Premier League - preview 26. kola

13.02.2016, 08:50, aktualizováno 14.02.2016, 08:42
Previews
Tři nedělní zápasy nabízí anglická Premier League. Arsenal přivítá vedoucí Leicester City, Aston Villa si to rozdá s Liverpoolem a Manchester City na závěr tohoto kola přivítá Tottenham...
Arsenal FC - Leicester City  (neděle 13:00)
Je čtrnáctého února. Svátek lásky? Zapomeňte! Dneska se hraje fotbal - a v Premier League půjde o velké věci. Už první zápas skýtá obrovský souboj - největší senzaci historie novodobé soutěže čeká další obrovská výzva - pokud Leicester zvládne po zápase na půdě Manchesteru City i klání na hřišti Arsenalu, stane se regulérně největším favoritem v boji o titul.

Tím je možná už teď. Pět bodů náskoku na čele tabulky vskutku není málo; proti však stále hovoří skutečnost, že (ať chceme, nebo ne) tým alespoň částečně žije z euforie a životní formy několika opor. Vlastně de facto celé základní jedenáctky. To však dříve nebo později do jisté míry opadne, Drinkwater, Albrighton, Simpson nebo Morgan zkrátka nejsou hráči, kteří by mohli dlouhodobě držet nejlepší tým ligy. Otázka však zní, kdy to nastane. V letošním ročníku to totiž na jakýkoli úpadek nevypadá ani omylem.

Leicester není jenom první v tabulce, on je totiž na špičce bodování i zcela zaslouženě. Jeho hráči mají neutuchající náboj do hry, bojují a nepostrádají ani individuální kvalitu. Mluvím hlavně o trojici Vadry, Mahrez, Kanté, která jen stěží bude chybět v nejlepších sestavách Premier League za probíhající sezónu. K nim se navíc poslední dobou přidává i obránci Huth s Fuchsem. Právě tahle parta před týdnem popravila Man City a nyní se chystá i na Arsenal.

Gunners jsou momentálně asi největším vyzyvatelem Leicesteru v boji o ligové medaile. Spolu s Tottenhamem ztrácí na Foxes pět bodů, a kdyby se jim podařilo domácí utkání zvládnout, budou od Ranieriho party doslova na dostřel. Teď navíc mohou těžit z psychické výhody vítězství nad Bournemouthem 2:0.

Nejenže tím tým Petra Čecha ukončil bolestivou sérii čtyř utkání bez vítězství, zároveň jí dosáhl po ne úplně stoprocentně přesvědčivém výkonu a dvou slepených gólech. Zkušeným fanouškům asi nemusím připomínat, že právě tahle klání jsou tím klíčovým jazýčkem na vahách úspěchu a neúspěchu.

Dalším takovým by však měl být právě i vzájemný souboj s Leicesterem, a to ať už dopadne jakkoli. Arsenal je ostatně jedním ze dvou týmů, které dokázali stále ještě šok současné sezóny porazit. A vůbec jediným celkem, jež Lišky vyhnal z jejich nory. Na King Power Stadium dokonce nasázeli Kanonýři pět branek a po vítězství 5:2 by měli mít sebevědomí i na odvetu.

Co se týče marodky obou celků, zprávy jsou zcela pozitivní. Hostům pořád chybí záložník Matty James a ofenzivní levý bek Jeffrey Schlupp, žádné čerstvé raněné ale neevidují. Ani Arsenal pak kromě Rosického a Wilshera nikoho nepostrádá; hrát by měl Francis Coquelin a dokonce se pomalu vrací i útočník Danny Welbeck, který hrál nedávno za juniorku.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Čech - Bellerín, Gabriel, Koscielny, Monreal - Coquelin, Ramsey - Oxlade-Chamberlain, Özil, Alexis Sánchez - Giroud
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Simpson, Morgan, Huth, Fuchs - Mahrez, Drinkwater, Kanté, Albrighton - Okazaki - Vardy
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.75 - 4.00 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Aston Villa - Liverpool FC  (neděle 15:05)
Dokáže se ještě Aston Villa zvednout a bojovat o udržení? Odpověď hledají experti už v nedělním střetnutí s tápajícím Liverpoolem, ten totiž od začátku roku získal méně bodů než samotný poslední celek ligy, v úterý navíc vypadl i z FA Cupu a v Birminghamu tak věří v drahocenné body.

Thierry Henry zavzpomínal na loňskou situaci Leicesteru, který měl ve stejné době sedmnáct bodů, a Paul Merson pro Sky Sports překvapivě predikuje těsné vítězství domácích. Krotit optimismus tak musí Villans ve vlastních řadách. Nepochopení při vyjádření Okoreho a jeho případného odchodu z klubu po sestupu, které upravil na pravou míru až následující den, nikterak nepřispělo vztahu hráčů s fanoušky. Těm se o něco více líbila slova manažera Gardeho po zaslouženém vítězství nad Norwichem: "Pokud budeme hrát stejně i proti Liverpoolu, určitě prohrajeme. Má práce je říct: 'Skvěle, kluci, vyhráli jsme a máme tři body, ale s takový fotbal na body proti Liverpoolu stačit nebude.' Vyhráli jsme nad Norwichem, ale ne tou nejlepší cestou, jakou bychom mohli, nejsem s naší hrou úplně spokojený."

V Midlands se také těší na návštěvu Christiana Bentekeho, jednoho z klíčových hráčů během minulých úspěšných bojů o udržení. Při otázkách na jeho přivítání v případě jeho nástupu, shodovala se většina odpovědí v potlesku ve stoje, a není se co divit, jeho 49 gólů za 101 zápasů letos Ville výrazně chybí. Společně s vyvržencem Delphem, jehož odchod do Manchesteru zdaleka tak idylický nebyl, přitom v dubnu rozhodl semifinále FA Cupu právě proti svému budoucímu zaměstnavateli. Svou roli přitom sehrál i stadion Wembley, vždyť ve Villa Parku vyhráli domácí nad Liverpoolem pouze jedinkrát za sedmnáct posledních setkání, hned pětkrát za předešlých sedm návštěv tu navíc Reds udrželi čisté konto.

S pětadvaceti výhrami v Premier League nejoblíbenější soupeř Liverpoolu přichází Kloppovi vhod. Ten si může gratulovat snad jen k úspěšné operaci, výsledky svých svěřenců bude už obhajovat hůře. Od prvního lednového zápasu v lize inkasovali doposud propastných čtrnáct branek, v polovině pak sami skórovat nedokázali. Forma Firmina by pak mohla pomoci k úvodnímu gólu, pokud by se tak stalo, Reds už by se mohli cítit jako vítězové - když už se do vedení dostali, nikdy už neprohráli. To potvrzuje i přesně opačná statistika Villans, ti skóre letos ještě neotočili.

Právě problém s útočníky mu teď přinejmenším může dělat radost. Je to prvně, co to musím řešit- obvykle ten kdo ráno mohl chodit nebo stát, hrál! Teď jsme v situaci, kdy snad budeme muset udělat nějaké rozhodnutí. Daniel Sturridge se cítí dobře. Budeme přemýšlet o tom, kolik minut může odehrát, ale v posledním týdnu udělal velký pokrok a to je dobře," popsal příjemnější trable Klopp.

Ten se i nadále bude muset obejít bez obránců Lovrena a Škrtela, kteří se již alespoň vrátili k tréninku. O něco déle si pak ještě nezahraje Joe Allen. Garde nemůže počítat s průšvihářem Grealishem, jenž si poranil kotník během tréninku, podkolenní šlacha pak trápí Gestedeho se Sanchézem a mimo hru je stále Jordan Ayew.
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Bunn - Richards, Okore, Lescott, Cissokho, Bacuna, Gueye, Westwood, Gil, Agbonlahor, Veretout
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Mignolet - Clyne, Touré, Sakho, Moreno, Henderson, Can, Milner, Lallana, Firmino, Coutinho
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.00 - 3.60 - 1.83
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Manchester City - Tottenham Hotspur  (neděle 17:15)
Super Sunday v Premier League nekončí odpoledním šlágrem mezi Arsenalem a Leicesterem. Fotbaloví fajnšmekři se mohou v podvečer těšit na další megasouboj mezi Manchesterem City a Tottenhamem, který je zároveň střetnutím čtvrtého týmu s druhým. Další bitva o titul navíc skýtá i velmi atraktivní podívanou, čtyři z pěti posledních vzájemných střetnutí mezi těmito celky nabídla minimálně pět gólů.

V lepší formě vstupuje do šlágru rozhodně Tottenham. Kohouti pod vedením Mauricia Pochettina vyhráli všech šest minulých zápasů - čtyřikrát uspěli v Premier League, dvakrát pak v FA Cupu a během těchto duelů nastříleli úctyhodných sedmnáct gólů. Inkasovali navíc jenom třikrát. Posledně si londýnský tým poradil v malém městském derby s Watfordem, který i přes velkou převahu porazili nejtěsnějším možným rozdílem.

Ve stoprocentní kondici by měl být připraven i Dele Alli, jenž, pokud není vůbec nejlepší, patří k největším tahounům Spurs v letošní sezóně. A to je mu stále pouze devatenáct. Právě proti Watfordu navíc přišel na půl hodiny z lavičky a asistoval u jediné branky utkání. I kdyby pak nemohl hrát celých devadesát minut, k dispozici je Nacer Chadli, který v minulých pěti soutěžních duelech čtyřikrát skóroval, čímž se dokonce dostal na úroveň Harryho Kanea.

Manchester City v posledních duelech táhne hlavně jeden hvězdný borec. Sergio Agüero hraje od zranění ve fantastické formě - v lednu byl vůbec nejlepším hráčem celé Premir League a střeleckou formu si přinesl i do současnosti. V devíti soutěžních startech v novém roce nasázel Argentinec devět gólů a největší měrou se tak postaral o šest vítězství Citizens.

Ti nyní postoupili do finále ligového poháru a daří se jim i v FA Cupu. V posledních sedmi ligových zápasech však dokázali zvítězit pouze třikrát, a minulý týden dokonce prohráli. Leicester, s nímž po Vánocích uhráli bezgólovou remízu, je totiž před osmi dny porazil 3:1 a Manchester City nyní ztrácí na čelo ze čtvrté pozice šest bodů. Tottenham tak doma potřebují porazit.

Ve vzájemných zápasech to mezi těmito celky nesmírně vře. 4:1, 5:1, 6:0, to všechno jsou výsledky za posledních dva a čtvrt roku. Většinu z nich ovládli právě Citizens, kteří čtyři z minulých pěti klání opanovali. Až zářijový duel na White Hart Lane dopadl ve prospěch Tottenhamu - podobně jako před rokem a půl a na Etihad Stadium; 4:1 pro domácí.

Spurs budou v zápase opět postrádat stopera Jana Vertonghena, který je zraněný. Opět jej zastoupí náhradník Kevin Wimmer. Manuel Pellegrini může poprvé v letošním roce využít služeb kapitána Vincenta Kompanyho, který konečně doléčil zraněné lýtko. Mimo hru však zůstávají Kevin De Bruyne, Fabian Delph a Bacary Sagna.
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Hart - Zabaleta, Kompany, Otamendi, Kolarov - Fernando, Fernandinho - Silva, Touré, Sterling - Agüero
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Walker, Alderweireld, Wimmer, Rose - Dier, Dembélé - Lamela, Alli, Eriksen - Kane
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.60 - 3.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sunderland AFC - Manchester United  (sobota 13:45)
Šestadvacáté kolo Premier League odstartuje v Sunderlandu, kam zavítá favorizovaný Manchester United. Rudí ďáblové sice v posledních týdnech naznačili, že jejich výkony jdou po dlouhém trápení nahoru, ovšem zároveň jim čím dál více teče do bot, co se umístění do čtvrtého místa týče...

Jelikož překvapení z Leicesteru i Tottenham stále sveřepě odmítají vyklidit pozice ze špice tabulky, zbývá na United až nelichotivé páté místo v tabulce, které by pro nadcházející sezonu znamenalo pouze účast v méně prestižní Evropské lize. Na čtvrtý Manchester City aktuálně United ztrácí celých šest bodů, přestože v posledních devíti zápasech prohráli jen jedinkrát.

Není tedy divu, že tlak na osobu manažera Louise van Gaala neustává. Jeho sobotní protějšek Sam Allardyce však nevěří, že by spekulace o brzkém konci nizozemského kouče měly na United sebemenší vliv. "Čím větší klub, tím větší spekulace."

"Louis van Gaal je dostatečně zkušený na to, aby se dokázal vypořádat s tímto dodatečným tlakem, který se na něj zrovna vyvíjí," prohlásil Allardyce. "Bude se soustředit na svůj tým, aby získal další dobrý výsledek, protože jsou zrovna ve formě a jeho hráči svými výkon odpovídají za něj. My se musíme snažit zastavit je v tom, co v poslední době předvádějí, protože se jim povedlo nasbírat hezkých pár výher."

Sunderland naopak zůstává přibitý v sestupovém pásmu a konkrétně s United na ligové vítězství čeká již dlouhá léta - naposledy se Black Cats poštěstilo v březnu 1997. "Pokud chceme uhrát slušný výsledek, musíme především ubránit Wayna Rooneyho, který má zrovna střeleckou fazonu," všímá si Allardyce. Kapitán Manchesteru se totiž trefil hned sedmkrát v posledních osmi zápasech a po delší odmlce konečně vypadá jako stará dobrá opora ofenzivy United.

Louis van Gaal odmítl komentovat, zda by pokračoval ve vedení klubu, pokud by letošní sezonu zakončil umístěním mimo příčky zaručující kvalifikaci do Ligy Mistrů. "Tohle není otázka pro mě, ale pro vedení Manchesteru United, s tímhle musíte jít za nimi. Mám zde kontrakt na tři roky, což sami dobře víte."

Vítězství v Sunderlandu by hosty jistě vrátilo zpět do hry o nejvyšší příčky, neboť čtveřice klubů nad United se v témže kole utká ve vzájemných zápasech. Potíž ovšem vězí v nesnižujícím se počtu zraněných - van Gaal se stále bude muset obejít rovnou bez celé osmičky hráčů. K dlouhodoběji zraněným Shaw, Rojo, Schweinsteiger a Young se totiž čerstvě přidali také Phil Jones, Adnan Januzaj a Guillermo Varela, kteří všichni nedohráli ve zdraví pondělní utkání rezervního týmu. Na soupisku se tak dostal mladý Will Keane, jenž v pondělí při výhře 7:0 do sítě Norwiche nasázel hned pět branek.
Sunderland AFC - pravděpodobná sestava:
Mannone - Yedlin, O'Shea, Koné, Van Aanholt - Kirchhoff - Borini, Cattermole, M'Vila, Khazri - Defoe
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Darmian, Smalling, Blind, Borthwick-Jackson - Carrick, Fellaini - Lingard, Mata, Martial - Rooney
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.25 - 3.60 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AFC Bournemouth - Stoke City  (sobota 16:00)
Když se Ryan Shawcross, kapitán a stoper Stoke City, vrátil po zranění do sestavy, Potters s ním na hřišti víc než devět hodin nepoznali, co je to obdržený gól. Obdivuhodná až neskutečná série se nyní po jeho výpadku obrátila v horor. Posledních 240 minut bez něj totiž parta Marka Hughese dostala hned devět branek. Využít se toho pokusí i Bournemouth.

A Cherries by toho měli využít. Takhle slabé Stoke totiž Premier League dlouho nepamatuje. Tři ligové prohry v řadě, všechny shodně 0:3, to je pro Arnautovíće, Butlanda a spol. velmi hořká pilulka. Čtyřikrát v řadě Potters prohráli naposled před čtyřmi roky, což navíc umocňuje i zmíněná střelecká nemohoucnost. Spolu s remízou s Arsenalem jsou to už utkání čtyři, čímž vyrovnali nechvalnou sérii ze sezóny 1984/85.

Krize zkrátka postihla obě fronty sestavy Stoke a to se tak musí rychle vzchopit. Patnáctý Bournemouth je od něj vzdálen pouhých pět bodů a prohra ve vzájemném klání by mohla Hughesovy svěřence raněné nízkou sebedůvěrou pomaličku začít svazovat.

Bournemouth se prezentuje sympatickým ofenzivním fotbalem, který zatím na záchranu stačí tak akorát. K sestupové trojici to má Eddie Howe stejně daleko jako ke Stoke, Cherries zkrátka sbírají body a nenechávají se do nepříznivých vod ani namočit. Může za to i dobrý přestup Benika Afobeho, jenž z pozice útočníka skóroval třikrát v pěti zápasech.

Pomohl Bournemouthu vybojovat sedm bodů ze tří zápasů na přelomu ledna a února - na Arsenal však ani on nevyzrál a téměř po měsíci tak nováček opět prohrál. Bez bodu skončili Cherries i v podzimním klání na hřišti Stoke, když prohráli 1:2.

Zápas z jejich strany propásne opět tradiční kvarteto. Kapitán Tommy Elphick však už nabírá kondičku, Max Gradel začal pozvolna trénovat a na marodce zůstávají pouze Callum Wilson a Tyrone Mings. Stoke vedle Shawcrosse postrádá i další stopery Marca Wilsona a Geoffa Camerona. Mimo hru je i Charlie Adam. Alespoň Jon Walters by měl být minimálně na pár minut k dispozici.
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Boruc - Smith, Francis, Cook, Daniels - Surman - Ritchie, Gosling, Arter, Pugh - Afobe
Stoke City - pravděpodobná sestava:
Butland - Johnson, Muniesa, Wollscheid, Pieters - Whelan, Imbula - Shaqiri, Bojan, Arnautović - Diouf
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.95 - 3.60 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Crystal Palace - Watford FC  (sobota 16:00)
Složité období zažívají v Selhurst Parku, kam přicestuje Watford. Fotbalisté Crystal Palace v roce 2016 zatím pouze prohrávali a malou vzpruhou pro Pardewovu družinu může být remíza z minulého týdne, proti Swansea konečně aspoň bodovali, což se jim nedařilo od 19. prosince. Vyskakovat si nicméně nemohou ani Hornets, kteří z posledních osmi utkání vyhráli pouze jednou.

Lodivod celku z Vicarage Road Quique Sánchez Flores ovšem rozhodně nepanikaří a připomíná těžký los. "Možná, že bychom si zasloužili zvítězit ve dvou nebo třech z nich (z osmi předchozích zápasů), ale to je fotbal. Hráli jsme dvakrát proti Manchesteru City, Tottenhamu i Chelsea, takže musíme zůstat realističtí," prohlásil.

Nedaří se ještě nedávno zdánlivě nezastavitelnému duu Deeney - Ighalo, ani to však Quique Florese nijak výrazně neznepokojuje. "O střílení gólů strach nemám, kromě duelu s Tottehamem jsme si vždy vytvořili stejně nebo více brankových příležitostí než soupeř. Pokud zítra získáme tři body, budeme velmi blízko našemu cíli (záchraně) a já si přeju, aby tento moment přišel," řekl bývalý kouč Atlética Madrid na páteční tiskové konferenci.

Flores bude mít k dispozici téměř kompletní kádr, otazník visí pouze nad nasazením stopera Miguela Britose. Na druhé straně Alan Pardew již může využít služeb útočníků Dwighta Gayla s Connorem Wickhamem a na marodce tak setrvává pouze James McArthur a Jason Puncheon.

Zkušený manažer ví, že jeho tým by už konečně zase měl začít vyhrávat, přesto připomíná: "Náš současný bodový zisk je vyšší než ve dvou předcházejících sezónách v Premier League, což je pozitivní." Posunou se Eagles po 26. kole v tabulce směrem vzhůru?
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Hennessey - Ward, Dann, Delaney, Souaré - Zaha, Cabaye, Jedinak, Lee Chung-Yong - Wickham, Adebayor
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Gomes - Nyom, Cathcart, Britos, Aké - Behrami, Capoue, Watson - Deeney, Jurado - Ighalo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.30 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Everton FC - West Bromwich Albion  (sobota 16:00)
Již pět ligových zápasů čeká na vítězství West Bromwich Albion a mnoho tipérů by si na přerušení této nepříznivé série zrovna tuto sobotu v Goodisonu Parku asi nevsadilo. Everton se totiž po ne zcela úspěšném vstupu do nového roku dostal do formy a únor se u něj nese v duchu výher 3:0, načež manažer Roberto Martínez sebevědomě vyhlásil útok na top four.

Evidentně dobře naladěný španělský stratég na tiskové konferenci litoval především častých ztrát na vlastním stadionu, který v aktuální sezóně zdaleka není nedobytnou pevností jako kdysi - z třinácti utkání se zde Toffees podařilo triumfovat pouze čtyřikrát. "Doma jsme ztratili mnoho bodů a bereme to jako výzvu. Chceme hrát nahoře, účastnit závěrečných fází každé soutěže a probojovat se do nejlepší čtyřky," burcuje své mužstvo Martínez.

Jeho protějšek, zkušený Tony Pulis, kvalitu kádru z modrého břehu řeky Mersey uznává. "Pyšní se několika fantastickými hráči, pravděpodobně se jedná o nejsilnější Everton za hodně dlouhou dobu. Samozřejmě víme, že to bude těžké, ale budeme se tam snažit udělat vše, co je v našich silách," uvedl osmapadesátiletý kouč.

Zajímavostí je, že Toffees při posledních dvou vítězstvích 3:0 scházeli základní stavební kameny defenzivy - brankář Tim Howard a stoper John Stones. Oba stále figurují na listině zraněných a mimo hru se nachází rovněž Muhamed Bešić. Naopak zcela fit je Romelu Lukaku, jenž se naposledy proti Stoke konečně trefil (co na tom, že z penalty), a proti West Bromu, kde v minulosti rovněž hrával, se mu daří - v posledních třech kláních proti Baggies zaznamenal dohromady tři góly.

West Brom sice v týdnu dokázal s vypětím všech sil odvrátit blamáž a postoupit přes třetiligový Peterborough do osmifinále FA Cupu, Gareth McAuley si však přivezl natažený stehenní sval a bude chybět. Tony Pulis se tak musí modlit, aby byl k dispozici alespoň jeden z dvojice zadáků Jonny Evans - Craig Dawson, nad jejichž startem visí otazník. Nejistý je rovněž zdravotní stav Chrise Brunta.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Robles - Coleman, Jagielka, Funes Mori, Oviedo - Barry, McCarthy - Lennon, Barkley, Cleverley - Lukaku
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Foster - Chester, Dawson, Olsson - Gamboa, Yacob, Sandro, McClean - Fletcher - Anichebe, Rondón
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.33 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Norwich City - West Ham United  (sobota 16:00)
Nikdo v celé Premier League nemá horší formu než Norwich, jehož mizérii se bude pokoušet v sobotu odpoledne ještě prohloubit West Ham United. Hosté z Londýna jsou na tom jak fazonou, tak postavením v tabulce daleko lépe, ovšem se zdravotní stránkou by přece jen mohli být poněkud na štíru...

Domácí Canaries prohráli již šestkrát za sebou a zvláště poslední porážka od sestupem ohrožené Aston Villy v poměru 2:0 byla obzvláště bolestivá. Největším problémem byla v těchto zápasech defenziva - Norwich totiž v pětici ligových zápasů a jednoho pohárového inkasoval celých devatenáct branek. Do zápasu s West Hamem tak již svěřenci Alexe Neila půjdou z první sestupové osmnácté příčky.

"Když hledáte řešení, nejde jen opakovat to samé pořád dokola," prohlásil manažer Norwiche. "Doufáme, že se nám podaří přijít s plánem, jak se k tomu postavit a napravit nastalou situaci. V tuto chvíli si procházíme náročným obdobím, a když na něco takového dojde, musíme se vrátit k základům, zpátky k tomu, co nám jde. Pak se snad dočkáme i odměny," dodává Neil, jenž se bude muset obejít bez vykartovaného záložníky Tetteyho, stejně jako beka Andrého Wisdoma, který laboruje s poraněným kolenem. Do hry se naopak vrací Graham Dorrans a debutu v základní sestavě by se mohla dočkat také lednová posila z Chelsea Patrick Bamford.

To West Ham je zcela v jiném rozpoložení. Kladiváři naposledy dokázali zaznamenat pohárový úspěch, když si v rámci FA Cupu poradili s Liverpoolem, byť po velké bitvě, a také v ligové soutěži atakují přední příčky. Velkou zásluhu na tom má i poněkud opominutý kapitán Mark Noble, jenž je podle manažera Slavena Biliće neoprávněně přehlížen, co se pozvánky do anglické reprezentace týče. Osmadvacetiletý záložník ještě do kádru Albionu nebyl povolán ani jednou a stejně tak se nedostal ani do čtyřicetičlenného výběru, který si Roy Hodgson svolal tento čtvrtek do St. George’s Parku.

"Byl jsem manažerem národního týmu po dobu šesti let," připomenul Bilić své působení na lavičce Chorvatské reprezentace. "Když mi do toho mluvili lidé z jiných klubů, nevadilo mi to, ale sám takové věci dělám nerad. Můžu ale říct, že jsem neviděl mnoho záložníků, kteří by měli lepší sezonu než Mark Noble. A nejde jen o něj. Neviděl jsem ani lepšího levého beka, než je Aaron Cresswell. Mělo by se o nich aspoň uvažovat."

Náročný program v podobě dvojzápasu s Liverpoolem, navíc obohacený půlhodinovým prodloužením, si vybral svoji daň v podobě zranění trojice Reid, O’Brien a Kouyaté. Mimo hru navíc zůstávají také Tomkins, Lanzini a Diafra Sakho, což Bilićovi značně svazuje ruce, co se výběru sestavy týče. "Je to velká ztráta, ale věřím, že i tak nasadíme silný tým, hráčů na to máme dost. Náš poslední ligový zápas proti Southamptonu jsme prohráli a teď máme dobrou příležitost vrátit se zpátky na vítěznou vlnu," burcuje Bilić.
Norwich City - pravděpodobná sestava:
Rudd - Martin, Klose, Bassong, Brady - Mulumbu, O'Neil - Howson, Naismith, Hoolahan - Bamford
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Adrián - Byram, Collins, Ogbonna, Cresswell - Noble, Song - Antonio, Payet, Moses - Valencia
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.40 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Swansea City - Southampton FC  (sobota 16:00)
Sobotní program Premier League nabídne mimo jiné také souboj dvou celků v dobré formě. Domácí Swansea pod novým manažerem Francescem Guidolinem ještě ani jednou neprohrála a úspěšně se vzdaluje ze sestupových vod, zatímco Southampton od návratu Frasiera Forstera do branky rozjeli nevídanou sérii bez jediného inkasovaného gólu a mocně útočí na příčky zaručující evropské poháry.

Přestože výhra nad Evertonem a remízy s Crystal Palace či West Bromwichem Albion poslaly Swansea čtyři body od pásma sestupu, nemohl si nový kouč Guidolin odpustit jistou míru frustrace ze svých prvních týdnů ve funkci. Všechny tři góly, které v těchto zápasech Swans dostali, totiž padly ze standardních situací a právě to nyní chce někdejší kouč Udinese či Parmy napravit pravou italskou školou. "Zlepšit bránění standardních situací není nic jednoduchého, ale to nejdůležitější je být pozorný a soustředit se."

"Během tréninku je to snadné, ale v zápasech to už tak jednoduché nebylo," všímá si Guidolin. "Není to otázka síly. Spousta hráčů v Itálii není silných, ale jsou chytří a soustředí se na hlídání soupeře. Tady je to o něco náročnější, protože řada týmů disponuje vysokými hráči, ale soustředěnost je pořád ta nejdůležitější věc."

Nezbývá než si počkat, zda se Guidolinův tréninkový dril v tomto ohledu v nadcházejících týdnech začne projevovat. Zrovna proti Southamptonu půjde o ostrý zatěžkávací test, neboť hráči jako Pellé, Long, Austin spolu se stopery Yoshidou, van Dijkem či kapitánem Fontem představují pořádnou vzdušnou sílu. "Nejsem kouzelník a vím, že Swansea měla tenhle problém i v minulosti, ale doufám, že to už letos zlepšíme. Díváme se na videa, pracujeme na tom na tréninku a snažíme se to tak hráčům vštípit do hlavy," dodává Guidolin, jenž by mohl dopřát debut lednové posile z QPR, Leroyi Ferovi.

Manažer Southamptonu Ronald Koeman se ještě v nadcházejících čtyřech zápasech bude muset obejít bez středové stálice Victora Wanyamy, jenž si za zákrok na Dimitriho Payeta v minulém kole vysloužil červenou kartu, svou již třetí v této sezoně. Přesto nizozemský kouč odmítl, že by jej za tento prohřešek dodatečně sám potrestal. "Dali jsme mu pokutu za jeho druhou žlutou kartu (v lednovém zápase s Norwichem), ale tentokrát ne. Myslím, že Victor měl tak trochu smůlu."

"Jeho cílem bylo jednoznačně zahrát míč. Ten ale minul a rozhodčí udělil tohle tvrdé rozhodnutí. Den nato jsem viděl Mathieu Flaminiho proti Bournemouthu a byla z toho jen žlutá karta. Přitom ten zákrok byl možná červenější než ten Wanyamův," všímá si Koeman, jenž dodal, že má pro svého vykartovaného záložníka pochopení. Proti Swansea se alespoň mohou vrátit do hry Matt Targett se Stevenem Davisem, kteří překonali své nedávné zdravotní potíže.
Swansea City - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Rangel, Fernández, Williams, Taylor - Britton - Cork, Ki - Sigurdsson - Ayew, Paloschi
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
Forster - Yoshida, Fonte, van Dijk - Cédric, Clasie, Romeu, Bertrand - Mané, Long - Pellé
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.25 - 3.20 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Chelsea FC - Newcastle United  (sobota 18:30)
Krůček po krůčku stoupá Chelsea tabulkou, jenže bude to stačit na pohárovou Evropu v příštím roce? Po odchodu Josého Mourinha se obhájci titulu daří získávat body v každém utkání - Guus Hiddink ještě na lavičce Blues nepoznal hořkost porážky. V Premier League však zvítězil jenom dvakrát. Domácí zápas proti Newcastlu je tak co se výhry týče povinností.

Hiddink má za sebou při své druhé štaci na Stamford Bridge už deset utkání. Ani jednou neprohrál a daří se mu především v FA Cupu. Jenže v Premier League z osmi klání uhrál "pouze" dvanáct bodů. I ta nejmenší šance na kvalifikaci do Evropské ligy je nyní vzdálena sedm bodů - což sice není nic nedosažitelného - jenže bez vítězství to nepůjde.

V defenzivě to Chelsea poslední dobou funguje. Za minulé tři zápasy inkasovala jen jednou - jenže skórovala jenom dvakrát. A teď málem přišla o klíčové postavy obou front. Diego Costa si v tréninku při souboji s jedním dorostencem zlomil nos, měl by však být připraven. Naopak Kurt Zouma letos dohrál. S předním křížovým vazem v pravém koleni si poleží nějakých šest měsíců.

Proti Newcastlu by to pro Chelsea mohl být velký problém, průnikové přihrávky Jonja Shelveyho jsou obávané a bez dynamického stopera se budou bránit o poznání hůře. Právě záložník, jenž na sever Anglie přišel ze Swansea, je klíčovým mužem Magpies - zařídil už lednové vítězství s West Hamem, než minulý týden pomohl porazit WBA.

I jeho zásluhou tak Newcastle prorazil ze sestupových pozic a nyní má ze sedmnácté příčky bodový náskok na obávané prostory znamenající pád do Championship. Venku se však svěřencům Steva McClarena vůbec nedaří - posledních pět soutěžních utkání prohráli a vstřelili jeden jediný gól.

Černobílí musí opět oželet start Chancela Mbemby, místo něhož však kvalitně zaskočil Steven Taylor. Nezahrají si ani Paul Dummett a Massadio Haïdara. Chelsea vedle Zoumy schází taky útočníci Rémy, Falcao a Pato - ten však příští týden patrně bude moci hrát. Je docela možné, že proti Newcastlu spočně John Obi Mikel, jehož si Hiddink schová na úterní utkání s PSG. Zápas Ligy mistrů totiž kvůli kartám propásne Nemanja Matić.

O Mourinhově noční můře z utkání proti Newcastlu se dobře ví - uvidíme, zda bude krize Chelsea pokračovat i s Hiddinkem na lavičce. Ze sedmi posledních domácích utkáních totiž domácí s Magpies vyhráli "jenom" třikrát. A o venkovní bilanci ani není třeba dlouze hovořit...
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Courtois - Ivanović, Cahill, Terry, Azpilicueta - Fábregas, Matić - Willian, Oscar, Hazard - Diego Costa
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Elliot - Janmaat, S. Taylor, Coloccini, Aarons - Tioté, Shelvey - Sissoko, Wijnaldum Townsend - Mitrović
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 5.50 - 9.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Leicester City25158247:2753
2.Tottenham Hotspur25139345:1948
3.Arsenal FC25146539:2248
4.Manchester City25145647:2647
5.Manchester United25118632:2241
6.West Ham United25109638:2939
7.Southampton FC25107833:2437
8.Everton FC25811646:3435
9.Liverpool FC2598832:3635
10.Watford FC25961027:2733
11.Stoke City25961024:3133
12.Crystal Palace25951126:3032
13.Chelsea FC2579933:3530
14.West Bromwich Albion25781023:3229
15.AFC Bournemouth25771129:4128
16.Swansea City25691024:3327
17.Newcastle United25661326:4424
18.Norwich City25651428:4823
19.Sunderland AFC25551530:4920
20.Aston Villa25371520:4016

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3027)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele