Premier League - preview 35. kola

23.04.2016, 08:48, aktualizováno 25.04.2016, 08:34
Previews
Pondělní dohrávka anglické ligy nás zavede na půdu Tottenhamu. Ten čeká utkání s West Bromwichem Albion, proti němuž potřebuje uspět, aby stále držel alespoň teoretickou naději na dohnání vedoucího Leicesteru City...
Tottenham Hotspur - West Bromwich Albion  (pondělí 21:00)
Před Tottenhamem je obrovská výzva. Leicester hodil Kohoutům pořádnou rukavici a je na nich, zda ji dokážou znovu zvednout. Svěřenci Mauricia Pochettina vzhlíží na lídra tabulky ze vzdálenosti osmi bodů, je tak nasnadě, že už si ve zbylých čtyřech utkáních nesmí dovolit ani jednu jedinou ztrátu. V pondělní dohrávce je čeká West Bromwich, houževnatý tým Tonyho Pulise, který nepatří právě k oblíbeným soupeřům Tottenhamu...

Už první vzájemný zápas této sezóny přinesl pro Spurs ztrátu dvou bodů - a to mohli být ještě rádi, že Hugo Lloris ve druhém poločase zachránil neuvěřitelným reflexivním zákrokem alespoň remízu 1:1. Z posledních pěti vzájemných měření sil zvítězil Tottenham jenom jednou; totéž platí dokonce i o pěti minulých klání na White Hart Lane. Doma posledně s WBA dokonce prohrál.

Tentokrát však musí bodovat naplno. Leicester opět odskočil na osm bodů, a i když mají Kohouti právě tenhle zápas k dobru, musí ztrátu stáhnout na pět. Jakýkoli jiný výsledek by znamenal, že Foxes bude v posledních třech kolech Premier League stačit jediné vítězství. A to by takřka jistě znamenalo definitivní konec nadějí Tottenhamu; i přesto, že lídr ve zbytku ročníku potká samé papírově silné soupeře - Manchester United, Everton a Chelsea.

Z hlediska aktuální formy se však Tottenham nemá dnes čeho obávat. Před týdnem v úžasném výkonu zničili 4:0 Stoke City, čímž jen navázali na výhru 3:0 proti Red Devils. V jejich kádru navíc září nejlepší střelec ligy Harry Kane (24 branek) i čerstvě oceněný nejlepší mladý hráč sezóny Dele Alli. A právě oni by měli být tím elementem, jenž otevře obvykle skálopevnou defenzivu Pulisova West Bromwiche.

Asi není potřeba připomínat, že Baggies především na hřištích soupeřů umí postavit dokonale destruktivní zeď. Třebaže to znamená absolutní rezignaci na jakékoli útočné snažení, jsou schopni vynulovat leckoho. Nedávno podobným způsobem vyhráli na půdě Evertonu, obrali dokonce Leicester a zuby si na nich vylámal i Sunderland. Dost se na nich natrápil před dvěma týdny taky Manchester City.

Náročnému venkovnímu utkání by měla odpovídat i sestava WBA. Zranění jsou pouze Morrison s Bruntem, takže Pulis může nasadit takřka plnou polní. Tříčlenný záložní val ve složení Fletcher - Yacob - Sandro by se měl pokusit alespoň částečně utlumit obrovský talent Tottenhamu, který uprostřed pole má. Otazník visí nad pozicí útočníka, kde může nastoupit Rondón i Berahino (při této variantě by mohl na křídle hrát Gardner). Sestava Spurs je naproti tomu jasná jako slunce - i díky vyprázdněné marodce.
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Walker, Alderweireld, Vertonghen, Rose - Dier, Dembélé - Lamela, Alli, Eriksen - Kane
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Foster - Dawson, McAuley, Olsson, Evans - Fletcher, Yacob, Sandro - Sessegnon, Rondón (Gardner), Berahino
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.22 - 7.00 - 15.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sunderland AFC - Arsenal FC  (neděle 15:05)
K duelu dvou nejzkušenějších trenérů v Premier League se schyluje v neděli na Stadium of Light. Arsene Wenger se Samem Allardycem by dali dohromady více než tisícovku odkoučovaných zápasů, a proto bude zajímavé sledovat, kdo bude mít navrch. Pro oba muže jde bezesporu o klíčový duel - Sunderland se horko těžko zachraňuje, pro Arsenal zase totéž platí ve vztahu k přímé kvalifikaci do Ligy mistrů...

Kanonýři zatím v cílové rovince spíše klopýtají, když z posledních pěti utkání rovnou tři zremizovali, to však neplatí pro samotného Alexise Sáncheze. Právě jeho dva góly a stále se zvedající forma v týdnu inspirovaly Arsenal k povinné výhře nad West Bromwichem.

To Black Cats před sebou žádnou dohrávku neměli, a tak v týdnu s klidem a úsměvem na tváři vstřebávali klíčovou sobotní výhru nad Norwichem, který má takto v boji o záchranu rázem na kahánku. Sunderland však stále potřebuje umazat jednobodové manko (přičemž má zápas k dobru), takže ani omylem nemá vše odpracováno.

Když se v prosinci oba kluby potkaly na Emirates Stadium poprvé, leccos bylo jinak. Arsenal si hravě dokráčel k výhře 3:1 (kterou o pár dní později zopakoval i v rámci FA Cupu), činil tak za gólové pomoci Oliviera Girouda - aktuálně čekajícího na gól od 13. ledna! - a dělal si slušné naděje na titul. Po daném víkendu ostatně ještě vedl Manchester City, pouze o dva body a se zápasem navrch před Leicesterem a právě Arsenalem. Teď už se v červené části Londýna o vavřínech raději nesní.

Další velkou změnou oproti začátku prosince je role Alexe Iwobiho - mladý nigerijský reprezentant nyní pravidelně startuje a počítat do základní sestavy se s ním dá i na Stadium of Light. To pokud se Arsene Wenger nerozhodne rotovat, potažmo darovat první letošní start Jacku Wilshereovi. Kondičku již nabírají také Tomáš Rosický se Santim Cazorlou, pro ně však áčko zřejmě ještě nebude.

Do nominace Sunderlandu se po nemoci vrátil Jack Rodwell, do postele však s nějakým zákeřným virem naopak čerstvě upadl Jeremain Lens. Kotník trápí DeAndreho Yedlina, mezitímco Fabio Borini by měl být v pohotovosti navzdory patáliím s holenní kostí.
Sunderland AFC - pravděpodobná sestava:
Mannone - Yedlin, Kaboul, Koné, Van Aanholt - Kirchhoff - Borini, Cattermole, M'Vila, Khazri - Defoe
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Čech - Bellerín, Koscielny, Mertesacker, Monreal - Coquelin, Elneny - Sánchez, Özil, Iwobi (Wilshere) - Welbeck (Giroud)
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.25 - 4.20 - 1.67
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Leicester City - Swansea City  (neděle 17:15)
Dilly ding, dilly dong! Leicester je stoprocentním účastníkem příštího ročníku Ligy mistrů! Neuvěřitelný úspěch provinčního celku z East Midlands je však jen začátkem impozantního tahu za nesmrtelností. Aby Leicester dotáhl jízdu za šokujícím titulem, potřebuje z posledních čtyř zápasů získat osm bodů. Tři z nich touží ukrojit doma proti Swansea.

Trvalo to 34 kol, ale stálo to za to. Z Claudia Ranieriho definitivně spadlo napětí, už i on si nejspíš uvědomil, čeho s loňským otloukánkem dosáhl. A nyní poprvé osobně přiznal, že Leicester chce ligovou trofej pro sebe. Bez Jamieho Vardyho však před ním stojí dosud nepoznaná výzva. Dokážou Foxes svého elitního střelce nahradit?

Hlavní břímě padá na Leonadra Ullou, který vykartovaného kanonýra pravděpodobně nahradí na hrotu útoku. Devětadvacetiletý Argentinec vstřelil v letošní sezóně pouze čtyři branky, ale poslední dvě byly zatraceně důležité. Ulloa sestřelil Norwich a před týdnem uzavřel bláznivý kontroverzní zápas s West Hamem.

Je to sice trošku nefér, ale tenhle zápas bude prakticky pouze o Leicesteru. Patrně jen fanoušky Swansea bude zajímat i jeho sparingpartner, přičemž se nám opět nabízí pěkná příhodná bajka bez poučného konce. Labutě jsou na čtyřiceti bodech - bez šance sestoupit - bez šance zasáhnout do bojů o poháry - a jejich role tkví v tom, zda Lišky jejich útlé krky zakousnou, nebo ne.

Sázel bych na variantu číslo jedna. Swansea je zachráněná už od předminulého klání s Chelsea a hned první duel s jistotou v zádech skončil jasnou porážkou 0:3 od nabuzeného Newcastlu. Pokud hraje roli motivace, nemůže se velšský klub s Leicesterem vůbec měřit.

3:0 ostatně skončilo i předchozí vzájemné měření sil těchto dvou celků, Swansea přitom na Librty Stadium inkasovala porážku rozdílem tří gólů za poslední tři sezóny už pouze od Arsenalu, Chelsea a Manchesteru United.

Co se týče absencí, je to poměrně nuda. Vyjma Vardyho suspendace už je mimo hru pouze Nathan Dyer, jenž v Leicesteru hostuje právě ze Swansea. Guidolinova ekipa s naopak rozšíří o uzdravené Leona Brittona a Jacka Corka.
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Simpson, Morgan, Huth, Fuchs - Mahrez, Drinkwater, Kanté, Albrighton - Okazaki - Ulloa
Swansea City - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Rangel, Fernández, Williams, Taylor - Cork, Fer - Ayew, Sigurdsson, Montero - Paloschi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.70 - 3.75 - 5.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Manchester City - Stoke City  (sobota 13:45)
V hlavách všech hráčů i fanoušků Manchesteru City je semifinále Ligy mistrů proti Realu Madrid, který na Etihad Stadium přijede už v úterý. Ještě předtím se však na půdě Citizens představí jeden ligový soupeř. Stoke City má za sebou dvě potupná představení, jež deprimovaná obrana odnesla vždy čtyřgólovým nášupem. A vzhledem k tomu, že tým Manuela Pellegriniho má nejlepší formu za dlouhé měsíce, můžeme se klidně dočkat do třetice.

Proti Stoke patrně nastoupí do určité míry improvizovaná sestava, ale nedá se očekávat, že City vezme zápas na lehkou váhu. Spoléhat na to, že příští sezónu Ligy mistrů si Agüero a spol. zajistí vítězstvím v letošním ročníku, by bylo značně troufalé. A pátý Manchester United je od městského rivala pouze dva body vzdálen - Citizens proto musí domácí utkání zvládnout.

Manuel Pellegrini ostatně před utkáním zdůraznil, že nejlepší způsob, jak se na těžký zápas s Realem připravit, je ‚porazit Stoke, vstřelit góly a udržet čisté konto‘. Potters navíc mají co vracet, jelikož v prosinci na jejich půdě prohráli poměrně hladce 2:0. A v minulé sezóně od nich dokonce utrpěli první domácí porážku za dobu, kdy se kluby scházejí v Premier League.

Do kádru Citizens se po pauze vrací trojice Bacary Sagna, Gaël Clichy a David Silva - dá se však předpokládat, že si je Pellegrini pošetří na úterní zápas a do hry půjdou třeba z lavičky. Definitivně zpátky už je alespoň Raheem Sterling. Zraněný je tak pouze Samir Nasri.

Stoke City v utkání už prakticky nemá o co hrát. Ještě před měsícem reálně atakovali příčky zajištující účast v Evropské lize, ale po domácí remíza se Swansea a zmíněné dvě drtivé porážky od Liverpoolu a Tottenhamu je z této vřavy nadobro vyřadily.

Svěřenci Marka Hughese tak bojují především o prestiž a navrácení přízně fanoušků, kteří po nedávných výkonech (především v defenzivě) radost rozhodně nemají. Ke zlepšení nepomůže levý bek Erik Pieters, jenž dnes dokončí dvouzápasový karetní trest. Mimo hru je také zraněný Xhedran Shaqiri.
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Hart - Zabaleta, Kompany, Otamendi, Kolarov - Fernandinho, Delph - Navas, De Bruyne, Sterling - Agüero
Stoke City - pravděpodobná sestava:
Given - Cameron, Shawcross, Wollscheid, Muniesa - Whelan, Imbula - Diouf, Affelay, Arnautović - Joselu
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.30 - 6.00 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AFC Bournemouth - Chelsea FC  (sobota 16:00)
Chceme se dotáhnout na Chelsea - zní z útrob stadionu Bournemouthu, který musel čekat dlouhých 34 kol, aby na své půdě konečně vyzval anglického šampiona. Kdo by to byl řekl, že v případě vítězství mohou Cherries zvučného soupeře bodově dotáhnout. Je tomu tak. Chelsea zažívá příšernou sezónu, zatímco Bournemouth nemůže být spokojenější.

A to i proto, že v prosinci na půdě úřadujícího mistra zvítězil. Není divu, že se na jihu Anglie už nemohou dočkat. "Právě zápas na Stamford Bridge pro nás byl v premiérové sezóně zlomový," vzpomínal manažer Cherries Eddie Howe. "Nezáleží, jaké cíle teď klub má. Je to Chelsea. A my chceme, aby si naši fanoušci tenhle zápas užili," podotkl mladý manažer. A především o zážitcích bude závěr sezóny pro Bournemouth.

Zasloužili se o to už v březnu, kdy vyhráli tři zápasy v řadě a definitivně se odpoutali ode dna tabulky. Před dvěma týdny navíc na hřišti Aston Villy dovršili hranici čtyřiceti bodů, která pomyslně zaručuje udržení. Ostatně čtyři zápasy před koncem ligy je nejbližší namočený konkurent vzdálen 10 bodů, Cherries si tak mohou již skutečně vydechnout.

Přesto ještě nechtějí sezónu zabalit, a především v utkáních na domácí půdě ne. Bournemouth vyhrál jen 5 klání na Goldsands; pouze Everton, Sunderland a Aston Villa jich vyhrála méně. A proti Chelsea má nováček elitní soutěže zdánlivě ideální příležitost tuhle bilanci vylepšit.

Když už to totiž začalo vypadat, že se katastrofální sezóně Blues vrací do správných kolejí, přišla fatální pohroma. Během šesti zápasů Chelsea čtyřikrát prohrála, vypadla z Ligy mistrů, z FA Cupu a "neporazitelný" Guus Hiddink ztratil dokonce i dvě ligová klání. Před týdnem proti Man City to navíc bylo doslova nedůstojné.

I letos může Chelsea promluvit do boje o titul. Avšak pouze tím způsobem, že ještě odehraje utkání s Tottenhamem i Leicesterem. Na toto konto se Hiddink nechal slyšet, že Blues pojmout de facto povinný konec ročníku zodpovědně - duelem proti Bournemouthu počínaje. "Všechny zápasy, které nás čekají - bez ohledu na to, co je v sázce - odehrajeme tak, abychom zvítězili. Jsme plně odhodláni," uvedl lakonicky.

Do zápasu se konečně může zapojit (byť ne na celý zápas) i Eden Hazard, který nebyl na trávníku od prohrané odvety osmifinále Ligy mistrů proti Paris Saint-Germain. Zranění zůstávají John Terry, Kurt Zouma a Loïc Rémy. Mimo hru je i Thibaut Courtois, jenž stojí za červenou kartu proti Citizens.

Bournemouth naproti tomu postrádá Benika Afobeho, Harryho Artera, Tyrona Mingse a Adama Smithe. Útočník Callum Wilson už je definitivně zpátky a konečně sbírá další prvoligové minuty. Z lavičky naskočil proti Aston Ville i Liverpoolu a takřka jistě ho uvidíme i proti Chelsea.
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Boruc - Francis, Elphick, Cook, Daniels - Ritchie, Surman, Gosling, Gradel - Stanislas - King
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Begović - Azpilicueta, Cahill, Ivanović, Baba - Mikel (Matić), Fábregas - Willian, Loftus-Cheek, Pedro - Diego Costa
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.60 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Aston Villa - Southampton FC  (sobota 16:00)
Loď už je prakticky i teoreticky potopena a fanoušci Aston Villy pomalu mohou začít přihlížet očistě druholigovo-prvoligového kádru. Gabriel Agbonlahor byl opět suspendován, Jores Okore vyřazen z prvního týdnu, a Eric Black dost možná chystá i pár překvapení v základní sestavě. Předvedou se obměnění Villans proti Southamptonu v dobrém, či spíše tradičním světle?

Prosincová remíza 1:1 ze St. Mary’s doteď představuje jeden z hrstky chvályhodných výsledků Aston Villy v tomto ročníku. Beznadějně poslední tým tabulky, který nyní na záchranu ztrácí už přesně 15 bodů, však jako by repete v žádném případě nebyl schopen. Alespoň tomu napovídá devět proher v řadě a rovnou 25 inkasovaných branek v daném intervalu.

Southampton v poslední době tak trochu plní roli tiché vody, co břehy mele. V posledních pěti kolech jaksi potajmu sesbíral tři vitální výhry - z toho dvě nad současnými tabulkovými sousedy - a z osmé příčky ještě lačně pokukuje po evropských pohárech. Asi netřeba zdůrazňovat, že pokud Koemanova parta skutečně chce vniknout na mezinárodní pole, měla by na Villa Parku po dvouzápasové odmlce opět naplno bodovat.

Saints bude při této misi po ruce i uzdravené duo Jose Fonte - Victor Wanyama, které si nedávno odkroutilo kratší pobyt v nemocnici, nakonec však po vyléčení hlavy, respektive žeber bude schopno nastoupit. Naproti tomu Austin s Gardosem se dál nemohou spolehnout na svá kolena.

Aston Villa bude vedle výše zmíněného tandemu hříšníků možná postrádat také Kierana Richardsona s Ciaranem Clarkem, kteří se oba zotavují z lehčích neduhů.
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Guzan - Hutton, Clark, Lescott, Cissokho - Bacuna, Gueye, Westwood - Sinclair, Gestede, Ayew
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
Forster - Martina, Van Dijk, Fonte, Bertrand - Clasie, Wanyama - Tadić, Long, Mané - Pelle
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 7.00 - 4.20 - 1.55
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Liverpool FC - Newcastle United  (sobota 16:00)
Před dvěma lety a dvěma dny přijel Rafa Benítez prvně od konce v Liverpoolu na Anfield Road a z utkání odcházel s citelnou hořkostí. Nyní se v honbě za záchranou pokusí překonat dvaadvacetileté prokletí Newcastlu, domácí se však před vlastními ochozy parádně rozstříleli.

16. dubna 1994 přijel tým se jmény jako Andy Cole či Pavel Srníček a po dvou trefách slavil výhru. Naposledy pro dalších dvacet ligových návštěv, ze kterých si odvezl pouhé tři body. Jedním z faktorů tak nepříznivé bilance jsou prohřešky hostů, v posledních třech duelech dohrávali maximálně v deseti lidech. Osobní motivaci k ukončení černé šňůry má i nový lodivod Magpies, ten s Chelsea přišel o dva body na půdě svého bývalého zaměstnavatele až 31 vteřin po avizovaném šestiminutovém nastavení.

Nejdřív se ale musí vypořádat s dlouhodobým problémem Newcastlu na cestách v Premier Leauge. Během třiceti zvítězil jen třikrát, z předešlých devíti pak nepřivezl žádný bod a nikdy dokonce ani nevedl. Tentokrát však vyjíždí s jasnou porážkou Swansea a zaslouženou remízou s Manchesterem City v zádech, záchrana je tak najednou opět na dosah.

Jenže Liverpool své návštěvníky vyprovází s pořádnou výslužkou - Stoke, Dortmund i městský rival Everton dostal na cestu čtyři branky a Reds tak putují dále Evropou a pro jistotu i pořádně tlačí na celky obsazující příčky pro evropské poháry na příští rok. V sobotu tak fanoušci očekávají povinné tři body, zvláště když se po téměř roce mohli radovat ze dvou domácích vítězství za sebou. V sestavě přitom válí obrozený Milner s jedenácti asistencemi v tomto kalendářním roce a úspěšný návrat hlásí i Daniel Sturridge. Útočník ochromený častým zraněním zapsal proti Evertonu již svůj padesátý gól za 87 vystoupení v dresu Liverpoolu.

V něm se do konce sezóny neukáže Divock Origi a minimálně tento víkend i druhý belgický sniper Christian Benteke, který po uzdravení ještě nezasáhl do tréninku. Vurnon Anita, který zařídil vyrovnání se Citizens, znovu naskočí do základní sestavy místo zraněného Daryla Janmaata, zatímco zpět na hřiště může švýcarský mladík Kevin Mbabu.
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Mignolet - Flanagan, Touré, Škrtel, Smith, Allen, Stewart, Milner, Firmino, Ojo, Sturridge
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Darlow - Anita, Mbemba, Lascelles, Dummet, Tioté, Colback, Townsend, Sissoko, Ayoze, Cissé
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.75 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Leicester City33219357:3172
2.Tottenham Hotspur331811460:2565
3.Arsenal FC32178755:3359
4.Manchester City32176958:3357
5.Manchester United32158939:3053
6.West Ham United321313652:4052
7.Southampton FC331481144:3450
8.Liverpool FC31139950:4248
9.Stoke City331381237:4347
10.Chelsea FC3211111049:4244
11.AFC Bournemouth331181440:5541
12.Swansea City3310101334:4240
13.West Bromwich Albion3210101231:3940
14.Everton FC319121052:4339
15.Watford FC321081431:3738
16.Crystal Palace321071535:4237
17.Norwich City33871835:5731
18.Sunderland AFC32691736:5727
19.Newcastle United32671932:6125
20.Aston Villa33372323:6416
Zbývající zápasy
13.04. 21:00Crystal Palace - Everton FC
10.05. 20:45West Ham United - Manchester United
11.05. 20:45Norwich City - Watford FC

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1620)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele