Premier League - preview 33. kola

07.04.2018, 09:12, aktualizováno 08.04.2018, 08:28
Previews
Ve velkých problémech je Chelsea, té se vzdaluje Liga mistrů a k udržení naděje potřebuje v derby bezpodmínečně porazit West Ham. V Londýně se dnes bude hrát ještě jedno utkání, ve čtvrt na čtyři začnou měřit síly Arsenal a Southampton...
Arsenal FC - Southampton FC  (neděle 15:15)
Po úspěšném čtvrtečním vystoupení v Evropské lize musí londýnský Arsenal během víkendu upřít pozornost zpět na domácí soutěž, kde mu bude soupeřem sestupem ohrožený Southampton. Kanonýři mají s týmy z dolních pater tabulky v posledních kolech bohaté zkušenosti, neboť v předešlých dvou kolech porazili jak Watford, tak Stoke City, a vítězný triumvirát domácích zápasů v řadě mohou dokončit v neděli po třetí hodině odpolední.

Po černé sérii čtyř proher za sebou včetně finále ligového poháru nyní Arsenal naopak drží šňůru pěti triumfů napříč všemi soutěžemi. "Dokázali jsme na to zareagovat," oddechl si Wenger. "Prohráli jsme v týdnu třikrát, protože to začalo prohraným finále a chvíli trvá, než se z toho vzpamatujete. Máme ale dobrou mentalitu, proto se nám to povedlo. Nezvládnout zápasy, ve kterých se od nás očekávají vítězství, vyvolává obavy vždy. Existuje na to jen jediná odpověď, a to kvalita výkonu na hřišti."

Stejně jako Arsenal vyhrál oba poslední ligové zápasy 3:0, Southampton naopak v témže poměru předešlá dvě kola ztratil. Saints v Premier League naposledy dokázali zvítězit na samém počátku února, a i proto se nachází na první sestupové příčce s pouhými osmadvaceti body. Nástupce odvolaného kouče Pellegrina Mark Hughes nyní své svěřence vyzval k pořádnému vzepjetí. "Očekávám od týmu reakci. Musíme být nezlomní, i když nám forma uniká. Pověděl jsem v tomto týdnů hráčům, co je v zápasech přijatelné a co ne."

Vzhledem k výrazné ztrátě na příčky zajišťující účast v příštím ročníku Ligy mistrů změnil manažer Arséne Wenger sezonní priority a prim nyní hraje zmíněná Evropská liga. Díky drtivé výhře 4:1 nad CSKA Moskva má Arsenal na dosah semifinálovou účast, kterou hodlá potvrdit ve čtvrteční odvetě v Rusku, a podle toho se také v posledních týdnech odvíjí složení základní sestavy.

Stejně jako proti Stoke lze očekávat šetření opor jako Koscielny či Ramsey a najisto se na trávníku neobjeví ani Henrik Mchitarjan, jenž si proti CSKA přivodil zranění kolene a jeho absence se může protáhnout i na více týdnů. Výjimkou potvrzující pravidlo v případě odpočinku největších hvězd je Piérre-Emerick Aubameyang, který v letošním ročníku Evropské ligy za Arsenal nemůže nastoupit, a tak sází góly výhradně v Premier League. V šesti odehraných ligových kolech od příchodu z Borussie Dortmund se gabonský forvard postaral o pět branek a jednu asistenci.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Čech - Chambers, Mustafi, Holding, Kolašinac - Elneny, Xhaka - Iwobi, Wilshere, Welbeck - Aubameyang
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
McCarthy - Cédric, Hoedt, Stephens, Betrand - Ward-Prowse, Lemina, Romeu, Tadić - Gabbiadini, Austin
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.57 - 4.39 - 6.11
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Chelsea FC - West Ham United  (neděle 17:30)
Londýnské derby uzavře program 33. kola nejvyšší anglické soutěže. Mistrovská Chelsea, která již téměř měsíc čeká na vítězství po devadesáti minutách, hostí West Ham, jenž v minulém kole dokázal ukončit výsledkovou mizérii.

Rozmohl se nám u Blues takový nešvar. Na mistrovskou sezónu nedokážou fotbalisté Chelsea navázat a následujícím ročníkem se protrápí. Letos sice není situace tak kritická jako v sezóně 2015/2016, kdy klub ze Stamford Bridge skončil až desátý a největším úspěchem bylo překažení radosti z titulu rivalovi z Tottenhamu. I tak však aktuální páté místo nemůže být hodnoceno kladně, protože svěřencům Antonia Conteho mílovými kroky utíká šance na postup do Ligy mistrů.

Jednou z posledních šancí, jak zvrátit nepříznivý průběh ročníku, byl duel s Tottenhamem. Ten však hráčům v modrých dresech nevyšel a z trávníku odcházeli spokojenější Spurs, kteří se tím pádem velmi přiblížili vysněné Champions League. Conte a spol. se však stále nevzdávají a v dalším derby chtějí tentokrát uspět. Anglický fotbal tento týden zasáhla smutná zpráva, když k věčnému odpočinku odešel bývalý reprezentant a hráč Chelsea Ray Wilkins. I na jeho adresu se Conte vyjádřil na tiskové konferenci.

"Mluvíme o opravdu dobrém člověku. Bylo štěstí se s ním znát a několikrát s ním mluvit. Byl legendou tohoto klubu, ambasadorem fotbalu. Myslím, že v neděli musíme být připraveni, abychom uctili Rayovu památku," sdělil Conte. Do zápasu dost možná naskočí vyléčení Cortouis s Pedrem, naopak David Luiz a Ampadu zůstávají na marodce.

West Ham se celou sezónou až nečekaně trápí a stále bojuje o záchranu. S tím souvisí i nespokojenost fanoušků, kteří o sobě dali naposledy vědět při prohraném zápase s Burnley, kdy mnozí z nich protestovali na hlavní tribuně přímo během utkání. Kladiváři se fanouškům alespoň částečně revanšovali minulý víkend proti Southamptonu, který přehráli po výsledku 3:0 a vyšplhali se na čtrnácté místo.

"Stále nejsme v bezpečí, potřebujeme víc bodů. Další na řadě je Chelsea a i zde potřebujeme body. Vítězství minulý víkend nás povzbudilo. V prvním poločase jsme předvedli přesvědčivý výkon, což nám dalo šanci poměrně bez problémů vyhrát zápas. Vždycky stavím na tom, že potřebujeme získat 40 bodů," řekl manažer Hammers David Moyes.

Hostům zcela jistě nepomůže Michail Antonio, který si již v této sezóně nezahraje. Nepravděpodobné jsou i starty Manuela Lanziniho a Jamese Collinse. To Javier Hernández vyležel nemoc a hlásí návrat na zelené pažity.
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Courtois - Azpillicueta, Christensen, Rüdiger - Moses, Kanté, Fábregas, Alonso - Willian, Morata, Hazard
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Hart - Zabaleta, Ogbonna, Masuaku, Cresswell - Mário, Noble, Kouyaté, Rice - Hernández, Arnautović
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.27 - 6.22 - 12.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Everton FC - Liverpool FC  (sobota 13:30)
Pro fanoušky Evertonu neexistuje větší zápas. Někteří podporovatelé červené části Liverpoolu považují za prestižnější duely s Manchesterem United, ale ani nad Merseyside derby neohrnou nos. Další bitva o město ze severozápadu Anglie se odehraje v sobotu v Goodison Parku.

Doba 80. let, kdy oba kluby bojovaly proti sobě o mistrovské primáty, je nenávratně pryč a českých fanoušků ostrovního fotbalu, kteří si ji pamatují, je hrstka. I přes zaprášené vzpomínky má liverpoolské derby nadále zvuk a jeho prestiž nelze z historického hlediska zpochybňovat. Na konci minulého a v začátku tohoto století oba celky vyklidily přední pozice a tak jsou vzájemná klání jednou z nemnoha příležitostí, po nichž se mohou nechat oslovovat titulem "král".

Úřadujícím králem Liverpoolu jsou Reds, kteří svému rivalovi přepustili žezlo naposledy v říjnu 2010. Od té doby se buď zrodila plichta, nebo se radoval celek, který sídlí na Anfield Road. V Goodison Parku se však hosté radují málokdy, přestože poslední návštěva pro ně dopadla vítězně, kdy až v samotném závěru rozhodl o jejich úspěchu Mané. Senegalský fotbalista představuje se spoluhráči Firminem a Salahem největší hrozbu týmu, který vede Jürgen Klopp.

Červené trio se zasloužilo o středeční překvapivě výrazný skalp Manchesteru City v prvním zápase čtvrtfinále Ligy mistrů. Ruku k dílu navíc významně přiložil i Oxlade-Chamberlain, a tak Citizens budou muset v odvetě dotahovat tříbrankové manko. Liverpoolu se však zranil Salah, jehož absence proti Liverpoolu by vzhledem k Egypťanově formě byla citlivým zásahem. "Učiníme všechno proto, aby mohl hrát. Stále zbývá několik hodin do výkopu. Uvidíme, co se stane," sdělil Klopp novinářům na páteční tiskové konferenci.

"Jelikož jde o derby, nemohu jej nechat odpočívat. Ani fanoušci by si to nepřáli," dodal německý manažer. Lodivod Toffes Sam Allardyce řekl, že pro úspěch jeho mužstva je třeba, aby napodobilo Reds. "Řekl jsem mým hráčům, že musíme hrát stejně, jako hrál Liverpool proti City. Pro nás je výhodou, že se derby hraje mezi zápasy Ligy mistrů. Přesto budou pořád silní a čerství, i když Jürgen udělá změny," řekl populární Big Sam.

Karamelky prožívají průměrný ročník, ve kterém se jim nedaří udržet konzistentní formu. Po dvou výhrách nad Brightonem a Stoke přišel minulý víkend obtížný zápas s lídrem soutěže Manchesterem City, v němž favorit zvítězil po výsledku 3:1. Everton je aktuálně na devátém místě již poměrně daleko od sestupových pozic a nepříliš daleko od sedmého Burnley. Z tohoto místa se lze z anglické soutěže teoreticky kvalifikovat do Evropské ligy.

Allardyce nemůže do konce sezóny počítat se zraněným Mangalou. Chybět budou též McCarthy, Holgate a Sigurdsson. Do kádru se vrací Williams a Gueye. Na druhé straně barikády je kromě Salaha nejistý i start Cana. Mimo hru jsou zcela jistě Matip, Klavan, Gomez a Lallana.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Coleman, Jagielka, Keane, Baines - Gueye, Davies - Walcott, Rooney, Bolasie - Tosun
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Karius - Alexander-Arnold, Van Dijk, Lovren, Robertson - Milner, Henderson, Oxlade-Chamberlain - Salah, Firmino, Mané
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.64 - 3.45 - 2.17
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AFC Bournemouth - Crystal Palace  (sobota 16:00)
V zápasech Bournemouthu s Crystal Palace se ještě nikdy nestalo, aby zvítězil domácí celek. Hostující tým vždy bodoval a hráči Crystalu Palace doufají, že se jim to podaří i tentokrát. Body totiž potřebují jako sůl.

Bournemouth bude jistě proti. Na desátém místě sice nemá příliš důvodů k nespokojenosti, nicméně jistotu záchrany ještě nemá. Svěřenci manažera Eddieho Howa celkem pravidelně bodují, po domácím fiasku s Tottenhamem zabrali a porazili West Bromwich, načež výhru potvrdili remízou na půdě Watfordu, kterou zařídil v poslední minutě utkání střelec Jermain Defoe.

Mnohem více potřebují body na jihovýchodě Londýna. Crystal Palace balancuje na hranici sestupové propasti. V tuto chvíli mu sice patří sedmnáctá pozice, ovšem jen s dvoubodovým náskokem na Southampton, který má navíc jedno utkání k dobru. Do konce Premier League zbývá Crystalu už jen šest kol a jakákoliv další ztráta může být osudná.

Bournemouth se s Crystal Palace utkal na půdě Premier League pětkrát a doma zatím nikdy nezvítězil. V loňském ročníku dokonce doma na Dean Court prohrál 0:2, když se prosadili Scott Dann a Christian Benteke. Domácí ale nezoufají, aktuální forma je spíše na jejich straně, vždyť Bournemouth prohrál za třináct kol v řadě jen dvě utkání - na Huddersfieldu a doma s Tottenhamem shodně 1:4.

Oba celky se musí vypořádat s několika zraněními. Domácí budou bez Migse, Smithe, Stanislase a Mousseta, zatímco manažer Roy Hodgson musí oželet starty Danna, Puncheona, Saka, Speroniho, Wickhama, Sorlotha, Warda i již zmíněného útočníka Bentekeho, který si na tréninku přivodil svalové zranění.
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Begović - Daniels, Aké, Cook, Francis - Pugh, Gosling, Cook, Ibe - King - Defoe
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Hennessey - Wan-Bissaka, Tomkins, Sakhó, Aanholt - Milivojevič, Cabaye, McArthur - Townsend, Zaha, Loftus-Cheek
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.63 - 3.53 - 2.77
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Brighton & Hove Albion - Huddersfield Town  (sobota 16:00)
Oba dva sobotní protivníci bojují šest kol před koncem o udržení v Premier League a jeden z nich se může k vytoužené záchraně znovu o něco přiblížit. Prozatím je na tom lépe domácí Brighton, kterému patří dvanáctá pozice se čtyřiatřiceti body a oproti svému nadcházejícímu rivalovi má ještě jeden duel k dobru. Huddersfield je šestnáctý s jednatřiceti body a před osmnáctou sestupovou příčkou Southamptonu disponuje tříbodovým náskokem.

Ani jeden výběr neoplývá oslnivou formou. "The Albion" v posledních třech zápasech prohrál, když poměrem 0:2 podlehl Evertonu, ve čtvrtfinále FC Cupu Manchesteru United a před týdnem také Leicesteru. S Liškami byl přitom lepším týmem, jenže za nerozhodného stavu neproměnil pokutový kop a závěr zápasu mu vůbec nevyšel. "The Terriers" naposledy zvítězily koncem února nad West Bromwichem (2:1), od té doby nebodovaly naplno čtyřikrát v řadě.

Po porážce 0:2 v Tottenhamu hrály nerozhodně bez branek se Swansea, vzápětí nezvládly vyrovnané bitvy s Crystalem Palace (0:2) ani s Newcastlem (0:1). Momentálně mají problémy hlavně s produktivitou, na vstřelenou branku čekají dlouhých 394 minut. První vzájemný zápas obou soupeřů v nejvyšší anglické soutěži dopadl lépe pro Huddersfield, jenž díky dvěma brankám Steva Mouniého v prvním poločase zvítězil 2:0.

Hosté dlouhodobě postrádají zraněného Němce Hefeleho s Američanem Williamsem, navíc až do konce soutěžního ročníku bude odpočívat i Kachunga. Naopak do plného tréninku se pomalu zapojuje Stankovič a dá se očekávat jeho brzký návrat na trávníky. "Jsem přesvědčen, že uděláme vše pro záchranu, i když to bude hodně těžké. Pokud se nám to povede, tak to bude pohádka," řekl toužebně trenér Town David Wagner.

Jeho protějšek Chris Hughton stále nemá k dispozici Knockaerta, jenž bude pykat za vyloučení proti Evertonu. Na marodce se nacházejí Sidwell, Stephens a český krajánek Skalák, nicméně vrátit by se měl Ulloa. "Chceme napravit zaváhání proti Leicesteru, ale musíme se zlepšit v koncovce. Teď máme ideální možnost dostat se zpět na vítěznou vlnu," uvedl s velkým optimismem Hughton. Druhý český krajánek v dresu Brightonu Aleš Matějů se pravděpodobně ani tentokráte nepodívá na lavici náhradníků.
Brighton - pravděpodobná sestava:
Ryan - Schelotto, Duffy, Dunk, Bong - Pröpper - Locadia, Groß, Kayal, Izquierdo - Murray.
Huddersfield Town - pravděpodobná sestava:
Lössl - Smith, Jørgensen, Schindler, Kongolo - Quaner, Hogg, Mooy, Parra - Pritchard, Depoitre.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.72 - 3.74 - 5.62
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Leicester City - Newcastle United  (sobota 16:00)
Newcastle se po dvou vítězstvích v řadě vzdálil ohrožení sestupem, zcela vyhráno však stále nemá. Leicester zase stále může teoreticky i prakticky pomýšlet na Evropskou ligu. Zajímavý duel dvou ambiciózních celků se odehraje na King Power Stadium.

Strakám se dlouhou dobu nedařilo vymanit se z přímého ohrožení sestupem zpět do Championship, kde hrály před rokem. Veledůležité výhry nad Southamptonem a Huddersfieldem je však katapultovaly až na dvanácté místo se ziskem 35 bodů. Svěřenci Rafaela Beníteze tak učinili důležitý krok k vytoužené záchraně. Aby ji však potvrdili, musí urvat ještě nějaký skalp v následujících střetnutích.

"Musím se ujistit, abychom nedosáhli pocitu sebeuspokojení a že každý je koncentrovaný. Ještě není hotovo. Cílem nadále zůstává 40 bodů. Nemyslím si, že můžeme odpočívat. Až získáme 40 bodů, můžeme se pokusit o další zisk. Není třeba, abychom hovořili o čemkoliv jiném," prohlásil Benítez. Jeho hráči Joselu a Diamé vyléčili svá zranění a proti Foxes budou k dispozici. Svůj mateřský klub naopak neohrozí Slimani, který z Leicesteru hostuje právě v Newcastlu.

Lišky v minulém kole s pořádnou dávkou štěstí uspěly v Brightonu. Seagulls téměř po celý zápas mohutně bušili na vrata jejich obrany, prolomit ji však nedokázali, přestože měli i výhodu pokutového kopu. Na druhé straně se z ojedinělých akcí prosadili Iborra s Vardym, kteří rozhodli, že všechny body poputují do East Midlands. Leicester si tímto úspěchem pravděpodobně již definitivně zajistil setrvání i v další sezóně Premier League.

"Myslím, že je (Newcastle) v bezpečí. Zachránili se v Premier League, což je skvělé. Mohou hrát proti nám uvolněně. Myslím, že (Rafael Benítez) dělá po celou sezónu skvělou práci," sdělil manažer Foxes Claude Puel. Ten bude kvůli trestu postrádat Ndidiho. Amartey zase léčí stehenní sval a Jamesovi kvůli problémům s achilovkou skončila sezóna.

Po liščím návratu do nejvyšší soutěže se oba celky utkaly pětkrát a až na úvodní představení byl vždy úspěšnější Leicester. Podzimní přestřelka v St. James’s Parku přinesla pět branek a tu rozhodující vstřelil až v 86. minutě domácí Pérez, jenže k smůle jeho i celého Newcastlu zamířil za záda vlastního brankáře.
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Simpson, Morgan, Maguire. Chilwell - Mahrez, Iborra, Ndidi, Albrighton - Vardy Iheanacho
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Yedlin, Lascelles, Lejeune, Dummett - Shelvey, Diamé - Ritichie, Kenedy, Gayle - Pérez
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.87 - 3.60 - 4.71
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Stoke City - Tottenham Hotspur  (sobota 16:00)
Fotbalisté Tottenhamu minulý týden zlomili téměř třicetileté prokletí Stamford Bridge, které po vynikajícím výkonu ve druhém poločase konečně vyloupili. Na jedničku tak zvládli klíčový souboj o čtvrté místo, když na svého londýnského soka momentálně mají pohodlný náskok osmi bodů. Na hřišti Stoke City je však čeká nelehká prověrka - domácí jsou až po uši namočeni v bojích o záchranu a nutně potřebují každičký bod. Dá se tedy čekat, že svou kůži nedají lacino.

Současná forma Hrnčířů však nevypovídá o tom, že by v zápasech makali nad rámec vlastních schopností. Na ligové vítězství čekají již dlouhých osm zápasů, v posledních třech duelech pak vyšli bodově naprázdno, když nestačili postupně na Manchester City, Everton a londýnský Arsenal. Ve zbývajících zápasech na Potters nečeká zrovna lehký los - po utkání se Spurs si v přímém duelu o záchranu zahrají na hřišti West Hamu, načež doma přivítají Burnley a vycestují na hřiště Liverpoolu. Body se tak rozhodně nebudou sbírat lehce.

To Tottenham by o účast v příštím ročníku Ligy mistrů připravil už jen naprostý kolaps. Osmibodový náskok na Chelsea by měl být dostatečný, pokud Spurs zvládnou výlet na hřiště Stoke, budou je navíc čekat již jen dva výlety na hřiště soupeřů, a to na půdu Brightonu a prakticky jistého sestupujícího West Bromwiche Albion. Těžko si tak představit, že by parta Mauricia Pochettina ještě měla dopustit jakékoliv drama.

Domácím se do kádru vrací Kurt Zouma, který vyléčil zranění kolene, otázkou však zůstává, zda se vrátí přímo do základní sestavy. Mimo bude Charlie Adam, který si odpyká druhou část ze svého třízápasového trestu za červenou kartu, zatímco o osudu dvojice Diouf a Choupo-Moting se rozhodne až těsně před startem zápasu.

Na straně hostí už s největší pravděpodobností nastoupí Harry Kane v základní sestavě, ovšem další Harry - tentokráte Winks - si na svůj návrat ještě musí chvíli počkat.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 11.40 - 6.29 - 1.28
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Watford FC - Burnley FC  (sobota 16:00)
Hráči Burnley dali vzpomenout na své výkony ze začátku sezony a měsíc březen se zatím vyvíjí nad očekávání dobře. Na tři výhry v řadě se teď pokusí navázat ve Watfordu, kde naposledy zvítězili před sedmi lety. The Hornets jsou na Vicarage Road vždy velmi nepříjemným soupeřem.

Obzvláště v této sezoně, vždyť tam neuspěli Liverpool, Arsenal, Tottenham nebo Chelsea, ta dokonce dostala od Watfordu čtyřku! To bylo začátkem února, aktuálně je forma Hornets o poznání horší. Na Arsenalu a Liverpool schytal tým manažera Javiho Garcii debakl, který o minulém víkendu neodčinil s Bournemouthem. Watford v tomto zápase pouze remizoval 2:2, když o výhru přišel v poslední minutě utkání.

Zato Burnley je v jiném rozpoložení a za měsíc březen neztratilo ani bod. Postupně porazilo Everton, West Ham a West Bromwich. Za sedm kol pak prohrálo jen jedno jediné utkání se Swansea. The Clarets jsou sedmí a znovu se vrátili do své formy, kterou překvapovali celou Premier League. Manažer Sean Dyche může být naprosto spokojen. Jeho tým zaujímá sedmou příčku za věhlasným Arsenalem. Burnley si v minulém kole poradilo s W.B.A. 2:1, když dvoubrankové vedení týmu zajistili Barnes a Wood. West Brom stačil jen zkorigovat zásluhou Rondóna.

První vzájemné utkání letošní sezony ovládli hráči Burnley, kteří zvítězili po jediné brance Scotta Arfielda 1:0. Celkově vzato hovoří vzájemná bilance lehce ve prospěch Burnley. Hosté ale na Vicarage Road naposledy zvítězili v roce 2011! Oba celky tehdy ještě hrály nižší soutěž League Championship.

Watford se bude muset obejít bez několika hráčů, na marodce zůstávají Hoban, Chalobah, Kabasele, Cleverley i španělská akvizice Deulofeu. Kompletní rozhodně nebude ani Burnley. Sean Dyche nemůže počítat s Bradym, Waltersem, Degourem a Arfieldem.
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Karnezis - Holebas, Mariappa, Prödl, Janmaat - Capoue, Doucouré - Pereyra, Hughes, Femenía - Deeney
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Pope - Lowton, Tarkowski, Mee, Ward - Lennon, Westwood, Cork, Mkoudou - Wood, Barnes
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.34 - 3.24 - 3.47
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
West Bromwich Albion - Swansea City  (sobota 16:00)
Osm zápasů zpátky to ještě s West Bromwichem vypadalo docela kloudně. Byl sice poslední, ale se zápasem k dobru vzhlížel na záchranné příčky jen s tříbodovým odstupem. Střih. Osm zápasů poté má Albion pořád stejných dvacet bodů, osm proher v zádech jako nabroušené ostny a k tomu desetibodovou propast k záchraně. Inu, když se chcete zachránit, tak se Tony Pulis najímá. Nevyhazuje.

Tuhle sestupovou šňůru už odnesl i Pulisův nástupce Alan Pardew, který v klubu zanechal odkaz břídila a alibisty. Zápas se Swansea je pro West Brom již absolutně posledním stéblem, který je může nakopnout ke great escape. Ze zbylých šesti duelů musí dočasný kouč Darren Moore vyhrát minimálně čtyři. Ale dost možná by nestačilo ani šest...

Ani Swansea ovšem nemůže hrát na pohodu. Slušný impact portugalského manažera Carlose Carvalhala sice vynesl Velšany na patnácté místo, ale osmnáctý Southampton číhá jen o tři body vzadu. Utkání s tápajícím soupeřem ze dna tabulky by tak Labutě měly přijímat coby jednu z mála příležitostí, jak situaci ještě víc zklidnit.

Nálada je ve Swansea dobrá z posledních osmi zápasů prohrálo mužstvo jen dvakrát, naopak čtyřikrát zvítězilo. Po zranění kolene se navíc vrací záložník Sam Clucas, takže mimo hru zůstávají suspendovaný Jordan Ayew a zranění Renato Sanches nebo Angel Rangel. West Brom do konce sezóny přišel o Garetha Barryho, který zápas sledovat zpoza lajny spolu s Chadlim, Sturridgem nebo Morrisonem.
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Foster - Dawson, Hegazi, Evans, Gibbs - Phillips, Livermore, Yacob, Brunt - Rondón, Rodriguez
Swansea City - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Naughton, Van der Hoorn, Fernandes, Mawson, Olsson - A. Ayew, Ki, King, Clucas - Abraham
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.48 - 3.19 - 3.24
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Manchester City - Manchester United  (sobota 18:30)
Sedm zápasů zbývá většině týmů do závěru Premier League - už na začátku dubna ale může být ta nejdůležitější otázka roku zodpovězena. Manchester City má na druhý Manchester United náskok 16 bodů, a pokud kouč Guardiola a jeho zdánlivě nepřekonatelný tým uspěje i v derby, mohou Kompany and company zvedat pohár nad hlavu.

Neporazitelný je však Manchester City skutečně pouze zdánlivě. V lize totiž sice Citizens válcují úplně každého a míří za několika historickými rekordy, v Lize mistrů ale ve středu šokujícím způsobem zakopli a z Liverpoolu přijeli s výpraskem 3:0. Titul z Premier League už jim nejspíš opravdu nikdo nesebere, ale pro Manchester United je to jistě psychická vzpruha alespoň před derby. Jejich soupeř zkrátka k poražení je.

Tak jako tak ale Man City přichází s exkluzivní bilancí. V lize za poslední dva měsíce neztratili ani bod, Leicesteru dali bůra, na Arsenalu a Evertonu dali po trojce a porazili i Chelsea. Mourinhova skvadra na tom není o nic hůř, vedle Chelsea totiž zdolala třeba i Liverpool a momentálně drží čtyřzápasovou sérii výher.

Těšit ji může i to, že při posledních dvou výjezdech na Etihad Stadium udrželi Red Devils čisté konto - a jednou se jim povedlo i vyhrát. United se navíc na zápas mohli mnohem déle soustředit, což, jak víme třeba z případu loňské Chelsea, hraje též velkou roli. Hráči budou navíc čerstvější.

Otázkou, zda své opory skutečně raději nenechat odpočinout, se bude Pep Guardiola jistě velmi vážně zabývat. Prioritou totiž při vší úctě k derby bude úterní odveta čtvrtfinále Ligy mistrů, zvlášť po výsledku prvního zápasu. A Guardiolově týmu zbudou na odpočinek a přípravu pouhé dva dny, což je před tak obrovským krajícem tuze málo.

Španělský kouč se nechal slyšet, že do zápasu půjde jednoznačně s tím, aby ho dotáhl do vítězného konce. Přesto můžeme očekávat pár změn. Gündogan by měl uvolnit místo druhému křídlu, aby oproti Lize mistrů opět Manchesteru City dokonale fungovaly kraje hřiště. Do sestavy by se mohli dostat Stones či Delph, naopak Sergio Agüero asi ještě není stoprocentně fit, a i kdyby, schová si ho Guardiola až na úterý.

To United půjdou do utkání určitě v plné polní. Mourinho nemá své svěřence na co šetřit - a při své povaze se bude chtít za každou cenu vyhnout tomu, aby musel přihlížet oslavám titulu svého rivala. Ruku v ruce s pragmatickou honbou za bezgólovou remízou můžeme očekávat Herreru nebo McTominaye s Matićem v základní sestavě. Po zranění můžou aspoň na lavičku Jones, Rojo, zato Blind ještě v ideální formě není.
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson - Walker, Stones, Otamendi, Delph - De Bruyne, Fernandinho, D. Silva - B. Silva, Jesus, Sterling
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Valencia, Bailly, Smalling, Young - Herrera, Matić, Pogba - Lingard, Lukaku, Alexis
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.85 - 3.78 - 4.52
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Manchester City31273188:2184
2.Manchester United31215560:2368
3.Liverpool FC32199475:3566
4.Tottenham Hotspur31197562:2664
5.Chelsea FC31175953:3056
6.Arsenal FC311561058:4151
7.Burnley FC311210929:2746
8.Leicester City3111101047:4343
9.Everton FC321171438:5340
10.AFC Bournemouth329101339:5137
11.Watford FC321071541:5737
12.Newcastle United31981431:4035
13.Brighton & Hove Albion318101328:4234
14.West Ham United31891439:5733
15.Swansea City31871625:4431
16.Huddersfield Town32871725:5331
17.Crystal Palace32791631:5030
18.Southampton FC315131329:4728
19.Stoke City32691729:6127
20.West Bromwich Albion323111825:5120

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1090)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele