Premier League - preview 34. kola

25.04.2015, 08:44, aktualizováno 26.04.2015, 08:15
Previews
Drtivá většina 34. kola nejvyšší anglické soutěže se odehrála už v sobotu, teprve v neděli však přicházejí na řadu ty pravé delikatesy. Nejprve se Everton pokusí zkrášlit svou mizernou sezonu cenným skalpem Manchesteru United a vzápětí se k důležitému londýnskému derby na Emirates Stadium sjedou fotbalisté vedoucí Chelsea a druhého Arsenalu...
Everton FC - Manchester United  (neděle 14:30)
V minulé sezóně působil u Manchesteru United lamač negativních rekordů David Moyes. Nebylo se proto čemu divit, že Red Devils po 21 letech podlehli Evertonu na své půdě. Letos je však situace jiná a Rooney a spol. se po výkonově průměrném podzimu hlásí do boje o přímý postup do Ligy mistrů. V Liverpoolu je však nečeká snadná práce.

Everton totiž, ostatně jako obvykle, na sklonku sezóny nabírá výsledkově na obrátkách. Snad je to odkaz Martínezova Wiganu, Everton každopádně z posledních pěti utkání získal krásných 13 bodů, a když už se málem namáčel do boje o udržení, vystřelil vzhůru. Pro srovnání, předtím na zisk 13 (respektive 14) bodů potřeboval neuvěřitelných 17 (!) utkání.

Evertonu evidentně svědčí pravidelné starty Arouny Koného, který začal nastupovat od začátku právě pět utkání zpět. Gól sice v těchto kláních nedal, ale Karamelky na to mají spoustu dalších hráčů. O posledních 8 branek se postaralo 7 různých střelců. Hlavně ale začala fungovat obrana - tři čistá konta z pěti zápasů.

Manchester United má taktéž vynikající formu. Od konce února ostatně vyhrál šest ligových zápasů v řadě, ve kterých nasázeli impozantních 15 branek. Gólostroj se však zasekl na Stamford Bridge, kde Chelsea postavila příliš pevnou a zataženou defenzivu, přes kterou se Ďáblové nedokázali prosadit a prohráli 0:1.

Touto porážkou ztratili i teoretickou naději na ligový titul - jejich cílem je teď uhájit aktuální třetí pozici, která jako poslední zajišťuje účast v Lize mistrů i bez kvalifikace. Vyrovnaně o druhé a třetí místo bojují Arsenal (66 bodů), United (65) a městský rival City (64).

Goodison Park však není jejich oblíbenou destinací. Z posledních šesti zápasů tam vyhráli jen jedinkrát a hned třikrát prohráli. Minulá dvě klání tam navíc nezískali ani bod a nevstřelili ani gól.

Do sestavy se po šestizápasovém trestu může vrátit stoper Jonny Evans, který tlačí na místo Paddyho McNaira. Připraven by měl být i Daley Blind; Trio Carrick, Jones, Rojo však zůstává na marodce. Evertonu bude nejspíš scházet Steven Pienaar, zatímco Leon Osman a James McCarthy se koncem týdne vrátili do tréninku.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Howard - Coleman, Stones, Jagielka, Baines - Lennon, McCarthy, Barry, Mirallas - Koné, Lukaku
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Valencia, Smalling, Evans, Shaw - Herrera, Blind, Fellaini - Mata, Rooney, Young
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.75 - 3.40 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Arsenal FC - Chelsea FC  (neděle 17:00)
Již během následujících čtyř dnů může být rozhodnuto o mistrovi Premier League pro sezónu 2014/2015. Fotbalisté Chelsea by mohli slavit již tuto středu, k tomu ovšem potřebují získat z následujících dvou zápasů maximální počet bodů. První v cestě stojí Arsenal, v současné době druhý celek tabulky. Gunners ale spíše než o titul bojují především o účast v nejlepší trojce.

Londýnská derby mezi Arsenalem a Chelsea získaly v novém miléniu mnohem větší prestiž než dříve a spousta fanoušků dává nyní těmto soubojům stejnou váhu jako historicky mnohem významnějšímu North London Derby s Tottenhamem. O velkou rivalitu se přičinili nejen hráči na trávníku, ale také oba trenéři. Arsène Wenger i José Mourinho jsou zosobněním obou klubů v poslední dekádě a jejich vzájemné rozpory a odlišné postoje dávají každému nadcházejícímu klání ještě větší grády.

Klasická slovní přestřelka nechybí ani nyní. Wenger v týdnu nepřímo na adresu Blues prohlásil, že bránit je snadné. Mourinho na to následně reagoval: "Není to snadné. Kdyby bylo, neprohráli byste doma 1:3 s Monakem. Pokud byste bránili dobře, remizujete doma 0:0 a v Monaku vyhrajete." Podle kouče Arsenalu to však v neděli nebude o něm a o Mourinhovi. "Není to konfrontace dvou manažerů, je to konfrontace dvou týmů. Rozhoduje výkon a výsledek v den zápasu, na toto se soustřeďme," řekl rodák ze Štrasburku, jenž svého protějška z Portugalska nikdy nedokázal porazit.

Dalším faktorem, který přilívá olej do ohně, je návrat Fàbregase na Ashburton Grove. Španělský záložník v Arsenalu poprvé nakoukl do velkého fotbalu a postupně se vypracoval až na kapitána. Poté odešel domů do Barcelony, z Katalánska se pak znovu vrátil do Londýna, ovšem nyní na Stamford Bridge. Bude zajímavé sledovat, jak fanoušci Gunners svého někdejšího kapitána v dresu velkého rivala přivítají. "Nevím, jaké přijetí se mu v neděli dostaví, ale nebojím se o něj," okomentoval tuto okolnost José Mourinho.

Portugalskému stratégovi dělaly během týdne vrásky zdravotní stavy všech útočníků. Mimo hru je stále Loïc Rémy, jenž má problémy s lýtkovým svalem, Didiera Drogbu zase pobolívá kotník a ještě úplně fit není ani Diego Costa. Proto se reálně jevila varianta, že na hrotu Chelsea nastoupí mladík Dominic Solanke, který se kvůli tomu ani nezúčastnil zápasu mužstva do 21 let. Nakonec to ale vypadá, že se zkušený Drogba dá do pořádku. Útočníkovi z Pobřeží Slonoviny se proti Arsenalu pravidelně daří, v patnácti utkáních vstřelil patnáct gólů.

Na druhé straně Arsène Wenger se musí obejít bez křídelníka Oxlade-Chamberlaina a Mikela Artety. Proti Readingu se navíc zranil stoper Per Mertesacker, jehož start je podle francouzského manažera 50 na 50. V případě, že by dvoumetrový Němec nebyl k dispozici, má už Wenger vymyšlenou náhradu. "Gabriel bude připraven. V FA Cupu se dostal na hřiště a myslím si, že pokud Per nebude v neděli hrát, Gabriel ho dobře zastoupí," uvedl na adresu zimní posily z Valencie.

Kanonýrům se proti Blues v poslední době vůbec nedaří. Nad Chelsea se jim podařilo zvítězit naposled v říjnu roku 2011. V posledních čtyřech duelech navíc fotbalisté ze Stamford Bridge vždy udrželi čisté konto. Na podzim vyhrála Mourinhova družina 2:0 zásluhou branek Hazarda a Diega Costy. Historicky je však úspěšnější Arsenal, který dokázal triumfovat 71krát, Blues mají na svém kontě o dvanáct zářezů méně.

Jestli si připíšou jubilejní šedesátý, to zjistíme v neděli večer. Na dodržování pravidel bude dohlížet třicetiletý Michael Oliver, který v právě probíhající sezóně udělil 122 žlutých a šest červených karet. Rodák ze severu Anglie šlágr 34. kola zahájí v 17 hodin středoevropské­ho času.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Ospina - Bellerín, Gabriel, Koscielny, Gibbs - Coquelin, Cazorla, Ramsey - Özil, Giroud, Sánchez
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Courtois - Ivanović, Cahill, Terry, Azpilicueta - Ramires, Matić - Willian, Fàbregas, Hazard - Drogba
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.25 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Southampton FC - Tottenham Hotspur  (sobota 13:45)
V sobotu se sice v rámci anglické nejvyšší soutěže hraje rovnou osm zápasů, žádný zjevný šlágr se však mezi nimi nenachází - a tak bude největší pozornost patrně upřena na první výlet Mauricia Pochettina zpět na St. Mary’s, odkud v létě putoval za "lepším" do Tottenhamu...

Proč lepším v uvozovkách, to je zřejmé už jen při letmém pohledu na tabulku. O něco ambicióznější Spurs aktuálně sedí pouhý bod nad Saints a po víkendu se tak jenom čtyři kola před koncem mohou ocitnout za Southamptonem, až na sedmé příčce. Ve vážném ohrožení se tím pádem nachází i samotná účast v evropských pohárech, což by pro Tottenham znamenalo obrovské zklamání.

Kdo je před sobotní bitvou v lepší výchozí pozici, to je přitom v tuhle chvíli hodně těžké určit. Southampton je na jednu stranu doma velmi přesvědčivý a vyhrál tam tři předešlá ligová klání, aniž by inkasoval. Na stranu druhou ale zase z Tottenhamu jde větší strach zrovna na venkovních hřištích, kde letos frekventovaněji loupí akorát vedoucí Chelsea a druhý Arsenal.

Velkou ránou pro domácí Soton by se mohla ukázat být absence klíčového štítového záložníka Victora Wanyamy, který si v nevhodnou chvíli vybírá karetní trest. Zranění jsou nadále Djuričić, Rodriguez a první brankář Forster. V pořádku už by po menším úrazu ramene měl být obránce Alderweireld.

Tottenham by shodou okolností mohl jít do tohoto šlágru rovněž chudší o služby svého brankáře číslo jedna. Huga Llorise dál trápí koleno, na rozdíl od svého anglického protějšku by se však Francouz mohl stihnout dát včas dokupy. Hůře to vypadá s Kylem Walkerem, kde je ve hře dokonce zameškaný celý zbytek sezony.
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
K. Davis - Clyne, Fonte, Alderweireld, Bertrand - S. Davis, Schneiderlin - Ward-Prowse, Tadić, Mané - Pellè
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris (Vorm) - Dier, Fazio, Vertonghen, Rose - Paulinho, Bentaleb - Lamela, Eriksen, Chadli - Kane
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.50 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
West Bromwich Albion - Liverpool FC  (sobota 16:00)
V Liverpoolu si o víkendu prožili obrovské zklamání po vypadnutí před branami finále FA Cupu, čímž se Brendan Rodgers stal prvním manažerem LFC od 50. let minulého století, který ve svých prvních třech sezonách v čele Reds nezíská žádnou trofej. V lize nicméně severoirský manažer zůstává jedním z nejúspěšnějších, jaké Liverpool v několika uplynulých dekádách měl, a to se bude snažit potvrdit nyní proti West Bromwichi...

Poněkud šokujícím pohárovým exitem jako by tato sezona pro Liverpool dočista ztratila smysl, realita ovšem až tak jednoduchá není. Reds sice mají jeden ligový duel v kapse, pouhý jednobodový náskok na sedmý Southampton (a tedy žádné poháry) však tak jako tak nikoho nemůže ponechávat v naprostém klidu.

Liverpoolští navíc klidně ještě mohou zabojovat o Ligu mistrů, pokud se jim podaří navázat na minulou výhru nad Newcastlem a definitivně tak zapomenout na dvě slepené prohry s úhlavními konkurenty v boji o přední příčky.

Také u West Bromwiche by se dalo hovořit o tom, že mu v podstatě ve zbytku ročníku o nic nejde - osmibodové manko 18. Leicesteru působí lukrativním dojmem, jakkoliv si Foxes hýčkají zápas k dobru. Jenže Pulisovi svěřenci by se přece jen mohli v cílové rovince pořádně zapotit: po Liverpoolu je čeká ManUtd, Arsenal i Chelsea, čili pravděpodobně nejtěžší los mezi všemi hrubými sestupovými kandidáty.

Speciální příchuť by sobotní střetnutí mohlo mít pro Stevena Gerrarda, který pokud nastoupí, odbude si jubilejní 500. start v Premier League, kde už od příští sezony podle všeho nebude dál fungovat. I "Stevie Wonder" přitom bezesporu bude mít zájem na tom napravit horšící se bilanci Liverpoolu s jeho sobotním soupeřem, na kterého venku Reds vyzráli pouze jednou ze čtyř posledních pokusů.

Jako by to snad bylo potřeba, Brendan Rodgers před víkendem obdržel další špatné zprávy: už 21. ligové kolo kompletně vynechá Daniel Sturridge, jehož na tribuně doplní ještě Lucas se Sakhem. Zpátky v nominaci by naopak mohli být Lallana, Flanagan i Ibe. Jediné dvě výraznější absence na druhém konci barikády představují potrestaný Mulumbu a Andre Wisdom, zapůjčený právě z Liverpoolu.
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Myhill - Dawson, McAuley, Lescott, Brunt - Gardner, Yacob, Fletcher, Morrison - Berahino, Anichebe
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Mignolet - Johnson, Lovren, Škrtel, Moreno - Henderson, Can, Allen - Ibe, Sterling, Coutinho
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.50 - 3.60 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Stoke City - Sunderland AFC  (sobota 16:00)
Po salvě euforie z příchodu Dicka Advocaata je ticho po pěšině, Mark Hughes mezitím směle kráčí k opětovnému překonání bodového rekordu klubu. Britannia Stadium však letos zdaleka není tou nedobytnou tvrzí, jak ji známe z předešlých ročníků.

Přesto, že je Stoke jen čtyři body od svého historického maxima z loňské sezóny, v případě jediné porážky ve zbývajících třech domácích představeních si připíše nejvyšší číslo do kolonky ztrát od svého návratu mezi elitu. Svým fanouškům to ale náramně vynahrazuje, vždyť mají skvěle nakročeno k druhému konci v první polovině tabulky za sebou - na to se u řeky Trent čeká již čtyřicet let.

A pro Potters, kteří by si již dávno mohli užívat klidný závěr, je to dostatečná motivace, proč neslábnout na svých výkonech a špatně rozjeté zápasy nevypouštět. Před dvěma týdny tak v Upton Parku srovnali v paté minutě nastavení, minulou sobotu zase otočili duel se Southamptonem, který je nadále ve hře o Evropskou ligu. Na operaci čekajícího Petera Crouche přitom střelecky nahrazuje Mame Diouf, který v posledních osmi duelech čtyřikrát skóroval, přičemž jen dvakrát dostal prostor po celých devadesát minut.

Dilema řeší sázkaři, jenž se rozhodují podle vzájemných zápasů. Sunderland sice prohrál jediné ze sedmi předešlých setkání v lize, nicméně z Britannia Stadium odvezl jen čtyři body ze šesti návštěv po společném postupu do Premier League, hned čtyřikrát tu pak nevsítil ani gól.

Kdyby to však byla pro Black Cats největší starost před sobotním střetnutím, panovala by v jejich šatně dozajista řidčí atmosféra. Příchod věhlasného šéfa alespoň prozatím novou krev do žil hráčům nevlil. Pohromou pro mnoho fanoušků lačnících po dalším roce mezi anglickou smetánkou byla především drtivá domácí porážka s Crystal Palace, jedenáct zářivých minut Yannicka Bolasieho pohřbily šance na důležité tři body z domácího prostředí a je nutné je hledat jinde.

Jenže pouze Leicester City je ze zbývajících šesti soupeřů v obdobných problémech a šest bodů, na které Advocaat cílí rozhodně nebude tak lehkou kořistí, jak se na první pohled může zdát. Velmi nízko nastavená laťka je těžko překonatelná pro mančaft, který od začátku roku získal jen dvě zvítězil a tři remízy. Nic dobrého nevěstí ani poslední dvě kola, během kterých vyjede do Londýna ke kláním s Arsenalem a Chelsea.

Další trable pro Sunderland přichází při pohledu na možný výběr sestavy. Sebastian Larsson dokončuje svůj trest a zranění nepustí do hry Fletchera, Browna, Giaccheriniho a Alvareze. Není tak divu, že ve výběru nadále figuruje Adam Johnson, těžko ale soudit jeho psychické rozpoložení zatíženém blížícím se soudem. Na druhé straně se alespoň na lavičku možná vrátí Peter Odemwingie, Stephen Ireland by se měl ukázat i přes poranění z minulého kola. Muniesův návrat je obestřen otazníky, stále je na tom ale lépe než do konce sezóny vyřazení Krkić s Mosesem.
Stoke City - pravděpodobná sestava:
Begović - Cameron, Wollscheid, Shawcross, Pieters - N'Zonzi, Whelan - Walters, Adam, Arnautović - Diouf
Sunderland AFC - pravděpodobná sestava:
Pantilimon - Jones, O'Shea, Vergini, Van Aanholt - Rodwell, Cattermole, Gómez - Defoe, Graham, Wickham
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.83 - 3.50 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Crystal Palace - Hull City  (sobota 16:00)
Pět kol před koncem Premier League začíná nejsledovanější liga světa dostávat ten správný náboj. Emoce a napětí urputně nabírají na obrátkách; a největší pozornosti se při aktuální situaci na špici tabulky dostává logicky týmům bojujícím o udržení. Jedním z nich je Hull, který svoji potápějící se bárku touží dostat bezpečně nad hladinu na hřišti Crystal Palace.

Hull City jde do utkání na sedmnáctém místě, které ještě znamená záchranu. Jistotou však je, že pokud v Londýně neuhraje ani bod, už v sobotu mezi sestupovou trojicí bude figurovat. Důvodem je vzájemný souboj dvou dosavadních nešťastníků z Leicesteru a Burnley.

Tigers tudíž zoufale potřebují bodovat, což se jim z posledních šesti utkání podařilo pouze dvakrát; a vždy jen za remízu. Na zmíněný Leicester proto mají náskok už jen jeden gól ve statistice skóre. Proti Eagles nicméně mohou mít nepatrnou výhodu.

Hrají sice na jejich půdě, ale to v případě Crystal Palace vůbec nic neznamená. Alespoň ne pod Alanem Pardewem. Ten totiž s Londýňany vyhrál 5 z 6 venkovních klání, zatímco doma triumfoval ze sedmi zápasů "jen" třikrát. I tak ale dokázal tápající celek fantasticky pozvednout, což po čtyřech výhrách v řadě nepokazila ani překvapivá porážka doma s WBA.

Hull vyhrál poslední vzájemný střet na domácí půdě, jenže v Selhurst Parku už na vítězství čeká 11 zápasů - celých 20 let.

Zápas vinou zranění propásnou Davies, Jelavić i Robertson, zatímco Crystal Palace může konečně počítat s Jordonem Mutchem a Chung-yong Leem. Mimo hru jsou jen útočníci Campbell a Chamakh.
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Speroni - Ward, Dann, Delaney, Souaré - McArthur, Jedinak - Zaha, Bolasie, Puncheon - Murray
Hull City - pravděpodobná sestava:
McGregor - Dawson, Bruce, McShane - Elmohamady, Livermore, Huddlestone, Brady - Ramírez - Hernández, N'Doye
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.40 - 4.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Queens Park Rangers - West Ham United  (sobota 16:00)
Podobně skvělou formu jako Leicester nabrali i Queens Park Rangers, kteří rovněž touží po záchraně v Premier League. Z posledních tří zápasů získali čtyři body, jen smolně nebrali další dva z utkání z Aston Villou a alespoň jeden proti Chelsea. Nyní mohou zaváhání napravit doma v malém londýnském derby s West Hamem.

Vítězství by Hoops obrovsky pomohlo, jelikož v rozmezí inkrimovaných tří bodů je nasáčkováno hned pět celků. QPR by tak čistě teoreticky mohli za vítězství poskočit o tři příčky - z devatenácté až na šestnáctou, kterou momentálně okupuje Sunderland.

To West Ham podobné potíže neřeší. Formu má sice otřesnou (jediná výhra z posledních 11 utkání), ale podzimní sběr bodů jim zajistil umístění v klidném středu tabulky.

Rangers by mohl vzpružit nečekaně brzký návrat záložníka Leroye Fera, který od února chybí kvůli zranění kolene. Podle původních předpovědí měl být do konce sezóny mimo hru, nyní už je ale připraven, a pokud nestihne zápas s West Hamem, zbývající čtyři květnová klání by už k dispozici být měl.

Stejně tak je v pořádku i levý obránce Yun Suk-Young, který se vzpamatoval z otřesu mozku. West Ham se musí vypořádat s absencí obránce Guye Demela, jenž doplnil početnou marodku - sídlí na ní James Tomkins, Andy Carroll či Diafra Sakho.
Queens Park Rangers - pravděpodobná sestava:
Green - Isla, Onuoha, Caulker, Hill - Phillips, Barton, Sandro, Kranjćar - Zamora, Austin
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Adrián - Jenkinson, Collins, Reid, Cresswell - Song, Noble, Kouyaté - Downing, Cole, Valencia
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.50 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Burnley FC - Leicester City  (sobota 16:00)
Vzpomínáte na Wigan a jeho pověstné záchranářské jízdy v průběhu dubna a května? Loni v Premier League a letos v Championship to sice nevyšlo, ale Latics za sebou nechali čitelný odkaz. Tím se v aktuální sezóně řídí nováček z Leicesteru, který v dubnu neskutečně zvýšil svoje šance na udržení. A dokonalý měsíc mohou potvrdit v ryzí a očekávané bitvě s dalším zachraňujícím se nováčkem z Burnley.

Na konci listopadu Leicester prohrál na hřišti QPR a usedl na poslední příčku Premier League. Tam zůstal až do minulé soboty, kdy senzačně potřetí v řadě vyhrál a záchrana elitní anglické soutěže najednou není utopií.

Foxes nejprve na začátku dubna udolali West Ham - právě tento duel byl zlomovým. Poté totiž extrémně náročný zápas na půdě WBA zvládli v poměru 3:2 a nakonec porazili i Swansea. Poprvé od roku 2000 dokázaly Lišky v Premier League třikrát v řadě zvítězit. Kdyby sérii natáhly na čtyři utkání, ukončily by čekání dlouhé 48 a půl roku na tuto šňůru.

Proti Swansea vsítil vítězný gól Leonardo Ulloa, pro nějž to byl první zásah od Boxing Day. Taky Burnley má problém s formou nejlepšího střelce. Danny Ings čeká na ligový zásah už osm zápasů, gólově mlčí už 13 hodin a 14 minut. I kvůli jeho zvlhlému prachu nedali Clarets branku čtyři klání.

V tomto černém období vybojovalo Burnley pouze jeden bod a zaslouženě spadlo na dno tabulky. Zápas s Leicesterem je pro ně existenčně důležitý, i když jakýkoli výsledek ještě o ničem nerozhodne. Pro Burnley by každopádně porážka znamenala obrovskou komplikaci.

Foxes jsou však možná mírnými favority. I proto, že poslední tři zápasy v Burnley dokázali vyhrát; domácí čekají na triumf na Turf Moor už bezmála pět roků. V utkání navíc budou postrádat vykartovaného Ashleyho Barnese. Leicester má k dispozici prakticky kompletní kádr; nejistý je start Davida Nugenta a Marcina Wasilewskiho.
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Heaton - Trippier, Duff, Shackell, Mee - Boyd, Jones, Arfield, Kightly - Vokes, Ings
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Wasilewski, Morgan, Huth - Albrighton, King, Cambiasso, Schlupp - Kramarić, Ulloa, Vardy
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.75 - 3.25 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Newcastle United - Swansea City  (sobota 16:00)
Fotbalový klub Newcastle United FC se nachází v rozkladu, jaký Premier League nepamatuje. Nikoliv nutně fyzickém rozkladu, jako spíš mentálním - celá značka se pohybuje v atmosféře, která kombinuje fanouškovskou apatii s deziluzí, a po fotbalové stránce se pro jistotu nepohybuje vůbec. Využít se toho pokusí naopak kvetoucí Swansea...

Velšský celek v tuhle chvíli disponuje zhruba přesně tím, čím by v ideálním případě měli disponovat také v Newcastlu. Ambiciózním, mladým a talentovaným lodivodem (silným aspirantem na titul manažera sezony), který se s perspektivním kádrem zabydlel na osmé příčce, trochu naivně hovoří o vidině evropských pohárů a jen jediná remíza jeho klub dělí od historicky největšího počtu bodů v jedné sezoně Premier League.

Straky naproti tomu dohrávají sezonu pod vedením kariérního asistenta Johna Carvera, kterému se mdlé mužstvo vskutku nedaří nijak nakopnout. A zřejmě se mu to ve zbytku sezony už ani nepodaří. Magpies prohráli už šest ligových duelů v řadě a jeví jen pramalé známky zlepšení. Před týdnem navíc St. James Park registroval vinou hromadného bojkotu těch nejvěrnějších vůbec nejnižší návštěvu v letošním ročníku.

Swansea se na předešlých dvou výjezdech do Newcastlu podařilo zvítězit pokaždé poměrem 2:1 a o prodloužení této kratší vítězné série se dnes Velšané budou muset pokoušet i bez dvojice krajních beků Taylor-Naughton, potažmo svého útočníka číslo jedna Bafetimbiho Gomise. Francouzský forvard se do sestavy nevrátí ještě po dva další týdny.

Pokud jsou v Newcastlu ještě vůbec schopni něčeho jako "těšení se", potom Siem De Jong a jeho pravděpodobná první zápasová praxe od měsíce října by mohla být tím pravým impulsem. Zpátky v sestavě by měl být i Jonas Gutiérrez, který minule chyběl kvůli menší slovní potyčce s manažerem Carverem na tréninku.
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Krul - Janmaat, Coloccini, Williamson, Anita - R. Taylor, Colback - Obertan, Cabella, Ameobi - Pérez
Swansea City - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Rangel, Fernández, Williams, Amat - Cork, Ki Sung-yueng - Routledge, Sigurdsson, Montero - Oliveira
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.38 - 3.30 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Manchester City - Aston Villa  (sobota 18:30)
Jak moc se situace může změnit během jediného roku. Když skoro na den přesně před 12 měsíci Aston Villa naposledy navštívila Etihad Stadium, nikoho příliš nezajímala a tehdejší demolice rukama Yayi Tourého a spol. (4:0) znamenala jeden z posledních krůčků Citizens za titulem...

Tentokrát to na obou stranách vypadá docela jinak. Tim Sherwood po dlouhé době zase jednou dokázal pobláznit vínovou část Birminghamu, druhého nejlidnatějšího města Anglie, a po 15 letech Villans dovézt do finále FA Cupu. Čtrnáct dní staré vyloupení "jeho" White Hart Lane pak navíc kdysi zkroušený klub dostalo do relativně bezpečné vzdálenosti od sestupové propasti.

Před sobotním večerním duelem to je tak nakonec spíše Manchester City, kdo se nachází ve stavu deprese. Bleděmodří nejen že technicky ztratili jakýkoliv nárok na obhajobu, oni si ošklivě zahrávají i se zdánlivě povinnou přímou vstupenkou do Ligy mistrů. Citizens jsou aktuálně až čtvrtí a ve fotbalových kuloárech se už víceméně nepochybuje o tom, že v létě na Etihadu dojde k menšímu zemětřesení. Pakovat by se mohli manažer Pellegrini i hvězdný Yaya Touré.

Ještě před pár dny by se kdekdo mohl těšit na atraktivní souboj dvou Belgičanů ve zcela odlišném rozpoložení - rozjetého útočníka Bentekeho a tápajícího stopera Kompanyho. Druhý jmenovaný je však spolu se Samirem Nasrim či Gaelem Clichym mimo hru vinou zranění, a tak na takové pikantní měření sil bohužel nedojde.

V pořádku se už alespoň zdají být Bony, Silva i Milner, takže se ofenzivní vozba ManCity zřejmě dočká vítaného povzbuzení. A totéž platí i pro Aston Villu, kde se počítá s návratem Gabbyho Agbonlahora, ale i defenzivního záložníka Sáncheze. Další zdravotní krizi středních obránců (jmenovitě Bakera a Clarka) by mohl vyřešit konečně zotavený Senderos.
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Hart - Zabaleta, Demichelis, Mangala, Kolarov - Fernando, Fernandinho - Navas, Touré, Silva - Agüero
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Guzan - Bacuna, Vlaar, Okore, Richardson - Westwood, Cleverley, Delph - Agbonlahor, Benteke, Grealish
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.29 - 6.00 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Chelsea FC32237265:2676
2.Arsenal FC32206663:3266
3.Manchester United33198659:3165
4.Manchester City33197767:3464
5.Liverpool FC32176947:3657
6.Tottenham Hotspur331761053:4757
7.Southampton FC331751145:2456
8.Swansea City331381238:4247
9.Stoke City331371338:4146
10.West Ham United3311101242:4243
11.Crystal Palace331191342:4542
12.Everton FC3310111241:4341
13.West Bromwich Albion33991532:4636
14.Newcastle United33981634:5435
15.Aston Villa33881724:4532
16.Sunderland AFC325141325:4829
17.Hull City326101629:4528
18.Leicester City32771834:5128
19.Queens Park Rangers33752138:5926
20.Burnley FC335111726:5126

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1587)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele