Premier League - preview 28. kola

11.03.2017, 08:42, aktualizováno 26.04.2017, 11:13
Previews
V Anglii bude dnes třemi zápasy pokračovat 28. kolo Premier League, které bylo zahájeno ještě v první polovině března. Chelsea v úterý získala tři body a na to potřebuje zareagovat Tottenham, který hraje s Crystal Palace. Arsenal hostí Leicester, Middlesbrough může proti Sunderlandu oživit naděje na záchranu...
Arsenal FC - Leicester City  (středa 20:45)
Po vítězství na půdě Middlesbrough a postupu do finále FA Cupu přes Manchester City se zdá, že se Arsenalu podařilo zažehnat krizi, kterou si svěřenci Arséna Wengera od února procházeli. Na každý pád to ale mají se čtvrtým místem značně nahnuté a do konce tohoto ročníku si již nemohou dovolit mnoho ztrát - ve středu se jim postaví Leicester City, který pod koučem Shakespearem opět našel svoji herní tvář.

Gunners počátkem února zabředli do pořádné herní a výsledkové krize - vše odstartovala domácí prohra s Watfordem, od které v lize prohráli 5 ze svých 9 ligových zápasů a tři body na své konto zapisovali jen ve třech případech. Do toho můžeme připočíst ostudné vyřazení z Champions League od Bayernu Mnichov a je jasné, že na severu Londýna neprožívali zrovna ty nejlepší časy.

To Leicester jakoby někdo polil živou vodou. Od odvolání Claudia Ranieriho si Foxes na své konto připsali 5 ligových výher, jednu remízu a jen jednu jedinou porážku na půdě Evertonu. Do toho se jim navíc v Champions League podařilo postoupit přes favorizovanou Sevillu a ve čtvrtfinále dokázali zle potrápit i Atlétiko Madrid, které ale nakonec i přes značné problémy v odvetě svůj postup ustrážilo. Jistotu záchrany však loňský mistr stále nemá, na tu bude s největší pravděpodobností potřebovat ještě jednu výhru.

Na hřišti Arsenalu se však loňskému šampionovi vůbec nedaří, prohrál tam totiž posledních 9 ligových utkání. Gunners navíc s Leicesterem neprohráli již dlouhých 20 zápasů (14 výher, 6 remíz) a z posledních 4 duelů se radovali hned třikrát, jedinou výjimku tvoří remíza ze druhého kola letošní sezóny. Favorit středečního duelu je tedy jasný.

Otazník visí nad startem Oxlade-Chamberlaina, který si z nedělního semifinále FA Cupu odnesl nějaký ten šrám. Hostům bude chybět Wes Morgan, kterého trápí natažený stehenní sval, a Nampalys Mendy, který v týdnu podstoupil operaci kotníku a letošní ročník pro něj tak skončil. Do hry pak nezasáhne ani Islam Slimani.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Čech - Gabriel, Koscielny, Holding - Oxlade-Chamberlain, Xhaka, Ramsey, Monreal - Özil, Sanchez - Giroud
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Simpson, Benalouane, Huth, Fuchs - Mahrez, Drinkwater, Ndidi, Albrighton - Okazaki - Vardy
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.53 - 4.45 - 5.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Middlesbrough FC - Sunderland AFC  (středa 20:45)
Dost možná poslední šanci na zvrácení vlastního osudu budou mít fotbalisté Middlesbrough. Pět kol před koncem ztrácí na první nesestupovou pozici 9 bodů - pokud tedy ve středeční dohrávce neporazí poslední Sunderland, s největší pravděpodobností si podepíší sestupový ortel.

Forma domácích je přitom absolutně prachbídná - v roce 2017 ještě nezaznamenali žádné ligové vítězství a vstřelili pouhých 6 branek, naopak jich 21 inkasovali a získali jen 6 ligových bodů za stejný počet nerozhodných výsledků. Poslední výhra je již pěkně vousatá, hráči ze severu Anglie totiž své fanoušky naposledy potěšili 17. prosince, kdy na vlastním stánku přehráli Swansea City.

Sunderland je na tom však ještě o něco hůře. 6 zápasů před koncem ročníků ztrácí na první nesestupové místo bodů hned 12, jejich poslední výhra se datuje na začátek února a z posledních 10 utkání vyhráli právě jen jedno jediné, krom toho si připsali ještě tři remízy a 6 porážek. Vypadá to, že tentokrát Black Cats svou účast mezi anglickou smetánkou nikterak nezachrání.

Sunderlandu se však na půdě Middlesbrough relativně daří, neprohráli tam totiž při svých posledních 3 návštěvách, kdy si připsali jednu výhru a dvě remízy. Na druhou stranu je potřeba říct, že poslední vzájemné měření sil proběhlo už nějaký ten pátek zpátky - a to konkrétně v roce 2009.

Domácím bude chybět Gaston Ramirez, který si odpykává disciplinární trest za vyloučení v zápase s Bournemouthem. Do kádru se však vrací Martin de Roon a Grant Leadbitter - oba jmenovaní již přemohli své zdravotní patálie. David Moyes nemůže počítat s útočníkem Duncanem Watmorem, pro něhož sezóna kvůli zraněnému kolenu předčasně skončila. Mimo je také Sebastian Larsson, ovšem vrátit by se po menší pauze mohl Billy Jones.
Middlesbrough FC - pravděpodobná sestava:
Guzan - Fabio, Chambers, Gibson, Friend - Traoré, Clayton, De Roon, Downing - Negredo, Gestede
Sunderland AFC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Jones, Denayer, O’Shea, Manquillo - Gibson, Cattermole, Ndong - Khazri, Defoe, Anichebe
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.17 - 3.34 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Crystal Palace - Tottenham Hotspur  (středa 21:00)
Hozenou rukavici od Chelsea se ve středu večer pokusí zvednout Tottenham, který cestuje k nepříjemnému zápasu na půdu Crystal Palace. Družina Sama Allardyce se v dubnu dostala do skvělé formy, přehrála postupně Chelsea, Arsenal a i Liverpool a svou kůži lacino rozhodně neprodá.

Eagles pod vedením zkušeného Sama Allardyce dlouho ne a ne najít vítězný recept, vše se však změnilo koncem února. Vítězství nad Middlesbrough nastartovalo fantastickou sérii, ve které Crystal Palace získalo z možných 24 bodů hned 19 za 6 výher, 1 remízu a jen jednu jedinou prohru na půdě Southamptonu.

Spurs se však formou domácího celku rozhodně nenechají zahanbit, ba naopak. Od prohry na hřišti Liverpoolu se totiž pyšní sérií 7 výher v řadě, díky které jsou stále ve hře o ligový primát. Do konce sezóny je však čeká hned několik těžkých zápasů, přičemž jakákoliv ztráta bude znamenat výrazné snížení šancí na zisk ligového titulu - pro svěřence Mauricia Pochettina tak nic jiného než výhra nemůže připadat v úvahu.

Domácím se však v zápasech s tímto rivalem z Londýna příliš nedaří, z posledních 15 zápasů v rámci Premier League totiž zvítězili jen třikrát, naproti tomu hned sedmkrát odešli poraženi a pětkrát si na své konto připsali alespoň bod. Pokud by Tottenham ve středu opět zvítězil, zaznamenal by nad Eagles čtvrtou výhru v řadě, což se mu nepovedlo od roku 1971.

Co se marodky týče, Eagles rozhodně nepotěší, že se jim rozpadá obrana. Po duelu s Liverpolem se totiž na marodku dostal i James Tomkins, který si přivodil nepříjemné zranění kotníku. Mimo hru je i nadále Scott Dann, kterého do hry nepustí poraněné kolenní vazy. Pozitivní zprávou je, že se do sestavy vrátí Sakho, který kvůli regulím soutěže nemohl proti Liverpoolu nastoupit. Tottenham by již možná mohl využít služeb Dannyho Rose, který se po tříměsíční pauze vrátil do tréninku, i když s největší pravděpodobností do hry tentokrát ještě nezasáhne.
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Hennessey - Ward, Kelly, Sakho, Van Aanholt - Cabaye, Milivojevic, Puncheon - Zaha, Benteke, Townsend
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Walker, Alderweireld, Vertonghen, Davies - Dier, Dembélé - Eriksen, Alli, Son - Kane
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.10 - 4.25 - 1.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Liverpool FC - Burnley FC  (neděle 17:00)
Pokud chce Liverpool zabojovat alespoň o třetí příčku, a tedy o přímou účast v Lize mistrů pro příští sezónu, musí bezpodmínečně zápasy jako jsou ty proti průměrně hrajícímu Burnley jednoduše zvládat. Už několikrát přitom Reds letos zaváhali s papírově slabšími. Třeba na podzim právě na půdě svého aktuálního soupeře nečekaně padli o dvě branky.

Mužstvo manažera Jürgena Kloppa je každopádně notně povzbuzeno o poslední skalp trápícího se Arsenalu. Právě díky těmto třem bodům dostalo situaci v tabulce do vlastních rukou a londýnskému celku může v případě další výhry odskočit už na rozdíl pěti bodů. To je rozhodně pořádné lákadlo pro klub z Merseyside.

I bilance na Anfield Road hovoří jasně v liverpoolský prospěch. Domácí ze třinácti utkání devětkrát zvítězili, prohráli pouze před několika týdny se Swansea. Dalších podobných výpadků se prostě musejí do konce sezóny vyvarovat. "Nejsem si jistý, jestli Burnley porazíme. Ale jsem optimista, protože jsme připraveni," odmítal roli favorita Klopp.

Zase do hry nezasáhne kapitán Jordan Henderson, už potřetí v řadě, neboť ho i nadále trápí poraněná noha. K dispozici asi nebude ani Daniel Sturridge, start Roberta Firminha a Dejana Lovrena je údajně v ohrožení. "Lidé říkají, že nemám plán B. Ale my víme, jak hrát. Jenom musíme pokrýt určité prostory a udělat správná rozhodnutí," dodával liverpoolský stratég.

Burnley nebude mít v severozápadní Anglii co ztratit. V tuhle chvíli body s vehementní nutností nepotřebuje, drží se v klidném středu tabulky, jestli však brzy nezastaví výsledkový propad, mohly by se ho záchranářské boje týkat velmi brzy. Od února totiž z možných dvanácti bodů získal jen dva za remízy s Chelsea a v Hullu.

Naposledy The Clarets padli těsně na půdě Swansea, o remízu přišli až v nastavení. Na marodce jim stále zůstávají Steven Defour i Jóhann Gudmundsson, nemoc pak postihla brankářskou jedničku Toma Heatona, ale jeho start není vyloučený. Úplně se neví, jak je to s Joeym Bartonem, jehož trápily svalové problémy.
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Mignolet - Clyne, Matip, Klavan, Milner - Wijnaldum, Can, Lallana - Mané, Roberto Firmino, Philippe Coutinho
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Heaton - Lowton, Keane, Mee, Ward - Boyd, Hendrick, Westwood, Brady - Barnes, Gray
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.27 - 5.95 - 11.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AFC Bournemouth - West Ham United  (sobota 16:00)
Značně okleštěný sobotní program anglické Premier League fanouškům nabídne souboj mezi Bournemouthem a West Hamem, přičemž zejména pro domácí půjde o zápas s přívlastkem veledůležitý. Po sérii nezdarů se svěřenci Eddieho Howea nutně potřebují chytit a tři body by jim notně pomohly v odpoutání se od posledních tří celků tabulky.

Forma domácího celku vskutku není dobrá - minulý týden si sice Bournemouth po houževnatém výkonu odvezl bod z Old Trafford, což naznačuje, že by se snad mohlo blýskat na lepší časy, jenže je taky potřeba dodat, že tím konečně zastavil sérii čtyř proher v řadě. A jestliže bychom hledali poslední výhru, musíme zabrouzdat o dost dál do minulosti - konkrétně je potřeba jít o 9 utkání zpět, kdy Bournemouth porazil Swansea 3:0.

Kladiváři se naproti tomu momentálně nacházejí na 11. příčce a užívají si klidného středu tabulky, což sice neodpovídá jejich předsezónním ambicím, nicméně po otřesném startu do sezóny musel celek z východu Londýna trochu přehodnotit plány. V minulém kole sice svěřenci Slavena Biliče podlehli vedoucí Chelsea, před tímto duelem však tři zápasy v řadě neprohráli, když uhráli remízu s West Bromem a Watfordem a všechny tři body si na konto připsali za výhru se Southamptonem.

V rámci Premier League půjde v sobotu o teprve čtvrté vzájemné měření sil obou týmů. To první dopadlo lépe pro Bournemouth, který v srpnu 2015 vyloupil Upton Park, nicméně v posledních dvou zápasech zase dominovali Kladiváři. Zajímavostí pak je, že hráči obou týmů letos vyfasovali již čtyři červené karty.

Co se absencí týče, domácí se budou muset obejít bez Surmana, který si odpykává karetní trest za vyloučení v minulém utkání, stejně tak i bez Tyrona Mingse, který za šlápnutí na Zlatana Ibrahimoviče obdržel pětizápasový distanc. Otazník se pak ještě vznáší nad startem Simona Francise. West Ham již může počítat se službami Michaila Antonia, který se vrací po karetním trestu. Uzdravit by se měl stihnout i Winston Reid, který kvůli zdravotním potížím nedohrál duel s Chelsea.
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Boruc - Smith, Cargill, Cook, Daniels - Fraser, Arter, Wilshere, Pugh - King, Afobe
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Randolph - Kouyaté, Reid, Fonte, Cresswell - Snodgrass, Obiang, Noble, Lanzini - Antonio, Carroll
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.50 - 3.40 - 2.84
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Everton FC - West Bromwich Albion  (sobota 16:00)
Z FA Cupu už se poroučely i týmy Evertonu a West Browiche, kteří tak v sobotu změří síly ve vzájemném souboji v rámci ligové soutěže. Karamelky si zkusí zlepšit náladu po nepovedeném výkonu na půdě Spurs, zatímco hosté budou chtít napravit domácí prohru s Crystal Palace.

Forma Evertonu rozhodně není špatná, však se do minulého týdne mohli svěřenci Ronalda Koemana pochlubit sérií devíti zápasů bez jakékoliv ligové porážky. K šestému Manchesteru United se však Toffees příliš nepřiblížili, ten má stále náskok pěti bodů a zápas k dobru navrch.

To hostující celek prožívá mimořádně dobrou sezónu - před jejím startem by jen málokdo tipoval, že se v polovině března budou nacházet na osmé příčce ligové tabulky. Pokud půjde vše podle plánu, měl by West Brom překonat své dosavadní ligové maximum, které čítá 49 bodů ze sezóny 2012/13.

Hostům se však v Goodison Parku vůbec nedaří, však od roku 1965 zde vyhráli jen tři zápasy. Devětkrát se jim podařilo alespoň remizovat, ale hned patnáctkrát se domů vraceli s prázdnou. Sluší se ovšem zmínit, že poslední tři návštěvy dopadly daleko lépe - West Brom v nich neprohrál a v loňském roce dokonce zvítězil 1:0.

Evertonu se po zranění vrací Dominic Calvert-Lewin, který dosud laboroval se zraněním kotníku. Po porážce s Tottenhamem se dají čekat změny v základní sestavě, do které se může vrátit Ademola Lookman či Enner Valencia. West Brom má k dispozici takřka kompletní kádr, výjimku pak představuje Matt Phillips, který do utkání nezasáhne kvůli zraněnému stehnu.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Robles - Coleman, Williams, Funes Mori, Baines - Davies, Gueye, Schneiderlin - Barkley, Lookman - Lukaku
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Foster - Dawson, McAuley, Evans, Nyom - Livermore - Brunt, Fletcher, Morrison, Chadli - Rondón
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.65 - 3.80 - 5.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hull City - Swansea City  (sobota 16:00)
Tohle bude bezpochyby jeden z klíčových soubojů o záchranu. Rozdíl mezi oběma týmy je pětibodový a je to Hull City, kdo si opravdu nemůže dovolit prohrát. Pokud se naopak Swansea podaří uzmout z východního Yorkshiru všechny body, udělá opravdu výrazný krok k udržení své prvoligové příslušnosti.

Ještě v půlce ledna kdekdo velšský celek odepisoval. Mužstvo jak pod vedením Francesca Guidolina, tak pod nástupcem Bobem Bradleym výrazně strádalo, prakticky se po celou nacházelo v sestupovém pásmu, a především si z její obrany dělali soupeři doslova trhací kalendář. Až léčba manažerem Paulem Clement pomohla.

V podstatě hosty nakopla nečekaná výhra na půdě Liverpoolu. Od té doby z možných osmnácti bodů získali velmi slušných dvanáct a rázem se vyhoupli na přívětivější šestnáctou pozici. Doteď patří jejich defenzíva sice k tomu nejhoršímu, co Premier League může nabídnout, nicméně solidní útok jako by disbalanci vyrovnával.

Clement si moc dobře uvědomuje, že důležité bude v Hullu hlavně neprohrát. "Pokusíme se vyhrát. Ale když se to nepovede, je potřeba držet si od něj odstup. Bod by nebyl špatným výsledkem," jasně vytyčil druhotný cíl. "I když soupeř prohrál s Arsenalem nebo s Chelsea, myslím si, že v těchto duelech předvedl dobrý výkon."

Hull se nachází na předposledním místě tabulky a na nesestupovou sedmnáctou příčku ztrácí již čtyři body. Je pro něj zkrátka životně důležité, aby rozšířil své hubené konto celkových pěti výher. "Sice jsme Swansea třikrát v řadě porazili, ovšem tenhle zápas je ještě důležitější. Musíme vyhrát," potvrzoval manažer Marco Silva.

Domácím už bude k dispozici zkušený obránce Curtis Davies, jenž si naposledy kopl do míče v lednu. Stále jim však bude chybět Evandro, jehož i nadále trápí poraněné lýtko. Hosté nebudou moci nově využít služeb Kyla Naughtona, Angel Rangel je tak jednoznačnou volbou pro jeho nahrazení. Připraveni naopak budou Jefferson Montero i Ki Song-jong.
Hull City - pravděpodobná sestava:
Jakupovic - Elmohamady, Ranocchia, Maguire, Robertson - N'Diaye, Huddlestone, Clucas - Markovič, Oumar Niasse, Grosicki
Swansea City - pravděpodobná sestava:
Fabiaňski - Rangel, Fernández, Mawson, Olsson - Fer, Cork, Carroll - Narsingh, Fernando Llorente, Sigurdsson
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.44 - 3.25 - 3.07
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Chelsea FC27213357:2066
2.Tottenham Hotspur27168353:2056
3.Manchester City26174553:2955
4.Liverpool FC27157558:3452
5.Arsenal FC26155655:3150
6.Manchester United261310339:2249
7.Everton FC27128744:3044
8.West Bromwich Albion27117936:3440
9.Stoke City27981032:4035
10.Southampton FC26961132:3433
11.West Ham United27961236:4633
12.Burnley FC27941430:4031
13.Watford FC27871233:4731
14.AFC Bournemouth27761437:5227
15.Leicester City27761430:4527
16.Swansea City27831635:5927
17.Crystal Palace27741635:4625
18.Middlesbrough FC274101319:3022
19.Hull City27561624:5321
20.Sunderland AFC27541824:5019
Zbývající zápasy
08.03. 21:00Manchester City - Stoke City
15.05. 21:00Chelsea FC - Watford FC
17.05. 20:45Southampton FC - Manchester United

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1327)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele