Premier League - preview 28. kola

01.03.2016, 08:40, aktualizováno 02.03.2016, 08:26
Previews
Leicester včera jen remizoval s WBA a dal šanci Tottenhamu, který se v případě výhry nad West Hamem posune do čela tabulky. Arsenal potřebuje porazit Swansea, Liverpool a Manchester City si zopakují nedělní finále Ligového poháru...
West Ham United - Tottenham Hotspur  (středa 20:45)
Premier League si přestávky nebere, a tak se týmy během čtyř dnů musí vyrovnat už s druhým utkáním. Jedním ze středečních taháků bude londýnské derby dvou z celků, které oplývají výtečnou formou a útoční na pohárovou Evropu. West Ham zažívá pod Slavenem Bilićem nejlepší sezónu za dlouhé dekády a formu bude chtít potvrdit proti rozjetému Tottenhamu.

Borcům z Upton Parku se daří na všech frontách. V Premier League vyhráli pět z posledních devíti zápasů, díky čemuž trůní na šestém místě se ztrátou pouhého bodu na páté a čtyř bodů dokonce na čtvrté místo. Navíc postoupili do čtvrtfinále FA Cupu. "Čeká nás velký zápas. Mělo by to být dobré utkání, stačí se podívat na pozice, na kterých se nacházíme," připomněl Bilić skutečnost, že jde o duel týmů z TOP 6.

Pokud hovoříme o formě West Hamu, bylo by nefér nezmínit se o historické sezóně i pro Tottenham. Kohouti sice už dvakrát ligu vyhráli, ale na titul už čekají déle než půl století. Teď jsou nesmírně blízko, jelikož kromě Leicesteru žádný z favoritů nepředvádí vyrovnané výkony. Svěřenci Mauricia Pochettina navíc o víkendu jen zuby nehty porazili Swansea - a všichni víme, že právě tyhle vyrovnané duely nakonec rozhodují o konečném úspěchu a neúspěchu.

Manažer Tottenhamu však na titul zatím nemyslí - ze stolu smetl i "nařčení" Claudiem Ranierim, že Spurs jsou nyní hlavním favoritem. "Myšlenkové hry? Ne, myslím, že to byl vtip. Trochu jsem se tomu zasmál," prozradil Mauricio Pochettino. "Náš cíl na konci minulé sezóny byl snížit mezeru mezi námi a týmy na špici. Je důležité udržet si naši výkonnost, fyzičku i mentalitu a uvidíme, na co to bude stačit," mlží argentinský kouč.

Forma jeho svěřenců však nahrává spíše k opaku - Tottenham vyhrál už šest zápasů v řadě, a kdyby zvládl porazit i West Ham, vyrovná historickou šňůru z roku 1967. Proti Kladivářům se Kohoutům v krátké minulosti dařilo - v listopadu vyhráli doma 4:1 a vítězstvím skončil i poslední výjezd na Boleyn Ground (0:1).

V utkání však možná bude postrádat Dele Alliho, který má zdravotní problémy a jeho start je nejistý. Pochettino také nejspíš protočí krajní obránce, šanci mohou dostat Davies s Trippierem. West Ham má potíže na pravé obraně, protože Sam Byram je suspendovaný a Tomkins, Reid a O’Brien zranění. V krajním případě by tam mohl zaskočit i křídelník Antonio. Vrací se naopak Diafra Sakho.
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Adrián - Jenkinson (Song), Collins, Ogbonna, Cresswell - Kouyaté, Noble - Antonio, Lanzini, Payet - Carroll
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Trippier, Alderweireld, Wimmer, Davies - Dier, Eriksen - Lamela, Alli (Mason), Chadli - Kane
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.00 - 3.60 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Arsenal FC - Swansea City  (středa 20:45)
Garry Monk možná mohl mít zvláštní pifku na Louise Van Gaala, ale mimoto je zodpovědný také za jeden výsledek, na který Arsene Wenger rozhodně není pyšný - květnovou domácí prohru z loňské sezony. Arsenal si tehdy ještě zkomplikoval situaci ve snaze udržet třetí pozici, tentokrát by prohra na Emirates s velkou pravděpodobností znamenala konec nadějí na mistrovský titul...

Samozřejmě, Garry Monk už na lavici Swansea není, nicméně jeho duch v jihovelšském městě nadále dýchá - ať už v dobrém, nebo zlém. V tuhle chvíli převládá spíš to druhé, neboť Labutě opět čekají na výhru už čtyři kola v řadě a neustále pomrkávají na Norwich s Newcastlem, které mu dýchají za krk.

Mezi fanoušky i experty se v posledních dnech rozšířil názor, že Arsenal už v podstatě svůj závod o mistrovské vavříny prohrál. To samozřejmě není tak úplně pravda, ovšem s pouhými dvěma výhrami z posledních sedmi kol se jeho vyhlídky pořádně zhoršily.

Gunners s výjimkou Sunderlandu do konce sezony nečekají v podstatě jediný lehčí výjezd (dále tam jsou Tottenham, Everton, West Ham a Man City), a proto pro ně budou tři body z každého domácího měření sil absolutní nutností. Swansea navíc Wengerova parta loni na podzim deklasovala 3:0.

Na onom říjnovém souboji se již podílel i Joel Campbell, který by teď mohl být povolán zpět do sestavy namísto posledně tragického Walcotta. Wenger se takto bude snažit zalepit díru po zraněném Oxlade-Chamberlainovi. Danny Welbeck patrně bude šetřen, když se teprve nedávno vrátil do akce po 10měsíční pauze.

Swansea City je pro výlet do Londýna v plné polní a předvést se jistě bude chtít Alberto Paloschi, jenž proti Tottenhamu zaznamenal svou první branku v novém působišti. Italský kouč Guidolin by dále mohl dát první šanci hostujícímu záložníkovi Leroyi Ferovi.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Čech - Bellerín, Mertesacker, Koscielny, Gibbs - Flamini, Ramsey - Campbell, Özil, Sánchez - Giroud
Swansea City - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Naughton, Fernández, Williams, Taylor - Cork - Fer, Ki Sung-yueng - Sigurdsson - Ayew, Paloschi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 5.25 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Stoke City - Newcastle United  (středa 20:45)
Osmnáct dnů měl Newcastle na zotavení po debaklu s Chelsea, na sestupové pozici tak má zápas k dobru, nicméně duel s Manchesterem City příliš velkou naději na vylepšení neskýtá. Stoke City si po tragickém přelomu ledna s únorem připsal dvě vítězství a podruhé v sezóně cílí na sérii tří úspěchů v řadě.

Herně se toho u Potters moc nezměnilo, po vzoru týmů bojujících o titul však přesto okradli Bournemouth a v amatérském představení udolali i poslední Aston Villu. Vzpomínky na tři porážky o tři góly a vypadnutí z obou pohárů během čtyř dnů se tak zdají být zažehnány a se stejným bodovým zápisem jako před rokem mohou vyplout na povrch i myšlenky na evropské poháry.

Vyhlídky na devět bodů ze tří kol jsou navíc silně optimistické i bez ohledu na současné problémy hostů. Čtyřikrát z posledních pěti vzájemných setkání na Britannia Stadium domácí slavili, v předešlých dvou ročnících udrželi i čisté konto. Za hosty se tu totiž během téměř sedmi let trefili pouze tři hráči; Andrew Carroll ani Demba Ba, který si dokonce připsal hattrick, už v klubu dávno nefigurují, Papiss Cissé se pak vrátil po operaci do tréninku teprve před pár dny. Ve svou šanci na první letošní gól na opačné straně doufá Peter Crouch, ten se prosadil dvakrát z posledních tří vystoupení proti Newcastlu, při listopadové bezbrankové remíze se přitom dostal na hřiště až v nastaveném čase. Nezvykle málo minut na hřišti se mu dostává i kvůli Marku Arnautovićovi, jenž se pokusí o rozšíření šesti branek za osm domácích zápasů.

Steve McClaren vyvezl během dlouhé přestávky své hráče na trénink do Španělska a rozhodně bylo na čem pracovat. Frustrující houpačka výsledků, která vynesla Magpies na začátku února ze sestupových příček, aby je po pětigólové ostudě na Stamford Bridge zase namočila, měla atmosféru v týmu rozdmýchat nedělním duelem s Manchesterem City. Odložení může podle šéfa domácích soupeři jen pomoci, při pohledu na výjezdy Newcastlu se ovšem 18 dní jeví jako krátká doba. Vždyť během dvaceti ligových návštěv hned šestnáckrát odjížděli s prázdnou a připsali si tragické skóre 9:48.

"Bude to pro nás těžká zkouška, Newcastle bojuje o život, při pohledu na jejich mužstvo se přitom divíte, jak a proč jsou tam, kde jsou," nepodceňuje trápící se Newcastle Mark Hughes, který ve středu počítá i s Glennem Whelanem, jenž si o víkendu zlomil nos, a zpátky na hřiště může i Marc Muniesa. Velký otazník visí nad Philem Bardsleym, dvojice Shawcross, Johnson pak slyšela horší zprávy.

"Mluvili jsme o charakteru a bojovnosti, abychom si uvědomili naší situaci dřív, než bude pozdě. Vše je o tom, co je tady a teď a o vítězných zápasech. Musíme udržet čistá konta a dávat více branek, aby to nebyl náš případ," popisoval nepříjemné debaty Steve McClaren. Ten může počítat s Dummettem, Anitou, De Jongem i Mitrovićem. Mimo hru zůstává Chancel Mbemba, kapitán Fabricio Coloccini si na návrat zřejmě počká ještě dvě kola.
Stoke City - pravděpodobná sestava:
Butland - Bardsley, Muniesa, Wollsheid, Pieters, Whelan, Imbula, Shaqiri, Bojan, Arnautović, Walters
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Elliot - Janmaat, Taylor, Lascelles, Dummett, Colback, Shelvey, Sissoko, Wijnaldum, Townsend, Mitrović
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.50 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Liverpool FC - Manchester City  (středa 21:00)
Nikdy v nedávné minulosti si s námi program Premier League takto nezalaškoval, aby nám ihned po finále Ligového poháru naservíroval jeho reprízu - navíc s mnohým v sázce. Manchester City se pořád nevzdává nadějí na titul, zatímco Liverpool by ještě rád zatlačil na pátý Manchester United...

Pro Manchester City může nedělní úspěch znamenat klíčové odpíchnutí. A nebylo by to poprvé. Před dvěma lety Pellegriniho tým využil triumfu v Ligovém poháru k nesmírně silnému finiši, kdy ve zbytku sezony devětkrát zvítězil a jen jednou prohrál, což se letos klidně může opakovat.

Na druhou stranu je nasnadě si připomenout, že ona jediná prohra na jaře 2014 pocházela z Anfieldu, kde Citizens obecně dlouhodobě tápou. Neuspěli tam od roku 2003 a před tribunou The Kop zaznamenali všehovšudy dvě vítězství ze 47 pokusů od roku 1956.

Pro Liverpool je toto domácí vystoupení prvním, ale ne posledním klíčovým duelem. Zanedlouho na Anfield zajíždí rovněž Tottenham, další aspirant na titul s ještě lepší formou, než s jakou se pyšní bleděmodří. Ti ve skutečnosti nezvládli dvě předcházející ligová střetnutí, takže vskutku potřebují zabrat. V lize třikrát v řadě neprohráli od listopadu 2008.

O zlomení prokletí Anfieldu se bude od začátku pokoušet i bývalý liverpoolský miláček Raheem Sterling, jenž si prožil velice frustrující pohárové finále, kdy během zápasu několikrát odmítl rozhodnout ještě před penaltovým rozstřelem. Pellegrini už potvrdil, že Sterling opět nastoupí od začátku, zatímco startem Yayi Tourého (chodidlo) si zatím jist být nemůže.

Jürgen Klopp po neděli vysvětloval, že důvodem, proč Sturridge nekopal penaltu, byly nesnesitelné křeče. Nyní se uvidí, zdali tentýž problém náhodou talentovaného forvarda neodstaví alespoň z úvodních pasáží tohoto duelu. Kvůli svalovým problémům potom nebude moci nastoupit Lucas a čerstvě uzdravený Škrtel možná okamžitě nahradí nakřáplého Sakha. Spíše to ale bude stoperská dvojice Kolo Touré - Lovren.
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Mignolet - Clyne, K. Touré, Lovren, Moreno - Henderson, Can - Lallana, Firmino, Coutinho - Sturridge (Origi)
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Hart - Zabaleta, Otamendi, Kompany, Kolarov - Fernando, Fernandinho - Silva, Y. Touré, Sterling - Agüero
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.75 - 3.40 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Manchester United - Watford FC  (středa 21:00)
Marcus Rashford v posledních dnech ovládá titulky britských deníků i sociální sítě po celém světě. Osmnáctiletý mladík debutoval v dresu Manchesteru United teprve před šesti dny; přesto už stihl nasázet čtyři góly, rozhodnout o postupu Red Devils do osmifinále Evropské ligy a popravit o titul bojující Arsenal. Nyní by měl dostat šanci do třetice proti Watfordu.

Když se zranil kapitán Wayne Rooney, začali mít fanoušci United o útok svého týmu obavy. Když se při rozcvičce před utkáním s Midtjyllandem zranil Anthony Martial, šla jejich morálka na samé dno. Asi nikdo by nečekal, že sotva plnoletý náhradník z nouze vytáhne čas od času tápajícímu týmu trn z paty a vrátí do těch správných kolejí.

Po třech neúspěšných zápasech, v nichž celek z Manchesteru uhrál jen jednu remízu, tak už potřetí za sebou zvítězil. Přitom nasázel hned jedenáct gólů. "V první řadě chci poděkovat médiím, že ho nechali v klidu a pokoji. Nemyslím, že novináři před domem by osmnáctiletému klukovi nějak pomohli. Teď mu musíme dát čas a navést ho, Marcus je však skromný hoch, takže s tím nebude mít problém," okomentoval svou novou hvězdičku Louis van Gaal.

Rýsuje se tak souboj Rashford vs. Heurelho Gomes, který může celý duel rozhodnout. Brazilský brankář totiž v posledních týdnech nabral výbornou formu a především jeho zásluhou Watford inkasoval v posledních čtyřech utkáních jenom dvakrát. Posledně proti Bournemouthu udržel čisté konto, po hříchu ofenzivních spoluhráčů byl navíc vytíženější než jeho protějšek.

V ofenzivě má totiž londýnský celek naopak potíže. Od nového roku Hornets skórovali v osmi zápasech pouze pětkrát, jediným střelcem minulého měsíce pak byl kapitán Troy Deeney. Quiqueho Sáncheze Florese trápí pokles formy Odiona Ighala, jenž se ve zmíněných osmi kláních prosadil jednou jedinkrát. V předešlých šesti duelech přitom rozvlnil síť šestkrát.

"Zůstáváme pozitivní, v hlavách nám setrvává vidina bodů, které proti Manchesteru United můžeme získat," tvrdí přesto manažer Watfordu. "Samozřejmě to bude těžký zápas, soupeř má dobrou formu, má mladý, rychlý a šikovný tým. My je respektujeme, avšak nikdy nejdeme do zápasu se sklopenými hlavami - chceme být rovnocenným protivníkem a přidat body do tabulky," dodal Flores.

Jeho týmu bude chybět zraněný Jose Jurado a patrně také Etienne Capoue, na nějž doléhá únava z velkého množství odehraných zápasů. Ďáblové naopak evidují navrátilce - k dispozici (alespoň na určitou část utkání) by nově mohli být Anthony Martial, Matteo Darmian a Chris Smalling. Nic však není jisté, což platí i pro Marcose Roja.
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Varela, Carrick, Smalling, Blind - Herrera, Schneiderlin - Lingard, Mata, Depay (Martial) - Rashford
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Gomes - Nyom, Cathcart, Britos, Aké - Suárez, Behrami, Watson - Deeney, Abdi - Ighalo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 3.90 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AFC Bournemouth - Southampton FC  (úterý 20:45)
Jižanské derby má zítra kromě jiného na programu anglická Premier League. Pravda, sice nejde o to hlavní derby regionu, tím bude navždy bitva Southamptonu a Portsmouthu, ovšem konkrétně Bournemouth bude mít o motivaci postaráno. Od sestupové zóny ho stále dělí pár bodů a doma v lize Soton nepřevezl už 58 let...

Dean Court byl loni pro postupující Bournemouth v druhé lize baštou. Cherries tam prohráli jenom třikrát - tedy shodou okolností stejněkrát jako v samotném měsíci únoru. Jeho závěrem se tedy Howeova parta bude pokoušet zapomenout na dvě ligové porážky a jednu pohárovou od Evertonu.

Pro Southampton o víkendu skončila jedna éra - éra nepřekonatelného navrátilce Frasera Forstera. Anglický reprezentační brankář strávil vlastně celý uplynulý kalendářní rok na marodce, aby potom vychytal čisté konto ve svých prvních šesti ligových startech, z nichž hned pět Saints ovládli.

V sobotu to už Southamptonu nevyšlo proti Chelsea, ale z takové porážky se asi na St. Mary’s střílet nebude. Pro svaté je nejdůležitější, že na pátou příčku stále ztrácí přívětivé čtyři body, a že Shane Long nevypadá být vážně zraněný. Jeho zadní stehenní sval je jen mírně natažený a mohl by mu dovolit figurovat už v tomto klání.

Longovy šance manažer Koeman na tiskovce vyčíslil na 50 %, zatímco Victor Wanyama ještě do hry stoprocentně nezasáhne - odpykává si teprve třetí díl z pětizápasového trestu.

V Bournemouthu se těší na první plnohodnotný start Maxe Gradela, jenž na Watfordu alespoň střídal. Muž, kterého Gradel nahradil, Junior Stanislas, je totiž pro zítřek patrně vyřazen ze hry. Nepříjemnou jistotu v tomto směru mají Callum Wilson a Tyrone Mings.
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Boruc - Smith, Francis, Cook, Daniels - Ritchie, Surman, Arter, Gradel - King - Afobe
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
Forster - Van Dijk, Fonte, Bertrand - Cédric, Davis, Clasie, Romeu, Targett - Mané, Pelle
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.80 - 3.25 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Aston Villa - Everton FC  (úterý 20:45)
Zápas s Aston Villou pro Everton svým způsobem značí začátek jedné éry, zbrusu nové éry investora Farhada Moshiriho, jenž se od pátka dělí s Billem Kenwrightem o vedení liverpoolského klubu. Ten má zřejmě dlouhodobě v plánu například přijít s lepším stadionem, v krátkodobém horizontu však Toffees pomýšlí hlavně na finiš v první polovině tabulky...

O ničem jiném už to v podání Evertonu asi opravdu nebude. Jeden zápas k dobru mu sice dává určitou naději, ovšem devět bodů ztráty na pátou příčku a osm bodů na šestou, to od pohledu vypadá jako příliš velké sousto. Everton je navíc chronicky nekonzistentní, když v posledních šesti kolech udělal dvě výhry, remízy i prohry.

Aston Villa se pod vedením Remiho Gardeho v jednu chvíli zdánlivě nadechla k velkému comebacku ze záhrobí a především porážka Norwiche slibovala jisté drama na spodku tabulky. Jenže od té doby birminghamští dostali výprask od Liverpoolu, aby následně podlehli také Stoke City, a na Villa Parku tak znovu převládá poraženecká nálada.

Skupina příznivců Aston Villy proto na závěr zítřejšího střetnutí s Evertonem plánuje symbolický odchod ze stadionu na protest proti způsobu, jakým je klub dlouhodobě veden.

Menšího povzbuzení se proto Ville zjevně nedostane od fanoušků, ale spíš od Jordana Ayewa. Nejlepší útočník týmu se vrací po vypršení třízápasového distancu. Naopak Grealish, Sánchez, Kozák, Traoré a Amavi jsou nadále zranění.

Evertonští si prozatím ještě budou muset počkat na Muhameda Bešiće, jehož návrat se jeví realisticky až s ohledem na víkendové měření sil s West Hamem. Po nemoci je v pořádku Arouna Koné a poprvé v tomto měsíci by si mohl zahrát stoper John Stones, který dosud marodil s hamstringem.
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Bunn - Hutton, Okore, Lescott, Cissokho - Veretout, Gueye, Westwood - Ayew, Gestede, Gil
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Robles - Coleman, Stones, Jagielka, Oviedo - Barry, McCarthy - Lennon, Barkley, Cleverley - Lukaku
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.50 - 4.20 - 1.67
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Leicester City - West Bromwich Albion  (úterý 20:45)
Po prohře s Arsenalem bylo pro Leicester nejdůležitější okamžitě zareagovat. Povedlo se, i když to byl pěkný nervák; s Norwichem se Foxes trápili 88 minut, než střídající Leonardo Ulloa konečně skóroval. Jedenáct kol před koncem tak jeden z outsiderů sezóny 2015/16 vede ligu o dva body před druhým Tottenhamem - na třetí Arsenal pak shlíží s pětibodovým náskokem.

Další v cestě je West Bromwich Albion, který by pro lídra tabulky na první pohled neměl být velkou překážkou. Tým ze spodku tabulky, který nepředvádí žádný extra fotbal. Jenže Baggies už mnohokrát potvrdili, že v Premier League je jen hodně málo houževnatějších protivníků, než jsou právě svěřenci Tonyho Pulise. Chybět navíc bude zraněný N’Golo Kanté.

Claudio Ranieri to dobře ví a nehodlá utkání brát na lehkou váhu. Od svých hráčů chce stoprocentní výkon. "V sobotu vedli 3:0 po půlhodině hry, je to velmi nebezpečný tým. Víme, že umí hrát na protiútoky a mají výborné standardní situace. Víme taky, že můžeme vyhrát, prohrát a remizovat. Jediná podstatná věc je proto způsob, jakým budeme na hřišti bojovat," zdůraznil italský manažer.

West Brom dbá na kvalitní defenzivu a na hřištích soupeřů to platí dvojnásob. Ve třinácti utkáních mimo Hawthorns inkasovali jen čtrnáctkrát - lepší je v této statistice pouze čtveřice klubů Premier League. Teď se jim navíc vrátil do formy Saido Berahino, který v sobotu hrál výraznou roli při dvou ze tří gólů, jimiž WBA porazilo Crystal Palace.

Tony Pulis si libuje, že má náladového, ale nesmírně talentovaného útočníka zpátky a může na něm postavit trochu ofenzivnější sestavu. "Bylo krásné sledovat, jak Saido skóroval. Vypadal v lepší formě, což mě taky potěšilo. Doufám, že během dvou nebo tří zápasů bude zpátky ve formě, kterou oplýval v minulém ročníku," podotkl někdejší šéf Stoke nebo Crystal Palace.

WBA má Leicesteru co vracet, na konci října Lišáci vykradli Hawthorns 3:2, čímž zopakovali tentýž výsledek z loňského dubna. Na King Power Stadium je ale všechno úplně jinak - všechny čtyři poslední duely totiž zvládli hosté. Leicester naposled doma porazil West Brom před dlouhými dvaadvaceti lety!

Pro dobro hostí hraje i absence nejlepšího defenzivního záložníka sezóny N’Gola Kantého, který vinou stehenního svalu propásne nejbližší dvě utkání. Naopak Danny Simpson je po karetním trestu k dispozici. West Brom nebude mít k dispozici Chrise Brunta, jenž má poraněné koleno. Mimo hru je i James Morrison, zatímco Jonny Evans by se mohl vrátit do akce.
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Simpson, Morgan, Huth, Fuchs - Mahrez, Drinkwater, King, Albrighton - Okazaki - Vardy
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Foster - Dawson, McAuley, Olsson, Evans - Yacob, Fletcher - Sessegnon, Gardner, Berahino - Rondón
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.67 - 3.80 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Norwich City - Chelsea FC  (úterý 20:45)
Když se Chelsea s Norwichem v lize setkali naposledy, jednalo se duel dvou tabulkových sousedů. Od té doby se ovšem formy obou týmů vyvíjely zcela odlišně. Zatímco Blues se pod Guusem Hiddinkem pomalu šplhají tabulkou vzhůru, Canariens z předcházejících sedmi utkání získali pouhopouhý jeden bod a řadí se k hlavním adeptům na sestup.

Celku z východní Anglie nefunguje především defenziva, 51 inkasovaných gólů během 27 zápasů je opravdu alarmující bilance a to zvlášť, když na tom v tomto ohledu není hůře žádný jiný tým Premier League. Štve to i manažera Alexe Neila, pod nímž se v současné chvíli hodně kýve židle, flintu do žita ale nehází. "Měli bychom se snad vzdát? Bojujeme o přežití a chceme zůstat v Premier League. Jedna výhra může všechno změnit," doufá nejmladší kouč v nejvyšší anglické soutěži.

Čtyřiatřicetiletý Neil tuší, že situace začíná být kritická. "Nemá smysl chodit kolem horké kaše a doufat, že se věci samy změní. Musíme jít a začít něco dělat," motivuje své svěřence. Chelsea nicméně nepatří k oblíbeným soupeřům Norwiche, z posledních devíti duelů se ekipa ze Stamford Bridge radovala hned sedmkrát a zbylé dvě klání skončila nerozhodně. Během předchozích šesti vzájemných střetnutí navíc žlutozelení dokázali pouze dvakrát skórovat. Od ledna však mají v kádru Stevena Naismitha, jemuž se proti Blues v minulosti výjimečně dařilo - například v září loňského roku jim ještě v dresu Evertonu nasázel hattrick.

V táboře Chelsea momentálně panuje velmi dobrá nálada. Po výborném obratu na půdě rozjetého Southamptonu Guus Hiddink neskrýval nadšení a svou misi, jejíž konec s největší pravděpodobností nastane po aktuální sezóně, zatím hodnotí pozitivně. "Když jsem tady v prosinci začínal, byli jsme bod o sestupu. Samozřejmě, že klub takového kalibru musí mít vyšší cíle, ovšem nejdůležitější bylo uniknout z tohoto pásma," podotýká zkušený stratég.

Hiddink se stále musí obejít bez dvojice zraněných stoperů Kurta Zoumy s Johnem Terrym. Prve jmenovaný si na comeback ještě několik měsíců počká, návrat kapitána Terryho se odhaduje v řádech dnů. Nově se na marodce objevil také Pedro, který si o víkendu poranil stehenní sval. Alex Neil zase postrádá Andrého Wisdoma a Patricka Bamforda, jemuž podmínky ve smlouvě o hostování zamezují nastoupit proti svému mateřskému klubu. Nejistý je pak start Wese Hoolahana a Sebastiana Bassonga.
Norwich City - pravděpodobná sestava:
Ruddy - Martin, Klose, Bennett - Ivo Pinto, Tettey, Howson Brady - Redmond, Jerome, Naismith
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Courtois - Azpilicueta, Ivanović, Cahill, Kenedy - Mikel, Fábregas - Willian, Oscar, Hazard - Costa
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.50 - 3.90 - 1.70
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sunderland AFC - Crystal Palace  (úterý 20:45)
Ani jeden z posledních sedmi týmů tabulky o víkendu nedokázal zvítězit. Pouze jeden z nich navíc uhrál alespoň bod. Přesto se manažer Sunderlandu Sam Allardyce nechal slyšet, že jeho tým musí v nejbližších dvou utkáních uhrát alespoň čtyři body. Nejprve narazí na Crystal Palace, který prožívá nejhorší časy v sezóně.

Eagles totiž dorazili naprosto kritické fáze, alespoň tedy co se týče Premier League. Už desetkrát za sebou nevyhráli a během té doby uhráli pouhé tři body. Asi není třeba zdůrazňovat, že všech devatenáct zbylých celků jich v témže období získalo víc. Alarmující však je, že minimálně dvojnásobně.

Možný klíč k úspěchu je nasnadě. Poslední vítězství totiž znamenal zároveň poslední start pro Yannicka Bolasieho, nejlepšího hráče týmu. Konžský reprezentant se ostatně vrátil v sobotu na druhý poločas do sestavy; a Crystal Palace druhou pětačtyřicetiminutovku hned vyhrál 2:0. Zvrátit třígólovou ztrátu s WBA však nedokázal.

Svěřenci Alana Pardewa jsou podle slov svého manažera v boji o udržení, o to větší zpestření zažívají v FA Cupu, kde postoupili už do čtvrtfinále. Jsou tak paradoxně docela blízko k účasti v pohárové Evropě na příští sezónu, přesněji dvě vítězné utkání. Po výhře na hřišti Tottenhamu je navíc mezi nejlepší osmičkou čeká druholigový Reading.

Ještě předtím ale vyrazí do Sunderlandu, jenž má také co napravovat. Mackems sice od začátku nového roku už třikrát vyhráli, díky čemuž se dostali na pouhý bod od sedmnácté příčky zajištující záchranu. Minulý týden však nezvládli bodovat na hřišti West Hamu a nyní touží po nápravě.

Doma proti Crystal Palace se jim však poslední dobou nedaří. Loni v dubnu z toho byla drtivá porážka 1:4, o rok dříve remíza. Poslední vítězství je staré už téměř 12 let.

Sunderland nemá žádné čerstvě raněné hráče, na marodce však zůstávají Jeremain Lens a Duncan Watmore. Pro londýnský celek platí totéž v případě Jasona Puncheona a Jamese McArthura. Naopak Bakary Sako se může vrátit na hřiště.
Sunderland AFC - pravděpodobná sestava:
Mannone - Yedlin, O'Shea, Koné, Van Aanholt - Kirchhoff - N'Doye, Cattermole, M'Vila, Khazri - Defoe
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Hennessey - Kelly, Dann, Delaney, Ward - Cabaye, Ledley - Zaha, Mutch - Bolasie, Wickham
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.30 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Leicester City27168349:2956
2.Tottenham Hotspur27159349:2154
3.Arsenal FC27156643:2651
4.Manchester City26145748:2847
5.Manchester United27128736:2644
6.West Ham United271110641:3143
7.Southampton FC27117935:2640
8.Stoke City271161029:3339
9.Liverpool FC26108838:3638
10.Watford FC271071029:2837
11.Chelsea FC2799940:3736
12.Everton FC26811746:3535
13.West Bromwich Albion27981027:3435
14.Crystal Palace27951329:3532
15.AFC Bournemouth27781230:4429
16.Swansea City27691225:3627
17.Norwich City27661530:5124
18.Newcastle United26661427:4924
19.Sunderland AFC27651632:5123
20.Aston Villa27371721:4816

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1800)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele