Premier League - preview 23. kola

23.01.2016, 08:46, aktualizováno 24.01.2016, 08:25
Previews
Arsenal bude odpovídat na sobotní výsledky Leicesteru a Manchesteru City a pokud porazí Chelsea, posune se do čela tabulky. Everton si od letošní sezony sliboval více, než současné dvanácté místo, podobně je na tom také Swansea...
Everton FC - Swansea City  (neděle 14:30)
Francesco Guidolin musel minulé pondělí s libostí sledovat, jak jeho nový tým poměrně v klidu vítězí. Dnes už nový lodivod Swansea nebude na tribuně, jako při utkání s Watfordem, dnes už tým povede z pozice hlavního trenéra. V Evertonu jej nečeká nic snadného, celek z Goodison Parku patří k těm nejnebezpečnějším útočným týmům ligy. Ale také nejméně vypočitatelným.

Do většiny zápasů totiž Everton vstupuje v roli favorita. Lukaku je druhý nejlepší střelec ligy, Deulofeu roste ve velkého hráče, podobně jako Barkley, no a i v obraně se to hemží velkými jmény. Jenže na hřišti to Toffees moc nefunguje. Vždyť z posledních devíti ligových zápasů vyhráli jeden jediný a na domácím hřišti čekají na vítězství už celé dva měsíce.

Minulý týden se svěřenci Roberta Martíneze představili na půdě Chelsea - a představili se naprosto typicky. Vedli už 2:0, v nastaveném čase pak 3:2, jenže to Evertonu zkrátka nestačí. Nestabilita a nevyrovnanost výkonů stojí celek z Liverpoolu velké množství bodů, pročež se hvězdami nabitý mančaft krčí až na dvanácté pozici.

Pořád jsou na tom však lépe nežli Swansea, která má pouze bodový náskok na sestupové trio. Proto byl odejit manažer Garry Monk, proto byl do role hlavního kouče nominován Alan Curtis. Ten nyní ani po příchodu Guidoline nebude zcela upozaděn; pouze nebude mít všechny pravomoci. Poslední slovo při volbě sestavy má totiž mít nově příchozí šéf.

Kde se však patrně oba shodnou, to je defenzivní čtyřka, která předvedla minulý týden perfektní výkon. Optimální složení obrany naopak nemá Everton, jelikož Seamus Coleman je mimo hru kvůli zraněnému lýtku. Zdravotní problémy má i James McCarthy, jenž se stejně jako jeho krajan vrátil k tréninku, ale zápas je na něj zatím příliš.

Swansea žádné čerstvé raněné nemá, a může tak směle vyrazit do boje o pátý duel s Evertonem v řadě, který neprohraje. Toffees naposledy uspěli v březnu roku 2014. Poslední tři duely přitom skončily remízou.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Howard - Oviedo, Stones, Jagielka, Baines - Barry, Bešić - Deulofeu, Barkley, Mirallas - Lukaku
Swansea City - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Naughton, Fernández, Williams, Taylor - Ki, Britton, Cork - Sigurdsson, Routledge - Ayew
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.67 - 3.80 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Arsenal FC - Chelsea FC  (neděle 17:00)
Už ne Mourinho vs. Wenger. Nedočkali jsme se další slovní přestřelky přes média a velmi pravděpodobně se nedočkáme ani rvačky u postranní čáry. Vzájemná střetnutí Arsenalu a Chelsea s exodem kontroverzního Portugalce ztrácí trochu ze své peprnosti, vinou mizérie Blues pak i punc souboje o titul. Přesto se však při londýnském derby máme na co těšit.

Osm ligových zápasů už Arsenal na Chelsea nevyzrál, v posledních pěti dokonce nedal ani gól a nebýt ojedinělého úspěchu Kanonýrů v "polopřáteláku" Community Shield, dalo by se bez nadsázky hovořit o jistém komplexu. Z Mourinha Wenger jistý komplex nejspíš měl - alespoň tedy co se hry a taktiky týče - vždyť z patnácti vzájemných zápasů jej porazil jenom jednou.

Nyní však začíná nové éra. Éra bez Mourinha. Veškerých kontroverzí však možná ušetření nebudeme - Diego Costa sice poslední týdny seká latinu a sází gól za gólem, ale právě proti Arsenalu mu zatím saze bouchly nejsilněji. Jeho fackovaná měla být potrestána červenou kartou ještě předtím, než jej dětinsky kopl Gabriel a byl vyloučen.

Chelsea ten zápas vyhrála 2:0 po brankách Kurta Zoumy a vlastního gólu Chamberse. Ojedinělá radost však nespraví krizi, která už přesáhla dimenzi "chvilkové slabosti". Svěřenci Guuse Hiddinka tak aktuálně shlíží na sestupovou propast pouze ze čtyřbodové vzdálenosti. Na Ligu mistrů jich naopak ztrácí celých 17.

Nizozemský lodivod však udělal mírný pokrok, a přestože Chelsea nevozí body po třech moc často, alespoň neprohrává. V lize Hiddink jasně porazil pouze Crystal Palace, zatímco proti Watfordu, Manchesteru United, WBA i Evertonu získal pouze bod za remízu. Šest zápasů v lize bez prohry je každopádně víc, než aktuálně dokázal Arsenal.

Gunners poslední dvě utkání rovněž remizovali, je však tyto ztráty musí mrzet o to víc. Arsenal se totiž mohl suverénně utrhnout na čele Premier League; místo toho musí proti Chelsea za každou cenu zvítězit, aby se do čela dostal alespoň o skóre před Leicester, který v tomto kole zničil Stoke 3:0.

Svěřenci Arséna Wengera v minulých týdnech spoléhali především na služby Mesuta Özila, pokud ne nejlepšího, tak rozhodně jednoho z nejlepších hráčů letošní sezóny. Německý špílmachr však v novém roce mlčí - v prvních dvou zápasech po Silvestru nevyprodukoval ani gól, načež poslední bezgólový duel se Stoke propásl vinou zranění.

Teď už se ale vrací do hry a je jedním z mnoha borců, které oba londýnské celky konečně mohou využít. Totéž platí pro Alexise Sáncheze, ale ten zasáhne maximálně jen do části utkání. Na debut se těší Mohamed Elneny, zatímco pro Francise Coquelina je velké derby ještě příliš časné. Fit je konečně i český reprezentant Tomáš Rosický, který v pátek odehrál 45 minut v utkání juniorky Arsenalu. S ním se ale ještě pro zápasy A mužstva nepočítá.

Chelsea se těší na návrat Edena Hazarda a to hned ve dvojím smyslu. V první řadě se nejlepší hráč minulé sezóny Premier League konečně po třech týdnech objeví v soutěžním zápase, ve druhé řadě pak fanoušci Blues doufají, že konečně začne předvádět výkony hodné jeho kvalitám. Po drobném zranění z minulého utkání je k dispozici Diego Costa, zatímco Radamel Falcao je ještě pořád mimo hru.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Čech - Bellerín, Mertesacker, Koscielny, Monreal - Ramsey, Flamini - Campbell (Oxlade-Chamberlain), Özil, Walcott - Giroud
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Courtois - Ivanović, Zouma, Terry, Azpilicueta - Mikel, Matić (Oscar) - Willian, Fábregas, Hazard - Diego Costa
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.50 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Norwich City - Liverpool FC  (sobota 13:45)
Při předchozí éře Norwiche mezi smetánkou Anglie sliboval Carrow Road za návštěvy z Liverpoolu gólové hody, za tři střetnutí padlo hned patnáct branek. Naposledy sem však přijížděl tým s deseti výhrami v zádech, o tom si současný výběr Jürgena Kloppa může nechat zdát.

Kanárci tento odstín červené přímo nesnášejí. Z jedenácti posledních setkání uhráli pouhé dva body, za minulých šest pak inkasovali dvaadvacet gólů, i když, pravda, o nadpoloviční většinu se postaral Luis Suárez a ani zbylí střelci z půdy Norwiche už stejný dres neoblékají. Nicméně naposledy odtud jela s prázdnou parta kolem Iana Rushe a 22letého talentu mezi tyčemi, Davida Jamese.

Svěřence Alexe Neila však momentálně může strašit i pohled na tabulku zpřed dvou let, tehdejší výběr měl na kontě stejný počet bodů a nakonec nejvyšší soutěž opustil. K dobrému nepřidávají ani tři prohry v řadě, každá orámovaná třemi inkasovanými góly. Optimističtější je tak pohled na domácí ligová představení s bodovým ziskem v pěti minulých případech, zároveň se tak snaží o odvrácení třetí porážky v lize za sebou i o sérii tří vítězství na svém hřišti. K tomu má kromě Kloseho pomoci i už bývalý útočník Evertonu, Steven Naismith.

To v Liverpoolu se v tomto týdnu vystavil nový kontrakt pouze Simonu Mignoletovi, brankáři, který po celou sezónu příliš chvály neslyší a nedávné zápasy akorát zvýšily hlas kritiků. Jenže rozhodně není sám, od začátku roku totiž se spoluhráči slavil vítězství jen v pohárech, proti Exeteru dokonce až napodruhé, v lize pak z devíti možných uhráli jediný bod díky zásahu Allena v poslední minutě. Od výprasku Manchesteru City navíc vstřelili při čtyřech ligových výjezdech jediný gól, není se tak co divit, že Klopp získal za patnáct vystoupení stejný počet bodů jako jeho předchůdce.

"Přinesl do týmu svůj vlastní styl a teď hledají tu nejlepší variantu. Hrají teď o dost příměji a jsou vytaženější, tento zápas bude úplně jiný než ten první," připomíná remízu z Anfieldu Alex Neil, který bude postrádat suspendovaného Garyho O'Neila a z Liverpoolu vypůjčeného Andreho Wisdoma.

"Lednové okno není zrovna nejlepší, když jste pod tlakem, chtějí po vás sumy, kdy si pomyslíte 'Nezbláznili se?' Musíme pozorovat trh a přemýšlet, co má pro nás smysl teď a co v létě," popisuje přestupová martyria Jürgen Klopp, který ve středu vyslal po roce a půl k soutěžnímu zápasu Jona Flanagana, naopak ze hry může být Adam Lallana a nepříjemnou jistotu má Daniel Sturridge, ten se tak přiblíží už na pouhé tři klání k tragické bilanci 50% absenci za kariéru v Liverpoolu.
Norwich City - pravděpodobná sestava:
Rudd - Martin, Klose, Bassong, Brady, Tettey, Howson, Redmond, Hoolahan, Jarvis, Naismith
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Mignolet - Clyne, Touré, Sakho, Moreno, Henderson, Can, Milner, Ibe, Firmino, Benteke
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.20 - 3.50 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Crystal Palace - Tottenham Hotspur  (sobota 16:00)
Hned dvě londýnská derby nabídne 23. kolo anglické Premier League. Jedním z nich bude sobotní souboj v Selhurst Parku, kam přijede Tottenham Hotspur. Crystal Palace zažívá špatné období, měsíc už čeká na vítězství a zároveň i na vstřelenou branku. Naopak Spurs si naposledy spravili náladu proti Sunderlandu a pokouší se znovu přibližovat vyrovnanému čelu tabulky.

Svěřenci Mauricia Pochettina byli po domácí porážce s Leicesterem terčem kritiky, a proto je pro ně velmi důležité, že na tento neúspěch dokázali zareagovat jednoznačným vítězstvím v lize a následným postupem v FA Cupu. Na druhou stranu, kvůli opakovanému pohárovému duelu s Foxes budou Tottenhamu oproti svému soupeři scházet dny potřebné k renegeraci a přípravě na zápas.

Volný týden mohl Alan Pardew se svou družinou využít k trénování útočných akcí, právě v ofenzivě totiž Eagles momentálně nejvíce tlačí bota. Neskórovat pětkrát za sebou, to už je opravdu docela rarita, zejména pokud se nacházíte v horní polovině tabulky. Klubu z jihu Londýna nicméně v poslední době nefunguje ani obrana včele s brankářem, o čemž svědčí osm inkasovaných gólů v posledních třech utkáních.

Brankář Wayne Hennessey nejprve svou minelou daroval všechny body poslední Aston Ville, o pár dní později zase inkasoval laciný gól z úctyhodné vzdálenosti od Fabiana Delpha z Manchesteru City. Manažer Alan Pardew mu však vyjádřil plnou podporu a mezi třemi tyčemi bude figurovat i v sobotu odpoledne. Na trávníku budou naopak scházet zranění Dwight Gayle, Yannick Bolasie a zřejmě také Damien Delaney.

Maurico Pochettino se bude muset znovu obejít bez Ryana Masona, k dispozici bude mít ale trio klíčových hráčů - Huga Llorise, Dele Alliho a Harryho Kanea, kteří ve středu proti Leicesteru odpočívali. Právě na adresu posledně jmenovaného pěl ódy Alan Pardew. "Spurs mají nejlepšího útočníka v Kaneovi podle mého nejlepšího útočníka v Premier League. Pokud bychom ho měli v týmu, nacházeli bychom se v nejlepší čtverce," myslí si zkušený kouč.
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Hennessey - Ward, Dann, Hangeland (Delaney), Souaré - McArthur, Ledley - Sako, Cabaye, Zaha - Wickham
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Walker, Alderweireld, Vertonghen, Rose - Dier, Dembélé - Lamela, Alli, Eriksen - Kane
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.70 - 3.40 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Leicester City - Stoke City  (sobota 16:00)
Na King Power Stadium se při příležitosti třiadvacátého kola Premier League utkají dvě asi nejhezčí překvapení letošní anglické sezóny. Stoprocentně to platí pro domácí Leicester, který z pozice kandidáta na sestup nepřestává atakovat horní pozice a momentálně mu absolutní čelo uniká pouze o skóre. Stoke zase ze sedmé příčky vyhlíží na pohárové pozice, kde se nyní pře hlavně s West Hamem.

Svěřenci Marka Hughese si na setkání s Foxes nemohli vybrat lepší moment. Ranieriho parta totiž docílila kýžených 40 bodů, jež italský manažer od začátku sezóny omílá, a od té doby to především v ofenzivě Leicesteru obrovsky skřípe. Abych byl přesný, skřípe to především Jamiemu Vardymu a Riyadu Mahrezovi, kteří tvoří cca tři čtvrtiny týmové produkce vstřelených branek.

Přes Vánoce se zkrátka dvěma největším oporám týmu úplně přestalo dařit, což dokonale potvrzuje především ukazatel zmíněné produktivity. Zatímco od konce listopadu do Vánoc dal Mahrez šest gólů, na dva nahrál a dvakrát byl absolutním hráčem kola, od osudného Boxing Day neměl prsty v jediné brance Lišek. Totéž platí pro Vardyho, který ve zmíněném zlatém období nasbíral 3+2 a navíc překonal tolik propíraný rekord Van Nistelrooye.

Především proto tak Leicester v posledních pěti zápasech jenom jednou vyhrál a všehovšudy vstřelil nuzné dvě branky. To Potters dali ve stejném období gólů deset a stejné číslo jim naskočilo v kolonce bodů. Posledně dokonce uhráli bod i s lídry z Arsenalu a právem se dostali na dostřel k pohárovým příčkám. Na šestý West Ham ztrácí dva bodíky.

Těšit je mohou i dvě nejčerstvější zkušenosti z King Power Stadium - přesně před rokem zde vyhráli 1:0, před osmi sezónami ještě ve druhé lize pak uhráli alespoň remízu. Moc dobře pak víme, jak se Stoke dokáže namotivovat na silné soupeře, viz nedávné vítězství s Man City, Man Utd či v Evertonu. Proto bychom se mohli dočkat i překvapení.

Velmi záležet bude na tom, zda se dá včas do pořádku klíčové duo Stoke Marco Arnautović - Xhedran Shaqiri. Alpský tandem má shodně drobné zdravotní potíže; Shaqiri propásl poslední dva zápasy kvůli svalovému problému, zatímco Arnautović utrpěl "minor problem" a jeho start je také mírně ohrožen. Pravděpodobnější je však varianta s oběma v základní sestavě. V Leicesteru podobné starosti nemají.
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Simpson, Morgan, Huth, Fuchs - Mahrez, Drinkwater, Kanté, Albrighton - Okazaki, Vardy
Stoke City - pravděpodobná sestava:
Butland - Johnson, Shawcross, Wollscheid, Pieters - Whelan, Affelay - Shaqiri (Walters), Bojan, Arnautović - Joselu
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.60 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Manchester United - Southampton FC  (sobota 16:00)
Nevyhodili ho a ejhle! Výsledky se dostavují i s Louisem van Gaalem. Hra sice stále stojí zpravidla za starou belu, ale Manchesteru United od nového roku vyhrál tři ze čtyř zápasů a dostal se na odstup pouhých dvou bodů od kýžené čtvrté příčky. Teď mohou Rudí ďáblové potvrdit zlepšující se formu proti Southamptonu, který však nebude křehkým oříškem.

Nutno však k těmto třem výhrám United něco dodat. Ve všech případech totiž potřebovali velikou porci štěstí; což je alarmující především v případě třetího kola FA Cupu proti třetiligovému Sheffieldu United. Utrápené výhry o gól vstřelený v samém závěru, jejichž autorem byl ve všech případech znovuzrozený Wayne Rooney. I ty se počítají... Fanoušky to však zřejmě donekonečna bavit nebude.

Teď je však může těšit alespoň střelecká forma jejich kapitána, jenž byl na podzim často na vystřídání už v prvním poločase. Nový rok však s sebou nese nové pořádky, a zatímco Vardy, Lukaku a spol. ještě po Silvestru nedali v lize gól, Rooney jich ve všech soutěžích nasázel už pět (čtyři z nich v Premier League). Jeho bilance tak najednou tak tragicky nevypadá, Wazza se totiž trefil už dvanáctkrát.

Southampton sice svého střelce zpátky nemá - Graziano Pellé nedal gól už skoro tři měsíce - ale body konečně přibývají. Watford, WBA, šest bodů, pět gólů vstřelených, žádný obdržený. Ronald Koeman si mne ruce a to má k dispozici nového útočníka, loňský objev Premier League Charlieho Austina. Kanonýr však už měsíc nehrál soutěžní zápas a v základní sestavě se ho nejspíš nedočkáme.

Úplně mimo hru je nešťastník Jay Rodriguez a otazník visí i nad zmíněným Pellé. United mají naopak potíže v obraně, kde mezi marody přibyl Ashley Young. Univerzála trápila třísla, a tak se rozhodl podstoupit operaci, která jej na delší čas vyřadí ze hry. Přidal se tak k Philu Jonesovi, Marcosi Rojovi, Bastianu Schweisteigerovi a Michaelu Carrickovi.
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Darmian, Smalling, Blind, Borthwick-Jackson - Fellaini, Schneiderlin - Lingard, Herrera, Martial - Rooney
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
Forster - Van Dijk, Fonte, Bertrand - Soares, Ward-Prowse, Davis, Wanyama, Targett - Mané, Long
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.30 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sunderland AFC - AFC Bournemouth  (sobota 16:00)
Náš cíl pro utkání se Sunderlandem je anulovat nebezpečí Jermaina Defoa, nechal se před utkáním slyšet manažer Bournemouthu Eddie Howe. Právě konfrontace ve formě hrajícího střelce se zlepšující se defenzivou Cherries by mohla být jedním z hlavních střetů v sobotním důležitém utkání. Bez jakýchkoli debat jde o bitvu o udržení, byť jsme teprve za polovinou sezóny.

Myslet si však, že buď Sunderland nebo Bournemouth se alespoň do určité míry do neoblíbených sestupových vod nenamočí, by bylo naivní. Především Mackems předvádí neobvykle nevyrovnaný fotbal, když jsou schopni dvakrát za sebou přesvědčivě zvítězit, aby pak pět zápasů v řadě odešli bez bodu. Tatáž situace by se mohla opakovat, jelikož po báječném vstupu do nového roku inkasoval Sunderland tvrdý direkt od Tottenhamu (4:1).

Black Cats nepomohl ani již tradiční gólový přísun levého beka Patricka van Aanholta, který se trefil už třikrát za sebou. Velkou roli hraje samozřejmě zmíněný Jermain Defoe, který se v posledních třech utkáních trefil hned pětrkát. Pro zranění chybí Seb Larsson a změny se nejspíš dočkáme v bráně, kam se vrátí Vito Mannone - i přesto, že Jordan Pickford chytal minulý týden skvěle.

To v brance Bournemouthu je nyní jasno. Artur Boruc po zranění chytá báječně, v posledních pěti utkáních udržel tři čistá konta, přičemž v Leicesteru dokonce lapil penaltu Mahrezovi. Obrana Cherries v posledních týdnech začala fungovat o něco lépe poté, co Eddie Howe upustil od sveřepého tlaku na držení míče a aktivní hru. Presink nováček drží stále intenzivní, ale již ne tak vysoký.

Naposledy Bournemouth rozdrtil 3:0 Norwich, a to výkonem, který snesl i ty nejpřísnější měřítka. Absenci Matta Ritchieho využil ke skvělému výkonu Marc Pugh, jenž stejně jako Charlie Daniels zařídil dva góly. Ritchieho stav je po tvrdém koňaru stále nejistý, totéž platí i pro Benika Afobeho, jenž by se ale po premiérové brance v základní sestavě ukázat měl. Otazník visí i nad startem Joshe Kinga.
Sunderland AFC - pravděpodobná sestava:
Mannone - Jones, O'Shea, Brown, Van Aanholt - M'Vila, Cattermole - Johnson, Lens, Borini - Defoe
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Boruc - Smith, Francis, Cook, Daniels - Surman - Stanislas, Gosling, Arter, Pugh - Afobe
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.88 - 3.40 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Watford FC - Newcastle United  (sobota 16:00)
Všichni čtyři nejlepší střelci Premier League se v posledních kolech zasekli. Jamie Vardy, Riyad Mahrez, Romelu Lukaku a Odion Ighalo vstřelili v minulých pěti zápasech dohromady (!) pouhé čtyři branky. A to jich přitom ve čtyřech předchozích nasázeli 17. Pořádky se mění a posledně jmenovaný "nigerijský sršeň" už tři utkání mlčí. I proto Watford čtyřikrát v řadě prohrál a touží po nápravě proti Newcastlu.

Svěřenci Quiqueho Sáncheze Florese se skutečně potýkají s velkou krizí. Vše odstartovala remíza na hřišti Chelsea, poté Hornets nezvládli dva domácí zápasy s Tottenhamem a Man City, načež prohráli i v Southamptonu a na hřišti Swansea. Tam přitom vygradovala jejich ofenzivní sterilita, jelikož proti Ashleymu Williamsovi a spol. nedokázali Deeney, Ighalo a další vymyslet absolutně nic.

Jaký to kontrast třeba k prosinci, kdy právě Ighalo neměl mezi hráči v poli konkurenci v celé Premier League. Watford byl před Vánoci sedmý a na Ligu mistrů ztrácel jediný bod! Dnes je tato meta vzdálena bodů deset - o dva body více, než sestupové pásmo, v němž na osmnácté pozici číhá právě Newcastle.

Ten se naopak v posledních dvou kolech vymanil z úplné mizérie a začal konečně sbírat body. Tři prohry v řadě nahradila remízová přestřelka s Manchesterem United a veledůležitá výhra nad West Hamem. Tu řídil vedle geniálního Wijnalduma taky Jonjo Shelvey, jenž v lednu prodělal transformaci z Labutě na Straku. Jeho přínos v centru dění Magpies je každopádně nezanedbatelný.

Shelvey přitom není jediným středopolařem, který Newcastle v nedávnu posílil. Dalším nováčkem je Henri Saivet, který už proti West Hamu odehrál přes půl hodiny. Teď by se mohl dostat dokonce do základní sestavy. Mimo hru je totiž kromě odcházejícího Cheicka Tiotého i Jack Colback, který má zdravotní problém. Totéž platí pro levého beka Paula Dummetta.

Watford, jenž vyhrál oba poslední vzájemné zápasy s Newcastlem, může naproti tomu využít služeb nové posily do brány Costela Pantilimona, ale je to velmi nepravděpodobné. Útočné sucho by však mohl utnout Nordin Amrabat z Málagy.
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Gomes - Nyom, Cathcart, Britos, Aké - Watson, Capoue - Abdi, Deeney, Jurado - Ighalo
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Elliot - Janmaat, Mbemba, Coloccini, Lascelles - Saivet, Shelvey - Sissoko, Wijnaldum, Pérez - Mitrović
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.95 - 3.60 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
West Bromwich Albion - Aston Villa  (sobota 16:00)
Aston Villa se sice pomalu nadechuje k lepším zítřkům, stále se ale dá mluvit o takřka beznadějné situaci, fanoušci tak musí věřit v pravdivost staré fráze o derby, ve kterém je zapomenuto vše od současné formy, přes umístění až po náladu uvnitř klubu. West Bromwich se přitom v poslední době hledá a na přední příčky ztrácí.

Jedním z těch, kdo současné výsledky prožívá přinejlepším smíšeně, je bezesporu Micah Richards. Donedávna kapitán týmu, který musel snášet ostrá slova fanoušků okamžitě po zápase, vypadl ze základní sestavy a jeho spoluhráči rázem získali čtyři body. "Není to jednoduchá situace, ale musím brát v potaz poslední dva zápasy, které byli zajímavé v mnoha aspektech. Musím být spravedlivý ke každému hráči v mém týmu," pronesl Rémi Garde, který před nedávnem dal šanci i Liboru Kozákovi, jenž přes gólovou impotenci sklízí převážně kladné reakce jak od fanoušků, tak moderátorů britských pořadů.

Právě střelba stále láme Villans vaz, pod novým manažerem jich za jedenáct vystoupení vstřelili tragických osm, přes velké problémy v opakovaném zápasu FA Cupu s Watfordem se však konečně radovali alespoň dvakrát, prvně od listopadu. Se čtyřmi soutěžními zápasy bez prohry tak budou bojovat, aby prvně od podzimu 2014 neprohráli ve třech kláních v rámci Premier League.

Baggies jsou na tom o něco lépe než loni, markantní rozdíl lze ale vidět až v porovnání s jejich sobotním soupeřem, minulou sezónu je po dvaadvaceti kolech dělilo pouze skóre, dnes je to propastných patnáct bodů a mohlo by jich být ještě podstatně více, kdyby se stroj na těsná vítězství nezasekl. Při všech sedmi dosavadních sukcesích si postačili s jediným gólem navíc oproti soupeři, v posledních devíti kolech se ovšem zadařilo už jen dvakrát a i proti Bristolu, 22. týmu druhé ligy, potřebovali opakovaný zápas, aby postoupili jedinou trefou Rondóna, ten přitom v lize skóroval naposledy v říjnu.

Aston Villu chtějí kromě městských účtů vyřídit i z historického hlediska, vždyť naposledy je dvakrát během jedné prvoligové sezóny porazili před více jak padesáti lety. Faktor domácího prostředí jim navíc dvakrát nesvědčí, ze třinácti předešlých soutěžních střetnutí na Hawthorns vyhrál pouhé dva a duchu letošních výsledků WBA končí i vzájemná střetnutí v Premier League, všech devatenáct skončil remízou či vítězstvím jednoho týmu nejtěsnějším možným způsobem.

"Čím více zápasů odehrajete, tím více máte zraněných. Moje sestava tím bude zkoušena, ale musíme jít dál," trápí se Tony Pulis, který se bude muset obejít bez Jamese Morrisona a nejistý start visí hned nad trojlístkem Brunt, Fletcher, Olsson. Pro derby, které podstatně víc budou prožívat hostující fanoušci, bude stále mimo hru Hutton, Traoré a Amavi.
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Myhill - Dawson, McAuley, Olsson, Evans, Yacob, Sessegnon, Fletcher, Gardner, McClean, Rondón
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Bunn - Bacuna, Okore, Lescott, Cissokho, Westwood, Gueye, Gil, Veretout, Ayew, Kozák
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.20 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
West Ham United - Manchester City  (sobota 18:30)
První vzájemný duel těchto dvou celků nabídl doposud jedno z největších překvapení letošní sezóny. Kdyby se West Hamu povedlo na senzační vítězství Man City navázat i dnes, dosáhl by na první "double" proti tomuto soupeři od roku 1963. Citizens ale mají po jasné výhře nad Crystal Palace důvod k dobré náladě i motivaci - na čelo ztrácí pouhý bod.

To vše díky ztrátám Arsenalu a Leicesteru. Manchester City rozhodně nepředvádí přesvědčivé výkony nikterak pravidelně, vždyť dva zápasy v řadě nevyhrála Pellegriniho parta od začátku října, kdy za sebou přijely na Etihad Stadium Newcastle a Bournemouth. Nyní by se však mohla situace začít obracet na stranu dobra.

Tedy pro Man City, samozřejmě. Sergio Agüero je konečně zdravý a v plné kondici, což dokázal minulý týden. Zařídil tři góly a byl nejlepším hráčem celého kola. Spolu s ním zářil i Fabian Delph, který chytil šanci v základní sestavě za pačesy a předvedl rovněž impozantní výkon. Vyřadit ho po něm z úvodní jedenáctky by bylo slušně řečeno neuvážené. Obzvlášť když víme, jak zoufale neenergická je záloha okolo Yayi Tourého.

West Ham rovněž našel svoji klíčovou spojku v záložní řadě. Ale o ní ví už celá Premier League. Dimitri Payet se vrátil po zranění a před dvěma týdny naprosto oslnil v Bournemouthu. Jenže v Newcastlu vyšel on i jeho spoluhráči téměř naprázdno a Kladiváři nakonec prohráli 1:2. Poprvé po osmi utkáních bez porážky a třech výhrách v řadě.

Nakopnout zpět by je mohl právě duel se Citizens, kteří jsou pro West Ham paradoxně docela oblíbeným soupeřem. Minulou sezónu je porazil doma a o zářijové plenící akci v Manchesteru už šla řeč. Do velké míry ji měl na svědomí Winston Reid, jenž v srdci obrany odrážel nájezdy domácích jako divý. Nyní už se vrátil po zranění, ale dvakrát seděl jenom na lavičce. Uvidíme, jaké úmysly s ním má manažer Slaven Bilić.

Možná jej nasadit bude muset, protože James Collins má menší zdravotní problémy a jeho start není jistý. Out jsou tradičně i Carroll, Lanzini a Sakho. Na opačné straně je marodka také zajímavá. Mimo jsou Bony, Kompany, Mangala, Nasri a nově Aleksandar Kolarov.
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Adrián - Tomkins, Collins (Reid), Ogbonna, Cresswell - Kouyaté, Noble - Antonio, Payet, Moses - Valencia
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Hart - Sagna, Otamendi, Demichelis, Clichy - Touré, Delph - De Bruyne, Silva, Sterling - Agüero
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.00 - 4.10 - 1.73
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Arsenal FC22135437:2144
2.Leicester City22128239:2644
3.Manchester City22134543:2143
4.Tottenham Hotspur22109338:1839
5.Manchester United22107528:2037
6.West Ham United2298534:2635
7.Stoke City2296724:2233
8.Crystal Palace2294923:2431
9.Liverpool FC2287725:2831
10.Southampton FC2286831:2430
11.Everton FC22611539:3229
12.Watford FC2285925:2529
13.West Bromwich Albion2276922:3027
14.Chelsea FC2267931:3425
15.AFC Bournemouth22661026:3724
16.Norwich City22651124:3823
17.Swansea City22571020:3022
18.Newcastle United22561124:3921
19.Sunderland AFC22531427:4518
20.Aston Villa22261418:3812

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2886)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele