Premier League - preview 26. kola

25.02.2017, 08:52, aktualizováno 27.02.2017, 08:45
Previews
První zápas v éře po ověnčeném Claudiovi Ranierim čeká v rámci dnešní dohrávky na Leicester City. Foxes přitom budou čelit Liverpoolu, který může využít odkládaných zápasů tohoto víkendu a bodově se dotáhnout na třetí Manchester City...
Leicester City - Liverpool FC  (pondělí 21:00)
Trvalo to "jen" něco přes půldruhého roku, přesto je nyní takřka nepředstavitelné, že Leicester nastoupí do zápasu bez šedivého mága na lavičce. Italský stratég se se svými svěřenci postaral o nejúžasnější sezónu v historii Premier League, jenže na ni nedokázal navázat a připomněl nám i fakt, jak prchlivý je ve fotbale úspěch, natožpak důvěra majitelů. Lišky načínají novou éru bez Claudia Ranieriho doma s Liverpoolem.

Thajský majitel Leicesteru rozdělil svět na dva tábory. Oběma se přitom nedá upřít alespoň špetka pravdy. Propuštění Ranieriho nejspíš Foxes skutečně nakopne k alespoň o fous lepším výkonům; nezasloužil si však vítěz nejpřekvapivějšího anglického titulu všech dob přece jenom větší důvěru a hlavně víc času?

Ať tak či onak, Ranierimu zlomila vaz otřesná forma v novém roce. Leicester vypadl z FA Cupu zápasem proti Millwallu, což byla jen třešnička na dort upečený z pěti ligových porážek v řadě a šesti utkání bez vstřelené branky. Definitivně rozložený tým nyní zkusí zkonsolidovat dočasný manažer - a někdejší asistent - Craig Shakespeare. Fanoušci Foxes jistě věří, že tahle hra tragédií neskončí...

Je poměrně symbolické, že právě Liverpool je týmem, který se nyní Leicesteru postaví. Pokud totiž někdo může co do hrůznosti výsledků Liškám konkurovat, jsou to právě svěřenci Jürgena Kloppa. Parádní vítězství proti Tottenhamu bylo vysvobozením z šílené krize, během níž se Reds povedlo vyhrát jediné soutěžní utkání z deseti. A tak se nedávno největší konkurent Chelsea propadl mimo první čtyřku.

Teď už se ale blýská na lepší časy, Sadio Mané, který zápas se Spurs rozhodl dvěma góly, je zpět a ve formě, což Liverpoolu vrací jeho ofenzivní sílu. Po zranění se navíc možná vrátí stoper Dejan Lovren, jenž by mohl vystrnadit ze sestavy univerzála Lucase. Z užšího kádru pak visí otazník ještě nad Danielem Sturridgem.

Leicester má tentýž problém s Islamem Slimanim, jistojistě zraněný je stoper Molla Wagué, což je zrovna borec, jenž měl vytrhnout Foxes trn z paty. Spolupráce den ode dne pomalejších a těžkopádnějších Morgana s Huthem vybízí k prohloubení trendu ze vzájemných zápasů. Liverpool jich vyhrál šest z minulých devíti, včetně toho úplně posledního. Leicester naopak vyhrál jedinkrát.
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Simpson, Morgan, Huth, Fuchs - Albrighton, Drinkwater, Ndidi, Gray - Mahrez - Vardy
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Mignolet - Clyne, Matip, Lucas (Lovren), Milner - Lallana, Henderson, Wijnaldum - Mané, Firmino, Coutinho
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.75 - 4.20 - 1.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tottenham Hotspur - Stoke City  (neděle 14:30)
Jak se revanšovat za ostudné vypadnutí z Evropské ligy, na domácí půdě a proti podceňovanému belgickému sokovi? Fanoušek Tottenhamu bude určitě uznávat jedinou cestu: při návratu na nefalšovanou domácí půdu, na White Hart Lane, musí Spurs přesvědčivě porazit Stoke a vrátit se na druhou příčku...

Azyl ve Wembley Tottenhamu nikdy nesvědčil, a tak Kohouty jistě potěší, že teď nastupují hotovou terapii - čtyři utkání na White Hart Lane v řadě. Tedy čtyři po sobě jdoucí zápasy na hřišti, kde od začátku prosince vstřelilo branku akorát Burnley, a jako poslední ligový sok tam odtud odvážel body Leicester 29. října.

Tottenham dosud na WHL v tomto ročníku hledá přemožitele a Potters opravdu nemají předpoklady pro to, aby se jím stali. Mark Hughes koneckonců z posledních dvou konfrontací s Mauriciem Pochettinem odcházel se staženým ocasem, po domácích prohrách 0:4, a tak na severu Londýna patrně bude rád za bod.

Také forma Stoke nicméně budí jistý respekt, neboť na prostoru minulých šesti kol čítá jedinou prohru. Co se čistě venkovního výkazu týče, jsou na tom ovšem Potters poměrně bídně, když nezvládli čtyři z posledních pěti výjezdů. Hned ve třech případech přitom inkasovali tři nebo čtyři góly.

Na rozdíl od Manchesteru United si Tottenham ze zápolení v rámci Evropské ligy neodnesl žádné čerstvé šrámy, to však neznamená, že se obejde bez absencí - Rose s Lamelou jsou stále na marodce. Naopak Stoke pomalu počítá s návratem Xherdana Shaqiriho po třech týdnech mimo. Saido Berahino možná po pár startech z lavičky bude připraven na místo v základní sestavě.
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Dier, Alderweireld, Vertonghen - Walker, Wanyama, Dembélé, Davies - Eriksen, Alli - Kane
Stoke City - pravděpodobná sestava:
Grant - Johnson, Shawcross, Martins Indi, Pieters - Adam, Whelan - Sobhi (Shaqiri), Allen, Arnautović - Crouch
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.37 - 5.15 - 8.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Crystal Palace - Middlesbrough FC  (sobota 16:00)
Zatímco o mistrovském titulu pro londýnskou Chelsea pochybuje z řad široké fotbalové veřenosti jen málokdo, situace na druhém břehu tabulky je i po více jak polovině soutěže stále velice vyrovnaná. Do boje o záchranu je zapojeno hned několik celků a právě na dva z nich čeká vzájemné utkání v Selhurst Parku v sobotu od čtyř hodin.

Domácí Crystal Palace, jimž v tabulce patří za stejný počet bodů devatenáctá příčka a nejsou poslední jen vlivem lepšího skóre než má Sunderland, zde přivítají nováčka z Middlesbrough. Svěřenci Aitora Karanky jsou prozatím šestnáctí a od sestupového pásma je dělí pouhé dva body.

Za favorita zápasu outsiderů lze spíše považovat domácí celek - hosté z Boro totiž nevyhrálu už osm posledních ligových utkání a v Londýně, kde stadion Crystal Palace sídlí, už nevyhráli prvoligový zápas dlouhých deset let.

V sobotu se navíc budou muset obejít bez jednoho, ale také možná ze tří ze svých defenzivních hráčů. Zcela vyloučen je start Antonia Barragana - kraního beka Middlesbrough trápí problém s harmstringem a nebude na zápas připraven.

V ohrožení je také účast dalších obránců Caluma Chamberse a George Frienda. Domácímu kouči Samu Allardyceovi bude chybět dvojice Mathieu Flamini - Loic Remy a mimo hru i nadále nejspíše zůstanou Scott Dann a Bakary Sako. Po zranění zadního stehenního svalu se naopak k týmu vrací Jeffrey Schlupp, jenž je znovu fit a bude pro utkání s Middlesbrough k dispozici.
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Hennessey - Ward, Tomkins, Delaney, Van Aanholt - Milivojevič, McArthur - Zaha, Puncheon, Townsend - Benteke
Middlesbrough FC - pravděpodobná sestava:
Valdés - Chambers, Bernardo, Gibson, Fabio - De Roon, Clayton, Forshaw - Traoré, Negredo, Ramírez
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.08 - 3.10 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Everton FC - Sunderland AFC  (sobota 16:00)
Souboj dvou celků z opačných pólů ligové tabulky nabídne v sobotním odpoledni Goodison Park v Liverpoolu. Domácí Everton, jemuž v dosavadním ročníku Premier League patří sedmá příčka, zde vyzve zcela poslední Sunderland.

Svěřenci Davida Moyese však ještě nemusejí zoufat, neboť jim na opuštění sestupových pásem stačí pouhé dva body. Pro anglického kouče navíc bude zápas prestižní v tom, že vrátí na stadion, jenž důvěrně zná - právě v Evertonu totiž před svým nepdoařeným angažmá v Manchesteru United Moyes dlouhá léta působil.

Získat body proti favoritovi v modrých dresech však bude pro Sunderland těžké - Everton má dobrou formu a z posledních osmi ligových zápasů vždy získalo mužstvo Ronalda Koemana alespoň bod. V pěti z nich navíc Blues udrželi čisté konto.

Naopak Kočky ze Sunderlandu mají z posledních osmi střetnutí bilanci značně nelichotivou - čítá pět porážky, dva body za dvě remízy a jednu jedinou výhru. K zisku tří bodů jistě musí Moyesovi pomoct spolehlivý brankář, otázkou ovšem je, pro koho se v sobotu anglický kouč rozhodne. Poprvé od Vánoc je totiž k dispozici Jordan Pickford, který tak možná dostane přednost před Vitem Mannonem.

Utkání se naopak nezúčastní Jan Kirchoff, který se teprv zapojil do tréninku a nejistý je také start Stevena Pienaara, jehož trápí zraněné lýtko. Evertonu se po zranění vrací James McCarthy a Kevin Mirallas, po menších problémech s lýtkem je k dispozici také kanonýr klubu Romelu Lukaku.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Robles - Coleman, Williams, Funes Mori, Baines - Davies, Gueye, Schneiderlin - Lookman, Barkley - Lukaku
Sunderland AFC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Koné, O'Shea, Denayer - Jones, Gibson, Ndong, Larsson, Oviedo - Januzaj, Defoe
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.40 - 4.90 - 7.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Hull City - Burnley FC  (sobota 16:00)
Hull City sice stále vězí v sestupovém pásmu s odstrašujícím rozdílem ve skóre -27, ovšem jeho sezona rázem nevypadá tak tragicky, jak působila na přelomu roku, kdy se velká část britské novinářské obce pohoršovala nad výběrem nového manažera. Marco Silva přitom Tigers suverénně pozvedl...

Portugalcův vliv se prozatím na Hullu nepodepsal na cestách, doma je to ale úplně jinačí písnička - čtyři soutěžní vystoupení, čtyři výhry, z toho jeden postup v FA Cupu a skalpy Manchesteru United s Liverpoolem. Naposledy se Tigers při prohře 0:2 pochlapili také na půdě Arsenalu a nyní je opět na řadě nutnost bodovat, k čemuž má týmu dopomoci týdenní soustředění v Portugalsku.

Hullu se prozatím nikdy v historii jeho snažení v Premier League nepodařilo vedle sebe poskládat tři domácí výhry, teď má ale jedinečnou příležitost, neboť Burnley prozatím z prvoligových výletů přivezlo šokující jeden bod a venku prohrálo už sedmkrát po sobě. Teď se přitom na Turf Moor znovu podívá až do 1. dubna, takže tuhle sérii ve vlastním zájmu co nevidět musí ukončit.

Marcovi Silvovi se jistě uleví při návratu Abela Hernándeze, zároveň mu ale vrásky na čele přidělá absence suspendovaného Sama Clucase a nemoc Dieumerciho Mbokaniho. Burnley postrádá křídelníka Gudmundssona, který si při pohárovém fiasku s Lincolnem zvrtl koleno. Na Defoura bude stále brzy a Hendrick je v trestu.
Hull City - pravděpodobná sestava:
Jakupović - Elabdellaoui, Maguire, Ranocchia, Robertson - N'Diaye, Huddlestone - Marković, Niassé, Grosicki - Hernández
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Heaton - Lowton, Keane, Mee, Ward - Boyd, Westwood, Barton, Brady - Barnes, Gray
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.15 - 3.20 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
West Bromwich Albion - AFC Bournemouth  (sobota 16:00)
Jak na Nový rok, tak po celý rok, říká se. Bohužel pro Bournemouth, o Silvestru totéž neplatí. A tak Cherries oslavili konec roku výhrou 3:0 na půdě Swansea, aby v roce 2017 ani jednou nevyhráli a při zisku dvou bodů z šesti utkání inkasovali odstrašujících 18 gólů. Teď pochroumanou obranu Jižanů prověří West Bromwich Albion.

Tomu se naopak daří náramně. Po přelomu letopočtu vyhrál hned třikrát a bez bodu odcházel jenom jednou jedinkrát. Aktuálně drží čtyřzápasovou sérii bez porážky, jejíž poslední kolíček zavěsili Baggies na olympijském stadionu. Proti West Hamu srovnali v nastaveném čase.

Opravdovou doménou West Bromu jsou ovšem (vedle standardních situací) domácí utkání. Z posledních sedmi mohli fanoušci na Hawthors slavit hned v šesti případech. Bournemouth naopak prohrál všechny tři poslední duely venku a pokaždé dostal minimálně tři fíky.

Kdo bude tento duel sledovat živě, měl by si dát speciální pozor na šestou minutu zápasu. Právě tehdy totiž WBA vstřelilo gól už třikrát (!) v řadě, a pokaždé v tom měl prsty James Morrison (2+1). No a z pohledu hostí by mohla být zajímavá minuta číslo 29, kdy Bournemouth inkasoval jak od Man City, tak od Evertonu, tedy v obou minulých duelech.

Do karet hraje svěřencům Eddieho Howea snad bilance vzájemných duelů, v Premier League totiž s West Bromem ještě neprohráli. V dnešním utkání však budou postrádat kapitána Simona Francise, zatímco Jack Wilshere by měl být i přes neduhy s kotníkem v pohodě. Tony Pulis má k dispozici kompletní kádr.
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Foster - Dawson, McAuley, Evans, Brunt - Fletcher, Livermore - Phillips, Morrison, Chadli - Rondón
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Boruc - Smith, Cook, Mings, Daniels - Surman, Arter - Ibe, Wilshere, Fraser - King
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.20 - 3.20 - 3.64
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Chelsea FC - Swansea City  (sobota 16:00)
Jak řekl na předzápasové tiskovce manažer Swansea Paul Clement - nikdo neočekává, že by Swansea na hřišti Chelsea vyhrála. Stejně jako to nikdo neočekával na půdě Liverpoolu a Manchesteru City. A výsledek? Jedno vítězství a jedna porážka po urputném boji a gólu v samém závěru. Lídr tabulky to proti zlepšujícím se Velšanům nebude mít snadné.

Labutě totiž po sérii špatných výsledků a pádu do sestupových vod oprášily křídla a díky čtyřem výhrám z posledních šesti zápasů jsou poměrně bezpečně z boje o záchranu. Na něj nyní shlíží s náskokem čtyř bodů a s vědomím o poznání lepší formy, než má většina zbylých aktérů.

Jenže teď vyjíždí na Stamford Bridge, stadion, který se po letech stal znovu nedobytnou tvrzí a pevností londýnské Chelsea. Po změně rozestavení na současné 3-4-3 tam Blues odehráli devět zápasů a získali plný počet 27 bodů. V průběhu této série navíc nasázeli úchvatných 27 gólů a inkasovali jen 4. Jako poslední padl i Arsenal.

V utkání dojde k řadě zajímavých návratů. V dresu Swansea se představí Jack Cork, který v Chelsea vyrůstal a až do roku 2011 byl jejím kmenovým hráčem. Dnes se však postaví proti ní, stejně jako trenérské duo Paul Clement - Claude Makelele, jehož minulost je s Chelsea rovněž svázána. Clement na Stamford Bridge trénoval devět let a s Ancelottim vyhrál coby asistent i Premier League. O Makeleleho minulosti pak asi není třeba hovořit.

Chelsea je sice favoritem, ale Swansea už několikrát v posledních letech ukázala, že umí kousat. Vždyť v posledních třech vzájemných zápasech nedovolila Londýňanům ani jednou vyhrát a od začátku roku 2012 do ledna 2013 držela dokonce čtyřzápasovou sérii bez porážky.

V utkání jí ovšem bude chybět trojice fotbalistů, Ki Sueng-yueng, Jefferson Montero i Nathan Dyer jsou zranění. Naopak kapitán Leon Britton se vrátil k tréninku a Clement ho může využít i do utkání. Nic podobného nemusí řešit Antonio Conte, jenž má opět k dispozici kompletní kádr, včetně uzdraveného Johna Terryho a Davida Luize, jehož už docela dlouho trápí bolavé koleno.
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Courtois - Azpilicueta, Luiz, Cahill - Moses, Kanté, Matić, Alonso - Pedro, Diego Costa, Hazard
Swansea City - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Naughton, Fernández, Mawson, Olsson - Fer, Cork, Carroll - Routledge, Llorente, Sigurdsson
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.27 - 6.10 - 11.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Watford FC - West Ham United  (sobota 18:30)
Watford si letos příliš fanoušků nezískal, mnozí by ho možná z hlediska výkonů zařadili mezi nejhorší týmy ročníku, ovšem pravdou je, že od fantastického zářijového comebacku v zápase s West Hamem (z 0:2 na 4:2) nikdy Hornets nevypadali být zpříma ohroženi vidinou sestupu, což platí i nadále...

Aktuálně si Watford užívá poměrně luxusního desetibodového náskoku na propast a stále v klidu může pomýšlet na vylepšení loňského 13. místa, které nyní okupuje. Hornets přitom dosti ulevila nedávná série čtyř zápasů bez prohry a slepené výhry nad Arsenalem a Burnley; potom ani ten nevydařený výjezd na Old Trafford tolik nezamrzel.

Teď se Hornets vrací na Vicarage Road a na svého prvního návštěvníka se asi příliš třást nebudou. West Ham totiž na cestách poslední dobou pouští hrůzu: počínaje Boxing Day venku porazil Swansea, Middlesbrough i Southampton, přičemž jim dohromady nasázel úctyhodných 10 branek. Ale co mu taky zbývá - však se Hammers stále necítí jako doma nejspíš ani na svém Olympijském stadionu.

Walter Mazzarri by zítra večer mohl mít nemalé problémy se skládáním sestavy, neboť ho straší otazníky nad hlavami Prödla, Cathcarta a Behramiho. Amrabata na hrací plochu určitě nepustí bolavý kotník, Kabaseleho zase koleno.

West Ham ještě zváží stav nakřáplého Andyho Carrolla, zatímco Cresswell vyléčil menší problém se stehenním svalem a André Ayew je konečně připraven k návratu na ligová kolbiště po příjezdu z Gabonu.
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Gomes - Cathcart, Prödl, Kaboul, Holebas - Cleverley, Behrami, Capoue - Niang, Deeney, Zárate
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Randolph - Kouyaté, Reid, Fonte, Cresswell - Noble, Obiang - Antonio, Snodgrass, Lanzini - Ayew
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.70 - 3.17 - 2.77
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Chelsea FC25193352:1860
2.Manchester City25164551:2952
3.Tottenham Hotspur25148346:1850
4.Arsenal FC25155554:2850
5.Liverpool FC25147454:3049
6.Manchester United25139338:2148
7.Everton FC25118640:2741
8.West Bromwich Albion25107834:3137
9.Stoke City2588930:3632
10.West Ham United25951134:4332
11.Southampton FC25861128:3130
12.Burnley FC25931327:3630
13.Watford FC25861129:4230
14.AFC Bournemouth25751335:4926
15.Swansea City25731531:5424
16.Middlesbrough FC254101119:2722
17.Leicester City25561424:4321
18.Hull City25551522:4920
19.Crystal Palace25541632:4619
20.Sunderland AFC25541624:4619
Zbývající zápasy
25.02. 16:00Southampton FC - Arsenal FC (zápas odložen)
26.02. 15:15Manchester City - Manchester United (zápas odložen)

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (793)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele