Premier League - preview 32. kola

02.04.2016, 08:11, aktualizováno 03.04.2016, 08:27
Previews
Tottenham získal v sobotu v Liverpoolu jenom bod a nabídl příležitost Leicesteru - pokud doma vyhraje nad Southamptonem, povede tabulku o sedm bodů. Manchester United ještě nevzdává boj o čtvrtou příčku, kvůli níž potřebuje dnes vyhrát nad Evertonem...
Leicester City - Southampton FC  (neděle 14:30)
Ve hře je sedmibodový náskok na čele tabulky. Leicester v nedělním klání na domácí půdě přivítá Southampton a do utkání nastupuje s jasnou vizí. Díky remíze Tottenhamu na hřišti Liverpoolu můžou Lišky navýšit své vedení na prvním místě Premier League, což je pochopitelně vítanou vzpruhou do závěrečných bojů o titul.

Leicester je nejpřekvapivějším lídrem nejvyšší anglické ligy v historii Premier League - co se týče novodobé formy soutěže zcela jistě. Přesto na něm neleží takový tlak, jaký by pro vedoucí tým tabulky byl obvyklý. Takovým způsobem se alespoň vyjadřuje manažer Foxes Claudio Ranieri.

"Tlak na nás ležel na začátku sezóny, nyní si můžeme užívat. Úplně všechno máme ve svých rukou, chceme jen pokračovat ve svých výkonech," uvedl italský manažer. Zodpovědnosti se však nevyhýbá, asi i sám už tuší, že titul je zcela reálným cílem. "Musíme tvrdě bojovat. To je teď náš úkol," podotkl stroze.

Leicester aktuálně drží fantastickou formu. Z posledních devíti zápasů vyhrál hned sedm a prohrál jedinkrát. Okopíroval tak loňský počin, který mu zajistil pověstný "great escape". Směšně působí i pohled na loňskou tabulku - přesně před rokem měl totiž celek z East Midlands na kontě 25 bodů; nyní ční z čela tabulky s 66bodovým ziskem.

Southampton proto přijíždí na King Power Stadium v roli takového sparing-partnera. Jeho role přitom není ryze "přicmrndávací", Saints mají taktéž o co bojovat. Ve hře je účast v Evropské lize, která při souhře okolností v FA Cupu může viset i na sedmém místě. A právě tahle pozice nyní svěřencům Ronalda Koemana náleží.

"Všechno je možné. Záleží jenom na nás, zda se nám podaří udržet úroveň, která postačí na boj o poháry. Necílíme na boj o první čtyřku, ale páté nebo šesté místo je v našich silách. Pokud chceme hrát za rok v Evropě, musíme se dostat na šesté místo - a začít potřebujeme v neděli," shrnul střízlivě nizozemský kouč.

Jeho svěřenci se oklepali z třízápasové série bez vítězství a v posledních dvou kláních získali plný počet bodů. A bodů nesmírně cenných, jelikož je vybojovali proti Stoke a Liverpoolu - tedy klubům rovněž soupeřícím o Evropskou ligu.

Mírnou potíž může Southamptonu způsobit absence Shanea Longa, který se z reprezentační přestávky vrátil lehce zraněný a jeho start není jistý. Lepší zdravotní stav má Ryan Bertrand, který i přes drobné zranění lýtka může nastoupit.

Totéž platí i pro brankáře Leicesteru Kaspera Schmeichela, jehož trápí drobné svalové potíže. Otazník visí i nad Jeffreym Schluppem; ale všech deset základních stavebních kamenů Foxes do pole je stoprocentně v pořádku.
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Simpson, Morgan, Huth, Fuchs - Mahrez, Drinkwater, Kanté, Albrighton - Okazaki - Vardy
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
Forster - Martina, Fonte, Van Dijk, Bertrand - Clasie, Wanyama - Davis, Mané, Tadić - Pellé
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.30 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Manchester United - Everton FC  (neděle 17:00)
Manchester United se už v jednu chvíli zdál být dočista hotový a Louis van Gaal bez nejmenších debat vyhozený, jenže poslední týdny už ani zdaleka tak bledě nevypadají a průměrnému fanouškovi dokonce dávají naději na Ligu mistrů. To Everton, ten už vážně o co hrát nemá, maximálně o tu finanční odměnu za umístění...

Tři výhry ze čtyř kol a především skalp konkurenčního City na Etihad Stadium dostal Red Devils na dosah milionářské soutěže - pokud teď United udolají Everton, který na podzim deklasovali 3:0, potom zůstanou pouhý jediný bod za čtvrtým Manchesterem City.

Pokud zmiňuji říjnové měření sil, bylo by zřejmě fér vytáhnout rovněž korespondující utkání z jara 2015. Red Devils totiž nyní mají na Goodison Parku vskutku co napravovat - loni v dubnu ho opouštěli coby spráskaní psi po prohře 0:3. O góly se zasadil McCarthy, Stones a Mirallas.

Na tomto místě je navíc potřeba uvážit, že Everton je letos výrazně lepší venku (uhrál tam 22 bodů v porovnání se 16 před domácím publikem), a tak United skutečně nečeká nic lehkého - i přesto, že 12. tým tabulky už jen stěží může pomýšlet na první osmičku.

Everton se i na Old Trafford bude muset obejít bez služeb suspendovaného Barryho, zatímco Mirallas se z trestu vrací. Menší zranění trápí Gibsona s Pienaarem, svůj lehký neduh prý setřásl Stones, ale ten by ani tak nemusel startovat - vedle McCarthyho se namísto toho dá počítat spíš s Bešićem.

Louis van Gaal si bude moci v neděli užít luxusu jmenování stejné zahajovací jedenáctky, která před reprezentační pauzou převezla Man City. Rojovy problémy nemají být vážného rázu a Schweinsteiger je sice zpátky na marodce, ovšem ten toho na jaře stejně odehrál minimum. Herrerova třísla se přeci jen včas umoudřila a dovolí mu tlačit na startující Carricka se Schneiderlinem.
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Darmian, Smalling, Blind, Rojo - Carrick, Schneiderlin - Mata, Lingard, Martial - Rashford
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Robles - Coleman, Jagielka, Funes Mori, Oviedo - Bešić, McCarthy - Lennon, Barkley, Cleverley - Lukaku
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.50 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Aston Villa - Chelsea FC  (sobota 13:45)
Jen dvě vítězství a hned dvanáct porážek z dvaceti utkání v podání Rémiho Gardeho bylo pro Aston Villu zkrátka málo. Jarní série šesti proher - stejně jako na podzim Sherwoodovi - zlomila Francouzi vaz a zoufale poslední celek Premier League vyrazí do takřka beznadějného boje o záchranu s novým šéfem. Domácí duel s Chelsea každopádně odřídí jeden z členů realizačního týmu Eric Black coby caretaker.

V Birminghamu to však vypadá spíše na to, že už se chystají na druholigovou anabázi. Ostatně ztráta na sedmnáctý Norwich vystoupala vinou nedávných neúspěchů na dvanáctibodovou a situace Aston Villy je bezvýchodná. Tým s nejhorším útokem i obranou v celé lize by z posledních sedmi zápasů musel vyhrát minimálně šestkrát, aby vykřesal i tu nejmenší naději.

Dobrá pohoda navíc není ani uvnitř kádru. Logicky, když se nedaří, ani sebesemknutější parta ten nápor nevydrží v dokonalé náladě. Nově byl však z týmu vyřazen jeden z nejzkušenějších borců Gabriel Agbonlahor. Důvod? Během krátké dovolené v Dubaji byl vyfocen kouříc vodní dýmku. Zajímalo by mě, jak by tuto nevinnou legrácku řešil tolerantní Claudio Ranieri v Leicesteru...

Utkání Villans proti Chelsea nicméně dokonale deklaruje, jaký obrovský sešup může nastat za jeden rok. Nechme už stranou bezprecedentní jízdu Leicesteru; Chelsea loni na začátku dubna vévodila Premier League s čtyřbodovým náskokem a dvěma zápasy k dobru. Aston Villa naproti tomu směřovala do Wembley a následně do finále FA Cupu.

Aktuálně však oba celky strádají. Londýnský tým sice už 14 zápasů v řadě nepoznal hořkost ligové porážky, ale co je mu to platné, když víc než polovina z nich byly remízy. Především dvě poslední domácí ztráty hodně zamrzí - obzvlášť, když by Chelsea při vítězstvích stála jen šest bodů od čtvrtého místa. Obzvlášť, když k nim došlo po zbytečných zaváháních Thibauta Courtoise v bráně Blues.

Teď tak svěřenci Guuse Hiddinka stojí na mrtvém bodě. Bitva za pohárovou Evropou samozřejmě nekončí, sedmá příčka je vzdálena nějaké dvě výhry, a pokud se Chelsea podaří natáhnout neporazitelnou šňůru až do půlky května, může novému manažerovi nadělit alespoň účast v předkole Evropské ligy.

Citelnou absencí ve Villa Parku bude opět vedle Edena Hazarda i Diego Costa, který nastřílel v posledních deseti zápasech osm gólů. Musí však zkompletovat dvouzápasový disciplinární trest. K dispozici jsou i přesto hned čtyři útočníci. Mladý Traoré, utrápený Rémy, nepochopený Pato a konečně i uzdravený Falcao. Inu, nabídněte si. Lehký otazník visí jen nad zmíněným Traorem, až zítra se pak rozhodne i o startu Oscara s Willianem.

Aston Villa sice přišla o výše zmíněného Agbonlahora, ale naproti tomu může počítat se dvěma mladými nadějemi, jež ostříleného útočníka s klidem nahradí. Po zranění se totiž poprvé od ledna mohou objevit na hrací ploše Jack Grealish a Adama Traoré.
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Guzan - Hutton, Lescott, Richards, Cissokho - Westwood, Gueye - Gil, Veretout, Ayew - Gestede
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Courtois - Ivanović, Cahill, Terry, Azpilicueta - Mikel, Fábregas - Pedro (Oscar), Willian, Kenedy - Rémy (Traoré)
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.00 - 3.70 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AFC Bournemouth - Manchester City  (sobota 16:00)
Kam až Manchester City dospěje při své aktuální ligové krizi. Citizens prohráli čtyři z posledních šesti utkání a místo boje o titul se logicky přesunuli o ideu níže. Teď budou svěřenci uraženého manažera Pellegriniho hájit "pouze" čtvrté místo, jež může zachránit sezónu před značkou katastrofální. Nyní jedou na hřiště Bournemouthu, z nějž naopak tlak spadl.

Cherries se v březnu nesmírně dařilo, nováček Premier League porazil Southampton, Newcastlu i Swansea; a porážka na půdě Tottenhamu tak tým Eddieho Howea trápila pramálo. Sedm kol před koncem má Bournemouth na kontě komfortních 38 bodů a v klasické čtyřicetibodové terminologii tak stačí už jen jediné vítězství.

Dvanáctibodový náskok na osmnáctý Sunderland však věstí, že i kdyby absolutní novic elitní soutěže všechno prohrál, velmi pravděpodobně o svůj prvoligový status nepřijde. Proti Manchesteru City se však Třešničky chtějí pomstít za potupnou porážku 1:5 na Etihad Stadium.

Jó, to byly doby, vzpomínají fanoušci Citizens. Jejich klub byl na čele tabulky a o jejich bezkonkurenčnosti leckdo hovořil s vážným výrazem ve tváři. Kádr mistra z předminulé sezóny však nabyl výrazných trhlin, na marodce se vedle kapitána Kompanyho střídají hvězdy jako na běžícím páse a teď se k nim navíc přidal brankář Joe Hart.

Dost možná klíčový zápas na Goldsands stoprocentně propásne i Fabian Delph, již zmíněný Vincent Kompany a Raheem Sterling. Velmi nepravděpodobně se jeví i start Kevina De Bruyneho a Samira Nasriho, byť se už obě ofenzivní opory vrátily k tréninku.

Totéž platí o nejlepším střelci (!) Bournemouthu Callumu Wilsonovi, jemuž k tomuto primátu stačilo necelých sedm ligových klání. Mladý kanonýr již naplno maká s týmem, ale na ostrou obnovenou premiéru i po více než půl roce absence zaviněné přetrhanými vazy v koleni ještě počká.

Manchester City, který před reprezentační přestávkou nezvládl domácí městské derby, nevyzvou ani další ranění Junior Stanislas či Tyrone Mings. Lépe už vypadá stav dua Harry Arter - Josh King, kteří nejsou v dokonalé kondici, ale přesto by měli nastoupit od první minuty.
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Boruc - Smith, Francis, Cook, Daniels - Ritchie, Surman, Arter (Gosling), Gradel - King, Afobe
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Caballero - Sagna, Otamendi, Mangala, Clichy - Fernandinho, Fernando - Navas, Touré, Silva - Agüero
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.00 - 3.60 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Arsenal FC - Watford FC  (sobota 16:00)
Jestli chce Arsenal stále pomýšlet na zisk vytouženého titulu, musí doma proti nováčkovi z Watfordu nutně naplno bodovat. Jak ale ukázalo nedávné střetnutí obou klubů v FA Cupu, kdy Kanonýři jakožto obhájci trofeje překvapivě padli v poměru 2:1, nečeká papírového favorita ani náznakem jednoduché utkání...

Wengerova družina momentálně ztrácí na vedoucí Leicester propastných jedenáct bodů, byť má jedno ligové utkání k dobru. Francouzský manažer tak připustil, že ani perfektní závěr sezony bez ztráty kytičky již na první místo stačit nemusí. "Bude záležet na výsledcích Leicesteru City. Jsme na nich závislí a nikdo neví, jak si v posledních sedmi kolech povedou. Důležité je, abychom odehráli těch svých osm s maximálním nasazením a zaujetím, a pak uvidíme, co nám to přinese."

Co se týče početné marodky Arsenalu, přinesl Wenger na tiskovou konferenci celou řadu dobrých zpráv. Zpět v plné tréninkové zátěži jsou totiž dlouhodobí marodi Jack Wilshere i Tomáš Rosický a k návratu do branky se chystá také Petr Čech. Prvních dvou jmenovaných se však sobotní zápas ještě týkat nebude, stejně jako Aarona Ramseyho, Santiho Cazorly i Alexe Oxladea-Chamberlaina.

Čtyřiadvacetiletému Wilsherovi již pomalu zvoní hrana, pokud ještě hodlá proniknout do nominace anglického národního týmu na blížící se mistrovství Evropy. Wenger by jeho účast na francouzském šampionátu uvítal. "Každý fotbalista usiluje o soupeření na té nejvyšší možné úrovni a pro Jacka, který je už značně frustrovaný, je důležité, aby nabral sebevědomí. Proto hodně záleží na tom, aby jel na EURO a mohl nastupovat."

Wengerův protějšek Quique Sánchez Flores tvrdí, že překvapivá pohárová výhra jeho týmu na Emirates Stadium činí z nadcházejícího londýnského derby ještě obtížnější klání. "Rozhodně je to tak. Musíme se patřičně připravit, protože jde o velmi dobrý tým, ale chceme zvítězit. Na Arsenal je vyvíjený velký tlak a musí se pokusit dostat na čelo tabulky, ale v Premier League je možné všechno."

Na rozdíl od Arsenalu se hosté nemusejí potýkat s žádnými vážnějšími zraněními. Mimo hru zůstává pouze bek Joel Ekstrand, jenž se po vážném zranění kolena teprve nedávno zapojil zpět do tréninku.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Čech - Bellerín, Gabriel, Koscielny, Monreal - Coquelin, Elneny - Alexis, Özil, Iwobi - Welbeck
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Gomes - Nyom, Britos, Cathcart, Aké - Behrami, Capoue, Watson - Deeney, Amrabat - Ighalo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 5.25 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Norwich City - Newcastle United  (sobota 16:00)
Zápas pravdy. Norwich má tu zrádnou výhodu, že doma postupně hostí oba své největší rivaly v boji o záchranu - a jako první pán na holení přijíždí ze severovýchodu Anglie Newcastle. Ten byl sice nedávno posílen o zkušenosti Rafy Beníteze, jinak ho ale kosí zranění a body se nedostavují...

Těžko říct, jestli lze první dvě vystoupení pod Benítezovým vedením považovat za jakýkoliv signál zlepšení. Napoprvé Straky prohnaly vedoucí Leicester, ale na vstřelený gól ani bod to nestačilo. V derby se Sunderlandem se potom Mackems v závěru bránili urputnému tlaku Newcastlu, a tak i v onom případě - při remíze 1:1 - a musel španělský odborník zkonstatovat spíše porážku.

Teď už se jakákoliv ztráta promíjet nebude; Norwich je jednoduše nutno porazit, a podobně bude na tento souboj nahlížet také kanárčí tábor. Ten těsně před reprezentační pauzou ožil, když zcela výjimečně registroval dvě po sobě jdoucí čistá konta a také první výhru od 2. ledna.

Newcastle má pozici značně ztíženou tím, že Benítez nyní jednoduše musí darovat debut Karlu Darlowovi, jenž bude coby brankářská trojka chytat na místě čerstvě zraněného Roba Elliota. Ten přitom takřka na vlastní pěst sám Strakám udělal několik klíčových bodů. Mimoto hrozí také absence Colocciniho, naopak Janmaat by se měl stihnout zotavit z menšího úrazu kolene.

Norwich dlouhodobě a možná až do konce sezony nemůže počítat s duem Redmond - Tettey, kromě tohoto důležitého tandemu záložníků už by však Alex Neil měl mít k dispozici kompletní ansámbl. Stevena Naismithe trápí akorát lehce natažený zadní stehenní sval, který by mu ve startu zabránit neměl.
Norwich City - pravděpodobná sestava:
Ruddy - Martin, Bassong, Klose, Olsson - Jarvis, Howson, O'Neil, Brady - Mbokani, Bamford (Naismith)
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Darlow - Janmaat, Lascelles, Mbemba, Anita - Shelvey, Wijnaldum - Sissoko, Ayoze, Townsend - Mitrović
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.38 - 3.30 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sunderland AFC - West Bromwich Albion  (sobota 16:00)
Jakoby jen pomocí remíz se Sunderland snaží dobrat záchraně; na kontě je má už tři v řadě a doma proti West Bromwichi se další rozhodně bude chtít vyhnout na úkor nutného vítězství. To totiž posledně dokázal uhrát Norwich, a tak je opět na Mackems, aby reagovali. Byli to přitom právě Baggies, kdo Kanárkům před reprezentační pauzou ony cenné tři body darovali. Budou tedy štědří i k Sunderlandu?

Na The Hawthorns budou mít podle všeho klidný závěr sezóny. Mužstvo vedené Tony Pulisem se nachází v klidném středu tabulky s dostatečným, třináctibodovým náskokem na sestupové pozice. "Každá vyšší příčka však znamená více peněz a hráči se budou také pro svou hrdost snažit umístit, co nejvýše to půjde," podotkl zkušený manažer West Bromwiche.

Black Cats si naposledy rozdělili body s Newcastlem, přičemž to vypadá, že možná právě o oba tyto tradiční kluby ze severovýchodu Anglie Premier League pro příští sezónu přijde. V závěru sezónu má navíc družina Sama Allardyce poměrně náročný los - duely s Leicesterem, Arsenalem, Chelsea či na půdě Stoke City. Proti Baggies tak v domácím prostředí bezpodmínečně musí bodovat a napravit tak nepříznivou bilanci - z posledních dvanácti vzájemných soubojů Sunderland zvítězil jen jednou.

Sam Alllardyce nemůže počítat pouze se zraněným mladíkem Duncanem Watmorem, naopak Lamine Koné, Wahbi Khazri, Younes Kaboul i Billy Jones by již měli být fit. Jeho protějšek Tony Pulis nepočítá žádné nové absence, a tak mimo hru stále figurují James Morrison a Christ Brunt.
Sunderland AFC - pravděpodobná sestava:
Mannone - Yedlin, O'Shea, Koné, Van Aanholt, Kirchhof, Borini, Rodwell, M'Vila, Khazri, Defoe
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Foster - Dawson, McAuley, Olsson, Evans - Yacob, Fletcher - Sessegnon, Berahino, Gardner - Rondón
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.40 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
West Ham United - Crystal Palace  (sobota 16:00)
Dotáhne West Ham svoji senzační jízdu až do vysněné Ligy mistrů? Tým Slavena Biliće pod taktovkou úžasného Dimitriho Payeta senzačně stoupá tabulkou a momentálně je od čtvrté příčky vzdálen pouhý bod. Ve všech soutěžích Kladiváři už osmkrát neprohráli a teď si brousí zuby na Crystal Palace.

Jejich výchozí pozice není dokonalá už jen vzhledem k soupeřům. Manchester United a City jsou zvučné týmy - jenže s velmi kolísavou formou. Red Devils pod Louisem van Gaalem tápají celou sezónu, zatímco Citizens jsou poloviční od té doby, co vyhlásili letní změnu manažera.

West Ham tudíž tak nějak nevinně pronikl mezi regulérní kandidáty na čtvrtou pozici. Lesk úžasné sezóny potvrzuje i povedená účast v FA Cupu, kde je nyní čeká domácí odveta čtvrtfinále právě proti Man Utd.

Nejstarší klubová soutěž je naopak jediným světlý bodem pro Crystal Palace. Orli zpočátku sezóny lovili body bez mrknutí oka, momentálně to však vypadá na pád střemhlav. Alan Pardew se má co ohánět, aby se kolaps včas zastavil a Eagles neměli ještě existenční potíže.

Už 13 zápasů v lize nedokázali zvítězit, naposledy podlehli doma Leicesteru. O to překvapivější je situace právě v FA Cupu, kde se těší na semifinále ve Wembley proti velmi přijatelnému protivníkovi - Watfordu.

Ligu však nesmí brát na lehkou váhu. Náskok na sestupové pozice je už pouze sedmibodový a bez výher se odstup na supy z nižších pozic ještě sníží. Na půdě West Hamu to však na průlom příliš nevypadá, jelikož forma obou celků je diametrálně odlišná. Ostatně už říjnový duel v Selhurst Parku skončil výhrou Hammers 3:1.

West Hamu se navíc vrací do sestavy James Tomkins a na marodce tak zůstávají už jen Sam Byram a James Collins. Situaci kolem Victora Mosese, Ennera Valencii a Cheikhoua Kouyatého ještě musí monitorovat, jelikož se všichni tři vrátili z reprezentačních povinností až v pátek.

Zraněné mají i hosté, kterým chybí Connor Wickham, James McArthur a Marouane Chamakh. Otazníky visí nad Mile Jedinakem, Yohanem Cabayem a Emmanuelem Adebayorem.
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Adrián - Tomkins, Reid, Ogbonna, Cresswell - Kouyaté, Noble - Antonio, Payet, Lanzini - Sakho
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Hennessey - Ward, Dann, Delaney, Souaré - Cabaye, Ledley - Zaha, Puncheon, Bolasie - Adebayor
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.85 - 3.60 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stoke City - Swansea City  (sobota 16:00)
Hráči Swansea se začátkem března na půdě Arsenalu vzedmuli k rychlému úprku z bojů o záchranu a s výrazně lehčími nohami tak po dvou týdnech odpočinku mohou udělat další důležitý krok na Britannia Stadium, kde je přivítá Stoke City, jeden z nejlepších týmů posledních kol.

Jen dvě nejvýše postavená mužstva Premier League nahrála za předešlých šest zápasů stejný počet bodů. Potters tak nejen živí naději na přepsání loňského klubového rekordu 54 bodů, ale regulérně usilují o pohárovou Evropu. O deset vstřelených gólů během výborného období Stoke se přitom postaralo sedm hráčů, problém by tak mohl nastat na druhé straně hřiště. Nešťastné zranění Jacka Butlanda vyřadilo jednu z hvězd letošního ročníku do konce sezóny a své rukavice tak zřejmě bude muset oprášit Shay Given, jenž v lize naposledy chytal při květnovém debaklu Aston Villy v Southamptonu. Pokud na něj opravdu volba padne, stane se nejstarším ligovým debutantem historie Stoke City.

V sobotu pak mohou Potters pocítit déjà vu, přesně před jednašedesáti lety totiž vyhráli přestřelku poměrem 5:3 a podruhé v sezóně tak Swans porazili. To se jim přitom podařilo naposledy začátkem devadesátých let, zatímco domácí porážku ze vzájemného klání nemuseli vstřebávat od března 2001.

Swansea se však v posledních týdnech parádně zvedá a během čtyř kol navýšila svůj náskok před sestupovými pozicemi ze tří na podstatně klidnějších deset bodů. Především probuzení ofenzívy a její pravidelná gólová potence zvýrazňuje zlepšený projev pod novým manažerem, není tak divu, že se už rojí spekulace o odchodu Francesca Guidolina. "Jestli tu budu moci pracovat i nadále, budu opravdu šťastný. Jsem hrdý na to, že tu jsem, ale nevím, co přinese budoucnost. Mohu říct, že nejdůležitější je, aby se Swansea zachránila, pak uvidíme," reaguje šedesátiletý Ital.

I v sobotu se však bude muset obejít bez Shaqiriho, Shawcrosse, Wilsona, Johnsona a Ayewa, Monterův a Barrowův stav je navíc po povinnostech v reprezentaci také nejistý. V domácím dresu se kromě Butlanda neobjeví ani Walters, naopak zpět do hry by se měl vrátit Erik Pieters.
Stoke City - pravděpodobná sestava:
Given - Bardsley, Muniesa, Wollscheid, Pieters, Whelan, Imbula, Diouf, Afellay, Arnautović, Joselu
Swansea City - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Rangel, Fernández, Williams, Taylor, Britton, Cork, Fer, Sigurdsson, Barrow, Gomis
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.15 - 3.30 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Liverpool FC - Tottenham Hotspur  (sobota 18:30)
Patrně nejsledovanější zápas 32. kola Premier League připadá na sobotní večer, kdy proti sobě nastoupí Liverpool a Tottenham. Reds se stále nedaří zopakovat více dobrých výkonů za sebou, a proto to na umístění ve vytoužené nejlepší čtyřce nevypadá. Naopak Tottenham hraje v dobré formě, od začátku roku pouze dvakrát prohrál a v současné době se zdá, že je jako jediný schopen připravit o titul Leicester.

Když se oba týmy střetly v aktuální sezóně poprvé, s myšlenkou ohledně titulu si v táboře Spurs pohrávali možná jen ti největší optimisté. Tehdy v říjnu se totiž svěřenci Mauricia Pochettina nacházeli ve středu tabulky a Harry Kane měl na svém kontě pouze jeden ligový gól (a k tomu jeden vlastní). I proto tak není divu, že si Jürgen Klopp při své premiéře připsal bod za bezbrankovou remízu.

Hned od následujícího duelu se však Kane rozstřílel, nyní má na svém kontě již jednadvacet přesných zásahů (stejně, jako za celý loňský ročník) a táhne své mužstvo za třetím titulem ve více než stotřicetileté historii. "Do konce sezóny zbývá sedm utkání, a pokud dokážeme naplno bojovat až do samého konce, pak můžeme dosáhnout velkých věcí. Jednou z možností je i zisk titulu a další umístit se v TOP 4, což je pro nás nejdůležitější," zdůraznil manažer Tottenhamu.

Pochettino pak nezapomněl pochválit dosud vedoucí Foxes, jejichž triumf by byl ještě mnohem větší senzací než vítězství Spurs. "Leicester si pozici v čele plně zaslouží. Od začátku sezóny hraje fantasticky," myslí si italský stratég, který bude v sobotu na Anfield Road postrádat dlouhodobě zraněného Bentaleba s N’Jiem, nejistý je pak start Erika Lamely. Alespoň mezi náhradníky by se již mohl objevit Jan Vertoghen.

Na druhé straně Jürgen Klopp se musí obejít kromě dlouhodobých marodů Gomeze, Ingse a Lucase i bez velmi dobře hrajícího Roberta Firmina, jehož trápí zadní stehenní sval, a Christiana Bentekeho, toho pro změnu vyřadilo zranění kolene. Naopak zpět by měli být uzdravení Divock Origi s Albertem Morenem.

"Když se utkávají Tottenham s Liverpoolem, obvykle to není žádná narozeninová party, nýbrž tvrdý boj," prohlásil Klopp s odkazem na to, že Spurs Reds neporazili již šest ligových zápasů v řadě. "Je neskutečné, jak jsou silní - ostatně každý to mohl vidět v anglickém národní týmu," pochválil svého soka na závěr charismatický Němec.
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Mignolet - Flanagan, Lovren, Sakho, Clyne - Henderson, Can - Milner, Coutinho, Lallana - Sturridge
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Walker, Alderweireld, Wimmer, Rose - Dier, Dembélé - Lamela, Alli, Eriksen - Kane
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.15 - 3.60 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Leicester City31199354:3166
2.Tottenham Hotspur311710456:2461
3.Arsenal FC30167748:3055
4.Manchester City30156952:3251
5.West Ham United301311647:3550
6.Manchester United30148838:2750
7.Southampton FC311381041:3247
8.Stoke City311371134:3746
9.Liverpool FC29128945:4044
10.Chelsea FC301011945:4141
11.West Bromwich Albion301091130:3739
12.Everton FC29911951:4138
13.AFC Bournemouth311081338:5038
14.Watford FC301071330:3237
15.Swansea City31991331:4036
16.Crystal Palace30961532:4033
17.Norwich City31771732:5428
18.Sunderland AFC30681636:5526
19.Newcastle United30671729:5525
20.Aston Villa31372122:5816

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1650)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele