeb Aarona Lennona, jenž u řeky Mersey hostuje právě z Tottenhamu. Poprvé od měsíce ledna by se do utkání mohl zapojit doposud marodný a zanedlouho pravděpodobně žádným kontraktem vázaný Sylvain Distin.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Howard - Coleman, Stones, Jagielka, Galloway - Barry, McCarthy - Mirallas, Barkley, Osman - Lukakau
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Dier, Fazio, Vertonghen, Rose - Mason, Bentaleb - Lamela, Eriksen, Chadli - Kane
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.38 - 3.60 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Hull City - Manchester United  (neděle 16:00)
Steve Bruce ještě nikdy neporazil Manchester United, ať už proti němu vytáhl v čele jakéhokoliv klubu. Taková je stará pravda, která se étery Premier League rozeznívá už pěknou řádku let, a zrovna dnes ji manažer Hullu uslyší dvojnásob nerad. Jeho Tigers totiž nepotřebují nic menšího než vítězství k alespoň určité šanci na záchranu...

Matematika hovoří jasně, Newcastle má na Hull dvoubodový náskok a stačí mu tedy uhrát výhru, aby se nemusel ohlížet. Na druhou stranu, vzhledem k jasně lepšímu skóre by při vlastní výhře Tigers snažila i jen jakákoliv stračí ztráta.

Už teď je tedy sice jisté, že rok 2009 se opakovat tak úplně nebude. Tehdy Phil Brown bujaře oslavoval skutečnost, že jeho Tigers prohráli, ale díky stejně špatnému výsledku Newcastlu stejně nespadli. Aktéři přímého a čistě dvouhlavého boje o záchranu nicméně zůstávají.

Proti Hullu v tuhle chvíli hovoří skutečně ledacos. Steve Bruce, hráčská legenda Manchesteru United, začal svůj nešťastný osobní příběh psát už v prosinci 2002 jako lodivod Birminghamu. Dohromady si teď na Red Devils vylámal zuby už 20krát. A nejde přitom jenom o osobu manažera. Také sami oranžoví jsou historicky znevýhodněni; v květnu totiž nevyhráli zatím ani jeden ze zápasů Premier League.

O prolomení této mizérie by se teoreticky mohla pokoušet nezměněná zahajovací jedenáctka. Suspendovaný zůstává Jake Livermore poté, co byl pozitivně testován na kokain.

Důvodem, proč v tomto preview vůbec neřeším Manchester United, je jeho prostá vyklidněnost. Van Gaalova parta se již zaboha nehne ani nahoru ani dolů a může se tak těšit na předkolo Ligy mistrů. Ďáblové se přitom v minulých dvou kolech alespoň jakž takž, pomocí čtyř bodů, zvládli oklepat z předcházejících tří direktů v řadě.

Nizozemský generál možná bude muset mezi tři tyče postavit Víctora Valdése, reálně totiž hrozí, že se David De Gea nestihne zotavit z nataženého zadního stehenního svalu. Koňar už naopak netrápí Waynea Rooneyho, u něhož se na rozdíl od Evanse či Shawa všeobecně očekává návrat do zahajovací jedenáctky.
Hull City - pravděpodobná sestava:
Harper - Dawson, Chester, McShane - Elmohammady, Huddlestone, Meyler, Quinn, Brady - Jelavić, N'Doye
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Valencia, Smalling, Jones, Rojo - Herrera, Blind, Di María - Mata, Rooney, Young
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.30 - 3.75 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Leicester City - Queens Park Rangers  (neděle 16:00)
Chelsea ve stejný čas oslaví titul; ještě větší euforie nicméně dost možná bude panovat v Leicesteru. Foxes se minulý týden definitivně zachránili, dokonali fantastický great escape a v domácí ligové derniéře vyzvou Queens Park Rangers. Ti se naopak s ligovou příslušností minimálně na rok rozloučí...

Je čas odměnit fanoušky. Leicester prožil z větší části naprosto děsivou sezónu, kterou si příznivci nováčka Premier League museli regulérně odtrpět. Srpen, říjen, listopad, únor, březen. Pět měsíců, ve kterých si Lišky nepřipsaly jediné vítězství - největší krizi si vybraly mezi koncem září a prosince, kdy nedokázali zvítězit 13 utkání v řadě.

Po třicátém kole ztráceli na záchranu 7 bodů. V reportáži utkání s Tottenhamem jsem skepticky psal, že z nadcházejících 9 zápasů jich musí pro minimální naději na udržení vyhrát pět. Leicester však předvedl jeden z nejúžasnějších závěrů v historii Premier League, požadovaný počet stihl nasbírat už za šest zápasů, a pokud proti QPR uhraje alespoň remízu, podaří se mu vskutku dějinný počin. Získat v posledních 9 kolech více bodů než v předchozích 29...

Rangers něco podobného bohužel nedokázali. Od dubnové výhry 4:1 na půdě WBA se nedokázali vypořádat s náročným losem a další vítězství přidali pozdě. Skalp zoufalého Newcastlu už z jejich hlediska vůbec nic neznamenal. I přes jistý sestup se nicméně manažer Chris Ramsey dočkal překvapivého prodloužení kontraktu až do léta roku 2018.

Leicester kazí radost z úspěchu situace okolo Dannyho Simpsona. Někdejší hráč Newcastlu měl být v klubu oporou, avšak očekávání nenaplnil a nyní je dokonce trestně stíhán za napadení. Kromě něj bude v zápase chybět na jedné straně David Nugent a Matty James, na druhé pak Rob Green a Steven Caulker.
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Huth, Wasilewski, Morgan - Albrighton, King, Cambiasso, Schlupp - Mahrez - Ulloa, Vardy
Queens Park Rangers - pravděpodobná sestava:
McCarthy - Onuoha, Dunne, Hill, Yun - Phillips, Barton, Henry, Hoilett - Fer - Austin
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.60 - 4.33 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Manchester City - Southampton FC  (neděle 16:00)
Poslední kolo Premier League je každoročně přehlídkou napínavé a skvělé podívané, která se nahromadí v jeden jediný vysílací čas. Od čtyř hodin našeho času proti sobě na Etihad Stadium vyběhnou týmy Manchesteru City a Southamptonu. V jednom z mála utkání, kde opravdu ještě o něco jde. V utkání se navíc s Premier League definitivně rozloučí jeden z nejlepších hráčů její historie Frank Lampard.

Ten pravý náboj posledního kola "kazí" suverenita Chelsea a naopak nekvalita QPR a Burnley. Shodou náhod je navíc rozhodnuto i o umístění na druhé, třetí a čtvrté příčce. Opravdová bitva se tak svede jen o třetí sestupové místo a o účast v Evropské lize.

Citizens mohou nastoupit v klidu a pohodě. Dobrá forma posledních týdnů je stoprocentně ukotvila na druhé pozici a nápor ze zadních pozic zůstal odražen. Jediná podstatná věc týkající se movitého celku se tak ukrývá v ligové derniéře Franka Lamparda.

Geniální záložník se loučí neuvěřitelných 20 letech strávených v Premier League, z nichž necelých 6 strávil ve West Hamu, 13 v Chelsea a tu poslední v Manchesteru City. Třikrát anglickou soutěž vyhrál. Doposud odehrál 608 utkání (2. nejvyšší počet v historii PL), nastřílel 176 gólů (4. nejvyšší počet) a u 96 asistoval (3. nejvyšší počet), což z něj dělá 3. nejproduktivnějšího hráče historie PL po Alanu Shearerovi a Waynu Rooneym.

Aktuálně sedmému Southamptonu naopak stále kráčí docela o hodně - o Evropskou ligu. Ke kvalifikaci do ní potřebuje udělat lepší výsledek na hřišti Manchesteru City, než udělá šestý Tottenham na půdě Evertonu. Popřípadě vyhrát a doufat, že Liverpool nevyhraje ve Stoku. Avšak i když se nic z toho to nepodaří, stále mohou Saints spoléhat na triumf Arsenalu v FA Cupu proti Aston Ville. V tom případě by totiž do Evropy postupovalo z ligy hned sedm týmů.

Ať tak nebo onak, Saints mají za sebou skvostnou sezónu, především vzhledem k letnímu výprodeji, který klub postihl. Ronald Koeman zaslouží za svoji práci obrovské uznání.

V posledním zápase mu bude chybět gólmanská jednička, naopak Kelvin Davis už se těší jubilejní třístý zápas za Southampton. Hrát nebudou Dušan Tadić a Morgan Schneiderlin. Příliš brzy je na Jaye Rodrigueze, který se sice konečně vrátil k tréninku, ale utkání si zahraje až v letní přípravě. Manchester City opět postrádá Samira Nasriho a Fernanda.
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Hart - Zabaleta, Demichelis, Mangala, Kolarov - Touré, Fernandinho - Milner, Lampard, Silva - Agüero
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
K. Davis - Clyne, Fonte, Alderweireld, Bertrand - Wanyama, Davis - Mané, Ward-Prowse, Long - Pellé
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 4.50 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Newcastle United - West Ham United  (neděle 16:00)
Rozdíl mezi čtrnáctým a posledním celkem letošní sezóny může za určitých konstelací činit pouhých pět bodů, přesto se na poslední sestupovou otázku ptají jen dva. Lépe postavený Newcastle má hratelnějšího soupeře, při výsledcích pod Carverem si ale žádný fanoušek nemůže být jist úspěchem.

John Carver se posunul z role asistenta na post manažera od Nového roku a z týmu, který uzavíral první polovinu tabulky dokázal vykouzlit s přehledem nejhorší mužstvo v Premier Leauge. I dlouho se trápící nenáviděný sok ze Sunderlandu stihl za tu dobu získat o osm bodů více, i nejhorší defenzíva londýnských QPR inkasovala v roce 2015 o gól méně, a jen čtveřice klubů, mezi nimi West Ham, vsítila méně branek.

Jak slastně by se asi v nedělní podvečer cítil Sam Allardyce, který v lednu 2008 s výrazně lepšími výsledky přišel St. James Parku o práci, kdyby svým úspěchem poslal Magpies do nižších vod anglické kopané. Jak už ale bylo naznačeno, ani on se od silvestrovské noci nemá příliš o co opřít, když získal pouze o šest bodů více než jejich poslední letošní soupeř.

Přesto stále bojuje o velmi slušnou desátou příčku, stačí přitom uspět nad týmem, který na vítězství čeká deset kol, to se Newcastlu naposledy "povedlo" při sestupu v roce 2009, kdy se o jediný bod zachránil, kdo jiný, Hull City. Tragický Carver píše jediné vítězství z devíti domácích zápasů, poslední kolo přitom hráči Magpies vyhráli naposledy v roce 2006, když jedinou brankou zdolali už jistého mistra z Chelsea.

Hammers nicméně reaguje neméně mizernou bilancí, poslední vítězství na hřišti soupeře totiž přišlo 2. prosince. Na druhou stranu proti současným pěti nejslabším článkům ligy nikdy neprohráli, připsali si šest vítězství a tři remízy. Od návratu Newcastlu do první ligy pak na jejich hřišti ze čtyř zápasů prohráli jediné, při posledních dvou návštěvách tu současná dvojka týmu, Jussi Jääskeläinen, nepustila za svá záda nic.

Domácím by se mohl vrátit Williamson, de Jong a v základní sestavě se možná ukáže i Cissé. Na druhé straně se po úmrtí v rodině vrátil k týmu Kevin Nolan, který při možné shodě okolností může svým stým gólem v kariéře potopit do druhé ligy tým, v jehož dresu si oblékl kapitánskou pásku.
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Krul - Janmaat, Coloccini, Williamson, Dummett, Colback, R. Taylor, Ayoze, Sissoko, Cabella, Cissé
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Adrián - Jenkinson, Burke, Reid, Cresswell, Kouyaté, Song, Noble, Downing, Cole, Valencia
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 4.00 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Crystal Palace - Swansea City  (neděle 16:00)
Kdybyste se vrátili o pouhou dekádu dozadu, našli byste Swansea, kterak oslavuje postup z úplného dna Football League, do třetí nejvyšší soutěže. Letos mají Velšané už s jedním zápasem v kapse zajištěnou vynikající osmou příčku a rekordní počet bodů v éře Premier League. Vyrovnání Toshackových báječných osmdesátek už z toho sice nebude, ale kdo by se proboha čílil?

Značný progres zaznamenalo také Crystal Palace. Jestliže před oněmi deseti lety Eagles sestupovali, letos mají na sestupovou zónu pohodlný 11bodový náskok, a pokud se dnes vyhnou porážce, stanoví si rovněž bodové maximum, co se 38zápasového formátu elitní anglické soutěže týče. Oba manažeři jsou v důsledku toho jedněmi z těch nejlepších, jaké jsme na jaře sledovali při práci.

Garry Monk se vypořádal s odchodem Wilfrieda Bonyho a i bez okamžitého přivedení náhrady dohrává sezonu s pěti výhrami z posledních osm kol. Jeho protějšek Alan Pardew zase po svém příchodu na místo Neila Warnocka obrátil kurz Crystal Palace, jež zachránil mimo jiné skrze devět vítězství. Do jeho lednového přikvačení na scénu se Eagles museli spokojit s pouhými třemi.

Bývalý manažer Newcastlu se již nechal slyšet, že má pro závěrečný ligový víkend k dispozici plnou sestavu. Do branky se opět postaví Wayne Hennessey, aby nehrozilo, že se Julián Speroni těsně před svou blížící se rozlučkovou exhibicí nedej bože zraní.

Labutě se musejí v úplné cílové rovince obejít bez služeb svého nejlepšího hráče sezony dle fanoušků Ki Sung-yuenga, který se zotavuje z menší operace kolena. Ojedinělou příležitost by mohli dostat jinak okrajoví aktéři jako Leon Britton (spolu s Monkem jediný pamětník onoho postupu do League One), Jay Fulton nebo Modou Barrow.
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Hennessey - Ward, Dann, Delaney, Souaré - Jedinak, Ledley - Zaha, Puncheon, Bolasie - Murray
Swansea City - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Rangel, Fernández, Williams, Taylor - Cork, Britton (Shelvey) - Dyer (Barrow), Sigurdsson, Montero - Gomis
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.60 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Chelsea FC37259370:3184
2.Manchester City37237781:3876
3.Arsenal FC37219767:3572
4.Manchester United37209862:3769
5.Liverpool FC371881151:4262
6.Tottenham Hotspur371871257:5361
7.Southampton FC371861354:3160
8.Swansea City371681346:4856
9.Stoke City371491442:4451
10.Everton FC3712111448:4947
11.West Ham United3712111444:4547
12.Crystal Palace371291646:5145
13.West Bromwich Albion3711111537:4744
14.Leicester City371081941:5438
15.Sunderland AFC377171330:5038
16.Aston Villa371081931:5638
17.Newcastle United37991938:6336
18.Hull City378101933:5134
19.Burnley FC376121927:5330
20.Queens Park Rangers37862341:6830

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1217)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele