Premier League - preview 24. kola

02.02.2016, 08:51, aktualizováno 03.02.2016, 08:44
Previews
Středeční program vloženého kola přináší dva zápasy. Chelsea se bude snažit vylepšit postavení ve Watfordu, zatímco Everton si to rozdá s Newcastlem United...
Watford FC - Chelsea FC  (středa 20:45)
Hlavním příběhem Chelsea v posledních dnech byl jasný. John Terry a jeho konec v klubu, kde si přál ukončit kariéru. Vedení však legendě a kapitánovi klubu nenabídlo novou smlouvu a schyluje se tak ke konci jedné velké éry. V utkání s Watfordem však ještě pětatřicetiletý stoper navlékne pásku a povede své spoluhráče k malému londýnskému derby a další příležitosti při cestě vzhůru.

John Terry sice v letošní sezóně nenavázal na fantastické výkony z té loňské, ale po špatném začátku ročníku se rozehrál k dobrým a stabilním výkonům. Vedle Zoumy navíc tvoří vyvážené duo - a anglický reprezentant Gary Cahill pouze zahřívá lavičku. Vedení Chelsea však bez nového manažera Terrymu bůhvíproč smlouvu dát nechce. Přestože právě Cahill nebo Ivanović ji nedávno dostali.

Fanoušci tak po výrazném zlepšení formy po odchodu Josého Mourinha dostali další tvrdou ránu od svého oblíbeného klubu. Výsledky je však nyní těšit mohou - Chelsea neprohrála už devět utkání za sebou a pozvolna stoupá tabulkou. Minulý víkend rozdrtili Blues 5:1 MK Dons ve 4. kole FA Cupu, o týden předtím zase díky skvělému Diegu Costovi vyhráli na hřišti Arsenalu.

Poslední ligové kolo vyšlo parádně i Watfordu, který ukončil čtyřzápasovou sérii porážek, pětizápasovou sérii bez vítězství a konečně triumfoval. Kdo jiný než Odion Ighalo zařídil gólem a asistencí vítězství 2:1 nad Newcastlem. Stejný hráč vstřelil jedinou branku v FA Cupu na půdě Nottinghamu. Nigerijský kanonýr už letos nastřílel 16 soutěžních branek, přičemž všichni jeho spoluhráči jich dali pouze 13!

Ighalo se ostatně prosadil i na Boxing Day proti Chelsea - v utkání, které na Stamford Bridge skončilo i díky dvěma brankám Diega Costy 2:2. Blues proti Wafordu neprohráli už devět utkání v řadě - naposledy Hornets zvítězili v září roku 1999.

Fanoušci na Vicarage Road vyhlíží debut velké posily Maria Suáreze, ale ten by měl ještě začít pouze na lavičce. Na tribunu je pak vykázán Nathan Aké, jenž v rámci Londýna hostuje právě z Chelsea. Problémy má naopak posila Chelsea Alexandre Pato, jenž nemá dostatečnou kondici. Otazník pak visí nad startem lehce zraněného Williana.
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Gomes - Paredes, Cathcart, Britos, Holebas - Behrami, Capoue, Watson - Deeney, Jurado - Ighalo
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Courtois - Ivanović, Zouma, Terry, Azpilicueta - Mikel, Matić (Oscar) - Willian, Fábregas, Hazard - Diego Costa
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.50 - 3.50 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Everton FC - Newcastle United  (středa 20:45)
Ani jeden tým neplní předsezónní očekávání. Ba co víc, hraje vysloveně pod své možnosti. S Evertonem se v srpnu počítalo na pohárovou Evropu, jenže Toffees už zřejmě definitivně přijali nálepku týmu, kterému ani nabitý kádr nestačí na dobré umístění - naopak ztrácí v papírově lehčích zápasech. O krizi aktuálně osmnáctého Newcastlu pak ani nemusíme dlouze hovořit.

Magpies však svého manažera Steva McClarena stoprocentně podrželi, naopak mu dali v lednu prakticky neomezené možnosti v otázce přivádění posil. Newcastle tak utrácel ve velkém - dvanáct milionů liber padlo za Jonja Shelveyho, stejná částka za Androse Townsenda, jenž si proti Evertonu odbude debut. Start hostujícího útočníka Seydoua Doumbii je ohrožen kvůli vízu, které možná nedorazí včas.

Newcastle je každopádně po jedenácti dnech volna plný sil - a reparát po porážce na hřišti ve Watfordu musí přijít. Tedy měla by, pokud chce tradiční klub setrvat v Premier League i za rok. Dvoubodová ztráta na záchranu je zatím přijatelná, proto je nutné ji co nejdříve smazat.

Zatímco Magpies od posledního kola Premier League pouze ostudně prohráli v přáteláku se Sunderlandem (0:6), Everton má za sebou dvě soutěžní pohárová klání. V Capital One Cupu to proti Man City v semifinále nakonec nevyšlo, chuť si tak svěřenci Roberta Martíneze spravili alespoň v FA Cupu proti Carlisle.

V lize jsou Toffees každopádně úplně zoufalí. Nevyhráli už pětkrát v řadě, ztratili tři z posledních čtyř domácích utkání a od konce listopadu dokázali bodovat naplno pouze jedinkrát - shodou náhod právě v Newcastle. Šťastný gól Toma Cleverleyho ze třetí nastavené minuty straší Straky dodnes. Everton však vzájemné zápasy se středečním soupeřem zvládá dlouhodobě, z osmi posledních klání hned šestkrát vyhrál - a alespoň zde může najít oporu v sebevědomí.

Mimo hru je ovšem křídelník Kevin Mirallas i záložník Muhamed Bešić, malý otazník visí i nad startem gólmana Tima Howarda. Nová posila Oumar Niasse nenastoupí v žádném případě. O posilách Newcastlu už řeč šla, po zranění se navíc vrací Jack Colback a Paul Dummett.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Howard - Coleman, Stones, Jagielka, Baines - Barry, McCarthy - Deulofeu, Barkley, Pienaar - Lukaku
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Elliot - Janmaat, Mbemba, Coloccini, Dummett - Saivet, Shelvey - Sissoko, Wijnaldum, Ayoze Pérez - Mitrović
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.67 - 4.33 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Arsenal FC - Southampton FC  (úterý 20:45)
Tři zápasy bez vítězství a Arsenal se z první příčky propadl až na pozici číslo tři. Více než vedoucí Leicester by teď Gunners měl strašit Manchester City, který se už dostal na stejný bodový zisk a z pohledu kádru z něj vyzařuje o poznání větší síla. V cestě Kanonýrů zpět na vrchol tabulky stojí Southampton, jenž naopak tři utkání v řadě vyhrál a stoupá vzhůru.

Momentálně jsou Saints už na osmém místě a na pátý Manchester United ztrácí pouhé čtyři body. Právě Red Devils se před Koemanovou partou sklonili jako poslední, když na Old Trafford podlehli Southamptonu 0:1. O jediný gól se před týdnem postaral nováček v červenobílém dresu Charlie Austin.

Skvostný debut pouze čtyřmilionové (!) posily z Queens Park Rangers jen dotvořil nádherný obrázek, který v lednu Southampton nakreslil. Tři vítězství za sebou, tři čistá konta a konečně fungující systém. Schopný útočník, který je schopný za půl sezóny nastřílet deset gólů, bylo to poslední, co Saints chybělo. A teď mohou své ambice prokázat na tom nejpovolanějším místě.

Arsenal se v lednu lehce trápil. Výhru nedokázal ukořistit proti Liverpoolu ani Stoke a minulý víkend dokonce prohrál se zvedající se Chelsea. V tomto klání navíc přišel o vyloučeného Perea Mertesackera, jenž se však po stopce v FA Cupu vrací do hry. Pokud mají Gunners z některého týmu komplex, pak je to právě Chelsea. A pokud by fanoušci Arsenalu měli jmenovat další neoblíbený tým; je to Southampton.

Poslední dvě vzájemná utkání totiž vyhráli právě borci z jižního cípu Anglie - 2:0 a na loňský Boxing DAy 4:0. Před necelým rokem a půl pak Southampton dokonce vyplenil Emirates Stadium, ale nutno poznamenat, že šlo o zápas ligového poháru. V Premier League neuspěli Saints na půdě Arsenalu už 28 let.

Arsenal může počítat s Alexisem Sánchezem, který se po dvou měsících vrátil o do sestavy a o víkendu dokonce skóroval. Vrací se i Francis Coquelin, naopak Tomáš Rosický se zase zranil. Southampton patrně bude postrádat Graziana Pellého, otazník visí i nad Stevenem Davisem.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Čech - Bellerín, Mertesacker, Koscielny, Monreal - Coquelin, Ramsey - Campbell, Özil, Alexis Sánchez - Giroud
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
Forster - Soares, Van Dijk, Fonte, Bertrand - Clasie, Wanyama - Long, Tadić (Mané), Targett - Austin
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.83 - 3.60 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Leicester City - Liverpool FC  (úterý 20:45)
V úterý tomu bude 43 dnů, co se Leicester probojoval na post lídra ligy, během prvních dvou únorových týdnů je ovšem čeká křest ohněm, po němž se pravděpodobně ukáže, na co může tento tým opravdu pomýšlet. V Liverpoolu naopak čekají tvrdý útok na pohárové příčky a odpoutání se z nepřehledného středu tabulky.

Byli to právě hráči Reds, kteří jako první dokázali udržet na uzdě ofenzivní choutky Lišek a na Boxing Day přerušili jejich excelentní jízdu. Pokud by však měla jejich defenzíva podat obdobný výkon jako posledně v Norwichi, šance na úspěch se rapidně přiblíží nule. Leicester od nepovedeného výjezdu udržel čtyři čistá konta, jedinkrát inkasoval paradoxně od Villans, a může se tak dle historie těšit na boje v Lize mistrů - vedoucí tým ligy z počátku února neskončil mezi první čtyřkou naposledy v roce 1982.

Klíčem je i domácí neporazitelnost, k vyrovnání devíti takových představení z roku 1999 chybí současnému kádru už pouhá dvě. Zádrhel v cestě za jedním z nejvíce překvapivých titulů však může přijít velmi rychle, když po Liverpoolu čekají Ranieriho výběr cesty na půdu Manchesteru City a Arsenalu, dvou celků, které jsou jen tři body za ním. K udržení pohádkové pozice tak musí pokračovat takřka dokonalá forma defenzívy a zároveň se znovu ozvat "filmový" hrdina Vardy i bodově nejlepší hráč ligy Riyad Mahrez, který má na kontě třináct gólů a osm asistencí.

Liverpool si první měsíc nového roku za rámeček dá jen těžko, v lize ve všech čtyřech případech inkasoval jako první a zvítězil až po přestřelce v Norwichi, v ligovém poháru překvapivě neudržel náskok z prvního klání na půdě Stoke City a radoval se až po penaltovém rozstřelu, West Ham tu pak v sobotu uhrál bezbrankovou remízu a i podruhé budou muset Reds zápas v FA Cupu opakovat.

Začátek února sice neslibuje pro tým žádné lehké body, pokud ovšem chce pomýšlet na vylepšení své pozice, jsou pro ně následné duely s předposledním a posledním celkem ligy zjevnou povinností všech bodů. "Tyto tři zápasy nám dají trochu znát, kam se můžeme letos dostat. Myslím, že jsme ukázali řadu víc než dobrých výkonů, takže můžeme mluvit o lepší soudržnosti, i když jsme udělali mnoho změn. První čtyřka by měla být vždy cílem a stále naším cílem je, ale nakonec jen naše výkony budou mít vliv na to, jestli ho splníme, takže bychom se měli soustředit právě na ně," okomentoval blízkou budoucnost Jürgen Klopp.

Ten má k dispozici kromě dlouhodobých marodů k dispozici odpočinutou nejsilnější sestavu, po problémech s patou se vrací i kapitán Jordan Henderson. A dobré zprávy hlásí i domácí, ti by měli nastoupit i s Ritchiem De Laetem a důležitým, ač ne tak viditelným, článkem ofenzívy Shinjim Okazakim.
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Simpson, Morgan, Huth, Fuchs, Mahrez, Drinkwater, Kanté, Albrighton, Okazaki, Vardy
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Mignolet - Clyne, Touré, Sakho, Moreno, Henderson, Can, Milner, Ibe, Firmino, Lallana
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.90 - 3.30 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Norwich City - Tottenham Hotspur  (úterý 20:45)
Tottenham se těší výtečné formě a hodlá ji potvrdit i na půdě papírově slabšího Norwiche. Domácí Canaries budou doufat, že jejich chabé výsledky vylepší čerstvá lednová posila z Chelsea, Patrick Bamford.

Dvaadvacetiletý útočník přichází do Norwiche na hostování do konce sezony poté, co mu první polovina sezony v dresu Crystal Palace vůbec nevyšla. Manažer Alex Neil si však mladého kanonýra dobře pamatuje z loňského ročníku druhé ligy, kde Bamford válel za Middlesbrough. "Loni si vedl výtečně a dostal i cenu nejlepšího hráče ligy. Kdybychom se jej snažili získat v létě na přestup, museli bychom za něj vysázet dvojcifernou částku, přes deset milionů liber."

"Fakt, že dokážeme přivést na hostování takový hráčský kalibr uprostřed sezony, snad posílí naši ofenzivu a dodá nám větší konkurenci," doufá Neil, jenž dost možná dopřeje debut také další nedávné posile, obránci Timmu Klosemu. "Musíme brát v potaz, že teď čtyři týdny nehrál kvůli německé zimní pauze. Potřebovali jsme ho zase rozpohybovat a už je na tom mnohem líp," vysvětluje manažer Norwiche.

Neilův protějšek Mauricio Pochettino věří, že má dostatečně široký kádr, aby opět protáhl momentální šňůru čtyř vítězství v řadě. "Máme správnou mentalitu. Jsme připravení znovu hrát v úterý a sobotu (proti Watfordu). Morálka je v šatně výborná, musíme pokračovat v rozjeté sérii a pokusit se vyhrát další zápas."

Canaries měli více než týden na to, aby se oklepali z divoké přestřelky proti Liverpoolu, kterou nakonec neuvěřitelně prohráli v poměru 5:4, zatímco Spurs za sebou mají úspěšně zvládnuté páté kolo FA Cupu, v němž roznesli Colchester 4:1. "Víme, že Norwich měl deset dní na přípravu, ale naše mentalita je na správné vlně, jsme silní a připravení soupeři konkurovat. Přijíždíme v dobré formě," dodává Pochettino.

Argentinský manažer se bude muset i nadále obejít bez zraněného Jana Vertonghena s Ryanem Masonem, ovšem jinak má k dispozici takřka celý kádr, včetně odpočatých Dele Alliho s Tobym Alderweireldem.
Norwich City - pravděpodobná sestava:
Rudd - Pinto, Klose, Bassong, Brady - Tettey, Dorrans - Howson, Naismith, Hoolahan - Mbokani
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Walker, Alderweireld, Wimmer, Rose - Dier, Dembélé - Lamela, Alli, Eriksen - Kane
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.75 - 4.10 - 1.75
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sunderland AFC - Manchester City  (úterý 20:45)
Pravděpodobně tou nejžhavější zprávou posledního dne zimních přestupů se stala ta, která už veřejností nějaký čas obletovala. Potvrzení konce Manuela Pellegriniho na úkor Guardioly hladce předčilo přesuny hráčů, zda oficiální vyjádření dopadne na výkon hráčů budou sledovat diváci na Stadium of Light, kde si v probíhající sezóně Citizens už jednou solidně zastříleli.

Kanonádou v první půli 3. kola ligového poháru rozjeli svou cestu do finále, které je čeká na konci února poté, co výtečným závěrem otočili nepříznivě se vyvíjející semifinále s Evertonem. Za pouhé tři dny si čtyřmi góly zajistili postup i v FA Cupu, za tři týdny je navíc čeká cesta do Kyjeva k osmifinále Ligy mistrů, přičemž se tou dobou klidně mohou vyhřívat na samém vrcholu ligy. Přesto nastoupí Pellegrini coby třetí manažer Manchesteru City ke stému utkání v Premier League s vědomím, že po sezóně vyklidí pozici.

Konec spekulacím v médiích o odchodu nejúspěšnějšího manažera od dob Joa Mercera přichází také v době, kdy drží neporazitelnost po šest kol, má nejvíce (6) čistých kont z výjezdů a v útoku se může spolehnout na Sergia Agüera, který je společně s Defoem díky pěti zásahům zatím nejproduktivnějším střelcem ligy v kalendářním roce. Argentinský útočník přitom minulou sezónu pomohl dvěma zásahy k vítězství v Sunderlandu 4:1 a Citizens tak ukončili kletbu porážek 0:1, která tu trvala dlouhé čtyři sezóny.

Sunderland pro boje o udržení hledal posily z Francie, odkud koncem týdne přišel obránce Koné, do útoku pak Wahbi Khazri. Naopak den před utkáním zamířil do Marseille Steven Fletcher, který od Vánoc nastoupil v lize k jedinému duelu a po šesti a půl letech opouští anglickou nejvyšší soutěž s nepříjemně pravděpodobným scénářem - všichni tři jeho zaměstnavatelé se mohou příští rok potkat v druhé lize.

Zatímco se na první pohled hráči Black Cats těší lepší formě se sedmi body z předešlých čtyř kol, pravdou zůstává, že proti klubům z horní poloviny tabulky uhráli pouhé čtyři z třiatřiceti možných a s šestačtyřiceti inkasovanými brankami nechtěně předběhli v defenzivní marnosti i Aston Villu. Od výběru Manuela Pellegriniho navíc museli vytrpět od března 2014 dvacítku zásahů.

"Budeme potřebovat dva nebo tři hráče kolem Agüera, aby se pokusili zastavit jeho současné vynikající střelecké schopnosti," projevuje respekt k soupeři Sam Allardyce, jenž mimo jiné může prvně vyslat na hřiště i Dame N'Doyeho, naopak Coates dohraje sezónu v Portugalsku. V dresu hostí se neobjeví Fabian Delph, který možná i sám čekal, že se z Villa Parku nevrátí úplně zdravý. Jediným, kdo míří z marodky je pak Aleksandar Kolarov.
Sunderland AFC - pravděpodobná sestava:
Mannone - Jones, O'Shea, Brown, Van Aanholt, M'VIla, Cattermole, Johnson, Lens, Borini, Defoe
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Hart - Sagna, Otamendi, Demichelis, Kolarov, Touré, Fernando, Navas, Silva, Sterling, Agüero
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 7.50 - 4.50 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
West Ham United - Aston Villa  (úterý 20:45)
Aston Villa dává najevo, že kufry do druhé ligy ještě připravené nemá, k naději na setrvání ji ovšem tragicky chybí potence v útoku. West Ham se naopak stále rve o pohárové příčky a současnou pohodu prokázal i během víkendu v FA Cupu, v úterý se pak pokusí zlomit smůlu při hoštění Villans.

Tým, který z deseti předešlých kol odešel bez bodu jedinkrát a na své půdě neprohrál od srpna, totiž v domácím prostředí naposledy vstřelil gól momentálně poslednímu celku ligy v roce 2012, na Boxing Day se pak Aaron Cresswell stal teprve druhým střelcem West Hamu ve vzájemných kláních od dubna 2011. Letos přitom za Kladiváře skórovalo už čtrnáct různých hráčů a namotivován je bezesporu i Nikica Jelavić, který se o základní sestavu bude prát proti mužstvu, kterého pokořil v minulých dvou případech. V ráži je přitom Enner Valencia, ten se trefil čtyřikrát za minulá tři kola, přičemž na stejný počet zápisů potřeboval předtím startů devětatřicet. Zřejmě jen jako divák bude utkání sledovat nigerijský reprezentant Emenike, ten na konci přestupového okna přichází na půlroční hostování.

Zatímco klub z Londýna navázal na dělení bodů se Citizens pohárovou remízou na půdě Liverpoolu, Villans se vrátili na zem debaklem právě od (zatím ještě) Pellegriniho výběru. Skončila tak paradoxní jízda pěti soutěžních zápasů bez porážky a snad i právě proto můžeme čekat, že Garde vyburcuje své svěřence k udržení takové série alespoň v lize. Mírnou vzpruhou pak pro hráče je fakt, kdy se konečně dostali na hranici bodů za odehrané období, se kterými se již někdo dokázal na závěr sezóny udržet - v roce 2005 se třináct bodů po 23 kolech nevymstilo jejich rivalům z West Bromwiche. Čekání na tři body ze hřiště soupeře, které trvá od prvního kola a osm vstřelených gólů od příchodu nového manažera ale jakkoliv tichý optimismus opět naprosto umlčí. Nepomáhají ani slova Gardeho o tom, že noví hráči nepřišli jak z důvodu otřesného postavení klubu tak kvůli financím.

A radost nepřichází ani při pohledu na marodku, trojlístek Sánchez, Gestede, Kozák se pravděpodobně v sestavě neobjeví, pochybnosti nad startem pak krouží i kolem Westwooda a Huttona. Na druhé straně si po zranění hlavy z utkání s Liverpoolem odpočine obránce Tomkins.
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Adrián - O'Brien, Collins, Reid, Cresswell, Kouyaté, Noble, Antonio, Payet, Valencia, Jelavić
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Bunn - Richards, Okore, Lescott, Cissokho, Veretout, Gueye, Westwood, Gil, Ayew, Sinclair
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.85 - 3.50 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Crystal Palace - AFC Bournemouth  (úterý 21:00)
Krize je pro současný stav Crystal Palace ještě velmi příznivé hodnocení. Eagles v posledních šesti zápasech nedokázali zvítězit, v posledních čtyřech navíc shodně prohráli. Co je však ještě horší - ani jednou nebyli schopni vstřelit branku! Jediného gólu dosáhli v utkání s Tottenhamem, kdy si jej do vlastní sítě vstřelil Vertonghen. Nyní se Pardewovi svěřenci pokusí o reparát doma s Bournemouthem.

Až hmatatelná krize Eagles souvisí především s absencí Yannicka Bolasieho. Právě po jeho zranění přišlo temné období, v němž Crystal Palace zapomnělo střílet branky. Částečně zapomnělo střílet i na branku - vždyť bez něj průměrně ohrozí soupeřovu svatyni jen dvakrát za zápas.

Fanoušci londýnského celku jsou jistě zvědaví na novou útočnou posilu, která může situaci radikálně vylepšit. Jistota to však v žádném případě není. Emmanuel Adebayor je totiž po půl roce bez fotbalu cokoli, jen je jistota. Bez debat se v něm však skrývá velká kvalita, kterou když rozvine, může svému novému zaměstnavateli výrazně pomoct.

Bournemouth už svoji posilu do útoku úspěšně zavedl do základní sestavy a rekordní nákup Benika Afobeho se okamžitě vyplácí. Bývalý střelec Wolverhamptonu nastoupil ke třem utkáním Premier League a dvakrát se střelecky prosadil. Pomohl tak Cherries z klíčového dvojboje s Norwichem a Sunderlandem nesmírně cenné čtyři body.

Svěřenci Eddieho Howea se celou sezónu prezentují sympatickou hrou a poměrně pravidelně sbírají body. Jenže na klidný střed to pořád nestačí a Bournemouth je i přes solidní formu stále šestnáctý s pouze čtyřbodovým náskokem. A to i přesto, že z posledních devíti utkání prohrál jen dvakrát a čtyřikrát naopak zvítězil.

V utkání proti Crystal Palace se nedá očekávat příliš gólů; ať už vinou ubohé potence Eagles, zlepšující se defenzivy Cherries (šest zápasů, tři čistá konta) nebo vzájemného zápasu na Boxing Day (0:0). Mimo hru jsou kromě Bolasieho ještě Joe Ledley a na opačné straně Junior Stanislas. Naopak kapitán Bournemouthu Tommy Elphick už je plně fit. Začne však nejspíš jen na lavičce.
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Hennessey - Ward, Dann, Delaney, Souaré - McArthur, Jedinak - Puncheon, Cabaye, Zaha - Wickham
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Boruc - Smith, Francis, Cook, Daniels - Surman, Ritchie, Gosling, Pugh (Iturbe) - Afobe
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.60 - 3.30 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Manchester United - Stoke City  (úterý 21:00)
Vtipy o střelecké potenci domácích na Old Trafford jen těžko skončí po vítězství v Derby, mnohem příznivěji by zapůsobil úspěch proti Stoke City, nejvděčnějšího hosta pro Manchester, který navíc musí vstřebávat vyřazení z obou pohárů.

"Abych byl upřímný, byl to pro nás všechny opravdu těžký týden," reagoval Mark Hughes poté, co v úterý padli jeho svěřenci na Anfield Road až po penaltovém rozstřelu a v sobotu nestačili na Crystal Palace. Po vyhrané kanonádě v Goodison Parku navíc prohráli oba následné ligové výjezdy. Potters se ovšem stále mohou rvát o Evropu a rekordní přestup Giannelliho Imbuly z Porta napovídá, že se středem tabulky uchlácholeni nejsou.

Pro Hughese bude první únorové klání jeho stým zápasem na lavičce Stoke, kde prozatím sedmatřicetkrát slavil vítězství, o jedno utkání méně pak prohrál. Na Old Trafford však osmkrát v řadě odjížděl se skloněnou hlavou a i jeho vinou tak odjížděli Potters ze všech sedmi návštěv v Premier League bez bodu. Nicméně předešlá čtyři setkání přinesla favoritovi jediný tříbodový úspěch, na Boxing Day pak odjel z Britannia Stadium s dvoubrankovou porážkou.

Louis van Gaal je trnem v oku nemalého počtu fanoušků Red Devils, prozatím má ale zřejmou podporu vedení. A to přesto, že za třiadvacet kol v Premier League nikdy nevstřelil Manchester méně branek, dvanáct domácích tref je navíc druhým nejhorším zápisem letošní sezóny. Jasná sázka na obranu sice ční v defenzivních statistikách, pět inkasovaných gólů na vlastním trávníku a jedenáct čistých kont vyznívá nejlépe z celé ligy, jen těžko to ale vyrovná agónii diváků z předváděné hry, jež si naposledy vybrala daň v podobě krádeže Southamptonu.

"Nejsem hlupák. Jsem inteligentní člověk a nedokážu předpovědět úterní atmosféru. Doufám, že dokážeme předvést stejně kvalitní výkon jako proti Derby," nedělá si iluze Van Gaal po třígolovém představení v poháru o přijetí fanoušky. I nadále se navíc musí obejít bez Bastiana Schweinsteigera, který po vyšetření kolena uslyšel horší zprávy, než které se původně očekávaly. Naopak Michael Carrick si po pauze zahrál o víkendu alespoň jako náhradník. V dresu hostů možná až do konce sezóny neobjeví Marc Wilson, který si ze soboty odnesl vážné zranění kolena, a stoprocentně fit nejspíš ještě nebude ani kapitán Shawcross.
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Damian, Smalling, Blind, Borthwick-Jackson, Fellaini, Schneiderlin, Lingard, Herrera, Martial, Rooney
Stoke City - pravděpodobná sestava:
Butland - Johnson, Muniesa, Wollscheid, Pieters, Whelan, Afellay, Shaqiri, Bojan, Arnautović, Joselu
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 3.90 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
West Bromwich Albion - Swansea City  (úterý 21:00)
Po víkendové pohárové vsuvce v podobě FA Cupu se znovu vrací anglická nejvyšší soutěž, kde se v rámci čtyřiadvacátého kola od deváté hodiny večerní utkají West Bromwich Albion se Swansea. Jako obvykle bude největší otazníkem, zda do utkání nastoupí mladá hvězdička Baggies, Saido Berahino...

Anglický reprezentační útočník byl totiž opět během lednového přestupového období mohutně spojován s možným odchodem a kromě tradičního zájmu Tottenhamu se o Berahinovy služby také mocně pokoušel Newcastle. Ani nabídka jednadvaceti milionů liber však vedení West Bromwiche neobměkčila a klub pouze potvrdil své dřívější stanovisko, že jejich dvaadvacetiletý kanonýr jednoduše není na prodej.

Lze tak očekávat, že by se Berahino mohl objevit v základní sestavě domácích, neboť v sobotu ve zmíněném FA Cupu proti Peterborough potvrdil vzrůstající formu dvěma vstřelenými brankami. Jedinou možnou překážkou tak může být naražená noha, kterou si Berahino ze zápasu rovněž odnesl. "Je na soupisce pro zítřejší zápas a očekávám, že tam také bude," potvrdil asistent manažera Tonyho Pulise, Dave Kemp.

Debuty v novém dresu by si mohly odbýt také posily do středu pole - na hostování do konce sezony přišel Brazilec Sandro z druholigového QPR a také Alex Pritchard z Tottenhamu. Chybět naopak Pulisovi budou Brunt, Morrison a McManaman, zatímco Fletcher s Fosterem by se svých zdravotních neduhů měli zbavit včas, aby do utkání nastoupit mohli.

Swansea si v letošní sezoně prošla turbulentními časy, které stály manažerské křeslo Garryho Monka a navzdory klubovému plánu nechat do konce sezony v pozici náhradního manažera Alana Curtise se nakonec nedávno přece jen přivedla nová tvář - Francesco Guidolin. Někdejší trenér italské Parmy či Udinese již ve Walesu stihnul strávit několik týdnů, aby se seznámil s novým působištěm i hráči a zatím může být nadmíru spokojen, neboť Swans zvládli vyhrát své poslední dva ligové zápasy. Na sestupové příčky si tak rázem velšský celek vybudoval náskok čtyř bodů.

Přesto Guidolin, jenž v úterý dost možná dopřeje debut osmimilionové útočné posile Albertu Paloschimu, uznává náročnost příchodu do nového klubu uprostřed rozjeté sezony. "Je to pro mne úplně nový svět, pro všechny týmy a manažery v takové chvíli vůbec nejde o dobré načasování. Jsem tu novým manažerem a stále neznám všechny vlastnosti svých hráčů. To nejdůležitější je pro mě mít šanci s nimi pracovat."

Na rozdíl od West Bromwiche, který proti Peterborough uhrál remízu 2:2, Swansea již v FA Cupu nefiguruje a měla tak více času na přípravu. "Žádný velký rozdíl to ale neudělá," odmítá Guidolin. "Výhra by byla důležitá, ale velmi spokojený jsem už teď. Nebyli jsme na tom dobře, ale s dvěma výhrami za sebou už naše postavení v tabulce vypadá lépe. Mám určité nápady, jak upravit naši hru, ale v tuhle chvíli toho příliš měnit nemůžu."
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Foster - Dawson, McAuley, Olsson, Evans - Yacob - Sessegnon, Fletcher, Gardner, McClean - Rondón
Swansea City - pravděpodobná sestava:
Fabiański - Rangel, Fernández, Williams, Taylor - Britton - Ki, Cork - Sigurdsson - Routledge, Ayew
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.60 - 3.10 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Leicester City23138242:2647
2.Manchester City23135545:2344
3.Arsenal FC23135537:2244
4.Tottenham Hotspur23119341:1942
5.Manchester United23107628:2137
6.West Ham United2399536:2836
7.Liverpool FC2397730:3234
8.Southampton FC2396832:2433
9.Stoke City2396824:2533
10.Watford FC2395927:2632
11.Crystal Palace23941024:2731
12.Everton FC23611640:3429
13.Chelsea FC2377932:3428
14.West Bromwich Albion2377922:3028
15.Swansea City23671022:3125
16.AFC Bournemouth23671027:3825
17.Norwich City23651228:4323
18.Newcastle United23561225:4121
19.Sunderland AFC23541428:4619
20.Aston Villa23271418:3813

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1685)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele